Overleg:Coven

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoewel de Angelsaksische hekserij, Wicca, geen hiërarchische structuur of organisatie kent, werken heksen vaak in covenverband. De coven laat ruimte voor persoonlijke ontwikkelng, maar biedt ook de mogelijkheid om in groep de krachten te bundelen. Aan het hoofd van een coven staat de hogepriesteres, bijgestaan door een hogepriester. De titel 'hogepriester(es)' is een beetje misleidend: de functie en de titel krijgen maar inhoud bij de gratie van de covenleden. Wicca's erkennen dat de individuele beoefenaar uiteindelijk de laatste autoriteit is over zijn of haar inzichten, daden en beslissingen. Heksen geloven dat ze zelf de mogelijkheid hebben om het mysterie van de natuur te ervaren, zonder dat iemand hen oplegt hoe ze dat moeten doen.

De verschillende covens zijn autonoom, maar meestal werken ze wel volgens een heksentraditie. Sommige tradities werden van generatie op generatie overgeleverd in families.

--213.224.83.166 2 okt 2004 15:06 (CEST)[reageer]



Ik ben het helemaal met je eens. Het is dan ook een beetje vreemd dat er in het artikel staat (en dit is geenzins persoonlijk gericht op de schrijver van het artikel) en ik citeer:" De leider is een hps die veel rituelen leidt." Ik zou eerder willen gaan voor de tekst: "Aan het hoofd van een coven staat de hogepriesteres, bijgestaan door een hogepriester. De titel 'hogepriester(es)' kan voor een buitenstaander eerder misleidend zijn: de functie en de titel krijgen immers maar inhoud bij de gratie van de covenleden."

Verder zou ik de tekst "Een coven kan uit vijf of meerdere mensen bestaan." eerder willen veranderen in "Een coven bestaat uit minimaal 3 personen (Hps, Hp en minimaal een eerste graads) en in principe uit maximaal 13 personen, maar het aantal kan variëren van coven tot coven en van traditie tot traditie."

En tot slot vind ik dat de tekst veel breder zou kunnen uitgewerkt worden, het geheel een ietwat diepere inhoud zou kunnen krijgen. Iemand waarmee ik in overleg kan gaan? --193.191.216.11 22 nov 2005 15:23 (CET)[reageer]


Ik vind eveneens dat de tekst wel wat bewerkt zou mogen worden, toevoegingen zouden anders tegenstrijdig zijn. De opening met angelsaksische wicca vind ik al raar, enkel bij de seax wicca van Raymond Buckland wordt nadruk gelegd op de angelsaksische oorsprong, alsook op zelfinwijding, dus waarom dit speciaal neergepend wordt bij een stuk omtrent covens, snap ik niet. Toevoeging van maximum dertien personen voor wicca-covens vind ik ook wel een must, traditioneel bekeken toch. Aan het hoofd van de coven staat de hp en de hps... zij zijn evenwaardig, toch binnen de alexandrijnse traditie, de gardneriaanse durft men de nadruk al eens op de godin te leggen, maar hoe het er in de praktijk binnen de covens aan toe gaat weet ik niet. Dit is eerder typerend voor heksencovens, niet voor wicca-covens, maar op die manier wordt een eeuwigdurende discussie opengetrokken. In de wicca draait het rond die polariteit, dus evenwaardig. Een bredere uitwerking wat betreft de reden waarom net maximum dertien en een toevoeging van de link naar de coven van Jo en co Lankester en die van greencraft vind ik ook wel een must, aangezien deze twee de Gardneriaanse en de Alexandrijnse traditie vertegenwoordigen in België. --beWiki 19 aug 2005 17:16 (CEST)[reageer]