Overleg:Databasenormalisatie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Suggestie: praktijkvoorbeelden bij normaalvorm 4 en 5

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Databasenormalisatie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 nov 2017 04:56 (CET)[reageer]

Derde normaalvorm (3NF) - voorbeeld[brontekst bewerken]

Onder het voorbeeld bij "Derde normaalvorm (3NF)" staat de tekst "In dit voorbeeld is geen enkel niet-sleutelattribuut (grijze cellen) afhankelijk van een ander niet-sleutelattribuut.".

Hoewel ik snap dat het een voorbeeld is en mogelijk niet 100% sluitend hoeft te zijn, zorgt bovenstaande zin ervoor dat het voorbeeld incorrect is. Want in het voorbeeld is niet alleen de provincie afhankelijk van de plaats, maar de plaats ook van de straat. Om dit voorbeeld correct te krijgen zou het adres opgesplitst moeten worden in de tabellen "Provincie", "Plaats" en "Straat", waarbij de de tabel "Straat" verwijst naar "Plaats" en "Plaats" weer naar "Provincie". De tabel "Adres" zou dan alleen een verwijzing hebben naar "Straat_id" en een kolom huisnummer.

"Wanneer slechts aan de vierde normaalvorm was voldaan zou men bij een join zomaar tot de conclusie kunnen komen dat deze verkoper 3 x 4 = 12"

Dit voorbeeld mist het onderscheid tussen product en product type. Wanneer andere verkopers stofzuigers en schroevendraaiers van acme en robusto verkopen, kan een derde verkoper niet schroevendraaiers van acme en stofzuigers van robusto verkopen zonder ook schroevendraaiers van robusto en stofzuigers van acne te verkopen.

Dat kan overigens wel met de oorspronkelijke tabel die al in 5NF is.

Als in dit voorbeeld Steven stopt met de verkoop van Acme stofzuigers (of nooit gedaan heeft) dan is dat in dit voorbeeld niet te herleiden.

Hiërachie[brontekst bewerken]

Heeft niemand opgemerkt dat het diagram (geneste verzamelingen) en de algebraische weergave "1NF is deelverzameling van 2NF ..." elkaar tegenspreken. Het diagram is juist. De Duitse wiki maakt dezelfde fout maar dat is natuurlijk hun probleem.

By the way: Nulde normaalvorm (0NF) bestaat niet, dat zijn 'ongenormaliseerde gegevens'.

-- LR (de bijdrage werd op 3 dec 2018 23:53‎ door Gebruiker:2a02:1811:b03c:ab00:b8c7:c8cb:f909:812d toegevoegd )