Overleg:De Liefde (Uithuizen)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Ciell in het onderwerp Sarrieshut

Sarrieshut[brontekst bewerken]

Ik kopieer het hier even heen, het gaat verloren bij het overzetten van de foto naar Commons, maar ik weet niet precies hoe ik het het beste in kan voegen in het artikel, dus bij deze aan jullie molenfreaks de keus ;-).
Ciell 3 mrt 2009 10:06 (CET)Reageren
Afkomstig van Bestand:Sarrieshut.jpg, door user:Bob Poppen:

De sarrieshut bij de koren- en pelmolen De Liefde te Uithuizen. De foto werd in de zomer van 2003 gemaakt door de vrijwillig molenaar op deze molen en auteur van het boek De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594 -1856 - een aspect van onze sociaal-economische geschiedenis waarin molenaars en cherchers centraal staan, ISBN 90-808503-1-4.

In 1992/1994 liet de gemeente de molen restaureren en daarbij werd ook de sarrieshut meegenomen. Zo werd het gebouwtje van een nieuwe fundering voorzien en werden de muren, m.u.v. de oostgevel, geheel opnieuw opgemetseld. Naast het gebruik van de oude stenen is daarbij ook nieuw materiaal gebruikt. De restauratie is dusdanig ingrijpend gebeurd, dat er met name inwendig niets meer is terug te herkennen aan de tijden van weleer, maar de buitenzijde is in overeenstemming met het bestek uit 1630 en houdt de herinnering aan het verleden levendig.

In de zuidgevel van de sarrieshut bevindt zich een steen met daarin gebeiteld het wapen van de provincie Groningen, met daarboven een vergulde kroon en eronder het woord SAUVEGUARDE, dat bescherming, beveiliging betekent.

De sarrieshut is evenals de molen in 1992-1994 gerestaureerd en doet nu dienst als VVV-kantoor.