Overleg:De Streek (Noord-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dolfy, ik vind dat je nogal wat omstreden dingen schrijft. Je rekent heel Blokker (zowel west als oost) tot de streek, dit heb ik echt nog nooit gehoord. Ik geloof zelfs niet dat de bewoners van de 'Ouwe Dik' in Westwoud zich tot de strekers rekenen. En om Hem en Venhuizen bij de streek te rekenen vind ik nog vreemder, daarvoor moet je volgens mij van buiten westfriesland komen, en dat kom jij niet denk ik. --Josdorpjossie 26 dec 2005 16:18 (CET)

Ik ben zelfs van De Streek... :-) Blokker en Oudijk horen er echt bij hoor. Blokker lag vroeger veel losser van de stad Hoorn dan nu. De naam van De Streek is van twee dingen afgeleid van het feit dat er bedoeld werd het gebied tussen de steden Hoorn en Enkuizen, en langer geleden als aanduiding voor het gebied ten oosten van Hoorn. Dat gaat terug op de tijd dat Andijk nog toezicht stond van de Stede Broek. Hierdoor viel ook Enkhuizen bij de Streek, er zelf een tijd geweest dat men dacht dat Enkhuizen iets van "end van de huizen van de Streek" betekende.
In latere betekenis is het verschovern naar tussen Hoorn en Enkhuizen en daar vielen aantal plaatsen af. Maar toen nog niet Hem en Venhuizen dat gebeurde later. Westeinde behoort ook tot de streek, onlangs dat altijd onder gezag stond van de stad Enkuizen, dus die is destijds niet meegeschoven, mogelijk door de ligging. Dus later bleven wel Hem en Venhuizen, maar niet de plaatsen die daar dan weer onderliggen, dus Oosterleek enzo erbij gerekend. Later is de betekenis, inweze in de loop van de twintigste eeuw, weer iets verschoven. En wel naar de plaatsen die lagen aan de hoofdweg. Het zou dus misschien kunnen worden veranderd in; heel vroeger werden ook Hem en Venhuizen tot De Streek werden gerekend maar tegenwoordig meestal niet, ofzo. Ik hoop dat ik iets duidelijker heb gemaakt voor je... Dolfy 2 jan 2006 14:21 (CET)
Tja, ik ben duidelijk minder ingevoerd in die materie als jij. Daarom heb ik je artikel ook niet aangepast, en ook vanwege het grote aantal artikelen dat je geschreven hebt, dat verdient wel enig respect. Maar het blijft me allemaal vreemd in de oren klinken. --Josdorpjossie 2 jan 2006 23:37 (CET)
Daar kan me best iets bij voorstellen, De Streek is niet een echt vast omlijnde regio. Het is eigenlijk meer soort van begrip, en dat verschuifd en verschilt nogal eens met elkaar. Misschien dat ik dat maar eens moet verwoorden in het artikel ook. Dolfy 3 jan 2006 11:43 (CET)
Meteen maar gedaan, die verwoording, ik hoop dat het nu wat duidelijker is en geeft nu ook wat meer wat de geschiedenis ervan is.. Dolfy 3 jan 2006 12:18 (CET)
Ik denk inderdaad dat dit een verbetering is. Ideetje voor als je geen artikelen meer weet te bedenken, misschien is het leuk om over de zesstedenweg te schrijven zoals je dat ook over de Horn gedaan hebt. Deze heeft een interessante geschiedenis. Hij schijnt vroeger veel langer geweest te zijn, tot ver voorbij Hoorn. Grootebroek was één van deze zes steden. Meer weet ik er niet van, en een snelle zoektocht op het internet levert me niets op.--Josdorpjossie 9 jan 2006 15:35 (CET)
Ja das inderdaad ook erg interessante weg ja, het was inderdaad erg lange weg, het is de weg namelijk tussen Amsterdam en Enkhuizen, oorspronkelijk was het een vaart geloof ik tussen Hoorn en Amsterdam, de later een verharde weg werd met uitbreiding naar Enkhuizen, maar of dat helemaal juist is weet ik zo even niet uit het hoofd, zal ik weer op moeten zoeken. Tussen Scharwoude en Edam heet de weg ook steeds Zesstedenweg. De weg heet iig de zesstedenweg omdat de weg door zes steden ging tussen Amsterdam en Enkhuizen. Dolfy 9 jan 2006 17:20 (CET)