Overleg:Denormalisatie (informatica)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Denormaliseren)
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Snaily

Gebruiker:Snaily plaatste de volgende vragen en opmerkingen over de door mij uitgevoerde wijzigingen op mijn overlegpagina:

De categorie-indeling die je toevoegt, hoort m.i. niet in de definitie thuis. De eerste regel van een artikel bevat toch een zo beknopt mogelijke definitie? Dat het een databaseterm is hoort juist tot uitdrukking te komen in de categorieen (al weet ik nog niet welke). Opzettelijk heeft een negatieve connotatie die ik juist wilde vermijden. Verder verwijder je de uitleg over I/O, terwijl je de term verderop wel laat staan.

Mijn reactie (van Johan Lont):
Ik vind het belangrijk dat iemand meteen ziet waarover het gaat. Als het een specialistische term is uit een bepaald vakgebied, kan dat beter in de definitie tot uiting komen. Het begrip "normalisatie" komt in verschillende vakgebieden voor, dus 'denormaliseren' zou theoretisch ook in meerdere vakgebieden voor kunnen komen. Dat was de reden voor mijn verandering, maar eerlijk gezegd vind ik het resultaat van mijn wijziging ook niet zo sterk. Wat dat betreft mag je het van mij ook wel terugdraaien.

Ik had en:Denormalization nog niet eerder gezien. Die Engelse definitie vind ik eigenlijk nóg beter. Op dit moment, zou een lezer zich af kunnen vragen, "waarom zou iemand zoiets doen?". (later wordt dat wel uitgelegd). Het is veel logischer als je zaken "normaliseert", dat kom je ook in wiskundige gebieden tegen. De Engelse definitie maakt dat meteen duidelijk.

Intentioneel/opzettelijk: Ik ben voor zo "gewoon" mogelijke woorden, maar je bezwaar tegen 'opzettelijk' snijdt ook hout. Draai dat maar terug.

De term "I/O" beschouw ik als een vakterm (jargon) die óf vermeden óf uitgelegd moet worden. Verderop heb ik die term laten staan, omdat ik er gewoon niet aan toe was gekomen om dat stuk ook aan te passen. Je kunt de term eventueel wel gebruiken, maar dan zou ik de eerste keer (Input/Output) erachter zetten als verklaring. Liefst zou het een link naar een artikel over "I/O" moeten zijn, maar ik weet niet of er al zo'n artikel bestaat.

Ik zag in het artikel nog meer 'technische' termen die eigenlijk een link naar een eigen artikel zouden moeten krijgen (bijvoorbeeld 'attribuut', 'relatie'), maar dat komt misschien nog.

De eerste versie gebruikte het begrip "hoeveelheid disktoegang". Die term maakt niet meteen duidelijk of het gaat om het 'aantal bytes' dat gelezen (of geschreven) moet worden, of het aantal malen dat er een 'portie' data opgehaald (of weggeschreven) moet worden. Ik dacht dat denormaliseren vooral het aantal tabellen dat moet worden benaderd zou kunnen verlagen, en niet zo zeer het aantal bytes dat moet worden opgehaald. Maar daar kan ik me in vergissen.

Misschien kan je het begrip 'denormaliseren' nog wat verder verduidelijken met een voorbeeld.

Zie maar wat je hier mee doet. Succes. Johan Lont 3 nov 2006 16:43 (CET)Reageren

Bedankt, ik ga er zo mee aan de gang. Ik zal ook attribuut en relatie nog eens bekijken. - Groetjes Snaily 3 nov 2006 16:54 (CET)Reageren