Overleg:Dividend

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door 188.203.162.222 in het onderwerp Eigenaar van onderneming

Ik zou heel erg geinteresseerd zijn in informatie over de dubbele dividend belasting.

Bijvoorbeeld: een belg betaald bij nederlandse aandelen 25% in Nederland en nog eens 25% in Belgie.

Wanneer wordt dividend uitgekeerd?[brontekst bewerken]

Ik had een vraag, wanneer wordt dividend uitgekeerd? Als ik morgen aandelen koop en overmorgen is er een dividend uitkering, ontvang ik dan meteen dividend....?

Ja. Maar het is duurder om een aandeel net voor de dividenddatum te kopen dan net erna. Het verschil is ongeveer de grootte van de dividendsuitkering. Dit staat gewoon in het artikel... Volgende keer graag eerst het artikel lezen en eventuele resterende vragen stellen op de Informatiebalie van Wikipedia. Groeten Quasar 2 mei 2007 10:27 (CEST)Reageren

Ex-dividend[brontekst bewerken]

De ex-dividend datum is de datum dat dividendbewijs wordt gescheiden van het aandeel (fysiek of giraal). De uitkering van het dividend is (meestal) later. De beschrijving klopt dus niet helemaal. Gerard53 6 jun 2007 15:26 (CEST)Reageren

Inderdaad, het huidige artikel is erg onoverzichtelijk en springt van de hak op de tak. Dividend kent eigenlijk 4 belangrijke data:

Vaststelling van de hoogte (goedkeuring tijdens Aandeelhoudersvergadering) Datum ex-dividend (scheiden coupon van aandeel) Record date (bedrijf controleert welke aandeelhouders recht hebben op dividend) Betaalbaarstelling (daarwerkelijke betaling, beschikbaarstellen van het dividend)

M.b.t. het Belgische dividend is de VVPR strips weer van belang. Dus wellicht is een voorstel voor een mooie indeling van de pagina wel op zijn plaats.

Eigenaar van onderneming[brontekst bewerken]

Op deze pagina staat dat aandeelhouders eigenaren zijn van de onderneming, terwijl hier dit staat:

Vaak hoort men abusievelijk dat de aandeelhouders eigenaar van de onderneming zijn. Dit wordt verder in de hand gewerkt door termen als 'Ultimate Beneficial Owner' en 'economisch eigenaar'. Juridisch gezien is de aandeelhouders slechts eigenaar van het aandeel en daarmee gerechtigd tot stemmen, dividend en het ontvangen van informatie. De vennootschap is een rechtspersoon, geldt juridisch als een apart subject, heeft een eigen vermogen en kan net als een natuurlijk persoon niet iemand anders' eigendom zijn.

Als leek heb ik hier geen verstand van, maar dit lijkt me duidelijk tegenstrijdig. Zou iemand die hier wel verstand van heeft dit kunnen verbeteren, en eventueel toe kunnen lichten? --188.203.162.222 30 jun 2011 11:49 (CEST)Reageren