Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Foto's uploaden[bewerken]

Graag wil ik het volgende weten. Recent heb ik enkele pagina's toegevoegd die gerelateerd zijn aan Vlissingen. Ter illustratie wilde ik foto's toevoegen. Daartoe ben ik eerst gaan zoeken naar geschikte foto's in het gemeente archief en vervolgens heb ik toestemming gevraagd en gekregen van de beheerder het gemeentearchief. Tot dusver geen probleem. Echter, toen wilde ik foto's gaan uploaden en dan kom ik bij de vraag waarom ik zeker weet dat ik de foto's mag gebruiken. Echter geen van de opties lijkt passend te zijn. Mijn vraag is dus hoe ik deze foto's het beste kan uploaden?

Met vriendelijke groet Antiekeling

  • Beste Antiekeling, heb je toestemming gekregen via een mailtje? Want dan kan je een kopie van het mailtje doorsturen naar het OTRS-team. Bij mondelinge toestemming wordt het wat lastiger... Wie-o-wie heeft verdere adviezen hierover? Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 23 nov 2015 14:05 (CET)
    • Het is de vraag of het gemeentearchief rechthebbende is. Alleen de rechthebbende (fotograaf of diens erfgenamen) kan een foto vrijgeven voor gebruik. Is het gemeentearchief wél rechthebbende, dan moeten de foto's nadrukkelijk zonder beperkingen (behoudens naamsvermelding) worden vrijgegeven. Toestemming voor gebruik op Wikipedia is niet voldoende. Het OTRS-team kan de toestemming beoordelen en vastleggen. RONN (overleg) 23 nov 2015 14:13 (CET)

Beste Erik en Ron,

Bedankt voor de adviezen. Ik ben hier erg mee geholpen.

Met vriendelijke groet Antiekeling

pagina aanmaken[bewerken]

Hallo, ik werk bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst als PR- & Communicatie-adviseur. Graag wil ik een Wikipedia pagina opzetten voor onze organisatie. Hiervoor gebruik ik de naam De NAK (Emmeloord). Voor het vullen van de pagina gebruik ik onze eigen tekst die op onze website staat www.nak.nl. Dit is neutrale tekst en geen promotende tekst, puur een beschrijving van wat wij doen. Waarom is deze pagina steeds niet zichtbaar op het internet? Ik hoor het graag van u. Alvast bedankt.De NAK (Emmeloord) (overleg) 24 nov 2015 14:28 (CET)

Overleg kan het beste op uw overlegpagina. Ik heb daar alvast wat geschreven. ed0verleg 24 nov 2015 14:35 (CET)

Dubbel item Wikidata[bewerken]

Ik kan precies uitleggen hoe het probleem ontstaan is, maar laat ik volstaan met het probleem zelf. Er bestaat een Wikidata-item "Jeronimo de Vries", code Q21191707, en een Wikidata-item "Jeronimo de Vries (dominee)", code Q21197642. Het is één en dezelfde man. Kan iemand de minst volledige, Q21197642, verwijderen? met dank, Sijtze Reurich (overleg) 24 nov 2015 23:02 (CET)

Opgelost. d:Q21191707 laten staan en d:Q21197642 omgevormd tot redirect naar de eerste. Mbch331 (Overleg) 24 nov 2015 23:09 (CET)
Prima, bedankt! Sijtze Reurich (overleg) 25 nov 2015 01:17 (CET)
  • Op wikidata kom ik regelmatig dubbele items tegen, waaronder veel rijksmonumenten en straten in Nederland. De meeste mensen die op nl.wikipedia nieuwe artikelen maken hebben niet door dat (in principe) alle Nederlandse rijksmonumenten (en rm-complexen) en officiële straatnamen al op Wikidata staan. Gelukkig is er op Wikidata ook een handig hulpmiddel om bestaande items die over het zelfde gaan samen te voegen, waarbij de "labels" en "eigenschappen" van beide items gecombineerd worden. Hierbij wordt ook gechecked of de items niet tegenstrijdige links hebben. Een voorbeeld: een paar dagen geleden zag ik dat er in twee items waren die in het nederlands het label Universiteitsbibliotheek hadden; de labels in verscheidene andere talen gaven niet meteen duidelijkheid over het verschil tussen de items; echter het ene was op de.wp verbonden met "Hochschulbibliothek" en het andere met "Universitätsbibliothek"; daarom heb ik de ene in het nederlands het label "hogeschoolbibliotheek" (exact equivalent) en in het engels "college library" (ipv university or college library) (niet helemaal exact equivalent maar in ieder geval een verbetering). Zo is er nog heel veel onderhoud nodig op Wikidata. Paulbe (overleg) 25 nov 2015 12:37 (CET)
Zeker weten. Niet alleen qua dubbele items, (onduidelijke) labels en (onduidelijke) omschrijvingen, maar ook qua foutieve en/of ontbrekende gegevens. Mbch331 (Overleg) 25 nov 2015 13:46 (CET)
Zou iemand datzelfde trucje uit kunnen halen bij dit en dit item? Ik wist ook niet dat straatnamen er al opstaan, vandaar dat een ooit door mij aangemaakt lemma over een straat nog eens apart op Wikidata staat vermeld. Velocitas(↑) 25 nov 2015 17:30 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 25 nov 2015 20:29 (CET)
Dank je. Velocitas(↑) 26 nov 2015 17:01 (CET)

hulp pagina[bewerken]

Iemand gezocht om de wikipedia pagina van een bv te veranderen. Wij zijn dus op zoek naar iemand die dat voor ons wilt doen, aangezien ik er helemaal niets van begrijp hoe dit te doen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lroesems (overleg · bijdragen)

Om welke pagina / welke bv gaat het, wat moet er veranderd worden en waarom? Richard 26 nov 2015 10:39 (CET)
En welke bron wordt daar voor opgevoerd? ed0verleg 26 nov 2015 12:56 (CET)
Het gaat niet om de eerste maar om de tweede betekenis van bv.Glimlach Het gaat om deze, lijkt me. En ja, bronnen, bronnen, bronnen. Sander1453 (overleg) 26 nov 2015 13:05 (CET)

Commonscat[bewerken]

Op Goedele Liekens staat uiteraard een {{commonscat}}. De tekst meer mediabestanden is in dit geval zo typisch "blij maken met een dooie mus". Mag het ding weg? Sander1453 (overleg) 27 nov 2015 09:16 (CET)

Nieuwsgierig geworden door de enigszins prikkelende foto had ik inderdaad op meer mediabestanden gehoopt. Helaas. Ik zou zeggen VJVEGJG. Nietanoniem (overleg) 27 nov 2015 09:19 (CET)
Nee, lijkt me geen goed plan. In de toekomst worden er vast meer foto's ge-upload. Laten staan die commonscat a.u.b. vr groet Saschaporsche (overleg) 27 nov 2015 09:36 (CET)
Sec is {{commonscat}} bedoeld om te verwijzen naar een categorie op Commons, theoretisch zouden daar zelfs nul foto's in kunnen staan. Mensen die heel graag veel foto's van Goedele willen zien kunnen hun hart toch beter ophalen bij images.google.com/?q=Goedele_Liekens denk ik. ed0verleg 27 nov 2015 10:04 (CET)
In {{commonscat}} komt het woordt 'meer' niet voor, volgens mij. In {{commonscatklein}} tot een minuut geleden overigens wel ;) Richard 27 nov 2015 11:47 (CET)
Hé, dat is dezelfde kwestie die ik eerder tevergeefs heb opgeworpen op Overleg sjabloon:Commonsklein#Meer mediabestanden?. Ook daar het woord 'meer' schrappen, of het gebruik van het sjabloon inperken? Bever (overleg) 28 nov 2015 15:06 (CET)
Volgens mij is de kleine inmiddels ook aangepast, probleem opgelost. Dank. Sander1453 (overleg) 28 nov 2015 17:27 (CET)

"deciheximaal nummer"[bewerken]

Geachte heer/dame,

Ik heb een specifieke vraag ik denk dat u deze niet vaak hoort. Ik heb iets gehoord over een "deciheximaal nummer" waarmee je GSM niet meer afluisterbaar is, bestaat zo iets wel?

Als u mij een antwoord kan geven betreffende deze vraag zou ik het erg fijn vinden.

In afwachting van uw antwoord, verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Sahap Kandemir – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Kandemir60 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Van "deciheximaal" heb ik nog nooit gehoord, maar van hexadecimaal wel. Dat heeft echter geen invloed op de afluisterbaarheid van je mobiel. Kleuske (overleg) 27 nov 2015 11:58 (CET)
Misschien is er verwarring met een WiFi-encryptiesleutel (ook wel WiFi-wachtwoord genoemd). Een weinig veilige encryptiewijze (WEP) kan wat veiliger worden gemaakt met een hexadecimale sleutel. FredTC (overleg) 27 nov 2015 12:06 (CET)

Merkwaardig zoekresultaat[bewerken]

Als ik zoek of er ooit eerder gediscussieerd is over "artikel verplaatsen" m.b.t. Adele, krijg ik vreemd genoeg allerlei treffers met het woord adel of zelfs adellijk. Zie hier. Heeft de Wikipedia-zoekfunctie tegenwoordig dezelfde irritante slimmigheden als Google? Als ik iets over adel op wilde zoeken, zou ik gewoon 'adel' intikken. Bever (overleg) 28 nov 2015 15:03 (CET)

Waarom zou je in Wikipedia willen zoeken naar "Artikel verplaatsen adele"? Vrij nutteloos lijkt me..... vr groet Saschaporsche (overleg) 28 nov 2015 15:07 (CET)
@Bever. Dubbele aanhalingstekens gebruiken, dan krijg je precieze(re) zoekresultaten. Dat kun je ook gebruiken in Google overigens. Oskardebot (overleg) 28 nov 2015 17:04 (CET)