Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
 • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
 • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
 • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
 • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.

Pot-Bouille Emile Zola[bewerken]

Weet iemand of er van de Franse roman uit 1882 van Émile Zola ‘Pot-Bouille’ een Nederlandse vertaling bestaat, net als van de 19 andere delen van Les Rougon-Macquart? Bestaat deze eventuele vertaling ook als los deel, of enkel als onderdeel van de volledige werken? (Ik weet niet of de volledige werken ook de roman ‘Pot-Bouille’ vertaald heeft) Ik weet dat dit een vrij specialistische vraag is, maar misschien heeft iemand een idee waar ik de vraag wel kan stellen. (Of weet hij het antwoord) 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:14 (CEST)

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland) zie ik twee of drie (twee lijken mogelijk op een dubbele) vertalingen uit circa 1920, circa 1958 en 1960. De vertalingen uit circa 1958 en 1960 hebben de gemeenschappelijke titel "In troebel water" vertaald door Jan van Rheenen. Hier vind je op dezelfde website alles van dezelfde auteur.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 16 aug 2017 20:29 (CEST)
Hartelijk bedankt voor de moeite. Ik ben nooit op het idee gekomen de KB te gebruiken. 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:47 (CEST)

wikitekst - ongewilde transformaties[bewerken]

Hallo, Sinds enkele dagen heb ik een vervelend probleem met het invoeren van wiki-brontekst. Sommige tekens worden zodra ze getypt zijn automatisch omgezet in iets anders, bv.ː

 • [[ wordt ʽ
 • ]] wordt ʼ
 • * wordt ̈
 • @ wordt ̊

Met copy-paste blijven de tekens wel staan zoals ingevoerd.

Het probleem stelt zich voor zover ik kan nagaan enkel op nl-wiki (niet op andere wiki's en niet buiten wiki). Het lijkt vooral betrekking te hebben op tekens waarvoor de AltGr-toets nodig is (ik heb een Belgisch azertyklavier). Ik heb bij mijn weten niks aan mijn instellingen veranderd. Heeft iemand enig idee waar het aan kan liggen en hoe ik er vanaf geraak?

Eeuwige dank bij voorbaatǃ Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 21:32 (CEST)

Ondertussen opgelost. Blijkbaar had ik in de vertaaltool per ongeluk een andere toetsenbordindeling geselecteerd (International Phonetic Alphabet - SIL) en werkte dit op een of andere manier door naar brontekst bewerken. Vriendelijke groet, Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 22:14 (CEST)

Live at the Star Club, Hamburg[bewerken]

Ik heb vanavond het artikel Live at the Star Club, Hamburg aangemaakt. Is er iemand die ziet wat ik verkeerd gedaan heb onder het kopje "Nummers"? Ik kom er zelf niet uit. Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 00:36 (CEST)

Het werd veroorzaakt door een vierkant haakje te weinig.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 17 aug 2017 00:39 (CEST)
Bedankt voor het repareren! Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 01:00 (CEST)

Martijn van de Ven[bewerken]

Waarom mag ik samen met Martijn de site niet aanpassen zoals het is en worden correcte wijzigingen zonder overleg teruggezet?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.34.123.99 (overleg · bijdragen) 17 aug 2017 11:28‎

U plaatste herhaald privacyschendende zaken de levenssfeer van deze persoon betreffende. Dit is een encyclopedie en geen plek om te vertellen dat deze graag met een neef wedstrijden van een voetbalclub bezoekt. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 17 aug 2017 11:40 (CEST)
Beste niet-ingelogde bewerker, het is prima dat je in het artikel over Martijn van de Ven zijn beroep aanpast van bus- naar taxichauffeur, er vanuitgaande dat dat klopt. Wikipedia is echter geen bedrijvengids, en het is dan ook niet nodig om aan te geven bij welk bedrijf hij precies werkt, tenzij dat relevant is voor de opname van Martijn in deze encyclopedie of een wezenlijke rol daarbij speelt. Dat Bill Gates 'iets' bij Microsoft gedaan heeft, is van een andere orde dan of Martijn bij taxibedrijf A of B werkt.
De vermelding dat Martijn graag naar wedstrijden van Ajax kijkt, voegt niets toe aan het artikel over Martijn. Dat hij dat met zijn grote neef zou doen, is leuk voor een blad als de Story, maar niet voor een encyclopedie. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 17 aug 2017 11:44 (CEST)

Commentaar uit Azerbeidszjan[bewerken]

L.S.,

Ik zie dat op mijn naam commentaar geleverd is op de plaatselijke Wikipedia. Aangezien het in de plaatselijke taal is kan ik daar weinig mee. De pagina is: az:İstifadəçi müzakirəsi:FdeGrijs Wie kan mij hiermee helpen ? FdeGrijs (overleg) 18 aug 2017 13:43 (CEST)

En dan is translate.google.nl wel erg handig. Ik heb de eerste regel erin geplakt (en dat wordt inderdaad herkend als Azerbadjaans) en vertaald als: 'Hallo, FdeGrijs. Welkom bij de Azerbeidzjaanse versie van de Wikipedia Encyclopedie, geheel gecreëerd door vrijwilligers'. Het is dus gewoon het welkomstsjabloon. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:07 (CEST)
Aanvulling: omdat ik naar jouw pagina heb gekeken, heb ik ook een welkomstboodschap ontvangen. Wel fijn dat ons welkomstsjabloon een Engelse vertaling heeft. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:28 (CEST)

Geen gele markering nieuwe artikelen meer[bewerken]

Sinds vandaag heb ik geen gele markering meer bij ongecontroleerde nieuwe artikelen. Artikelen die wel gecontroleerd zijn, zijn normaal niet gemarkeerd, maar sinds vandaag zijn alle nieuwe artikelen niet gemarkeerd. Is de standaard wijze van het tonen van niet gecontroleerde artikelen gewijzigd? Dqfn13 (overleg) 19 aug 2017 20:13 (CEST)

Zie ook het overleg in de kroeg.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 aug 2017 20:24 (CEST)
Aha, ja de kroeg heb ik sinds kort niet meer op mijn volglijst staan. Bedankt The Dragonhunter. Dqfn13 (overleg) 19 aug 2017 21:02 (CEST)

Markeerlogboek[bewerken]

Op NL-WP kan ik vinden wie een bijdrage aan een artikel heeft gemarkeerd als zijnde gezien, en mogelijk als acceptabel, zo niet dan hopelijk verwijderd of verbeterd. Dit gaat via de geschiedenis van dat artikel en de link linksboven onder de titel genaamd "Logboek voor deze pagina bekijken". In de pull-down lijst van logboeken staat "Markeerlogboek" iets onder het midden van de lijst. Aanklikken en daarna op "Weergeven" klikken, en hopla, je hebt een lijst met namen. Kan iemand mij vertellen welke van de lijst van "All public logs" het equivalent is van "Markeerlogboek" op de Engelse wikipedia? Alvast dank. VanBuren (overleg) 20 aug 2017 18:15 (CEST)

"Patrol log" is het Engelse markeerlogboek. Velocitas(↑) 20 aug 2017 18:22 (CEST)
Dat vermoedde ik al, maar (bijvoorbeeld) van het artikel en:Barricade komt er bij mij geen lijst met namen na aanklikken van Patrol log. Helemaal niks. Hoe zou dat komen? VanBuren (overleg) 20 aug 2017 18:30 (CEST)
Goede vraag, dat weet ik zo snel ook niet. Ik had het getest bij een willekeurige pagina en daar werkte het prima... Velocitas(↑) 20 aug 2017 18:36 (CEST)
Op :en doen ze niet aan markeren. — Zanaq (?) 20 aug 2017 18:40 (CEST)
@Zanaq:Is dit waar of zo maar een losse opmerking? Hoe of wanneer wordt er gecontroleerd of een bewerking acceptabel is? VanBuren (overleg) 20 aug 2017 20:15 (CEST)
Er wordt daar niet structureel gecontroleerd of een bewerking acceptabel is. — Zanaq (?) 20 aug 2017 23:50 (CEST)
(na bwc) Ik weet ook niet hoe dit zit. Ik heb gekeken op en:Barricade en zie inderdaad ook een leeg markeerlogboek. Ik heb gekeken op en:Jordan Jansen en daar is de laatste markering uit 2013. En toch geeft het totale markeerlogboek meldingen van vandaag. Zowel automatische als handmatige markeringen Je kan het eens navragen op en:Wikipedia:Village pump. Mbch331 (Overleg) 20 aug 2017 18:43 (CEST)
Even wat waarnemingen:
Volkomen uitsluitsel geeft dit allemaal niet, maar het wekt de indruk dat de Angelsaksen op een ander systeem overgeschakeld zijn — bertux 20 aug 2017 20:12 (CEST)
Alleen moderators en 'new page reviewers' zien het rode uitroeptekentje en kunnen wijzigingen markeren. Trijnstel (overleg) 20 aug 2017 23:57 (CEST)


Pagina naam veranderen[bewerken]

Beste, ik zou graag de paginanaam veranderen van een recent gecreëerde pagina. Het gaat om de naam van de persoon. Nu staat die als Voornaam Achternaam en dit zou omgekeerd moeten zijn.

Dank en vg, Erik Evens (overleg) 21 aug 2017 16:03 (CEST)

Beste Erik,
Artikelen over personen worden op Wikipedia niet 'Achternaam Voornaam' genoemd, maar 'Voornaam Achternaam'. De huidige titel behoeft dus geen aanpassing. Maar zie over het wijzigen van titels Help:Titel van een artikel wijzigen.
Mvg,
Woody|(?) 21 aug 2017 16:07 (CEST)
Beste Erik Evens,
Het klopt wat Woody hierboven zegt, maar er zit nog een belangrijk detail aan: door de gebruikelijke volgorde Hubert Blanckart wordt de man in de Categorie Belgisch fotograaf gealfabetiseerd onder de H, wat ongewenst is. Daar is een foefje voor: zie deze aanpassing. Zoals u ziet helpt {{DEFAULTSORT}} (een zogenaamd Magic word), gevolgd door een juiste sorteersleutel u uit de brand. Ik neem aan dat u inderdaad op Hubert Blanckart doelde, daar is de sortering nu in orde. — bertux 21 aug 2017 21:09 (CEST)

Beiden, dank je wel voor de uitleg. Het ging in deze niet over Hubert Blanckart, maar over Bart Gruyters. Zijn naam wordt in de verzamellijsten geosrteerd onder de B van Bart en niet onder de G van Gruyters.

Hashtag in titel van artikel[bewerken]

Is het mogelijk om een hashtag aan het begin van een titel te plaatsen. Stel dat ik #BOOS wil aanmaken? (linkt in dit geval blijkbaar naar de huidige pagina (Helpdesk) zelf. Hoe zou je dat dan moeten aanpakken? Svp geen discussie hier over of dat wel/niet een encyclopediewaardig artikel zou zijn. Er zijn meer vergelijkbare situaties denkbaar. Msj (overleg) 21 aug 2017 17:00 (CEST)

Ik heb Gebruiker:Mbch331/%23Boos geprobeerd, die wordt geconverteerd naar Gebruiker:Mbch331/#Boos en als ik die probeer aan te maken, probeer ik de pagina Gebruiker:Mbch331/ aan te maken. Het is dus technisch niet mogelijk. Mbch331 (Overleg) 21 aug 2017 17:12 (CEST)
Klopt, de pagina #BOOS verwijst in de zoekbalk naar de Hoofdpagina. Dqfn13 (overleg) 21 aug 2017 17:27 (CEST)
Ik heb Gebruiker:Bdijkstra/%2523BOOS geprobeerd, dan krijg ik netjes een melding dat '%23' een niet-toegestaan karakter is. Het is dus technisch wel mogelijk, maar waarschijnlijk vanwege problemen met o.a. de zoekbalk niet toegestaan. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 17:29 (CEST)
{{DISPLAYTITLE:#{{PAGENAME}}}} werkt waarschijnlijk wel.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 21 aug 2017 17:34 (CEST)
Oh, dat werkt blijkbaar niet. Wel een kleine opmerking, een hashtag is niet helemaal hetzelfde als een hekje.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 21 aug 2017 17:40 (CEST)
De directive (aanwijzing voor de interpreter) {{DISPLAYTITLE}} wordt bijna altijd te onpas gebruikt in een poging om boven de pagina iets anders te projecteren dan de eigenlijke naam van de pagina. Dat gaat bijna nooit goed maar vreemd genoeg blijft die directive dan vaak wél in de broncode staan, alsof die toch nog ergens goed voor zou zijn. Niet dus! Hij genereert een foutmelding. De enige parameter van DISPLAYTITLE is de naam van de pagina, en die moet letterlijk, teken voor teken, identiek zijn aan de echte naam, op de eerste letter na: die mag zowel in de variant kapitaal als onderkast worden ingevoerd. Wie slim is met CSS kan dan alsnog leuke dingen met die directive doen, maar men kan er NOOIT een teken mee toevoegen. Dus ook geen hashtag/hekje. WIKIKLAAS overleg 22 aug 2017 11:51 (CEST)
Nog wat geprobeerd met wikicode: [[#BOOS]] en [[%23BOOS]] werken hetzelfde als [[#BOOS]], maar [[%2523BOOS]] werkt helemaal niet. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 18:39 (CEST)
Genoeg gespeeld, nu terug naar de vraag hoe dit aan te pakken. Het programma wordt door de makers "boos" genoemd dus dan zou je BOOS (programma) kunnen gebruiken. Het YouTube-kanaal wordt uitgesproken als "hashtag boos" dus dan zou je ook Hashtag-BOOS of Hashtag BOOS kunnen gebruiken. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 19:18 (CEST)
Bedankt voor de antwoorden. Het teken "#" heeft blijkbaar een speciale functie in de MediaWiki-software. Software die is gemaakt toen de hashtag nog geen rol van betekenis speelde op sociale media. Ik zag een artikel #SayHerName (Engels) waar ze iets vergelijkbaars hebben en de hashtag gewoon uit de titel hebben gehouden. Dat lijkt me de beste oplossing, en dan kan je in de verwijzingsteks nog wel het hashtag-symbool plaatsen. Msj (overleg) 22 aug 2017 12:15 (CEST)
Naar aanleiding van deze vraag kwam ik ook nog het artikel over de programmeertaal C# tegen. Dat heet gek genoeg C♯. Weliswaar wordt C# uitgesproken als "c sharp", maar dit gebruik van het ♯-teken om technische beperkingen te omzeilen lijkt me niet de bedoeling. (Bovendien zal niemand ooit 'C♯' intikken om naar dit artikel te zoeken.) Woody|(?) 22 aug 2017 12:34 (CEST)
Nee, maar als je 'C#' intikt, kom je terecht op C. Vandaar kun je wel naar 'C♯'. Wat stel jij voor als andere titel? Nietanoniem (overleg) 22 aug 2017 12:43 (CEST)
De sharp in c sharp slaat op het symbool sharp oftewel kruis (muziek). In de praktijk typt men een hekje, dus dit is eerder het omgekeerde van omzeilen. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 12:52 (CEST)
(na bwc) Andere wiki's noemen hun artikel over deze programmeertaal gewoon C sharp, naar de uitspraak. In "C♯" wordt het verkeerde teken gebruikt (het wordt immers geschreven als "C#"), waarschijnlijk om de enkele reden dat het op een hekje lijkt. Woody|(?) 22 aug 2017 12:57 (CEST)
Op en:C Sharp (programming language)#Notes lees ik: "By convention, a number sign is used for the second character in normal text; in artistic representations, sometimes a true sharp sign is used: C♯." Beweert Woody nu dat het "ware" teken het verkeerde teken is? --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 13:31 (CEST)
Beweert Bdijkstra nu dat titels van Wikipedia-artikelen "artistic representations" zijn? Woody|(?) 22 aug 2017 13:43 (CEST)
Nee, alleen dat gebruik van het kruis breekt met de conventie. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 14:27 (CEST)

Infobox updaten[bewerken]

Ik probeerde bij Setúbal (stad) het aantal inwoners in de infobox te actualiseren, zodat het in overeenstemming is met de tekst. Dat lukt niet. Koos van den beukel (overleg) 22 aug 2017 11:33 (CEST)

Op Sjabloon:Infobox gemeente Portugal zie ik een melding dat de inwonertallen centraal worden bijgehouden in een array. Dáár moet dus geactualiseerd worden, niet in de artikelen zelf. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 11:41 (CEST)
Dit is beveiligd, een ander woord voor heel moeilijk gemaakt. Er wordt gehoopt dat degene die het nu gaat bijwerken, dat voor alle steden van Portugal tegelijk zal gaan doen, en daarvoor een goede, officiele bron voor zal gebruiken. Tegenwoordig zou het logisch(er) zijn om dit soort data wellicht van WikiData af te halen, dat is simpeler bij te werken dan zo'n array. Ik zie dat {{Array Portugal gemeentes inwonertallen}} na aanmaak nooit meer is bijgewerkt, de data is van 31 dec 2005. ed0verleg 22 aug 2017 15:13 (CEST)
Zo'n array is met een handvol handelingen in een spreadsheetprogramma en een tekst-editor in één klap te updaten. Hoe zou je dat bijwerken doen op WikiData? --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 15:44 (CEST)
Voor Franse gemeenten (dat zijn er wat meer) heb ik wel eens gefantaseerd over een python script om die data bij te werken, maar daar is het nooit van gekomen. Als het met Excel snel en gemakkelijk kan, dan is deze 12 jaar oude data wellicht rijp om eens te worden bijgewerkt. Ik neem aan dat de Portugese CBS inmiddels wel bijgewerkte data zal hebben. ed0verleg 22 aug 2017 16:04 (CEST)
Dan ga ik het toch maar niet zelf doen, het is de vraag of ik snap hoe dat moet.Koos van den beukel (overleg) 22 aug 2017 18:05 (CEST)
Je kunt wikidata updaten met eenzelfde (geactualiseerde) spreadsheet via Quickstatements. Is geen handvol handelingen (als het spreadsheet gereed is) maar gewoon copy/paste in de tool. Ecritures (overleg) 22 aug 2017 20:53 (CEST)

Dupliceren van een kladblokpagina naar een gewone pagina[bewerken]

 • Ik vroeg me af of het mogelijk is om een pagina vanuit de Kladblok rechtstreeks te dupliceren naar een andere artikelnaam. Wat de meesten doen is de titel wijzigen, bv. "Gebruiker:x/pagina" is hernoemd naar "pagina". Dat is op zich niet zo slecht, maar ik zou graag een kopie bijhouden op mijn kladblok. Is dit mogelijk? Flag of Belgium.svg Monseigneur Léopold (Contact) · (Kladblok) · (Bijdragen) 22 aug 2017 18:30 (CEST)
Je kunt toch gewoon je hele kladblokpagina kopiëren naar een "nog aan te maken" artikel? Nieuw artikel met de juiste naam aanmaken, kladblok kopiëren, plakken, klaar! Of zit ik er nu heel ver naast... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 aug 2017 19:18 (CEST)
Tja, ik dacht dat er ook een manier was om met één klik de pagina te publiceren, maar het blijkt niet zo te zijn. Zaak gesloten Glimlach Flag of Belgium.svg Monseigneur Léopold (Contact) · (Kladblok) · (Bijdragen) 22 aug 2017 19:46 (CEST)
MrLeopold, Oxygene7-13,
Het kopiëren en plakken van kladblokinhoud in een nieuwe pagina mag als je de enige bewerker bent, wat vaak het geval zal zijn. Het mag niet als iemand anders ook een bijdrage heeft geleverd. (Maar misschien weer wel als diegene de bewerkingen als klein gemarkeerd heeft. Hier ben ik niet zeker van). Een veiligere manier is, om de pagina via hernoeming in de hoofdnaamruimte te krijgen, de manier die MrLeopold al gaf. Daarna zijn er twee opties:
 • De inhoud kopiëren en terugplaatsen in het kladblok. Zelfs voor het kladblok geldt, dat je aan bronvermelding moet doen, dus je kunt het beste een link plaatsen naar de pagina of de versie die je gekopieerd hebt. Op deze manier krijg je natuurlijk een statische pagina: latere verbeteringen moet je handmatig overnemen vanuit de hoofdnaamruimte.
 • Meestal beter is deze manier: Je zet in een lege kladblokpagina de artikelnaam (bijvoorbeeld Antônio Brescovit tussen dubbele accolades: {{Antônio Brescovit}}. Je hebt dan een kloon, altijd de nieuwste versie. Het is meer dan een enkele klik, maar simpel genoeg.
OEPS. Ik herinner me stellig dat die tweede manier vroeger werkte, maar nu werkt hij niet. Het gaat bijvoorbeeld wél als je in je kladblok de helpdesk zou willen klonen: {{h:Helpdesk}}. Voor de grap heb ik op deze manier de pagina Gebruiker:B222/Wikipedia:Snelcursus gekloond van de echte Snelcursus. Zelfs met twee stukken uit twee naamruimtes lukt het: {{Wikipedia:Snelcursus}}{{h:Helpdesk}}.
Ik vermoed, dat je ook een artikel uit de hoofdnaamruimte wel moet kunnen klonen, als je de juiste prefix ervoor zet. Ik heb {{main:Antônio Brescovit}} geprobeerd, maar dat ging niet goed. Wie weet raad? — bertux 22 aug 2017 21:13 (CEST)
De hoofdnaamruimte is prefixloos, dus wordt het {{:Antônio Brescovit}} (de dubbele punt moet wel om aan te geven dat je een andere naamruimte wilt gebruiken dan de sjabloonnaamruimte. Mbch331 (Overleg) 22 aug 2017 22:09 (CEST)
En met bv. {{subst:Kattenbelletje}} kan je de wikitekst van een pagina kopiëren. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 22:13 (CEST)

Gebruik Wikipedia artikel in een boek[bewerken]

L.S. Mag ik artikelen uit Wikipedia gebruiken in een boek, en zo ja wat moet ik dan als bron vermelden.86.80.235.190 23 aug 2017 15:12 (CEST)

Zie de hulp-pagina: Help:Wikipedia citeren - ArjanHoverleg 23 aug 2017 15:15 (CEST)