Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Contact

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Categorie:Wikipedia:Pagina's met ontbrekende references[bewerken]

Kan iemand mij dit uitleggen? Deze categorie is leeg, maar er is wel deze pagina van Check Wikipedia. Wikiwerner (overleg) 8 jan 2017 18:09 (CET)

Die foutmelding wordt niet meer weergegeven. Referenties verschijnen nu ook zonder {{references}} of {{appendix}} onderaan het artikel. Dat zal de reden zijn dat artikelen waarin een van deze sjablonen ontbreekt niet meer in deze categorie verschijnen. Woody|(?) 8 jan 2017 18:13 (CET)
Is er een manier om dergelijke pagina's toch in deze categorie te zetten? Ik roep bij deze Romaine als aanmaker er even bij. Wikiwerner (overleg) 8 jan 2017 18:29 (CET)
Ik ben alvast begonnen om er overal een appendix bij te zetten, maar 2044 artikelen zijn wel een heleboel om het in een paar uur te doen..... Eddydevries (overleg) 8 jan 2017 20:44 (CET)
Dat is misschien meer iets voor een bot. Wikiwerner (overleg) 8 jan 2017 21:43 (CET)
Als dat zou kunnen...... Eddydevries (overleg) 8 jan 2017 22:06 (CET)
Is er wel een probleem dat er geen {{references}} of {{appendix}} op de pagina staat? De bronnen worden tenslotte wel gewoon getoond en het systeem genereert geen foutmelding. Dat die pagina van Checkwiki het als fout weergeeft, maakt het nog niet tot fout. Mbch331 (Overleg) 8 jan 2017 22:17 (CET)
@Wikiwerner: Deze categorie was eerst nog in gebruik, totdat de MediaWiki-software wijzigde. Van de ontwikkelaars begreep ik dat er nagedacht wordt oer een oplossing hiervoor, maar die is nog niet gekomen zo te zien. Zover ik nu kan bedenken is er geen manier om automatisch deze categorie te vullen waar dit sjabloon ontbreekt. De categorie blijft nog bestaan in de hoop dat hier door de ontwikkelaars toch een oplossing gevonden wordt. Ik zal eens kijken of ik dit toevoegen met mijn bot kan doen. Romaine 8 jan 2017 22:40 (CET)
@Mbch331: Ja er is een probleem. Het probleem is niet dat er geen referenties getoond worden, maar dat de plaats van waar ze getoond worden lelijk staat, onduidelijk is, etc. Ze worden namelijk er gewoon onder bijgevoegd, gewoon onder de tekst of onder een sjabloon en dat staat vreemd. Of je iets als fout wil zien is me meer een filosofische vraag, het vraagt wel om een oplossing volgens mij. Groetjes - Romaine 8 jan 2017 22:40 (CET)
Ik weet niet of dit botmatig oppakken op lange termijn de handigste is. Dat ik er random een paar bekeek waren er ook een aantal dat de references gewoon niet goed gedaan waren, met de hand valt dat op en word het meegepakt, een bot ziet dat niet. Omdat dit duid op iemand die niet precies weet hoe het werkt, is de kans dat er kleine foutjes in de ref zitten ook groot. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 8 jan 2017 23:34 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - het was een hoop geknutsel, maar is gelukt. Romaine 9 jan 2017 09:47 (CET)
Wat bedoel je: heb je de categorie gevuld, of heb je een appendix geplaatst op alle pagina's in de CheckWiki-lijst? Ikzelf bedoelde eigenlijk of deze categorie in de huidige vorm ergens voor dient; nu is hij namelijk leeg, in tegenstelling tot de lijst op CheckWiki. Wikiwerner (overleg) 11 jan 2017 18:04 (CET)
Alle artikelen in die lijst zijn nagekeken of ze Appendix/References nodig hadden. In de huidige vorm dient de categorie niet ergens toe, het is wachten tot de ontwikkelaars het weer instellen en dan komt deze categorie weer in gebruik. Romaine 16 jan 2017 09:57 (CET)

pie chart (cirkel diagram)[bewerken]

In de Engelse wikipedia kan een template:pie chart gebruikt worden, die werkt niet in de Nederlandse wikipedia. Er is wel een sjabloon:diagram maar die lijkt me ook niet te werken. is de Engelse te gebruiken, of hoe een Nederlandse aan te maken? JackOsendarp (overleg) 16 jan 2017 00:24 (CET)

Waarom niet en:Template:Graph:PieChart? Die is netter en moderner. --bdijkstra (overleg) 16 jan 2017 09:21 (CET)

Verwijdering aanvulling[bewerken]

Beste mede-Wikipediaan,

Het is mij al een paar keer overkomen dat een medegebruiker mijn aanvulling op een artikel rücksichtslos zonder overleg verwijderd heeft.

Kan en mag iedere gebruiker dit zomaar doen? Bovendien, wie herstelt deze verwijdering, als deze onterecht was?

Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 16 jan 2017 03:14 (CET)

Het antwoord is ja, iedereen kan dat doen. Van de meest ervaren tot de meest vandalistische gebruiker kan het doen. Meestal zal er indien er geen overleg heeft plaats gevonden in de bewerkingssamenvatting vermeld worden waarom iets is teruggedraaid. Zo niet, dan kan je dat het beste aan die gebruiker vragen waarom hij/zij iets heeft verwijderd.
Het herstellen kan ook door iedereen gedaan worden, inclusief je zelf. Let er alleen wel op dat je niet in een wellus/nietus spelletje beland, want die zijn het meest schadelijk voor Wikipedia. ARVER (overleg) 16 jan 2017 07:26 (CET)

Tijden opkomst en ondergang zon en maan in 2017[bewerken]

Als voorbereiding op een nieuw artikel heb ik off-wiki tabellen gemaakt met de tijden waarop zon en maan opkomen en ondergaan in Nederland in 2017. De bron voor die gegevens is het KNMI, respectievelijk voor zon en maan.

Ik heb hierover twee vragen:

  • Als ik een deel van die gegevens in een artikel gebruik, begeef ik mij dan op auteursrechtelijk glad ijs? Ik vermoed van niet; in beginsel zou ik die gegevens kunnen berekenen met een computerprogramma, met dezelfde uitkomsten, maar toch.
  • Heeft het zin die tabellen op Wikidata te zetten? De toepassing ervan is uiteraard nogal beperkt.

Groet, Magere Hein (overleg) 16 jan 2017 09:48 (CET)

1) Heb je knmi.nl/copyright gezien? Daarbij kan je volgens het databankenrecht niet zomaar auteursrecht op gegevens claimen, tenminste ik denk niet dat het KNMI kan aantonen dat het een substantiële investering was.  2) M.i. weinig. Als er al een toepassing is, zou ik overwegen om het op commons te zetten. --bdijkstra (overleg) 16 jan 2017 10:14 (CET)
Dank voor je antwoord. Wat betreft die auteursrechten ben ik wel gerustgesteld. Ik veronderstel dat het KNMI de tijden in die tabel met een programma gegenereerd hebben. Ik weet niet met wat voor programma; als ze daarvoor zelf een programmeur aan het werk gezet hebben kunnen de investeringen gemakkelijk duizenden euro's (of guldens) zijn geweest. Het is geen moeilijkse programmeertaak, maar een luie programmeur zal onder het motto 'Beter goed gepikt dan slecht gemaakt' de algorithmes uit Jean Meeus' Astronomical Algorithms plukken. Ik denk dat ik geen moeite ga steken in Wikipublikatie. Groet, Magere Hein (overleg) 16 jan 2017 10:39 (CET)

wasbak zorg centrum[bewerken]

Ik zou heel graag iemand vinden die een aangepaste was bak voor mij kan maken Weet wat ik wil maar is niet te koop – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Trudie1953 (overleg · bijdragen)

U zou dergelijke klussen wellicht kunnen aanmelden op websites als kluscontact of werkspot. - ArjanHoverleg 16 jan 2017 13:34 (CET)

navraag tot nazicht[bewerken]

Harricourt-08-A01.JPG

bij mijn bezoek aan fr:Armorial des communes des Ardennes meen ik dat bepaalde gegevens onder de letter H van dit departement verschoven zijn ik ben de Franse taal onvoldoende machtig om hier efficient te evalueren daarom deze tussenkomst

Bij Hargnies en Harricourt corresponderen de beschrijvingen inderdaad niet met het afgebeelde schild. Blijft de vraag of de beschrijvingen verwisseld zijn, of dat de schilden verkeerde namen hebben gekregen. WIKIKLAAS overleg 16 jan 2017 15:54 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Het waren de beschrijvingen, zie de foto rechts. --bdijkstra (overleg) 16 jan 2017 16:14 (CET)

Sneller werken als rollbacker[bewerken]

Als vandalismebestrijder en rollbacker gebruik ik vaak op de OP van een vermeende vandaal de volgende tekst. " Anonieme gebruiker, ik heb je bewerking op pagina " " teruggedraaid". Als je dit 10 tot 20 keer per dag doet, dan is het op zijn minst niet erg efficient als je die tekst ook daadwerkelijk 10 tot 20 keer steeds op nieuw moet intikken . Bestaat er een mogelijkheid om die tekst zeg met 2 of 3 toetsen tevoorschijn te toveren. Bijvoorbeeld de toetsen a, s, en d zoals dat kan met Office 365 ??? Toetsen liggen dicht bijelkaar en als zodanig betekent asd niks. Hoor het graag Malinka1 (overleg) 16 jan 2017 18:00 (CET)

Dag Malinka, kijk eens naar Zeusmodus. Voorkeuren » Uitbreidingen » Onderhoud » Zeusmodus (Uitleg). Dat gaat je vast helpen! Gr, Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 16 jan 2017 18:16 (CET)
Ga ik zeker doen. Zeer bedankt ! groet, Malinka1 (overleg) 16 jan 2017 20:29 (CET)
Heb je geen standaardteksten voor berichten, al dan niet in je eigen woorden geformuleerd? De mijne, bijvoorbeeld, staan hier. Het is niet met twee of drie toetsen te doen, maar toch heel wat makkelijker dan elke keer opnieuw intikken. Sander1453 (overleg) 17 jan 2017 06:11 (CET)
Ctrl c en ctrl v werken van oudsher ook erg snel. Oskardebot (overleg) 17 jan 2017 10:02 (CET)
Ik zie dat je Mac OS gebruikt, ga eens naar "Voorkeuren" en dan "Toetsenbord" > "Tekst". Hier kun je tekstvervanging invoeren, je zou dan kunnen gaan voor iets als {m1t} en vervolgens je tekst. Op deze manier heb ik een paar infoboxen en sjablonen klaar staan. Sjoerd de Bruin (overleg) 17 jan 2017 10:19 (CET)

Appelpitten en cyanide[bewerken]

Op de hoofdpagina lees ik vandaag bij de rubriek "Wist je dat…": "250 gram appelpitten zoveel cyanide bevatten dat de consumptie ervan dodelijk is"? Ik zou daar graag een bronvermelding van zien want ik vermoed dat het een broodje aap verhaal is. In mijn toxicologieboek staat vermeld dat appels 0,61 mg watersofcyanide per gram zaad bevatten en dat de gemiddelde dodelijke dosis cyanide ongeveer 50 mg is. 250 mg appelpitten bevatten dus een dosis van meer dan 150 mg cyanide wat inderdaad een potentieel dodelijke dosis is. Maar komt de cyanide uit appelpitten wel vrij na consumptie? Op w:en:Apple is te lezen dat er slechts één overlijdensgeval bekend is na consumptie van appelpitten, deze persoon consumeerde en kauwde een hele beker appelpitten. Ik denk dat het feit dat deze persoon de pitten heeft gekauwd, waardoor de cyanide uit de pitten vrijkwam, essentieel is. Ongekauwd was er waarschijnlijk niet veel aan de hand geweest. Ik denk daarom dat het onjuist is om te stellen (zoals nu op de hoofdpagina wel gebeurt) dat de consumptie van 250 gram appelpitten (altijd) dodelijk is. We moeten zorgvuldig zijn met wat we op de voorpagina zetten, het is wel het uithangbord van Wikipedia.
Uit mijn toxicologieboek: "Many of the frightening stories about the precipitous demise of individuals who consumed water from a vase that contained lily of the valley, roasted wieners on oleander sticks, consumed apple seeds, swallowed a poinsettia leaf, etc, are unsubstantiated. However, these myths have been perpetuated in ‘‘authoritative’’ textbooks, leading to undue concern, aggressive therapy, and inappropriate hospitalization." Itsme (overleg) 17 jan 2017 19:50 (CET)

Volgens mij heb je zelf al ruim voldoende bronnen aangevoerd om de tekst van het weetje iets aan te kunnen passen. Interessante uiteenzetting trouwens. WIKIKLAAS overleg 17 jan 2017 23:20 (CET)
Een aardig weetje daarbij zou zijn om te vermelden hoeveel appels er nodig zijn om voldoende pitten te verzamelen om eraan dood te gaan. Naar mijn gevoel is er een heel grote berg voor nodig.
Een vergelijkbaar verhaal doet de ronde over de dodelijkheid van beukennootjes vanwege het cyanidegehalte. Maar ook daar geldt dat je best veel werk moet doen om een kilo (gepelde) beukennootjes bij elkaar te krijgen. (Overigens vind ik in de wat betere literatuur over beukennootjes niets over cyanide maar alleen over trimethylamine.) Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 18 jan 2017 01:23 (CET)
Ik heb geprobeerd de tekst van het "Wist je datje" aan te passen, maar ik kan de pagina niet vinden waar ik dat kan doen. Waar is überhaupt eigenlijk al die Wist-je-dat input voor de hoofdpagina te vinden? Itsme (overleg) 18 jan 2017 05:25 (CET)
Hier: Wikipedia:Wist je dat staan alle "wist je datjes". Vr groet Saschaporsche (overleg) 18 jan 2017 05:30 (CET)

Katafoot[bewerken]

Kennelijk worden in het Zuid-Nederlands (Vlaams) dit soort palen (maar ook dit soort palen) 'katafootpalen' genoemd. Ik had de term nog nooit eerder gehoord. Mij lijkt 'bermpaal' of 'reflectorpaal' gebruikelijker, maar anyhoe ... Heeft iemand enig idee waar de benaming katafoot vandaan komt (en waar het naar verwijst (situering, materiaal, vorm))? Etymologiebank noemt het vanzelfsprekend niet. EvilFreD (overleg) 18 jan 2017 17:42 (CET)

Hulp bij opmaak[bewerken]

Op Universiteit van Vilnius lopen bij mij onder het kopje faculteiten de opsommingscijfers door de afbeelding heen. Wie kan dat even repareren? Alvast bedankt! Vinvlugt (overleg) 19 jan 2017 09:52 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Bekend opmaak probleem. JanB46 (overleg) 19 jan 2017 10:50 (CET)
Mijn dank is groot! Vinvlugt (overleg) 19 jan 2017 10:53 (CET)

Bewerkingsproblemen[bewerken]

Beste medewerker nl.wikipedia,

Ik heb sinds gisteren problemen met het opslaan van meerdere pagina's in mijn gebruiker naamruimte, zoals de pagina Gebruiker:Vincent Steenberg/Lijst van schilderijen in het Rijksmuseum Amsterdam/Be-Bm. Ik krijg steeds de volgende foutmelding:

Uw bewerking is helaas niet opgeslagen omdat de sessiegegevens verloren zijn gegaan.
Mogelijk bent u automatisch afgemeld. Stel vast of u nog bent aangemeld en probeer het opnieuw. Als het dan nog niet lukt, meld uzelf dan af en vervolgens weer aan, en controleer of uw browser wel cookies van deze site toestaat.

Ik heb de instructie gevolgd en zelfs de computer opnieuw opgestart, maar het probleem blijft zich voordoen. Ben ik misschien zonder dat ik dat weet geblokkeerd?

Alvast bedankt voor je antwoord, Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 19 jan 2017 10:31 (CET)

Opgelost Opgelost Bizar, nadat ik het bericht hierboven gepost had, heb ik weer geprobeerd één van de bewerkingen op te slaan m.b.v. een *.txt document dat ik gisteren had opgeslagen. En nu lukt het ineens wel. Alsof er iets gereset is. Heel vreemd. Vincent Steenberg-Overleg 19 jan 2017 10:42 (CET)

De Scheffer[bewerken]

De pagina voldoet niet aan de conventies. Kunt u aangeven wat er veranderd dient te worden?

Hartelijke groet, Kon 2017 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Kon2017 (overleg · bijdragen) 19 jan 2017 17:20‎

Het eerste wat opvalt aan de pagina De Scheffer is dat er koppelingen naar externe pagina's (dus pagina's buiten Wikipedia) in de lopende tekst staan. Bij de eerste link heeft dit zelfs tot gevolg dat er iets onbegrijpelijks is komen te staan. Ik heb niet verder gekeken maar dit lijkt me in elk geval iets wat opgelost moet worden. U kunt zulke links opnemen tussen <ref></ref>-tags, zodat duidelijk is dat het de door u gebruikte referenties zijn. Succes! WIKIKLAAS overleg 19 jan 2017 17:35 (CET)

Pagina verwijderen, terug naar kladblok[bewerken]

Hi,

Ik heb perongeluk de pagina 'topsporter' aangemaakt, welke eigenlijk nog bedoeld was voor in het kladblok. Het is een schoolopdracht en één van de eisen is dat het offline staat. Wat moet ik nu doen?

MvG, Luuk Ehmer– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Luukehmer (overleg · bijdragen)

Pagina is verwijderd. - mvg RonaldB (overleg) 20 jan 2017 01:16 (CET)

Document e-mailen[bewerken]

hoe kan ik een document per e mail versturen??? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:a450:90ae:1:48dc:36ef:2f8b:51f (overleg · bijdragen) 21 jan 2017 13:02‎

Ieder e-mailprogramma heeft een functie om een "attachment" (in het Nederlands meestal "bijlage" genoemd) met een bericht mee te sturen. Doorgaans zit die functionaliteit verstopt onder een icoontje dat een paperclip voorstelt. Anders moet u in de helpfunctie van uw e-mailprogramma even zoeken naar "bijlagen" (als u een Nederlandse versie hebt) of naar "attachment" (als u over een Engelstalig e-mailprogramma beschikt). Het te versturen document moet dan wel op een plek staan waar u vanaf uw computer bij kunt (meestal gewoon een map op de harde schijf van de computer zelf, maar een netwerkschijf of een verbonden usb-stick kan ook). Hopelijk komt u hiermee verder. WIKIKLAAS overleg 21 jan 2017 13:08 (CET)
Op de website van you tube zijn allerlei filmpjes te vinden die eventueel hulp kunnen bieden. Zoek op "email attachment" op de website YouTube Nederland Vr groet Saschaporsche (overleg) 21 jan 2017 13:31 (CET)

foto Bart Robbers bij gelijknamig lemma[bewerken]

Beste Wikipedianen,

Bij het lemma Bart Robbers (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Robbers) heb ik een eigen foto geplaatst. Boven deze foto staat (helaas in mijn lemma) een notitie, namelijk [[Bestand:|266px|]]. het is wat slordig en ik weet helaas niet hoe dit erin is geslopen... Ik weet ook niet hoe het weg te halen. kan iemand die weghalen? bvdank! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Astrobeer (overleg · bijdragen) 21 jan 2017 16:38‎

Dag Astrobeer, zie hier. In de meeste infoboxen hoef je geen [[Bestand:]] toe te voegen. Mvg, Woody|(?) 21 jan 2017 16:47 (CET)

bar-le-duc[bewerken]

is er iemand die mij inlichtingen kan geven over CH.CHAMPIGNEULLE. DEZ ZOU BEGIN JAREN 1922 IN BAR-LE-DUC EEN (FABRIEK)HEBBEN GEHAD IN RELIGIEUSE ARTIEKELEN IK BEN IN BEZIT VAN EEN BEELD MET DE STEMPEL VANHET BEDRIJF EN ZOU GRAAG IN CONTACT KOMEN ALS HET NOG BESTAAT DE NAAM OP DE STEMPEL IS

Aanhalingsteken openen

STATUES VITRAEX
CH. CHAMPIGNEULLE
BAR-LE-DUC SAVANGES

Aanhalingsteken sluiten

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.133.92.27 (overleg · bijdragen) 21 jan 2017 22:35‎

Ch. Champigneulle staat voor Charles Champigneulle. Charles was een glazenier, geboren in 1820 in Metz. Vanaf 1861 baat hij een atelier uit gericht op religieuze beeldhouwkunst en keramiek, maar de naam Champigneulle staat vooral bekend om glas-in-loodwerken. Na de annexatie van Metz door Duitsland in 1870, worden de activiteiten voortgezet in Bar-le-Duc. Charles François overlijd op 11 augustus 1882. Zijn zoons zetten zijn werk voort, onder meer vanuit Parijs. EvilFreD (overleg) 21 jan 2017 23:36 (CET)