Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Op welke leeftijd krijgt men de eerste grijze haren?[bewerken]

Op welke leeftijd verschijnen bij de mens (gemiddeld) de eerste grijze haren en is het normaal dat ook dertigers al grijze haren hebben/krijgen? Ik heb deze vraag reeds op https://www.ikhebeenvraag.be/ gesteld maar het werd na een maand nog niet beantwoord en kreeg een e-mail terug dat ze dit niet konden beantwoorden. Op Wikipedia is ook niet (meteen) antwoord te vinden. Renco (overleg) 4 jul 2019 22:01 (CEST)

Wellicht is het met grijsharigheid al net als met kaalhoofdigheid, welke laatste niet echt leeftijdsgerelateerd is, maar vooral zijn oorzaak vindt in het vele denken. Zo is althans vastgesteld door de beroemde huid- en haararts prof. dr. G.K. van het Reve, na jaren van empirisch onderzoek. Het mag dan ook niet verbazen dat onze premier Rutte, die denken meer iets voor olifanten vindt, nog steeds een vrolijk gevulde schedel heeft. — Matroos Vos (overleg) 5 jul 2019 06:18 (CEST)
Beste Renco, op het artikel haarkleur is heel wat te vinden. Klik vooral door naar de andere talen. Engelse wikipedia: "Europeans often begin to grow gray hairs in their mid-30s while Asians begin graying in their late 30s, but most Africans retain their original hair color until their mid-40s". Elly (overleg) 5 jul 2019 07:55 (CEST)
Het ontbreken van pigment (eumelanine of feomelanine) in het haar kan reeds zeer vroeg optreden en hoeft niet gerelateerd te zijn aan een ziekte. Veroudering is slechts één van de redenen dat er minder pigment ("melanine") aangemaakt wordt. Dit ontbrekende pigment wordt dan vervangen door neerslaande luchtbellen in de haarschacht, wat wit/grijs haar veroorzaakt (zie beide gelinkte artikelen). Lees zeker het kopje Vergrijzing op het artikel haarkleur (zoals hierboven aangehaald) waar de oorzaken van grijs/wit haar uitgelegd worden. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 11 jul 2019 21:30 (CEST)
Dank aan Elly en Smile4ever voor de concrete antwoorden. Toch nog even een interessant zijpaadje. De relatie die Reve legde tussen een verhoogde mate van intellectuele activiteit en een slechte conditie van het haar was natuurlijk vooral vrolijke onzin, maar wellicht was het toch ook een knipoog naar niemand minder dan Friedrich Nietzsche, wiens werk hij zeker kende. Deze filosoof, zelf voorzien van een goede bos haar en dito snor, ontvouwde in zijn Unzeitgemäße Betrachtungen de interessante gedachte dat een volk dat zijn kinderen reeds van jongs af aan met hun bleke neusjes in de geschiedenisboekjes duwt, als vanzelf gaat lijden aan een aangeboren grijsharigheid:
"Aber uns ziemt jene Ungereimtheit, jener Aberglaube – so lautet die skeptische Einwendung – uns, den Spätgekommenen, den abgeblaßten letzten Sprossen mächtiger und frohmütiger Geschlechter, uns, auf die Hesiods Prophezeiung zu deuten ist, daß die Menschen einst sogleich graubehaart geboren würden, und daß Zeus dies Geschlecht vertilgen werde, sobald jenes Zeichen an ihm sichtbar geworden sei. Die historische Bildung ist auch wirklich eine Art angeborner Grauhaarigkeit, und die, welche ihr Zeichen von Kindheit her an sich tragen, müssen wohl zu dem instinktiven Glauben vom Alter der Menschheit gelangen: dem Alter aber gebührt jetzt eine greisenhafte Beschäftigung, nämlich Zurückschauen, Überrechnen, Abschließen, Trost suchen im Gewesenen, durch Erinnerungen, kurz historische Bildung."
De oplossing lijkt dus heel simpel: schaf het geschiedenisonderwijs af en uw pigment vaart er wel bij. — Matroos Vos (overleg) 19 jul 2019 06:53 (CEST)
Nietzsches observatie verklaart ongetwijfeld een hoop over de haardos van Donald Trump. Het wordt nu wel duidelijk dat hij bijgekleurde geschiedenisboeken gebruikt, waarbij zijn tint zich aanpast aan de laatst gelezen drie woorden: There is no true hue, only the impression of the moment. — bertux 19 jul 2019 09:34 (CEST)

Niet afgehandelde verwijderingsnominatie[bewerken]

Op deze beoordelingspagina heb ik een nominatie gedaan voor het ondermaatse artikel over Mitros. Deze had al behandeld moeten zijn, maar het artikel staat er nog, in dezelfde staat met nog het nominatiesjabloon erop. En op de nominatiepagina staat geen toelichting waarom het is behouden. Wat is hier aan de hand? Is dit nog in behandeling of gewoon vergeten? Msj (overleg) 11 jul 2019 10:22 (CEST)

Moderatoren gezocht. –bdijkstra (overleg) 11 jul 2019 10:24 (CEST)
Bovenaan de pagina staat "af te handelen vanaf 27/06". Dus in principe zou het vanaf ruwweg twee weken geleden afgehandeld kunnen worden. TBP heeft echter momenteel ruwweg een achterstand van bijna 2 maanden (af te handelen vanaf 19/05) wegens omstandigheden die bdijkstra hierboven samenvat. Dat wil trouwens niet zeggen dat alle artikelen van de afgelopen twee maanden nog niet afgehandeld zijn, maar een deel daarvan. Dit artikel hoort daar blijkbaar bij. Nu ja, zoveel kwaad kan het wat mij betreft niet. Moderatorschap is tenslotte ook vrijwilligerswerk.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 11 jul 2019 15:59 (CEST)
Puntje van aandacht. De nominatie is m.i. onvoldoende onderbouwd. Nominaties die onvoldoende onderbouwd worden dragen alleen maar bij aan het verhogen van de werklast op TBP en worden om die reden zelden gehonoreerd. Natuur12 (overleg) 11 jul 2019 16:34 (CEST)
Oké, bedankt voor de antwoorden. Ik wacht het af. Msj (overleg) 11 jul 2019 18:09 (CEST)

Discussie over de kunst van het nomineren verplaatst naar wp:Beoordeling — bertux 13 jul 2019 12:07 (CEST)

Dan maar naar Overleg Wikipedia:Beoordeling? Encycloon (overleg) 13 jul 2019 09:31 (CEST)
Dat is een niet bestaande pagina, Overleg Wikipedia:Te beoordelen pagina's lijkt mij beter, aangezien het over TBP gaat. Dqfn13 (overleg) 13 jul 2019 11:35 (CEST)
Ik heb die pagina intussen aangemaakt. De reden voor deze nieuwe pagina: Het onderwerp is breder dan alleen TBP en ik wil graag met een schone lei beginnen. Latere samenvoeging of herverdeling van onderwerpen kan altijd — bertux 13 jul 2019 12:07 (CEST)

Een nieuw artikel maken.[bewerken]

Ik wil graag een nieuw artikel maken. Hoe moet ik dat precies doen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ad van der Ven (overleg · bijdragen) overleg bijdragen

Beste Ad van der Ven, een antwoord op uw vraag vindt u vast als u hier kennis van neemt: Wikipedia:Snelcursus. Vr. groet, JanB46 (overleg) 12 jul 2019 12:59 (CEST)

Schiereiland[bewerken]

Zou iemand met verstand van wiki-opmaak eens kunnen kijken naar schiereiland? Bij mij valt het derde rijtje met namen een eind naar beneden, maar heb geen idee hoe ik dat zou moeten aanpassen. Alvast veel dank! Vinvlugt (overleg) 12 jul 2019 14:16 (CEST)

Dat kwam door de thumbnail die aan de rechterkant stond: die drukte de tekst in de derde kolom naar beneden. Ecritures (overleg) 12 jul 2019 14:19 (CEST)
Nee, het kwam door {{Kolommen3}}, dat te veel breedte pakt. De oplossing van Ecritures vind ik een verarming. –bdijkstra (overleg) 12 jul 2019 14:22 (CEST)
Ik dacht al dat het door die foto's kwam. Ik zie dat Bertux of B222 de foto inmiddels weer heeft toegevoegd. Dank allen! Vinvlugt (overleg) 12 jul 2019 14:34 (CEST)
dit is inderdaad veel beter! Dank bdijkstra Ecritures (overleg) 12 jul 2019 14:57 (CEST)

Lijst van oorlogsmonumenten in Amsterdam[bewerken]

In het artikel Lijst van oorlogsmonumenten in Amsterdam heb ik wat links aangebracht van geschreven artikelen. Daarbij bleek dat de genoteerde coördinaten niet (meer) juist waren; die rubriek heb ik daarom leeggehaald. In de artikelen over 1480, 1506 en 3545 staan de juiste coördinaten, kan iemand ze zodanig vertalen dat ze in het overzichtsartikel geplaatst kunnen worden. Voor 1607 moeten ze er nog bijgezocht worden; dat gedenkraam is naar een ander adres verplaatst. Ik heb geen idee hoe dat moet. Bij voorbaat dank,Ceescamel (overleg) 13 jul 2019 11:25 (CEST)

Hoi Ceescamel, Uitgevoerd, ik geef je binnenkort uitleg. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 13 jul 2019 12:09 (CEST)

Pop-up vandalisme[bewerken]

Hier: Overleg:Akkerbouw wordt een probleem gemeld dat door iemand met kennis van zaken waarschijnlijk eenvoudig te verhelpen is. Vr. gr. JanB46 (overleg) 14 jul 2019 10:37 (CEST)

Ingelogd is er bij mij niets aan de hand; ik heb een ander type popup ingesteld. Uitgelogd zie ik een popup met de foto uit het artikel, met daarbij het woord 'porno' waar normaal gesproken de eerste alinea getoond wordt. Ik heb het woord echter niet in de brontekst, op Wikidata of in de beschrijvingspagina van de foto kunnen vinden. Uitgelogd kan ik de brontekst niet bekijken wegens open proxy. Hopelijk kan een ander hiermee verder — bertux 14 jul 2019 11:31 (CEST)
Dat woord staat in een 'gevandaliseerde' versie van 21 mei ([1]). Het lijkt erop dat voor die popup niet de actuele versie wordt gebruikt, maar bijna twee maanden oud is wel erg oud. Ik zie het gerapporteerde gedrag overigens niet, ongeacht of ik ingelogd ben, maar wellicht dat één van de vele servers een probleempje heeft met de cache? Het enige wat ik nu kan bedenken is het 'purgen' van de cache van het artikel. Dat heb ik zojuist gedaan, maar omdat ik het oorspronkelijke probleem niet kon reproduceren, heb ik ook geen idee of dat iets zinnigs heeft opgeleverd. Paul B (overleg) 14 jul 2019 12:05 (CEST)
Ik heb om 11:26 het bijbehorende Wikidata-item bewerkt in de hoop dat ik daardoor vernieuwing kon forceren. Bij mij oogt het nu ook goed — bertux 14 jul 2019 14:00 (CEST)
Link werkt weer zoals gebruikelijk, dank! JanB46 (overleg) 14 jul 2019 14:45 (CEST)

Gebruiker verwijder[bewerken]

Ik wil graag mijn gegevens per direct verwijderen. Hoe doe ik dat?HerzovanderWal (overleg) 15 jul 2019 06:38 (CEST)

Een account kan niet verwijderd worden. Je kan je gebruikerspagina laten verwijderen door er een {{nuweg}} op te plakken. En je kan je gebruikersnaam laten veranderen in iets onherkenbaars via Speciaal:GlobaalHernoemingsverzoek. Mbch331 (Overleg) 15 jul 2019 07:22 (CEST)
Daar is een Helppagina voor: Wikipedia:Hoe kun je vertrekken?. Vr groet Saschaporsche (overleg) 15 jul 2019 08:59 (CEST)

Gendergap[bewerken]

Kom dan eens langs op de WikiVrijdag! Locatie bibliotheek van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, Vijzelstraat 20, 1017 HK, Amsterdam

Vraag: Mag ik als man ook op de WikiVrijdag langskomen?

hartelijke groeten, BloemenVBloemenV (overleg) 15 jul 2019 21:20 (CEST)

Ik zou niet weten waarom niet. Op de gendergap-pagina's staat niet dat mannen worden uitgesloten. Nietanoniem (overleg) 16 jul 2019 06:55 (CEST)
Als ik het inschrijfformulier bekijk krijg je de vraag of je man of vrouw bent (of dat niet wilt zeggen), dus volgens mij is iedereen die de gendergap wil verkleinen welkom. Mbch331 (Overleg) 16 jul 2019 07:57 (CEST)
Lijkt me alsnog lastig een keuze te maken als je je niet identificeert als man of vrouw, maar dat wel wilt zeggen. –bdijkstra (overleg) 16 jul 2019 09:33 (CEST)
Daar hebben ze een derde optie voor: "Ik wil geen keus maken". Mbch331 (Overleg) 16 jul 2019 19:36 (CEST)
Dat is niet hetzelfde. –bdijkstra (overleg) 16 jul 2019 23:27 (CEST)
Vragen ze hoe je je identificeert of wat je biologisch bent? Nietanoniem (overleg) 17 jul 2019 10:12 (CEST)
Mij zou de lust vergaan als ik dit soort gepriegel zie. Maar dit is de helpdesk hè: is BloemenV al geholpen?Apdency (overleg) 17 jul 2019 10:15 (CEST)
Ja. Hij heeft toch antwoord gekregen? — bertux 17 jul 2019 10:20 (CEST)
Inmiddels heb ik antwoord gekregen. Ik heb meer losgemaakt dan de bedoeling was. Sorry, alleen: "ja" had voldoende geweest. Ik ga er een keertje naar toe, hoor. Bedankt allemaal!BloemenV (overleg) 17 jul 2019 20:31 (CEST)

Alleen ja of nee?! Ik vrees dat weinig Wikipedianen die variant kennen Gezicht met tong uit de mond — bertux 17 jul 2019 21:42 (CEST)

Sjabloon:Infobox acteur[bewerken]

De rubriek afbeelding van de Sjabloon:Infobox acteur werkt niet goed; hij laat nergens plaatjes zien die wel zijn geladen.Ceescamel (overleg) 16 jul 2019 15:02 (CEST)

Gerepareerd; was een slordigheidje van een collega. –bdijkstra (overleg) 16 jul 2019 15:11 (CEST)

Nomineer een pagina[bewerken]

Hallo Wikipedia,hoe kan ik een pagina nomineren voor de beoordelingslijst? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.194.211.179 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Zie hier. Arch (Overleg) 16 jul 2019 19:01 (CEST)

Spaans acteur[bewerken]

Hallo Mijn vriend is een redelijk bekend Spaans acteur, maar heeft nog geen wikipedia pagina, ik zou er graag eentje voor hem maken, maar is het handig om dat in het Spaans te doen of toch ook in het Nederlands? Het is mijn eerste project en vind het nu wel leuk om er voor te gaan. Johanhartman39 (overleg) 18 jul 2019 14:38 (CEST)

Dag Johanhartman39, welke taal je wilt gebruiken is aan jou. Wel moet de Nederlandstalige variant hier op de Nederlandstalige Wikipedia en de Spaanstalige op de Spaanstalige Wikipedia.
Voor de richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia wijs ik je in het bijzonder op WP:REL (een onderwerp moet voldoende beschreven zijn in betrouwbare onafhankelijke bronnen om relevant te zijn voor Wikipedia) en WP:ZP (bij onderwerpen waar de auteur nauw bij betrokken is zijn verifieerbaarheid en neutraliteit extra van belang). Probeer het artikel dus zoveel mogelijk te baseren op wat onafhankelijke bronnen over deze acteur gezegd/geschreven hebben.
Met vriendelijke groet, Encycloon (overleg) 18 jul 2019 19:06 (CEST)
Dit is de Nederlandstalige Wikipedia. Alleen pagina's in het Nederlands zijn hier welkom. Artikels in andere talen worden direct verwijderd. Als je liever in het Spaans schrijft, zou ik dat op ES:WP doen. Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 18 jul 2019 19:07 (CEST)