Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Contact

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Foto veranderen[bewerken]

Hallo, een van mijn cliënten wil graag haar foto op wikipedia veranderen. We hebben een foto, die we met toestemming van de fotograaf graag willen gebruiken. Hoe kan ik deze zo snel mogelijk online zetten? Vriendelijke groet, willemijn tuip– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Copper en Co (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beste Willemijn, de fotograaf zal de foto vrij moeten geven onder een vrije licentie. Dat betekend dat iedereen de foto overal voor mag gebruiken. Hij of zij kan dat doen volgens de uitleg op deze pagina. Het kan even duren voordat de mail verwerkt is, want er zitten vrijwilligers achter. Als de foto vervolgens beschikbaar is op Wikipedia commons kunt u deze veranderen in het artikel. Denkt u daarbij echter wel aan de gebruikersvoorwaarden, u moet namelijk aangeven als u een vergoeding ontvangt voor uw bijdragen aan wikipedia. Ook moet u rekening houden met de richtlijnen, ik denk in het bijzonder aan Bij Twijfel Niet Inhalen. Het feit dat u client graag een andere foto bij zijn of haar artikel ziet, betekend nog niet dat dit ook moet gebeuren. Daar is consensus voor nodig. Iooryz (overleg) 25 apr 2016 14:51 (CEST)
Daarentegen zullen bestaande foto's niet zonder meer verwijderd kunnen worden. Bij het vervangen van een foto zal er snel het argument "Bij Twijfel Niet Inhalen" erbij gehaald kunnen worden. Alice2Alice (overleg) 25 apr 2016 15:25 (CEST)

Filmmagie[bewerken]

Beste,

Ik zoek de commentaren op de pagina Filmmagie, die in de lijst ter controleren pagina's is terecht gekomen. Ik vind hem echter niet terug in deze controle lijst.

Greets – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Charlotte199 (overleg · bijdragen) 25 apr 2016 15:20‎ (CEST)

Gebruiker:Johannesgrillet heeft het reclamesjabloon op het artikel gezet, wellicht kunt u op zijn overlegpagina navraag doen naar zijn beweegredenen. Groeten, .marc. (overleg) 25 apr 2016 15:27 (CEST)
(na bwc) Beste Charlotte,
De pagina in kwestie lijkt door de nominator nooit op de lijst met te beoordelen pagina's te zijn geplaatst. Ik heb het nominatiesjabloon daarom verwijderd. Daarmee is niet gezegd dat het artikel later niet alsnog op die lijst terecht kan komen, maar de commentaren waar je naar zoekt bestaan dus niet.
Vriendelijke groet, Woody|(?) 25 apr 2016 15:29 (CEST)

Bedankt voor de snelle reactie!!

donatie kan niet met KNAB als bank??[bewerken]

Ik wilde braaf meewerken aan het reclamevrij houden van wikipedia, en probeerde een donatie via ideal te doen. Staat mijn bank (Knab) er niet tussen! Wikis, hoe kan dat? Willen jullie mijn geld niet? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.24.217.130 (overleg · bijdragen)

KNAB is na enige tijd weggehaald als optie, omdat deze bank niet altijd werkte en foutmeldingen gaf. Men werkt aan een oplossing, ondertussen staat hier een IBAN. Sjoerd de Bruin (overleg) 25 apr 2016 17:47 (CEST)
Ook rekeninghouders bij bunq kunnen niet via IDEAL doneren aan Wikipedia. Bij diverse andere websites werkt dat wel. Ik kan me dus niet goed voorstellen waarom dat bij de Wikimedia-Foundation tot foutmeldingen zou leiden. Ik heb dit al geruime tijd geleden gemeld via "Problemen bij het doneren?", maar ik krijg alleen een standaardantwoord. 它是我 (overleg) 25 apr 2016 18:35 (CEST)
Houdt er rekening mee dat de Foundraiser vanuit de Foundation in Amerika wordt geregeld, en de vrijwilligers hier in Nederland geen zicht hebben over het hoe/waarom dat een bepaalde bank wel/niet beschikbaar is via een bepaalde betaal-optie. Ook hebben de Nederlandstalige vrijwilligers er doorgaans geen invloed op. Het klopt dat niet alle mogelijke banken en betaalopties worden ondersteund. Ik adviseer daarom vaak om gewoon de gemakkelijkste manier van doneren toe te passen: doneer je tijd, kennis, foto's door bij te dragen aan dit project. Geld storten mag, maar er zijn nog veel meer manieren om bij te dragen. ed0verleg 25 apr 2016 18:40 (CEST)

Foto van roman[bewerken]

Is het toegestaan om een foto te nemen van een roman en deze op WP te plaatsen, of is dit inbreuk tegen de auteursrechten van de schrijver van het boek?

Bedankt, SpongeFix (overleg) 26 apr 2016 16:36 (CEST)

Beste SpongeFix,
Dit is in verband met het auteursrecht van de illustrator of (in voorkomend geval) de uitgever inderdaad niet toegestaan zonder diens uitdrukkelijke toestemming.
Met vriendelijke groet, Woody|(?) 26 apr 2016 17:02 (CEST)
Bedankt Woody! SpongeFix (overleg) 27 apr 2016 21:37 (CEST)

Cees Mooij[bewerken]

Geachte Helpdesk,

ook mijn naam is Cees Mooij en mijn vraag is:

omdat er meerdere personen zijn met dezelfde naam als ik...Cees Mooij, wil graag een link zijn voor de Nederlandse Speelfilm RICHTING ENGELAND want hierin speelde ik de filmrol HENKIE.

Maar als ik op mijn naam aantik met mijn muis van de pc, dan komt er een andere Cees Mooij als prof voetballer naar voren...

hoe kan ik dit veranderen naar mijn eigen achtergrondverhaal van wat ik inmiddels heb geschreven...???

Alvast bedankt voor de medewerking..

MVG,

Cees Mooij

al ruim 25 jaar werkzaam voor casting en modellenbureaus. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Cees Mooij (overleg · bijdragen) 26 apr 2016 22:09‎

Schrijven over jezelf raden we af, vooral omdat gebleken is dat het erg lastig is om objectief over jezelf te schrijven. Wikipedia is bovendien geen persoonlijke webruimte of social media. Als je opvalt en genoeg bekendheid krijgt, komt er vanzelf iemand die over je gaat schrijven. Wil je het toch zelf proberen, dan zou je het artikel Cees Mooij (acteur) kunnen noemen. RONN (overleg) 26 apr 2016 22:19 (CEST)
Beste Cees Mooij, de link in het artikel Richting Engeland heb ik gecorrigeerd, het is nu een rode link. Zodra er een artikel Cees Mooij wordt aangemaakt verandert de rode link in een blauwe link. Geadviseerd wordt om geen artikel over jezelf te plaatsen op Wikipedia. Het is buitengewoon moeilijk om objectief over jezelf te schrijven. Ook discussies over de relevantie van de beschreven persoon zijn ingewikkeld en leiden — zo is mijn ervaring — dikwijls tot teleurstelling. Als iemand bekend genoeg is wordt er vanzelf wel een artikel over een dergelijk persoon geplaatst. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 26 apr 2016 22:27 (CEST)
Geachte heer Mooij, ik sluit me geheel aan bij bovenstaande adviezen. Vriendelijke groet, Bob.v.R (overleg) 27 apr 2016 00:53 (CEST)
Beste Cees Mooij, wat je wel kan doen is over jezelf schrijven op je gebruikerspagina; dat mag. JP001 (overleg) 27 apr 2016 13:15 (CEST)
@JP001 Ja en nee, zie hier. RONN (overleg) 27 apr 2016 13:47 (CEST)

Wat doet dit?[bewerken]

Ik kwam in een artikel dit tegen: <!---->. Wat voor effect zou dat moeten hebben? Ik zie namelijk geen verandering als ik het (eventjes) verwijder. VanBuren (overleg) 27 apr 2016 11:27 (CEST)

Het is om commentaar toe te voegen, dat onzichtbaar is in de tekst. Elly (overleg) 27 apr 2016 11:34 (CEST)
Zie ook Help:Helpdesk/Archief/mrt_2016#.3C.21----.3E waar het al ter sprake kwam. Mvg, Trewal 27 apr 2016 11:38 (CEST)
Ik kwam het tegen in Lijst van rijksmonumenten in Paterswolde. Het doet dus niks voor het eindresultaat. VanBuren (overleg) 27 apr 2016 12:03 (CEST)
Het maakt de broncode wel beter leesbaar. Sjoerd de Bruin (overleg) 27 apr 2016 12:05 (CEST)
Dat zou een witregel of een </ br> toch ook doen? VanBuren (overleg) 27 apr 2016 12:12 (CEST)
Nee, als je daar een witregel doet, dan breek je effectief de tabel af, en hetzelfde voor een br. Dit is dus inderdaad om de broncode beter leesbaar te houden, de verschillende regelsjablonen scheiden, terwijl de tabel die uiteindelijk gegenereerd word wel blijft werken. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 27 apr 2016 12:18 (CEST)
Zoals ik al zei: zie ook Help:Helpdesk/Archief/mrt_2016#.3C.21----.3E waar deze zelfde vraag al ter sprake kwam en waar ook het doel van deze commentaarregel al werd uitgelegd. Mvg, Trewal 27 apr 2016 12:39 (CEST)
Klik ook even hierboven op "bewerken". --Stunteltje (overleg) 27 apr 2016 12:47 (CEST)
Dank allemaal. (Ook voor je link, Trewal. Had ik gezien maar vroeg toch even door n.a.v. uiteindelijk resultaat.) VanBuren (overleg) 27 apr 2016 13:06 (CEST)

Registreren[bewerken]

Beste, Graag wil ik me registreren op wikipedia maar ik krijg altijd:

<quote> Fout tijdens aanmaken account De gebruiker is niet gemaakt omdat de bron niet bevestigd kon worden. Zorg ervoor dat u cookies hebt ingeschakeld, herlaad deze pagina en probeer het opnieuw. <unquote>

Ik heb geverifiëerd dat alle cookies enabled zijn. Mijn browser is Firefox. Ik heb de pagina herladen (zoals gevraagd), zelfs herstart.

Dank bij voorbaat, Jan De Boever – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.225.89.174 (overleg · bijdragen) 28 apr 2016 08:49 (CEST)

U kunt een mail sturen naar info-nl-at-wikimedia.org met daarin uw gewenste gebruikersnaam en uw e-mailadres, dan kan een OTRS-medewerker (die moderatorrechten heeft) een account voor u aanmaken. Mbch331 (Overleg) 28 apr 2016 11:18 (CEST)

foutje bij naam[bewerken]

Goede middag, enkele dagen geleden heb ik een account aangemaakt, pas later ontdekte ik dat ik mijn achternaam niet bent begonnen met een hoofdletter, Ik vind dit zo nu erg slordig eruit zien en zou het graag vervangen, de kleine "t" van Teunissen zou ik graag zien vervangen door de hoofdletter T. Kunt u dit voo mij vervangen of hoe kan ik dit zelf doen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jeanne teunissen (overleg · bijdragen) 28 apr 2016 15:18 (CEST)

De procedure voor het veranderen van een gebruikersnaam wordt genoemd op de pagina Help:Veelgestelde vragen#Hoe verander/verwijder ik mijn gebruikersnaam/account. Succes! Alice2Alice (overleg) 28 apr 2016 15:22 (CEST)
Een mogelijkheid is het aanmaken van een nieuw account met de correcte spelling. Sinds je nog geen (echte) artikelbewerking hebt gedaan is "opnieuw beginnen" eenvoudiger. De verkeerd gespelde naam kan een doorverwijzing worden naar de correcte naam. VanBuren (overleg) 28 apr 2016 20:42 (CEST)

Vertalingen van onderwerpen uit anderstalige wikipedia's[bewerken]

Mogen in andere talen opgestelde Wikipedia-artikelen in het Nederlands worden vertaald of moet een artikel volkomen authentiek zijn? De vertaling zal nooit 1:1 kunnen zijn en varieert naar gelang de in Nederland geldende regels betreffende het onderwerp in het artikel.

Vertalen van lemma's gebeurt vaak. Het mag ook. Daarbij is echter het volgende van belang:
  • Zorg dat de vertaling taalkundig deugt.
  • Kijk of het lemma niet aangepast moet worden, aan de situatie in ons taalgebied en/of gezien reeds op de Nederlandstalige Wikipedia aanwezige lemma's.
  • Raadpleeg de in de andere taal genoemde bronnen of andere vergelijkbare bronnen. Neem in ieder geval geen bronnen hebt die je niet geraadpleegd hebt.
  • Geef in het artikel aan dat het een vertaling betreft.

mvg HenriDuvent 29 apr 2016 01:12 (CEST)

En ook belangrijk: besef dat na je vertaling het artikel een eigen leven gaat leiden, en dus geen vertaling van het andere artikel blijft. ed0verleg 29 apr 2016 09:46 (CEST)
N.B.: voor vertalingen hebben we het sjabloon {{Bronvermelding anderstalige Wikipedia}}. Wikiwerner (overleg) 29 apr 2016 19:41 (CEST)

Vermelding Ridder Legion d'Honneur[bewerken]

Mijn vermelding als ridder in de orde van het Legion d'Honneur is al enige malen uit de opgave van Nederlandse onderscheidenen verdwenen. Wat kan ik daaraan doen ?MBB9008850 (overleg) 29 apr 2016 11:49 (CEST)

Uitleg is hier te vinden. --JanB46 (overleg) 29 apr 2016 12:09 (CEST)

Oppervlakte Nederland[bewerken]

De CIA, die ongetwijfeld goed op de hoogte is van van allerlei geheims, wordt opgevoerd als bron voor de oppervlakte van Nederland. Zie Nederland. Zou het niet de voorkeur verdienen om als bron een autoriteit op te geven die als autoriteit op dit gebied betrouwbaarheid kent, het CBS? 41.546,302 km2 geeft het CBS; afgerond zou dit 41546 worden, klein verschil maar toch. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pourlepur (overleg · bijdragen)

Beste Pourlepur; het lijkt me een prima idee. Ga gerust je gang. De knop 'bewerken' staat tot je dienst. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 29 apr 2016 18:56 (CEST)