Help:Gebruik van interwiki-links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

1rightarrow.png H:IW

Een interwiki-link, interwiki of taallink is een link naar een artikel over hetzelfde onderwerp op een Wikipedia in een andere taal. In verschillende andere talen wordt het woord gespeld als "InterWiki".

Een sisterlink, zusterlink of zusterprojectlink is een link naar een pagina op een andere wiki van Wikimedia.

Het is noodzakelijk dat artikelen, categorieën en sjablonen op Wikipedia gekoppeld worden aan datzelfde onderwerp op een anderstalige Wikipedia, zodat lezers en gebruikers via die weg meer informatie kunnen vinden, deze informatie naar het Nederlands kunnen vertalen en de pagina's op de Nederlandstalige Wikipedia gemakkelijker en beter te onderhouden en bij te werken zijn.

Wikidata[bewerken]

Vanaf 6 maart 2013 hebben bots de interwikilinks vrijwel overal verplaatst naar Wikidata. Interwiki's worden tegenwoordig niet meer op artikelen geplaatst, maar rechtstreeks op Wikidata en worden in artikelen getoond in de linkerkolom in de sectie In andere talen.

1rightarrow blue.svg Zie Wikipedia:Overschakeling naar Wikidata voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op artikelen kunnen als gevolg van interwikiconflicten interwiki's blijven staan die nog opgelost dienen te worden. Meer informatie daarover is te vinden op Wikipedia:Interwikiconflicten oplossen. Deze zullen nog opgeruimd moeten worden.

Zelf koppelen aan anderstalige versie[bewerken]

Het koppelen van artikelen, categorieën en sjablonen aan de equivalent in de andere taal gebeurt in principe door de auteur zelf. Zoek op een anderstalige Wikipedia naar hetzelfde artikel, categorie of sjabloon, klik aldaar helemaal onderaan in de linker zijbalk op Koppelingen bewerken of Koppelingen toevoegen. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Indien je een kader krijgt, vul je bij Taal nl in, bij Pagina de titel van de pagina en je klikt op Koppelen met pagina.
  • Indien je op Wikidata uitkomt klik je onderaan de pagina in de sectie Wikipedia op toevoegen, in het linker veld voeg je nl of nlwiki in, in het rechter veld de titel van de pagina en je klikt op opslaan.

Als je een eerder aangemaakt artikel, sjabloon of categorie tegenkomt die niet gekoppeld is aan de equivalent in de andere taal terwijl datzelfde onderwerp op een anderstalige Wikipedia wel een pagina heeft, dan kan dat komen doordat iemand deze vergeten is te koppelen of er was geen anderstalige pagina destijds beschikbaar. Koppel deze pagina dan vooral zodat de pagina geen wees meer is.

Verouderde situatie[bewerken]

Om een taallink naar hetzelfde artikel, maar dan in een andere taal te maken, voeg je: [[xx:Artikel]] bijvoorbeeld: [[en:Railway]], onderaan toe op de pagina. xx is de taalcode van de andere wiki en Artikel is de naam van het artikel op de andere wiki. De interwiki's verschijnen in een sectie links op het scherm onder een kopje In andere talen. Sinds 2013 worden interwiki's verplaatst naar Wikidata om voor alle projecten de interwikilinks op één gezamenlijke plek bij te houden. Zie voor meer informatie Wikipedia:Overschakeling naar Wikidata.

Linken naar anderstalige Wikipedia in overlegpagina's[bewerken]

Om een taallink in lopende tekst op te nemen gebruik je: [[:xx:Artikel]], bijvoorbeeld: [[:en:Railway]]. Hierbij is xx dus de taalcode en Artikel de naam van het gelinkte artikel van de Wikipedia in de andere taal. De link wordt altijd blauw, of het doelartikel bestaat of niet. Het is in principe ongewenst om in artikelen zulke taallinks in lopende tekst op te nemen.

Op sommige pagina's (zoals pagina's in de Overlegnaamruimte) is het niet mogelijk om de taallinks in de taalboxlinks op die pagina's te zetten. De taallinks komen in zo'n geval gewoon in de lopende tekst te staan; de dubbele punt aan het begin is dan niet nodig.

Op Meta is een overzicht van alle talen waarin Wikipedia beschikbaar is te vinden.

Volgorde taallinks[bewerken]

De Wiki-software zorgt ervoor dat de desbetreffende link onderaan de linkerzijde van het scherm wordt weergegeven. Ze komen in de volgorde te staan waarin ze in het artikel zijn opgenomen. Op de Nederlandstalige Wikipedia hanteren we de alfabetische volgorde, op volgorde van de tweeletterige aanduiding van de taal. Bovendien is afgesproken dat de taallinks helemaal onderaan het artikel worden gezet, nog onder de categorieën. De reden hiervan is dat nieuwe gebruikers niet direct onbegrijpelijke links zien, maar direct de tekst van het artikel zelf.

Er bestaat een interwikirobot, die ontbrekende links aanvult, en die ook de alfabetische volgorde automatisch goed zet. Deze robot wordt door sommige gebruikers van Wikipedia gedraaid.

Andere projecten (sisterlinks)[bewerken]

De lange vorm van enkele zusterprojecten verwijst naar de Engelstalige variant, en dient er nl: toegevoegd te worden, terwijl dit voor de korte variant niet nodig is.

Project Lange vorm Afkorting Sjablonen
Wikibooks [[wikibooks:nl:]] [[b:]]

{{Wikibooks}}, {{Wikibooks klein}}, {{Kookboek}}, {{Wikibooks-en-klein}}

Wikinews [[wikinews:]] [[n:]]
Wikiquote [[wikiquote:nl:]] [[q:]]

{{Quote}}, {{Wikiquote}}, {{Wikiquoteklein}}, {{Wikiquote-de}}, {{Wikiquote-en}}, {{Wikiquote-fr}}, {{Wikiquotecat}}

Wikisource [[wikisource:nl:]] [[s:]]

{{Wikisource-de}}, {{Wikisource}}, {{Wikisource-de}}, {{Wikisource-de-klein}}, {{Wikisource-en}}, {{Wikisource-en-klein}}, {{Wikisource-it}}, {{Wikisource-it-klein}}, {{Wikisource-la}}, {{Wikisource-la-klein}}, {{Wikisource-fr}}, {{Wikisource-fr-klein}} {{Wikisourcecat}}

Oldwikisource [[oldwikisource:]]
Wiktionary/WikiWoordenboek [[wiktionary:nl:]] [[wikt:]]

{{Wikt}}, {{Wikt klein}}, {{Woordenboek}}

Wikispecies [[wikispecies:]] [[species:]]

{{Wikispecies}}, {{Wikispeciesklein}} {{Wikispeciescat}}

Wikiversity [[Wikiversity:]] [[v:]]
Betawikiversity [[Betawikiversity:]]
Wikivoyage [[Wikivoyage:]] [[voy:]]
Wikidata [[Wikidata:]] [[d:]]
Wikimedia Foundation [[wikimedia:]]
[[foundation:]]
[[wmf:]]
Wikimedia Nederland [[wmnl:]]
Wikimedia België [[wmbe:]]
Wikimedia Commons [[commons:]] [[c:]]

{{Commonscat}}, {{Commonscatklein}}, {{Commons}}, {{Commonsklein}}, {{Commonsmusic}}, {{Commonsmusicklein}}

Meta-Wiki [[meta:]] [[m:]]
Wikimedia Incubator [[incubator:]] {{Incubator}}
Strategy [[strategy:]]
Outreach [[outreachwiki:]]
[[outreach:]]
MediaWiki [[mw:]]
Test Wikipedia [[testwiki:]]
BugZilla [[bugzilla:]]
Phabricator [[phabricator:]] [[phab:]]
Mailinglijsten [[mail:]]
voor de mailarchieven: [[mailarchive:]]

Bijvoorbeeld [[:wikibooks:]] linkt naar de Engelse Wikibooks. Links naar een specifieke taal kunnen worden voorzien van de taalcode. Bijvoorbeeld [[:wikisource:de:Hauptseite]] en [[:de:s:Hauptseite]] linkt naar de hoofdpagina op de duitse wikisource. Op project Meta is een lijst beschikbaar van alle taalcodes. Op Meta is ook een overzicht van alle projecten te vinden.

De [[Chapter:]] werkt alleen op deze manier op de Nederlandstalige Wikipedia om naar de wiki van Wikimedia Nederland te linken, terwijl [[wmnl:]] overal werkt. Hetzelfde geldt voor [[Chapter:be:]] om te linken naar de wiki van Wikimedia België, dat werkt niet overal, terwijl [[wmbe:]] overal werkt.

Het is gebruikelijk om in artikelen de sjablonen te gebruiken om te linken naar de zusterprojecten. Bijvoorbeeld {{Commons}} plaatst een interwikilink naar het overeenkomstige artikel in Commons, de verzameling open afbeeldingen en andere bestanden.

Andere links naar een extern project[bewerken]

  • Linken naar een pagina op de toolserver waar een overzicht gegenereerd wordt van een bepaalde gebruikersnaam op verschillende projecten, kan door middel van [[sulutil:<gebruikersnaam>]].
  • Linken naar een bug op bugzilla kan door middel van [[bugzilla:<bugnummer>]].
  • Linken naar een tool op Wikimedia Tool Labs kan door middel van [[:toollabs:...]], zo linkt [[toollabs:catscan2/catscan2.php]] naar https://tools.wmflabs.org/catscan2/catscan2.php.
  • Linken zoals [[OTRS:TicketID=1678624]] of [[ticket: verwijzen naar een ticket op de OTRS.
  • Link naar een mailinglijst [[:mail:<lijst>]], zoals de mailinglijst van Wikimedia: [[:mail:foundation-l]]
  • Link naar een IRC-chatkanaal kan door: [[irc:wikipedia-nl|#wikipedia-nl]]

Zie ook[bewerken]