Help:Hoe kan ik meedoen?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Hoe kan ik aan de Wikipedia bijdragen?[bewerken]

Uitgebreider meedoen[bewerken]

Maak bijvoorbeeld een lijst van alle onderwerpen waar je verstand van hebt. Voeg dan je kennis over elk van die onderwerpen toe aan de desbetreffende artikelen; maak er wel een leesbaar geheel van. Lastig uitvoerbaar? Dan kunnen onderstaande suggesties je misschien verder op weg helpen:

  • Kies een onderwerp dat je interesseert.
  • Ga na wat er tot nu toe over dat onderwerp geschreven is via het zoekvenster in deze Wikipedia.
  • Vul de bestaande artikelen aan of verbeter ze. Je kunt kijken op Wikipedia:Wikiproject of Wikipedia:Review om te kijken aan welke artikelen momenteel hard wordt gewerkt om ze beter te maken. Hulp hierbij (ook al is het het controleren op schrijffouten) is meer dan welkom!
  • Vul leegtes op door het aanmaken en beschrijven van nieuwe pagina's over aspecten van het onderwerp die nog niet zijn behandeld.
  • Bezoek een willekeurige pagina en kijk of er een link op staat waar nog niet over geschreven is. Die herken je (volgens de standaardinstelling van Wikipedia) aan de rode kleur (bestaande artikelen hebben standaard een blauwe link). Als je daarop klikt, krijg je de Bewerkingspagina te zien. Je kunt meteen beginnen. Ben je tevreden, vermeld dan in de bewerkingssamenvatting wat je hebt gedaan en klik op Bewerking ter controle bekijken en na nakijken op Opslaan. Schuif de pagina naar beneden om te zien hoe het eruit gaat zien. Je kunt dan in het Bewerkingsveld nog verbeteringen aanbrengen).
  • Begin een project. Pak een boek en schrijf een uitgebreide samenvatting per hoofdstuk. Maak een aparte pagina voor elk personage. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen met je favoriete film.
  • Neem een breed onderwerp zoals het milieu of de geschiedenis van China, en maak een hoofdpagina aan met een overzicht. Maak een lijst van alle onderwerpen die beschreven moeten worden en die het geheel completeren. Je hoeft niet zelf al die pagina's te beschrijven, maar als je een begin maakt met alle noodzakelijke onderwerpen, komt er op een gegeven moment vanzelf wel iemand langs die er meer van weet en gaat invullen.
  • Om mee te doen hoef je niet zelf te schrijven. Je kunt ook grammaticale of stijlfouten verbeteren; of onverklaarbare nonsens verwijderen; of persoonlijke meningen veranderen in objectieve informatie. Maak links van woorden die een artikel waard zijn.
  • Vertel je vrienden en studiegenoten over Wikipedia. Ze zijn meer dan welkom.

Zie ook[bewerken]

Op het Gebruikersportaal staat een overzicht van handige pagina's.