Help:Gebruik van bestanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Zie WP:GVB
Zie WP:GVA
Zie WP:AFB
Zie WP:IMG
Notendop Deze pagina in een notendop: Deze pagina geeft uitleg over hoe bestanden met een vrije licentie gebruikt kunnen worden op Wikipedia. Daarvoor zijn er twee stappen: 1. Het uploaden van een bestand. 2. Het toevoegen van een bestand aan een artikel.

Deze handleiding geeft informatie over de twee stappen voor het plaatsen van een bestand in een artikel:

 1. een bestand uploaden
 2. een bestand in een artikel plaatsen

NB: een bestand werd in het verleden ook wel aangeduid als "Afbeelding" of "Image". Die termen zijn sinds 12 december 2008 vervangen door het algemenere "Bestand" voor alle te uploaden bestanden.

Let op: als je twijfelt of een bestand onder een vrije licentie beschikbaar is, kijk dan eerst naar Wikipedia:Beleid voor gebruik van media! Bestanden die niet beschikbaar zijn onder een vrije licentie zijn niet toegestaan en worden verwijderd!

Uploaden van bestanden[bewerken]

Bestanden, bijvoorbeeld afbeeldingen, voor gebruik in artikelen moeten altijd geüpload worden naar de Wikimedia-server, bestanden kunnen niet direct gebruikt worden.

Bestanden die worden geüpload op Wikimedia Commons, kortweg Commons, kunnen gebruikt worden voor alle zusterprojecten, zoals anderstalige Wikipedia's, Wikibooks, enzovoort.

Je kan daar zoeken naar een geschikte afbeelding. Als die er niet is kan je een – zelfgemaakte – foto uploaden of een verzoek doen op Wikipedia:Verzoek om afbeeldingen.

Wikiportret[bewerken]

De eenvoudigste manier om een zelfgemaakt bestand te uploaden. Ga naar www.wikiportret.nl en volg de instructies aldaar.

Wikimedia Commons[bewerken]

Wikimedia Commons, of kortweg 'Commons', is een van de zusterprojecten van Wikipedia. Het is bedoeld als centrale verzamelplaats voor mediabestanden, zoals afbeeldingen, geluidsbestanden en videobestanden.

Op Commons mogen alleen bestanden worden geplaatst waarop geen (traditionele) auteursrechten rusten. Fair use en bestanden waarop auteursrechten rusten zijn er (net zoals op deze Nederlandstalige Wikipedia) niet toegestaan.

Commons is een meertalig project dat ook een Nederlandstalige hoofdpagina heeft. Als u op Commons bestanden wilt uploaden, hoeft u daar geen nieuw gebruikersaccount voor aan te maken maar wordt u automatisch ingelogd met hetzelfde account dat u op deze Wikipedia gebruikt. (Indien dat niet het geval is kan er met het Wikipedia-account ingelogd worden.)

Er zitten twee bijzonderheden aan het gebruik van de Commons:

 • Alleen geregistreerde gebruikers kunnen bestanden uploaden.
 • Op Commons is men streng in auteursrechtenkwesties. Bij elk bestand moet een "licentie" worden vermeld, waaronder het bestand wordt gepubliceerd, en die het gebruik ervan regelt: een gebruiksrechtformule, in normale taal. Er zijn diverse licenties in omloop; op Commons:Copyright tags staat een opsomming en een beschrijving van de reikwijdte ervan. Voor alle geaccepteerde licenties wordt commercieel gebruik uitdrukkelijk toegestaan. De meest voorkomende "tags" zijn PD (public domain) en GFDL (GNU free documentation license) en CC-BY (Creative Commons). De laatsten worden het meest gebruikt voor "eigen werk" zoals zelfgemaakte foto's.

Bekijk voordat u foto's op de Commons uploadt eerst een paar pagina's van bestanden en welke copyright-tags zijn gebruikt. Klik vooral door naar de pagina's die die tags beschrijven om u vertrouwd te maken met de betekenis ervan.

Als u tegen de Commons-etiquette zondigt, dan wordt u daar door een moderator op gewezen. Als een onduidelijke of niet-toegestane auteursrechtensituatie langer dan zeven (7) dagen duurt, wordt een mediabestand verwijderd.

Het is op Commons de bedoeling om alle bestanden en andere media in een of meer categorieën te plaatsen. Het vinden van een geschikte categorie is vaak even lastig. Als u er echt niet uitkomt, zoek dan via commons:Category:Topics naar subcategorieën tot u een of meer geschikte tegenkomt. Met de tool CommonSense (niet altijd beschikbaar) kunt u voor uw bestand na het uploaden een aantal mogelijke categorieën laten opzoeken. Vaak zullen hier een aantal goede categorieën bijzitten, maar niet altijd. Gebruik alleen die categorieën waarvan u denkt dat ze zinvol zijn voor het bestand.

Controleren van licenties, categorisatie en gebruik[bewerken]

Met de Gallery-tool (Engelstalig, niet altijd beschikbaar) kunt u zien of uw bestanden onder de juiste licenties zijn geüpload. Vul achter 'Wiki' het wikiproject in waar u het bestand heeft geüpload ('nl' in het eerste veld of selecteer 'commons.wikimedia.org' in het tweede veld) en vul bij 'Filter by User' uw gebruikersnaam in op het betreffende project en klik vervolgens op de knop 'Load'. Een lijst met de meest recente door u geüploade bestanden verschijnt nu (standaard 25 per pagina, maar onderaan kan het aantal worden vergroot tot 250) met de licenties ('tags') waaronder ze zijn geüpload en het gebruik ervan in artikelen en de toegevoegde categorieën (beide onder 'usage').

Als bij 'tags' een melding 'no license tag!' verschijnt, betekent dit dat de licentie niet in orde is er dus een kans is dat dit bestand op termijn ter verwijdering wordt voorgedragen. Voorkom dit door alsnog de juiste licentie toe te voegen.

Onder 'usage' kan de melding 'orphan!' verschijnen, die erop wijst dat het bestand nergens gebruikt wordt (geldt niet voor zoeken in de commons) of niet is gecategoriseerd. Deze meldingen zorgen er niet altijd meteen voor dat uw bestand zal worden verwijderd, maar in het geval dat geen categorisatie wordt toegepast is wel het wenselijk dit alsnog te doen, zodat anderen het bestand ook makkelijker kunnen vinden. Bestanden die niet worden gebruikt zijn een minder groot probleem. Wel is het wenselijk om te overwegen of door u geüploade bestanden, die niet meer gebruikt worden en waarvan u denkt dat die ook in de toekomst niet meer nodig zijn (bijvoorbeeld omdat er een geschiktere versie van beschikbaar is), u ze niet beter ter verwijdering kunt voordragen. Als u denkt dat een ander project binnen wikimedia uw ongebruikte bestanden nog wel zou kunnen gebruiken, kunt u ook overwegen om ze over te plaatsen naar de commons.

Uploaden van bestanden[bewerken]

Indien u een foto, geluidsbestand of video heeft die goed bij een artikel past, meld u dan eerst aan bij het betreffende project en klik dan:

U krijgt nu een formulier te zien met daarin een aantal opties:

Engels Nederlands Uitleg
Source filename: Oorspronkelijke bestandsnaam: Vul de locatie in van het bronbestand of klik op de knop "browse" om via de mappenstructuur van uw computer bij het bestand te komen.
Destination filename: Opslaan als (optioneel): Geef de naam een beschrijvende naam. Voorbeeld: "IMG0156.JPG" is geen goede naam, "Brug over albertkanaal bij Kanne.jpg" wel. De naam moet eindigen op een extensie (.jpg, .png, .svg, .gif). De spaties in de naam worden tot een liggend streepje (" ") omgevormd. Heeft het bestand al een goede naam, vul dan niets in.
Summary: Beschrijving en uitleg auteursrechtensituatie: Geef een beschrijving van wat het bestand voorstelt, wie de auteur is (ook als u dat zelf bent), wanneer het bestand of foto gemaakt is, en de bron (meestal "eigen werk" of "own work" voor eigen werk).
Licensing: Licentie: Kies de licentie waaronder het bestand vrijgegeven is. Zie ook Wikipedia:Beleid voor gebruik van media.
Watch this page Volg deze pagina Zorg ervoor dat het bestand op uw volglijst terecht komt.
Ignore any warnings Negeer alle waarschuwingen Negeer waarschuwingen door de software. Niet aan te raden, een fout is zo gemaakt.

Het kan niet genoeg herhaald worden: bestanden moeten vrij zijn van auteursrechten! Bestanden die via Wikipedia in het vrij domein zijn terechtgekomen, kunnen overal ter wereld gebruikt worden en door rechtszaken tegen auteursrechtenschendingen kan Wikipedia in grote problemen komen! Schending van auteursrechten is strafbaar! Vermeld daarom zo volledig mogelijk de informatie over de auteursrechtensituatie.

Typen bestanden[bewerken]

Links een uitvergroting van een vectorafbeelding (zoals SVG), rechts van een rasterafbeelding (zoals PNG)

De mediawiki-software ondersteunt een aantal formaten voor bestanden. In de tabel hieronder staat welke waarvoor het meest geschikt zijn.

Extensie Naam Meest geschikt voor
.jpg, .jpeg Joint Photographic Experts Group Foto's
.svg Scalable Vector Graphics Grafieken, illustraties, vlaggen, animaties
.png Portable Network Graphics Grafieken, logo's, illustraties, vlaggen, screenshots, afbeeldingen met transparantie.
.gif Graphics Interchange Format Eenvoudige rasteranimaties

JPEG/JPG moet eigenlijk alleen voor foto's en nooit voor grafisch werk gebruikt worden, omdat door het compressiealgoritme van JPG artefacten (blokjes) kunnen ontstaan. Bij foto's valt dit minder op dan bij afbeeldingen.

Het verschil tussen SVG en PNG zit hem in het interne formaat, SVG is een vectorformaat, PNG een rasterformaat. SVG is makkelijk om te zetten naar PNG (de mediawiki-software doet dit ook omdat pure SVG nog niet veel ondersteund wordt), andersom niet. De grote voordelen van SVG zijn echter dat het bestand makkelijk aan te passen is (bijvoorbeeld kleurcorrecties in vlaggen of aanvullingen in een grafiek) zonder kwaliteitsverlies, en dat het bestand onbeperkt van enorm klein naar enorm groot geschaald kan worden, zonder dat zoals bij PNG de pixels zichtbaar worden. Hierdoor verdient SVG vaak de voorkeur boven PNG. Vanuit de gemeenschap wordt het gebruik van SVG ook toegejuicht.

Een nadeel van SVG is dat de grootte van tekst soms onvoorspelbaar is. SVG is daarom niet aan te bevelen als er tekst (letters en cijfers) in het bestand voorkomen.

Een bestand plaatsen[bewerken]

Een kort instructiefilmpje over hoe je een afbeelding in een artikel plaatst.

Er is een groot aantal mogelijkheden om een bestand in een artikel te plaatsen. Hieronder worden de meest gebruikte methoden uitgelegd, met daarbij steeds de code om een bestand te genereren en daarna het resultaat.

Let er op dat bij voorkeur de afbeeldingen of andere bestanden rechts worden geplaatst. Soms heeft plaatsing aan de linkerkant de voorkeur, bijvoorbeeld een portret van iemand die naar rechts kijkt.

Een geschikte plaats is niet aan het begin van het artikel maar na de inleiding, vóór de eerste tussenkop. Op die plek wordt namelijk de automatische inhoudsopgave ingevoegd en het plaatje komt dan in de lege ruimte rechts van de inhoudsopgave.

Het bestand wordt over het algemeen geplaatst door een link te plaatsen, met daarachter optioneel een aantal opties:

[[Bestand:bestandnaam.jpg|optie1|optie2|optie3|...]]

Let op:

 • Voor de bestandsnaam moet "Bestand:" geplaatst worden (voor afbeeldingen kunnen echter ook de voorvoegsels "Afbeelding:", "File:" en "Image:" worden gebruikt).
 • De naam mag spaties bevatten, deze mogen echter als liggend streepje ("_") geschreven worden.
 • De naam moet de bestandsnaam zijn zoals bovenaan de pagina staat, dus niet zoals die uit de URL.
 • De bestandsnaam is hoofdlettergevoelig. Test.jpg is niet hetzelfde als Test.JPG. (dit geldt niet voor de eerste letter: test.jpg en Test.jpg zijn hetzelfde).
 • De extensie (.jpg, .svg, .png, .gif, ...) is verplicht.

De bestanden op wikipedia of commons zijn vaak te groot om direct in een artikel te plaatsen. Zie hieronder voor aanwijzingen hoe u een bestand in een ander formaat op een pagina kunt gebruiken. Het is dus niet de bedoeling om zelf kleinere versies van bestanden te uploaden.

In de hieronderstaande voorbeelden gebruiken we steeds een bestand van een kleine aardhommel als voorbeeld. Wilt u zelf testen, doe dit dan in de Zandbak. Succes!

Een bestand plaatsen: eenvoudig[bewerken]

Een bestand invoegen is heel eenvoudig:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg

Een bestand plaatsen: thumbnail[bewerken]

Het nadeel van de methode hierboven is dat het bestand op oorspronkelijke grootte midden in de tekst komt. Meestal is dat niet gewenst. Over het algemeen is het het mooist om bestanden rechts van de tekst te hebben in een wat kleiner formaat. Gebruik dan:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|right|250px]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg

Je kunt ook thumb of miniatuur gebruiken. Dan geldt automatisch dat het bestand rechts wordt geplaatst en een verstekwaarde voor de grootte. Bovendien komt er ruimte voor een beschrijving:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb]]

Dit geeft:

Aardhommel kleine.jpg

Een bestand plaatsen met beschrijving[bewerken]

Bij een bestand kan ook een beschrijving geplaatst worden. Het kan, maar het is lang niet altijd nodig. Als u een artikel over de aardhommel schrijft, dan spreekt het vanzelf dat het plaatje een aardhommel toont. Dat hoeft u er niet onder te schrijven. Een beschrijving is zinvol als u iets meer over het bestand kunt vertellen, bijvoorbeeld dat de foto bij een bepaalde gelegenheid is gemaakt.

Irrelevante gegevens hebben we op Wikipedia liever niet. Het interesseert ons bijvoorbeeld niet waar en wanneer je de aardhommel gefotografeerd hebt. Ook tekst als "Portret van ..." of "Tekening van ..." is overbodig.

Je maakt een beschrijving met:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een aardhommel zuigt honing uit een bloem]]

Dit geeft:

Een aardhommel zuigt honing uit een bloem

Een bestand herschalen[bewerken]

Vaak zijn bestanden te groot voor in het artikel. Dit is geen probleem, het is ook niet de bedoeling dat u zelf dat bestand gaat verkleinen: de Wikipedia-software kan dat voor u doen. Bovendien kunnen geïnteresseerden de foto dan nog steeds in volledige grootte bekijken - als ze dat willen (door er op te klikken). Zoiets heet een thumbnail. Een eerste voorbeeld hiervan zagen we hierboven al met het gebruik van de thumb-optie.

Het voordeel van de thumb-optie is dat bestanden in een uniforme grootte in beeld komen, maar als ook ...px wordt gebruikt, kan hiervan worden afgeweken. Geregistreerde gebruikers kunnen via hun voorkeuren de grootte voor thumbnails aanpassen. Bij een normale monitor van een computer kan een grootte van 300 goed overkomen, maar bij een telefoon of tablet kan bijvoorbeeld 100 beter overkomen. Als ...px wordt gebruikt, wordt de voorkeurinstelling genegeerd, dus doe dat niet zonder goede reden.

Verder kan op de pagina zelf het bestand ook nog vergroot of verkleind worden. Het nadeel hiervan is dat alle gebruikers deze op dezelfde grootte zien. Wees hier dus spaarzaam mee.

Stel: we willen het bestand verkleinen tot 100 pixels: dan doen we:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|100px]]

Dat geeft dan: Aardhommel kleine.jpg

Opmerkingen:

 • Het herschalen van bestanden gebeurt op de server van Wikipedia zelf. Dit betekent dat bij een groot bestand de gebruiker het grote bestand zelf niet binnenhaalt, maar de verkleinde versie. Hierdoor hoeft de gebruiker minder lang te wachten op het laden van de bestand.
 • Het is niet wenselijk een bestand te vergroten: in de eerste plaats komt dit de beeldkwaliteit niet ten goede (dit geldt niet voor SVG). In de tweede plaats verwacht een bezoeker een groter bestand als hij op het plaatje klikt, en dat werkt niet als het bestand al vergroot is (dit geldt ook voor SVG).
 • Het is ook mogelijk naast een maximum breedte, ook een maximum hoogte op te geven. De server herschaalt dan automatisch het bestand zodat hij beide grenzen niet overschrijdt.

Een voorbeeld: maximum horizontaal 50 pixels en verticaal 70 pixels:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|50x70px]]

Aardhommel kleine.jpg

Een voorbeeld van twee even hoge afbeeldingen. De breedte laat je dan weg in de afmetingen. Dit is fraai als je twee afbeeldingen naast elkaar wilt plaatsen:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|x100px]][[Bestand:Autographa gamma and Bombus terrestris or B. lucorum 55.jpg|x100px]]

Aardhommel kleine.jpgAutographa gamma and Bombus terrestris or B. lucorum 55.jpg

Tekst bij een bestand zetten[bewerken]

Zoals al gezien bij het genereren van een bestand door middel van "thumb" is het mogelijk een beschrijving bij een bestand te plaatsen. Bij bestanden zonder "thumb", waarbij geen kader geplaatst wordt, kan er toch een beschrijving bijgeschreven worden. Deze wordt dan pas zichtbaar als men met de muis even op het bestand blijft staan. Dit kun je doen als de beschrijving niet van belang is.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|100px|links|Kleine aardhommel]]

Dit geeft:

Kleine aardhommel

Dit kun je ook doen als je geen schaling gebruikt.

Opmerking:

 • De omschrijving moet altijd de laatste van de opties zijn.
 • Het verdient de voorkeur om een thumbnail met omschrijving te gebruiken.

Plaats van het bestand op de pagina[bewerken]

Het verdient de voorkeur om alle wat grotere bestanden rechts van de tekst te plaatsen. Sommige plaatjes ogen links beter (zie verderop). Worden alle bestanden helemaal bovenaan het artikel geplaatst, nog voor de tekst, dan worden ze allemaal aan de rechterkant onder elkaar geplaatst.

Bestand in een paragraaf[bewerken]

Heeft het artikel een korte inleiding en een lange inhoudsopgave, dan past een plaatje vaak goed in de witruimte rechts van de inhoudsopgave. Dat bereik je door in de brontekst het plaatje vóór het eerste tussenkopje te zetten.

Hoort een bestand bij een bepaald deel van een artikel, plaats het bestand dan bovenaan, direct onder de kop van de paragraaf. Deze komt dan mooi rechts bij dit deel van het artikel, tenzij het plaatje door eerdere plaatjes van zijn plaats wordt gedrukt.

Links of gecentreerd[bewerken]

Soms is het echter wenselijk om het bestand links of gecentreerd te hebben. Standaard (zonder aanduiding van plaats) wordt een afbeelding rechts geplaatst, indien een afbeelding op een andere plek gewenst kan de thumb-optie left of center gebruikt worden. De thumb kan ook weggelaten worden. Dan moet ook een grootte bijgevoegd worden. De artikeltekst loopt rechts en/of links langs het bestand door.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|left|bestand links]]
[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|center|100px|bestand midden]]
bestand links

Opmerkingen:

 • De volgorde van de opties maakt niet uit, zolang de omschrijving maar de laatste is.
 • De beschrijving is te zien door met de muis op het bestand te gaan staan.
 • De tekst vloeit om de bestanden heen. Zonder left, right of thumb staan de bestanden in de tekst, wat vaak minder mooi is.
 • Is het bestand een portret, dan is het niet fraai als de afgebeelde persoon van de pagina wegkijkt. Kijkt hij naar rechts, dan moet het bestand dus bij voorkeur links op de pagina. Hetzelfde geldt als een dier of voertuig van opzij wordt afgebeeld. De hommel die hier als voorbeeld is gebruikt oogt aan de rechterkant beter, zodat de hommel in de richting van de pagina vliegt.
 • left en thumb zijn te combineren.

Om de tekst aan de rechterkant van een links geplaatste thumb naar beneden te drijven, zodat de thumb geheel vrij komt te liggen, kan de thumb-optie none worden gebruikt.

Voorbeeld:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|none|100px|bestand links]]

Dit geeft:

vrijliggend bestand links

De tekst komt nu automatisch onder de thumb te staan in plaats van ernaast.

Verdrongen bestand[bewerken]

Soms hoort een bestand bij een bepaald deel van een artikel, maar wordt deze door de bovenliggende bestanden naar beneden gedrukt. Ten eerste moet dan afgevraagd worden of er niet te veel bestanden in het artikel staan. Is dit niet het geval, dan kan het bestand eventueel links geplaatst worden (zie hierboven). Een andere truc is het gebruiken van de {{Clearboth}} methode. Hierbij wordt een nieuwe regel aangemaakt met als eis dat de pagina over de gehele breedte vrij is. Het bestand wordt dan helemaal vrij geplaatst en de artikeltekst gaat onder het bestand verder (zie voorbeeld in de volgende paragraaf).

Voorbeeld:

{{Clearboth}}

Gat onder het bestand[bewerken]

Na de tag {{Clearboth}} onder een bestand ontstaat soms een gat, door een ander bestand dat aan de rechterkant doorloopt. Door niet {{Clearboth}}, maar {{Clearleft}} te gebruiken, wordt alles rechts van het bestand genegeerd, en gaat de navolgende tekst direct onder het bestand verder.

Geavanceerde bestanden[bewerken]

Originele grootte[bewerken]

Als een bestand, zoals een diagram, in de oorspronkelijke grootte maar met een kader en omschrijving in de tekst geplaatst moet worden, kan in plaats van thumb ook frame gebruikt worden.

Voorbeeld:

[[Bestand:Rechthoek.png|frame|Een rechthoek]]

Het resultaat is hier rechts te bekijken

Een rechthoek

Bewerk-linkjes door de tekst[bewerken]

Het kan gebeuren dat een afbeelding die links op een pagina uitgelijnd wordt, naar beneden gedrukt wordt. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er eerder op die pagina een ander bestand is ingevoegd dat tegen de rechter zijlijn van de pagina geplaatst is. (Vroeger had dit ook als gevolg dat de "bewerk"-linkjes dwars door de tekst heen gingen lopen en/of ook naar beneden werden gedrukt, maar het probleem met de "bewerk"-linkjes werd begin 2011 verholpen.) Een oplossing hiervoor is gebruikmaken van het Wrapper-sjabloon.

Voorbeeld:

{{Wrapper}}
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een eerste bestand]]
|-
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een tweede bestand]]
|-
|[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een derde bestand]]
|}

Wat hier gebeurt is dat er een tabel aangemaakt wordt die rechts op de pagina geplaatst wordt met daarin de bestanden, waardoor de links-uitgelijnde afbeelding weer goed komt te liggen.

Opmerkingen:

 • Vergeet niet voor een bestand steeds een | te plaatsen.
 • Vergeet niet tussen twee bestandsregels steeds een |- te plaatsen.
 • Vergeet niet de tabel af te sluiten met een |}.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook Help:Fotogalerij.

Door gebruik te maken van de volgende opmaak worden de bestanden automatisch geschaald en in een galerij gezet, met een aantal bestanden per rij (het precieze aantal is afhankelijk van de resolutie van het scherm waarop de pagina bekeken wordt), in een box van 120 bij 120 pixels:

Voorbeeld:

<gallery caption="Hommels">
Aardhommel kleine.jpg|In de beschrijving kunnen ook links worden geplaatst, zoals naar de [[kleine aardhommel]]
Grashommel op prei.jpg|[[Grashommel]]
Bombus lapidarius01.jpg|[[Steenhommel]]
Grote aardhommel op braam.jpg|[[Grote aardhommel]]
Heidehommel op Japanse wijnbes.jpg|[[Heidehommel]]
</gallery>

Dat geeft het volgende resultaat:

Extra opties:
<gallery perrow="5" widths="80" heights="60">

Dit geeft maximaal vijf bestanden per rij, op een formaat van maximaal 80 bij 60 pixels.

Enkel een link naar een bestand plaatsen[bewerken]

Soms komt het voor dat er enkel een link naar een bestand - of een geluidsfragment of film - nodig is, zonder dat het bestand in de tekst zelf geplakt wordt. Dit werkt zo:

[[Media:Aardhommel kleine.jpg]]

(dus Media en niet bestand), en dit geeft Media:Aardhommel kleine.jpg.

Dit werkt net als bij elke andere Wiki-link. De code

[[Media:Aardhommel kleine.jpg|Klik hier voor een mooi bestand van de kleine aardhommel]]

resulteert in Klik hier voor een mooi bestand van de kleine aardhommel

Direct naar de beschrijvingpagina linken[bewerken]

Als je op een overlegpagina een bestand wilt bespreken kan het nodig zijn om naar de beschrijvingspagina van een bestand te linken. Dat gaat heel eenvoudig;

[[:Bestand:Aardhommel kleine.jpg]]

(let op de dubbelepunt na de [[), en dit geeft zoiets: Bestand:Aardhommel kleine.jpg.

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Handboek MediaWiki: Magische woorden.

Thumb[bewerken]

De eerder genoemde thumb-optie is bij het plaatsen van afbeeldingen een veelgebruikte optie. De thumb zorgt er automatisch voor dat de betreffende afbeelding tegen de rechter kantlijn van een pagina wordt uitgelijnd, er een onderschrift wordt getoond onder de afbeelding binnen een omkadering en dat de grootte op de hele wiki op dezelfde wijze hetzelfde is. Binnen de MediaWiki-software is de grootte vastgesteld die gemiddeld genomen voor alle bezoekers het beste er uit ziet. Individuele gebruikers kunnen afbeeldingen met thumb-grootte via hun voorkeuren (tweede tabblad, optie grootte miniatuurafbeelding) op een ander formaat instellen naar gelang hun eigen voorkeur.

Wanneer er echter op een artikel voor een bestand het aantal pixels (px) wordt opgegeven, wordt dit systeem tenietgedaan en wordt er geen rekening gehouden met de standaardgrootte en geen rekening gehouden met de door gebruikers zelf ingestelde afbeeldingsgrootte.

Voorbeeld van de toepassing van thumb:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Een aardhommel zuigt honing uit een bloem]]

Largethumb[bewerken]

Op veel artikelen komen infoboxen voor, waarbij er onder die infoboxen een of meerdere afbeeldingen worden toegevoegd. Infoboxen hebben een vaste standaardbreedte en op veel van die artikelen worden de onder de infobox geplaatste afbeeldingen even breed gemaakt als de infobox, zodat deze met elkaar uitgelijnd zijn. Om een afbeelding precies op de infobox af te stemmen wordt er gebruikgemaakt van {{Largethumb}}, die tevens zorgt voor de uitlijning tegen de rechter zijde van een pagina en er een onderschrift wordt getoond onder de afbeelding.

Voorbeeld van de toepassing van thumb:

[[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|{{Largethumb}}|Een aardhommel zuigt honing uit een bloem]]

Rand om afbeelding[bewerken]

Rond een afbeelding kan een grijze rand geplaatst worden. Deze rand is bedoeld om te gebruiken wanneer er geen thumb wordt gebruikt, maar het bestand zonder kader en zonder onderschrift wordt ingevoegd. Met name rond vlaggen is het gebruikelijk een rand toe te voegen, zoals hier:

[[Bestand:Flag of Cyprus.svg|border|50px|Vlag van Cyprus]]

Dit resulteert in: Vlag van Cyprus

In plaats van border kan ook rand gebruikt worden.

Imagemap[bewerken]

Claude MartinAntoine-Louis Polier
Colonel Antoine Polier

Op Wikipedia is het ook mogelijk om gebruik te maken van de extensie image map om afbeeldingen voor een gedeelte aanklikbaar te maken.

Een voorbeeld staat hier rechts waarbij bepaalde delen aanklikbaar zijn.

Een tool om een imagemap mee te maken is de Image map editor op deze pagina.

Parameters zijn:

 • desc - voor het i-icoontje om eventueel te linken naar de bestandspagina (bestandspagina moet bereikbaar blijven!)
 • poly - voor een veelhoek
 • rect - voor een rechthoek
 • circle - voor een cirkel
 • default - waarheen gelinkt moet worden in de rest van de afbeelding, een bestandspagina moet bereikbaar blijven!!

Afbeelding laten linken naar een pagina[bewerken]

De licenties waaronder afbeeldingen en andere media geüpload zijn vereisen dat de bestandspagina direct bereikbaar is.

Afbeeldingen en andere bestanden op Wikipedia linken altijd naar de bestandspagina waar meer informatie te vinden is over de auteur, licentie en het hergebruik van een bestand. De meeste licenties waaronder afbeeldingen geüpload zijn vereisen dat wanneer afbeeldingen worden gebruikt, de informatie van licentie, auteur, en waaronder een afbeelding hergebruikt mag worden direct beschikbaar en bereikbaar is. Daarom dient een bestand in principe altijd te linken naar de bestandspagina!

Technisch gezien kan een afbeelding linken naar een andere pagina door gebruik te maken van link= maar het gebruik hiervan wordt in principe niet toegestaan omdat de bestandspagina bereikbaar dient te blijven, mede omdat we hergebruik mogelijk willen maken. Alleen bij hoge uitzondering op speciale pagina's wordt er hierop uitzondering gemaakt, zoals bv. de hoofdpagina. Op de sjabloonpagina dient dan gelinkt te worden naar de bestandspagina's die in deze uitzonderingsgevallen onbereikbaar geworden zijn.

Onbestaande ingevoegde bestanden[bewerken]

Op de pagina's van het project kunnen bestanden ingevoegd zijn die niet bestaan en een rode link geven, als gevolg van een verwijdering van een bestand of als gevolg van het invoegen van een onbestaand bestand. De MediaWiki-software plaatst alle pagina's waarop niet-bestaande bestanden zijn ingevoegd automatisch in de Categorie:Wikipedia:Pagina's met onjuiste bestandsverwijzingen. Deze categorie heeft als doel om inzicht te geven op welke pagina's een onbestaand bestand is ingevoegd, zodat dat gecorrigeerd kan worden. Daarbij maakt het systeem geen onderscheid tussen de verschillende naamruimtes, en daarom dienen in geen enkele naamruimte niet-bestaande bestanden ingevoegd te worden. Dit betekent ook dat het invoegen van niet bestaande bestanden in de gebruikersnaamruimte niet gewenst is, omdat dergelijke invoegingen de onderhoudscategorie dan steeds meer gaan vullen waardoor die steeds minder overzichtelijk wordt.

Niet-bestaande ingevoegde bestanden worden gecorrigeerd omdat zij bij het bekijken van pagina's, en dan met name artikelen, een lelijk uiterlijk geven. Deze categorie trachten we leeg te houden, waarbij ook de niet-bestaande ingevoegde bestanden gecorrigeerd worden in de gebruikersnaamruimte van gebruikers, zodat de categorie overzichtelijk blijft en het zo min mogelijk tijd kost om onbestaande bestanden te corrigeren. We komen uit een situatie dat er honderden niet-bestaande ingevoegde bestanden waren ingevoegd, waaronder meer dan 100 in de gebruikersnaamruimte, en die situatie willen we graag voorkomen.

Ingevoegde bestanden die niet bestaan kunnen op verschillende manieren opgelost worden, afhankelijk van de omstandigheden! Als het bestand niet bestaat wordt de bestandsinvoeging in de artikelnaamruimte in z'n geheel verwijderd. In andere naamruimtes buiten de artikelnaamruimte zijn er verschillende mogelijkheden: de bestandsinvoeging kan verwijderd worden, tussen de [[ en Bestand: kan een dubbele punt geplaatst worden (daardoor wordt er alleen gelinkt naar het bestand, vaak maakt dat geen verschil voor het uiterlijk), tussen nowiki-tags gezet ( <nowiki>[[Bestand:Bestandsnaam.jpg|thumb|Omschrijving]]</nowiki> ), of helemaal onzichtbaar gemaakt door ze verborgen commentaar te maken (tussen <!-- en --> zetten). Een andere optie is om de onbestaande afbeelding te vervangen door een placeholder, een afbeelding die de onbestaande, meestal verwijderde afbeelding vervangt. Een placeholder die gebruikt kan worden is No_image.png, een transparante afbeelding die niets toont. Als aanpassing van een onjuiste bestandsverwijzing in de gebruikersnaamruimte een mogelijk ongewenst uiterlijk tot gevolg heeft, dan verdient het aanbeveling daarover vooraf contact op te nemen met de betreffende gebruiker, zodat in onderling overleg naar een oplossing kan worden gezocht.

Zie ook[bewerken]