Wikipedia:Visuele tekstverwerker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Logo Visuele tekstverwerker
Logo Visuele tekstverwerker

De visuele tekstverwerker is een software-ontwikkelingsinitiatief van de Wikimedia Foundation om het bewerken van Wikipedia (en andere sites met MediaWiki) eenvoudiger te maken. Dit laat mensen artikelen bewerken zonder dat ze de wikisyntax hoeven te kennen, waarbij de artikelen er tijdens het bewerken hetzelfde uitzien als tijdens het lezen (wysiwyg) en de wijzigingen zichtbaar zijn tijdens het typen, net als bij het schrijven van een document in een tekstverwerker.

Op 25 april 2013 werd de visuele tekstverwerker als opt-in ter beschikking gesteld als alfaversie in de artikelnaamruimte en de naamruimten Gebruiker, Bestand, Help en Categorie op de Nederlandstalige Wikipedia. Dit samen met de Arabische, Chinese, Duitstalige, Franstalige, Hebreeuwse, Hindi, Italiaanstalige, Japanse, Koreaanse, Poolstalige, Russischtalige, Spaanstalige en Zweedstalige Wikipedia's. Eerder was de visuele tekstverwerker al op de Engelstalige Wikipedia aan gebruikers ter beschikking gesteld.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

De visuele tekstverwerker heeft (onder andere) de volgende functionaliteiten:

 • Tekst zonder opmaak bewerken
 • Tekst verwerken en opmaakstijl (vetgedrukt, cursief, kopjes in meerdere niveaus)
 • Interne en externe links
 • Genummerde en ongenummerde lijsten
 • Sjablonen aanpassen en invoegen
 • Referenties aanpassen en invoegen
 • Inhoud van tabellen aanpassen, nieuwe tabellen toevoegen en rijen, kolommen of cellen toevoegen aan bestaande tabellen.
 • Afbeeldingen invoegen en aanpassen
 • Interwiki's bewerken
 • Categorieën bewerken en defaultsort instellen
 • Browserondersteuning (recente versies van Firefox, Chrome, Safari, Opera en Midori, Internet Explorer (10 & 11))

Zie voor meer details de Gebruikershandleiding.

 • Gedichten en andere bijzondere onderdelen kunnen nog niet in de Visuele tekstverwerker worden bewerkt. Delen van artikelen die niet door de visuele tekstverwerker kunnen worden aangepast, worden gearceerd weergegeven.

De visuele tekstverwerker staat per default aan voor iedere gebruiker. Men kan in de voorkeuren de visuele tekstverwerker uitschakelen.

Je krijgt direct toegang tot de VE door ?veaction=edit in de URL van een lemma te plakken of door hiervoor een bookmarklet aan te maken.

Je kunt de recente wijzigingen die zijn gedaan met behulp van de Visual Editor hier bekijken.

Hoe te gebruiken[bewerken | brontekst bewerken]

Voor gebruikers die nog niet precies weten hoe de visuele tekstverwerker werkt is er een gebruikershandleiding gemaakt. Hierin staat een duidelijke uitleg en sneltoetsen om met de visuele tekstverwerker te werken.

De visuele tekstverwerker maakt gebruik van een sjabloonmodule om in artikelen de variabele delen (de ingevulde tekst met behulp van parameters) van ingevoegde sjablonen te kunnen bewerken. Deze sjabloonmodule, TemplateData genaamd, heeft om goed te kunnen functioneren code in de sjabloondocumentatie nodig die bij gebruik van de sjabloonmodule uitgelezen wordt uit het betreffende sjabloon. Deze code in JSON-formaat definieert de naam van de parameter, een label van dat parameter, het type parameter (string is standaard), of een parameter vereist is of optioneel en een omschrijving van de parameter. Let hierbij op dat de naam van een parameter hoofdlettergevoelig is en ook bijvoorbeeld een spatie en een underscore niet onderling uitwisselbaar zijn: gebruik hierbij dus de exacte naam van de parameter. Het toepassen van de TemplateData-code in sjablonen is erg gevoelig voor fouten en problemen, wees dus zeer zorgvuldig bij de toevoeging en wijziging hiervan. Voeg deze code alleen toe aan sjablonen die rechtstreeks op artikelen worden gebruikt en variabelen (parameters) hebben die op artikelen ingevuld kunnen worden.

Een voorbeeld van een sjabloon waarin de TemplateData-code is toegevoegd is Sjabloon:Infobox modeontwerper. Een overzicht van sjablonen en andere pagina's waarin de TemplateData-code reeds is toegevoegd is te vinden op deze pagina.

Er zijn een aantal hulpmiddelen om makkelijk TemplateData voor sjablonen te maken. Controleer de code altijd na creatie door de tool. Deze tools zijn:

Voeg de code toe onder een nieuw kopje == TemplateData == vrijwel onderaan binnen het sjabloon:Sjablooninfo.

Meer informatie staat op Wikipedia:Sjabloondocumentatie beheren en mw:Help:TemplateData. Zie Wikipedia:Visuele tekstverwerker/TemplateData-backlog voor een lijst met veelgebruikte sjablonen die nog niet voorzien zijn van TemplateData en uitgebreide uitleg over hoe dit toe te voegen.

Geef feedback![bewerken | brontekst bewerken]

Het team dat de visuele tekstverwerker ontwikkelt wil graag feedback over welke dingen er misgaan. Rapporteer problemen op de feedbackpagina:

VisualEditor/Feedback op MediaWiki