Help:Volglijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Een volglijst is een speciale pagina die een overzicht weergeeft van wijzigingen op de pagina's die een geregistreerde gebruiker wil 'volgen' op Wikipedia. Een gebruiker kan zelf aangeven welke artikelen in de eigen volglijst worden opgenomen. De volglijst ziet er daarom voor verschillende gebruikers verschillend uit.

De term 'volglijst' wordt ook gebruikt voor de lijst van gevolgde pagina's. Vaak blijkt uit de context wat bedoeld wordt.

Rechts bovenin staat een link naar je volglijst.
Een witte ster geeft aan dat de pagina momenteel niet op je volglijst staat.
Een blauwe ster geeft aan dat de pagina al op je volglijst staat.

Een ingelogde Wikipedia-gebruiker kan de eigen volglijst bekijken door een klik op de link "volglijst" in het gebruikersmenu dat rechtsboven elke Wikipedia-pagina staat. Hiermee kom je op de speciale pagina Speciaal:Volglijst.

In deze standaardweergave van de volglijst staan alle 'gevolgde' artikelen vermeld die de laatste tijd gewijzigd zijn. Ook wijzigingen op de bijbehorende overlegpagina's worden vermeld. Elke vermelding bevat onder andere de datum en tijd van de laatste wijziging en de gebruikersnaam van degene die deze wijziging aanbracht. In de voorkeursinstellingen kun je instellen "Uitgebreide volglijst gebruiken om alle wijzigingen te bekijken, en niet alleen de laatste". Zo zijn de ontwikkelingen op pagina's dus letterlijk te 'volgen', zowel de veranderingen ten goede als vandalisme, en alles ertussenin.

Het toevoegen van een pagina aan de volglijst kan op enkele manieren:

  • Door op de ster rechtsboven op de pagina (tussen het tabblad "geschiedenis" en het zoekvak) te klikken. Deze wordt vervolgens blauw. Bij een pagina die al op je volglijst staat is deze ster al blauw, dan is de pagina juist van de volglijst te halen met een klik op de ster.
  • Wie een artikel bewerkt, kan aangeven de pagina voortaan te willen volgen door de optie "Deze pagina volgen" aan te vinken vlak boven de knop "Bewerking ter controle bekijken".
  • In de voorkeursinstellingen kun je instellen dat je na elke bewerking de betreffende pagina wilt volgen; dan staat het vakje "Deze pagina volgen" dus bij elke bewerking alvast aangevinkt. Haal het vinkje weg als je een pagina bij uitzondering niet wilt volgen.
  • Het volgen van een artikel, projectpagina of gebruikerspagina betekent automatisch het volgen van de bijbehorende overlegpagina, en andersom.

Er zijn naast de standaardweergave nog twee manieren om de volglijst te bekijken:

  • Via de link "bekijken en bewerken" direct onder het kopje Volglijst in de standaardweergave kom je op de pagina Volglijst bewerken. Deze vermeldt álle pagina's op de volglijst, niet alleen de pagina's die recent gewijzigd zijn. Ze staan alfabetisch gesorteerd per naamruimte. Het is mogelijk om door te klikken naar de afzonderlijke pagina's, naar de bijbehorende overlegpagina's of naar de bewerkingsgeschiedenis van de pagina. Bovendien kun je aangeven dat je bepaalde pagina's niet meer wilt volgen (zie de uitleg verderop).
  • Een andere manier om je volglijst te bewerken is door bovenaan je volglijst op Ruwe volglijst bewerken te klikken. Hier kun je de lijst bewerken als een gewone tekst. Bevestig de wijzigingen met een klik op Volglijst bijwerken.
Uitleg van een regel in de volglijst
(wijz | gesch) . . Nkb! Lemma; 15:06 . . (+8)‎ . . Gebruiker (overleg | bijdragen)‎ (Hoofdstuk Commentaar)
wijziging Een link naar de wijziging. De wijziging wordt weergegeven door een scherm waarin links de originele situatie en rechts de nieuwe situatie afgebeeld is.
geschiedenis Een link naar geschiedenis van wijzigingen aan deze pagina.
Nieuw Een Nieuw artikel.
klein Een kleine wijziging. De gebruiker geeft dit aan.
bot Wijziging door een robot uitgevoerd.
! Een eventueel rood uitroepteken geeft aan dat de wijziging nog niet gecontroleerd is.
Lemma Aanduiding van pagina, lemma, artikel, categorie.
15:06 Het tijdstip (uur:minuut) van de wijziging. De datum vindt u in een voorafgaande regel.
(+8) De verandering van de grootte uitgedrukt in het aantal bytes (UTF-8). Let op: als dit klein is kan er toch veel veranderd zijn. In een tooltip staat vermeld hoeveel bytes de pagina bevat na de wijziging.

(+xx)‎ De pagina is groter geworden
(-xx)‎ De pagina is kleiner geworden
(0)‎ De pagina is van gelijke grootte gebleven.
Een groot negatief of positief getal staat dikgedrukt en kan een indicatie van vandalisme zijn.

Gebruiker De naam van de gebruiker (of robot) die de wijziging gedaan heeft.
overleg Link naar de overlegpagina van de gebruiker.
bijdragen Link naar een lijst met bijdragen van de gebruiker.
Link naar de plek van de wijziging in het artikel. Het pijltje aanklikken brengt u bij het genoemde Hoofdstuk
Hoofdstuk Indicatie van het gedeelte waarin gewijzigd is. Dit wordt in de volglijst getoond indien slechts een gedeelte van het artikel via [ bewerken ] gewijzigd wordt. De rest van het artikel is dan ongewijzigd.
Commentaar Het commentaar van de gebruiker bij de wijziging.

Bij de gebruikersvoorkeuren op de pagina Speciaal:Preferences kan een gebruiker nog vijf opties instellen met betrekking tot zijn volglijst:

  • Aantal dagen laten zien
  • Verberg mijn eigen bewerkingen
  • Verberg bots
  • Uitgebreide volglijst
  • Aantal wijzigingen in de uitgebreide volglijst
Screenshot van een volglijst op Wikipedia ...meer uitleg

Een pagina van je volglijst verwijderen[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer je een pagina van je volglijst verwijderen wilt, kun je de betreffende pagina bezoeken en bovenaan op de blauwe ster klikken (net zoals hoe je een pagina toevoegt). Wanneer je meerdere pagina's tegelijkertijd van je volglijst wilt verwijderen is het wellicht gemakkelijker om niet iedere pagina een voor een te bezoeken. Dan kun je bovenaan je volglijst klikken op Volglijst bekijken en bewerken. Hier kun je de pagina's die je van je volglijst verwijderen wilt aanvinken en vervolgens onderaan op de knop Pagina's verwijderen drukken. Een andere manier om je volglijst te bewerken (bijv. om deze eens flink op te schonen) is via de ruwe volglijst. Haal de niet meer gewenste artikelnamen weg en klik op Volglijst bijwerken.

Sinds 2 december 2020 is het mogelijk om een pagina slechts voor een bepaalde tijd te volgen, bijvoorbeeld voor 1 week of 3 maanden. Dit kun je selecteren naast de 'volgknop', of direct nadat je op het ster-symbool geklikt hebt.