Naar inhoud springen

Help:Paginageschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alle bewerkbare pagina's op Wikipedia hebben een bijbehorende paginageschiedenis, die alle wijzigingen op de pagina in omgekeerd-chronologische volgorde laat zien. Dit kan ook revisiegeschiedenis of editgeschiedenis genoemd worden.

 • Om een specifieke versie te zien klik je op een datum.
 • Om een oude versie met de huidige versie te vergelijken klik je op huidig.
 • Om een versie met zijn voorganger te vergelijken klik je op vorige.
 • Om specifieke versies te vergelijken: klik op het keuzerondje in de rechter-kolom van de nieuwere versie en het keuzerondje in de linker-kolom van de oudere versie. Klik dan op "Vergelijk de aangevinkte versies" knop.
 • Kleine bewerkingen (spelfouten bijvoorbeeld) worden aangegeven met een k.

Gedetailleerde uitleg

[bewerken | brontekst bewerken]

De paginageschiedenis bestaat uit oude versies van de wikitekst, samen met een datum/tijd-stempel van elke bewerking, de gebruikersnaam of IP-adres van de gebruiker die de bewerking gedaan heeft, en hun samenvatting. Je kunt de paginageschiedenis bekijken door op de "geschiedenis"-tab bovenaan de pagina te klikken.

Het gebruiken van de paginageschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat een voorbeeld van een paginageschiedenis in standaard Wikipedia-uiterlijk (in het Engels):

De bewerkingen worden getoond met bovenaan de nieuwste. Elke bewerking brengt één regel met zich mee in de paginageschiedenis, met daarin de tijd & datum, de gebruikersnaam of IP en de samenvatting, samen met andere diagnostische informatie. Kijk eens naar sommige van de functies op deze pagina:

 1. De paginanaam is hetzelfde, maar de "geschiedenis" tab is vet.
 2. Met deze links bereik je de nieuwste bewerkingen (Nieuwste), de oudste (Oudste) of het volgende of vorige paginaoverzicht van bewerkingen (Volgende n/ Vorige n). Merk op dat de zwarte tekst in haakjes links worden als ze beschikbaar zijn.
 3. Het blauwe getal geeft aan hoeveel bewerkingen op de pagina worden getoond - 20, 50, 100, 250 of 500. Hoe hoger het getal des te langer wordt de pagina, maar het aantal pagina's wordt dan minder. Het aantal dat je selecteert vervangt de n in de links naar de vorige of volgende pagina's. Dus (Volgende 100 / Vorige 100).
 4. (huidig) leidt je naar een wijzigingen pagina, die de verschillen tussen de gekozen bewerking en de huidige versie van de pagina laat zien.
 5. (vorige) leidt je naar een wijzigingen pagina die de verschillen laat zien tussen de gekozen bewerking en de bewerking ervoor.
 6. De twee kolommen met keuzerondjes kunnen gebruikt worden om elke twee versies op de pagina te vergelijken. Zeg dat je de versies bij de getallen 10 & 11 wilt vergelijken. Klik eerst op het keuzerondje naast nummer 11. De rechterkolom rondjes zal zich vullen tot het getal 11. Klik hierna op het rondje bij nummer 10. Klik dan op Vergelijk de aangevinkte versies. Dit leidt je naar een wijzigingen pagina die de verschillen tussen die twee versies laat zien.
 7. Dit laat de lokale datum en tijd zien afhankelijk van hoe je de datum/tijd in de voorkeuren hebt ingesteld.
 8. De gebruikersnaam of het IP van de bewerker verschijnt hier.
 9. Dit is de samenvatting. Het is de tekst die de gebruiker schreef in het samenvattingkader (onder het bewerkkader).
 10. Deze bewerkingssamenvatting begint met een pijltje en grijze tekst. Dit betekent dat de gebruiker alleen een sectie van de pagina heeft bewerkt (die in de grijze tekst). Deze tekst wordt automatisch toegevoegd als je een sectie bewerkt. Er kan een samenvatting aan toegevoegd worden, deze verschijnt dan in het zwart.
 11. k staat voor kleine wijziging (kleine verbeteringen aan een pagina), zoals spelfouten of herstelde hyperlinks.

Als er gebruik gemaakt is van "wijzig titel" om de paginanaam te wijzigen, wordt de hele bewerkgeschiedenis van het artikel, voor en na de hernoeming, getoond. De oude titel wordt een redirect en verliest haar geschiedenis (die geschiedenis komt op de nieuwe pagina te staan).

Bewerkingen op een verwijderde pagina worden niet getoond op de gebruikersbijdragen pagina's. Maar de geschiedenis wordt bewaard en kan bekeken worden door een Wikipedia:moderator, die de pagina ook kan terugplaatsen. (zie (en) w:Wikipedia:Viewing and restoring deleted pages by sysops).

Terugdraaien van een pagina

[bewerken | brontekst bewerken]

Als een verandering je niet bevalt, raak dan niet in paniek; je kunt de pagina 'terugdraaien' (reverten) naar elke vorige versie.

Samengestelde pagina's (transclusie)

[bewerken | brontekst bewerken]

Een sectie van een pagina kan een ingevoegde afzonderlijke pagina bevatten (door middel van transclusie), zie Help:Gebruik van sjablonen. Je hebt dan een afzonderlijke bewerkgeschiedenis voor elke sectie, en de ingevoegde pagina moet apart op de volglijst staan. Zie (en) m:Help:A simple composite example.

Afbeeldinggeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Een "afbeelding" (en elk geüpload bestand) kan bewerkt worden of vervangen worden door een andere afbeelding, door een nieuwe afbeelding met dezelfde naam te uploaden. Alle versies worden weer bewaard. De afbeeldinggeschiedenis maakt deel uit van de bestandspagina, die verschijnt als je op een afbeelding klikt. De afbeeldingsgeschiedenis bestaat uit deze en de oudere versies.

Niet bewaard worden afbeeldingen die weggegooid worden (niet te verwarren met afbeeldingen die niet langer gebruikt worden in artikelen), de enige beschikbare informatie is het uploadlogboek, verwijderlogboek en misschien het "te verwijderen afbeeldingen" archief. Geen van de versie die ooit bestaan hebben worden door het systeem bewaard. Daarom is het niet mogelijk een verwijderde afbeelding terug te plaatsen.

Linken naar een specifieke versie van een pagina

[bewerken | brontekst bewerken]

Het is soms handig om naar een specifieke versie van een artikel te linken. Iemand kan bijvoorbeeld een review van een artikel gedaan hebben en wil aangeven welke versie hij gereviewed heeft. De link naar deze pagina wordt een permalink of permanente link genoemd en kan verkregen worden door de knop "Permanente link" in het linker menu (voor een permalink naar de huidige versie van een pagina) of via de geschiedenis van een pagina waar de permanente linken gelinkt zitten achter de datums.

Als de versie niet de huidige versie is kan je de paginageschiedenis gebruiken om de oudere versies van een pagina te zien. De URL van deze oude versie kan gebruikt worden om permanent naar deze versie te verwijzen, en kan uit de browser-locatieregel worden gekopieerd.

Zie ook (en) URLs of old versions of pages.

De geschiedenis van een wikitekst moet niet verward worden met de geschiedenis van een afgebeelde pagina.

 • Als een pagina variabelen bevat die tijd-gerelateerd zijn, bijvoorbeeld, {{CURRENTTIME}} geeft de tijd dat de pagina bekeken wordt; als er ergens de tag {{subst:CURRENTTIME}} is neergezet, is deze vertaald naar de tijd dat die versie is opgeslagen; er is geen variabele voor de tijd van één versie zelf.
 • Sjablonen en afbeeldingen kunnen verschillen als ze aangeroepen worden met een variabele die de tijd of datum bevat.
 • De huidige versie van sjablonen en afbeeldingen wordt gebruikt. Het is niet mogelijk een specifieke versie te gebruiken behalve als oudere versies specifieke namen hebben. Ook sjablonen die in deze sjablonen worden gebruikt kunnen veranderen.

Speciaal:Exporteren

[bewerken | brontekst bewerken]

Speciaal:Exporteren produceert een XML-bestand, zonder de MediaWiki gebruikers interface, met de wikitekst van de huidige en optioneel alle oudere versies van een of meer gespecificeerde pagina's, met datum, tijd gebruikersnaam en bewerkingssamenvatting. Hoe het wordt getoond is afhankelijk van je browser. Sommige browsers geven "+" en "-" links weer om bepaalde delen te bekijken of te verbergen. Ook kan de broncode van de XML-pagina bekeken worden door gebruik te maken van de "bekijk bron"-mogelijkheid van de browser, of na het lokaal opslaan van het XML-bestand met een programma naar keuze.

Het archiveren van tekst in aparte pagina's heeft de voorkeur boven het gebruik van de paginageschiedenis als archief:

 • "Links naar deze pagina" werkt voor archiefpagina's, maar niet voor oudere versies van de pagina.
 • Tekst op archiefpagina's kan gevonden worden door zoekmachines. De oudere versies van een pagina kunnen alleen lokaal worden doorzocht door gebruik te maken van Speciaal:Exporteren.
 • Archiefpagina's kunnen achteraf georganiseerd worden en gewijzigd worden van titel op de gewenste manier.