Help:Titel van een artikel wijzigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Als u langer dan 4 dagen ingeschreven bent, zit er links naast het zoekvak een pijltje. Door de muis boven het pijltje te plaatsen wordt de link "Titel wijzigen" zichtbaar.

Het wijzigen van een titel kan enkel gebeuren door geregistreerde gebruikers die langer dan vier dagen ingeschreven zijn en gaat als volgt.

 1. Open de pagina waarvan je de titel wilt wijzigen.
 2. Klik op "titel wijzigen". Mogelijk zit deze functie in het dropdownmenu links van het zoekvenster.
 3. Voer de nieuwe titel in.
 4. Zorg dat het vakje "Bijbehorende overlegpagina hernoemen" aangevinkt is.
 5. Druk op de knop "Titel wijzigen".
 6. Controleer of er geen dubbele redirects zijn ontstaan.

Dit kan alleen worden uitgevoerd als er geen pagina met de nieuwe titel bestaat, of als er op de pagina met de nieuwe titel slechts een redirect naar de te wijzigen titel (de oude titel dus) staat, zonder verdere geschiedenis. Mocht dit niet het geval zijn en wil je alsnog de titelpagina wijzigen, dan kan je een verzoek indienen op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen.

Let op: Nieuwe gebruikers kunnen de eerste drie dagen geen titels wijzigen!

Opmerkingen[bewerken]

 • Het wijzigen van een titel kan een ingrijpende aanpassing zijn, zeker wanneer er veel naar de betreffende pagina verwezen wordt. Wijzig de titel dus alleen als het nodig is en verander de titel alleen als het waarschijnlijk geen grote weerstand op zal roepen.
 • Het aanmaken van een nieuwe pagina en overnemen van de inhoud in de nieuwe pagina is geen goed idee en is niet toegelaten, omdat het zou leiden tot duplicatie van informatie en omdat de geschiedenis en de overlegpagina niet worden gekopieerd. Het meenemen van de geschiedenis met de auteurs is verplicht in verband met de licentie waaronder de tekst op Wikipedia is opgeslagen.

Wijziging titel gebruikerspagina[bewerken]

Het wijzigen van de titel van een gebruikerspagina werkt wel, maar heeft niet het gewenste effect, namelijk dat er ingelogd kan worden via de nieuwe naam. Een dergelijke wijziging kan alleen uitgevoerd worden door een bureaucraat. Een verzoek kan worden ingediend op de verzoekpagina.

Wijziging titel categorie[bewerken]

Het zelf wijzigen van de titel van een categorie is mogelijk, maar gelieve bij voorkeur de volgende procedure te volgen:

 1. Plaats op de te verplaatsen categorie het sjabloon {{catweg}}.
 2. Vermeld de categorie op de betreffende verwijderlijst.
 3. Verplaats geen artikelen en subcategorieën van de oude naar de nieuwe categorie! Alle artikelen en subcategorieën dienen pas bij de verwijdering (na twee weken) door een moderator in de nieuwe categorie geplaatst te worden. Lees voor opmerkingen hierover op de uitleg van de verwijderlijst.