Wikipedia:Moderator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie
Zie WP:MOD
Zie WP:ADMIN
Zie WP:SYSOP

Elke dag zijn honderden gebruikers actief op Wikipedia en worden er duizenden bewerkingen gedaan. Regelmatig moeten taken uitgevoerd worden die zeer gevoelig zijn voor misbruik. Het gaat hierbij onder meer om het verwijderen of terughalen van artikelen en het ontnemen of weer toelaten van de bewerkingsrechten van gebruikers.

Vanwege de verantwoordelijkheid die deze extra rechten met zich meebrengen, zijn deze voorbehouden aan een door de gemeenschap verkozen gebruiker, de moderator (soms wordt ook de Engelse term 'admin' gebruikt). Deze moderatoren doen het onderhoud op Wikipedia: zij ondersteunen in het bestrijden van vandalisme door het blokkeren van anonieme en soms ook ingelogde gebruikers en door het direct verwijderen van ongewenste pagina's. Daarnaast beslissen zij over de sessies voor te beoordelen pagina's, categorieën en sjablonen. Een enkele keer wordt er nog voor gekozen om een afbeelding lokaal op de Nederlandstalige Wikipedia te uploaden: als de licentie dit toestaat kan eenieder deze overzetten naar de centrale mediabank Wikimedia Commons. Een moderator zal dan de lokale kopie verwijderen.

Gedrag

Zoals ook in de richtlijnen voor moderatoren te lezen is, zijn er bepaalde karaktereigenschappen die bij een moderator gewenst zijn. Zo moeten moderatoren geduldig en communicatief vaardig zijn; ook wordt van hen verwacht dat ze op de hoogte zijn van de algemene regels op de Nederlandstalige Wikipedia.

Moderatoren dragen meer verantwoordelijkheid en hebben een voorbeeldfunctie tegenover de andere medewerkers. Van een moderator wordt verwacht dat deze zich redelijk gedraagt, reageert op vragen van andere gebruikers en zich diplomatiek uitdrukt bij het geven van commentaar, antwoorden en waarschuwingen.

Sommige gebruikers zullen opkijken tegen een moderator en leiding van hem of haar verwachten. Moderatoren kunnen gerust het initiatief nemen bij het begeleiden, wegwijs maken en adviseren van nieuwe gebruikers - dit alles voorzien van een motivering. Moderatoren hebben echter niet de bevoegdheid om zelfstandig grote beslissingen te nemen. Van moderatoren wordt verwacht dat ze correct de procedures (de weinige die er zijn) volgen, zelfs als dat extra werk oplevert of wanneer de moderator denkt dat het niet volgen ervan niemand zal hinderen.

Moderator worden

Niettegenstaande de extra mogelijkheden en verantwoordelijkheden hebben moderatoren niet meer macht dan andere gebruikers. Het is geen statussymbool, noch een reden om in discussies meer inspraak te mogen hebben (het zijn inhoudelijke argumenten die bepalend zijn).

Er is altijd wel vraag naar nieuwe moderatoren, zeker als je al een tijd meedraait en je herkent in het hierboven omschreven beeld. Momenteel zijn er 33 moderatoren op de Nederlandstalige Wikipedia, zie lijst met gebruikers met extra mogelijkheden. Daartegenover staan op dit moment 2.155.809 artikelen.

Ben je een actief gebruiker, wil je meewerken aan de groei van Wikipedia en wil je de extra verantwoordelijkheid nemen, lees dan de specifieke regels en meld je dan aan als moderator. De (stemgerechtigde) gebruikers uit de Wikipedia-gemeenschap zullen hierover dan stemmen. Voel je vrij om voordat je je kandidaat stelt, contact op te nemen met een huidige moderator om vragen te bespreken. Dat mag via zijn of haar overlegpagina, maar iedere moderator is ook bereikbaar via de link "e-mail deze gebruiker" in de linkerkolom, vanaf de gebruikerspagina van deze moderator.

Extra mogelijkheden

Om het de moderatoren bij de uitoefening van de hierboven genoemde taken wat gemakkelijker te maken, beschikken ze over extra mogelijkheden ten opzichte van gewone gebruikers. Een moderator kan:

 • met één druk op de knop de laatste wijziging van een pagina ongedaan maken (rollback);
 • een pagina (of een bepaalde versie ervan) verwijderen (logboek);
 • een volledig verwijderde pagina of bestand weer terughalen (logboek);
 • een pagina semi-beveiligen zodat alleen minimaal vier dagen ingeschreven gebruikers die kunnen wijzigen en/of hernoemen, of zelfs beveiligen zodat alleen moderatoren die kunnen wijzigen en/of hernoemen. Zie Wikipedia:Beveiligde pagina's (logboek);
 • de beveiliging van een pagina opheffen (logboek);
 • een gebruiker of IP-adres blokkeren (logboek);
 • een geblokkeerde gebruiker of IP-adres weer deblokkeren (logboek);
 • van een versie van een pagina de bewerkte tekst, de bewerkingssamenvatting en/of de gebruikersnaam/IP-adres van de gebruiker verbergen (en weer weergeven) (logboek);
 • van een logboekregel de vermelding, de samenvatting en/of de gebruikersnaam/IP-adres van de gebruiker verbergen (en weer weergeven) (logboek);
 • een andere gebruiker toevoegen aan de gebruikersgroep uitgezonderde van IP-adresblokkades (logboek);
 • stemmen bij aanmeldingen van kandidaat-bureaucraten.

Zie voor de overige mogelijkheden Wikipedia:Inleiding moderatorschap#Mogelijkheden. De wijzigingen van een moderator zijn automatisch gemarkeerd als gecontroleerd.

Extra verantwoordelijkheden

Met deze extra mogelijkheden komen ook extra verantwoordelijkheden. Van een moderator wordt het volgende verwacht:

Zie ook

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Handleiding moderatoren.
Commons heeft mediabestanden in de categorie Wikipedia administrators.
Regelingen
Rollen & overzichten
Leidraden & taken