Naar inhoud springen

Help:Samenvatting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken


Een bewerkingspagina heeft een eenregelig venster voor het invoeren van een samenvatting van maximaal 1000 bytes.[1] Geef hier een samenvatting van de wijzigingen die je in het bewerkingsvenster hebt aangebracht.

Het is beter altijd een korte samenvatting te geven, om de controle van bewerkingen door middel van de lijst van recente wijzigingen te vereenvoudigen.

Je kunt je voorkeuren zo instellen dat het ontbreken van een bewerkingssamenvatting tot een melding leidt.

Bewerking samenvatten

Het is een goede gewoonte om elke bewerking van een bewerkingssamenvatting te voorzien. Een nauwkeurige bewerkingssamenvatting helpt andere schrijvers-redacteuren in hun beslissing om een bewerking te controleren, en helpt hen de bewerking te begrijpen.[2]

Aandachtspunten:

 • Vat een bewerking altijd samen. Een korte samenvatting is altijd nog beter dan geen samenvatting, zelfs bij kleine bewerkingen.
 • Geef altijd je reden voor een bewerking als er een kans is dat deze niet door andere Wikipedia-medewerkers zou kunnen worden begrepen.
 • Zorg ervoor dat een bewerkingssamenvatting waarheidsgetrouw is.
 • Vermijd persoonlijke aanvallen en alles wat als zodanig zou kunnen worden opgevat.
 • Gebruik een bewerkingssamenvatting niet om een discussie te voeren.
 • Pas op met afkortingen, bedenk voor wie je de bewerkingssamenvatting schrijft. Afkortingen kunnen verwarrend zijn voor nieuwe medewerkers.
 • Een bewerking zonder samenvatting loopt een grotere kans gewantrouwd of teruggedraaid te worden.
 • Als je niet genoeg ruimte hebt, verwijs dan naar de overlegpagina en geef daar nadere uitleg.
 • Formuleer zorgvuldig. Een bewerkingssamenvatting kan naderhand niet meer verbeterd worden.

Toevoeging kopiëren naar het samenvattingsvenster

Na het toevoegen van een categorie of interwiki, of het aanmaken van een redirect, kan een samenvatting gegeven worden door de toevoeging naar het samenvattingsvenster te kopiëren.

Voor het kopiëren van een hele regel naar het samenvattingsvenster bestaat een trucje:

 • klik driemaal kort achter elkaar op de gewenste regel;
 • druk de Ctrl-toets in en houd deze ingedrukt;
 • sleep met ingedrukte linker muisknop de regel naar het venster voor de samenvatting.

Maar selecteren, kopiëren en plakken is wel zo eenvoudig.

Aanmaken van een nieuw artikel

Probeer bij het aanmaken van een nieuw artikel kort te vermelden waar het artikel over gaat. Dit is informatiever dan 'Nieuw artikel'. Als geen samenvatting wordt ingevuld maakt de wiki-software automatisch een samenvatting met het begin van het nieuwe artikel.

Bij een nieuw artikel dat een vertaling is uit een anderstalige Wikipedia, of dat een afsplitsing is uit een ander artikel, is bronvermelding in het samenvattingsvenster gewenst om te voldoen aan de GNU-licentie voor vrije documentatie.

Bronvermelding

De samenvattingsregel kan ook gebruikt worden voor bronvermelding van de aangebrachte wijziging. Dit kan bijvoorbeeld bij het updaten van hitlijsten die wekelijks veranderen of bij een recente gebeurtenis waarover de nieuwsberichten elkaar snel opvolgen.

Door in de samenvattingsregel een website te vermelden die je wijziging onderbouwt, maak je je wijziging controleerbaar voor anderen die het artikel volgen. Doe dit bij voorkeur met een deeplink.

Hashtag #

In de samenvatting kunnen — als optie — hashtags gebruikt worden. Een hashtag is het karakter # (ook wel hekje genoemd) met direct daarachter een woord of afkorting. Het doel van het gebruik van een hashtag in de samenvatting is dat de op die manier gemarkeerde bewerkingen makkelijk te meten en te vinden zijn. Hiervoor is een softwarehulpmiddel ontwikkeld, de Social Search toolhttp://tools.wmflabs.org/hashtags/search/ . Een bijkomend voordeel van hashtags is dat deze over meerdere taalversies gebruikt kunnen worden.

Voorbeelden van hashtags die in 2017 worden gebruikt:

 • #gendergap wordt volgens een onderlinge afspraak internationaal gebruikt in het Gendergap project. Bewerkers gebruiken dit als zij de bewerking hebben gedaan met het oog op het verkleinen van de gendergap op Wikipedia.
 • #1Lib1Ref is een hashtag ingesteld door een wereldwijd project, De Wikipedia Bibliotheek/1Lib1Ref. Daarmee wordt het effect van de actie, het toevoegen van bronverwijzingen, gemeten. De resultaten worden gecommuniceerd naar de deelnemers, maar iedereen kan de resultaten zien via de Social Search tool.

Er zijn echter vele andere hashtags in gebruik, al dan niet tijdelijk. Gebruikers onderling, maar ook de Wikimedia Chapters, zoals de Vereniging Wikimedia Nederland maken hiervoor dan een afspraak.

Het kan wenselijk zijn om in de samenvatting een toelichting te geven op de hashtag. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een link naar de projectpagina in de samenvatting te zetten, zoals "#gendergap (uitleg)", in Wikicode: #gendergap ([[Wikipedia:Wikiproject/Gendergap|uitleg]])

Afkortingen

In de volgende tabel staan een aantal populaire afkortingen die men vaak ziet op Wikipedia in de bewerkingssamenvatting.

Afkorting Betekenis
+ – Toegevoegd, verwijderd (bijv. +cat, –link)
aanv, av Aanvulling
cat, cats Categorie toegevoegd
corr, cr Correctie
ds Dossier
gram Grammatica verbeterd
interwiki, iw Link naar een anderstalige versie toegevoegd of veranderd
linkfix, lnfx, lf Interne link aangepast
-linkspam Overbodige externe link verwijderd
recat Categorie gewijzigd
redig Tekst geredigeerd
redir Redirect naar een ander artikel gemaakt
revert, rvv, rv Ongewenste wijzigingen hersteld (rvv komt van het Engelse "revert vandalism")
sp Spelfout verbeterd
toel Toelichting
typo Typefout verbeterd
wikify, wkf Tekst gewikificeerd (voorzien van wikilinks, onderwerp vet, en diverse andere aanpassingen)
wikilink Een interne link gemaakt ([[ en ]] aan weerszijden van een begrip geplaatst)
ws Waarschuwing
xlink Externe link
zieook Het kopje 'Zie ook'

Indrukken van de Enter-toets in het vak van de bewerkingssamenvatting

Als bij het intoetsen van een bewerkingssamenvatting op Enter wordt gedrukt wordt de pagina opgeslagen. Als dit per ongeluk gebeurt terwijl men nog niet klaar was, wordt de pagina met afgekapte samenvatting opgeslagen. Men moet zich dan behelpen met het aanvullend doen van een dummy edit zoals het ergens toevoegen van een extra spatie, om alsnog een gecorrigeerde bewerkingssamenvatting te plaatsen. Een oplossing hiervoor is om in je Special:MyPage/common.js een script te plaatsen dat ervoor zorgt dat het indrukken van de Enter-toets in het vak van de bewerkingssamenvatting wordt genegeerd of een andere werking krijgt.

Het script
$( "#wpSummary" ).on('keypress',function(e) {
  if(e.which == 13) {
    $( "#wpPreview" ).trigger( "click" );
  }
});

zorgt er bijvoorbeeld voor dat het indrukken van de Enter-toets in het vak van de bewerkingssamenvatting de werking heeft van het aanklikken van "Toon bewerking ter controle".

Een en ander is niet van toepassing bij het kopiëren van een tekst met een nieuweregelteken naar het vak van de bewerkingssamenvatting. Als deze aan het eind van de gekopiëerde tekst staan worden ze genegeerd, en anders hebben ze de werking van een spatie. Meerdere achter elkaar worden, net als bij ingetoetste spaties, uiteindelijk getoond als een enkele spatie.

Zie ook