Hekje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
#
Leestekens

aanhalingstekens ( ", ‘ ’, “ ”, „ ” )
accolade ( { } )
afbreekteken ( - )
apostrof ( ’ )
beletselteken ( , ... )
dubbelepunt ( : )
gedachtestreepje of kastlijntje ( , )
guillemets ( « » )
haakjes ( ( ), [ ], ⟨ ⟩ )
komma ( , )
koppelteken ( - )
liggend streepje ( - )
omgekeerd uitroepteken ( ¡ )
omgekeerd vraagteken ( ¿ )
punt ( . )
puntkomma ( ; )
schuine streep ( / )
uitroepteken ( ! )
vraagteken ( ? )
weglatingsstreepje ( - )

Woordscheiding

hoge punt ( · )
spatie (   )

Algemene typografie

ampersand ( & )
apenstaartje ( @ )
asterisk ( * )
backslash ( \ )
bullet ( )
accent ( )
caret/dakje ( ^ )
emoticon ( :-) )
gelijkteken ( = )
graad ( ° )
hekje ( # )
munteenheidsteken ( ¤, ¢, $, , £, ¥, )
obelisk ( , )
paragraafsymbool ( § )
alineateken ( )
procentteken ( % )
promille ( )
tilde ( ~ )
trema ( ¨ )
umlaut ( ¨ )
laag streepje/underscore ( _ )
sluisteken ( |, ¦ )

Ongebruikelijke typografie

asterisme ( )
lozenge ( )
interrobang ( )
ironieteken ( Ironie.png )
referentieteken ( )
dusteken ( )

Het hekje (in Vlaanderen soms ook spoorwegteken) is een teken op het toetsenbord van een computer of het toetsenblok van een telefoon. Het heeft verschillende betekenissen en toepassingen.

 • Het teken is vooral bekend door het gebruik ervan op telefoons, als afsluitsymbool of als teken voor een nieuw begin. Bijvoorbeeld: "Typ uw code in, gevolgd door het hekje."
 • In het Engels wordt het ook vaak gebruikt om een nummer mee aan te duiden. Bijvoorbeeld: #12 betekent number 12. In het Nederlands en de meeste andere Europese talen is dit gebruik niet bijzonder gangbaar. In de Verenigde Staten wordt het meestal een "Pound sign" genoemd
  • Recent wordt het soms ook gebruikt als vervanging voor het woord aantal: # elementen voor aantal elementen.
 • In de geneeskunde wordt het hekje gebruikt als afkorting van fractuur.
 • Het teken wordt in de wiskunde soms gebruikt om het aantal elementen van een verzameling (de kardinaliteit van een verzameling) aan te duiden.
 • Het teken wordt ook gebruikt in de getaltheorie van wiskunde voor het primoriaal van een getal.
 • In de informatica wordt het teken gebruikt voor hexadecimale getallen, zoals #FF0000 als kleurcode voor rood.
 • Ook wordt het teken soms gebruikt om een paragraaf aan te geven. 'Meer informatie over dit onderwerp vindt u in H.2, #4' (Hoofdstuk 2, paragraaf 4).
 • Schakers typen het teken om schaakmat aan te geven, als handzame vervanging van de dubbele obelisk ‡ die zowel bij handgeschreven schaaknotatie als in typografisch verzorgde teksten gebruikt wordt.
 • In de muzieknotatie wordt een erop gelijkend teken gebruikt, het kruis Sharp.svg, om een noot met een halve toon te verhogen.
 • Op onder meer Twitter en Instagram wordt het teken vaak als voorvoegsel gebruikt in combinatie met een zoekwoord of label (de 'tag'): dit levert een zogeheten hashtag op (bijv. #wikipedia). Dit wordt gebruikt met een zoekfunctie die hierop zoekt (in tegenstelling tot full text-zoeken).

Toetsenborden[bewerken]

 • Op vele QWERTY- en QWERTZ-toetsenborden wordt het hekje met Shift-3 getypt, met name op toetsenborden met de Amerikaans-internationale indeling, die onder andere in Nederland gangbaar is, de oudere Nederlandse IBM-indeling, en verder onder andere de standaard-Amerikaanse, de Canadese, de Latijns-Amerikaanse, de Scandinavische en diverse Oost-Europese toetsenbordindelingen. Uitzonderingen zijn de Britse en de Duitse indeling, waarop het hekje naast de Entertoets staat, en de Italiaanse, de Spaanse en de Zwitserse indeling, waarop het hekje met de combinatie Alt Gr-3 wordt getypt.
 • Op AZERTY-toetsenborden, zowel de Franse als Belgische versie, wordt het hekje eveneens met de combinatie Alt Gr-3 getypt.
 • Op sommige toetsenborden voor het cyrillisch alfabet kan het hekje bij de 3 te vinden zijn, bijvoorbeeld op het Servische toetsenbord. Op sommige andere ontbreekt het, bijvoorbeeld het Russische toetsenbord, dat in de plaats daarvan het klassieke numero-symbool № heeft.

De codes voor het hekje zijn:

ASCII 0x23
Unicode U+0023