Return (toetsenbord)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een typemachine met carriage return-hendel
De returntoets (groen omcirkeld) en entertoets (rood) op een toetsenbord van een computer

Return (Engels voor "terugkeren") of Enter ("invoeren") is een toets op het toetsenbord van een computer, waarmee men, afhankelijk van het computerprogramma, meestal naar een nieuwe regel gaat en/of een ingave bevestigt.

De benaming "return" is afgeleid van carriage return (wagenterugloop), de Engelse term bij een typemachine om de wagen met het papier te laten terugkeren naar de rechterkant van het apparaat, zodat de volgende letters links op het papier zouden komen. Bijbehorend was een line feed nodig om op een nieuwe regel te gaan typen. Op een typemachine zonder elektrische aandrijving was er een hendel om in één handeling beide te doen. Bij elektrische schrijfmachines werd dit een toets en hieruit is de return-toets van een computer ontstaan.

Onderscheid tussen Return en Enter[bewerken | brontekst bewerken]

Op mainframe-computers wordt, in tegenstelling tot pc's, nog steeds een onderscheid gemaakt: return brengt de gebruiker naar de volgende regel (line feed + carriage return), terwijl enter de ingebrachte waarde doorgeeft van de terminal naar de centrale processor voor verwerking. Dergelijk gedrag komt ook terug in sommige softwarepakketten zoals Mathematica (software) en Photoshop: bij het bewerken van een tekstvak wordt bij 'return' een nieuwe regel gemaakt, terwijl 'enter' het tekstvak rendert.

Carriage return (CR)[bewerken | brontekst bewerken]

Carriage return (CR) is teken nummer 13 (hex 0x0D, octaal 015) in de ASCII-tekenset en alle uitbreidingen hiervan, zoals ANSI, ISO 8859-1 en UTF-8). Traditioneel plaatst dit teken de cursor terug naar de eerste positie van de huidige regel, maar afhankelijk van het besturingssysteem en het programma werkt het teken vaak alleen in combinatie met een line feed-teken (LF).

Toetsenbord[bewerken | brontekst bewerken]

Op een IBM/Windows toetsenbord (QWERTY) zijn het twee toetsen aan de rechterkant van beide delen van het toetsenbord: