Mathematica (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mathematica
Mathematica
Mathematica
Recentste versie 11.1.1 
(25 april 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C en Mathematica
Categorie Wiskunde
Licentie Propriëtair
Website (en) Mathematica op Wolfram.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Figuur gemaakt met Mathematica

Mathematica is een computerprogramma gericht op de wiskunde. Het programma is ontworpen door Stephen Wolfram en ontwikkeld door Wolfram Research in Champaign (Illinois) en wordt gebruikt binnen de informatica en diverse toegepaste bètawetenschappen.

Typisch voor Mathematica is dat intensief gewerkt wordt in een symbolische taal: de wiskundige formules worden als zodanig bewerkt door de software. Klassieke systemen werken met cijfers - bijvoorbeeld bedragen, meetwaarden - in plaats van met symbolische formules. Mathematica ondersteunt allerlei functies, van het plotten van een grafiek tot het analyseren van een geluidsbestand, of van het oplossen van numerieke differentiaalvergelijkingen tot artificiële intelligentie.

Mathematica wordt geprogrammeerd in de symbolische Wolfram Taal, die ook wordt gebruikt voor de Wolfram Programming Cloud.

Mogelijke toepassingen[bewerken]

Mathematica kan voor vele toepassingen gebruikt worden in verscheidene wiskundige en wetenschappelijke gebieden. Dit is mogelijk dankzij een groot aantal ingebouwde functies: [1]:

  • Libraries van elementaire en speciale wiskundige functies
  • Ondersteuning voor complexe getallen, arbitraire precisie rekenkunde en symbolisch berekeningen uitvoeren
  • Tools voor matrix berekeningen en ondersteuning van ijle matrices
  • 2D and 3D data, functies, geolocalisatie en animatie-functies
  • Een grote verscheidenheid aan vergelijkingen oplossen: stelsels van vergelijkingen, diofantische vergelijking, gewone differentiaalvergelijkingen, partiële differentiaalvergelijkingen, algebraïsche differentiaalvergelijkingen, differentiaalvergelijkingen met vertragingen, stochastische differentiaalvergelijkingen en recurrentievergelijkingen
  • Eindige elementenanalyse
  • Numerische en symbolische hulpmiddelen om discrete en continue analyse uit te voeren, inclusief discrete en continue integraaltransformaties
  • Locale en globale optimalisaties uitvoeren met of zonder extra condities
  • Multivariate statistieken uitvoeren en analyseren, met fitting, hypothese tests, en over 160 mogelijke distributies

Externe links[bewerken]