Toetsenbord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toetsenbord van een muziekinstrument
Een toetsenbord van een computer
Een toetsenbord van een schrijfmachine

Een toetsenbord kan zijn een fysiek toetsenbord of een virtueel toetsenbord. Een fysiek toetsenbord heeft fysieke knoppen die men kan indrukken. Een virtueel toetsenbord op een elektronisch scherm heeft virtuele knoppen die men kan aanraken (als het een aanraakscherm is) of met een computermuis kan bedienen.

Bij een alfanumeriek toetsenbord zijn er toetsen voor alle gewone letters, alle cijfers, en toetsen voor overige tekens en speciale functies. Bij een numeriek toetsenbord ontbreken de toetsen voor letters. Bij een klavier zijn er toetsen voor de verschillende tonen.

Fysiek toetsenbord[bewerken]

Een fysiek toetsenbordis het geheel van toetsen dat onderdeel uitmaakt van een machine of een instrument. Het toetsenbord bestaat uit simpele schakelmechanismes om een bepaald aspect van een machine of een proces te bedienen. De knoppen van een toetsenbord zijn meestal gemaakt van een hard materiaal, meestal kunststof of metaal. Het oppervlak is meestal vlak of gevormd om de vinger of hand van de mens en dient deze voldoende plaats te bieden om zo gemakkelijk mogelijk te worden ingedrukt of uitgedrukt.

Geschiedenis[bewerken]

Toetsenborden als controle-hulpmiddel waren onbekend tot in de vroege 20e eeuw, met de uitzondering van de klavierinstrumenten. Vroege telexapparaten had toetsenborden vergelijkbaar met toetsenbordinstrumenten met witte en zwarte toetsen. De vroegste voorbeelden van toetsenborden waren waarschijnlijk mechanische schrijfmachines in het begin van de 20e eeuw, gevolgd door elektromechanische apparaten zoals verwerkt in telexapparaten.

Huidig gebruik[bewerken]

Tegenwoordig worden toetsenborden toegepast in verschillende machines en instrumenten.

Zie ook[bewerken]