Toetsenbord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toetsenbord van een muziekinstrument
Een toetsenbord van een computer
Een toetsenbord van een schrijfmachine

Een toetsenbord is het geheel van toetsen dat onderdeel uitmaakt van een machine of een instrument. Het toetsenbord bestaat uit simpele schakelmechanismes om een bepaald aspect van een machine of een proces te bedienen. De knoppen van een toetsenbord zijn meestal gemaakt van een hard materiaal, meestal kunststof of metaal. Het oppervlak is meestal vlak of gevormd om de vinger of hand van de mens en dient deze voldoende plaats te bieden om zo gemakkelijk mogelijk te worden ingedrukt of uitgedrukt.

Op de knoppen worden afhankelijk waar het toetsenbord is toegepast letters, getallen en andere markeringen aangebracht ter onderscheid van de toetsen en hun functie.

Geschiedenis[bewerken]

Toetsenborden als controle-hulpmiddel waren onbekend tot in de vroege 20e eeuw, met de uitzondering van de klavierinstrumenten. Vroege telexapparaten had toetsenborden vergelijkbaar met toetsenbordinstrumenten met witte en zwarte toetsen. De vroegste voorbeelden van toetsenborden waren waarschijnlijk mechanische schrijfmachines in het begin van de 20e eeuw, gevolgd door elektromechanische apparaten zoals verwerkt in telexapparaten.

Huidig gebruik[bewerken]

Tegenwoordig worden toetsenborden toegepast in verschillende machines en instrumenten.

Zie ook[bewerken]