Wikipedia:Wikiproject/Gendergap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het Wikiproject Gendergap willen we graag de gendergap op Wiki-projecten in het Nederlandse taalgebied verkleinen. De gendergap op Wikipedia betreft oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden. Iedereen is welkom om bij te dragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner. Je kan bijdragen op een manier die je zelf prettig vindt: Wikipedia-lemma's schrijven, bewerken of bestaande lemma's vertalen, (nieuwe) bewerkers helpen en aanmoedigen, helpen bij de organisatie van projecten en evenementen, beeldmateriaal bijdragen en nog veel meer.
>> Lees meer over de achtergrond van een gendergap op wikipedia

OOjs UI icon listBullet-ltr.svg OOjs UI icon ribbonPrize.svg Simpleicons Business calendar-with-a-clock-time-tools.svg OOjs UI icon book-ltr.svg OOjs UI icon link-ltr.svg
Aan de slag Resultaten Bijeenkomsten Handleiding en tips Buiten wikipedia

Aan de slag[bewerken]

100WikiWomen NL.png

Inspiratie
We hebben een hele lange lijst gemaakt met een totaaloverzicht van vrouwen waarover nog geen artikel op wikipedia bestaat. Je kunt de lijst als inspiratie gebruiken om een nieuw artikel te schrijven. Hieronder kun je de deellijsten bekijken: zo kun je eenvoudig per onderwerp bekijken wat je kunt bijdragen om vrouwen iets zichtbaarder te maken op wikipedia. Op de deellijsten vind je soms ook informatie over over bijdragen die je op Commons, wikidate of bijvoorbeeld aan categorieën, sjablonen of op lijsten kunt doen. En heb je een artikel geschreven en zo een rode link blauw gemaakt? Verwijder dan de blauwe link en voeg het artikel toe aan onze resultatenlijst.

Terzijde: Bij de resultaten zijn nogal wat weesartikelen, dat wil zeggen dat bijna niemand erop terecht komt omdat er niet heen wordt gelinkt in andere lemmata. Denk eraan je artikel te "ontwezen" door een link op te nemen in de biografielijst, bij de geboorteplaats, ~dag en ~jaar (in geval van overleden personen ook die data), maar liever nog ook in andere lijsten/lemmata. Op de artikelen over universiteiten staan bijvoorbeeld vaak lijstjes van alumni.

Korte artikelen uitbreiden[bewerken]

Naast de lijsten met rode artikelen (artikelen die nog niet bestaan op wikipedia) hebben we ook een (kort) overzicht van interessante beginnetjes: artikelen over vrouwen en vrouwenonderwerpen die al wel beschreven worden op wikipedia, maar waarover nog veel meer verteld kan worden. Vaak bestaand deze korte artikelen uit slechts een of twee regels. Bekijk de volledige lijst of begin direct met een van deze beginnetjes:

Wikimedia Commons[bewerken]

Ook op Wikimedia commons zijn we als gendergappers actief. Vind je het leuk om bijvoorbeeld zelfgemaakte en rechtenvrije foto's uit het publieke domein te uploaden naar Commons? Voor veel biografieën of vrouwgerelateerde onderwerpen kunnen er zeker nog heel veel foto's gemaakt worden.

Foto's nodig!

Op Commons staan ook verschillende video's van de Universiteit van Nederland. Hierbij staan ook verschillende video's die als illustratie kunnen dienen bij bijvoorbeeld een biografie van wetenschappers of bij inhoudelijke artikelen over de onderwerpen die ze bespreken.

Daarnaast staan een aantal van deze video's nog op YouTube: met deze tool kun je de YouTube-video's - die zijn vrijgegeven met een vrije licentie - op commons zetten. Zorg er dan wel voor dat je ze in de categorie "Videos from the Universiteit van Nederland" zet.

Wikidata[bewerken]

Of houd je er misschien meer van om items van vrouwen en vrouwgerelateerde onderwerpen op Wikidata uit te breiden? Of wil je ons helpen om onze project beter te laten lopen? Wij hebben beter inzicht nodig in hoe vrouwen worden gerepresenteerd op Wikipedia. Wij meten daarom percentages vrouwen biografische artikelen tov mannen biografische artikelen, maar wij zouden meer dingen willen kunnen meten, bv vrouwen percentages per beroep, geboorte-datum-cohort, geboorte-plaats-cohort, werkplaats-cohort, aantal relevante werken met bijbehorende wiki artikelen, enz. Wil je meehelpen/meedenken? Dat kan op de overleg pagina, maar je kunt je ook inschrijven op de WikiProject Women op Wikidata en kijken naar onze "wiki monitor" voor de nlwiki.

Links:[bewerken]

Wil je zelf mogelijke lijsten bedenken om aan te werken, maar weet je niet hoe dat moet? Zet je suggesties op de overleg pagina!

Resultaten[bewerken]

We zijn trots op de artikelen die inmiddels aangemaakt en/of aangevuld zijn. Je kunt de resultaten hier bekijken. Heb je zelf een artikel geschreven die op de lijst thuishoort? Of een beginnetje uitgebreid tot een volwaardig artikel? Lemma's aangemaakt of uitgebreid op Wikidata of veel foto's toegevoegd aan Wikimedia Commons? Zet jouw resultaten gerust op de resultatenlijst erbij!

Een aantal van de laatste artikelen die zijn aangemaakt.

Bijeenkomsten[bewerken]

We organiseren ook regelmatig online events zoals schrijf- en themaweken waar je makkelijk aan mee kunt doen om artikelen over vrouwen- en vrouwgerelateerde onderwerpen te schrijven en aan te vullen. Ook offline komen we regelmatig bijeen. Je kunt zo persoonlijk kennismaken met (andere) Wikipediabewerkers die dit thema belangrijk vinden. Of samen met anderen schrijven op Wikipedia, op Wikidata, op Wikimedia Commons. Nieuwe bewerkers kunnen persoonlijk hulp en begeleiding krijgen. We helpen je bij je eerste, tweede en derde stappen en bij al je vragen over Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons.

Periodieke IRL bijeenkomsten[bewerken]

In overleg op een Wikizaterdag in Utrecht
Boekje lenen bij Atria op de Wikivrijdag in Amsterdam

(Archief)

Maandelijkse Wikizaterdag op kantoor bij Wikimedia Nederland

Eens per maand op WikiZaterdag is er een vrije inloop op het kantoor van Wikimedia Nederland (Mariaplaats 3, 3511 LH Utrecht, 5 minuten lopen vanaf Utrecht Centraal, neem de uitgang bij de AH en steek de Catharijnesingel over) of op uitnodiging ook op andere plekken in het land. De bijeenkomsten voor 2018 staan gepland op 7 juli, 4 augustus, 1 september, 13 oktober, 10 november en 8 december. De bijeenkomsten zijn voor iedereen met interesse in de gendergap op Wikimediaprojecten. Neem eventueel hiervoor contact met ons op! Er is altijd minstens één vrijwilliger aanwezig die betrokken is bij het gendergapproject.

Maandelijkse Wikivrijdag bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Eens per maand een bijeenkomst op vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 een bijeenkomst bij Atria (Vijzelgracht 20, Amsterdam) om in de bibliotheek met de bronnen bij de hand te werken aan Wikipedia, Commons of Wikidata. Er is altijd minstens één vrijwilliger aanwezig die betrokken is bij het gendergapproject. Je mag altijd gewoon langskomen, maar om een beetje in te schatten hoeveel mensen willen komen kun je ons via dit formulier laten weten hoeveel stroopwafels we moeten meenemen. De data voor 2018 zijn:

 • 16 november: Informele bijeenkomst.
 • 14 december: Informele bijeenkomst.
Maandelijkse bijeenkomst in de bibliotheek Hengelo

Eens per maand komen geïnteresseerden bij elkaar in de bibliotheek Hengelo om over onderwerpen te schrijven die het gendergap op Wikipedia betreffen, met een speciale aandacht voor de Twentse streek. Inloop is vrij, koffie en thee gratis.
De laatste bijeenkomst staat gepland op maandagmiddag 28 mei, van 14.00 tot 16.00 (inloop vanaf 13.45): vanaf september 2018 wordt de gendergap bijeenkomst samengevoegd met de maandelijkse bijeenkomst van de Wikikring op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 (inloop vanaf 19.15).

Kortgeleden

Deelprojecten[bewerken]

Vrouwen en Kunst[bewerken]

De Gendergap in Wikimedia projecten is heel groot in de kunst hoek. Dit komt doordat de meeste musea die gestart zijn in de 19e eeuw (en dat zijn er heel veel in Nederland) heel weinig kunstwerken van vrouwen bezitten. Zonder de kunst is het moeilijk om een lemma te schrijven. Om dit probleem op te lossen is een subproject "Vrouwen en Kunst" gestart in 2014. Zie Wikipedia:GLAM/Gender Gap en het overzicht van gestarte artikelen.

De Tweede feministische golf op Wikipedia[bewerken]

Een groep externe vrijwilligers wil, in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, de Tweede feministische golf op Wikipedia beter beschrijven. Hier vind je een overzicht van de onderwerpen die we graag gaan aanpakken.

Vrouwelijke schrijvers[bewerken]

De Gendergapwerkgroep werkt samen met Huygens ING, dat een database onderhoudt van vrouwelijke schrijvers, WomenWriters. Deze database wordt ook geïnventariseerd op Wikidata, en dit levert een lijst met mogelijke artikelen op.

Wikiproject Textiel[bewerken]

De algemene informatie over textiel op de Nederlandstalige Wikipedia is vrij beperkt. Waarschijnlijk heeft dit (onder andere) te maken met het kleine aantal vrouwelijke bewerkers op deze encyclopedie. Het Wikiproject Textiel wil de kwaliteit van de informatie over textiel op de Nederlandstalige Wikipedia bevorderen.

Vrouwelijke wetenschappers[bewerken]

In dit deelproject "Vrouwen en Wetenschap" proberen we de artikelen over vrouwen in de wetenschap aan te vullen, te verbeteren en te actualiseren. Aanspreekpunt: Ecritures

Handleiding[bewerken]

Ben je nieuw op Wikipedia? Lees dan deze handige handleiding eens door. Het bevat veel tips en uitleg over het bewerken van Wikipedia. Geschreven door Wikipedianen, voor jou!

Verder maakte Ciell al een aantal handige filmpjes over het werken op wikipedia. Je vind ze in deze handleiding.

Tips[bewerken]

 1. Nieuwe of ervaren Wikipediaan?
  1. Maak een Wikipedia-account aan, lees de handleiding die je in een uurtje wegwijs maakt en word Wikipediaan!
  2. Schrijf of bewerk een artikel over vrouwen of vrouwelijke onderwerpen op Wikipedia. Laat je inspireren door onze onderwerpenlijst of het overzicht met "beginnetjes" die uitgebreid kunnen worden.
  3. Doe mee aan een van de online events of projecten, zoals de #100wikiwomen challenge
  4. Draag inhoud bij over vrouwen en vrouwelijke onderwerpen op zusterprojecten zoals Wikimedia Commons of Wikidata.
  5. Kom naar een van onze IRL-bijeenkomsten
  6. Geef nieuwe (vrouwelijke) bewerkers een warm welkom en een goede, positieve begeleiding.
  7. Help proactief, en positief, mee om nieuwe artikelen te verbeteren. Probeer ontmoediging door plaatsing op de beoordelingslijst te vermijden.
  8. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Je mag altijd contact opnemen met de leden van dit Wikiproject. We zijn allemaal bereid om je te helpen.
 2. Werk je voor een organisatie die zich met vrouwelijke onderwerpen bezighoudt (archief, onderzoeksinstelling...)?
  1. Publiceer zoveel mogelijk van je eigen nieuwe onderzoek online, via je eigen kanalen en websites. Doe dit bij voorkeur open access en onder een vrije licentie (CC0, CC-BY of CC-BY-SA). Dit helpt ons op Wikipedia enorm om de relevantie van vrouwelijke onderwerpen aan te tonen en om naar betrouwbare bronnen te kunnen verwijzen. Enkel wanneer je zelf vrije licenties gebruikt, compatibel met Wikipedia, dan kunnen we (waar relevant) jouw tekst, tabel, infographic of andere afbeelding letterlijk overnemen.
  2. Schrijf of bewerk Wikipedia-artikelen over vrouwen en vrouwelijke onderwerpen vanuit je eigen expertise en verwijs daarbij naar betrouwbare bronnen.
 3. Belangrijk
  1. Doe je bewerkingen voor dit Gendergap project? Vul dan, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #gendergap in. Hiermee laat je ons weten dat je je bijdrage levert aan dit project!
  2. Voeg je aangemaakte en/of aangevulde artikel toe aan de resultatenlijst.
  3. Laat op je gebruikerspagina zien dat je mee doet. Je kunt op je gebruikerspagina een gebruikersbox toevoegen waarmee je aangeeft dat je meewerkt aan dit project. Plaats deze code op je pagina {{Gebruikersbox|Moccasin|lightyellow|[[Bestand:We Can Edit.jpg|center|44x44px]]|Deze gebruiker werkt mee aan het verkleinen van de '''[[Wikipedia:Wikiproject/Gendergap|gendergap]]'''}}
We Can Edit.jpg
Deze gebruiker werkt mee aan het verkleinen van de gendergap

Ja, ik doe mee![bewerken]

Slechts 11% van de bewerkers op de Nederlandse Wikipedia identificeert zichzelf als vrouw.

Voor iedereen die het leuk vindt om af en toe speciaal aandacht te besteden aan de genderkloof op Wikipedia, door het schrijven/verbeteren/uitbreiden van lemma's bijvoorbeeld. Voeg je zelf onder aan de lijst toe door het plaatsen van # ~~~~. Benieuwd met wie je hier te maken hebt? Kijk dan op onze wie-is-wie pagina!

 1. Spinster (overleg) 8 mrt 2014 11:30 (CET)
 2. Ciell 8 mrt 2014 14:52 (CET)
 3. Jane023 (overleg) 8 mrt 2014 13:42 (CET)
 4. Hansmuller (overleg) 10 mrt 2014 09:59 (CET)
 5. Laurier (Overleg) 1 nov 2014 07:22 (CET)
 6. Femkemilene (overleg) 26 nov 2014 09:00 (CET)
 7. Mtmlan84 (overleg) 6 feb 2015 12:42 (CET)
 8. Trijnstel (overleg) 28 mei 2015 17:14 (CEST) Als een van de weinige vrouwelijke bewerkers kan ik niet ontbreken. Ideeën komen later.
 9. Elly (overleg) 5 mrt 2016 11:27 (CET).
 10. Ecritures (overleg) 10 mrt 2016 12:27 (CET)
 11. Femkejohanna (Overleg) 4 april 2016
 12. Lieselot1993 (overleg) 20 apr 2016 16:44 (CEST) Ik studeer Nederlandse taal en cultuur en vind het schrikbarend hoeveel mannelijke schrijvers in de spotlight staan, terwijl vrouwelijke schrijvers in de vergetelheid raken. Door meer vrouwelijke schrijvers aandacht te schenken wil ik de gendergap verkleinen.
 13. Monique3393 (overleg) 6 jul 2016 12:54 (CEST)
 14. Zt-freak (overleg) 29 jul 2016 14:06 (CEST)
 15. Luciavdm (overleg) 3 aug 2016 13:57 (CEST)
 16. Turtletuc (overleg) 3 aug 2016 14:15 (CEST)
 17. Kattiel (overleg) 19 okt 2016 11:42 (CEST)
 18. Nienkelinde (overleg) 20 okt 2016 08:48 (CEST)
 19. Sander1453 (overleg) 18 jan 2017 14:02 (CET)
 20. Grottem (overleg) 3 feb 2017 18:15 (CET)
 21. StellavG (overleg) 17 feb 2017 15:50 (CET)
 22. Oesermaatra0069 4 mrt 2017 13:00 (CET) Vrouwelijke onderwerpen in het Oude Egypte en lijstjes maken.
 23. Layka100 (overleg) 5 mrt 2017 12:10 (CET) vrouwen in wetenschap
 24. RONN (overleg) 7 mrt 2017 23:57 (CET)
 25. Lavendulaque (overleg) 17 mrt 2017 01:32 (CET)
 26. Rosetta Steen (overleg) 17 mrt 2017 15:46 (CET)
 27. Pontius Lichtveld (overleg) 21 apr 2017 13:07 (CEST)
 28. Sonuwe () 20 jun 2017 14:12 (CEST)
 29. SIryn (overleg) 9 aug 2017 19:27 (CEST)
 30. SusanneD (overleg)
 31. SubjectIsDead (overleg) 20 nov 2017 16:58 (CET)
 32. Flag of California.svg DimiTalen 22 dec 2017 14:19 (CET)
 33. WikiZeven (overleg) 21 jan 2018 14:57
 34. Teffubud
 35. Gebruiker:Sjahrazaad (overleg) 19 mrt 2018 11:22 (CET) 9 mrt 2018 08:13 (CET)
 36. Sir Iain overleg 8 mei 2018 15:13 (CEST)
 37. JurriaanH (overleg) 1 okt 2018 12:36 (CEST)

Zie ook[bewerken]

Buiten wikipedia[bewerken]

d:Wikidata:WikiProject Women/Wiki monitor/nlwiki 50 newest items Help mee om nieuwe Wikidata items te beschrijven die bij nieuwe WP lemmas horen
Facebook logo (square).png
Meld je aan voor de (besloten, Nederlandstalige) Facebookgroep Gendergap op nl.wikipedia.org
Emojione 1F4E8.svg
Meld je aan voor de gendergap-nl emaillijst
Alle Gendergap(deel)pagina's

Wikipedia:Wikiproject/Gendergap

Overleg Wikipedia:Wikiproject/Gendergap

Wikipedia:GLAM/Gender Gap

Overleg Wikipedia:GLAM/Gender Gap