Gebruiker:Hansmuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ik ben lid van de Vereniging Wikimedia Nederland. Help je ook mee om Wikipedia en haar zusterprojecten vooruit te helpen als bron van vrije kennis? – word lid op 16 oktober 2019 18:35:48 WikimediaNederlandLid.png

Christiaan Huygens was een Nederlands wis-, natuur- en sterrenkundige. Zijn bijdragen aan de natuurkunde zijn onder meer zijn golftheorie van het licht met het Principe van Huygens-Fresnel, de verklaring van het uiterlijk van Saturnus en zijn ringen, de eerste juiste botsingswetten, dubbele breking en de middelpuntvliedende kracht. Zelfs kwam hij met sciencefiction over buitenaards leven.

Christiaan Huygens door Caspar Netscher
Naturalis won met mij de ProjectUil 2016 van de Vereniging Wikimedia Nederland voor de vrijgave van meer dan 275.000 afbeeldingen op Wikimedia Commons en Wikipedia
Voor je werk aan biografieën van bekende geleerden Woudloper overleg 19 jan 2011 14:38 (CET)

Het is onbegrijpelijk hoe goed de wikipedia vaak is...wie had dit kunnen voorspellen?

(Ik heb vele naamgenoten en ben niet Hans Muller.) Wat doen we hier, moeten we niet iets "beters" doen? Is wikipedia dan niet nuttig soms? In elk geval wel meeslepend: was bestuurslid van Wikimedia Nederland en nu ben ik af en toe in principe betaald Wikipedian in residence - zie onder. Anders ben ik vrijwilliger op verschillende wikimedia projecten - zie onder. (Op Wikimedia Commons, de beeld- (en meer) bank van Wikipedia ben ik in oktober 2019 nummer 44 in de ranglijst van bijdragers, ver onder die andere, zeer productieve Nederlander Mr.Nostalgic op wikipedia en Mr.Nostalgic op Commons.) De Nederlandse Wikipedia telt op dit moment 1.981.142 artikelen (maar dat komt door heel veel plantjes, diertjes en dorpjes). Je opmerkingen zijn welkom op mijn overlegpagina. (Leuk is het internationale contact.)

English - Mijn pagina op de Engelse Wikipedia Italiano - op de Italiaanse Wikipedia op Wikibooks op Wikimedia Commons op Wikidata op Wikispecies

Motivatie[bewerken]

De wikipedia kwam in mijn leven toen ik in 2006 Pais' biografie van Albert Einstein[1] vergeleek met het wikipedia-artikel en afwijkingen vond. Nadat leerlingen - ik was toen natuurkundeleraar - zich in een scriptie op wikipedia beriepen voor een foute waarde van de gravitatieconstante, ben ik begonnen artikelen over natuurkunde (...en over geschiedenis, Italië, cultuur enzovoorts) bij te schaven of te beginnen.

Een goede wikipedia lijkt van algemeen belang. Eraan (samen)werken blijft leuk, mogelijk omdat ik mijn eigenwijzigheid en primitieve publiceerdrang (een chique graffiti? ijdelheid? ;-)) kwijt kan, en dat op een doorgaans onschadelijke manier? Als redacteur (stijl en opmaak) en als (betrekkelijke) deskundige (inhoud) probeer ik de wikipedia verder te verbeteren. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis :=), laat dan van je horen.

Wikipedian in special residence, 2013-2015[bewerken]

Van 1 november 2013 tot 1 april 2015 was ik een van de twee Wisr's (jawel) in opdracht van de Werkgroep Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken - zie Wikipedia:GLAM/Wikipedians in Special Residence. Dat betekende dat collega Arie Sonneveld en ik als zzp-ers ieder zes bibliotheken voorlichtten over Wikipedia en schrijfbijeenkomsten organiseerden voor hun medewerkers en vrijwilligers. In mijn geval bij Afrika-Studiecentrum, Atria, Vredespaleis, Cultureel Erfgoed en EYE. Tevens konden we hun eventuele schenkingen onder vrije licentie van bestanden (afbeeldingen, bronnen, geluids- en filmmateriaal enzovoorts) toegankelijk maken door opladen naar Wikimedia Commons. Tenslotte hielpen we bij het verrijken van Wikipedia met deze bestanden en adviseerden we hoe Wikipedia kan worden aangevuld op de vakgebieden van deze bibliotheken. In de verlenging van het project in 2015 bezocht ik nog vijf bibliotheken (IHLIA LGBT Heritage, Rijksmuseum Amsterdam, NIOD, Boekman en KITLV/UBL met een grote beelddonatie).

Wikipedian in residence bij Naturalis, 2015[bewerken]

Van 1 mei tot 1 december 2015 was ik Wikipedian in residence bij Naturalis Biodiversity Center, kortweg Naturalis, in Leiden en in loondienst. Doel: donatie van vele duizenden afbeeldingen van biologisch encyclopedisch belang uitvoeren, intern en extern cursussen over Wikipedia geven en de kennis van Naturalis beschikbaar stellen. Opladingen van afbeeldingen liepen door tot in januari 2016.

Projecten voor de Universiteitsbibliotheek Leiden, Afrika-Studiecentrum en Bibliotheek van het Vredespaleis, 2016[bewerken]

In 2016 werkte ik betaald aan beelddonaties aan Wikimedia Commons van de Universiteitsbibliotheek Leiden (3000 koloniale foto's en kunst uit de beeldbank van het KITLV) en het Afrika-Studiecentrum (750 foto's van medisch werk in Guinee-Bissau in de jaren 1973-1974). Verder heb ik (toen als vrijwilliger) 1400+ gedoneerde prenten uit de Bibliotheek van het Vredespaleis op Wikimedia Commons beschreven en in categorieën ondergebracht.

Luchtfoto's van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en diacollecties van het Afrika-Studiecentrum, 2017[bewerken]

Voor de Vereniging Wikimedia Nederland heb ik in augustus 2017 1142 vooroorlogse luchtfoto's, geschonken door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, betaald aan de beeldbank Wikimedia Commons toegevoegd. In september 2017 - januari 2018 werkte ik bij het Afrika-Studiecentrum in Leiden onder meer aan de digitalisering en oplading naar Wikimedia Commons van beeldmateriaal van Afrika, geschonken door Afrikanisten (Dogon Mali Van Beek Collection, Rietveld Collection Robben Island 2015, Fred van der Kraaij Collection Liberia, African postal stamps).

Wikipedian in residence bij het Afrika-Studiecentrum, 2019[bewerken]

Vanaf 1 augustus 2019 ben ik in deeltijd Wikipedian in residence bij het Afrika-Studiecentrum (nu van de Universiteit Leiden) om vijf fotocollecties (een paar duizend foto's) van Afrikanisten (verder) te beschrijven en op Wikimedia Commons te zetten enzovoorts.

Onderpagina's en interne links[bewerken]


The sum of all knowledge - Wat is dat eigenlijk?[bewerken]

In de slagzin van de oorspronkelijke en Engelstalige Wikipedia (doelstelling, "mission statement", zie onder) wordt gerept van "the sum of all knowledge", wat zou dat zijn?

1rightarrow blue.svg Op Engelse Wikipedia:Prime objective

Woordenboeken[bewerken]

Over "the sum of"[bewerken]

Amerikaans Engels[bewerken]
1. an indefinite or specified amount of money
2. the whole amount : aggregate
3. the utmost degree : summit reached the sum of human happiness
4a. a summary of the chief points or thoughts : summation the sum of this criticism follows— C. W. Hendel
4b. gist, the sum and substance of an argument

Sum and substance:

Definition of sum and substance: the general or basic meaning of something said or written: the sum and substance of an argument

Brits Engels[bewerken]
 • https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/sum
  • the sum of sth: all of something, especially when this is not very much: And that's the sum of my knowledge on the subject!
  • (also sum total): the whole of something after all the different features or parts of it are considered: the sum of sth We believe that the sum of our business principles maximizes our chances of success.
Nederlands[bewerken]
 • Nederlands-Engels woordenboek, J.B. Wolters 19634, p 540
  • the sum (and substance) of his objections is this, zijn bezwaren komen hierop neer
  • these things made up the sum of his life, vormden zijn ganse bestaan

Over "knowledge"[bewerken]

Amerikaans Engels[bewerken]
1a(1) the fact or condition of knowing something with familiarity gained through experience or association
1a(2) acquaintance with or understanding of a science, art, or technique
1b(1) the fact or condition of being aware of something
1b(2) the range of one's information or understanding answered to the best of my knowledge
1c the circumstance or condition of apprehending truth or fact through reasoning : cognition
1d the fact or condition of having information or of being learned a person of unusual knowledge
2a the sum of what is known : the body of truth, information, and principles acquired by humankind
2b archaic : a branch of learning
Nederlands[bewerken]
1(v) het kennen van; bekendheid met
2(v) bewustzijn, besef: buiten kennis zijn bewusteloos
3(v) het geheel van wat iem. weet: met kennis van zaken deskundig
4(m,v; meervoud: kennissen) iem. die je kent; = bekende
 • Van Dale Goot woordenboek der Nederlandse taal, 's Gravenhage, 19709p 941
  • kennis
6 door onderzoek, studie of oefening verkregen bekendheid, vertrouwdheid met, weten van iets, "aardrijkskundige kennis"
... in obj. zin, als vak (wat gekend kan worden): kennis der natuur, kennis van de bouw van atomen, parate kennis

Doelstellingen van Wikipedia in het Engels en andere talen[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Imagine a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge. That’s our commitment.

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

‘Stel je een wereld voor waarin iedereen vrijelijk gebruik kan maken van het geheel van alle menselijke kennis’.

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

Unsere Vision ist eine Welt, in der alle Menschen am Wissen der Menschheit teilhaben, es nutzen und mehren können.

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

L’objectif de l’association est de promouvoir le libre partage de la connaissance et parce que l’éducation est un besoin essentiel de notre société, nous travaillons d’une part avec ces bénévoles dévoués, et d’autre part avec les institutions et des acteurs de la scène politique.

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

Immagina un mondo in cui ciascuno possa avere libero accesso a tutto il patrimonio della conoscenza umana. Jimmy Wales - Co-fondatore di Wikipedia

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

Image un mundo...en el que cada persona...tenga aceso libre... a la suma del conocimiento umano. Eso es lo que estamos costruyendo.

Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen

Vi arbejder for at gøre viden fri og tilgængelig for alle, ved bl.a. at støtte op om bidragsydere på Wikipedia, ved institutionsamarbejde og kursusvirksomhed.

Aanhalingsteken sluiten

(viden=het weten, bl.a.=blandt andet=onder meer, støtte op=ondersteunen, bidragsydere=bijdragers)

Sum of all knowledge = wat "relevant" is? = "Notability?" = 104 miljoen onderwerpen[bewerken]

 • YouTube Katherine Maher: "The Sum of All Knowledge" | Talks at Google, december 2016, vanaf 21:30. Notable things. Every major work of art, village, every scientific discovery, book ever written, every animal or plants that has lived (intended: species), every notable human. User:Emijrp: 17 million notable humans. 104.000.000 notable things worth knowing. Geraadpleegd 16 oktober 2019.
 • User:Emijrp/All Human Knowledge "In this project, we attempt to study how many articles are needed to cover the sum of all human knowledge." => 104 miljoen artikelen nodig voor all onderwerpen die "relevant" ("notable") zijn, vergelijk w:en:Wikipedia:Notability en Wikipedia:Relevantie. "If a topic has received significant coverage in reliable sources that are independent of the subject, it is presumed to be suitable for a stand-alone article or list. "

Gebruik op Twitter en elders[bewerken]


bij
Deze gebruiker is uiteraard een vlijtige wesp.