Caspar Netscher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caspar Netscher
Zelfportret (tussen 1660 en 1684)
Persoonsgegevens
Geboren Heidelberg, 1639
Overleden Den Haag, 15 januari 1684
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Caspar Netscher (Heidelberg, 1639Den Haag, 15 januari 1684) was een Nederlands schilder, tekenaar en miniatuurschilder.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was lid van de familie Netscher en een zoon van de Duitse beeldhouwer Johann Netscher. Al op jonge leeftijd ging hij in Arnhem in de leer bij de schilder Hendrick Coster. Hij rondde zijn opleiding af in het atelier van Gerard ter Borch in Deventer. In 1658 of 1659 trok Netscher naar Den Haag. In 1659 vertrok hij op weg naar Italië, maar kwam niet verder dan Bordeaux, waar hij ging wonen. Hij ontmoette er zijn latere echtgenote Margaretha Godijn. In 1662 keerde hij met gezin terug naar Den Haag, waar hij op 25 oktober toetrad tot het Haagse schildersgilde Pictura.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk schilderde Netscher eenvoudige genrestukken van een klein formaat, die de invloed van Gerard ter Borch verraden. Maar in de jaren zestig ging hij meer voorname onderwerpen schilderen. Hij maakte ook veel portretten in de elegante Haagse hofstijl, onder meer van stadhouder Willem III. In de jaren zeventig ontving Netscher hoge prijzen voor zijn werk. Omdat er een erg grote vraag naar zijn werken was, moest hij assistenten inschakelen. Caspar Netscher had een rijke stofsuggestie: hij was heel goed in het weergeven van oriëntaalse tapijten, zijde en brokaat. Verder zijn er ook historiestukken, landschappen en tekeningen van de hand van Netscher bewaard gebleven. De zonen van Caspar Netscher, Theodoor (1660 Bordeaux-1732 Hulst) en Constantijn (1668 Den Haag-1723 Den Haag), werkten in de trant van hun vader.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Caspar Netscher. Dubbelportret van Pieter de Graeff en zijn echtgenote Jacoba Bicker. 1663. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Caspar Netscher op Wikimedia Commons.