Overleg gebruiker:Hansmuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Inhoud

Archief[bewerken]

Utrechtenaar[bewerken]

Beste Hansmuller, ik heb je vraag, inclusief het daaropvolgende overleg, naar hier verplaatst. EvilFreD (overleg) 10 jan 2016 22:55 (CET)

Balgen[bewerken]

Beste Hans, je voegt zo nu en dan illustraties toe van balgen van vogels. Hoewel en kwestie van smaak en dus subjectief wil ik toch graag kwijt dat ik dit geen echte aanwinst vind in vogelartikelen, zeker als er redelijk goede foto's van de levende vogels in het artikel staan. Ik zou het zeker geen verrijking vinden als je op die manier de hele collectie balgen in de diverse artikelen gaat onderbrengen. Met vriendelijke groet, HWN (overleg) 14 jan 2016 12:46 (CET)

O sorry, ook niet als ik man/vrouw ieder van twee zijden kan laten zien met eventuele ondersoorten? (De hele collectie zou me zeker niet lukken ;-)). Bij vele soorten zijn de vogelbalgen de enige afbeeldingen op Commons, maar die gevallen bedoel je niet? ("zeker als") Groeten, Hansmuller (overleg) 14 jan 2016 12:57 (CET)
Nee zo veel bezwaar heb ik ook weer niet. Als het echte ontbrekende informatie geeft, OK; maar erg smaakvol vind ik die balgen niet en vaak is de kleur ook niet goed meer, vooral bij groene en blauwe veren. Dan graag wat minder. Groeten, HWN (overleg) 14 jan 2016 13:07 (CET)
Ja, vele balgen zijn vale stakkers. Wat vind je van deze optie? Bedankt, Hansmuller (overleg) 14 jan 2016 13:13 (CET)
Zo ziet het artikel er beter uit met eerst al die levende vogels! HWN (overleg) 14 jan 2016 16:06 (CET)

Nieuwe lokale schrijfweek: Noord-Brabant[bewerken]

Kaart van Noord-Brabant

Hallo Hansmuller,

Morgen, 18 januari, begint er een nieuwe lokale schrijfweek!

We houden van 18 t/m 24 januari 2016 een schrijfweek over de provincie Noord-Brabant. Iedereen kan meedoen door te schrijven over onderwerpen met betrekking tot deze provincie. Meer informatie, de deelnemerslijst en de bijdragenlijst zijn te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek Lokaal/Noord-Brabant.

Tijdens deze lokale schrijfweek vinden er ook twee lokale schrijfbijeenkomsten plaats:

Je kunt vrij deelnemen aan deze bijeenkomsten, maar het is wel prettig om op de bijeenkomstpagina aan te geven dat je komt.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 17 jan 2016 17:27 (CET)

Flipper als voorvin[bewerken]

Beste Hansmuller, ik zag deze bewerking van je. Je stelt er dat een flipper van rubber is gemaakt en dat "voorvin" bedoeld werd. Omdat ik zelf benieuwd was of flipper in deze context inderdaad verkeerd was, zocht ik het even op. In het hedendaags woordenboek van Van Dale staat als een betekenis van dit woord "zwempoot of vin zoals bepaalde dieren gebruiken bij het zwemmen", met daaronder als voorbeeld bij een dolfijn. Het woord "flipper" was daar dus niet verkeerd volgens dit woordenboek. Ik heb echter geen probleem met "voorvin" en voel me dan ook niet geroepen het ongedaan te maken, maar ik dacht dat je dit misschien wel wou weten. Vriendelijke groet, MichielDMN 🐘 (overleg) 21 jan 2016 08:54 (CET)

Beste Michiel, dank voor je info. Het punt was dat er "flipper" stond dat doorverwees naar het artikel Zwemvin, maar dat gaat over duikuitrusting, dus hier misplaatst of dat artikel aanpassen. Wie weet de biologisch juiste term? Groeten, Hansmuller (overleg) 21 jan 2016 14:40 (CET)
Ha, daar keek ik over. :-) Dus toch een niet-neutrale operatie, waarvoor dank. Ik denk dat de correcte term "borstvin" is, zie artikel vin. Vriendelijke groet, MichielDMN 🐘 (overleg) 21 jan 2016 15:09 (CET)

Gouden Eeuw (Nederland)[bewerken]

Hoi Hans. In het lemma Gouden Eeuw (Nederland) heb je op 2 juni 2007 om 16:19 uur in de literatuurlijst toegevoegd de titels van twee boeken, te weten:

 • Deursen, A. Th. van, De last van veel geluk. Geschiedenis van Nederland 1555-1702, ISBN 9035126270 (eerste uitgave 2004)
 • Huizinga, Johan, Nederlands beschaving in de zeventiende eeuw, 1941

Kan jij na al die jaren nog in het lemma aangeven welke informatie je uit het boek van Huizinga gehaald hebt of heb je de link toegevoegd als informatiebron over de Gouden Eeuw zonder hem gebruikt te hebben? Op de pagina voor nominaties van de etalage is namelijk een discussie gaande of alle genoemde werken in het overzicht 'literatuur' daadwerkelijk gebruikt zijn in het lemma (hier). De link naar je bewerking vind je hier. Alvast bedankt! Happytravels (overleg) 29 jan 2016 07:27 (CET)

Leuke vraag. Ik heb die boeken gelezen en hier gebruikt, maar wat precies? Zal erover nadenken, ons geheugen schijnt 1000 Gb groot te zijn. Anders invalshoek: deze (ooit) belangrijke titels mogen niet ontbreken om de lezer verder te helpen, ook als ze niet gebruikt zijn, tenzij ze volgens historici achterhaald zijn? Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 29 jan 2016 13:03 (CET)
Dank je voor je snelle reactie. Ik ga er vanuit dat je er info uit gebruikt hebt. Dat is het belangrijkste, lijkt me. Je hoeft er niet per se naar te zoeken. Mochten aan het lemma nieuwe niet gebruikte titels worden toegevoegd, dan kunnen die wat mij betreft het beste wel onder een kopje 'Bibliografie' worden geplaatst, zoals de Taalunie voorstelt. Onder dat van 'Literatuur' kunnen dan bronnen geplaatst worden die wel gebruikt zijn. Het lijkt me dat er op die manier meer duidelijk is welke bronnen wel en niet gebruikt zijn. Hierover zal ik binnenkort een discussie beginnen in De Kroeg. mvg. Happytravels (overleg) 29 jan 2016 14:27 (CET)

Planeet X of 10[bewerken]

Er is en verzoek om lemma's planeet X en planeet 10 samen te voegen. Het leek me dat jij hier wel kijk op zou kunnen hebben. mvg HenriDuvent 29 jan 2016 16:39 (CET)

Ik ga er even vanuit dat je planeet negen bedoeld in plaats van 10. Hoewel geen planetoloog, toch wel eens wat aan planetoïden gerekend 30 jaar geleden - maar in het land der zwarte brillen is de cycloop koning - dacht ik dat Planeet X a) een wetenschapshistorisch fenomeen was vóór de vondst van Pluto of b) een mythologische rampplaneet was die ons in een onmogelijke baan om de 3600 jaar mores komt leren, waar New Agers zo heerlijk van kunnen genieten. Planeet negen is een recente serieuze hemelmechanische speculatie als ik het goed heb. Dus ik zou de artikelen niet samenvoegen, ze kunnen wel naar elkaar verwijzen maar behelzen iets anders. Amateur-(ik dan)-biologische groet, Hansmuller (overleg) 29 jan 2016 17:10 (CET)

Dit weekend[bewerken]

Hej Hans! Op zich heb je hier gelijk, maar dat soort bewerkingen wordt niet door iedereen gewaardeerd. Op het "inhoud gendergap" en #gendergap hashtag is taaltechnisch trouwens ook nog wel wat aan te merken ;) Richard 11 mrt 2016 11:48 (CET)

PS: op tweede taalsprekers overigens ook ;) Richard 11 mrt 2016 11:50 (CET)
@Richardw Dank je, ik zag wel het risico van koppen wijzigen, maar fout Nederlands daar leek me een groter gevaar. Ik heb het verder aan Jane voorgelegd op haar overlegpagina. Je bedoelt tweede-taalsprekers? ;-) Hoe kom je aan "Hej", is dat Noors? Groeten, Hansmuller (overleg) 11 mrt 2016 11:56 (CET)
Ik ken het uit het Zweeds (dat ik zelf overigens nauwelijks machtig ben), maar het wordt in meer talen gebruikt. In het Zweeds is het een universele groet, die zowel in formele als in informele situaties gebruikt wordt. Of dat ook zo is in die andere talen kan ik je niet met zekerheid zeggen. Richard 11 mrt 2016 12:01 (CET)
Hej hej waarom bergwandelen in Zweden zo leuk is mvg HenriDuvent 11 mrt 2016 12:03 (CET)
Leuk stukje, Henri! Richard 11 mrt 2016 12:53 (CET)

Dank je voor het toevoegen als mede-auteur van de nieuwsbrief![bewerken]

Dank je voor het toevoegen als mede-auteur van de nieuwsbrief!

Sjabloon FLORON[bewerken]

Hans, ik dacht dat er iets was misgegaan met het voorbeeldsjabloon maar misschien heb je het bewust zo gekozen. Het is minder duidelijk als er bij de taxobox nog een mogeljke indeling met kopjes staat, die weer anders zijn dan het lijstje dat hoger op de pagina staat. Ook de voorbeeld bronvermelding staat er nu 2x in. Wil je er nog even naar kijken? Dank K.vliet (overleg) 19 mrt 2016 21:25 (CET)

Hoi Kees, ik probeer net dat invulvoorbeeldje en het schijnt goed te gaan. Wel maakte het een verwijzing naar de rode lijst, omdat in dat taxobonveld ".. rode lijst.." stond ;-) - invulling weggehaald. De kopjesindeling is vrij willekeurig - wel overgenomen van een echt artikel, korter dan het (te) lange voorbeeld boven. Over veel soorten is niet vreselijk veel te vertellen (?). Bronnen zie ik maar 1x. Verander uiteraard gerust, groeten. Hansmuller (overleg) 19 mrt 2016 21:52 (CET)

Dubbele schrijfweek Brussel[bewerken]

Ligging van Brussel stad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Maandag 4 april, begint er een nieuwe lokale schrijfweek!

We houden tot en met 17 april 2016 een dubbele schrijfweek over de Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen kan meedoen door te schrijven over onderwerpen met betrekking tot deze regio. Meer informatie, de deelnemerslijst en de bijdragenlijst zijn te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek Lokaal/Brussel.

In samenwerking met het Brussels Netwerk Openbare bibliotheken, de studentenvereniging InfoGroep van de Vrije Universiteit Brussel en Wikimedia België worden 11 schrijfmomenten of edit-a-thons georganiseerd op 6 locaties. Kom gerust langs. Als je hierbij wil assisteren om nieuwe gebruikers te begeleiden, laat dan een berichtje achter bij Gebruiker:SvenDK.

Voor de schrijfmomenten in de Brusselse bibliotheken, wordt gevraagd je in te schrijven via een registratieformulier.

Mocht je liever vanuit je luie zetel thuis werken, dan is het goed te weten dat we al een stevige lijst van Gewenste lemmas hebben.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Gewenste lemmas · Uit- of inschrijven voor deze mailing - SvenDK (overleg) 3 apr 2016 21:15 (CEST)

Oiseaux des Pays-Bas[bewerken]

Prachtvol, Hans!

Dat ziet er schitterend uit. Heb je ook nog Italiaanse ambities? Ik ga meteen de plaatjes naar het lemma linken (dat lukt me nog net op fr-wiki)! Heel erg bedankt. Groet, --Dick Bos (overleg) 16 apr 2016 22:28 (CEST)

.... Ah! Midas Dequers! Pas de problême. Il n'est pas interessant pour les francais, je pense..... --Dick Bos (overleg) 16 apr 2016 22:31 (CEST)

un caro abraccio - volgens Google Translate is dat een lieve knuffel - op de vroege zondagmorgen. Je snapt wel hoe jaloers Wilma nu is! Dat brengt me op iets heel anders.... Ga je naar Esino Lario? --Dick Bos (overleg) 17 apr 2016 09:13 (CEST)
@Dick_Bos: Abbraccio: in Italië normaal in iemeels met vrienden, ik zat 1996-2000 in Rome en meel nog wel eens met trouwe Italiaanse collega's, die afsluiten met die kreet! In Rome werden mijn schouders zelfs regelmatig even gemasseerd door binnenlopende collega's, het is wat fysieker daar, verder niks mee bedoeld. Esino Lario (Isen)? Ga jij, zou wel willen, goed idee. Groeten aan Wilma, Hansmuller (overleg) 17 apr 2016 10:40 (CEST)

Mechteld toe Boecop[bewerken]

Hoi Hans, Wil je me helpen? De pagina is mechteld met een d geworden, omdat ik vanuit de kamperse school had gewerkt. Of er staat een fout in de kamperse school of beide is mogelijk. Mijn bron spreekt van mechtelt .. Hoe koppel je twee mogelijkheden? Dit was ter voorbereiding van woensdag! grt Annetta

@DrattennaJ : Interessante dame, aardig artikel. Je kunt de titel wijzigen als je wilt, dan wordt er automatisch een doorverwijzing gemaakt en kunnen zowel Mechteld als Mechtelt gevonden worden. Bovenaan een Wikipedia-artikel zit een knop "titel wijzigen". (Ik vond beide versies -d en -t op internet, soms in titels van dezelfde schrijver, Liesbeth Helmus! In de middeleeuwen deden ze overigens niet moeilijk over spelling..) Leuk als je morgen kunt, groeten, Hansmuller (overleg) 19 apr 2016 12:08 (CEST)
@Hansmuller : dank je wel het is gelukt!

Mussolini en de treinen[bewerken]

Hoi Hans, ik zag deze wijziging, maar kreeg het idee dat we van de ene bronloze bewering naar de andere worden geleid. Noch dat 'het werkte', noch dat het 'volgens de propaganda zou werken' zien we ergens gestaafd. Kun je uitleggen waarom jouw versie een verbetering is? Groet, Apdency (overleg) 20 mei 2016 19:45 (CEST)

Beste @Apdency, goed idee om een referentie toe te voegen. Het geinige is dat velen nog steeds in Mussolini's propaganda trappen - hijzelf ook, want toen WOII uitbrak bleek dat de Italiaanse spoorwegen de nodige steenkool niet konden aanvoeren. Men ging er stilzwijgend van uit dat alles op tijd werkte ;-). Hansmuller (overleg) 21 mei 2016 12:53 (CEST)
Een referentie erbij is inderdaad beter, maar ik heb er even op gezocht, en krijg het idee dat het wat genuanceerder ligt dan "dat de treinen op tijd reden was pure propaganda". Zie bijvoorbeeld hier en hier. De ene bron heeft het over "reële vooruitgang", de ander signaleert die ook, maar plaatst daarbij de kanttekening dat het Mussolini-regime slechts meeliftte op ontwikkelingen die voordien al in gang waren gezet, ofwel de Duce pronkte met andermans veren. Wellicht is dergelijke nuancering vermeldenswaard. Apdency (overleg) 21 mei 2016 13:03 (CEST)
Er is consensus, ook in de genoemde teksten, dat "treinen reden op tijd" een fascistische mythe is, zoals M. steeds uit was op PR en nooit geïnteresseerd was in resultaat. Concreet schijnen de spoorwegen onder M. slechter en weer beter geworden te zijn enzovoorts, een eigen artikel waardig. Netto reden treinen niet "punctueler". In het artikel Fascisme moeten we de hoofdlijnen weergeven: een onweerstaanbare mythe. Groeten, Hansmuller (overleg) 21 mei 2016 13:16 (CEST) PS In het artikel van het historisch weekblad "Topolavorno" (!) = Dopolavoro, na het werk, de fascistische ontspanningsorganisatie. Hansmuller (overleg) 21 mei 2016 13:27 (CEST)
Nou, uit de hoeveelheid gegevens in alleen al 2 bronnen zou ik geen homogene waarheid à la "een onweerstaanbare mythe" willen destilleren, net zomin als een artikel over racisme een zin nodig heeft van het kaliber "In Nederland wordt het Sinterklaasfeest gevierd, waarin het als racistisch beschouwde personage Zwarte Piet een prominente rol speelt". Wordt Z.P. als racistisch beschouwd? Ja, dat gebeurt. En nee, de tegenovergestelde mening is ook te horen. Je hoeft geen hele woordenbrij toe te voegen aan zo'n algemeen artikel om toch tot uiting te laten komen dat er meer bestaat dan één visie.
P.S. Dat het Historisch Nieuwsblad(!) (een maandblad!!) een naam duidelijk fout schrijft doet m.i. niets af van de inhoud; we verschrijven ons allemaal wel eens. ;) Apdency (overleg) 21 mei 2016 15:28 (CEST)
Ik heb geprobeerd er op een bondige manier wat van te maken. Natuurlijk kan er desgewenst weer aan worden geschaafd. Apdency (overleg) 23 mei 2016 21:07 (CEST)
Beste @Apdency, De mythe moet er echt in, dat is het standpunt van professionele gespecialiseerde historici (en ook van mijn Italiaanse collega's toen ik vier jaar in Rome werkte, ze moesten lachen, en ook nog van internetbronnen). Als je bron niet weet wat Dopolavoro was (makkelijk te onthouden), moeten we die over dit onderwerp niet vertrouwen - het is geen spelfout, maar een tekenend fonetisch misverstand ("geen idee!"). Uitgaven aan spoorwegen (effectief?) hoeven de punctualiteit enzovoorts helaas niet te beïnvloeden. Natuurlijk werd Stazione Termini onder Mussolini deels herbouwd, dat was goed maar niet bijzonder. Verharmlosung des Faschismus? Hansmuller (overleg) 24 mei 2016 13:57 (CEST)
De tekst die er nu staat vind ik dwingend. De lezer mag beslist niet iets anders denken dan dat er sprake was van pure propaganda, zonder zelfs maar een splinter feitelijke waarheid, die kan afgewogen tegen andere waarheden. De door mij toegevoegde bron (ik haalde hierboven overigens ook nog een andere aan, over het meeliften, en hier is er nog eentje die datzelfde stelt) kan kennelijk nog net gedoogd worden, maar daar moet dan beslist het etiket 'afwijkend' op. Weer dat onderwijzende. Verder vind ik 'mythe' überhaupt geen encyclopedisch woord voor iets anders dan mythen.
Bij de verhouding tussen de aanwezigheid van een fout in een tekst en de geloofwaardigheid van die tekst (het lijkt er trouwens op dat je mijn knipogende zin niet hebt begrepen) moest ik denken aan deze episode. Apdency (overleg) 24 mei 2016 19:20 (CEST)
Ja, het was ook bar: de standaard geschiedenishandboeken zijn vernietigend over Mussolini en zijn eindeloze propaganda, met bewijzen: ik verzin dit niet. (Wist je dat niet? We mogen de lezer niet voor de gek houden.) Mussolini werd tenslotte met een stemming (hoe onfascistisch!) afgezet door zijn eigen ~staf (gerarchi) omdat het (oorlogen, binnenlands bestuur, economie enz.) echt niet meer ging. Dwingend? M. was dwingend, zij het niet uit op zelfverrijking, opmerkelijk. (Zijn medestanders wel. Alleen demping van de Pontijnse moerassen wordt als succes genoemd, ben je daar wel eens wezen kijken? Meetkundig aangelegde stadjes met fascistische monumenten. Vergelijk onze Noordoostpolder.) Ik gebruikte een bekende, geaccepteerde biografie als ingang: daar staan weer verdere verwijzingen in. "Mythe" is de daar herhaaldelijk gebruikte term voor de spoorpunctualiteit. Wikipedia is een encyclopedie: we geven in een artikel de hoofdlijnen weer wat bekend en aanvaard is op een gebied, niet onze eigen discussies/meningen, ook niet de waan van de dag (weer een boek zus of zo), ook geen knipogen. Schoolkinderen moeten het voor scripties kunnen gebruiken. We hebben nu lang gediscussieerd over een onder gespecialiseerde historici bekende en afgedane zaak. Mocht er toch nieuw, breed geaccepteerd wetenschappelijk werk komen met andere visies, dan volgt Wikipedia die. Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 26 mei 2016 09:14 (CEST)
"Mythe" is geen encyclopedische term voor feitelijke on- of halve waarheden, wij hebben niet dezelfde woordkeuzevrijheid als biografen e.d. Maar goed, "op propagandaboodschap x valt heel wat af te dingen" is wat al te veel nuance merk ik, het moet per se "er is helemaal niets van waar" luiden. Lastig praten zo, en in die zin ben ik er inderdaad mee klaar (zie je bewerkingssamenvatting). Wel overweeg ik nog het terugzetten van jouw! versie van 21 mei; die was minder dwingend. Apdency (overleg) 26 mei 2016 11:39 (CEST)

Wikicafé 7 juni Den Haag[bewerken]

Hoi, Hans. Het vorige Wikicafé in Den Haag is al weer meer dan twee jaar geleden. Tijd om dat weer eens leven in te blazen. Zie WP:O Ad Huikeshoven (overleg) 23 mei 2016 19:54 (CEST)

Ja, aangemeld! Hansmuller (overleg) 24 mei 2016 14:00 (CEST)

De Wikimedia Foundation zoekt een Directeur Enquête-oproep voor de Vrijwilligersgemeenschap[bewerken]

De Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation heeft een commissie ingesteld die verantwoordelijk is voor het vinden van een nieuwe directeur. Een van de eerste taken van de commissie is het opstellen van een functieomschrijving voor de directeur, waarvoor we de Wikimedia-gemeenschap graag om input willen vragen. We zouden het op prijs stellen als je de tijd kunt nemen om deze enquête in te vullen. Het helpt ons inzicht te krijgen in wat de vrijwilligersgemeenschap en de betaalde medewerkers verwachten van de directeur van de Wikimedia Foundation.

Bij voorbaat dank,

De commissie verantwoordelijk voor de zoektocht naar een nieuwe directeur voor de Wikimedia Foundation via MediaWiki message delivery (overleg) 1 jun 2016 23:52 (CEST)

Dubbele themaweek cultureel erfgoed[bewerken]

Gisterochtend heeft de Nederlandse minister voor onderwijs, cultuur en wetenschap, Jet Bussemaker, het startsein gegeven voor de themaweken over cultureel erfgoed op Wikipedia. Iedereen kan meedoen door te schrijven over onderwerpen die vallen onder cultureel erfgoed, waar ook ter wereld, inclusief ook de ontwerpers en makers ervan. Meer informatie, de deelnemerslijst en de bijdragenlijst zijn te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Themaweek/Cultureel Erfgoed.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Gewenste lemmas · Uit- of inschrijven voor deze mailing - MediaWiki message delivery (overleg) 30 jun 2016 13:14 (CEST)

This Month in GLAM: June 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 14 jul 2016 03:58 (CEST)

Maandag 25 juli starten de LHBT-themaweken![bewerken]

Van 25 juli tot en met 7 augustus 2016, tijdens Europride, houden we een dubbele themaweek over LGBT: Engels voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Doel is om meer artikelen over LHBT op Wikipedia te krijgen. Iedereen kan meedoen door te schrijven over LHBT gerelateerde onderwerpen. Meer informatie is te vinden op de projectpagina van de themaweek.

Doe je mee?

Kijk voor inspiratie op de lijst met gewenste artikelen & deel jouw bijdrage op de resultatenlijst.


Hartelijke groet, de gendergap werkgroep

MediaWiki message delivery (overleg) 19 jul 2016 22:25 (CEST)

This Month in GLAM: July 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 aug 2016 04:40 (CEST)

Bedankt voor je deelname aan de LHBT-themaweek![bewerken]

Bedankt voor je bijdrage aan de LHBT-themaweek!

Dankjewel voor jouw bijdrage aan de LHBT-themaweek die van 25 juli tot 7 augustus 2016 werd georganiseerd. Vooral natuurlijk voor al je hulp en ondersteuning tijdens de editathon die in Amsterdam werd georganiseerd. Samen werkten we op Wikipedia, maar ook op Wikimedia Commons en Wikidata aan het aanmaken, beschrijven en aanvullen van LHBT-gerelateerde artikelen, afbeeldingen en data.

Resultaten
Met elkaar hebben we in deze LHBT-themaweken mooie resultaten behaald. Tijdens de dubbele themaweek schreven we met elkaar maar liefst 53 nieuwe artikelen. Verder is ook een groot aantal bestaande artikelen verbeterd en uitgebreid. Daarnaast zijn velen van ons ook hard bezig geweest om foto's te uploaden naar Wikimedia Commons en om data te corrigeren en toe te voegen op Wikidata.

Nieuw! Het Wiki-project LHBT!
De resultaten van de (tijdelijke) themaweek waren talrijk en voor de onderlinge samenwerking was inspirerend. Een groot aantal deelnemers is dan ook gemotiveerd om in een blijvend project aan LHBT-gerelateerde onderwerpen samen te werken. We hebben inmiddels met elkaar het LHBT-wikiproject opgezet.

Doe mee met het LHBT-project
Heb jij ook zin om blijvend aandacht te besteden aan LHBT-gerelateerde onderwerpen? Meld je dan aan als een van de deelnemers van het LHBT-project. We hebben de lijst met mogelijke onderwerpen uit de themaweek verplaatst naar het project; als je op zoek bent naar inspiratie dan kun je op deze onderwerpenlijst terecht. Dit overzicht staat vanzelfsprekend volledig open om aangevuld te worden met allerlei ideeën!

Nogmaals dank voor je bijdrage: we hopen je natuurlijk terug te zien bij het LHBT-project! Hartelijke groet, Ecritures en Alice2Alice

This Month in GLAM: August 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 sep 2016 19:54 (CEST)

Schrijfweek Italië[bewerken]

Beste Hansmuller,

Schrijfweek Italië is begonnen! Van 12 t/m 25 september 2016 houden we een dubbele schrijfweek die gericht is op dit land. Iedereen kan meedoen door te schrijven over Italië.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 12 sep 2016 15:16 (CEST)

This Month in GLAM: September 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
HeadlinesRead this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 13 okt 2016 17:01 (CEST)

This Month in GLAM: October 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 nov 2016 04:09 (CET)

#100wikiwomen challenge[bewerken]

100WikiWomen NL.png Hoi Hansmuller,

op 29 november begint de #100wikiwomen challenge: 100 dagen lang iedere dag 1 artikel over een vrouw online op wikipedia. Samen hebben we dan 100 artikelen geschreven op 8 maart 2017.

Heb je zin om mee te doen? Kies dan een datum uit op de projectpagina en zorg ervoor dat jij die dag voor 18.00 uur een nieuw artikel over een vrouw hebt geschreven. Natuurlijk mag je ook meerdere artikelen schrijven tijdens deze 100 dagen. Graag zelfs!

Inspiratie nodig? Kijk dan eens op het (nog superlange) overzicht van gewenste vrouwenartikelen op de gendergap-projectpagina. Schrijf je snel in :)

Ecritures (overleg) 25 nov 2016 17:39 (CET)

#100wikiwomen challenge: bedankt![bewerken]

Voor het schrijven van het artikel Elisabetta Piccini tijdens de #100wikiwomen challenge

Hallo Hansmuller, bedankt voor je artikel over Elisabetta Piccini voor de #100wikiwomen challenge. Leuk dat je meedoet! Als je zin hebt om nog een keer een artikel te schrijven, dan is er nog plek Lach, Ecritures (overleg) 9 dec 2016 09:13 (CET)

This Month in GLAM: November 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 dec 2016 22:07 (CET)

Nieuwe dubbele schrijfweek[bewerken]

Hallo Hansmuller,
De nieuwe dubbele schrijfweek is begonnen!
Na de schrijfweken in onder andere Zweden, Baltische staten en Denemarken is het nu traditioneel tijd voor de schrijfweken rondom het Koninkrijk Noorwegen. Het koninkrijk omvat naast Noorwegen zelf ook Jan Mayen en Spitsbergen (Svalbard) in de noordelijke Atlantische Oceaan, en op het zuidelijk halfrond Bouveteiland, Peter I-eiland en Koningin Maudland. Vanuit de Benelux gezien ligt Noorwegen aan de overkant van de Noordzee en hoewel het zo dichtbij ligt is er nog best weinig over dit land geschreven.
Daarom houden we van 24 december 2016 t/m 8 januari 2017 de schrijfweken die gericht zijn op dit gebied. Iedereen kan meedoen door te schrijven over Noorwegen en haar overzeese territoria.
Meer informatie, de deelnemerslijst en de bijdragenlijst zijn te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Noorwegen.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 25 dec 2016 11:54 (CET)

PS: Vanaf vandaag kun je ook je stem uitbrengen welk project of welke gebruiker een WikiUil zou moeten krijgen voor diens bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia in 2016. Zie daarvoor op de pagina der genomineerden. - Taketa & Romaine 25 dec 2016 11:54 (CET)

This Month in GLAM: December 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 jan 2017 12:03 (CET)

This Month in GLAM: January 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 8 feb 2017 19:52 (CET)

This Month in GLAM: February 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 mrt 2017 08:04 (CET)

Archeologie in Nijmegen[bewerken]

Beste Hans, Over twee weken begin ik aan mijn residentie bij het Museum Valkhof/GAC in Nijmegen. Toen we elkaar spraken op de WCN gaf jij aan speciale interesse te hebben in die instelling vanwege hun collecties. Heb je suggesties welke collecties aan te pakken als ik bij hen in huis ben? Hartelijke groet, Mtmlan84 (overleg) 5 apr 2017 10:55 (CEST)

@Mtmlan84 Beste Michelle, als Rupsje Nooitgenoeg en halve Romein hoopte ik simpelweg op meer afbeeldingen uit hun unieke Romeinse collectie en meer. Veel plezier, Hansmuller (overleg) 10 apr 2017 13:25 (CEST)

This Month in GLAM: March 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 12 apr 2017 19:25 (CEST)

vertalingen gewenst?[bewerken]

Dag Hans, Ik speel met de gedachte om iets uit het Engels te gaan vertalen maar weet niet zeker of dat nuttig is; graag hoor ik de mening van een ander. Ik heb twee artikelen op het oog: [1] wat zeker 10x zo lang is als jouw artikel. Dat gaat dus neerkomen op uitbreiden/invoegen. Het tweede artikel is [2]. Ook die wordt in het Nederlandse artikel al kort beschreven maar de Engelse versie is veel langer. Ik denk trouwens dat het in geen van beide gevallen een integrale vertaling wordt want Engelse artikelen zijn vaker nogal lang en gedetailleerd; als ik er al aan begin sla ik vast wel stukken over. Ik hoor wel. vriendelijke groet,Koos van den beukel (overleg) 13 apr 2017 11:52 (CEST)

@Koos_van_den_beukel Beste Koos, dank voor je overleg. Je plannen lijken me nuttig (maar ik ben natuurkundige en geen glacioloog of geofysicus). Wel een hoop werk, ook als je inkort (goed vertalen is pittig zoals we weten. Op WP staat veel Engerlands ;-)). Ik had het gletscherverhaal deels vertaald vanwege de klimaatopwarming (toen in NL nog niet in de media aanvaard). Mount St-Helens lijkt me ook interessant. Misschien is er extra informatie? Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 13 apr 2017 19:19 (CEST)

De Uitbarsting van de Mount St. Helens is inmiddels klaar. Koos van den beukel (overleg) 20 apr 2017 18:36 (CEST)

@Koos van den beukel : Welbedankt voor je mooie artikel! Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 2 mei 2017 12:36 (CEST)

Dubbele schrijfweek Brussel 2017[bewerken]

Hallo Hansmuller,

De nieuwe dubbele schrijfweek over Brussel is begonnen!

In 2016 organiseerden we de Brusselse schrijfweken om Brussel beter op Wikipedia beschreven te krijgen. Dat leverde een mooi resultaat op en daarom organiseren we het in 2017 opnieuw. In 2017 valt dit samen met de twee zaterdagen waarop de Dag van de Dans georganiseerd wordt. Internationaal staat Brussel bekend als een ‘Mekka van de hedendaagse dans’. Toch vinden we slechts weinig of onvolledige informatie over deze rijke dansscène op Wikipedia. De Dag van de Dans vormt het uitgelezen moment om hierin verandering te brengen!

Iedereen kan online en op locatie meedoen door te schrijven over een onderwerp gerelateerd aan Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De schrijfweken duren van 22 april t/m 6 mei!

Op locatie worden er op verschillende locaties in Brussel schrijfsessies georganiseerd waar iedereen welkom is. Zie voor meer informatie op de projectpagina. Specifiek voor het thema dans kun je terecht op deze projectpagina.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 22 apr 2017 05:41 (CEST)

Lewy[bewerken]

Hej Hans! Het is jammer dat we op de Nederlandstalige Wikipedia nog geen artikel over Guenter Lewy hebben, maar hier had ik zelf 'de omstreden' weggelaten. In een artikel over Lewy zou dat meer op zijn plaats zijn, want daar is ook de ruimte om zo'n classificatie toe te lichten. Richard 1 mei 2017 14:59 (CEST)

@Richardw Beste Richard, Nieuw artikel lijkt me een goed idee maar niet voor mij: ik kom er niet aan toe Lewys boeken te lezen. "Omstreden" leek me objectief, vergelijk w:en:Guenter Lewy. Interessante biografie met een ommekeer? "Hej" is Noors? Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 2 mei 2017 12:45 (CEST)
Zweeds, een taal die ik overigens verder niet spreek (maar wel een beetje kan lezen). Anders dan wiktionary me wil doen geloven, wordt het overigens niet alleen informeel gebruikt: ook tegen volslagen vreemden is het voor zover ik weet een acceptabele manier om iemand te begroeten.
Verder: ja, omstreden is redelijk objectief, maar zo zonder uitleg eromheen kan het niettemin anders over komen. Nu lijkt het of hij alleen maar controversieel is, terwijl dat in samenhang met zijn boek over de Vietnamoorlog heel anders is dan met zijn werken over diverse genocides. Vandaar dat ik al zei: in een artikel over Lewy (...). Nu gaat het in het artikel in kwestie ook over zijn blik op de Armeense genocide, maar toch... Richard 2 mei 2017 15:38 (CEST)

Mei 2017: Wikipedia-schrijfchallenge over Rijksmonumenten[bewerken]

monumenten- schildje voor rijksmonumenten

Van 1 tot en met 31 mei 2017 organiseert het Wiki Loves Monuments team de Monument Challenge. Een schrijfwedstrijd waaraan je kunt meedoen door Wikipedia-artikelen over rijksmonumenten te schrijven. Er worden in mei ook twee Wikipedia schrijfworkshops georganiseerd voor de Monument Challenge. Hoe je kunt deelnemen aan de Monument Challenge en meer informatie over de workshops lees je op de projectpagina.

Deelnemerslijst en bijdragen · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 3 mei 2017 06:27 (CEST)

This Month in GLAM: April 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
 • Argentina report: End of contest, new heritaged donated and digitizing workshop
 • Basque Country report: Students working on literature with new Wikipedian in Residence
 • Belgium report: Brussels writing weeks; Dutch Language Union workshop; Civic Lab Brussels start; Edit-a-thon Leuven
 • Brazil report: Wikimedia Conference, gender and International collaboration
 • Germany report: You may only harvest after putting a grain
 • Ghana report: GLAM Ghana duly launched
 • Italy report: Open Data for Cultural Heritage
 • Macedonia report: 12 Peaks hiking challenge
 • Netherlands report: The Netherlands and the World: Photo hunt Chinsurah; Photohunt public library Tilburg; Wikipedian in Residence for UNESCO's Memory of the World programme in the Netherlands; Picture books from Koninklijke Bibliotheek
 • Spain report: Management and dissemination of cultural heritage
 • Sweden report: GLAM-EduWiki collaboration awarded Pedagogy Award of the year at Swedish museums; Connected Open Heritage
 • UK report: Bio-Medical History Residences
 • USA report: New connections at the Library of Congress and Smithsonian
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes
 • Wikidata report: Federation and new datatypes
 • WMF GLAM report: DPLAFest and Beyond
 • Calendar: May's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 mei 2017 21:26 (CEST)

This Month in GLAM: May 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 12 jun 2017 07:39 (CEST)

Themaweek: schrijf mee over de VOC[bewerken]

VOC-logo

Nederland kent een koloniaal en een handelsverleden, waarbij er vele eeuwen interactie is geweest met landen verspreid over de wereld. Met verschillende landen is door deze eeuwenlange interactie gemeenschappelijk erfgoed ontstaan. Eén van de bekendste Nederlandse handelsonderneming was de Vereenigde Oostindische Compagnie ofwel de VOC.

In de week van 19 juni t/m 26 juni is de VOC het onderwerp van de Wikipedia themaweek. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen aan de themaweek door een Wikipedia-artikel te schrijven of aan te vullen. Voor meer inspiratie of suggesties voor artikelen en onderwerpen kun je terecht op de projectpagina van de themaweek. Hier vind je tevens enkele handige bronnen naar het VOC archief van het Nationaal Archief.

Projectpagina themaweek · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 19 jun 2017 05:40 (CEST)

Wetten van Newton[bewerken]

Beste Ik heb bij tekst over de tweede wet van Newton naar een bronvermelding gevraagd. Je hebt deze toevoeging op 22/12/2006 geplaatst, maar volgens mij is het beweerde onjuist en het verwondert mij dat dit al meer dan 10 jaar ongemerkt is gebleven.lievenfr (overleg)

Beste @Livinus het principe dat Newton II ook voor variabele massa geldt staat in veel leerboeken, maar je hebt gelijk, de formule met de tijdsafgeleide was kort door de bocht omdat naar meer objecten en snelheden ("u en v") gekeken moet worden bij de impulsverandering. Heb de formules al wat aangepast en hoop nog een NL-referentie (Alonso en Finn?) toe te voegen. Bedankt met groeten, Hansmuller (overleg) 7 jul 2017 16:21 (CEST) Alonso en Finn toegevoegd Hansmuller (overleg) 9 jul 2017 17:02 (CEST)

This Month in GLAM: June 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines


 • Netherlands report: Workshop children's books, Sharing is Caring Brussels, short WiR period at Utrecht University Library & Preparations medieval image donation
 • Russia report: WikiProjects of students of Petrozavodsk State University
 • Spain report: Wikipedia and the Museum of Málaga
 • Sweden report: Connected Open Heritage; Wiki Loves Earth; Water data on Wikidata
 • UK report: Summer of data
 • Ukraine report: Sharing images in print and digital
 • USA report: June is bustin' out all over
 • Wikidata report: Requesting your input; news from MySociety
 • WMF GLAM report: Welcome; Documentation Update; Other updates
 • Calendar: July's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 jul 2017 05:45 (CEST)

Beoordelingsnominatie Geertuida de Haas-Lorentz[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Geertuida de Haas-Lorentz dat is genomineerd door Maiella. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20170720 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 21 jul 2017 02:17 (CEST)

Dit was een een doorverwijzing bij titelwijziging, kan gewoon weg. Hansmuller (overleg) 21 jul 2017 09:48 (CEST)

This Month in GLAM: July 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 7 aug 2017 04:31 (CEST)

Dubbele themaweek natuurgebieden[bewerken]

Hallo Hansmuller,

Een nieuwe dubbele themaweek is begonnen!

Deze keer schrijven we over natuurgebieden en biodiversiteit. Deze themaweken zijn opgezet als een challenge, je kunt dus punten verdienen met geschreven artikelen. Degene met de meeste punten krijgt een leuke prijs: een eigen boom in een bos van Natuurmonumenten. De challenge loopt van 14 tot en met 27 augustus.

Vriendelijke groet van project Natuur.

Projectpagina · Regels · Suggesties · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 15 aug 2017 09:01 (CEST)

Kasteel Mheer[bewerken]

Hoi Hansmuller, je vraag in de kroeg was eerder opgelost dan dat ik een antwoord kon typen. Ik kwam deze link tegen (waarop dezelfde foto staat). Misschien je er iets aan :) Ecritures (overleg) 24 aug 2017 21:40 (CEST)

Dat is leuk, bedankt! Ik had het bericht in de Kroeg al even weggehaald (Kasteel Mheer stond in spiegelschrift genoteerd op de foto) toen me bleek hoe snel het antwoord van JanB46 kwam! Groetens, Hansmuller (overleg) 24 aug 2017 21:48 (CEST)

This Month in GLAM: August 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 13 sep 2017 10:14 (CEST)

This Month in GLAM: September 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 okt 2017 05:55 (CEST)

WCN 2017[bewerken]

Hallo Hansmuller,

Ik heb je een mail gestuurd over de WCN2017. Zie ik jou aanstaande zaterdag op de Wikizaterdag?

Michelle Boon (overleg) 24 okt 2017 14:15 (CEST)

This Month in GLAM: October 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
 • Australia and New Zealand report: Adding Australian women in research to Wikipedia
 • Brazil report: Integrating Wikimedia projects into the Brazilian National Archives GLAM
 • Bulgaria report: Botevgrad became the first wikitown in Bulgaria
 • France report: Wiki Loves Monuments; Opérations Libres
 • Germany report: GLAMorous activities in October
 • Italy report: Experts training on GLAM projects
 • Serbia report: Wikipedian in residence at Historical Archives of Subotica; Model of a grain of wheat exlusivly digitized for Wikimedia Commons; Cooperation of the Ministry of Culture and Information and Wikimedia Serbia - GLAM presentations and workshops for museums, archives and libraries
 • Spain report: Women Writers Day
 • Sweden report: Swedish Performing Arts Agency; Connected Open Heritage; Internetmuseum; More Working life museums
 • UK report: Scotland's Libraries & Hidden Gems
 • Ukraine report: Wikitraining for Librarians; Library Donation
 • USA report: trick or treat
 • Wikidata report: WikidataCon & Birthday
 • WMF GLAM report: News about Structured Commons!
 • Calendar: November's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 nov 2017 03:18 (CET)

Stephen Ellis[bewerken]

Beste Hansmuller, in het artikel over Stephen Ellis heb je de Categorie:Hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam aangebracht. Het artikel vermeldt echter nergens dat hij er hoogleraar was (of ik moest erover gelezen hebben). Kan je dat eens bekijken? Alvast bedankt, Queeste (overleg) 18 nov 2017 13:59 (CET)

Sorry, het staat er wel (in het Engels). Ik had dus toch slecht gelezen. Negeer deze opmerking maar volledig! Queeste (overleg) 18 nov 2017 14:03 (CET)