Overleg gebruiker:Hansmuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Archief[brontekst bewerken]


Broken images[brontekst bewerken]

Hans, beste wensen! Even over deze wijziging. De pagina geeft een fout waarschuwing op Broken images. Dat is de reden dat ik mijn wijziging deed. Vr groet Saschaporsche (overleg) 2 jan 2020 12:12 (CET)

@Saschaporsche O, dank je! Ja, ik word een beetje paranoia door de problemen die OTRS op Commons voor Afrikaanse foto's veroorzaakt, 500 x 80 MB weggegooid, met beschrijving in vier talen....
 • Mag de twijfel af van Energieverbruik_van_auto's? (Er komt nog een afschatting van MacKay, geen tijd gehad.) Staat zo akelig, en er is toch aan tegemoet gekomen door ...jou. Goed 2020, Hansmuller (overleg) 2 jan 2020 12:31 (CET)
Misschien zou je toch willen overwegen om de afbeeldingen even zonder foutmelding te plaatsen in afwachting van het terugplaatsen op Commons?
Het twijfelsjabloon op energieverbruik heb ik verwijderd.vr groet Saschaporsche (overleg) 2 jan 2020 13:20 (CET)
@Saschaporsche Dank je wel Sascha! Ik begrijp je opmerking niet, het is toch onmogelijk om die afbeeldingen (die ze gijzelen op Commons) zonder foutmelding terug te zetten? (Ze staan nu tussen commentaarhaken in de wikitekst. In de oertijd vóór Commons werden afbeeldingen opgeladen naar de nl-wikipedia, bedoel je dat? maar dat doe ik nu maar niet.) Groeten, Hansmuller (overleg) 3 jan 2020 07:51 (CET)
Hoi Hans, vervelend dat er problemen zijn Met de auteursrechten. Je heb de afbeeldingen nu weer (tijdelijk) verwijderd, waarvoor mijn dank. Dat was inderdaad de bedoeling van mijn vraag. Hopelijk worden ze alsnog geaccordeerd op Commons en kun je ze weer terug plaatsen. Vr groet Saschaporsche (overleg) 3 jan 2020 10:32 (CET)
@Saschaporsche Dag Sascha, dank je. Nee, er zijn eigenlijk geen problemen met de auteursrechten, die zijn verpletterend geregeld. Alleen OTRS komt niet tot een conclusie en laat foto's weggooien. (w:c:Category:A._A._van_Achterberg_Collection, donor permission, approved spreadsheet.) Hansmuller (overleg) 3 jan 2020 11:12 (CET)

Bericht van de Arbitragecommissie[brontekst bewerken]

Geachte Hansmuller, De Arbitragecommissie heeft besloten de zaak Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Afgedwongen_gebruik_van_een_slechter_synoniem niet aan te nemen. Details zijn te vinden op de zaakpagina. De Arbitragecommissie, 10 jan 2020 14:02 (CET)

This Month in GLAM: December 2019[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 jan 2020 17:24 (CET)

PAWS[brontekst bewerken]

Zie paws. Edoderoo (overleg) 11 jan 2020 21:21 (CET)

@Edoderoo Dank! Lees Wikisaurus en huiver. Hansmuller (overleg) 11 jan 2020 22:10 (CET)
@Edoderoo En misschien ook Wikipedia (doorverwijspagina). Hansmuller (overleg) 11 jan 2020 23:05 (CET)

Aantekening Urgenda[brontekst bewerken]

Overleg_gebruiker:Happytravels#Urgenda. Hansmuller (overleg) 13 jan 2020 16:37 (CET)

Uitnodiging - doe je mee met de activiteiten rondom Internationale Vrouwendag?[brontekst bewerken]

7 maart 2020 - Aankondiging.jpg

In 2019 heb je een Wikipedia artikel geschreven, een foto toegevoegd aan Wikimedia Commons en/of een Wikidata item aangemaakt in het kader van het gendergap project. Binnenkort viert de wereld Internationale Vrouwendag 2020. Om hierbij stil te staan, organiseren we ook dit jaar extra activiteiten rondom het gendergap project. Doe je mee?

WikiZaterdag in Utrecht

Er is een speciale WikiZaterdag in Utrecht op 7 maart waar je samen met andere Wikimedianen kunt werken aan het vergroten van kennis over vrouwen en vrouw gerelateerde onderwerpen. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!

Online meedoen

Maar je kunt natuurlijk ook vanaf een andere locatie online aan de slag. Kijk voor inspiratie eens rond bij de te schrijven artikelen, of bijvoorbeeld bij de uit te breiden artikelen. Onder iedereen die in de periode van 1 tot en met 8 maart een bijdrage doet voor gendergap en dit laat weten op de resultatenpagina, verloten we 1 x 4 toegangskaarten voor het Rijksmuseum.

Meer weten of gelijk inschrijven voor de bijeenkomst in Utrecht? Ga dan naar de projectpagina.

Graag tot ziens! namens de gendergap werkgroep Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg)

This Month in GLAM: January 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 feb 2020 20:29 (CET)

This Month in GLAM: February 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Armenia report: Wiki project on Museums with My Armenia
 • Brazil report: Moreira Salles Institute GLAM initiative in Brazil
 • Finland report: The Helsinki then and now exhibition
 • France report: GLAM related blogposts
 • Indonesia report: Proposing collaboration with museums in Bali; First Wikisource training in the region
 • Netherlands report: Students write articles about Media artists, Public Domain Day 2020, Wiki Goes Caribbean, WikiFridays at Ihlia - Wikimedia Nederland in January & February 2020
 • Norway report: Wikipedia editing workshop with the Norwegian Network for Museums
 • Serbia report: Great dedication of librarians
 • Sweden report: Historic photos; Support for international Wikimedia community; Library training tour; Many GLAMs improved on Wikidata
 • UK report: Kimonos and Khalili
 • Ukraine report: Winning photos Wiki Loves Monuments shown in different cities; Libraries Lead an All-Ukrainian Challenge
 • USA report: Black History Month and Open Access Anniversaries
 • Structured Data on Wikimedia Commons report: Summary of pilot projects, and what's next
 • Wikidata report: Leap into Wikidata!
 • WMF GLAM report: New Team Leadership, GLAM-Focused Grants Review, OpenGLAM Declaration Research
 • Calendar: March's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 mrt 2020 03:02 (CET)

Opera Posthuma[brontekst bewerken]

Dag Hansmuller, als ik me niet vergis heb jij iets met Spinoza. Misschien wil je eens naar dit artikel kijken? Mvg, Encycloon (overleg) 11 mrt 2020 08:56 (CET)

@Encycloon Dag Encycloon, volgens mij zie je meer dan God! (je bent in ieder geval alerter :-) Leuk, ik kijk ernaar, groeten, Hansmuller (overleg) 11 mrt 2020 10:36 (CET)

dp's[brontekst bewerken]

Zie Sparnaay. Je had een hele verzameling artikelen in een doorverwijspagina gepropt, dat is zeker niet de bedoeling. Al die extra links staan het pop-up-scherm bij het oplossen van doorverwijspagina's. Een beetje extra informatie over een persoon kan handig zijn, maar daar een half artikel van maken is weer niet de bedoeling. Als het een rode link is, dan is dat maar zo, als je goesting hebt mag je natuurlijk altijd een beginnetje schrijven, maar dit alvast allemaal op de dp vermelden is niet de juiste weg. Edoderoo (overleg) 19 mrt 2020 10:29 (CET)

@Edoderoo OK, begrepen, dank, ik kijk ernaar. Hansmu
PS1 Wat bedoel je eigenlijk met "Je had een hele verzameling artikelen in een doorverwijspagina gepropt, dat is zeker niet de bedoeling. Al die extra links staan het pop-up-scherm bij het oplossen van doorverwijspagina's."?
 1. Ik heb links naar gewenste artikelen geplaatst (die bedoel je waarschijnlijk)
 2. Niet de bedoeling? Niet de Juiste Weg? Het Achtvoudig Pad of het Lichtend Pad? Gedaan onder het motto "ga je gang" want wel goede info dacht ik, de onweerstaanbare lokroep van meer informatie. Maak die artikelen gerust aan, ik heb als Boddhisattva maar zes armen, dank! en
 3. Ik krijg geen pop-up-scherm gelukkig, op pop-ups moest gewoon de doodstraf staan ("pop-down"), bij wijze van buitengewone uitzondering (wacht maar tot we met de maoisten aan de macht komen E., dan verbieden we ook ribbelchips :-) Die pop-ups verschijnen in een toeltje dat je bezigt?
@Dqfn13 PS2 Is er behoefte aan een Wikipedia:Humor artikel Wikifant? Dat zijn ervaren wikipedianen die bij een Inleiding Wikipedia door iemand anders (laatst bij IHLIA, goede spreker Dqfn13), die spreker onderbreken (Afrikaans spreekwoord: waar olifanten strijden wordt het gras vertrapt) met wikiwijsneuzigheden, of is dat flauw (net als die Wikipedia:Humor_en_onzin/Wikisaurus)? Ik heb er destijds last van gehad bij Atria, van @Ecritures, maar deed het laatst zelf ook, een beetje geprovoceerd door zo'n andere beroemde Wikifant @Ciell :-) Dank en Anti-corona-groet Hansmuller (overleg) 19 mrt 2020 11:18 (CET)
O wat raar, ik kan geen Wikidata-item aanmaken voor rode link. Hansmuller (overleg) 19 mrt 2020 11:29 (CET)

Lorentzpoortje[brontekst bewerken]

In het onderschrift van de korte video van de onthulling van het beeld van Lorentz door Mevrouw Corinne Franzén-Heslenfeld in het lemma Hendrik Lorentz heb je vermeld "Polygoon Hollands Nieuws 1933". Dit rijmt niet met het bericht in het Leidsch Dagblad van 22 juni 1967, waarin wordt vermeld dat de eerste onthulling plaatsvond in 1935 aan de Langebrug. (***Digitale Krantenarchief Leiden). Deze link vond ik op de bladzijde gebruiker Robotje.

Kun je de bronnen nog eens nagaan om te zien welke datum we moeten aanhouden? Ojjm (overleg) 7 apr 2020 13:34 (CEST)

@Ojjm Beste Ojjm, je doelt op w:c:File:Onthulling van het prof. dr. Lorentz monument.webm denk ik. Als je de link volgt naar de bron op Open Beelden vind je de datum die ik vermeld, 30 oktober 1933. Als je wilt nazoeken hoe het zit bijvoorbeeld met Delpher, graag! Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 7 apr 2020 18:03 (CEST)

Taalniveau[brontekst bewerken]

I.v.m. je wijzigingen die hiertoe aanleiding waren, vraag ik je kennis te nemen van en deel te nemen aan het overleg op Wikipedia:Redactielokaal#Taalniveau. Bij voorbaat dank. Bertrand77 (overleg) 8 apr 2020 21:49 (CEST)

This Month in GLAM: March 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Australia report: Know My Name; Public libraries of Queensland join Wikidata
 • Colombia report: Gender gap, Wikipedia and Libraries from the GLAM team
 • France report: WikiGoths; WikiTopia Archives
 • Indonesia report: Volunteers' meet-up; Wiki Cinta Budaya 2020 structured data edit-a-thon
 • Ireland report: Video tutorials; Celtic Knot Conference 2020
 • Kosovo report: WoALUG and NGO Germin call Albanian Diaspora to contribute to Wikipedia
 • Netherlands report: Nationaal Museum van Wereldculturen contributes to Wikimedia Commons again; Student research on GLAM-Wiki at Erasmus University Rotterdam
 • Serbia report: March Highlights - Everything is postponed
 • Sweden report: FindingGLAMs; Wikipedia in libraries; Art from the Thiel Gallery Collections; Kulturhistoria som gymnasiearbete
 • UK report: Colourful Kimonos from Khalili
 • USA report: Women & Editing in the time of virus
 • Special story: COVID-19
 • Wikidata report: Lockdown Levellings
 • WMF GLAM report: Mapping GLAM-Wiki collaborations
 • Calendar: April's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 apr 2020 10:24 (CEST)

Belle van Zuylen[brontekst bewerken]

Dank voor de uitbreiding van het artikel van Belle van Zuylen. Wat kan iemand in 24 uur veranderen bij Wikipedia? Gelukkig stelde je jezelf al af en toe de vraag of het wel klopte. Onbegrijpelijk waarom je sommige feiten wiste en veranderde. Dat zal meer dan 24 uur en vele mensen, die zich wel in de literatuur verdiepten, kosten om het te corrigeren. Boss-well63 (overleg) 14 apr 2020 12:20 (CEST)

 • @Boss-well63 Wat bedoel je? Boos? 24 uur? Het was toch met permissie een puinhoop, waar bijvoorbeeld scholieren enzovoorts geen werkstuk mee zouden kunnen beginnen, een belangrijke toepassing van Wikipedia. Ik wil uiteraard nooit zomaar weggooien, heb ik dat toch gedaan? Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 14 apr 2020 12:31 (CEST)
  • @Boss-well63 Iets anders: de indeling van het Werk is nog niet helemaal konsekwent, hoe te doen? Vertaling in het Engels is nu het belangrijkst. Een Bellologe zei desgevraagd dat Van Zuylen wél direct te vergelijken was met Jane Austen, maar dat het aan een goede, bekende vertaling in het Engels schortte... vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 14 apr 2020 12:30 (CEST)
   • Tja Hansmuller, Isabella van Tuyll van Serooskerken in de inlediding schrappen geeft geen duidelijkheid van de scholieren. Belle experts zeggen nu desgevraagd: het is nu een chaos omdat hoofd- en bijzaken door elkaar staan. Hoe ben je aan deze goedbedoelde indeling gekomen? Alle teksten staan in het Frans op Wikisource trouwens. Hartelijke groeten Boss-well63 (overleg) 14 apr 2020 13:50 (CEST)

@Boss-well63 Beste Boswell, tja, ik had van "Tuyll van Serooskerken" toch niet geschrapt in de inleiding, waarom schrijf je dat? Laat maar zien met versies als dat toch zo was. Welke indeling bedoel je:

 1. externe links: gesorteerd
 2. werk: bestaande indeling verder doorgevoerd, op jaar zoals gebruikelijk nog verwarrend omdat de vertalingen overal staan, bij de originele uitgaven maar ook onder vertalingen
 3. vernoemd: indeling aangebracht
 4. Belle en haar werk in romans, toneel, muziek en film
 5. iconografie: naamgeving, duidelijk gemaakt

maar in de tekst van de bio heb ik niet veel gedaan, leek me redelijk.

 • Je vroeg vanwaar die "goedbedoelde indeling"? (Had dan een betere gemaakt ;-) op grond van mijn werk vroeger op het Gemeentearchief Utrecht en Algemeen Rijksarchief, diploma middelbaar archiefambtenaar, dan leer je alles in te delen :-).

Welke chaos is er nu? Je wilt de oude toestand toch niet verdedigen ("hoofd- en bijzaken"?), die was jouw werk? Je gooide zelf die belangrijke Engelse vertaling eruit! Kijk maar of je nu sneller iets vindt. Het kan bijna altijd nóg beter, après vous. Sentiments distingués, Hansmuller (overleg) 14 apr 2020 14:14 (CEST)
PS "talents subalternes"? wat was daar de bijsmaak van, weet je dat? Subalterne: huispersoneel, feodale ondergeschikte boeren, ondergeschikte ambtenaren of soldaten? Belangrijk om te weten om haar afwijzing van het huwelijksaanzoek van die hoerenloper Boswell in te schatten (beter kwijt dan rijk :-)). Adieu, Hansmuller (overleg) 14 apr 2020 14:14 (CEST)

Beste Hansmuller, zou je ook willen reageren op de antwoorden die gegeven worden op de vragen die jij dropt op de overlegpagina van Belle van Zuylen. (Mijn POV: je mag iemand die duidelijk meer een expert op het gebied van Belle van Zuylen is dan jij, wel met iets meer respect of rust benaderen en goed luisteren naar de punten die door deze gebruiker aangedragen worden. Ecritures (overleg) 1 mei 2020 11:57 (CEST)
Beste @Ecritures (het moet toch Écritures zijn? Advies Académie française, met naamsverandering op te lossen), er was blijkbaar een misverstand. (Ik begrijp je moralisme niet, gewoon discussie, normaal op bijvoorbeeld universiteit of op wiki? Ik zie echt geen vragen meer.) Er zijn geen gegevens gewist, al die externe links zijn geordend, mee eens? Over Belle van Zuylen is veel onbekend, schijnt het.
 • Zullen we een vlotte vertaling/bewerking van een roman (kies maar) van haar maken en publiceren, of kun je met anderen doen ?
(Stijl: Paulien Cornelissen?) BvZ schijnt tegen Jane Austen op te kunnen (had een kleindochter kunnen zijn), maar dan helpt een eigentijdse presentatie van haar werk. Adieu, Hansmuller (overleg) 16 mei 2020 10:42 (CEST)

Wikipedia-naamruimte[brontekst bewerken]

Hallo Hansmuller, kun je me aangeven waarom je ervoor gekozen hebt jouw essay over jouw specifieke kijk op de Missie van het WMF in de Wikipedia-naamruimte te zetten? Het lijkt hierdoor alsof dit een breed gedragen interpretatie of vertaling is. Zoals je niet onbekend zal zijn, is dat niet het geval. Zou je genegen zijn om deze tekst naar bijvoorbeeld je gebruikersnaamruimte te verplaatsen? Ecritures (overleg) 1 mei 2020 11:54 (CEST)

@Ecritures Beste D., je hebt gelijk: daarom heb ik net Sjabloon:Betoog geplaatst, ik dacht dat het karakter van betoog wel uit de categorie enzovoorts bleek, maar zo inderdaad beter. (De Franse spelling mag ik niet veranderen, dat kostte me op school meteen een hele punt, au!) Met sjabloon kan het in de Wikipedia: ruimte?
Mijn verhaaltje sluit aan bij de Engelse versie, en beantwoordt vragen over de betekenis van woorden en uitgelegde bedoelingen van de stichter en van de directeur van de WMF. De inhoud wordt dus wel degelijk breed gedragen, wereldwijd, door Wales en Maher, niks bijzonders. (Niet mijn "specifieke kijk op de Missie van het WMF".)
* Waarom twijfel je daaraan?
Dus de inhoud is feitelijk, met bronnen, alleen aan het eind vraag ik om suggesties ter verbetering en versla ik wat erop ALVs is gebeurd, maar dat is weer feitelijk. Desgevraagd waren "bekende wikipedianen" (zoiets als BN-ers? :-) het met me eens zoals uitgelegd. Jij zei als enige van niet, dus ik vroeg je nog. (L. wilde er niet op ingaan.) Ik zie het echt als een inhoudelijke kwestie. In de wetenschap los je zoiets vaak in een minuut op, ("wat bedoel je? definieer even goed!") iedereen blij. Een fundamentele vraag is daar juist spannend omdat er nieuwe ontdekkingen uit kunnen komen. Bij Wikimedia ook. Wat bedoelen we nu eigenlijk? Voorbeeld uit de wetenschap - toen niet in een minuut opgelost...:
Wat was phlogiston? Niet over zeuren, schei uit, we gaan stemmen of we het vragen. Nee, we vragen het niet. En nu bestaat de hele vraag niet meer, maar weten we dat vuur het ontstaan van een verbinding met zuurstof is. ... Dus vragen over fundamentele zaken heeft echt zin!
Ik was echt even vergeten dat we al een discussie hadden gehad, hoe is dat mogelijk? Toch een gevolg van mijn ziekte in 2018? maar ik mag niet duiken. Ik kijk even terug, en zie geen vragen van jou. Als die er nog zijn, beantwoord ik die graag! Vriendelijke groet en bedankt, Hansmuller (overleg) 1 mei 2020 12:27 (CEST)
Beste Hansmuller, ik zou je willen vragen om on wiki alleen gebruik te maken van mijn wikinaam (Ecritures) en niet van enige aanduidingen die te herleiden zijn tot offline privé gegevens. Ik vind zelf niet dat de Wikipedia naamruimte bestemd zou moeten zijn voor dit soort essayistische, persoonlijke verdragen. Ik refereer met mijn opmerking dat het niet breed gedragen is op bijvoorbeeld de interpretatie van het bestuur van de vereniging Wikimedia Nederland. Ik ga nog even nadenken of ik de essay-pagina ga voorleggen ter verwijdering of verplaatsing naar je gebruikersnaamruimte.
Waar de rest van het stukje hierboven gaat (Vragen? Franse spelling? BN'ers? Phlogiston? Discussie?) is mij volledig duister dus daar reageer ik verder niet meer op. (Je hoeft het ook niet uit te gaan leggen; zoals bij een andere discussie vermeld zitten jij en ik qua communicatie op hele verschillende frequenties; ik ga ervan uit dat bovenstaande 'stream of consciousness' grappig bedoelde opmerkingen zijn die ik verder niet begrijp. Geen probleem.) Ecritures (overleg) 2 mei 2020 02:38 (CEST)
@Ecritures Beste E., ik kan desgewenst de oproepen voor een betere Missie weghalen uit het betoog, verder is het toch een klassiek objectief betoog met bronnen (Wales, WMF, woordenboeken)? Het is allemaal een zakelijke kwestie en je mening is belangrijk omdat je veel cursussen geeft. Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 6 mei 2020 10:51 (CEST)
@Ecritures Beste E., nog even. Het is eenvoudig. Je bent (of we zijn) het eens met Jimmy Wales en Katherine Maher over de Missie, of juist niet (we zijn niet de Spaanse Inquisitie) maar dan is een motivatie op zijn plaats waarom we (of je ...) een afwijkende Missie willen hebben, anders dan de rest van de Wikimediabeweging blijkbaar, juist origineel! Hansmuller (overleg) 6 mei 2020 11:57 (CEST)
Waarom toch dat storende Beste E.? Wat probeer je daar nu mee te bereiken?
En ik heb al een paar keer aangegeven dat ik - o.a. vanwege jouw manier van discussiëren (zie bijvoorbeeld je aanspreekwijze, insinuaties en bewoordingen op mijn eigen OP) - ik hier niet, daar niet en nergens niet met jou ga overleggen over jouw interpretatie van de 'WMF missie'. En een gratuite opmerking dat mijn mening belangrijk is omdat ik veel cursussen geef draagt zeker niet bij aan een overleg. Ik verwoord de missie van het WMF zoals ik deze naar beste kunnen interpreteer. Ecritures (overleg) 6 mei 2020 15:12 (CEST)
Beste "@Ecritures", Jammer dat je inhoudelijk hier niet wilt bijdragen en het alleen over geloof ik verzonnen bijzaken hebt, waarom? "Beste E." is niet bedoeld om te storen, maar om (zoals aangegeven) geen bekende Franse spelfout te maken. Zie de Académie française[1] en andere Franse websites zoals[2], maar jawel toch ook blijkbaar deels fout hier...[3] Vriendelijke groet, Jean Meunier Hansmuller (overleg) 7 mei 2020 10:19 (CEST)
 • O ja Beste "@Ecritures" , "je "beste kunnen"? Maar waarom negeer je dan Jimmy Wales uitleg "summary" die hij tweemaal gaf? Heb je mijn stuk wel gelezen? Hansmuller (overleg) 7 mei 2020 10:24 (CEST)
Ik ga niet inhoudelijk in op jouw stuk: hier niet, daar niet, nergens niet. Ecritures (overleg) 7 mei 2020 10:39 (CEST)

Kern van alle menselijke kennis[brontekst bewerken]

Hallo Hans,

Ik heb je vertaling van de Sum of all Knowledge verplaatst naar je eigen gebruikersnaamruimte. De Wikipedia-naamruimte is niet bedoeld voor dergelijke persoonlijke betogen. Ciell 6 mei 2020 19:14 (CEST)

@Ciell Beste Ciell, hoop dat het goed met je gaat. Je ingreep is vreemd en eigenlijk een vorm van censuur: het stuk stond al in de Categorie:Wikipedia:Betogen en droeg het Sjabloon:Betoog. De inhoud was objectief: ik citeer Wales en de WMF en geef hun standpunt weer. Ik citeer woordenboeken.
 • "je vertaling van de Sum of all Knowledge", nee, het is veel meer en beter dan een "vertaling", het is uitleg van Wales zelf.
 • "De Wikipedia-naamruimte is niet bedoeld voor dergelijke persoonlijke betogen." Dat kun je toch niet waarmaken?
Het is veel zakelijker dan bijvoorbeeld Wikipedia:Wees meedogenloos. Wel vraag ik om een alternatieve formulering, maar het Sjabloon:Betoog ondervangt dat juist! ("Dit is een persoonlijk betoog. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s)".
In je commentaar schreef je:
 • " Persoonlijk betoog: persoonlijke visie, die (nog) in geen enkele discussie breed gedragen wordt".
De opvatting in het stuk werd in De Kroeg wel degelijk breed gedragen, zie Wikipedia:De_kroeg/Archief/20191205. Alleen lukte het daar niet het over een alternatief eens te worden, verder was iedereen (@Matroos Vos enzovoorts het eens met mijn "visie" - dit niet van mij is, maar van Wales en de WMF). (Vrijwel) de hele Wikimediabeweging draagt deze visie, zoals je weet. Net als bij Asterix en Obelix:[4]
Aanhalingsteken openen

Heel Gallië bezet (Hansmuller Hm):De hele Wikimedia-beweging?) Nee. Een kleine nederzetting (Hm: het bestuur van WMNL) bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omliggende legerplaatsen niet gemakkelijk.

Aanhalingsteken sluiten
 • Dus je verplaatsing is onvoldoende gemotiveerd, ik had de zegen van Jimmy Wales, dat weet je toch wel, en: wat willen we nog meer!).
 • Omdat je iets kunt doen als moderator, hoef je dat toch nog niet te doen? Verstandige machtsuitoefening betekent vaak ook: niet doen (ik spreek uit ervaring als leraar onder meer, elke Nederlandse bestuurder kan dat beamen - nee, niet een Noord-Koreaanse :-).
 • Je hebt ook nog onnodig ingegrepen in een discussie met "@Ecritures" (Franse spelfout volgens Académie française, daarom aanhalingstekens) en mij, dat mag een moderator toch allemaal ook niet.
 • Graag herstel van de oude situatie.

Dankjewel en vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 7 mei 2020 10:04 (CEST)

Met alle respect voor je strijd Hans, maar dit is werkelijk niet geschikt voor de Wikipedia-naamruimte.
Uit Help:Naamruimte: "Wikipedia: Naamruimte voor pagina's met betrekking tot het reilen en zeilen van Wikipedia. Voorbeeld: Wikipedia:De kroeg."
Jouw interpretatie van de vertaling van de visie die WMNL aan zou moeten houden, is daar niet op zijn plaats.
Wil je een second opinion, dan staat het je vrij om dit breder aan te kaarten via WP:TERUG. Ciell 7 mei 2020 10:06 (CEST)

De zaak is destijds zo opgelost: Wikipedia:De samenvatting van de menselijke kennis. Hansmuller (overleg) 11 jun 2020 12:33 (CEST)

This Month in GLAM: April 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Brazil report: GLAMce at Museu Paulista: making things machine-readable
 • Czech Republic report: WikiGap 2020 in Czech Republic; International event; support for Wikimedia community; edit-a-thon run with the US embassy and the Swedish Embassy
 • France report: Association des Archivistes Francais; Palladia, a museum collection portal based on Wikimedia resources
 • Indonesia report: Wikisource Competition 2020
 • Ireland report: Hunt Museum image donation; Livesteaming and video demonstrations
 • Italy report: Archivio Ricordi, webinars and videos
 • Kosovo report: One Village, One Article for each village in Albania and Kosovo
 • Netherlands report: Photo collections Afrika-Studiecentrum Leiden; meetup and media donations for Wiki goes Caribbean; first online WikiFriday
 • Sweden report: Skrivstuga (edit-a-thon) online – Wikipedia in libraries
 • Switzerland report: More women on Wikipedia
 • UK report: Japanese silk and Spanish iron
 • USA report: Earth Day
 • Wikidata report: Seven Million People Can't Be Wrong
 • Calendar: May's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 mei 2020 17:49 (CEST)

This Month in GLAM: May 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Armenia report: Edit-a-thon dedicated to International Museum Day
 • Colombia report: A #1Lib1Ref to close the gender gap
 • Côte d'Ivoire report: #1Lib1Ref 2020 from 26 to 28 May in Côte d'Ivoire
 • France report: WikiArchives; IMD 2020: Cross-Chapter Collaboration
 • Indonesia report: Wikisource Competition 2020 recap; International Museum Day 2020
 • Italy report: New collaborations and contents!
 • Netherlands report: Analysis of Dutch GLAM-Wiki projects in relation to the Dutch Digital Heritage Reference Architecture, Content donation from Utrecht Archives, Detecting Wikipedia articles strongly based on single library collections and Collection highlights of the KB
 • Sweden report: Free music on Wikipedia; NHB webinars; Wikipedia in libraries – Projekt HBTQI
 • Switzerland report: International Museum Day 2020
 • UK report: Japanese art
 • USA report: Workshops & COVID-19 Symposium
 • Special story: Content partnership category - your help is needed
 • WMF GLAM report: GLAM metadata standards and Wikimedia projects
 • Calendar: June's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 jun 2020 19:21 (CEST)

John Lont?[brontekst bewerken]

Beste collega,

Vermoedelijk bedoelde je laatst op Encycloons OP wijlen Johan Lont. Typisch trouwens om twee overleden collegae in een adem te noemen, maar mijn zegen (voor wat-ie waard is) heb je :) Inhoudelijk: hernoemen van een categorie (of andere veelomvattende pagina's als sjablonen bijvoorboold) dien je altijd te overleggen op de juiste plek(ken). Daar heeft Encycloon groot gelijk in!

Collegiale groeten uit (tijdelijk) Velsen-Zuid Klaas `Z4␟` V:  9 jul 2020 12:38 (CEST)

@Klaas van Buiten Dankjewel Klaas, ik kwam niet op de juiste naam van Johan Lont! Jij kende hem persoonlijk en kunt iets vertellen? Graag. Had destijds hier contact met hem. Staat hij op oude foto's van WMNL? (Een andere groepsfoto door Oscar kan ik even niet vinden.) Ik noem ze juist allebei, omdat de grap is dat ze in een hiernamaals met Spinoza zouden kunnen praten, daartoe zouden ze beiden wel bereid zijn, ik vond ze beiden goed. Het is me nog niet duidelijk hoe Spinoza een ziel na de dood zag - hij was niet puur materialistisch, hij zei dat er iets overbleef Spinoza Ethica Deel 5 stelling 23. Vriendelijke groet Hansmuller (overleg) 9 jul 2020 15:44 (CEST)
O, het was me geheel ontgaan dat het een grap was (ik ben dan ook pas sinds 2018 actief op Wikipedia). Ik vind hem persoonlijk niet zo gepast, maar dat kan aan mij liggen. Mvg, Encycloon (overleg) 9 jul 2020 16:09 (CEST)

Misschien is het ook wel geen grap. Maar "Lachen mag van God" (van Annie M.G. Schmidt) en ook van Spinoza's "God"? Want "doe dingen goed en wees blij"? Hansmuller (overleg) 9 jul 2020 16:57 (CEST)

Plezier maken, hoewel dat van jou in deze context wel heel morbide is, mag uiteraard, zeker in deze bange dagen (weet je nog wel Neerlands Hoop?). En nee, helaas heb ik Johan niet persoonlijk gekend, "slechts" van hier en ik had veel respect voor hem. Wie niet vraag ik me af... Klaas `Z4␟` V:  10 jul 2020 13:07 (CEST)

@Klaas van Buiten Dankjewel Klaas. Morbide? dat begrijp ik eigenlijk niet. Mensen gaan nu eenmaal dood, soms is dat beter tenslotte, niet bij die jonge Johan Lont lijkt me (of weet ik niet) - in mijn familie is vrijwel de hele generatie boven mij overleden, veel begrafenissen gehad en gedaan, je raakt er aan gewend. Ik zou graag nog na tien jaar gewaardeerd worden, zoals we Johan Lont en Advance doen. Het is een eerbetoon vind ik, niet morbide? Groeten, Hansmuller (overleg) 10 jul 2020 13:42 (CEST)

This Month in GLAM: June 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 jul 2020 17:57 (CEST)

Villanelle op Wikipedia[brontekst bewerken]

Beste Hans, Ik ben blij met je reacties op mijn voorzichtige correcties op het villanella artikel op Wikipedia. Eindelijk iemand om mee te overleggen.

Ik stel vast dat je correcties vooral taalkundig zijn. Als eerste kennismaking wou ik je vragen waarom je blijkbaar het woord villanella's wil vermijden. Ik volg alleen maar de woordenlijst van de taalunie, nl.: villanelles als meervoud van villanelle en villanella's als meervoud van villanella.

Ik hoop dat we nadien kunnen overleggen over de inhoud van het artikel.

Tot later, EricEric Smet (overleg) 2 aug 2020 11:23 (CEST)

Correctie, Ikzelf heb alleen wijzigingen aangebracht in de introductie en ben akkoord met je verbetering.

Over de inhoud van het 'gedicht' en 'muziek' neem ik later contact met je op. Eric Smet (overleg) 2 aug 2020 13:39 (CEST)

Zie antwoord op Overleg:Villanelle (gedicht). Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 11:26 (CEST) ---link later hersteld Hansmuller (overleg) 4 aug 2020 09:00 (CEST) ---

Beste Hans

Ik was het volgend bericht aan het doorsturen voor overleg, toen je je bericht kwam met een gewijzigde versie van het artikel met je overleg op het artikel

(Voorstel)[brontekst bewerken]


Quote

Ik heb, vanuit mijn muziek uitgangspunt, de delen ‘dichtkunst’ en ‘muziek als volgt aangepast.

Dichtkunst[brontekst bewerken]

In de villanelle als gedicht wordt een vast rijmschema gehanteerd:

A b B - a b A - a b B - a b A - a b B - a b A B

dus vijf terzines met een afsluitende kwatrijn.

Het bevat twee versregels (in het schema A en B) die enkele malen letterlijk worden herhaald. De moeilijkheid van het gedicht zit vooral in de vaste regels, die hoewel gelijk qua karakter anders moeten overkomen.

Hoewel Frans van afkomst, zijn de meeste villanelles gedicht door Engelstaligen, bijvoorbeeld door Dylan Thomas in Do not go gentle into that good night.

De dichtvorm is feitelijk een door een refrein verlengde strambotto. Dit strambotto bevat 8 versregels elk van 11 lettergrepen, met wisselend rijm.

Muziek[brontekst bewerken]

In muziekjargon is villanelle, tijdens de renaissance, het meervoud van villanella in het Italiaans.

Het woord wordt later ook gebruikt door componisten in de benaming van hun compositie. Een voorbeeld is de Franse componist Paul Dukas.(1865-1935) met zijn compositie Villanelle, voor hoorn en piano van 1906.

Het woord wordt ook door de Frans componist Hector Berlioz (1803-69) in zijn Les nuits d'été van 1841. De compositie omvat 6 orkestliederen op teksten van Franse schrijver Théophile Gautier (1811-72). Het eerste lied noemt villanelle met de volgende tekst:

Villanelle Quand viendra la saison nouvelle, Quand auront disparu les froids, Tous les deux nous irons, ma belle, Pour cueillir le muguet aux bois. Sous nos pieds égrenant les perles, Que l'on voit au matin trembler, Nous irons écouter les merles siffler.

Wat denk ervan, graag jou mening


Unquote

(Warboel?)[brontekst bewerken]

We zitten nu met een warboel. Hoe het verder kan weet ik ook niet. Eric Smet (overleg) 3 aug 2020 11:53 (CEST)

@Eric Smet Beste Eric, dank voor je nieuwe inbreng, het wordt juist steeds mooier. Ik wist dat niet van Berlioz en Gautier bijvoorbeeld en zal even mijn handen thuishouden. Als je zin hebt, schuif je alles in elkaar, hak maar knopen door. Snap jij hoe de Franse villanelle (gedicht) ontstond uit de Italiaanse liedtekst die tamelijk vrij was? Ik nog niet, vergelijk mijn poging tot transcriptie op File:"Villanelle_napoletana",_musica_e_parole.jpg, kun je die verbeteren? Dank en vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 14:11 (CEST)
Om later toe te voegen: boek Heinz Polzer/Drs. P: Versvormen. Leesbaar handboek, samenstelling en redactie Anneke van der Putte & Cees van der Pluijm, De Stiel 2000 (uitgebreide versie van Handboek voor plezierdichters (1983).) Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 14:38 (CEST)
Gautier: https://www.oxfordlieder.co.uk/song/699 Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 14:41 (CEST)

Beste Hans

De invoeging van de extensie ‘gedicht’ in de artikelnaam maakt elke verwijzing naar villanella en muziek overbodig, ongewenst+. Als antwoord op je specifieke vraag: het Franse gedicht villanelle heeft niks met de versvorm van het muziekgenre villanella te maken.

Ik neem aan dat je alle verwijzingen naar villenella en muziek/ lied verwijdert. Mijn poging tot overleg werd geen succes, maar het leven gaat verder.

Veel succes,Eric Smet (overleg) 3 aug 2020 17:03 (CEST)

(Oplossing)[brontekst bewerken]

@Eric Smet Beste Eric, een prima idee om de zaak te splitsen en een onmogelijk compromis te overstijgen! Wat mij betreft is je overleg wél een groot succes! (In de natuur- en sterrenkunde kwamen we bij het schrijven van artikelen vaak op een soortgelijke manier tot nieuwe ontdekkinkjes en oplossingen.) Dus Villanelle (gedicht) en Villanelle/a (muziek) of iets dergelijks apart? Ga gerust je gang, je weet veel meer van de muziek dan ik vermoed ik. Al woonde ik jarenlang in Italië, ik kende die hele villanella niet. Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 18:16 (CEST)

PS. Het is denk ik voor een volgende keer beter voor het overzicht om zulk overleg op de overlegpagina van het artikel zelf te voeren. Hansmuller (overleg) 3 aug 2020 18:16 (CEST)

Beste Hans, Ik ben met je eens dat het nieuwe artikel villanelle (gedicht) de beste oplossing is. Wat betreft jouw berichten, beken ik dat ik jou snelheid van werken niet kan volgen. Ik vraag je dan ook om met een nieuwe lei te starten, omdat ik je vorige berichten onmogelijk van een antwoord kan voorzien Dank voor je begrip. Tot later.Eric Smet (overleg) 5 aug 2020 15:00 (CEST)

A barnstar for you![brontekst bewerken]

Original Barnstar Hires.png The Original Barnstar
Fantastic work

I did the article on{ Daniello Barto ]]who had a crater named for him by Riccioli, though it now is called Bailly. Wonderful Wikipedian, GregoryWoods Gregorywoods90 (overleg) 7 aug 2020 15:20 (CEST)

A cup of tea for you![brontekst bewerken]

Meissen-teacup pinkrose01.jpg Gregorywoods90

What I started on, before learning of your great work was to thank you for the portraits of Anselm van Hulle, Truly magificent Gregorywoods90 (overleg) 7 aug 2020 15:24 (CEST)

This Month in GLAM: July 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 12 aug 2020 07:40 (CEST)

Beoordelingsnominatie Citaten uit het werk van Belle van Zuylen[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Citaten uit het werk van Belle van Zuylen dat is genomineerd door Ecritures.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20200831#Citaten uit het werk van Belle van Zuylen en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 1 sep 2020 00:56 (CEST)

Mis[brontekst bewerken]

Ik weet niet goed wat er mis met je is, maar hou op met dit soort acties: Écritures - trouwens met accent is de huidige juiste spelling volgens de Académie Française (...) Ik heb gewoon een gebruikersnaam die luidt Ecritures. Dit is de tweede keer dat ik je vraag om op te houden met het commentaar geven op mijn gebruikersnaam en dat het volgens jou met een é geschreven moet worden. Ook had ik gevraagd om nergens naar mij te verwijzen als É. of E.. Ook daar ga je gewoon mee door. Wat is je bedoeling: mensen (mij) op stang jagen? Anderen (mij) irriteren? Hou er eens mee op en ga constructief samenwerken op dit project. Houd je gewoon bij de inhoud; dat is blijkbaar al lastig genoeg. Blijkbaar moet je voortdurend de persoon erbij halen. Denk je dat het gaat lukken om je gewoon op de inhoud te richten zonder steeds persoonlijke insinuaties of aantijgingen te doen? Dit vraag ik je dit alles gewoon als mede-gebruiker van dit project. Ecritures (overleg) 7 sep 2020 22:19 (CEST)

@Ecritures Nee toch niet zo mis, ik doe dit niet om te stangen, maar het schijnt nu eenmaal zo te moeten tegenwoordig: vergelijk w:fr:Usage_des_majuscules_en_français#Accentuation_des_majuscules_et_des_capitales, behalve "en Suisse romande notamment" (van belang voor Belle?) en academie-francaise.fr Accentuation des majuscules. We hebben het er ooit over gehad, het gaat om het juiste woord(beeld) door te geven en lezers niet in de war te brengen wat het huidige gebruik betreft. Het kan een vorm van overprecisie (taaljihadisme :-) zijn, maar ja die Académie française houd ik liever te vriendin. Misschien had je gelijk in het Frans in een andere eeuw, evenwel tegenwoordig.... Akkoord? Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 9 sep 2020 18:56 (CEST)
Nee natuurlijk niet akkoord: ik mag toch gewoon een gebruikersnaam kiezen en die schrijven zoals ik wil? Mijn gebruikersnaam is zonder accent aigu: deal with it. Je hebt verder geen antwoord gegeven of je ophoudt om opmerkingen te maken over de schrijfwijze van mijn gebruikersnaam én om te verwijzen naar mijn gebruikersnaam met É. of E. Graag hoor ik of je daar mee gaat stoppen. Ecritures (overleg) 9 sep 2020 20:39 (CEST)
Maar moet ik dan een spelfout maken? Hansmuller (overleg) 9 sep 2020 20:44 (CEST)
Dat heet het donorprincipe, als je het graag taalkundig wilt uitleggen. Encycloon (overleg) 9 sep 2020 20:51 (CEST)
@Encycloon Dat is interessant, hier van toepassing? is "Ecritures" een instelling? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hansmuller (overleg · bijdragen)
De meeste spellingregels zijn niet van toepassing op eigennamen, die immers worden gekozen en doorgegeven mét een schrijfwijze. We respecteren deze soms afwijkende schrijfwijze van namen op grond van het donorprincipe*. Dat zou meer dan voldoende moeten zijn om een collega niet langer te irriteren en ik snap dan ook werkelijk niet waarom je zo moeilijk doet over een alleszins redelijke wens. Encycloon (overleg) 11 sep 2020 09:24 (CEST)
PS Kun je overigens de strijdbijl begraven en me bijvoorbeeld de tijd gunnen om goede inhoud te leveren, dus zonder ontijdige verwijderingsverzoeken? Goede inhoud is mijn enige doel. Hansmuller (overleg) 9 sep 2020 19:01 (CEST)
Kun jij ophouden met opmerkingen te maken rond iemands gebruikersnaam, die dit niet wil en overduidelijk aangeeft? Je komt uiterst irritant over, Hansmuller, door meerdere keren vragen hieromtrent naast je neer te leggen en door te gaan. Vrg Leo CXXIV (overleg) 9 sep 2020 23:27 (CEST)
@Ecritures Maar moet ik dan een spelfout maken? Graag antwoord, dank, Hansmuller (overleg) 11 sep 2020 08:05 (CEST)
@Ecritures en nog de PS Kun je overigens de strijdbijl begraven en me bijvoorbeeld de tijd gunnen om goede inhoud te leveren, dus zonder ontijdige verwijderingsverzoeken, dit was de tweede keer dit jaar? Dat heb ik allemaal niet aan je verdiend. Goede inhoud is mijn enige doel, dat weet je wel. Hansmuller (overleg) 11 sep 2020 08:05 (CEST)
Er is geen sprake van een schrijffout: mijn gebruikersnaam is zonder accent aigu. Verder is er geen strijdbijl: ik beoordeel gewoon de inhoud van een artikel/artikels. Ondanks je voortdurende pesterige ad hominems en insinuaties die steeds over de persoon gaan en nooit over de inhoud probeer ik de inhoud van de artikelen te becommentariëren. Je weinig constructieve onwiki-gedrag maakt dat soms wel heel lastig doordat de toon en de inhoud van je op de persoon gerichte opmerkingen voor veel ergernis en desinteresse zorgen ondanks dat het oeuvre van Van Zuylen een onderwerp is dat mijn diepe interesse heeft. Net zoals Boswell de zin heeft opgegeven om nog met jou rondom dit onderwerp samen te werken, vind ik ook dat er werkelijk niet inhoudelijk te overleggen valt. Jij houdt mij en de andere wiki-collega voortdurend bezig met dit soort treiterijen (sorry ik kan het echt niet anders benoemen) zonder ook maar ergens gewoon op vragen of opmerkingen in te gaan. Iedere vraag wordt gewoon genegeerd, maar wel gevolgd door dit soort eindeloze niet ter zake doende discussies en een constante stroom van dwangmatige opdrachten als 'niet breken, maar bouwen', 'draag eens bij', 'doe het zelf dan beter'. Oprechte vraag: is dat een werkwijze waarmee je beoogt dat andere wikicollega's zich niet meer met het onderwerp bezighouden?
En een laatste vraag: waar zie jij in onze vijf zuilen verwoord dat wikipedia alleen of voornamelijk een educatief doel dient? (Misschien denk je hierbij aan Wikimedia Commons waar afbeeldingen onder een educatief doel geschaard moeten kunnen worden?) Ecritures (overleg) 11 sep 2020 10:14 (CEST)
Beste @Ecritures dan maar, ik begrijp je reactie niet. Je weet dat het me om inhoud gaat, kijk maar wat ik aan Belle heb gedaan, ook op Commons. Hou je niet van inhoudelijke kwesties? Je reageert irrationeel, waar Wikipedia niet wijzer van wordt, bijvoorbeeld bron Eurymachus? Dat schept problemen. Ik wil graag Belles hele werk op Commons hebben, nu nog de muziek bijvoorbeeld. Als je mijn inhoudelijk werk niet hindert, heb je toch een goede aan mij? Waar hadden wij een conflict over?
 1. onjuiste verwijderingsvoordrachten voor blijkbaar goede inhoud, nu al tweemaal zonder goede reden, eerder die Wikipedia:De samenvatting van de menselijke kennis, een voor de hand liggende analyse met bronnen. Laatst de citaten van Belle - geen wilde verzameling uiteraard, maar beginpassages van één auteur met uitleg, kan er nog verder bij, bijvoorbeeld haar verdediging van haar stijl bij Trois Femmes... Je kiest snel voor de nucleaire optie, hebt geen steekhoudende argumenten helaas, er is een duidelijke educatieve ratio, dus een rabiaat verwijderingsvoorstel gewoon niet doen. Denk aan het nut van je acties voor Wikimedia?!
 2. een conflict tussen 1. je autonomie - in principe je goede recht om een naam te kiezen - en/maar 2. de educatieve missie van Wikimedia, om lezers wijzer, niet dommer te maken en geen vergissingen te verspreiden. Als de lezer "Gebruiker:Ecritures" ziet staan, denkt hij of zij dat de naam gekozen is vanwege de betekenis in het Frans, vergelijk https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/%C3%A9criture/27743 . Dat is toch zo? De suggestie wordt gewekt dat deze gebruiker houdt van geschriften of schrijven enzovoorts, en er waarschijnlijk verstand van heeft. Met de naam die een specifieke betekenis heeft in het Frans wordt een woordbeeld gepropageerd, dat vroeger misschien juist was, maar blijkbaar nu niet meer, volgens de Franse wikipedia, de Académie française, en ook de Larousse: "autres résultats Écritures alphabétique, Écritures anglo-saxonne". Elke keer als mensen je gebruikersnaam moeten schrijven, maken ze een spelfout omdat het echt bestaande woord er anders uitziet.
 • Zie je het probleem? Je hebt er toch nergens iets over ....

Voor de meeste problemen zijn oplossingen, ook hier, verscheidene opties. Als ik die nu hier ga suggereren, en je doet iets, lijkt het of je voor mij capituleert en dat hoeft helemaal niet.

 • Mag ik weer verder met inhoud? Dankjewel, Hansmuller (overleg) 13 sep 2020 14:50 (CEST)
  Beste Hansmuller, ik lees bovenstaand (rond het hoofdonderwerp van deze sectie) met stijgende verbazing. De gebruikersnaam van Ecritures is Ecritures, dus als je een accent op haar naam plaatst dan maak je een overduidelijke schrijffout. Punt, einde discussie. Elk woord over educatie of spellingsvoorschriften is volledig misplaatst, zolang je geen direct antwoord geeft op haar simpele verzoek. Met vriendelijke groeten — Mar(c).[overleg] 13 sep 2020 15:58 (CEST)
  Eens met Mar(c), Hansmuller. We zagen jou toch ook niet door over jouw Wikipedianaam? Terwijl die zomaar de indruk zou kunnen wekken dat je volgens de Nederlandse spellingregels iemands achternaam blijkbaar zonder hoofdletter aan zijn of haar voornaam vast moet schrijven. Met als mogelijk gevolg dat vele duizenden onschuldige lezers niet wijzer maar dommer worden en voortaan allemaal Markrutte en Sigridkaag gaan schrijven. Moraal van het verhaal: houd je verre van deze ongein en concentreer je bij verwijdernominaties op degelijke argumenten. Sinds enige tijd leggen die op de beoordelingspagina echt wel gewicht in de schaal. Marrakech (overleg) 15 sep 2020 12:12 (CEST)
 • Overigens heb ik, misschien ten overvloede, desgevraagd het educatieve doel van Wikipedia hier nog eens uitgelegd. Herhaling is de kracht van onderwijs, werd me geleerd op de lerarenopleiding. Vaart allen wel, niet breken maar bouwen, enzovoorts en aan de slag. Hansmuller (overleg) 15 sep 2020 17:21 (CEST)
  Hans, het is je nu heel vaak en van alle kanten uitgelegd. Ik zeg je nu met een officiële waarschuwing dat je dit dient te stoppen, en je verlies moet nemen. Het is ongewenst dat je gebruikers een andere naam geeft dan ze zelf wensen te hanteren. Ga hiermee door en ik leg je een blokkade op. Ciell 15 sep 2020 17:25 (CEST)

This Month in GLAM: August 2020[brontekst bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Albania report: Wikivoyage edit-a-thon - Editing Albania and Kosovo’s travel destinations
 • Brazil report: Open innovation and dissemination activities: wrapping up great achievements on a major GLAM in Brazil
 • Czech Republic report: First Prague Wiki Editathon held in Prague
 • Estonia report: Virtual exhibition about Polish-Estonian relations. Rephotography and cultural heritage
 • Germany report: KulTour in Swabia and 8000 documents new online
 • India report: Utilising Occasion for Content donation: A story
 • Netherlands report: WMIN & WMNL collaboration & Japanese propaganda films
 • Serbia report: Enriching Wiki projects in different ways
 • Sweden report: Free music and new recordings of songs in the public domain; Autumn in the libraries; Yes, you can hack the heritage this year – online!
 • Uganda report: Participating in the African Librarians Week (24-30 May 2020)
 • UK report: Spanish metal and ...
 • USA report: Wiknic & Black Artists Matter & Respect Her Crank
 • WMF GLAM report: Wikipedia Library, new WikiCite grant programs, and GLAM office hours
 • Calendar: September's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 sep 2020 23:09 (CEST)