Overleg gebruiker:Natuur12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Helaas is Diamant weggevallen. Hij was nog veel te jong en zal zeer gemist worden.

Hallo Natuur12, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 1.955.665 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. U kunt hier uw opmerkingen over dit bericht achterlaten. --WarddrBOT (overleg) 8 mei 2012 19:20 (CEST)

This Month in GLAM: August 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 8 sep 2018 15:23 (CEST)

Nieuwsbrief 74 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Denise Jansen - Wikimedia Nederland (talk) 10 sep 2018 10:37 (CEST)

Discussie met/over een gebruiker voeren[bewerken]

Ik ben niet geheel bekend met nlwiki specifieke gebruiken dus ik weet oprecht het antwoord niet. Hier haalt Brimz een reactie weg in een discussie op de eigen overlegpagina. Vind ik persoonlijk niet handig en daarom vraag ik ook: is het de bedoeling om dergelijke discussies elders te voeren op nlwiki? En zo ja, waar? Want op deze manier werkt het in mijn ogen niet. Alexis Jazz (overleg) 12 sep 2018 18:06 (CEST)

Beste Alexis Jazz,
Brimz en De Wikischim liggen elkaar nou niet bepaald goed. Zulke discussies is niet echt een vaste plek voor (we zijn niet EN-wiki). Persoonlijk zou ik het lekker laten gaan. Dit is iets tussen Brimz en De Wikischim. En een grotere clusterfuck dan deze hele discussie al is kan deze discussie toch niet worden. Natuur12 (overleg) 12 sep 2018 19:34 (CEST)
Okay. Ik vind het alleen niet handig. Brimz deed het hier ook en als ik daar niet off-wiki van op de hoogte was gebracht had ik het waarschijnlijk gemist. Mijn initiële bericht mocht Brimz direct archiveren omdat een inhoudelijke reactie niet echt nodig was, maar dat gaat natuurlijk niet op wanneer iemand anders er toch op reageert. Op deze manier is de overlegpagina naar mijn mening niet goed bruikbaar. Ik zou natuurlijk berichten voor andere gebruikers op mijn eigen overlegpagina kunnen zetten en dan de betreffende gebruikers daar uitnodigen omdat ik weet dat ik niet selectief berichten uit actieve discussies ga verwijderen op mijn eigen overlegpagina, maar dat is wel een boel gedoe. Vooralsnog dan maar goed de paginageschiedenis in de gaten houden. Alexis Jazz (overleg) 12 sep 2018 19:49 (CEST)
Nog een vraagje. Ik vraag het jou omdat je er neutraal in lijkt te staan, maar als je er liever niets over zegt snap ik dat. Hoe zit het met Lotje? Dat de bijdragen van Lotje niet altijd perfect zijn zie ik ook wel. Maar ik heb absoluut niet het idee dat dat voortkomt uit luiheid of slechte intenties, volgens mij doet ze gewoon haar best. En dan voegt ze misschien eens wat toe waar een bron (of {{bron}}) bij zou moeten of iets wat beter in een ander artikel past. Elke gek heeft zijn gebrek denk ik dan, ik maak ook fouten en het is absoluut geen reden om met spreekwoorden als "aan een dood paard trekken" aan te komen zetten. Nu heb ik geen jarenlange ervaring met Lotje dus het kan zijn dat ik dingen mis. Om de vraag simpel te houden: heb je de indruk dat Lotje echt haar best doet? Of zie ik dat mogelijk verkeerd? Alexis Jazz (overleg) 12 sep 2018 20:30 (CEST)
Lotje is inderdaad niet bij iedereen even geliefd, en niet iedereen op nl-wiki is zo geduldig als goed voor Wikipedia zou zijn. Laat ik het dan zo uitleggen. Edoderoo (overleg) 12 sep 2018 22:09 (CEST)
Beste Alexis Jazz,
Op het gevaar af dat mijn bericht wat ongemakkelijk leest omdat het over iemand gaat zonder dat die persoon meedoet aan de discussie. Ik twijfel er niet aan dat Lotje van goede wil is maar er spelen een paar dingen. Ze blijft dezelfde fouten herhalen en ze weet niet hoe je met bronnen om moet gaan. Als je dat combineert met een gezonde dosis communicatieproblemen en je hebt een situatie die eigenlijk niet houdbaar is. Ik weet dat verschillende gebruikers haar gecoacht hebben maar dat is geen succes geweest waarbij in één geval door haar expliciet bij de coach gelegd zonder te reflecteren op de eigen rol. Lotje doet ongetwijfeld haar best maar ik vrees dat het niveau op NL-wiki voor haar te hoog ligt. Neemt niet weg dat ik de aanpak van Brimz vooral averechts vind werken. Iemand stelselmatig nalopen gaat in dit geval niet werken. Natuur12 (overleg) 13 sep 2018 19:54 (CEST)
Kan je iets meer zeggen over "waarbij in één geval door haar expliciet bij de coach gelegd zonder te reflecteren op de eigen rol."? Dit is namelijk grotendeels waarom ik het vroeg, ik overweeg om Lotje zo nu en dan wat sturende tips en uitleg te geven. Als ze dat zelf ook wil natuurlijk, want dan zal ik haar bijdragen wel een beetje moeten volgen. Alexis Jazz (overleg) 13 sep 2018 20:16 (CEST)
@Alexis Jazz: ik weet niet of de toenmalige coach het op prijs stelt als ik dit uit ga diepen. Ik zal deze persoon een mailtje sturen met de vraag of deze persoon kort wat wil zeggen hierover. Is het antwoord nee kan ik helaas weinig betekenen op dit gebied. Natuur12 (overleg) 13 sep 2018 20:29 (CEST)
Bedankt. Begrijpelijk ook, dus ik hoor het wel (of niet). Alexis Jazz (overleg) 13 sep 2018 20:32 (CEST)

Screenshots uit 1929[bewerken]

Dag Natuur12, alles wel? Ik vroeg me af in hoeverre deze screenshots uit de Oostenrijkse film Die verschwundene Frau (1929) rechtenvrij zijn, heb jij enig idee? Auteursrechten blijf ik maar ingewikkelde materie vinden... heinGlas z3.pngnlein'' 16 sep 2018 23:22 (CEST)

Beste Heinonlein,
Ik heb weinig kennis van het auteursrecht in Oostenrijk. Op Commons is er ook niet specifieks te vinden over Oostenrijkse films. Mogelijk dat ze je op Commons:Forum verder kunnen helpen. Er zijn redelijk wat Duitssprekende admins op Commons en sommige hebben ook een juridische achtergrond. Mocht je liever in het Engels overleggen is er altijd nog com:VPPC. Natuur12 (overleg) 17 sep 2018 14:23 (CEST)
Oké, thanks! Duim omhoog heinGlas z3.pngnlein'' 17 sep 2018 14:35 (CEST)
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat een film geregisseerd door Karl Leiter (1890-1957) al rechtenvrij is. Paul Brussel (overleg) 17 sep 2018 14:40 (CEST)
Oké, bogus... En hoe weet ik of een trailer rechtenvrij is? Is dat parate kennis bij jullie of kan ik die vraag beter op Commons stellen? heinGlas z3.pngnlein'' 17 sep 2018 14:55 (CEST)
Sommige landen kennen de nodige uitzonderingen. Oostenrijk heeft volgens Commons ook een serie uitzonderingen die afwijkt van de "regel" leven plus 70 jaar. Hoe het met de trailer zit zou ik niet weten. Zowel film als geluid zijn helaas onderwerpen die vele malen ingewikkelder zijn dan afbeeldingen en tekst. Natuur12 (overleg) 17 sep 2018 14:59 (CEST)
Oei, en dat wil wat zeggen! Toch bedankt! Knipoog heinGlas z3.pngnlein'' 17 sep 2018 15:00 (CEST)
In de Oostenrijkse auteurswet (§ 62 Urheberrechtsgesetz) is (in lijn met een Europese richtlijn) geregeld dat de beschermingstermijn van een cinematografisch of audiovisueel werk 70 jaar bedraagt, te rekenen vanaf de dood van de langstlevende van de volgende personen: de hoofdregisseur, de scenarioschrijver, de auteur van de dialogen en de componist van de muziek die specifiek voor gebruik in het cinematografische of audiovisuele werk is gemaakt. Het lijkt erop dat de Oostenrijkse wetgever geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor werken die vóór 1 juli 1994 tot stand zijn gekomen. Zonder de trailer gezien te hebben neem ik aan dat die uit een reeks fragmenten uit de film bestaat, en dat daarvoor dus hetzelfde geldt. Jeroen N (overleg) 17 sep 2018 15:32 (CEST)

Discussie Yoeri Leeflang[bewerken]

Best Natuur12. Je hebt onlangs de pagina Youri Leeflang verwijderd op wikipedia. Helaas ben ik het er niet mee eens. Alle redenen waarom de pagina moest worden verwijderd heb ik opgelost. Hierdoor vind ik het onterecht dat de pagina is verwijderd, en hoop op het herzien van deze zaak. MVG ZomaarSander (overleg) 19 sep 2018 21:21 (CEST)

Beste ZomaarSander, een terugplaatsing van een verwijderde pagina kun je aanvragen op deze pagina; die is daar speciaal voor ingericht. Ecritures (overleg) 19 sep 2018 21:49 (CEST)
Beste ZomaarSander,
Op de beoordelingspagina heb ik aangegeven waarom ik de pagina verwijderd heb en uit die motivatie blijkt ook dat de aangekaarte problemen niet opgelost waren. Ja, er stonden een hoop bronnen in het artikel maar je hebt verschillende gradaties in bronnen. Veel bronnen toevoegen is dus niet per se de oplossing wanneer er gevraagd wordt om onafhankelijke, gezaghebbende bronnen. De bronnen moeten wel daadwerkelijk onafhankelijk en gezaghebbend zijn en ook nog eens het onderwerp beschrijven op een wijze die de trivialiteit overstijgt wil je de relevantie van een onderwerp aantonen. Ik zie dat je inmiddels een terugplaatsverzoek aangevraagd hebt. Het is wat ongewoon om iemand te vragen een besluit te herzien terwijl je tegelijkertijd om een second opinion vraagt. Natuur12 (overleg) 19 sep 2018 21:59 (CEST)

TBP[bewerken]

Dank voor je nette afhandelingswijze met uiteenzetting van argumentatie, mede t.a.v. V&D. Mvg, --Theo Oppewal (overleg) 20 sep 2018 09:24 (CEST)

Hoi, Theo Oppewal. Fijn dat de motivering gewaardeerd wordt. Een motivatie maakt een verwijdering natuurlijk niet minder vervelend maar hopelijk wel begrijpelijker. Natuur12 (overleg) 20 sep 2018 21:40 (CEST)
Helemaal eens. Ik ben het vandaag weliswaar met je argumentatie oneens bij Brug 391, maar waardeer de uitleg zeer. Stunteltje (overleg) 22 sep 2018 21:05 (CEST)

Gefeliciteerd[bewerken]

En nog vele jaren erbij. VanBuren (overleg) 23 sep 2018 07:45 (CEST)

Bedankt :). Natuur12 (overleg) 23 sep 2018 16:15 (CEST)

Verwijdering[bewerken]

Hoi Natuur12, zou je het verwijderde artikel Transport in Harry Potter in mijn naamruimte kunnen zetten? Dank Glimlach grt, eVe Roept u maar! 25 sep 2018 08:35 (CEST)

Beste Eve,
Zie Gebruiker:Eve/Transport in Harry Potter. Mocht je het artikel op willen knappen. Hoe je er dan alsjeblieft rekening mee dat de meeste (zo niet bijna alle) fansites niet in de categorie onafhankelijke onafhankelijke, gezaghebbende secundaire bronnen vallen? Om eventuele teleurstelling te voorkomen. Natuur12 (overleg) 25 sep 2018 20:10 (CEST)
Dank je wel Natuur12, en ja, ik weet het, ik ben geen nieuweling Knipoog - eVe Roept u maar! 26 sep 2018 08:34 (CEST)

Nieuwsbrief 75 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · MediaWiki message delivery (overleg) 27 sep 2018 16:33 (CEST)

Hoezo weet je dat?[bewerken]

Hoi Natuur12, hoe weet jij zeker dat dat geen sokpoppen zijn? Wmb slagen ze beide qua gedrag voor de duck test. mvg, Niels? 30 sep 2018 03:51 (CEST)

Beste Niels,
Voor de ducktest zullen er toch echt overeenkomsten moeten zijn. Beide gebruikers hanteren een andere schrijf/overlegstijl, andere interesses, andere opvattingen. Bovendien ken ik Pepermuntjes vermoedelijk net wat beter dan jij. Ik hoop niet dat de ducktest op deze manier uitvoeren vroeger de norm was. Natuur12 (overleg) 30 sep 2018 12:53 (CEST)

Schrijfweken Friesland 2018[bewerken]

Vlag Friesland

"It giet oan!"
In 2018 is Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad van Europa. Op Wikipedia besteden we hier aandacht aan middels een dubbele lokale schrijfweek over Friesland. Deze vindt plaats van 1 t/m 14 oktober 2018. Doe je mee? Meld je dan aan op de projectpagina en schrijf mee!

Deelnemen & meer informatie · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 2 okt 2018 10:54 (CEST)

This Month in GLAM: September 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Albania report: Collections of Museums in Albania
 • Armenia report: GLAM+Wikidata
 • Australia report: WikiTour AU
 • Brazil report: Developing tGLAM: a landing-page generator for GLAM initiatives
 • France report: European Heritage Days; Linked data for archaeology; Paris: Edit-a-thon at Mobilier National
 • Germany report: History of Women and Democracy, Wikipedia-Culture-Ambassadors and two GLAM-on-Tour-stations in just four weeks
 • Macedonia report: Wiki camps in Macedonia
 • Malaysia report: Wikipedia for Galleries, Libraries, Archives and Museum
 • Mexico report: Open GLAM Mexico 2018
 • Netherlands report: >20,000 press photographs 1940-1990 uploaded, GLAM Wiki Meeting, Aerial Photographs, GLAM-Wiki Manual & Wikipedia Course for Historical Societies
 • Norway report: Women in Red; Researhers Days 2018; The 2019 edition of #wikinobel
 • Poland report: Archival photographs and literary knowledge enrich Polish Wikipedia
 • Serbia report: Impact of GLAM seminars: Decentralization of GLAM activities
 • Sweden report: Wikidata P3595 Biografiskt lexikon för Finland; Student Project at the Nordic Museum; Learning about sources on Swedish Wikipedia
 • UK report: Botanical illustrations and Wiki Loves Monuments in Scotland
 • USA report: Back to school
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes–Issue 30, August–September 2018
 • Wikidata report: Wikidata Tour Down Under
 • Calendar: October's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 13 okt 2018 07:29 (CEST)

Vraag[bewerken]

Moi Natuur12, je bent een van de moderatoren die bereid is zijn beslissingen toe te lichten, eigenlijk is het dan niet heel fair als je daarna nog een keer wordt aangesproken, maar toch doe ik dat. In deze beslissing stel je, als ik je tenminste goed begrijp, dat als er maar voldoende bronnen zijn het lemma kan blijven. Op geen enkele wijze beoordeel je, althans ik lees het niet, of de overledene behalve haar ziekte en haar niet heel bijzondere werk, iets heeft gepresteerd dat ook in Suriname over tien jaar nog kennis is die men graag wil kennen. Peter b (overleg) 15 okt 2018 13:10 (CEST)

Beste Peter b,
Bedankt voor je vraag. Wikipedia is geen papieren encyclopedie waarbij een redactie keuzes moet maken over de eeuwigheidswaarde van een artikel. De enige eis die wij stellen is dat er voldoende over een onderwerp gepubliceerd wordt in onafhankelijke, gezaghebbende bronnen. Nu kan een mens van mening verschillen over de kwaliteit van de bronnen maar het is op nl-wiki gebruikelijk dat het voldoende wordt geacht wanneer een artikel over een persoon gebaseerd is op recente nieuwsberichten. De bronnen zijn dan wel niet zo gezaghebbend als het BWN maar de kwaliteit van de beschikbare bronnen is in dit geval toch bovengemiddeld te noemen wanneer we het hebben over een recent persoon. Natuur12 (overleg) 15 okt 2018 18:26 (CEST)

Neutral (volk) en OTRS[bewerken]

Hoi, bij de beoordelingssessie van 24 september 2018 stond het artikel Neutral (volk) genomineerd ter beoordeling. Ik heb die extra tijd gegeven (zie hier), omdat volgens mij hier iets niet klopt. Hier wordt iets met betrekking tot OTRS bevestigd, maar dan nog blijft staan dat de schrijver van de websitetekst en van het artikel één en dezelfde is en het artikel daarmee nog steeds niet verifieerbaar is. Zou jij als OTRS'er en vaste klant op TBP er nog even naar kunnen kijken? JurriaanH (overleg) 22 okt 2018 10:23 (CEST)

Hoi JurriaanH,
Ik zal op TBP (sessie van vandaag) reageren. Natuur12 (overleg) 22 okt 2018 12:35 (CEST)

CR531[bewerken]

Leuk, nu zijn we een van de beste vandalismebestrijders kwijt.. - Dank ?? Ga toch weg met "dit is geen stempagina", zie hier: [1] Richard kiwi Overleg 26 okt 2018 12:25 (CEST)

Beste Richard, het lijkt me niet juist om Natuur12 de schuld te geven van het ogenschijnlijke vertrek van ARVER. Ik ben het met je eens dat het slecht zou zijn als ARVER inderdaad het project zou verlaten, maar Natuur12 heeft met de beste intenties de beoordelingssessie afgehandeld, de moeite genomen een motivatie te schrijven en ik zou graag zien dat zoiets gerespecteerd wordt. Natuurlijk, je kunt het oneens zijn met het besluit, en – net als ARVER – een verzoek tot terugplaatsing kunnen doen. Daar hebben we Wikipedia:TERUG voor. Dat lijkt me zuiverder dan dit besluit van ARVER aan Natuur12's beslissing te wijten, terwijl eerstgenoemde zelf aangeeft dat het een "druppel" was. JurriaanH (overleg) 26 okt 2018 12:38 (CEST)
Nu de nominator zijn zin heeft gekregen en al jaren de hand boven het hoofd wordt gehouden, vraag ik me af welke kant het opgaat met dit project. Uiteraard ligt het niet 'alleen' aan Natuur12, maar handig is het niet, het geeft bepaalde gebruikers nu een opening om nog veel meer weg te pleuren hier. - Richard kiwi Overleg 26 okt 2018 12:52 (CEST)
PS en uiteraard is het een druppel, maar wel een onnodige - Richard kiwi Overleg 26 okt 2018 12:53 (CEST)
Nog los van wat ik er zelf van vind dat dit artikel is verwijderd terwijl er op WP:TBP vrij duidelijk een meerderheid voor behoud was: doordat de OP mee is verwijderd, is niet meer te zien welke argumenten (zowel voor als tegen verwijderen) daar door diverse participanten aan de discussie werden aangevoerd. Ook al zo'n vervelend bijeffect van rücksichtslos verwijderen. De Wikischim (overleg) 26 okt 2018 14:09 (CEST)
Wat is dit nu voor redenering? De afhandelend moderator beargumenteert waarom dit artikel niet voldoet aan de door WP gestelde eisen (het betreft hier helemaal geen "rücksichtslos verwijderen"), maar nu wil jij het artikel desondanks behouden omdat de OP behouden moet blijven? Ik geloof dat ik daar niets van snap. Evenmin snap ik waarom nogal wat gebruikers, kennelijk terecht, voor verwijdering hebben geargumenteerd nu ineens door een collega worden lastiggevallen en hen de schuld in de schoenen wordt geschoven dat iemand kennelijk geen motivatie meer heeft om bij te dragen. Paul Brussel (overleg) 26 okt 2018 14:17 (CEST)
Misschien zou u – voor de afwisseling – ook gewoon eens een keer serieus kunnen proberen te lezen wat iemand anders schrijft, en dan pas eventueel een reactie plaatsen. De Wikischim (overleg) 26 okt 2018 14:23 (CEST)
"Nog los van wat ik er zelf van vind dat dit artikel is verwijderd terwijl er op WP:TBP vrij duidelijk een meerderheid voor behoud was". En dat terwijl ook Natuur12 er ten overvloede op heeft gewezen dat de beoordelingspagina geen stempagina is. Door steeds maar weer met al honderden malen weerlegde argumenten op de proppen te komen maak je zinnig overleggen onmogelijk. Marrakech (overleg) 26 okt 2018 14:44 (CEST)
Ik vind de argumentatie absoluut vaag. "Onafhankelijke en gezaghebbende bronnen" is een enorm zijnsoordeel. Blijkbaar wordt verwacht dat zo'n weg "ergens" wordt beschreven, maar wat dat ergens is, is onduidelijk. Google Maps lijkt te worden afgeschoten, want als het op Google Maps staat, wordt het als "eigen onderzoek" afgeserveerd. Daarmee zijn alle andere atlassen (want geprinte Google Mepsen) ook onbruikbaar. Wat is dan een gezaghebbende bron voor een weg? Elders werd al gemeld dat databases ook niet mogen, en wat er nu verwacht wordt (en of dat uberhaupt mogelijk is) is niet duidelijk. We zijn inderdaad op weg om 90% van bestaande Wikipedia onmogelijk en onwenselijk te verklaren. En JosQ noemt dat hieronder een heugdelijke ontwikkeling. Edoderoo (overleg) 26 okt 2018 14:30 (CEST)
"Wat is dan een gezaghebbende bron voor een weg? Elders werd al gemeld dat databases ook niet mogen, en wat er nu verwacht wordt (en of dat uberhaupt mogelijk is) is niet duidelijk." Elders is al weet ik hoe vaak uitgelegd wat je onder een gezaghebbende bron zou kunnen verstaan en waarom databases niet als zodanig zouden moeten gelden (want dan zwaai je de deur open voor duizenden en duizenden onzinartiekeln die niets meer met een encyclopedie te maken hebben). Ik vind het eerlijk gezegd vermoeiend om te overleggen met iemand die steeds weer negeert wat er bij een voorgaand overleg is duidelijk gemaakt. Marrakech (overleg) 26 okt 2018 14:58 (CEST)
Ik meen twee langetermijnontwikkelingen te zien. De ene is dat de lat steeds hoger komt te liggen bij het schrijven van artikelen (ik vind dat op zich een positieve ontwikkeling). De andere is dat er steeds minder sprake lijkt te zijn van een elkaar waarderen en stimuleren. Dat laatste is zorgelijk. De onderlinge waardering moet gelijke tred houden met de eisen die we elkaar stellen.
In deze kwestie openbaren zich mijns inziens twee botsende overlegstijlen: de ene is emotioneel, vaak met een ondertoon van boosheid en wantrouwen. De ander is beargumenteerd, maar kil. Een heel belangrijke vraag is volgens mij: hoe brengen we meer vriendelijkheid en positiviteit in het overleg? Met name op dit soort momenten, wanneer de teleurstelling overheerst, vind ik dat zelf ook moeilijk. Josq (overleg) 26 okt 2018 13:12 (CEST)

Een reactie van mijn kant. Ik snap dat mensen verdrietig zijn omdat er een artikel verwijderd is dat ze graag behouden hadden zien blijven. Ook heb ik begrip voor de achterliggende zorg, dat doordat we meer naar de uitgangspunten kijken dan vroeger sommige mensen bang zijn oud werk te verliezen waar liefde en aandacht aan besteed is. Ook heb ik begrip voor de angst dat voor sommige het niveau te hoog komt te liggen of dat mensen meer tijd kwijt zijn dan ze willen om een artikel te schrijven dat aan de uitgangspunten voldoet. Dat maakt echter niet dat ik dan een sessie maar af moet handelen op basis van emoties bij auteurs in plaats van de aangedragen argumenten. Zien jullie het voor je? Moderatoren die niet meer toetsen aan de uitgangspunten en de aangedragen argumenten beoordelen maar kijken of iemand genoeg leed heeft om een artikel te behouden. Of dat je een groepje op kan optrommelen om een artikel behouden te laten blijven of weg te krijgen. Zou je als moderator op basis van emoties handelen en niet op basis van de uitgangspunten en argumenten zet je de deur open voor willekeur en wordt je chanteerbaar. Waar ik dan weer geen begrip voor heb is het agressieve gedrag dat sommige mensen menen te moeten vertonen omdat ze het niet eens zijn met een beslissing of zelfs de nominatie zelf.

De Wikischim vindt het jammer dat de overlegpagina ook mee verwijderd is. Dat is vrij simpel op te lossen. Ik kan de discussie namelijk op TBP plaatsen en zal dat zo ook doen. Edoderoo vraagt naar wat voor bronnen nu wel geschikt zijn. Boeken geschreven door een deskundige, artikelen in vaktijdschriften geschreven door deskundigen, sommige publicaties van een heemkundige kring. Atlassen mogen natuurlijk wel gebruikt worden maar het is een primaire bron. Die mag je niet zelf interpreteren en die tonen ook de relevantie van een onderwerp niet aan. Dit is overigens al veel vaker uitgelegd. Net zoals een databank. Die kan je onder de juiste omstandigheden gebruiken maar opnamen in een databank toont de relevantie van een onderwerp niet aan, het kan niet je enige bron zijn en ook hier mag je niet zelf gaan interpreteren. Bronnen leren beoordelen en gebruiken is een vaardigheid die je al op de middelbare school aanleert en blijft ontwikkelen. Het hebben van die vaardigheid is toch wel een minimum vereiste om bij te kunnen dragen aan een encyclopedie.

Ik vind het natuurlijk bijzonder spijtig dat ARVER besloten heeft ermee te stoppen voor nu. Maar besef alsjeblieft dat bij een verwijdering bijna altijd wel iemand een klap in het gezicht krijgt. Dat is niet leuk. Het is ook niet leuk om die klap te geven. Er is echt geen enkele moderator die als een evil overlord achter zijn PC zit te lachten omdat hij/zij nu toch weer een mooi artikel kapot heeft gekregen. Nee, je doet dat omdat de kwaliteit van Wikipedia belangrijk is, omdat mensen een serieuze beoordeling van een nominatie verdienen. En bovendien doe je het omdat je anders fuck you zegt tegen al die honderden, duizenden mensen die hun werk verwijderd hebben zijn worden wanneer je een werk behoudt dat niet aan de uitgangspunten voldoet. Natuur12 (overleg) 26 okt 2018 17:59 (CEST)

Dat is een heldere en genuanceerde toelichting, Natuur12, dankjewel. Machaerus (overleg) 26 okt 2018 18:12 (CEST)
Eens met Machaerus! Vinvlugt (overleg) 26 okt 2018 19:24 (CEST)
Nou laat ik daar dan maar eens met gestrekt been tegenin gaan. Uitgangspunten en kwaliteit worden hier volstrekt onjuist gebruikt. Uitgangspunt is dat alles wat hier staat verifieerbaar moet zijn, en nergens heeft Natuur12 aangetoond dat deze weg niet verifieerbaar was/is. Op het moment dat we zo ongeveer dood zijn opeens allerlei hoogdravende eigen bedenksels gaan hanteren bij het afwerken van de verwijderlijst heeft maar een, zeer voorzienbaar, resultaat, we gaan tien jaar eerder ten onder. Maar misschien is dat maar goed ook. Je druk maken om deze weg terwijl de echt ergelijke meuk ongestoord blijft staan is een totaal brevet van onvermogen. Peter b (overleg) 26 okt 2018 21:18 (CEST)
Nou nou, wat een stoere praat zeg. Blijkbaar is verifieerbaarheid het enige criterium volgens jou. En dan een grote mond opzetten en wijzen op het feit dat er nog ergere shit is, een mooi voorbeeld van whataboutism. Vinvlugt (overleg) 26 okt 2018 21:35 (CEST)
Ik kan wel tegen een stoot Vinvlug, maar gewoon, gewoon om het wat breder te trekken, lees eens wat hier een stukje boven staat onder het kopje Vraag. Ik begrijp Natuur12 niet. Peter b (overleg) 26 okt 2018 22:00 (CEST)
Ik weet niet precies waar je onduidelijkheid zit en wat dat met die wegen te maken heeft. Vinvlugt (overleg) 26 okt 2018 22:09 (CEST)
Laat ik vooropstellen dat dit precies het soort verwijdernominaties is dat een afhandelend moderator hoofdpijn bezorgt. Je ziet vaak genoeg gebeuren dat een moderator alle gemakkelijke nominaties van een pagina er in een rap tempo doorheen jaagt en dit soort gevallen laat openstaan om er een collega mee op te zadelen. Het valt alleszins te waarderen dat Natuur12 de moed heeft getoond om de knoop door te hakken en zijn besluit ook nog eens uitvoerig te onderbouwen. Dit soort kwesties blijven altijd moeilijk en een andere moderator had wellicht anders gehandeld. Zelf zou ik waarschijnlijk eerder voor behoud hebben geopteerd, niet omdat ik het door Marrakech aangezwengelde probleem niet wil onderkennen, maar omdat ik zie dat de argumenten voor behoud ook niet helemaal ongegrond zijn en er daardoor sprake is van voldoende twijfel om het principe "bij twijfel niet verwijderen" toe te passen.
Daarbij hoeven niet per se allerlei emotionele argumenten de boventoon te voeren, maar wat m.i. wel degelijk een rol mag spelen, is dat dit artikel onderdeel was van een hele serie en dat de verwijdering van dit ene artikel directe consequenties kan/moet hebben voor zo'n 250 andere artikelen over wegen alleen al in Luxemburg. Voor al die artikelen geldt dat er volgens mij geen twijfels zijn over de juistheid van de daarin vermelde gegevens, alleen dat er weinig of geen onafhankelijke etc. bronnen zijn waaruit de E-waardigheid van deze wegen blijkt. Welnu, wat je ook weer niet moet willen, is dat bronnen uitsluitend worden opgevoerd om de E-waardigheid van een onderwerp te onderbouwen (zie hier voor een voorbeeld van hoe het niet moet). Aangezien niet alles wat verifieerbaar is ook automatisch in een encyclopedie thuishoort, dringt zich dus wel degelijk de vraag op in hoeverre een weg inherente E-waarde heeft.
Wat opvalt in de vele duizenden artikelen die we hier over wegen hebben, is dat secundaire bronnen sowieso een zeldzaamheid zijn. In dat opzicht onderscheidde het onderhavige artikel zich niet van de rest. Nu weet ik ook wel dat het al dan niet bestaan van artikel A geen garanties biedt op het al dan niet mogen bestaan van artikel B, maar het wegkieperen van één willekeurig artikel uit zo'n hele reeks lijkt me ook niet de geëigende manier om het probleem te lijf te gaan. Anders gezegd, we zouden beter eens kunnen nadenken over de E-waardigheid van wegen in het algemeen. Aangezien dat in het geval van de honderdplussers kon, zou ik niet weten waarom dat in het geval van wegen niet zou kunnen. Mvg, Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 26 okt 2018 22:47 (CEST)
Dan flikker ik ook nog even een steen in het water. Welke secundaire bronnen zijn er voor een willekeurige kerk, willekeurig rijksmonument (RKD is een database, die worden sinds kort genegeerd als bron), maar verders ook voor de meeste acteurs, televisieseries, buitenlandse sportclubs, beschreven wapens (een uitgeprinte database is ook een database), en ik kan zo uren doorgaan, maar de hackaton hier is veel leuker, en levert Wiki veel meer op dan alles wegtiefen. Edoderoo (overleg) 27 okt 2018 09:50 (CEST)
Op meerdere plekken elders heb o.a. ik al gewezen op het "hellend vlak" dat van dit soort verwijderacties inderdaad het gevolg dreigt te zijn. Begin dus maar alvast met het nomineren van de kerken, allerhande overige gebouwen e.d. Dan heb ik het uiteraard nog helemaal niet over de talloze ultrakorte artikelen die als enige bron een database hebben. (Marrakech noemt dat hierboven als een "potentieel gevaar", maar wellicht beseft hij niet dat al sinds een aantal jaar ca. de helft van alle artikelen hier uit dat soort artikeltjes over onbekende diersoorten bestaat, die hier vooral blijven omdat er geen Wikispecies in het Nederlands is). Verbazend hoe Oost-Indisch doof men hier soms toch lijkt. De Wikischim (overleg) 27 okt 2018 10:53 (CEST)
Maar jullie (Edoderoo en De Wikischim) zetten de boel op zijn kop en negeren daarbij onze uitgangspunten. Waarom zou zo'n willekeurig kerkgebouw in Wikipedia moeten worden beschreven als geen enkele bron van enige statuur (bijvoorbeeld een stads- of architectuurgids) het relevant of interessant genoeg heeft bevonden om er aandacht aan te besteden? Wikipedia volgt immers en bepaalt niet zelf wat relevant is. Marrakech (overleg) 27 okt 2018 10:59 (CEST)
Inderdaad, je kunt ook gewoon een encyclopedie maken waar maar 10% in staat van wat er in de Winkler Prins stond. Gewoon, omdat je de rest niet interessant vindt, en niet zo van kennis delen bent. Dat enkele gebruikers hier niet zijn om kennis te delen, maar om te kijken hoever ze de boel in de soep kunnen werken (mijn POV), was mij allang duidelijk. Ik heb hier duidelijk een andere missie. Edoderoo (overleg) 27 okt 2018 11:03 (CEST)
Zou het je misschien lukken om af en toe eens een bijdrage zonder schimpscheut (POV of niet) te leveren? Wat kennis delen betreft: in hoeverre is daarvan nog sprake als we artikelen gewoon op eigen onderzoek baseren? En hoe betrouwbaar is die kennis dan nog? Marrakech (overleg) 27 okt 2018 11:10 (CEST)
Edo, het is een misverstand dat je hier niet zou zijn om kennis te delen als je, zoals Marrakech, wenst dat er wat strenger op de bronneneis gelet wordt. Vinvlugt (overleg) 27 okt 2018 13:52 (CEST)
En dan wordt er tot vervelens aan toe beweerd dat ik niet kan lezen. Edoderoo (overleg) 27 okt 2018 14:14 (CEST)
Ik begrijp dat je hier niet doelde op Marrakech? Vinvlugt (overleg) 27 okt 2018 14:22 (CEST)

voetballers[bewerken]

Ook verzonden aan: IJzeren Jan en bdijkstra

Na een discussie hier [2] en daarna hier [3] met de laatste reactie op 22 oktober, is het weer stil geworden. Ook op gestelde vragen op een daarvoor bestemde verzoekpagina [4] heb ik slechts summier antwoord gekregen, maar misschien waren de vragen niet goed genoeg geformuleerd. Ook de laatste kroegdiscussie die ooit begon met een voorstel van the Banner, is niet duidelijk afgerond met een aanname of verwerping van dat voorstel.

Mag ik toch proberen een voorlopige conclusie te trekken, en nogmaals vragen te formuleren.

 1. conclusie: Voor alle artikelen over personen geldt de bronnen-eis. (ben ik het mee eens; daarbij minstens 1 niet-statistische bron is goed voorstel)
 2. vraag: Niet helemaal duidelijk is, wat wordt bedoeld met een "wedstrijd op het hoogste niveau". Alleen eredivisie of ook de 1e divisie, en vergelijkbare buitenlandse niveaus?
 3. vraag: Niet helemaal duidelijk is, wat wordt bedoeld met "een gespeelde wedstrijd". En in verband daarmee, waar is ooit "afgesproken" dat 1x invallen voldoende is? Dat zegt Vinvlugt ergens, maar ik weet niet waar het staat.
 4. Ik weet dat 2. en 3. slechts op een voorstelpagina staan, maar juist bij voetballers is het niet moeilijk om een kwantitatieve eis te stellen; transfermarkt.nl en soccerway.nl houden voor ons de statistieken bij. Argument onder andere: zie wat Sijtze Reurich schreef over die zangeres. Als de slotsom wordt dat zo'n eis niet nodig is, akkoord. Dan denk ik dat er wel meer artikelen via TBP gaan voor besluitvorming over telkens specifieke gevallen.
 5. vraag: Is het mogelijk dat enkele moderatoren, die bij de discussie betrokken waren, een voorstel maken en daarover een peiling/stemming gaan organiseren? (jullie dus, je kent ongetwijfeld de procedure daarvoor). Desgewenst wil ik meekijken bij de formulering. Mogelijk kunnen we rekening houden met degenen die veel van deze artikelen hebben aangemaakt.

Off the record: ik kijk vrij regelmatig naar wedstrijden en naar de talkshow van Genee/Derksen/de Gijp. mvg., Koos van den beukel (overleg) 29 okt 2018 11:24 (CET)

PS Inmiddels heeft een herstart in de kroeg plaatsgevonden. Koos van den beukel (overleg) 29 okt 2018 16:43 (CET)

Nieuwsbrief 76 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven MediaWiki message delivery (overleg) 1 nov 2018 14:58 (CET)

Taksen / T. Tichelaar[bewerken]

Hoi Natuur12, ik zie net dat je Gebruiker:T. Tichelaar/Gebruiker:Taksen hebt geblokkeerd. Volgens mij heeft hij nog een account hier. Op een oude versie van zijn gebuikerspagina heeft hij een foto van zichzelf geplaatst, geupload door de (al 10 jaar niet gebruikte) account, nl.Gebruiker:Taks . groeten, De Geo (overleg) 5 nov 2018 15:38 (CET)

Hoi De Geo,
Ik ben op de hoogte van dat account alleen scheelt het net een maand of het account is al 10 jaar niet meer in gebruik. Zelf zie ik dan weinig toegevoegde waarde in het blokkeren. Natuur12 (overleg) 6 nov 2018 01:21 (CET)

This Month in GLAM: October 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Belgium report: Erbstuecke edit-a-thon; Women in Tech edit-a-thon; Wiki Club Brussels; Wikidata workshop + party
 • Brazil report: "There is no reason not to participate in a GLAM-Wiki initiative": an interview with the director of the Museum of Veterinary Anatomy
 • Estonia report: Estonian art and geoscience collections finding their way to Commons
 • Finland report: (RE)Photographic autumn
 • France report: GLAMWiki 2018 Tel Aviv; City of Grenoble
 • Germany report: GLAMorous Conferences
 • Netherlands report: ‘More Gelders Heritage available via Wikimedia’ by Erfgoed Gelderland; Writing week Friesland; Wiki Techstorm
 • Norway report: Wiki Loves Monuments and wikinobel
 • Poland report: Heirlooms - locally and internationally
 • Serbia report: The growing GLAM
 • Sweden report: Roundtripping Project, Books Import and Wikidata Imported to SOCH
 • Switzerland report: Built heritage conservation on Commons; les sans pagEs at a Modern art museum
 • UK report: Wikidata in Oxford
 • USA report: Wikiconference North America Culture Crawl
 • WMF GLAM report: Documentation survey, Structured Data on Commons consultations, blog posts and conferences
 • Calendar: November's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 nov 2018 09:16 (CET)

Nominatie onvoldoende onderbouwd[bewerken]

Kunt u mij uitleggen wat ik fout heb gedaan? En bedoelt u in plaats van

. Waren het niet

, ware het niet? (komma en zonder n) of iets anders?

Ik kan het artikel helaas niet meer zien. Had ik NE (ook) aan moeten geven? Als ik het me goed herinner, koos ik voor wiu omdat de tekst geen opmaak bevatte. Floortje Désirée (overleg) 19 nov 2018 12:25 (CET)

Beste Floortje Désirée,
Wat korte regels omtrent het nomineren van een pagina worden vermeld op Wikipedia:Wikiquette. Plaatsing van een artikel op de beoordelingslijst dient deugdelijk te worden onderbouwd en Een algemene verwijzing naar de conventies van Wikipedia is geen deugdelijke onderbouwing. Enkel het noemen van de afkorting WIU is dan vanzelfsprekend ook geen deugdelijke motivatie. Dat is zelfs nog minder motivatie dan een algemene verwijzing naar de conventies. (We bedoelen allemaal wat anders met WIU, de conventies zijn tenminste nog ergens opgeschreven). Een nieuwe gebruiker heeft op deze manier geen eerlijke kans om een artikel op te knappen of om de nominatiereden te weerleggen. Bovendien moet een afhandelend moderator maar gokken wat nu precies de aangedragen argumenten zijn. Nu was het in dit geval duidelijk dat het artikel niet voldoet maar ongemotiveerde nominaties of waarbij de motivatie van onvoldoende niveau is zijn een flinke hindernis. Zowel bij het verbeteren als bij het beoordelen van een artikel. Natuur12 (overleg) 19 nov 2018 12:34 (CET)
Waarschijnlijk ben ik vanwege de inhoud zo kort geweest. In het vervolg zal ik uitgebreider zijn. Floortje Désirée (overleg) 19 nov 2018 13:04 (CET)
Hartelijk dank! Zelfs op het ergste knoeiwerk kan tenslotte iemand hard hebben zitten zwoegen. Natuur12 (overleg) 19 nov 2018 13:05 (CET)

Brug 391[bewerken]

Beste Natuur; ik zie nu pas dat brug 391 toch gesneuveld is. Het zal dan altijd een rode link in het sjabloon blijven geven. Ik stel voor dat ik een kort itempje maak in de nabijgelegen brug van Kramer. Wat basisgegevens, maar dan heb ik de tekst nodig. Zou je die in mijn kladblok willen zetten of naar mij mailen.Ceescamel (overleg) 29 nov 2018 13:18 (CET)

Die tekst staat ook op WikiSage. Waarbij je weer het risico loopt dat je de tekst niet mag overnemen, omdat je dan volgens de prinicipielen de licentie schendt waaronder het nu op WikiSage staat. Daar is al eerder gezeur over geweest, kan ik me herinneren. Edoderoo (overleg) 29 nov 2018 14:25 (CET)
Je kunt trouwens ook gewoon een terugplaatsverzoek proberen. Er zijn immers bronnen bij het artikel, het is de keus van de afhandelend moderator geweest om die bronnen niet de trivialiteit overstijgend te bestempelen. Maar bronnen zijn niet verplicht, hoewel daar de meningen over verdeeld zijn, maar ze zijn er dus wel. Naar mijn mening is je artikel nu gesneuveld op de ultra-principiele mening van 1 enkele moderator, gevoed door enkele hardliners onder de gebuikersgemeenschap, die hier al jaren heel hard proberen de rest van de gebruikers te overschreeuwen. Dat alles bij elkaar maakt het dat het wellicht gewoon teruggeplaatst kan worden, als er een formeel verzoek voor wordt gedaan. Je hebt dan met een klein clubje gebruikers wel eeuwig ruzie, het alternatief is om eeuwig die rode link te laten voor wat het is. Een lastige keuze, ik weet het. Edoderoo (overleg) 29 nov 2018 14:30 (CET)
Belangrijke nuance: bronvermelding is niet verplicht, maar bronnen wel. En uiteraard moeten die het triviale (zoals alleen een fotootje op een hobbysite) ontstijgen. Marrakech (overleg) 29 nov 2018 14:51 (CET)
En de keuze is er ook niet een tussen het artikel terugplaatsen en voor eeuwig een rode link tonen. De rode link kan ook gewoon verwijderd worden (want we hoeven bezoekers niet uit te nodigen een pagina aan te maken over een NE-onderwerp). Jeroen N (overleg) 29 nov 2018 14:53 (CET)
PF; er is onlangs een nieuwe bron vrijgegeven, waarin de brug exact omschreven is (alleen de naam van de architect van dit wonder ontbreekt). Ik moest het artikel als het er nog was toch al herschrijven. Ik dien wel een verzoek tot herplaatsing in.Ceescamel (overleg) 29 nov 2018 15:17 (CET)

Beste Ceescamel,

Omdat je verzoek net wat verder gaat dan een verzoek in de eigen naamruimte is het denk ik beter als het terugplaatsverzoek zijn natuurlijk beloop krijgt. Nu lijkt het me echter geen goed idee om de kennis over deze brug maar bij een ander artikel te proppen. Wel vraag ik me af waarom je het archief Publieke Werken als bron wil gebruiken. Gebruik je archiefstukken pleeg je al snel origineel onderzoek.

Waar slaat dat weer op? Als je bronnen zoekt voor een evenement in het (digitaal) verleden zoals een spoorongeluk, moet je vaak in archieven van bijvoorbeeld kranten duiken. In de digitale wereld worden oud nieuws/feiten snel opgeruimd op de meeste websites. Of ga je zeggen dat het onderwerp/lemma alleen beschreven kan worden als het nog enigszins in de actualiteit is? Dit bronargument wordt enkel gebruikt als munitie om het artikel weg te krijgen, niet voor een echte inhoudelijke discussie. Wees dan eerlijk en vermeld dat je het onderwerp niet E vind. Andere onderwerpen waar de bebronning wel zwak is worden rust gelaten.Smiley.toerist (overleg) 29 nov 2018 18:58 (CET)
Daar ben ik het volledig mee eens. Dan zou bijvoorbeeld een oud boek ook niet meer als bron gebruikt kunnen worden, want je hebt erin gelezen en is dan 'eigen onderzoek', haha, wat een onzin. Natuurlijk kunnen archiefstukken ook als bron dienen, maar dat wordt hier als het 'men' uitkomt eigen onderzoek genoemd en als het 'men' uitkomt juist als bron gebruikt. Smiley.Toerist heeft hier volledig gelijk. - Richard kiwi Overleg 29 nov 2018 19:09 (CET)
Zucht. Ik heb het over dit soort archiefstukken, waar het archief waar Ceescamel over spreekt vol mee zit. Niet over oude krantenartikelen of oude boeken. (Wel twee soorten bronnen die weer hun eigen valkuilen kennen.) Natuur12 (overleg) 29 nov 2018 19:15 (CET)

Zou het niet beter zijn om Bruggen van Amsterdam op te knappen? Een lezer heeft daar veel meer aan dan aan een legpuzzel van 1600 stukjes. (Zoveel bruggen zijn er pak hem beet in Amsterdam.) Voor z'n artikel kan je dan gebruik maken als Bruggen In Amsterdam geschreven door de Amsterdamse architect Frank van Smit. Als ik de bronnen bij Brug 352 bekijk had je ooit toegang tot deze bron.

@Edoderoo: waarom je tot in de eeuwigheid ruzie zou krijgen met een aantal gebruikers wanneer je een terugplaatsverzoek doet ontgaat me. Dat criterium waar jij je tegen afzet is een ontzettend laagdrempelig criterium. Dat criterium zorgt er namelijk voor dat ook onderwerpen als Enzo Knol een volwaardig artikel kunnen krijgen in plaats van dat je afhankelijk bent van de persoonlijke voorkeur van de afhandelend moderator. We hebben jarenlang een moderator gehad die vooral naar de eigen persoonlijke voorkeur keek en we weten beide dat die manier van modereren niet z'n succesverhaal was. Als je voor bepaalde onderwerpen een uitzondering wil hebben op de uitgangspunten is een stemming de aangewezen weg. Natuur12 (overleg) 29 nov 2018 17:31 (CET)

Tja, het wordt altijd weer een discussie tussen uitersten. Alles weg behalve als er een "niet triviale bron" bestaat anders krijgt mijn hamster ook een artikel. Waarmee de indruk wordt gewekt dat ik van een ieders hamster een artikel zou accepteren, wat natuurlijk kolder is. Net als dat het kolder is dat we de bron-eis op een gereformeerd-overdreven manier moeten toepassen. Ik sta ook niet voor dat alle kerkjes van Fred L op die manier worden weggepoetst (wellicht wel om andere redenen), en ook niet dat de categorie Rijksmonument wordt leeggekieperd omdat de meeste artikelen de database van het RKD als belangrijkste bron hebben. Dat je met bepaalde gebruikers tot in de eeuwigheid ruzie krijgt, is wel mijn ervaring. De eerste sprong er binnen een kwartier als een bok op de haverkist op, hierboven. Met kul-argumenten, maar dat mag je natuurlijk weer niet zeggen. Echt, ik heb het gevoel dat de paus bekeren meer zin heeft dan hier serieus op argumenten discussieren. Edoderoo (overleg) 29 nov 2018 19:47 (CET)
@Edo: Het punt met mijn hamster als voorbeeld is dat een deel van de gebruikers met criteria komt waar z'n hamster rustig aan kan voldoen. Of een willekeurig huis of een lantarenpaal. Je kan natuurlijk niet met een reeks criteria komen en die niet consequent toepassen. Dan is het onderliggende criterium nog steeds: dit vindt Jan Jansen, Jan Cornelissen of Jan Klaassen interessant. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dergelijke hypocrisie niet van jouw hand komt. Wat ik over de kerkjes denk weet je. Maar wat betreft de monumenten. Gemeentelijke monumenten hebben we niet echt artikelen over maar de rijksmonumenten zijn echt wel bronnen over te vinden zoals het twaalfdelige Monumenten in Nederland. Het valt echt wel mee met hoe streng mensen zijn. Alleen zullen mensen een beetje hun best moeten doen om wat serieuze bronnen aan te dragen. Alleen artikelen accepteren die gebaseerd zijn op onafhankelijke, gezaghebbende secundaire bronnen klinkt toch niet zo slecht? Als iedereen het daarover eens kan worden is die discussie over hoe je nu bepaald welke bron aan die criteria voldoet ook zo lastig niet meer. Natuur12 (overleg) 30 nov 2018 19:14 (CET)

Nieuwsbrief 77 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 4 dec 2018 11:34 (CET)

tbp: nette uitleg[bewerken]

Hoi, ik zie dat je de tbp van 22-11 hebt afgehandeld. Het valt me op dat je duidelijk beargumenteert waarom je een artikel wel of niet behoudt. Ik zie andere moderatoren dat niet (of zelden) doen, waardoor ik meestal moet gissen naar hun beweegredenen. Kortom: een compliment voor jouw werkwijze, ik vind je uitleg bij de afhandeling echt heel erg prettig. Daar leer ik namelijk ook weer van!Thieu1972 (overleg) 6 dec 2018 18:21 (CET)

Fijn dat het geven van een toelichting gewaardeerd wordt! Mvg. Natuur12 (overleg) 6 dec 2018 19:00 (CET)
Daar sluit ik me graag bij aan! Lijkt me ook transparanter voor nieuwe gebruikers. Die zullen immers niet snel op het idee komen om op een rode link te klikken om te zien waarom het artikel verwijderd is. Encycloon (overleg) 6 dec 2018 22:41 (CET)

Survey bewerkers Nederlandstalige Wikipedia 2018[bewerken]

Dit jaar organiseert Wikimedia Nederland voor de derde keer een survey onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia. Misschien heb je de banner al voorbij zien komen. Er zijn in 2013 en 2015 soortgelijke surveys gehouden. Doel van de survey is om meningen van de bewerkers te peilen (bijvoorbeeld over de werksfeer) en inzicht te krijgen in de samenstelling van de gemeenschap.

Naar aanleiding van suggesties in De Kroeg benaderen we de meest actieve bewerkers persoonlijk om te vragen mee te doen. We zijn erg geïnteresseerd in je mening. Meedoen kan tot 17 december. Hier vind je de link naar de survey.

Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland 7 dec 2018 05:33 (CET)

Dubbele lokale schrijfweek: Duitstalige Gemeenschap[bewerken]

Vanaf maandag 10 tot en met vrijdag 21 december 2018 organiseren we de schrijfweken over de Duitstalige Gemeenschap van België.

De Duitstalige Gemeenschap is een van de drie gemeenschappen van België, gelegen tegen de grens met Duitsland en omvat negen gemeenten: Amel, Büllingen, Burg-Reuland, Bütgenbach, Eupen, Kelmis, Lontzen, Raeren en Sankt Vith. Het gebied strekt zich uit van het Drielandenpunt bij Vaals in het noorden tot aan het Drielandenpunt bij Ouren in het zuiden.

Het gebied is helaas nog maar heel beperkt op Wikipedia beschreven. Daarom nodigen we je uit om mee te schrijven over dit gebied en zo deze lacune stukje bij beetje mee te helpen opvullen.

Ook vindt er op zaterdag 15 december in Eupen een edit-a-thon plaats.

Deelnemen & meer informatie · Deelnemerslijst · Insipiratie · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 10 dec 2018 05:16 (CET)

This Month in GLAM: November 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Albania report: Wiki Photo Walk Albania 2018; Wiki Loves Monuments Albania
 • Armenia report: Singing Wikipedia; Photographs by Vahan Kochar
 • Brazil report: Diverse milestones for the Brazilian community
 • Denmark report: Intercontinental digitisation efforts
 • Estonia report: Making contacts both internationally and in Estonia
 • Finland report: Art and edit-a-thons
 • France report: Bibliothèque publique d’information; 3D museum collections on Wikimedia Commons
 • Indonesia report: Conserving and digitizing texts in West Sumatra
 • Macedonia report: Wiki Training at National and University Library "St. Clement of Ohrid"
 • New Zealand report: Equity, Wikidata, and the New York Times
 • Norway report: Collaboration with The National Archives of Norway
 • Philippines report: Wiki Loves Art
 • Poland report: Archival image uploads, student collaborations and international projects
 • Serbia report: Photo finish of the WIR's
 • Sweden report: The Swedish Performing Arts Agency; Library data starts to take shape; Learning Wikipedia at the Archives; Wikimedia Commons Data Roundtripping
 • UK report: Sum of All Astrolabes
 • USA report: Wikidata Workshop at Pratt School of Information; Wikidata Presentation for the New York Technical Services Librarians; Wikipedia Asian Month; Cleveland Park Wikipedia Edit-a-thon; Historic Ivy Hill Cemetery Workshop
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes–Issue 31, October–November 2018
 • WMF GLAM report: Welcoming Satdeep Gill; Structured Data on Commons; WikiCite
 • Calendar: December's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 dec 2018 06:56 (CET)

Betrouwbare bron[bewerken]

Beste Natuur, ik kom hier even los van de discussie omtrent die bruggen. Ik heb onlangs het artikel van de Bakkersstraat (Amsterdam) aangepast. Onlangs heb ik het straatje gefotografeerd. Nu probeer ik de foto's te uploaden, maar loop dan tegen het volgende op bij huisnummer 1:

 • het is een rijksmonument omschreven in nummer 289
 • de omschrijving in het monumentenregister: 17e eeuws pand met gepleisterde puntgevel en tweelichtvensters (de betrouwbare bron).
 • nl.wikipedia neemt die omschrijving over in het artikel Lijst van rijksmonumenten in Burgwallen-Nieuwe Zijde met een foto uit 2010
 • Commons neemt die omschrijving ook over met een Europeana-code die niet bestaat en volgens het kaartje is het gebouw in de Amstel verdwenen en de foto uit 2010
 • Wikidata neemt die omschrijving over en gebruikt het als lemma Q17294935 (moet doorgaan als ons dataregister) met de foto uit 2010

Wikipedia begon in 2001 (meen ik begrepen te hebben) en talloze mensen hebben zich her en der met dit gebouwtje bemoeid. Maar is het nou niemand opgevallen, dat dit gebouw niet uit de 17e eeuw kan zijn en dat het geen gepleisterde puntgevel heeft?

Wat blijkt: volgens de BAG stamt het huidige gebouw uit 1985 en dat kan kloppen want toen werd de hele straat op de schop genomen vanwege het verwijderen van de tramsporen. Het gebouw ziet er dus al 33 jaar (!) anders uit. En het fijne, dit geldt niet alleen voor 289 maar voor 289-293. En natuurlijk ook voor 207, want ook het gebouw aan de Amstel/Bakkersstraat dateert van 1985. Zes fouten in een halve dag.

Bakkersstraat 1 in 1973
Bakkersstraat 1-11 in 2018

Groet,Ceescamel (overleg) 12 dec 2018 12:35 (CET)

Beste Ceescamel,
Nog een reden om voorzichtig te zijn met het gebruik van databanken. Je weet vaak niet wie ze samenstelt. Is het een expert of de stagiair. En je weet vaak ook niet hoe ze aan hun informatie komen. (Vaak, niet altijd.) Helaas is er voor het samenstellen van de monumentenlijsten, de foto's op Commons en de items op Commons niet geput uit de literatuur maar enkel uit een databank. Dan sluipen dit soort fouten erin. Heb je al doorgegeven aan het monumentenregister dat er zaken niet kloppen?
Ik neem aan dat je me dit bericht schrijft naar aanleiding van mijn opmerkingen over het gebruik van archiefstukken. Elke bron heeft natuurlijk z'n eigen pro's en contra's maar we hebben nu eenmaal de richtlijn geen origineel onderzoek en die kunnen we niet zomaar opzij zetten omdat we zelf op basis van primaire bronnen een analyse willen maken. Bovendien, dat is ook niet nodig wanneer iemand echt goed de literatuur induikt in plaats van dat de gegevens van de eerste de beste websites geplukt worden die mensen via google vinden. Natuur12 (overleg) 12 dec 2018 14:47 (CET)
Uiteraard heb ik het doorgegeven, zeven stuks (ook 116a is van veel later datum). Soms komt bericht vlot, maar soms duurt het tijden. Ik hoop maar dat het dit keer vrij duidelijk is en dat ze snel afhandelen. Mijn verzoek van 391 kan de prullenmand in (zal dat daaraangeven). Ik heb de overbodige info eruit gehaald die nodig was voor een apart artikel en dan blijft er inderdaad bijna niets over. De brug figureert nu met alleen basisgegevens in de brug die ernaast ligt. En dat is voldoende. De bron die ik wilde gebruiken kan ik niet meer vinden in het woud dat die site is.Ceescamel (overleg) 12 dec 2018 14:52 (CET)

De ironie is dat je de waarheid in dit geval pas kunt vinden als je zelf onderzoek doet en de primaire bron bestudeert, namelijk de huizen in de straat. Terzijde, het gebeurt dat rijksmonumenten worden afgebroken en dat er op een latere datum een andere woning staat. Zou dat hier het geval kunnen zijn? VanBuren (overleg) 12 dec 2018 14:59 (CET)

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is die buurt gerenoveerd, inclusief de monumenten. Natuur12 (overleg) 12 dec 2018 15:16 (CET)
VanBuren; dat klopt. De opname in het register was in de jaren 70 en toen zag het eruit als op die oude foto's. In 1984/1985 werd de hele straat zowat afgebroken en werd er nieuwbouw neergezet. Ik kan het niet helemaal inschatten, maar ik heb het vermoeden dat er toen bepaald is dat de voorgevels grotendeels in de oude staat teruggezet moesten worden en de rest in nieuwe staat. De gebouwen voldoen voor wat betreft uiterlijk nog lichtjes aan de omschrijving, maar dus niet qua bouwtijd. Dat komt vaker voor, de monumentenstatus kan ook gelden voor een deel van het gebouw.Ceescamel (overleg) 12 dec 2018 15:18 (CET)
Ik heb de indruk dat 1 t/m 11 één pand is en nog in originele staat, maar dan wel gerestaureerd, maar zeker weten doe ik het niet. - Richard kiwi Overleg 16 dec 2018 14:24 (CET)

Geen zelfstandig, maar bijvoeglijk naamwoord[bewerken]

Beste Natuur12,

Je schreef in de kroeg enkele ervaring leden, terwijl je zeker en vast hebt bedoeld: enkele ervaren leden. Taalgroeten van Klaas `Z4␟` V:  16 dec 2018 10:33 (CET)
Bedankt voor het opmerken. Ik zal het aanpassen! Natuur12 (overleg) 16 dec 2018 18:08 (CET)
Ah, Vinvlugt had het al opgelost. Helemaal mooi :). Natuur12 (overleg) 16 dec 2018 18:09 (CET)
Wat-ie eigenlijk niet had mogen doen. Quod licet Iovi non licet boviKlaas `Z4␟` V:  17 dec 2018 09:51 (CET)
Maar bij Natuur12 wel, 'graag zelfs'. Encycloon (overleg) 17 dec 2018 09:59 (CET)
Als ik het had gedaan was ik geblokkeerd voor 1 of 2 weken ondanks dat 'graag'. Overigens was het geen spel- maar een grammaticafout. Klaas `Z4␟` V:  17 dec 2018 13:25 (CET)

Nieuwe dubbele schrijfweek kerstweken 2018[bewerken]

Vlag van Luxemburg

Allereerst alvast fijne dagen gewenst!

Honderdtachtig jaar geleden werd België met het Verdrag van Londen (1839) een onafhankelijk land. Daarbij verloor Luxemburg meer dan de helft van haar grondgebied aan België. Laten we door artikelen te schrijven dit land weer groeien, maar dan op Wikipedia, en het op één na kleinste land binnen de Europese Unie op Wikipedia groot maken.

Daarom houden we van 22 december 2018 t/m 6 januari 2019 de jaarlijkse kerstschrijfweken schrijfweken die gericht zijn op dit gebied. Iedereen kan meedoen door te schrijven over Luxemburg en verwante onderwerpen.

Meer informatie, de deelnemerslijst en de bijdragenlijst zijn te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Luxemburg.

Deelnemen & meer informatie · Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 22 dec 2018 03:34 (CET)


PS: Vanaf vandaag kun je ook je stem uitbrengen welk project of welke gebruiker een WikiUil zou moeten krijgen voor diens bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia in 2018. Zie daarvoor op de pagina der genomineerden. - Taketa & Romaine 22 dec 2018 03:34 (CET)

Sterrendag[bewerken]

Sterrendag! Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen.

Herintroductie sterrendag: Uit te reiken aan iemand die u afgelopen jaar positief opviel. Dat kan een hele serie bewerkingen of initiatieven zijn, maar ook één bijzondere bewerking. Het idee is laagdrempelig; de ster hoeft niet ergens op een lijst ingeschreven te worden, slechts uitdelen ter waardering. Leuk zou zijn om daar een kleine persoonlijke motivatie aan toe te voegen, maar niets is verplicht. Het gaat om het gebaar. Het uitdelen ervan vindt plaats op 31 december, deelt u er ook eentje uit vandaag?

Rode raaf (overleg) 31 dec 2018 00:38 (CET)

Dankje! Wat een leuk initiatief. Natuur12 (overleg) 31 dec 2018 20:32 (CET)

This Month in GLAM: December 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Armenia report: Cooperation with Yerevan Drama Theatre Named After Hrachia Ghaplanian; Singing Wikipedia (continuation); Photographs by Vahan Kochar (continuation)
 • Australia report: 2019 Australia's Year of the Public Domain
 • Belgium report: Writing weeks German-speaking Community; End of year drink; Wiki Loves Heritage photo contest
 • Brazil report: Google Art and GLAM initiatives in Brazil
 • India report: Collaboration with RJVD Municipal Public Library
 • Italy report: Challenges and alliances with libraries, WLM and more
 • Macedonia report: Exhibition:"Poland through photographs" & Wikipedia lectures with children in social risk
 • Malaysia report: Technology Talk and Update on Wikipedia @ National Library of Malaysia
 • Portugal report: Glam Days '18 at the National Library of Portugal
 • Sweden report: Hats 🎩🧢👒🎓
 • UK report: Oxford
 • USA report: Holiday gatherings and visit to Internet Archive
 • Wikidata report: Wikidata reports
 • WMF GLAM report: Structured Data on Wikimedia Commons: pilot projects and multilingual captions
 • Calendar: January's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 jan 2019 20:58 (CET)

Taksen, T. Tichelaar: dossier?[bewerken]

Hallo Natuur12,

Nadat ik vanmiddag met een wee gevoel uren had zitten werken om het kinderlijke taalgebruik, de losse flodders en de reeks kleinere en grotere missers in het artikel August von Kotzebue te corrigeren, ben ik gaan kijken van wie dit allemaal afkomstig was. Dat bleek T. Tichelaar te zijn. Ik ben daarom in zijn bijdragen gedoken en bij nader inzien bleek Kotzebue er nog genadig af te komen.

In het bijzonder trok deze grote toevoeging op Andries Pels (1655-1731) mijn aandacht en ik heb de eerste tien bronnen ervan nagelopen. Vrijwel allemaal waren het primaire bronnen, die hooguit bijkomend mogen zijn. Veel erger: werkelijk niet een bleek ondersteunend voor wat in de tekst gesteld werd. Het begon met de conclusie afkomstig uit 's-Hertogenbosch die niet glashelder uit de bron bleek. Dan een huwelijk met ene Barbara Opalfens, die in de ene bron niet genoemd wordt en in de andere Barbara van Opalssen heet. Vervolgens ene Paulus Pels die voor 1608 overleden zou zijn, terwijl de bron schrijft over iemand die in 1616 in Hanau woont. En zo gaat het maar door. Voor een verhaal over de levering van buskruit aan Engeland geeft Taksen een bron die gaat over een erfeniskwestie rond een watermolen in Duitsland. Ik heb al zijn 252 (!) bewerkingen aan 'Andries Pels' teruggedraaid; gelukkig zat daar niets noemenswaardigs van andere gebruikers tussen.

Behalve deze enorme flaters, waarbij goede wil nog nauwelijks aannemelijk is, kwam ik ook klein venijn tegen, zoals 2500 slaven die op vijf schepen naar de Caraïben verscheept moesten worden en een Frans paspoort moesten krijgen. Zou het? Het waren natuurlijk de schepen die een paspoort (toestemming voor invaart of doorvaart) nodig hadden.

De reden dat ik hierheen kom om dit aan te kaarten is, dat jij je op de regblokpagina scherp uitsprak over de bewerkingen van de drie-eenheid Taks, Taksen en T. Tichelaar. Weet jij hier meer over? Bestaat er een nalooplijst of zijn er afspraken gemaakt? Mijn indruk is, dat de oudere bewerkingen weliswaar ondermaats zijn, maar met begrijpelijke fouten. Bij de recentere bijdragen is er soms amper verband met de werkelijkheid. Ik hoor graag wat er al aan overleg en dossiers is — bertux 16 jan 2019 02:55 (CET)

De verwijzingen naar Gebruiker:Taksen heb ik allemaal bekeken zonder een dossier te vinden, dus ik veronderstel dat er nog geen project voor controle en terugdraaiing is, momenteel — bertux 16 jan 2019 03:10 (CET)

Hoi Bertux,

Er is zover ik weet geen nalooplijst van de Taksen. Zijn naam staat eigenlijk niet op Wikipedia:Nalooplijsten. Het ontbreken van z'n lijst zou zomaar te maken kunnen hebben met het aggressive gedrag van Taksen richting de mensen die hem aangesproken hebben. Momenteel heeft hij dan ook een blokkade wegens privacyschending. Tegen Taksen heeft ook een vrij zware uitspraak van de Arbitragecommissie gelopen: Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/betreft arbcomverzoek over Gebruiker Taks. Deze is inmiddels verlopen.

Zijn bewerkingen nalopen is denk ik onbegonnen werk. Misschien zou de discussie opgestart moeten worden om al zijn recente werk te laten schrappen. Dan kunnen we de tijd die noodzakelijk is om alles na te lopen en te corrigeren besteden aan andere zaken. Dit gaat anders namelijk nooit af zijn. Natuur12 (overleg) 16 jan 2019 20:25 (CET)

Er is inderdaad geen nalooplijst voor een van de genoemde drie gebruikersnamen. In het verleden is er wel eens opgemerkt dat alle bewerkingen van Tichelaar/Taksen/Taks dienen te worden nagekeken. Met name over zijn brongebruik waren opmerkingen. Hij is zijn eigen website begonnen en gebruikte vervolgens die site als bron voor zijn lemma's op WP. Zie bijvoorbeeld hier en hier. Gezien zijn bewerkingsgeschiedenis op WP is die site volkomen onbetrouwbaar. Het lijkt mij - om te beginnen - om alle teksten te verwijderen, waarvan hij als bron zijn eigen website noemt of waarvan duidelijk is dat zijn teksten zijn overgenomen van zijn eigen site. mvg. HT (overleg) 18 jan 2019 01:05 (CET)
Positief gezien kwam die website maar één keer voor op Wikipedia. Nu nul keer. The Banner Overleg 18 jan 2019 03:45 (CET)

Zelforganiserende bureaucratie[bewerken]

hoi Natuur12, ik zie dat je Zelforganiserende bureaucratie -geheel terecht- hebt verwijderd wegens schending van auteursrechten. Mag het dan nog wel in een versie in de eigen gebruikersruimte staan (Gebruiker:PLubking/Kladblok) ? groeten, De Geo (overleg) 16 jan 2019 20:33 (CET)

Hoi De Geo,
In de eigen naamruimte mag het ook niet dus ook daar verwijderd. Bedankt voor het erop wijzen! Natuur12 (overleg) 16 jan 2019 22:01 (CET)