Wikipedia:Coachingsprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Beschikbare coaches alfabetisch gerangschikt

B kimmel

Ik ben sinds eind 2004 actief op Wikipedia en heb veel gewerkt aan artikelen over verschillende dieren. Ik schrijf voornamelijk over amfibieën en reptielen en ook wel ongewervelde dieren. Ik help graag andere gebruikers door ze wegwijs te maken op de Wikipedia als ze serieus bijdragen. Toen ik net begon liep ik tegen dezelfde problemen aan als nieuwe gebruikers, zoals bij de sjablonen en de verschillende codes die gebruikt worden.
Vakgebieden:

 • Amfibieën
 • Reptielen
 • Ongewervelde dieren

Bob.v.R

Sinds 2004 ben ik actief op wikipedia; mijn interessegebieden zijn o.a. wiskunde, ICT en schaken. Ook ben ik redelijk op de hoogte van de vele geschreven en ongeschreven regels die gelden voor wikipedia-artikelen. Beginnende gebruikers die kennis willen toevoegen help ik graag bij het zorgen dat een artikel voldoet aan de geldende 'wikipedia-normen'. Opmerking: een objectief wikipedia-artikel schrijven over jezelf is bijna onmogelijk, laat dat liever over aan anderen.
Vakgebieden:

 • Wiskunde

Dqfn13

Mijn eerste bewerking was in 2008, maar pas sinds 2010/2011 ben ik echt actief. Vandalismebestrijding en het schrijven van artikelen over het Cultureel Erfgoed zijn mijn grootste bezigheden. Ik vind dat een coach bruggen slaat tussen de ervaren en minder ervaren gebruikers. Daarnaast dient deze de gecoachte te "beschermen" (begeleiden).
Vakgebieden:

Ellywa

Al lang Wikipediaan en ook al wat langer op deze wereld dan de meesten hier. Ik merk dat nieuwe mensen soms tegen muren oplopen. Ik help graag teneinde dat te voorkomen. Wikipedia is erg ingewikkeld. Niet alleen door de techniek, maar ook door alle regels. Mijn doel van het coachen is dat een nieuwe collega plezier krijgt in het bijdragen aan Wikipedia en blijvend mee wil doen aan dit prachtproject. Als jij mij als coach wil hebben, schrijf mij dan aan welke onderwerpen je vooral wilt gaan schrijven op Wikipedia. N.B. ik help alleen als je met kleine stapjes bestaande artikelen wilt uitbreiden. Voor het helpen bij nieuwe artikelen of bij artikelen die op de beoordelingslijst staan ben ik niet beschikbaar.
Vakgebieden:

 • Fysica en geluid(hinder).
 • Schilderkunst - vooral door vrouwen
 • Vrouwendingen met een "gap" op Wikipedia.
 • Muziek (klassiek en jazz) - met een focus op vrouwen
Ernie

Ik ben reeds sinds 2005 actief op wikipedia. Sinds 2 jaar ben ik wel actiever geworden dan voorheen. Al te vaak stelde ik zelf vast dat het niet zo eenvoudig was (en is) om hier op Wikipedia je weg te vinden. Anderzijds merk ik dat veel nieuwkomers hetzelfde probleem ervaren, waardoor er vaak veel energie verloren gaat maar anderzijds haken nieuwe gemotiveerde gebruikers dan soms gewoon af. Om dit te verhelpen had ik al eerder eens voor een soort coaching/peterschap gepleit zodat ik vond dat ik bij dit nieuwe schitterende initiatief als coach niet mocht ontbreken. Samen kunnen we van dit unieke samenwerkingsproject nog iets unieker maken!
Vakgebieden:

 • Sport (Olympische Spelen en andere evenementen)
 • Wielrennen
 • Atletiek
 • Wintersport
 • Voetbal

Netraam

Als je eenmaal op gang bent gekomen op wikipedia, kan het een behoorlijk verslingerende hobby worden. Ik draag sinds 2007 bij (voornamelijk over de onderwerpen hiernaast) en heb dat sindsdien met plezier mogen ondervinden. Maar de eerste stappen zijn vaak moeilijk en soms ontmoedigend. Ik help je graag op weg.
Vakgebieden:

Spanje en Frankrijk, met name de cultuur (muziek, media, politiek) van die landen. Ik heb een opleiding tot docent gedaan.

Woudloper

Ik ben op de Nederlandse Wikipedia actief sinds midden 2006 en heb de meeste kanten van dit project sindsdien wel verkend. In de eerste plaats schrijf ik artikelen, maar ik heb me ook met vandalismebestrijding en conflictbemiddeling beziggehouden. Ik ben enkele jaren moderator geweest en heb twee termijnen in de arbitragecommissie gezeten. Voor de Wikimedia Foundation heb ik anderhalve maand deelgenomen aan de Taskforce for Quality, een soort denkgroep die advies gaf hoe de kwaliteit van artikelen beter gegarandeerd kan worden. In lijn met dat laatste zet ik me nog steeds in voor het (waar mogelijk) verbeteren van richtlijnen en adviespagina's en het zoeken naar manieren om de kwaliteit van artikelen op te krikken.
Voor vragen of voor coaching ben ik bereikbaar op mijn overlegpagina.
Vakgebieden:

 • Professionele achtergrond: geologie gestudeerd
 • Interesse: alle aansluitende natuurwetenschappen (biologie, scheikunde, natuurkunde, enz.)
 • Werkzaam: als leraar (natuurkunde, scheikunde, biologie, aardrijkskunde, incidenteel ook wel eens wiskunde en Engels gegeven)
 • Interesse: algemene geschiedenis en kunstgeschiedenis
 • Interesse: wetenschapsfilosofie en wetenschapsgeschiedenis