Wikipedia:Regeling checkusers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groene vink Dit is een pagina waarvan de inhoud 'vastligt'. Inhoudelijke wijzigingen aan deze pagina mogen alleen met instemming van de Wikipedia-gemeenschap gebeuren. Opmerkingen kunnen worden geplaatst op de overlegpagina.
Zie WP:AC/RC

Artikel 1: Ondergeschiktheid[bewerken | brontekst bewerken]

1. Deze regeling is ondergeschikt aan alle beleid, richtlijnen en/of beperkende regelingen van de Wikimedia Foundation.
2. Deze regeling is een aanvulling op de Checkuser Policy

Artikel 2: Aantal checkusers[bewerken | brontekst bewerken]

1. Het aantal tegelijkertijd aangestelde checkusers wordt door de arbitragecommissie bepaald.[a]
2. Het aantal checkusers zal nooit lager zijn dan twee.
3. In het geval het aantal checkusers onder de twee zakt, worden conform de global CheckUser Policy de rechten van de resterende checkuser ingetrokken. De Arbitragecommissie zal in dat geval zo spoedig mogelijk een of meerdere nieuwe checkusers benoemen. De Arbitragecommissie zal, wanneer de nieuwe checkusers benoemd zijn, desgewenst de rechten van de overgebleven checkuser (laten) herstellen.

Artikel 3: Aanstelling[bewerken | brontekst bewerken]

1. Werkwijze bij selectie
1.1 De Arbitragecommissie schrijft een openbare oproep uit, waarin bewerkers van Wikipedia worden uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor deze functie.
1.2 Na sluiting van deze oproep zal de commissie een besluit nemen. Zij kan zich hierbij laten adviseren door de zittende checkusers.
1.3 Indien de Arbitragecommissie niet langer door minstens 25 leden van de gemeenschap is verkozen, is zij volgens de globale checkuser policy niet langer bevoegd om checkusers te benoemen en vervalt elk in dit reglement genoemd recht of plicht van de Arbitragecommissie met betrekking tot checkusers. In voorkomend geval berust de verantwoordelijkheid voor het aanstellen van checkusers en elk ander in dit reglement genoemd recht en plicht van de Arbitragecommissie met betrekking tot checkusers bij de gemeenschap. Elke beslissing van de gemeenschap dient middels een stemming tot stand te komen, waarbij minimaal 75% van de stemgerechtigden achter de beslissing dient te staan. Zij kan hierna besluiten om, eens de Arbitragecommissie terug door 25 of meer leden van de gemeenschap verkozen is, de verantwoordelijkheid terug bij de Arbitragecommissie te leggen.
2. Een checkuser dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Een kandidaat-checkuser dient: ...
2.1 ... te voldoen aan de leeftijdsvoorwaarde die opgelegd wordt door het globale beleid dat de toegang tot niet-publieke data regelt.
2.2 ... een niet-geblokkeerd gebruikersaccount bij Wikipedia te hebben.
2.3 ... de laatste bewerking minder dan zes maanden geleden te hebben gedaan.
2.4 ... te voldoen aan alle andere bepalingen die opgenomen zijn in het globale beleid. Hieronder valt onder meer het ondertekenen van de Vertrouwelijkheidsovereenkomst voor niet-publieke informatie.
2.5 ... geen lid te zijn van de Arbitragecommissie van de Nederlandstalige Wikipedia.
3. Nadat aan alle eisen voldaan is, zal een steward de benodigde rechten verlenen.
4. Aanstelling geschiedt voor onbepaalde tijd.

Artikel 4: Werkwijze checkusers[bewerken | brontekst bewerken]

1. Checkusers voeren de werkzaamheden uit zoals beschreven op de pagina over checkusers.
2. Bij een checkuseronderzoek worden checkuser- en moderatortaken onderscheiden. Met betrekking tot een specifieke kwestie kan de checkuser nooit ook moderatortaken, vervullen.
3. Een verzoek tot uitvoeren van een checkuser kan worden ingediend via verzoekpagina of via een vertrouwelijk verzoek tot een of meerdere checkuser(s) (bijvoorbeeld, maar zeker niet beperkt tot, mail). De checkuser voert dan de volgende stappen uit:
3.1. Het verzoek dient te worden getoetst aan de lokale definitie van sokpopmisbruik en de globale checkuser policy. Een checkuser kan alleen worden uitgevoerd als het verzoek hiermee in lijn is.
3.2. Na het onderzoek wordt de uitkomst gemeld op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen of vertrouwelijk doorgegeven aan een moderator. Hierbij mag geen achterliggende privacygevoelige informatie, zoals IP’s gedeeld worden met gebruikers die geen checkuser zijn.
4. Wanneer een checkuser een controle heeft uitgevoerd, zal een moderator andermaal nagaan (op basis van het verzoek en het gedrag van de gebruikers in kwestie) of er sprake is van misbruik van sokpoppen en indien nodig, de betrokken accounts blokkeren.
5. Nadat de moderator een zaak heeft afgehandeld, kan een van de checkusers de betrokken IP-adressen blokkeren. De checkusers van de Nederlandstalige Wikipedia hebben uitsluitend voor dit doeleinde, blokkeerrechten toegekend gekregen door de gemeenschap.

Artikel 5: Ontheffing[bewerken | brontekst bewerken]

1. Een checkuser verliest diens functie indien:
1.1 deze te kennen geeft de functie neer te willen leggen;
1.2 deze wordt verkozen tot lid van de Arbitragecommissie van Wikipedia en deze functie aanvaardt.
2. De Arbitragecommissie kan besluiten een checkuser uit functie te zetten indien:
2.1 deze gedurende zes maanden geen bijdrage heeft geleverd op de Nederlandstalige Wikipedia;
2.2 deze gedurende zes maanden geen legitiem gebruik heeft gemaakt van de bij deze functie horende rechten. Een checkuser kan vooraf of gedurende deze periode aan de Arbitragecommissie verzoeken deze termijn te verlengen tot twaalf maanden. De commissie kan besluiten in een voorkomend geval de rechten op te schorten;
2.3 deze wordt verkozen tot steward en deze functie aanvaardt. De Arbitragecommissie kan, al dan niet in overleg met de betreffende checkuser, besluiten dat de combinatie in haar ogen acceptabel is en dit periodiek evalueren met de betreffende checkuser;
2.4 deze wordt aangesteld als lid van de ombudscommissie en deze functie aanvaardt. De Arbitragecommissie kan, al dan niet in overleg met de betreffende checkuser, besluiten dat de combinatie in haar ogen acceptabel is en dit periodiek evalueren met de betreffende checkuser.
2.5 de Arbitragecommissie dat in het belang van Wikipedia acht;
2.6 deze misbruik maakt van de toevertrouwde rechten. Hieronder valt, naast het misbruik van de eigenlijke checkusertool, ook het misbruik van de blokkeerrechten die aan de functie van checkuser verbonden zijn.
3. De Ombudscommissie kan klachten over schending van het checkuserbeleid, het privacybeleid en het beleid met betrekking tot de toegang tot niet-publieke gegevens onderzoeken en daartegen optreden. De Wikimedia Foundation kan, na een aanbeveling van de Ombudscommissie, besluiten om een checkuser uit diens functie te ontheffen.

Artikel 6: Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

1. De Arbitragecommissie stelt deze regeling vast. In voorkomende gevallen kan zij besluiten om deze regeling aan te passen.

Artikel 7: Slot[bewerken | brontekst bewerken]

1. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist de Arbitragecommissie.
Voetnoten
  1. In januari 2018 heeft de Arbitragecommissie dit aantal op vijf bepaald.