Wikipedia:Religie- en filosofiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RFEen nieuw onderwerp toevoegen

Wikireligiecafe.PNG
welkom in het Religie- en filosofiecafé

een forum voor religie en filosofie van de Nederlandstalige Wikipedia

Vragen en discussies over alles wat met religie en filosofie te maken heeft zijn hier welkom.
Zie het archief voor ouder overleg.

Sanzio 01 Plato Aristotle.jpg

U bevindt zich hier:

Suspensie versus laïcisatie[bewerken]

L.S.,

Is er verschil tussen Suspensie (kerkelijk recht) en Laïcisatie?
Kunnen deze lemma's misschien samengevoegd worden? (Zo ja, welke term heeft dan de voorkeur?)
Als het beter is om beide lemma's aan te houden: Kan anders iemand deze lemma's aanvullen om het verschil te benadrukken? Vooral het lemma suspensie dat maar anderhalve regel heeft.
Met vriendelijke groet, JoostB (overleg) 29 mrt 2019 17:43 (CET)

Beste JoostB, bij laïcisatie raakt de geestelijke het geestelijk ambt kwijt, bij suspensie niet. Daar raakt de geestelijke alleen bepaalde bevoegdheden al dan niet tijdelijk kwijt, maar blijft hij geestelijke. Zie Codex Iuris Canonici artt. 1333 en 1334 (over suspensie) en artt. 290-293 (over laïcisatie). Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 30 mrt 2019 12:43 (CET).

Theodore Edgar McCarrick[bewerken]

In navolging van mijn vorige bijdrage:
Omdat Theodore Edgar McCarrick in de lekenstand is teruggezet heeft gebruiker Overleg gebruiker:Mattflorence bij een bewerking in de commentaarregel de vraag gesteld: ''Misschien goed om kader te veranderen? (zie engelse wiki) de man is immers geen priester of bisschop meer.
Kan de 'infobox bisschop' blijven bestaan in zijn lemma? (mij herinnerend de spreuk Gij zijt priester tot in de eeuwigheid die mijn vader in het Latijn kon uitspreken)
Is hier sprake van suspensie of laïcisatie?
Bedankt voor de aandacht, JoostB (overleg) 29 mrt 2019 17:51 (CET)

Om met het laatste te beginnen: je geeft zelf al het antwoord: McCarrick is in de lekenstand teruggezet, dus laïcisatie. De infobox kan wat mij betreft blijven staan, maar niet om de reden die je tussen haakjes geeft. Die gaat vanwege de laïcisatie namelijk niet meer op. McCarrick heeft een artikel gekregen omdat hij bisschop (zelfs kardinaal) en daarom is de infobox van toepassing. De situatie is wat mij betreft niet anders dan bij gestopte voetballers of gepensioneerde burgemeesters. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 30 mrt 2019 12:31 (CET).