Wikipedia:Religie- en filosofiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RFEen nieuw onderwerp toevoegen

Wikireligiecafe.PNG
welkom in het Religie- en filosofiecafé

een forum voor religie en filosofie van de Nederlandstalige Wikipedia

Vragen en discussies over alles wat met religie en filosofie te maken heeft zijn hier welkom.
Zie het archief voor ouder overleg.

Sanzio 01 Plato Aristotle.jpg

U bevindt zich hier:

Kloosternaam[bewerken]

Graag advies aangaande een wijziging op J.V. de Groot. Het betreft deze wijziging. Mijn opponent beweert dat niet Vincentius, maar Joannes Vincentius of zelfs Joannes Vincentius de Groot de kloosternaam van De Groot is. Om een bewerkingsoorlog te voorkomen graag de mening van een betrouwbare derde. Zie ook de overlegpagina. Bij voorbaat dank, Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 00:17 (CEST).

Sorry, maar Jürgen heeft het niet helemaal begrepen. De Groot's kloosternaam was inderdaad Vincentius, maar bij zijn wereldlijk optreden werden eerste doopnaam en kloosternaam gecombineerd. Precies zo ook bij zijn ordegenoot en opvolger Reinier Welschen. Ik word er wel een beetje moe van om dit aan Jürgen duidelijk te maken. Ik had het leuk gevonden als hij wat constructiever aan dit door mij aangemaakte artikel had meegewerkt. Hij lijkt nu spijkers op laag water te zoeken. -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 00:22 (CEST)
Ik had verwezen naar de overlegpagina, maar als je hier je vermoeidheid ook nog even als een lijkwade van Turijn over de gemeenschap wilt hangen om te benadrukken wat een domoor ik wel niet ben, dan zal ik hier nog even herhalen dat je de feiten op een misselijke wijze aan het verdraaien bent, en dat is voor iedereen zichtbaar. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 00:33 (CEST).
Maak jezelf toch niet zo belachelijk, Jürgen. -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 00:38 (CEST)
Jouw oordeel is me in zeer korte tijd waardeloos geworden. Zeldzaam. Gisteren was ik nog verheugd over het feit dat je toevallig[?] een dag nadat ik op Commons ter voorbereiding op een artikel de eerste afbeeldingen van De Groot had toegevoegd en gecategoriseerd ook van plan was een artikel over De Groot te schrijven, maar mijn god wat heb ik me vergist. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 00:45 (CEST).
Wie draait hier nu zaken om? Ik stel jou eigener beweging op de hoogte dat ik een artikel over De Groot wil schrijven en vervolgens doe ik dat. Nu ben je woedend omdat je je gepasseerd voelt. Ik kan het ook niet helpen dat jij dat ook had willen doen. Maar waarom sluit je je niet gewoon aan bij mijn initiatief, het maakt toch niet uit wie er een begin maakt, dat is toch geen wedstrijd? -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 00:53 (CEST)

Ik schrijf nergens dat ik me gepasseerd voel. Er is iets grondig mis met jouw taalgevoel. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 00:55 (CEST).

Dat hoef je ook niet geschreven te hebben, dat is mij zo wel duidelijk. -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 00:59 (CEST)
Je zit er volledig naast. Ik voel me niet gepasseerd. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 01:01 (CEST).
Je insinueert zelfs dat ik op de hoogte was van jouw voorbereidingen voor zo'n artikel en dat ik jou voor heb willen zijn. Waarom? Zo kinderachtig ben ik niet. Jij zocht contact met mij en toen heb ik jou eigener beweging verteld dat ik over De Groot een artikel zou maken. Toen deed jij of je daar blij mee was, want dat je dat zelf ook had willen doen. Wat doet dat ertoe? Ik had dat plan blijkbaar net wat langer. Ik heb nu een begin gemaakt zoals het mij goed leek. Dat doe ik omdat ik affiniteit heb met deze materie. Zit niet te mokken, maar sluit je aan bij mijn initiatief. -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 01:13 (CEST)
Ik had me aangesloten bij je initiatief, maar je waardeerde mijn toevoegingen niet en je verdraait zelfs de gang van zaken die mij op deze pagina om advies deed vragen. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 01:19 (CEST).

Jij beschuldigt mij van verdraaien. Ik verdraai helemaal niets. Maar ik draai weleens wat weg, ja, als iemand het te bont wil maken.-- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 01:29 (CEST)

Als ik jouw was, dan zou ik de zaak niet zo op de spits drijven. Dit gesprek is hier begonnen omdat ik mij niet kon vinden in jouw opvatting "zijn 'kloosternamen' waren Joannes (zonder h) Vincentius", die een argument zou moeten zijn voor de terugdraaiing waarnaar ik hierboven heb gelinkt. De rest is prietpraat en niet de fraaiste. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 01:35 (CEST).
Ik zal dit alles dan maar aan een overgevoeligheid aan jouw kant toeschrijven. Wat zonde van alle goede bedoelingen. Ik laat het hierbij. -- Tevergeefs (overleg) 14 okt 2018 01:34 (CEST)
Ik ben gevoelig voor ongeïnformeerde kritiek op mijn redactionele bijdragen en ik zie niet hoe en waarom die gevoeligheid over zou moeten gaan in een 'overgevoeligheid'. Mijn goede bedoelingen hielden voor jou kennelijk op toen het je nodig vond om onder uitroeping van "Flauw, zeg!" mijn verbetering teniet te doen. Jürgen Eissink (overleg) 14 okt 2018 01:53 (CEST).

Is iedere priester en bisschop tevens theoloog?[bewerken]

De Categorie:Nederlands rooms-katholiek priester en de hieronder liggende subcategorieën zoals Categorie:Nederlands rooms-katholiek bisschop; zijn nu een sub van Categorie:Nederlands theoloog.

Naar mijn mening is iedere priester en bisschop wegens zijn studie, roeping en toewijding tevens theoloog.

Maar in laatstgenoemde categorie komen diverse namen voor die in de subcategorieën ook al staan vermeld. Mijn voorstel is om de dubbelen uit de theologencategorie te verwijderen die al in de priester- of bisschopscategorie staan.

Met vriendelijke groet, JoostB (overleg) 14 okt 2018 10:58 (CEST)

Ik vind je opvatting begrijpelijk, maar er moet misschien toch onderscheid gemaakt worden tussen hen die aan een seminarie hebben gestudeerd of überhaupt priester zijn, en hen die een academische opleiding hebben genoten. Dat kan, maar hoeft niet, met een aanvullend kerkelijk programma. Volgens mij is het wetenschappelijke gedeelte niet verplicht bij iedere kerk, waaronder de room-katholieke kerk. En dan zijn er buiten het christendom priesters. In het hindoeïsme en boeddhisme, en in historische context in het jodendom. De academische of hbo-opleiding is verplicht voor bijvoorbeeld de PKN, wordt met aanvulling goedgekeurd maar niet verp[licht door de RKK, maar is wel verplicht geestelijk verzorgers in de gezondheidzorg. Jasper Kloekmoed [!?] 14 okt 2018 20:43 (CEST)
In mijn laatste bijdrage aan een eerdere discussie heb ik aangegeven dat in mijn ogen een theoloog iemand is, die theologie beoefent. Daarvoor is niet vereist dat deze een academische opleiding heeft gevolgd. Die eis zou met name in het pre-universitaire tijdperk - en daartoe behoort ongeveer de helft van de geschiedenis van het christendom - tot kolderieke resultaten leiden, bijvoorbeeld dat Augustinus, Gregorius de Grote en andere kerkvaders geen theoloog zouden zijn. Kortom: ik deel de opvatting van JoostB. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 18 okt 2018 20:53 (CEST).
In aanvulling op de een na laatste zin van wat Gasthuis schrijft: De term theologie werd al door Plato en Aristoteles gebruikt ver voor iedere christelijke traditie. De derde en vierde zin in het artikel theologie is dus onjuist of vergt in ieder geval nadere duiding. Plato en Aristoteles gebruikten de term theologie als het ging om de vraag welke vorm de verhalen over de goden zouden moeten krijgen.
Pseudo-Dionysius, een christelijke auteur en dan zitten we al eind vijfde eeuw bedoelde met het woord theologen de personen die rechtstreeks van Godswege spreken, zoals de auteurs van de boeken van de bijbel. De schrijvers van de woorden van God dus. Evagrius was van opvatting dat wie waarachtig bidt een theoloog is. If you pray truly, you are a theologian Renevs (overleg) 18 okt 2018 22:28 (CEST)