Wikipedia:Religie- en filosofiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RFEen nieuw onderwerp toevoegen

Wikireligiecafe.PNG
welkom in het Religie- en filosofiecafé

een forum voor religie en filosofie van de Nederlandstalige Wikipedia

Vragen en discussies over alles wat met religie en filosofie te maken heeft zijn hier welkom.
Zie het archief voor ouder overleg.

Sanzio 01 Plato Aristotle.jpg

U bevindt zich hier:

Nieuw: Gedachtenis van Maria Moeder van de Kerk[bewerken]

Beste theologen en religieuzen,


Vandaag heeft het Vaticaan dit decreet uitgevaardigd. Nederlands bericht: Nieuw: Gedachtenis van Maria Moeder van de Kerk. Italiaans bericht: Papa Francesco stabilisce la memoria di Maria "Madre della Chiesa"

Hoe verwerken wij dit in de NL-Wikipedia. Een nieuw lemma? Gedachtenis van Maria Moeder van de Kerk of Maria Moeder van de Kerk?

Op dit moment loopt Twitter over van de berichten hierover. Citaat van Hendro Munsterman op Facebook: Interessant detail bij de nieuwe gedachtenis van "Maria Moeder van de Kerk. Als eerste lezing is het zogenaamde "Proto-evangelie" gekozen (Gen. 3: 9-15.20), waarin God tegen de slang spreekt en voorzegt dat er vijandschap zal zijn tussen hem en de vrouw, tussen zijn nageslacht en het hare. Dat nageslacht zal zijn kop verpletteren. Maar Hieronymus vertaalde fout: de vrouw zou zijn kop verpletteren. Zo ontstond de gedachte (dankzij het idee van Maria als nieuwe Eva) dat Maria de kop van de slang verpletterde (inderdaad: alle Mariabeelden met een slang onder haar voet zijn het gevolg van een vertaalfout!). Het Vaticaan schrijft nu dat de lezing de Hebreeuwse grondtaal moet volgen en niet de verkeerde vertaling van de (oude) Vulgaat. In de nieuwe Vulgaat is deze fout inmiddels ook hersteld


Graag jullie studie, aandacht en overleg hierover. Bedankt, JoostB (overleg) 3 mrt 2018 18:21 (CET)

Beste JoostB, het nieuwe is de instelling van de kerkelijke feestdag, niet het toekennen van de aanspreektitel. Die is immers al sinds 1975 in gebruik. Aangezien het gaat om een kerkelijk feest kan dat net als de andere Mariafeesten het beste een eigen pagina krijgen. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 4 mrt 2018 14:29 (CET).

'Mindere Orden'[bewerken]

Inzake de katholieke wijdingen vraag ik mij af wat de '[vier?] mindere orden', zijnde een heilige wijding, inhoudt of inhouden – kan iemand dat wellicht toelichten? Google helpt mij hier niet of nauwelijks verder. B.v.d., Jürgen Eissink (overleg) 8 mrt 2018 19:10 (CET).

Bedoel je de vier lagere wijdingen genoemd in het lemma wijding? JoostB (overleg) 8 mrt 2018 20:21 (CET)
Ah, bedankt, ja, dat moet er wel mee bedoeld worden. De term Mindere Orden trof ik in kranten uit de jaren '30; het was een gangbare term, gezien het aantal treffers bij Delpher. Ik zit te weinig in het onderwerp om het zelf te doen, maar wellicht is de term een vermelding op Wijding waard. Bedankt nogmaals, m.v.g., Jürgen Eissink (overleg) 8 mrt 2018 20:28 (CET).
Overigens, ik lees bij Wijding dat de tonsuur "in de middeleeuwen" als lagere wijding gold, maar in de jaren '30 wordt 'de Tonsuur' ook nog gewoon als h.h. wijding in de kranten vermeld, zie bijvoorbeeld 'H.H. Wijdingen', Nieuwe Tilburgsche Courant 26-05-1934. [Een en ander komt op mijn pad omdat ik bezig ben met een artikel over J.J.P. van Boxtel]. Jürgen Eissink (overleg) 8 mrt 2018 20:34 (CET)
Als dat artikel een lemma voor Wikipedia wordt, dan hoef je niet alle details voor de lagere wijdingen op te zoeken en te vermelden. Bij het invoegen van de Sjabloon:Infobox priester RK mag je je beperken tot de data van de diaken- en priesterwijding. En als je die niet kunt vinden, dan laat je die datumvelden leeg. Succes, JoostB (overleg) 8 mrt 2018 21:42 (CET)
Het gaat met name om zijn hoogleraarschap; na zijn priesterwijding heeft hij het onderwijs niet meer verlaten. Bij het aanmaken van een lemma overweeg ik zelf welke details relevant, significant of op een andere manier noemenswaardig zijn, maar bedankt. Jürgen Eissink (overleg) 8 mrt 2018 22:07 (CET).
P.S Het artikel is in opzet gereed, afwerking volgt morgen: J.J.P. van Boxtel. Jürgen Eissink (overleg) 9 mrt 2018 03:41 (CET)