Wikipedia:Religie- en filosofiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RFEen nieuw onderwerp toevoegen

Religions 4x5.png
welkom in het Religie- en filosofiecafé

een forum voor religie en filosofie van de Nederlandstalige Wikipedia

Vragen en discussies over alles wat met religie en filosofie te maken heeft zijn hier welkom.
Zie het archief voor ouder overleg.

"The Liberal Arts and their Spirits" (1878-1880) - Nikolaos Gysis (1842-1901).jpg

U bevindt zich hier:

bijdragen op Jezuïeten door Lightbringer3[bewerken | brontekst bewerken]

L.S.,
Wat vinden jullie van de bijdragen op Jezuïeten van Lightbringer3?
Ik heb ze ongedaan gemaakt wegens Wikipedia:Neutraal standpunt.
Graag jullie reacties, JoostB (overleg) 14 jul 2020 16:05 (CEST)

Steun Steun het was niet neutraal gebabbel Hans Erren (overleg) 14 jul 2020 16:19 (CEST)
Tja, zodra iemand Madame Blavatsky en de hoaxsite WantToKnow.nl als bron opvoert, weet je eigenlijk al hoe laat het is. Bovennatuurlijke groet, Matroos Vos (overleg) 14 jul 2020 16:53 (CEST)
Ik citeer uit mijn bijdrage uit 2014 op de overlegpagina van Lightbringer3: (...) je dient goed te beseffen dat Wikipedia een encyclopedie is. Daarom is hier in principe geen ruimte voor waarschuwingen over de gevaren van bepaalde organisaties, hoe terecht die misschien ook zijn. Deze gebruiker heeft blijkbaar niet veel bijgeleerd in zes jaar (maar is dan ook nauwelijks actief geweest). Voorlopig is daarom eerder sprake van een brenger van duistere complottheorieën dan van licht. Het stukje over het sobere exterieur en barokke interieur van Jezuïetenkerken klopt trouwens wel min of meer, maar hoort zeker niet thuis op die plek in het artikel. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 14 jul 2020 20:17 (CEST).
Toch wel prettig dat je weer actief bent... Hans Erren (overleg) 14 jul 2020 22:26 (CEST

Liturgie[bewerken | brontekst bewerken]

Beste mensen,

Als protestants/gereformeerde hobby-theoloog heb ik geprobeerd het een ander te schrijven over de liturgie. Nu vraag ik mijzelf af of er iemand is die deskundig is op het gebied van de Oosters-orthodoxe/RKK/Anglicaanse liturgie en daar zijn/haar kennis over wil delen. Een verbetering van mijn eigen schrijven is natuurlijk ook meer dan welkom! Het zou heel mooi zijn als er een tabel komt met verschillende liturgieën uit verschillende christelijke stromingen.

Een hartelijke groet,

Hobbytheoloog (overleg) 18 jul 2020 14:42 (CEST)

Ik weet wel iets van de liturgie van de rk kerk, maar acht mij zeker niet deskundig. In liturgie wordt doorverwezen naar de meest essentiële liturgische vorm in de rk kerk de Mis van Paulus VI). Deze is de standaard in alle werelddelen. Slechts een heel kleine minderheid heeft de ritus van de Tridentijnse mis weer opgepikt. In mijn optiek is de katholieke liturgie op nl.wiki nogal uitvoerig beschreven. Dit blijkt uit: sjabloon:Navigatie mis, categorie:mis, categorie:Eucharistie in de katholieke kerk, categorie:Liturgie in de katholieke kerk. Kortom mijn voorkeur zou zijn doorverwijzen in het lemma ipv weer iets toevoegen Ldhank (overleg) 22 jul 2020 08:43 (CEST)
Beste Ldhank, de uitvoeriger passages over de katholieke liturgie zijn pas na de eerste melding door Hobbytheoloog toegevoegd. Zijn opmerking betreft dus deze versie. De huidige versie met de doorverwijzing vind ik qua omvang voor het katholicisme prima. Uitbreiden is niet nodig, maar indikken ook niet. Maar als je de huidige passage op inhoudelijke correctheid zou willen controleren, dan zou ik dat zeer waarderen. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 22 jul 2020 20:07 (CEST).

Oosters-orthodox?[bewerken | brontekst bewerken]

Ik plaatste onderstaande tekst een paar dagen geleden in het Categoriecafé. Aangezien thans nog niemand er op reageerde en ondertussen ook al weer een nieuw onderwerp is toegevoegd, ben ik zo vrij de nota ook hier te plaatsen, in de hoop op reactie.

Er zijn heel wat categorieën aangemaakt op Wikipedia, die verwijzen naar de Christelijke orthodoxe kerk, zoals Oosters-orthodoxe kerken, en talrijke andere. Sommige dateren van 2004. De vraag kan gesteld of zich hierin niet een zekere wildgroei heeft voorgedaan en of alles wel correct is weergegeven.

De metropoliet van de orthodoxe kerk voor de Benelux, Mgr Athenagoras Peckstadt, schrijft me op 27 juli 2020ː "Ik ben een ‘orthodox bisschop’ tout court! De Orthodoxe Kerk heeft met haar Concilie in Constantinopel (1872) het ethnofyletisme veroordeeld als een ketterij (https://www.iris-france.org/wp-content/uploads/2016/07/Obs-religieux-NK-Grand-Concile-Juillet-2016.pdf). Ik ben trouwens bisschop voor alle orthodoxe christenen van de Benelux. Oosters-orthodox wordt ook niet gebruikt. Er is ook geen Westers orthodox… Daarom dus het correcte: orthodox bisschop."

Orthodox betekent volgens het woordenboekː "rechtzinnig, streng vasthoudend aan de overgeleverde kerkleer of een andere leer". Als het om 'orthodox' gaat in de kerkelijke zin van de christelijke leer zoals ze zich vanuit Byzantium verspreid heeft, in tegenstelling met de leer die door Rome werd voorgehouden, gaat het om een begrip dat in de loop der tijden blijkbaar een duidelijker omschrijving vereiste. Vandaar wellicht die indeling in oosters en westers.

De beschrijving 'oosters-orthodox' lijkt voort te spruiten uit de indeling van de christelijke kerk in 'Oosterse kerken' en 'Westerse kerken' (zie de Van Dale, waarbij alles wat christelijk is in het 'oosten' als 'orthodox' wordt beschouwd (wat niet helemaal juist is) en alles in het 'westen' (rekbare begrippen) als rooms-katholiek of protestants (wat ook niet helemaal juist is).

Op basis hiervan zou het m.i. wenselijk zijn de verschillende categorieën waarin "Oosters-orthodox" voorkomt te wijzigen in "orthodox" zonder meer (misschien nog met Oosters-orthodoxe kerk of Byzantijnse kerk als doorverwijzing). Dit in overeenstemming met 'Ecclesia Orthodoxa' in het Latijn, 'Eglise orthodoxe' in het Frans, 'Chiesa ortodossa' in het Italiaans, 'Iglesia ortodoxa' in het Spaans, 'Ορθόδοξη Εκκλησία' in het Grieks, en 'Orthodoxe Kirche' in het Duits. Alleen op de Engelse Wikipedia luidt het als 'Eastern Orthodox Church'. Eventueel wijzigen en ordenen wordt een hele klus en ik zou het op prijs stellen hierover van gedachten te kunnen wisselen.

Ik bemerk dat verschillende categorieën 'Oosters-orthodox' destijds aangemaakt zijn door gebruikers die als iets minder betrouwbaar werden aanzien. Andries Van den Abeele (overleg) 28 jul 2020 16:39 (CEST)

Dag Andries, de huidige naam van de categorie, 'Oosters-orthodox kerkgenootschap', lijkt me duidelijker en toepasselijker dan simpelweg 'Orthodox'. Je hebt bijvoorbeeld ook orthodoxe protestanten, en zelfs orthodoxe communisten, terwijl de betreffende categorie specifiek onze lemma's met betrekking tot de oosters-orthodoxe kerken bevat. — Matroos Vos (overleg) 30 jul 2020 15:14 (CEST)
Beste Andries van den Abeele, ook ik vind dit geen goed idee. Het is naar mijn mening dezelfde situatie als die van een rooms-katholieke bisschop die zich katholiek noemt, terwijl er ook andere katholieke kerken zijn, die niet rooms zijn - en de kerk dus niet werkelijk katholiek (algemeen) is. Net zomin vallen alle kerken die wij orthodox noemen onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Wij maken op Wikipedia daarom onderscheid tussen oosters-orthodoxe kerken en oriëntaals-orthodoxe kerken, zoals ook de Wereldraad van Kerken doet, waar veel oosters-orthodoxe en oriëntaals-orthodoxe kerkgenootschappen bij zijn aangesloten. Dat dit niet strookt met de oecumenische, alomvattende pretenties van het patriarchaat is weer een ander verhaal. Het staat metropoliet Athenagoras Peckstadt vrij zich orthodox metropoliet te noemen, maar we categoriseren hem op Wikipedia desondanks als oosters-orthodox. Ik zou er overigens persoonlijk geen moeite mee hebben als we het zouden hebben over metropoliet van de Belgisch-orthodoxe kerk en hem dus als Belgisch-orthodox bisschop categoriseren. Dat lijkt me in de lijn met de indeling van de orthodoxe kerken naar nationaliteit, maar dit sluit bij mijn weten weer niet aan bij het gangbare Nederlandstalige taalgebruik. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 30 jul 2020 19:34 (CEST).
En dan is er bijvoorbeeld ook nog de RK orthodoxe bisschop Marcel Lefebvre die een terugkeer naar de Tridentijnse ritus nastreefde. Hans Erren (overleg) 30 jul 2020 19:59 (CEST)

Het Apostolisch Genootschap[bewerken | brontekst bewerken]

Op Overleg:Het Apostolisch Genootschap vindt al een tijdje discussie plaats over betrouwbaarheid en neutraliteit van informatie, maar men lijkt er niet uit te gaan komen. Misschien zijn er in dit café gebruikers die de impasse aldaar kunnen doorbreken? Encycloon (overleg) 3 aug 2020 19:14 (CEST)

Goed bezig. Je kunt geluk hebben met deze oproep, maar mijn indruk is dat deze groepering zodanig klein en niet-mainstream is, dat alle potentiele bijdragers die enige kennis van zaken hebben zich al op deze overlegpagina verzameld hebben. Helaas lijken dat ook personen zijn die sterke tegengestelde belangen hebben bij dit onderwerp (of althans, die verdenking wordt over en weer gewekt). Even afwachten wat deze oproep oplevert, en anders is het enige wat overblijft te (blijven) bewaken dat alles procedureel gezien goed verloopt (en zo niet daarop ingrijpen). Josq (overleg) 3 aug 2020 21:51 (CEST)