Wikipedia:Biologiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:BIC
Welkom in het Biologiecafé van Wikipedia,

een centraal punt van overleg over alle zaken op Wikipedia die met biologie te maken hebben

U bevindt zich hier:


[unassigned] Decapodiformes[bewerken]

Op zoek naar rare links kwam ik 13 van deze tegen ([1]). Kan dit gewoon worden vervangen door Decapodiformes? –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 13:49 (CEST)

Nee, dat mag niet. Decapodiformes is een superorde, en zoals in dat artikel te lezen valt, zijn daar vier ordes onder beschreven. Echter, er zijn nog veel soorten inktvissen waarbij wel duidelijk is dat ze tot de superorde Decapodiformes behoren, maar waarvan niet duidelijk is tot welke orde ze dan behoren (ze zijn 'unassigned'). Mogelijk behoren ze tot een van de vier genoemde ordes, of misschien moeten ze ingedeeld worden bij nieuwe ordes die nog een naam moeten krijgen. Ik denk dat daar nog een aantal biologen op zullen moeten afstuderen.
Zie ook deze pagina in WoRMS. Daar staat: 'status: temporary name'.
Wat is dan de oplossing om van deze rare links af te komen? Ik heb dit gedaan bij een artikel, en denk dat het zo ook met de rest zou kunnen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 aug 2018 14:19 (CEST)
Okee bedankt, de anderen op dezelfde manier gedaan. –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 14:28 (CEST)
Dat is tenminste duidelijk; en geen Engels. Incertae sedis is de traditionele kreet in een dergelijk geval - dat kan ook natuurlijk. PAvdK (overleg) 9 aug 2018 14:30 (CEST)
Dat vind ik als leek dan weer onnodige kretologie. –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 14:34 (CEST)
Nou... toch zit daar wel wat in. De term incertae sedis is een officiële term, en het aardige is dat er ook een Wiki-artikel over bestaat waarin de achtergrond wordt toegelicht. Ik stel voor om de kool en de geit te sparen, en de link onder de Nederlandstalige beschrijving te zetten, zoals ik hier deed. Is dat acceptabel voor alle partijen? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 aug 2018 14:50 (CEST)
Ik ben geen 'partij'. Laat gezond verstand prevaleren. PAvdK (overleg) 9 aug 2018 14:53 (CEST)
Ik ben ook geen 'partij'. En mijn gezond verstand zegt me dat een link naar een artikel over een term niet relevant is waar die term niet gebruikt wordt. De fout is hersteld, dus wat mij betreft zijn we allang op de overkant met kool en geit. –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 15:10 (CEST)
Ik ben blij dat het opgelost is. Voor mij maakt het niets uit hoe, als er maar goede argumenten voor zijn - dat is wat ik zeggen wilde. Dat je als leek iets "kretologie" vindt, komt niet overtuigend over - integendeel. PAvdK (overleg) 9 aug 2018 15:21 (CEST)
Waarom niet? Wikipedia is immers voor iedereen. Soms is jargon onvermijdelijk, maar hier dus niet. –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 15:37 (CEST)
Ok, we zijn het hier dus allemaal eens. Er is een heldere Nederlandse term; er is een bij biologen heel gebruikelijke Latijnse term waarover we een artikel hebben, wat willen we nog meer? Door de Nederlandstalige term te voorzien van de link naar de Latijnstalige uitleg leert de lezer er meteen wat woordjes Latijn bij.
Nou kan ik alleen niet meer de overige artikeltjes terugvinden waarmee hetzelfde aan de hand is. Zijn die inmiddels ook allemaal op dezelfde wijze aangepast? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 aug 2018 16:41 (CEST)
Hier staan ze. –bdijkstra (overleg) 9 aug 2018 16:47 (CEST)
Dank, Uitgevoerd Uitgevoerd Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 aug 2018 17:26 (CEST)
Het lijkt nu te zijn opgelost voor de twaalf soortartikelen maar het vervelende van taxonomische artikelen is dat ze deel uitmaken van een systeem. De bovenliggende artikelen spreken nu de soortartikelen tegen;
Dit is wel een leuk klusje voor Wikiklaas, als 'ie weer is opgedoken. -B kimmel (overleg) 9 aug 2018 19:13 (CEST)

Geplande aanpassing en uitbreiding van het lemma Mangrove.[bewerken]

Graag feedback uit het Biologiecafé op voorgenomen aanpassing en uitbreiding van het huidige lemma Mangrove. De belangrijkste nieuwe hoofdstukken zijn: Zonering, Belang van mangroven voor de mens, Bedreigingen, en Herstel van mangroven. De tekst van het huidige lemma is zo veel mogelijk overgenomen. Het laatste deel van het huidige lemma, vanaf hoofdstuk Mangrovesoorten is ongewijzigd gelaten, met uitzondering van de referenties/voetnoten. Gebruiker Bosteksten heeft op de OP van het lemma de voorgenomen uitbreiding aangekondigd en verzocht om (inhoudelijk) commentaar zodat het resultaat verder kan worden verbeterd. Dit heeft in de afgelopen 14 dagen geen reacties opgeleverd. Hopelijk willen enkele bezoekers van het Biologiecafé die terug zijn van vakantie de tekst nog even kritisch bekijken. De tekst is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Bosteksten/Kladblok . Op- en aanmerkingen graag plaatsen op de Mangrove overlegpagina. Bosteksten is van plan de nieuwe tekst omstreeks 21 augustus 2018 te plaatsen. Bosteksten (overleg) 14 aug 2018 16:22 (CEST)