Wikipedia:Typografiecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de typograaf
de typograaf
de typograaf

Dit is een overlegruimte voor mensen die op de Nederlandstalige Wikipedia tijd willen besteden aan typografie en verwante onderwerpen.


Naar inhoud   Naar onder   Nieuw onderwerp toevoegen   Archief

U bevindt zich hier:


Cursief of aanhalingstekens[bewerken | brontekst bewerken]

Ik probeer met gebruiker Wikischim uit te zoeken hoe in het artikel over The Rolling Stones cursiefjes en aanhalingstekens gebruik moeten worden. Onderstaand ons overleg:

De TaalUnie zegt : Titels van publicaties, zoals boeken, tijdschriften en muziekalbums, worden doorgaans gecursiveerd. Onderdelen daarvan, bijvoorbeeld artikelen, hoofdstukken, gedichten of muziekstukken, staan gewoonlijk tussen enkele aanhalingstekens. met als voorbeeld : Het gedicht ‘Ligstoel’ van Herman De Coninck verscheen in de bundel De lenige liefde uit 1969.
Ik heb vanwege dit advies de aanhalingstekens gebruikt, maar ik ben het met je eens dat het typografisch niet mooi is, zeker niet in de tussenkopjes. Is het een idee om de aanhalingstekens alleen te gebruiken in lopende tekst, waarin zowel het album als de nummers op het album beide voorkomen?RoBes81 (overleg) 10 dec 2022 12:04 (CET)Reageren[reageer]
Ah, je doelt zeker hierop? Tsss, dan zijn ze het bij de TU wat betreft titels van liedjes dus in feite oneens met zichzelf, of ze weten niet wat ze het liefste hebben (enkelvoudige aanhalingstekens of cursief). Afijn, het verklaart vast ook waarom ik titels zo vaak tussen aanhalingstekens zie i.p.v. cursief. Verder zou ik in de subkoppen liever gewoon cursiveren, wat ik eerder al zei op mijn OP.
Er bestaat overigens een Wikipedia:Typografiecafé, misschien kan beter dit daar eens worden voorgelegd? Het gaat hier tenslotte niet om "zomaar" een sporadisch bekeken artikel. Zo voorkom je (hopelijk) dat er achteraf misschien weer nieuw gedoe over komt. De Wikischim (overleg) 10 dec 2022 12:25 (CET)Reageren[reageer]

RoBes81 (overleg) 10 dec 2022 22:18 (CET)Reageren[reageer]