Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenPolyposis nasi[bewerken]

Het artikel Neuspoliepen begint met de alinea:
"Polyposis nasi is een aandoening waarbij slijmvlieszakken gevormd worden in de neus en/of bijholten. In het Nederlands heet dit neuspoliepen, niet te verwarren met de adenoiden. Dit gezwel heeft een vale en grijze, gelige of roze schijn en is van zichzelf goedaardig, maar zorgt vaak voor allerlei hinderlijke bijwerkingen."

Ik wil dit artikel omwerken zodat het artikel ook begint met Neuspoliepen. Ook adenoïde zal dan vervangen worden, door de Nederlandse benaming. Mijn vraag is echter of de zin beginnend met "Dit gezwel" betrekking heeft op neuspoliepen of neusamandel. Ik heb het vermoeden op het eerste, maar ik weet het niet zeker.Ceescamel (overleg) 13 aug 2015 14:37 (CEST)

Het gaat uiteraard over neuspoliepen. Overigens vind ik het nogal onduidelijk wat ...niet te verwarren met de adenoiden daar eigenlijk precies doet in de intro. Ik heb dit artikel enige tijd geleden zelf bewerkt en het maar laten staan, maar van mij mag het ook wel weg. De Wikischim (overleg) 13 aug 2015 15:09 (CEST)

Wikischim, ik heb het artikel enigszins aangepast. Ik heb de zin rondom taaislijmziekte ook herschreven. Neusamandel heb ik verplaatst naar -zie ook-. Wil je nog wel even controleren?Ceescamel (overleg) 15 aug 2015 11:22 (CEST)

Lijkt me in orde. Ik heb nog wel het hoofdlettergebruik e.a. aangepast. Meer in het algemeen valt me op dat medische artikelen hier soms uiterst specialistische termen als titel hebben, terwijl de benaming in de volksmond pas als tweede wordt genoemd. Is dat echt nodig, vraag ik me af? De Wikischim (overleg) 15 aug 2015 18:27 (CEST)

het hart[bewerken]

dotteren[bewerken]

Ik begrijp dat dotteren meestal betrekking heeft op de kransslagaders van het hart. Het lemma kransslagader wordt echter niet genoemd. Kan iemand met medisch verstand-van-zaken dit aanpassen? – Maiella (overleg) 15 aug 2015 15:28 (CEST)

Percutane coronaire interventie (PCI) wordt hier synoniem gesteld met dotteren, en dotteren geeft een redirect hierheen. Dat is niet correct: Je kunt ook bij een angioplastiek van bv. beenvaten of van de a. carotis van dotteren spreken. Sterker nog: De allereerste angioplastiek die Charles Dotter verrichte, deed hij bij een beenslagader van een 82-jarige vrouw; dus niet bij kransslagaderen.
Daarom heb ik Dotteren nu aangepast: het redirect nu naar Angioplastiek. Ik heb het artikel Percutane coronaire interventie ook wat herschreven, zodat nu duidelijk is dat er meer vaten gedotterd kunnen worden dan alleen die van het hart. De openingszin is nu wel vrij lang geworden; ik hoop dat hij voor de leek nog leesbaar is. Erik Wannee (overleg) 15 aug 2015 16:41 (CEST)
Dank voor de snelle reactie. – Maiella (overleg) 15 aug 2015 17:17 (CEST)

Ik heb de beginzin geknipt. Ik heb ook "op te blazen" vervangen (dat kan twee betekenissen hebben: in de haven is een rubberboot opgeblazen, al weet ik niet meer van wie dat is). Wil je nog even kijken of het nu goed leesbaar is.Ceescamel (overleg) 15 aug 2015 18:00 (CEST)

Dat is inderdaad beter zo. (Die van die rubberboot was van Fons Jansen. En ook van het vliegtuig dat de lucht in gevlogen was.) Erik Wannee (overleg) 15 aug 2015 18:08 (CEST)

aortastenose[bewerken]

In het lemma lees ik: [De diagnose wordt gesteld met echocardiografie en uiteindelijk een hartcatheterisatie.] Ik begrijp dat een katheterisatie dient om de kransslagaders te bekijken, met het idee dat het zeer onhandig zou zijn om de borstkas opnieuw te openen (lees: het borstbeen wordt in de lengte doormidden gezaagd) als achteraf blijkt dat er ook nog iets aan de kransslagaders zou mankeren. Dan is de diagnose van een aortastenose al gesteld. Volgens mij is daar geen katheterisatie voor nodig. Gaat de ontwikkeling in de medische wetenschap zo snel? – Maiella (overleg) 15 aug 2015 18:27 (CEST)

Klepstenose wordt gediagnostiseerd aan de hand van de bloeddruk voor en na de klep. Echocardiografie meet de stroomsnelheid in de klep. De computer kan dit omrekenen in het drukverval over de klep. Mvg, Taketa (overleg) 15 aug 2015 19:08 (CEST)
Dank. Is er een beeldtechniek waarmee een (serieuze/ernstige) aortastenose kan worden vastgesteld los van de bloeddruk en/of de stroomsnelheid voor en na de hartklep? Mijn antwoord is bevestigend. Welke beeldtechnieken zin beschikbaar? – Maiella (overleg) 15 aug 2015 19:34 (CEST)
Ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp, maar de ernst van een stenose is belangrijk. Het bestaan van een stenose is niet direct gevaarlijk. De ernst van een stenose wordt gemeten met het effect er van, niet met wat je kunt zien. Het wordt dus gemeten met echocardiografie. Het drukverschil over de klep, dus de druk na de klep gedeeld door druk voor de klep (bv. 0.3), is de ernst van de stenose. Je meet met een echo de inhoud van de hartkamer en je meet de hartslag. Dus je weet de hoeveelheid bloed. Je meet het oppervlak van de klep en je meet de snelheid van de stroming door de klep. Dus weet je het drukverschil. Dit drukverschil geeft aan hoe ernstig de stenose is. Hoe lager het getal, hoe lager de hoeveelheid bloed die doorgelaten wordt bij dezelfde druk. En dus hoe ernstiger de stenose. Mvg, Taketa (overleg) 15 aug 2015 20:08 (CEST)
Voor de zekerheid een lesboek gepakt (Cardiologie, Van der Wall, 2008). Enige beschreven methode is doppler. Verder beschreven wordt o.a. een specifieke souffle bij auscultatie. Er is geen andere test beschreven die specifiek de ernst of zelfs het bestaan aantoont. Mvg, Taketa (overleg) 15 aug 2015 20:24 (CEST)
Dank. Echocardiografie is óok een beeldtechniek, je kunt het hart zien kloppen!, zie (het bewegende beeld in) het lemma, en ik begrijp dat je ook de maximale opening/spleet tussen de kleppen kunt zien. Als een cardioloog weet wat de uitkomst is, dan is het ook te zien op de beelden, in casu slechts twee kleppen. De ene cardioloog is (super)gespecialiseerd in dotteren (met een loodvest, waarom zijn dit allemaal vrouwen?, mijn vooroordeel), een andere cardioloog is (super)gespecialiseerd in het lezen/interpreteren van een echocardiografie (volgens mij is dat een man). Vr. groet. – Maiella (overleg) 15 aug 2015 20:49 (CEST)
@Taketa. Een (aortaklep)stenose is op zich geen probleem, zolang de patiënt er geen last van hebt. Als een patiënt er wel last van krijgt, dan is de overlevingskans (slechts) ongeveer 50% in het eerstvolgende jaar, zegt de cardioloog. Het narcose-risico (zeg 0,1%) en het overlijdensrisico van een openhartoperatie (bijvoorbeeld 1% vanaf 1 dag voor de operatie tot 30 dagen na de operatie) is dan een calculated-risk. Het hart is niet gebouwd op zo'n ingreep, waarbij de kransslagaders telkens na 20 minuten pas aansluiting krijgen op de toevoer van (zuurstofrijk) bloed. – Maiella (overleg) 15 aug 2015 23:48 (CEST)
Tegenwoordig kan er ook steeds meer in beeld worden gebracht met MRI, zie hierbij de Engelstalige wiki "Cardiac magnetic resonance imaging" of dit boek "Clinical Cardiac MRI". Mvg Doctodoc (overleg) 17 aug 2015 19:15 (CEST)