Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenMedische adviesraad[bewerken]

Beste allemaal,

ik stel voor om een medische adviesraad voor de Nederlandstalige Wikipedia op te richten. Deze kan dan niet-bindend advies geven over medische vraagstukken rond de inhoud van artikels. Mijn voorstel zou zijn om deze raad te vullen met medisch specialisten Het doel is tweeledig, aan de ene kant vragen beantwoorden en de inhoud verbeteren. Aan de andere kant specialisten aantrekken naar Wikipedia. Een bestuur van Wikipedianen, bijvoorbeeld van een wikiproject geneeskunde, kan de leden benoemen. We kunnen een bericht plaatsen in medische vakbladen, bijvoorbeeld met hulp van Wikimedia Nederland en België, en artsen oproepen om lid te worden van de Medische adviesraad van de Nederlandstalige Wikipedia. Met de verplichting tot actieve deelname indien men lid wordt. Ik denk dat artsen zich zullen aanmelden hiervoor. Wikipedia is immers de grootste bron van medische informatie voor het algemene publiek. Het kan een grote hoeveelheid nieuwe artsen naar Wikipedia halen. Laat me weten wat jullie denken.

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 27 jan 2016 22:33 (CET)

Zoals je weet, heb ik in juni 2014 een stukje in Medisch Contact geschreven met een oproep aan medici om deel te nemen aan Wikipedia en zich bij het Medisch café te melden. Voor zover ik weet hebben er twee mensen positief op gereageerd, die elk na minder dan een week voorgoed zijn vertrokken. Verder zijn er nog enkele medici geweest die begonnen zijn om medisch getinte onderwerpen te schrijven, en die ik direct op hun OP welkom heb geheten. Maar vaak vertrokken zij ook weer snel, na korte tijd tamelijk actief te zijn geweest. Gelukkig komt er een enkele keer wel een gestaag meewerkend medicus bij, zoals Gebruiker:Doctodoc die nu een goed jaar bezig is en waarover ik zeer te spreken ben.
Enerzijds heeft de beroerde respons op mijn MC-oproep mij flink ontmoedigd, maar anderzijds denk ik dat de gestage drup de steen holt, en dat het wel degelijk zinvol kan zijn om keer op keer de medische wereld te blijven prikkelen. Maar verwacht geen wonderen; ik vrees dat een dergelijke adviesraad veel te hoog gegrepen zal blijken. Maar uiteraard geef ik graag mijn ongelijk toe Glimlach. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 28 jan 2016 00:04 (CET)
Ik kan me jou oproep herinneren inderdaad. Ik verwacht natuurlijk geen wonderen. Deelname als schrijvers zal minimaal zijn. Echter in tegenstelling tot een oproep om als schrijver deel te nemen kunnen wij de artsen ditmaal iets bieden wat ze op een CV kunnen zetten. Elke arts weet wat een medische adviesraad is, en iedereen in de wereld kent Wikipedia. Dus ik verwacht dat er zat specialisten, misschien zelfs professoren in zo'n raad zitting willen nemen. Ik kan enige in real life begeleiding geven aan zo'n groep, en vragen die wij zouden hebben doormailen. Ik hoop dat het positieve aandacht zal opleveren. Specialisten die betrokken worden. Specialisten die ons positief benaderen. Artsen in opleiding tot specialist en studenten die betrokken worden. Hiernaast is er natuurlijk een groep specialisten die onze vragen zal willen beantwoorden, wat we ook zeker kunnen gebruiken. Dat is, als er reacties zijn :). Mvg, Taketa (overleg) 28 jan 2016 00:18 (CET)
Misschien dat de recent aan Wikipedia uitgereikte Erasmusprijs hier ook nog wat aan kan toevoegen. dat geeft toch een extra statuur waar artsen en hoogleraren mogelijk wel gevoelig voor zijn. Ik ondersteun je idee van harte. En ik heb Wikipedia ook al lange tijd op mijn CV en op mijn LinkedIn-profiel staan Glimlach. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 28 jan 2016 10:01 (CET)
Ik steun een medische adviesraad ten zeerste! Meer kennis en verbetering van de medische wiki's zijn altijd van harte welkom, maar ook ik denk dat het niet makkelijk zal worden. Mede door de aanmoedigingen van Erik Wannee schrijf ik gestaag voort, maar heb ik nog maar weinig van mijn (jonge) collega's kunnen overtuigen om ook te beginnen met schrijven. Ik zal zelf eens te raden gaan welke bronnen we nog meer kunnen aanboren om artsen te werven voor wikipedia. Ook zal ik enkele artsen met mogelijke interesse eens persoonlijk benaderen, wellicht levert dat meer op. Andere ideeën zijn van harte welkom. Mocht er in de toekomst een medische adviesraad komen, dan draag ik graag bij! Doctodoc (overleg) 2 feb 2016 18:02 (CET)