Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenLymfdrainage[bewerken]

Goedendag, het nieuwe artikel Manuele lymfdrainage ad modum Vodder staat ter beoordeling. Wie is bereid en in staat de nominatie met adviezen te verrijken? Vr. groet, --JanB (overleg) 9 jul 2015 17:14 (CEST)

Is gebeurd. Doctodoc 15 jul 2015 10:11 (CEST)

Euthanasie Service[bewerken]

Hypothetisch gezien wil ik een bedrijf oprichten dat zich gaat specialiseren in euthanasie. En welke d.m.v. contracten en veiligheidsclausules de persoon in kwestie beschermt en hem/haar helpt met het voorbereiden, uitvoeren en de nazorg van een euthanasie is dit dan ethisch verantwoord? Ik snap dat er altijd personen zijn van wie je niet zeker bent of het verantwoord is maar ik zie nu nog niet in waarom je iemand die niet meer wilt leven of iemand die op een bepaalde manier niet zou willen leven niet zou kunnen helpen door hem/haar te vermoorden. Ik snap dat een arts niet mensen wil gaan vermoorden aan de lopende band, dit zou je kunnen oplossen door een functie daarvoor te kunnen creëren (een soort beul type anno 2015). En vergeef mij als ik de plank volledig mis sla maar dit is toch juist iets goeds? Stel ik voer met een persoon op mijn hypothetische kantoor verkennende gesprekken of de ideeën van de persoon reëel zijn, daarna worden er een serie documenten opgesteld waar al dan niet nodig veiligheidsclausules zijn toegepast. Er wordt dan als allen tot een overeenstemming zijn gekomen een notitie verstuurt naar de belanghebbende organisaties (Ministerie Veiligheid & Justitie, gemeente waar persoon woonachtig is en noem het maar op). Dan wanneer het moment aanbreekt daarvoor wordt de procedure inwerking gezet volgens de wensen van de persoon in kwestie en klaar. Mis ik iets of mis ik niets? Graag feedback misschien is het uw opgevallen ik ben niet onderlegt in de ethiek. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door HorenZienZwijgen (overleg · bijdragen)

wikipedia is een online encyclopedie, geen juridische, ethische of morele adviesdienst. max (overleg) 13 jul 2015 16:58 (CEST)
Aanvullend hierop: Wat je hebt bedacht bestaat al min of meer: de levenseindekliniek. Erik Wannee (overleg) 13 jul 2015 17:17 (CEST)

Ik dacht dat hier in De Kroeg ruimte zou zijn voor feedback van mensen die iets op medisch vlak weten en waar de mogelijkheid tot het voeren van een mooie discussie zou bestaan. Ik vind de levenseindekliniek toch anders omdat daar 80% van de aanvragen wordt afgekeurd. Mijn hypothetische idee is om voor een deel van die toch grote groep mensen (zo'n 1200 per jaar) een oplossing te kunnen bieden. En ik weet niet tot in hoeverre het mogelijk is in de huidige situatie (lees: regelgeving) om daar al voortijds afspraken over te maken zonder dat je die hoeft te bevestigen op het moment dat die situatie aanbreekt. Voorbeeld: iemand stelt als ik dement wordt op een zeker niveau (te laten bepalen door een psychiater) dan wil ik niet meer leven. Dan is het voor zover ik weet in de huidige situatie dat je in die geestelijke toestand toestemming moet geven of weten te verkrijgen bij een psychiater (een arts die in beginsel altijd probeert levenskwaliteit te verbeteren) dus voor zo'n persoon te moeten zeggen ik vind dit leven niet waardevol meer is een grote stap. Die verantwoordelijkheid zou (naar mijn idee) veel beter kunnen liggen bij de persoon zelf en de rechtspersoon (het hypothetische bedrijf). HorenZienZwijgen (overleg) 14 jul 2015 12:39 (CEST)

Heb je gelezen wat je schrijft? Ik snap dat een arts niet mensen wil gaan vermoorden aan de lopende band, dit zou je kunnen oplossen door een functie daarvoor te kunnen creëren. Je wilt dus een functie creëren die mensen aan de lopende band gaat vermoorden? En dan vraag je je af of dat ethisch verantwoord is? Voor de juridische zaak zou ik overigens contact opnemen met een advocaat. Richard 14 jul 2015 13:21 (CEST)
Aanvulling op de reacties hierboven: deze "discussie" is wettelijk gezien geen discussie. Het is strafbaar om dit uit te voeren volgens de wet levenseinde en euthanasie. De Stichting Een waardig levenseinde beschikt over meer informatie en hebben over dit onderwerp ook een boek uitgegeven. Met nadruk wil ik je wijzen op de wettelijke bepalingen en dat het afwijken van de voorwaarden strafbaar is. Euthanasie kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar. Hulp bij zelfdoding kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.Doctodoc (overleg) 14 jul 2015 13:54 (CEST)
Vandaar ook mijn advies om contact op te nemen met een advocaat. Richard 14 jul 2015 13:59 (CEST)

Dank jullie wel. HorenZienZwijgen (overleg) 14 jul 2015 14:09 (CEST)

Ik geloof er niet dat hierover praten strafbaar is omdat je altijd moet kunnen praten over onderwerpen. Het ligt niet in het vooruitzicht dat ik hier ooit iets mee wil ik vond het alleen boeiende materie. Waar het voor mij vooral intressant is is dat er een relatief grote groep mensen die stelt dat zij niet willen leven in bepaalde situaties (ga maar na voor jezelf en in je omgeving). Toch is er nog geen redelijke mogelijkheid (naar mijn idee) om deze mensen te helpen. Nu is het zo dat je erg ziek moet zijn, alle behandelingen zijn geprobeerd of de behandelingen die er nog zijn richten niks meer uit. Nu is het nog het geval dat huisartsen en andere artsen dit uitvoeren die hiervoor niet zijn gaan leren als arts. Ik gebruik de term vermoorden om duidelijk te maken waar het omgaat. Ik dacht dat dit wellicht een idee voor de toekomst zou zijn maar ik vergis me in de complexiteit hiervan. Maar ik blijf het idee handhaven dat een arts na zijn opleiding zich kan specialiseren tot euthanasie arts of hoe je het ook wil noemen dit een beter systeem zou zijn. Nu worden er "veel" artsen mee geconfronteert die dit in principe niet zouden willen doen maar het toch maar doen vannuit menselijk aspect. En misschien als je hierover met de Politiek, Gezondheidszorg en Psychiatrie in gesprek over gaat dat er draagvlak voor is. --HorenZienZwijgen (overleg) 14 jul 2015 14:24 (CEST)

  • Het is hier een Medisch café. Geen zelfmoord café of juridisch café. De levenseindekliniek is de grens van onze kroeg. Daarbuiten kun je polsen doorsnijden, de dolk in het hart steken en als je dat niet meer kan daarvoor een service opzetten. Jc kortekaas apotheker (overleg) 14 jul 2015 19:40 (CEST)
Oftewel: Na het horen en zien, is het nu tijd om hier over dit onderwerp te zwijgen. Erik Wannee (overleg) 14 jul 2015 19:51 (CEST)