Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springenKan men genezen van covid-19?[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia is nergens te vinden of men van covid-19 volledig kan genezen, zoals men van een griep of verkoudheid geneest. Er zijn regelmatig berichten over mensen die na besmetting met covid-19 er blijvende klachten aan overhouden zoals vermoeidheid, verlies van reuk en smaakzin, maag- en darmklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, hartklachten en longproblemen (littekenweefsel op de longen). Het gaat hier niet alleen om risicopatiënten, maar ook jonge mensen zonder medische voorgeschiedenis. Het lijkt of men van covid-19 nooit volledig kan genezen zoals bij griep en verkoudheden wel het geval is. Mensen die er blijvende klachten aan overhouden zou ik niet 'genezen' noemen. Misschien een aanvulling voor de artikelen over covid-19? Zie ook nieuwsblad.be. Renco (overleg) 21 jan 2021 10:51 (CET)

Ik ken in mijn omgeving heel wat mensen die het hebben doorgemaakt en die er nu niets meer van merken. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 21 jan 2021 11:03 (CET)
Wellicht zouden er meer artikelen naar long covid moeten linken (momenteel maar 1). –bdijkstra (overleg) 21 jan 2021 11:06 (CET)
De vraag is wat je bedoelt met "genezen": de meeste mensen maken een acute infectie door en daarna, na 2-3 weken, is bij hun geen virus meer aantoonbaar. Dat is wat men normaal gesproken "genezen" noemt. Het virus heeft dan wel schade aangericht en dat kan op lange temrijn gevolgen hebben. Vergelijk het met polio - sommige mensen hebben hun leven lang problemen vanwege de doorgemaakte infectie. Toch zegt niemand dat ze nog polio "hebben": ze zijn van de infectie genezen. De duur van de long-covid effecten is uit-der-aard nog niet bekend. Als na een maand 20% nog klachten heeft, na drie maanden nog 2% (ons artikel) dan is dat tot op zekere hoogte een bemoedigende ontwikkeling. Aan de andere kant: zware longschade bij andere longontstekingen herstelt vaak niet helemaal en het herstel kan jaren duren. Zwitser123 (overleg) 21 jan 2021 11:51 (CET)
Met genezen wordt bedoeld genezing zonder blijvende klachten, zoals vaak bij bijvoorbeeld griep en verkoudheden het geval is. Renco (overleg) 21 jan 2021 12:47 (CET)
Daarmee beantwoord jij jouw eigen vraag: of er lange termijngevolgen blijven (of ontstaan), zul je pas op lange termijn weten.
V.w.b. jouw tweede punt: het is op wikipedia niet te vinden: we volgen de wetenschappelijke literatuur en die moet grotendeels nog geschreven worden. Zwitser123 (overleg) 21 jan 2021 13:08 (CET)

Wat voor de ene persoon 'helemaal genezen' is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Een topsporter die door een corona-infectie blijvend 10% van zijn/haar longvolume kwijt raakt, kan voortzetting van diens sportcarrière wel vaarwel zeggen. Maar een ambtenaar die een zittend bestaan leidt, zal die 10% misschien niet eens missen. De ene persoon die als gevolg van een kankerbehandeling onvruchtbaar wordt kan daar enorm last van hebben, terwijl een ander (wiens nestje al gevuld is) het alleen maar handig vindt dat ze niet meer de pil hoeft te slikken. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 21 jan 2021 13:49 (CET)

Zag VVV na een elftaluitbraak vlak erna met 0-13 verliezen op televisie. Zombies leken het. Ze doen het nu weer aardig.Er is dus hoop.Jc kortekaas apotheker (overleg) 22 jan 2021 10:52 (CET)

Uit het tijdschrift Primo (dr Tom Jacobs): Veel mensen die zelfs een milde vorm van covid-19 hebben doorgemaakt, ervaren nadien dat ze niet volledig hersteld zijn. Dat merken ze vooral tijdens fysieke inspanningen die ze voor de ziekte gewoon waren zoals wandelen, het dragen van boodschappentassen en tuinieren. Het lijkt alsof ze met een ander lichaam verder moeten. 'Wanneer zal ik terugkeren naar de normale toestand en hoe kan ik dit bevorderen?' vraagt men zich dan terecht af. Zoals steeds moet je eerst je veiligheid garanderen. Hoewel over het herstel van covid-19 nog heel wat onbekend is, zijn er toch enkele bezorgdheden. Een virusinfectie leidt al eens tot een ontsteking van de hartspier. Terwijl dit bij griep maar zelden voorkomt, heeft men bij covid-19 in meer dan de helft van de gevallen tekenen van ontsteking van de hartspier vastgesteld. In welke mate dit ook het geval is bij de milde vormen van covid-19, is nog niet geweten. Het is niettemin aannemelijk dat het ook daar kan gebeuren. Dat is belangrijk omdat lichamelijke inspanningen in dat geval kunnen leiden tot verdere aantasting van de hartspier. Daarnaast heeft ervaring met de vorige corona-epidemieen (SARS en MERS), geleerd dat de capaciteit van de longen door de ziekte vermindert, wat lichamelijke inspanningen nadien bemoeilijkt. Gezien het frequent voorkomen van bloedklonters bij covid-19, ziet het ernaar uit dat dit bij deze aandoening niet anders is.

Dit soort berichten geeft me de indruk dat men van covid-19 niet volledig kan genezen. Ik heb zulke berichten al vaak gelezen, zelfs mensen met milde vorm van covid-19 die na maanden nog steeds klachten houden o.a. reuk- en smaakverlies, vermoeidheid, inspanningen zoals wandelen, fietsen en werken gaan moeizaam of lukken niet meer... Bij griep en verkoudheden heb ik dit echter nog nooit gehoord of gelezen. Renco (overleg) 11 feb 2021 11:53 (CET)
Zie ook https://nl.metrotime.be/2020/04/23/must-read/coronavirus-kan-leiden-tot-ernstige-aandoening-bij-jonge-mensen/
Bij elke ziekte is er een gedeelte van de patiënten dat complicaties ontwikkelt. Ontstekingen kan je prima van genezen. Vermindering van de longcapaciteit kan duiden op een chronische aandoening, maar is op zich een vage term. –bdijkstra (overleg) 11 feb 2021 14:55 (CET)
Ik weet niet of de info uit het tijdschrift Primo wel betrouwbaar is o.a. Veel mensen die zelfs een milde vorm van covid-19 hebben doorgemaakt, ervaren nadien dat ze niet volledig hersteld zijn. Wat bedoelt men hier met veel? Er zijn geen exacte cijfers te vinden o.a. het totaal aantal mensen dat covid-19 heeft (gehad) en hoeveel van deze mensen er niet volledig hersteld zijn van covid-19. Renco (overleg) 12 feb 2021 10:40 (CET)

Golven/pieken en evolutie van de COVID-19 infecties[bewerken | brontekst bewerken]

Als je de epidemie grafieken bekijkt is er een eerste golf (maart/april) en dan is er de tweede golf in de herfst. Deze tweede golf bestaat uit twee pieken in de Europese landen. Zeker voor Nederland (zie Dashboard coronavirus, piek 30 oktober en 20 december) Voor Europa is zijn geheel is de tweede piek van de tweede golf minder uitgesproken. (zie ECDC)

Taalkundig heb ik in deze uiteenzetting de begrippen 'golf' en 'piek' voor onderscheid gebruikt, maar er zijn misschien betere 'definities'. Ik zou er tegen zijn om over drie 'golven' te schrijven.

Er zijn meer besmettelijke varianten van het virus verschenen die het vorige virusvariant aan het verdringen is. In de media en politiek wordt dan gesproken over een mogelijke 'derde golf' veroorzaakt door de nieuwe variant. En zelf over twee epidemieën die elkaar overlappen. Dat is incorrect daar de vaccins ook effectief zijn tegen de nieuwe variant en er geen informatie is over vele herinfecties door de nieuwe variant. (Als het zou zijn zou de al opbouwde groepsimmuniteit voor niets zijn). Als men enkel naar de grafieken kijkt zou men het de 'derde piek' van de tweede golf kunnen noemen.

Mijn vraag is: welke terminologie kan men best gebruiken om de evolutie in de epidemie te typeren? Misschien kan ik de vraag beter stellen in de taalcafé.Smiley.toerist (overleg) 2 feb 2021 13:13 (CET)

PS: Wat mij enige hoop geeft is dat ondanks de 50% aanwezigheid van de nieuwe variant in Nederland, de trend nog steeds licht dalend is. Maar de maatregelen zullen helaas moeten blijven wil men een opleving vermijden. Hopelijk tot vaccinaties en de beter weer seizoensinvloed hun effect zullen hebben.Smiley.toerist (overleg) 2 feb 2021 13:13 (CET)

"Golf" is een ongelukkige framing - het suggereert ondermeer een onophoudelijkheid terwijl het het menselijk gedrag is dat het aantal infecties beinvloedt c.q. beinvloeden kan. "Piek", beter nog "piek in het aantal geregistreerde besmettingen" o.i.d. is passender, omdat het geen beweging impliceert. Overigens werd pas in een commentaar gezegd, dat epidemiologisch de Britse variant pas de eerste echte "tweede golf" in de pandemie is (of kan worden). Veel van de pieken zijn geografisch beperkt en zijn pieken in de plaatselijke epidemie, niet in de pandemie, zoals je zelf al aangeeft. Daarnaast heeft een golf een gedefinieerde vorm die lang niet altijd overeenkomt met de grafische weergaves van de aantallen besmettingen. In algemenere, wetenschappelijk zin kun je ook spreken van een lokaal maximum in een grafiek of functie. Zwitser123 (overleg) 2 feb 2021 15:35 (CET)

Vreemd[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de persconferentie van afgelopen dinsdag, werd vermeld dat de Britse variant al twee derde van de in omloop zijnde COVID-19 virussen zijn in Nederland. De dalend trend in aantal infecties heeft zich voortgezet tot tenminste maandag 1 februari van (18,7 besmettingen per dag per 100.000, je moet naar september teruggaan om een dergelijk laag besmettingscijfer terug te vinden). Zoals gebruikelijk lopen de cijfers dinsdag en woensdag weer op. Pas na meerdere dagen kan men een mogelijk nieuwe trend naar boven vastgesteld worden. Dat betekend dat zelfs met twee derde aan Britse virussen er toch nog een dalende trend is. Men kan aannemen dat wanneer het binnenkort 100 % Britse variant het reproductiegetal wel iets gaat stijgen, maar niet met spectaculaire sprongen, zoals de meeste virologen voorspellen (derde golf onvermijdelijk etc). Daar het aantal besmettingen de optelsom is van de oude variant besmettingen en de nieuwe variant besmettingen klopt er volgens mij iets niet. Kan zijn dat de avondklok supereffectlief is, maar dat betwijfel ik. Ik ben het eens dat met de Britse variant er nu geen ruimte is voor versoepeling, maar of een derde golf nu onvermijdelijk is, betwijfel ik. Mijn buikgevoel is dat de uitleg aangedikt is om de avondklok te behouden.Smiley.toerist (overleg) 4 feb 2021 13:55 (CET)

Reken je niet rijk, exponentiele functies zijn niet zo intuitief en hier gaat het om de optelsom van twee functies (eentje met een exponent < 1 en eentje met > 1). In Zwitserland wordt al weken intensief en statistisch steekhoudend op de varianten getest. Men vindt hoofdzakelijk B.1.1.7 (engelse variant). Men ziet een wekelijkse (!!) verdubbeling en was dinsdag j.l. bij 40% van het totaal aantal (licht dalende) infecties per dag. Je kunt dus op basis daarvan verwachten vanaf ca. midden februari weer een absolute stijging te zien als mensen hun gedrag niet veranderen. Er is geen reden om aan te nemen dat die verdubbeling dan plotseling ophoudt, toch? Zwitser123 (overleg) 4 feb 2021 14:16 (CET)
Effect vaccinaties wordt systematisch te laag ingeschat. Daarom wilde het RIVM ook geen dure spuiten kopen, ze geloven er niet echt in.Tot nu toe werd de speciale spuit alleen gebruikt voor oogmedicatie, maar volgens de broers kan het ook worden ingezet voor de coronavaccins.De broers vertelden het RIVM en het ministerie over hun spuit, maar kregen toen geen voet tussen de deur. Nu heeft het RIVM dus toch een uitspraak gedaan. Wij krijgen enorm veel aanvragen van ziekenhuizen die met onze injectiespuit willen vaccineren. We zijn blij met deze stap van het RIVM en de IGJ omdat er momenteel nog een tekort aan vaccin is.https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eerst-5-toen-6-en-nu-nog-een-extra-rivm-en-inspectie-keuren-toch-7-doses-goed-uit-flesje-pfizer-vaccin/ Jc kortekaas apotheker (overleg) 4 feb 2021 17:32 (CET)
Het betreft nu een overgangsfase waarbij de verhoudingen tussen varianten evolueert. Maar er kan wel een momentopname gemaakt worden: Wij nemen een reproductiegetal voor de VK variant aan van 1,3 (bron AD) en een optimistische 0,85 voor de oude variant: Wij gaan uit van in totaal 100 besmette personen. (33O/67N)
  • 1/3 x 0,85 = 0,28 (28 besmet met oude variant)
  • 2/3 x 1,3 = 0,866 (87 besmet met nieuwe variant)
Totaal nieuw geïnfecteerde personen = 115, maar uit de huidige infectiecijfers blijkt dat het minder dan 100 zijn. (dalende trend)
Het effectieve reproductiegetal is verschillend per land en de genomen maatregelen. Voor de nieuwe variant in de VK zijn de cijfers voor de nieuwe variant flink gedaald. Er was een piek van 54.940 nieuwe besmettingen op 8 januari en op 3 februari zijn het aantal nieuwe besmettingen 19.202. De nieuwe variant is zeker onder controle te krijgen.Smiley.toerist (overleg) 4 feb 2021 18:33 (CET)

Interessant is de uitleg van het RIVM waar dieper op de materie ingegaan wordt: RIVM: 'De kern van de boodschap is dat de Britse variant het overneemt in Nederland' Een quote: Op 15 januari was de zogenoemde R-waarde van de klassieke variant van het coronavirus 0,85, die van de veel besmettelijkere Britse variant 1,27. De gecombineerde R-waarde was 0,96 De precieze datering van de getallen is van groot belang.

Nog andere links:

Zuid-Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb voorzichtig de eerste melding gemaakt van de AstraZenica vaccin tegenslag in Zuid-Afrika in AZD1222. Ik hoop dat het vaccin uiteindelijk toch nog genoeg effect heeft om gebruikt te worden. Als er steeds nieuwe varianten komen waar de vaccins weer op aangepast moeten ziet het slecht uit. Smiley.toerist (overleg) 8 feb 2021 13:20 (CET)

Gezien het feit dat een van de twee nieuw in Brazilië ontstane varianten ook op grote schaal ziekte blijkt te veroorzaken bij mensen die al eerder een infectie de 'gewone' variant hadden doorgemaakt, rijst het vermoeden dat deze variant kennelijk een andere immuunrespons nodig heeft, en dat zou voor vaccins ook kunnen betekenen dat die daar niet (goed) tegen werken.
Daartegenover staat dat als het vaccin er ook maar in slaagt ervoor te zorgen dat de immuunrespons bij een besmetting door een gemuteerd virus een paar dagen eerder op gang komt, kan dat net het verschil betekenen tussen 'flink ziek worden' en 'op de IC belanden en mogelijk overlijden'.
Overigens is nu in elk geval bekend hóe je een vaccin ontwerpt tegen coronavirussen, en dat maakt het relatief minder lastig om een aangepaste versie te bouwen die (ook) werkzaam is tegen een nieuwe variant. Zo worden ook jaarlijks vrij vlot telkens nieuwe griepvaccins ontworpen, uitgaande van eerdere versies. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 8 feb 2021 14:52 (CET)

Tweede dosis niet nodig bij eerdere Covid infectie?[bewerken | brontekst bewerken]

Een interessant artikel: People who have had infection might only need one dose of mRNA vaccine. Het zijn nog maar kleine studies, maar het geeft toch aan dat de eerste Covid infectie toch een zekere immuniteit tot gevolg heeft. Hoe meer virusvoorbeelden het immuniteitsysteem gespreid in de tijd krijgt hoe beter het immuunsysteem getraind wordt. Het is nog te vroeg om de vaccinatiestrategie aan te passen. Logistiek en administratief is het bijna niet te doen om rekening te houden met de Covid infecties van voor de vaccinatie.Smiley.toerist (overleg) 22 feb 2021 12:11 (CET)

Ik zou zelfs vraagtekens willen zetten bij de vraag of je momenteel, nu er schaarste is, überhaupt een vaccin zou moeten spenderen aan mensen die de ziekte al hebben doorgemaakt. Ik ga er van uit dat die mensen inmiddels al een flinke immuniteit hebben opgebouwd, en bovendien heeft hun immuunsysteem aangetoond in staat te zijn om een dergelijke immuunreactie op te bouwen. Als ik dan zou moeten kiezen zou ik dat vaccin veel liever geven aan iemand die nog niet met het 4us in aanraking is gekomen.
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik tot nu toe nooit besmet ben geraakt, en eergisteren werd ik aan het eind van de dag gebeld door een collega van de GGD die me vertelde dat ze nog een héél klein beetje Pfizer-vaccin over hadden dat ze natuurlijk niet weg wilden gooien. Dus ik ben snel op de fiets gesprongen heb nu een beetje een stijve linker bovenarm. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 22 feb 2021 12:56 (CET)

Volgens het RIVM is 23 februari de derde golf begonnen[bewerken | brontekst bewerken]

In de week afsluitend 23 februari 2021 nam het aantal besmettingen toe van 25000 naar 30.000. Zodoende nam het percentage besmette personen af van 11,5% naar 9,8%. Toch riep het RIVM de derde golf uit. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5216194/rivm-19-procent-meer-coronabesmettingen-afgelopen-week Het RIVM heeft het vandaag voor het eerst over een derde golf van coronabesmettingen. Waar is deze derde golf op gebaseerd, als alle grafieken in het ziekenhuis al maanden een plateau laten zien en het aantal besmettingen in die maanden gedaald is? Of werd het RIVM geprovoceerd door een artikel in Trouw? https://www.trouw.nl/binnenland/nog-geen-stijging-in-het-aantal-besmettingen-komt-die-derde-golf-nog-wel~b3dee1fd/Jc kortekaas apotheker (overleg) 23 feb 2021 19:01 (CET)

Als ik hier kijk lijkt er net een golf voorbij en is de volgende op komst. –bdijkstra (overleg) 23 feb 2021 20:26 (CET)
Je moet de verloop van de oude variant virus naast die van de Britse variant naast elkaar leggen. Het zijn twee overlappende corona golven. Tot nu toe bleef het aantal infecties dalen omdat de oude variant dominant was. Die had een R van ongeveer 0,82. Die is langzaam aan het verdwijnen en wordt vervangen door de Britse variant die een R boven de een heeft. Op een zeker moment heb je een omslagpunt waar de infecties weer oplopen. Door de extra maatregelen zoals de avondklok is de opgang van de Britse variant iets vertraagd. Extra maatregelen drukken op zowel de oude variant als de Britse variant. Gelukkig werkt de vaccinatie goed op de Britse variant evenals de immuniteit veroorzaakt door infecties met de oude variant. Die stijgende immuniteit en de stijgende temperaturen (seizoen) zijn positieve invloeden op het reproductiegetal. Het is helaas twijfelachtig of de opgebouwde immuniteit nog werkt tegen de Braziliaanse variant. Men dacht dat er voldoende groepsimmuniteit was opgebouwd voor de zwaar getroffen stad Manaus aan de Amazone.Smiley.toerist (overleg) 23 feb 2021 23:41 (CET)
Het aantal besmettingen moet met andere ogen worden bezien naarmate de kwetsbaren gevaccineerd zijn. Met afgesproken ic-bedden in Duitsland gaat het om de ic-belasting. https://www.skipr.nl/nieuws/belgen-bezetten-kwart-van-nederlandse-ic-bedden-in-duitsland/Jc kortekaas apotheker (overleg) 26 feb 2021 07:49 (CET)
Mee eens. Alle positief geteste mensen die hun ziekte zonder al te veel problemen thuis uitzieken hebben weinig impact op de maatschappij, behalve dan natuurlijk het feit dat ze andere mensen kunnen besmetten en zo het vuurtje smeulend houden. De echte maatschappelijke impact zit in twee dingen: de beddenbezetting (niet alleen op de IC's maar ook de gewone bedden) in ziekenhuizen en de oversterfte door COVID.
Als het door de vaccinatiecampagne zo ver is gekomen dat die parameters redelijkerwijs niet meer uit de hand zullen lopen dan zal het moment aangebroken zijn om de beperkende maatregelen weer af te bouwen. Maar ja, zolang het virus ons steeds weer voor verrassingen stelt met nieuwe mutanten, is dat moment nog niet aangebroken.
Daarbij bedenk ik dat de kans op het ontstaan van mutanten nu zo groot is doordat er wereldwijd zo ontzettend veel mensen besmet zijn. Het totaal aantal virusdeeltjes ter wereld is daardoor ook enorm groot, en dus de kans op het ontstaan van mutanten ook. Zodra we door vaccinaties en andere maatregelen het wereldwijde aantal besmette mensen drastisch teruggedrongen hebben, neemt logischerwijs ook de kans op het ontstaan van mutanten af. Daar staat tegenover dat de selectiedruk op het virus wel toeneemt, wat de kans op de verspreiding van die weinige nieuwe mutanten juist weer vergroot. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 26 feb 2021 09:34 (CET)

Vierde vaccin voor de EU[bewerken | brontekst bewerken]

Als ik de berichten uit de NYT lees (A third vaccine in the pipeline) zal het niet lang duren voordat ook de EU de Johnson & Johnson vaccin gaat goedkeuren. Weer een extra middel voor de vaccinatieprogramma. Het laatste coronanieuws is niet zo goed. In België stijgen de cijfers (gelukkig van vanuit een laag niveau), maar ook in Frankrijk gaat het slecht met lokale weekend lockdowns. (weer een nieuwe maatregel variant). Het tempo moet omhoog en hopelijk gaat het komend warm weer het virus extra afremmen. Tenslotte had men afgelopen zomer weinig problemen.Smiley.toerist (overleg) 25 feb 2021 14:31 (CET)