Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenvitamine B6[bewerken]

Ik heb in het lemma vitamine B6 een bron-sjabloon geplaatst (kopje: Gevolgen van overschot). Kan iemand de noodzakelijke info toevoegen, nl. dat het wél onherstelbare schade kan opleveren bij een te hoge dosering. Zie ook het lemma in wp-en. Dit was deze week op televisie (NPO). Bovendien een uitzondering op de regel dat alleen in vet oplosbare vitaminen bij een te hoge dosering schadelijk zijn. – Maiella (overleg) 8 sep 2016 03:45 (CEST)

Maiella, door tijdgebrek kan ik mij helaas (tijdelijk) niet verdiepen in de vitamine B6 intoxicatie. Wel heb ik een website voor informatie over een vitamine B6 intox. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent! vergiftigingen.inof Mvg Doctodoc (overleg) 16 sep 2016 23:26 (CEST)

Medisch dossier[bewerken]

Dag allen, recentelijk is in het nieuws gekomen dat bepaalde instanties mensen aandringen om ze hun medisch dossier te overhandigen, waar ze echter geen recht op hebben. Nu viel het me op dat er nog helemaal geen lemma is met als titel medisch dossier. Wel is er Elektronisch patiëntendossier (en patiëntendossier verwijst hiernaar).

Zou het zinvol zijn een nieuw algemener lemma over medisch dossier aan te maken? Omdat ik zelf (gelukkig) nauwelijks met zorg in aanraking kom, weet ik er niet zo veel van. Maar het artikel zou op vele vragen antwoorden kunnen geven zoals:

 • Gebruiken huisartsen en andere zorginstellingen per patiënt hetzelfde dossier?
 • M.a.w. spreken we per patiënt over het of een medisch dossier?
 • Welke informatie wordt erin opgenomen?
 • Waar en in welke vorm (papier/digitaal) wordt het bewaard?
 • Wat zijn de rechten/plichten/verboden voor zorgverleners en patiënten?
 • Hoe is de situatie in andere landen?

Groet, Pingel (overleg) 17 sep 2016 18:36 (CEST)

Beste Pingel, ik kan alleen uit mijn eigen ervaringen spreken, maar ik zal zo goed als mogelijk antwoorden op je vragen.
 • Huisartsen, specialisten en andere zorg instellingen gebruiken niet hetzelfde dossier. Wat de thuiszorg interessant vind over een patiënt is voor een medisch specialist vaak minder interessant. In het ziekenhuis is er wel één dossier, maar heeft elke specialisatie een eigen onderdeel, bijvoorbeeld chirurgie en cardiologie. Wel kunnen ze elkaar onderdelen in zien. Voorbeelden van verschillende dossiers zijn: thuiszorg, huisarts, ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, etc. Ook per ziekenhuis of per huisarts zijn er verschillende dossiers. Het ziekenhuis van Amsterdam kan niet in het dossier van het ziekenhuis van Den Haag. De verschillende zorginstelling communiceren met elkaar doormiddel van een (vaak digitale) brief. In deze brief wordt alleen de nuttige informatie vermeld. Zo is het voor een huisarts fijn om te weten wat de diagnose is die in het ziekenhuis gesteld is, maar is het minder van belang wat de patiënt tijdens opname heeft gegeten. Deze informatie is wel weer van belang voor de diëtiste. Officieel moet de patiënt toestemming geven voor het delen van deze informatie. Niet in alle gevallen gebeurd dit, bijvoorbeeld acuut zieke patiënten, mensen met een hartaanval of een groot ongeval bijvoorbeeld. Dan is deze informatie van levensbelang en wordt de informatie vaak gedeeld zonder officiële toestemming.
 • In een specifieke zorginstelling spreek je over "het medisch dossier van de patiënt", "een medisch dossier" is minder toepasselijk.
 • Zie antwoord nummer 1.
 • Het merendeel van de dossier worden digitaal bewaard. De communicatie onderling gaat nog wel eens op papier, maar wordt daarna vaak in gescand voor het digitale systeem.
 • De rechten/plichten etc worden geregeld via de wet WGBO
 • Over andere landen weet ik helaas weinig.
Extra informatie: KNMG.nl
Succes met het schrijven van het artikel! Doctodoc (overleg) 18 sep 2016 12:25 (CEST)
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik zal een dezer dagen een begin maken met het artikel. Als het zover is, laat ik het hier weten. Groet, Pingel (overleg) 19 sep 2016 21:18 (CEST)

Opzetje gemaakt, twijfel over overlap met EPD[bewerken]

Het heeft even geduurd (sorry daarvoor), maar ik heb nu een opzetje op mijn kladblok gezet. De reden waarom ik het lemma zelf nog niet aangemaakt heb is omdat ik nu zie dat er nu wel erg veel overlap is met Elektronisch patiëntendossier, waardoor een apart artikel wellicht overbodig is. Wat vinden jullie? Redirect maken (medisch dossier -> elektronisch patiëntendossier)? Pingel (overleg) 24 sep 2016 21:32 (CEST)