Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenLongpest 'uiterst besmettelijk' en uitbraak in Madagaskar in 2017[bewerken]

Wat bedoelt men met 'uiterst besmettelijk' bij Longpest? Is het besmettelijker (makkelijker overdraagbaar tussen mensen) dan verkoudheid, influenza, mazelen of buikgriep of minder besmettelijk? Ik vind weinig informatie op WP over besmettelijkheid van ziekten, wel dat SARS minder besmettelijk zou zijn dan gewone griep en via welke weg men besmet kan worden. Maar voor bijvoorbeeld longpest vind ik de 'besmettelijkheid' niet. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 5 okt 2017 17:05 (CEST)

Meestal wordt de pest overgebracht van rat op mens via vlooien maar in zeldzame gevallen kunnen mensen het ook overbrengen via de lucht middels druppeltjes die opgehoest worden. Maar over hoe groot de kans is dat zo iemand anders besmet wordt, dat is een andere vraag. De Duitstalige WP zegt in de:Pest#Lungenpest: "Sie dürfte der Influenza ähneln, wenn auch die Ausbreitungskraft wesentlich schwächer ist." Oftewel: er is maar weinig over de besmettelijkheid via deze weg bekend, maar waarschijnlijk is het minder besmettelijk dan influenza. Helaas is hier geen bron bij vermeld.
Kijk ik echter wat de WHO erover schrijft: "The pneumonic form is invariably fatal unless treated early. It is especially contagious and can trigger severe epidemics through person-to-person contact via droplets in the air." Ik beschouw de WHO als betrouwbaardere bron dan een bronloze Duitstalige Wikitekst, en ik denk dat 'especially contagious' vertaald mag worden met 'uiterst besmettelijk'. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 5 okt 2017 18:48 (CEST)
Stel dat er op openbare plaatsen zoals een winkel, trein, vliegtuig of op een schip iemand aanwezig is met longpest met eventueel de symptomen, bijvoorbeeld in België. Er zijn verder nog honderden andere mensen aan boord. Zouden ze dan allemaal besmet worden, vervolgens ook ziek en eventueel aan de longpest sterven? Op internet is nergens te vinden of het makkelijker overdraagbaar zou zijn van mens op mens dan andere infecties als verkoudheid, griep of buikgriep. Dus 'uiterst besmettelijk' zou willen zeggen dat het makkelijker zou verspreiden tussen mensen dan genoemde infecties.
Naar aanleiding van de pestuitbraak in Madagaskar. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/10/04/who-vreest-pestepidemie-in-madagaskar 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 5 okt 2017 19:50 (CEST)
'uiterst besmettelijk' betekent niet per se dat het besmettelijker zou moeten zijn dan de infecties die jij noemt. Want waarom zou dat de referentiemaat zijn? Ik vind terecht dat we de WHO-beschrijving 'especially contagious' respecteren. Hopelijk heb je gezien dat ik n.a.v. je vragen de tekst wat heb aangepast en dat ik het nu 'bijzonder besmettelijk' noem, wat iets zwakker klinkt en m.i. meer in de buurt komt van de WHO-term.
Wel schrikken trouwens van die longpest-uitbraak in Antananarivo. Ik heb daar drie maanden geleden nog rondgewandeld. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 5 okt 2017 21:40 (CEST)
Alles weten maakt ook niet gelukkig. In 2014 waren er aldaar al 2 gevallen gemeld. 'As of 21 November, in the capital Antananarivo there have been two confirmed cases, including one death'(Engelstalige Wikipedia)Jc kortekaas apotheker (overleg) 13 okt 2017 11:41 (CEST)
Bijkomende vraag is hoe groot de kans dat longpest zich ook in België makkelijk zou verspreiden gezien de bevolkingsdichtheid (Belgie is dichtbevolkt) en veel plaatsen waar veel mensen samenkomen, en wat men zou doen als er iemand besmet zou worden met longpest (opgelopen in het buitenland). Het 'uiterst besmettelijk' is wel een beetje beangstigend gezien de vele contacten onderling. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 6 okt 2017 10:01 (CEST)
Laten we er geen doekjes om winden en het niet mooier voorstellen dan het is: De Pest is gewoon een heel beangstigende ziekte, waar je bovenop moet zitten als hij is vastgesteld. Niet voor niets dat deze ziekte in de Middeleeuwen voor enorme slachtingen heeft gezorgd. Uiteraard is er veel aan te doen met goede hygiënemaatregelen en adekwate behandeling, maar toch is het een bloedlinke ziekte. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 6 okt 2017 10:39 (CEST)
Een kansberekening valt natuurlijk niet te maken. Wel kan voor zeker worden aangenomen dat onmiddellijk vergaande isolatiemaatregelen zullen worden genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. JanB46 (overleg) 6 okt 2017 12:27 (CEST)

We zijn reeds de 21e eeuw en toch bestaat de pest nog. Ik dacht dat die ziekte niet meer bestond gezien de betere hygiëne en medicijnen. Bovendien is het zo dat bij de huidige uitbraak in Madagaskar de meeste gevallen de zeer besmettelijke longpest betreft i.p.v. de minder besmettelijke builenpest. Ik vraag me verder af of de pestbacterie in Europa (nog) voorkomt (bij ratten) en er binnen Europa ook risico is om pest op te lopen (na contact met bv ratten en/ of eerder besmette mensen) & de kans op een epidemie. Overigens is het nog niet in het nieuws op TV geweest (op Belgische zenders) zoals met bv Mexicaanse griep en ebola wel het geval was, terwijl pest toch veel gevaarlijker is dan Mexicaanse griep en ebola. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 6 okt 2017 13:03 (CEST)

Niet in elk land zijn er uitstekende hygiëne en behandelmogelijkheden. Ik heb me recent ervan mogen overtuigen dat dat in Madagaskar op veel plaatsen tegen valt. En ik denk dat dat in veel ontwikkelingslanden geldt. Ik heb eens nagetrokken bij mijn collega's infectieziektenartsen op de GGD waar ik werk, en zij hebben voor mij nagetrokken dat er in Europa al zeker 20 jaar geen reservoir meer van deze ziekte is vastgesteld, dus kunnen we wel stellen dat deze ziekte (in elke vorm) niet meer in Europa voorkomt. Edoch: het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand die in dergelijke landen is geweest, de ziekte meeneemt naar Europa. Vanwege de erg korte incubatietijd denk ik dat de ziekte dan ook erg snel onderkend en bestreden zal worden. Om dezelfde reden lijkt het me ook erg onwaarschijnlijk dat asielzoekers de ziekte mee zullen nemen, omdat ze dan al dood of ernstig ziek zijn voordat ze hier aangekomen zijn. Uiteraard kan het wel zijn dat een besmette zwarte rat mee de overtocht maakt in een vluchtelingenboot.
Een heel interessant en leerzaam (en) artikel kun je trouwens HIER vinden. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 6 okt 2017 15:42 (CEST)
Volgens nieuwsberichten is de huidige uitbraak in Madagaskar anders dan de voorgaande jaren. De pest zou zich nu vooral verspreiden in stedelijke gebieden i.p.v. in plattelandsgebieden en men meldt vooral gevallen van de longpest terwijl het andere jaren doorgaans builenpest is. Inmiddels 258 gevallen en 36 doden. Wat nog opvalt is dat besmette personen vrij snel overlijden aan de pestziekte (zonder directe behandeling). Ik vraag me af of die bacterie hier voordeel van heeft (het doden van besmette personen). Dit lijkt me een 'domme' bacterie. Daarnaast zou ook het aanraken van aan pest overleden personen gevaarlijk zijn. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 7 okt 2017 15:05 (CEST)
In principe heeft een bacterie er niet zo'n baat bij dat zijn gastheer overlijdt. De bacterie kan dan alleen voortbestaan als hij voor die tijd kans heeft gezien om over te stappen op andere gastheren (dus om anderen te besmetten), òf als hij juist voor extra besmettelijkheid kan zorgen door zijn gastheer te laten overlijden. Voor een micro-organisme dat zeer besmettelijk is, is het bovendien minder belangrijk dat zijn gastheer sterft dan voor een laag-besmettelijk micro-organisme. Nu vast staat dat yersinia pestis erg besmettelijk is, is het niet zo erg voor die bacterie dat zijn slachtoffers overlijden. In dit geval kan het juist wèl een voordeel dat zijn gastheer overlijdt, omdat de bacterie ook vanaf een lijk opnieuw mensen of andere dieren kan besmetten. Bijvoorbeeld doordat dieren dan het lijk aanvreten/opeten en daardoor besmet raken. In dat geval is het juist weer slim van dat micro-organisme. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 okt 2017 15:20 (CEST)

Komt er een apart artikel over de pestuitbraak in Madagaskar? Intussen zijn er 343 gevallen en 42 doden in Madagaskar. http://derstandard.at/2000065579805/Pest-in-Madagaskar-Schulen-bleiben-zu . Het zou ook gaan om een van de grootste uitbraken in Madagaskar tot op heden. In 2014 kwam er een apart artikel over de ebola-uitbraak destijds Ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014. Verder vind ik het onverantwoord om nog toeristen naar en van dat land te laten reizen wegens infectiegevaar. Er zijn naast schepen ook vliegtuigen, en via vliegverkeer kan het zich ook mogelijk verspreiden naar andere landen. Ik weet niet of er veel verkeer van en naar Madagaskar is. Wat nog opvalt is dat er buiten Madagaskar nog geen gevallen gemeld zijn. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 9 okt 2017 10:36 (CEST)

Of er een apart artikel over deze uitbraak komt, hangt af van degene die dat eventueel zou willen gaan schrijven. Ik vraag me bovendien af of de Wiki-gemeenschap dit als encyclopedisch zou willen beschouwen. Zo niet, dan zal het weer worden verwijderd. Over de vorige uitbraak, in 2014, is overigens in enkele talen wel een artikeltje geschreven; niet in het Nederlands. Zie HIER.
Of het verantwoord is om mensen naar Madagaskar te laten gaan wordt (gelukkig) niet door jou bepaald maar door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je dit risico al te groot vindt om mensen erheen te laten reizen dan kun je beter maar alle grensoverschrijdend verkeer voor onbepaalde tijd platleggen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 okt 2017 14:08 (CEST)
Het was slechts een mening maar toch vind ik het niet zo'n goed idee om naar een land te reizen waar een dodelijke, zeer besmettelijke ziekte zoals longpest of builenpest heerst. Stel dat iemand daar deze ellendige ziekte oploopt en naar hier brengt, en bijvoorbeeld andere mensen een hand geeft of een zoen, of plots ziek wordt in het vliegtuig, dus lopen de andere mensen in datzelfde vliegtuig ook risico. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 9 okt 2017 15:24 (CEST)
Intussen zijn er buiten Madagaskar al gevallen van longpest. https://www.demorgen.be/buitenland/longpest-van-madagaskar-bereikt-de-seychellen-b5c45a0d/ Het lijkt verder of er een nieuwe variant van de longpest is gezien het ongewoon aantal gevallen dit jaar. 2A02:1810:430:2900:2C5E:5209:5817:5030 11 okt 2017 13:09 (CEST)

Tandbederf bij dieren[bewerken]

Komt tandbederf ook bij huisdieren en andere dieren voor? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:430:2900:c124:995e:b9cd:60d8 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Wat dacht je zelf?
Je zou je vraag eens bij een zoekmachine neer kunnen leggen. Dan zou je misschien HIER een antwoord op je vraag kunnen vinden. En het bestaan van de website dierengebit.nl zegt ook wel wat. Succes met lezen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 okt 2017 17:14 (CEST)

Tetanus vaccin[bewerken]

Werkt het vaccin tegen tetanus 10 jaar of kan het ook langer werken dan 10 jaar (bv 20 jaar)? 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 19 okt 2017 10:29 (CEST)

Er wordt uitgegaan van een minimale beschermingsduur na vaccinatie van 10 jaar. Na die periode is bescherming onzeker en revaccinatie noodzakelijk. Zie het artikel Tetanus. --JanB46 (overleg) 19 okt 2017 10:48 (CEST)