Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to searchRedirect RIND naar Cerebrovasculair accident[bewerken]

De term RIND (Reversible Ischemic Neurological Deficit) zou volgens meerdere bronnen [1] [2] [3] niet meer gebruikt worden. Er is namelijk wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat er wel degelijk resterende neurologische schade is. Een RIND zou m.a.w. een lichte vorm van een CVA zijn. Bijgevolg vroeg ik me af of het geen goed idee is de pagina RIND naar de pagina CVA door te verwijzen, en een extra kopje onder CVA te plaatsen met informatie over de RIND. OliCol11 (overleg) 17 jun 2018 12:05 (CEST)

Je hebt gelijk dat de term RIND niet in gebruik is; eigenlijk is hij nooit aangeslagen. Het was bedoeld als een soort tussenvorm tussen een TIA en een CVA. Een TIA is binnen 24 uur restloos voorbij; een CVA laat blijvende schade na, en een RIND is eigenlijk een TIA waarbij het (volledige) herstel langer dan 24 uur duurt.
Helaas moet ik vaststellen dat zeer veel artsen nu de term 'TIA' heel oneigenlijk blijken te gebruiken; ik lees regelmatig brieven van collega's waarin staat dat iemand een fors TIA heeft gehad en daaraan blijvende beperkingen heeft overgehouden. Dat is dus per definitie lariekoek: dan is het dus een CVA geweest. Aangezien veel artsen dus niet schijnen te weten dat een TIA per definitie binnen 24 uur voorbij is, zullen ze de term RIND natuurlijk nooit gebruiken. In de praktijk wordt tegenwoordig bij een RIND gezegd dat het een CVA was dat na enige tijd restloos is overgegaan.
Ik vind jouw voorstel prima! Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jun 2018 12:16 (CEST)
Erik Wannee, dankjewel voor je feedback. Ik heb de hierboven vermelde wijzigingen doorgevoerd. Ik hoop dat ik dit correct heb gedaan. mvg OliCol11 (overleg) 18 jun 2018 22:32 (CEST)
Prima gedaan. Ik heb de tekst nog een klein beetje opgepoetst. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 18 jun 2018 23:26 (CEST)
Dankjewel! Ik heb gezien dat je "CVA mimics" ongepast vindt op de Nederlands Wikipedia. Mijn excuses, maar ik kon geen Nederlands synoniem bedenken. Want een "CVA-variant" dekte, naar mijn gevoel de lading niet echt. Aangezien een TIA per definitie geen CVA is, er enkel op lijkt, dacht ik dat "CVA-gelijkenden" misschien een beter kopje was. Maar dat leek me dan weer zo omslachtig geformuleerd. Maar u heeft er uiteraard meer verstand van dan ik. OliCol11 (overleg) 19 jun 2018 08:03 (CEST)
Nou, dat laatste zou ik zeker niet willen beweren. Maar ik vond 'mimics' in elk geval niet geschikt. Of mijn keuze de beste was, weet ik niet. Als je de term 'cerebrovasculair accident' letterlijk neemt, is een TIA wel een variant van het CVA: het is immers een ongeval met de hersenbloedvaten. Je zou dus kunnen stellen dat een TIA een soort CVA is, zoals een hond een soort zoogdier is. Maar als er betere opties zijn dan vind ik dat prima. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 19 jun 2018 08:24 (CEST)
Oké, daar heb je wel een punt, inderdaad. Dan zal ik het maar zo laten. Enorm bedankt voor de informatie! OliCol11 (overleg) 19 jun 2018 13:56 (CEST)

Longaanval[bewerken]

Longaanval en COPD nuttige referenties? Of zelfverheerlijking/promotie/reclame? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Doctodoc (overleg · bijdragen) 22 jun 2018 22:00 (CEST)