Wikipedia:Medisch café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springenTweede golf en krijgt Zweden toch gelijk?[bewerken | brontekst bewerken]

In bijna alle Europese landen is er een opleving van de virus. Hopelijk gaat de bevolking reageren op de dreiging en de maatregelen beter toepassen. Een land waar de curve gestaag blijft dalen in Zweden. Voorbeeld: 25 juni: 1.333 positieve testen, 23 juli 82 positieve testen. De groepsimmuniteit begint toch een groot effect te hebben. [1]. Ik vermoed dat het eindresultaat voor Zweden best positief zal zijn in vergelijking met andere landen. Zij zullen geen last hebben van de gevreesde tweede golf in de herfst of de eindeloze kleine opflakkeringen. Wanneer worden de reisrestricties voor Zweden opgeheven?Smiley.toerist (overleg) 26 jul 2020 11:58 (CEST)

  • Reisristricties zijn wat de pot schaft. In Nederland worden nu vooral de weerbare mensen besmet, die niet snel in het ziekenhuis zullen belanden. Toch is er verdeeldheid onder de autoriteiten. Hoewel er nu een officieel dashboard is wil niemand daar op kijken. Ziet er te gunstig uit. Calvinisten! https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/ Jc kortekaas apotheker (overleg) 26 jul 2020 19:56 (CEST)

Fijn dat we veel deskundigen hebben! Madyno (overleg) 26 jul 2020 22:21 (CEST)

Ik ben net terug van een heerlijke kano-vakantie van drie weken in Zweden. Bijna geen Zweed gezien want we hebben steeds rondgepeddeld in onbewoond gebied en in ons tentje op onbewoonde eilanden overnacht. Sinds het begin van de coronacrisis hebben we eindelijk eens helemaal niet bang voor besmetting hoeven te zijn. De enige plekken waar we even voorzichtig moesten zijn, was op de veerboten (maar die waren flink onderbezet, en zeker op het winderige zonnedek was de kans op een besmetting nihil, en desinfectiepompjes waren overal aanwezig) en op de Duitse camping tijdens de terugweg, waar we noodgedwongen moesten overnachten omdat dat in Denemarken niet mocht.
Het was wel even spannend of we op de heen- en terugreis Denemarken door konden komen, want dat land heeft het niet zo op de Zweedse methode. Hetzelfde bleek te gelden voor Noorwegen: een Noor die een stap over de grens zet, moet vervolgens 10 dagen in quarantaine, en de Noorse politie controleert aan de - overigens zeer lange - grens.
Van de paar Zweden die ik desondanks even op veilige afstand gesproken heb, vernam ik dat de corona vooral heerst in en om de grote Zweedse steden, maar dat er 'op het platteland' eigenlijk geen sprake van is. Een groot voordeel dat de Zweden natuurlijk hebben, is de enorme ruimte: de huizen staan er ver uit elkaar en tussen de dorpjes zit eindeloos veel bos. Daarbij komt de volksaard van de Zweden, dat ze van nature al niet erg gesteld zijn op lichamelijk contact. Buitenstaanders ervaren dat soms als afstandelijk; zij zelf vinden het respectvol voor eenieders persoonlijke levenssfeer.
Al met al is mij een raadsel waarom Zweden bij BuZa nog steeds een oranje kleur heeft, en landen zoals Spanje en het Verenigd Koninkrijk niet. Voor mijn gevoel heeft dat meer te maken met economische belangen dan met het reële besmettingsgevaar. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 26 jul 2020 23:06 (CEST)
Angst en hebzucht zijn de sturende krachten in iedere samenleving, dus die economische belangen staan altijd voorop, zeker in Nederland, maar wat Zweden betreft moet wel worden opgemerkt, dat daar verhoudingsgewijs (lees: per capita) weinig wordt getest (link) en dat je uit enkel de afname van het aantal positieve testen niet zonder meer mag concluderen, dat de groepsimmuniteit (als die bestaat) er is toegenomen. Ook de data van Johns Hopkins geven niet direct aanleiding om te veronderstellen dat het land voldoende uit de problemen is (link, wacht tot de site volledig geladen is, kies in de linkerkolom Sweden, wacht weer en kijk dan in het grafiekje rechtsonder). Voor wie er uit de buurt van steden blijft, zal het zeker meevallen, maar in Gamla Stan liggen de zaken vermoedelijk toch echt anders. Wutsje 27 jul 2020 00:44 (CEST)
Het aantal infecties zijn nog redelijk maar zijn wel flink aan het dalen sinds de piek in juni/juli. Die daling is ingezet zonder extra maatregelen en met het zomertoerisme. Ik dacht niet dat het testbeleid veranderd is (of misschien wel verruimd) en dan is het logisch dat het aantal verminderd als er minder mensen met symptomen zijn. Je moet echt kijken naar de positiviteit naar de testen om daar uitspraken over te doen. Het is een beetje de omgekeerde stelling van Trump: 'Als de infectiecijfers dalen dan zal het wel te verklaren zijn omdat er te weinig getest wordt'. De immuniteitsgraad is Stockholm en omgeving is al redelijk hoog. Die groepsimmuniteitseffect treed niet ineens op als de limiet bereikt wordt, maar al veel eerder op. Die limiet is voor het geval dat er geen enkele maatregel genomen wordt en alle mensen een normaal leven leiden.Smiley.toerist (overleg) 27 jul 2020 11:31 (CEST)
'De nieuwe coronagolf in Spanje brengt het aantal besmettingen daar de afgelopen veertien dagen volgens het European Centre for Disease Prevention and Control zondag op 39,4 per 100.000 inwoners. Dat ligt in Europa alleen hoger in Zweden (40,1), Bulgarije (44,8), Roemenië (59,7) en Luxemburg (219,4)." Luxemburg diep in code rood, niemand geeft er iets om. Malle wereld. https://fd.nl/economie-politiek/1352316/groot-brittannie-zet-spanje-terug-op-lijst-onveilige-landen Jc kortekaas apotheker (overleg) 27 jul 2020 12:31 (CEST)
"Reisadvies Luxemburg | Ministerie van Buitenlandse Zaken Laatst gewijzigd op: 15-06-2020 | Nog steeds geldig op: 27-07-2020 Luxemburg laat (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. De lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het coronavirus zijn ook versoepeld. Daarom is de kleurcode van het land aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). U kunt op vakantie naar Luxemburg maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Coronavirus’. Slapende ambtenaren.Jc kortekaas apotheker (overleg) 27 jul 2020 12:37 (CEST)
Our services strive to improve the quality of the data that are submitted by the laboratories on a daily basis. New quality control procedures have led to corrections on the "residence" variable for previously published data. New cases on 25.07 (residents): 74" 74 besmettingen in een land met 30x minder inwoners dan Nederland Reisadvies is wat de pot schaftJc kortekaas apotheker (overleg) 27 jul 2020 12:42 (CEST)
Terugkomend op Zweden: gisteren 27 juli, 12 besmettingen voor heel Zweden. 30 dagen geleden, 28 juni, was dat 475. Met een piek van 904 op 30 juni. Het absolute record is gehaald op 24 juni met 1803 besmettingen op een dag. Er zijn schommelingen maar de trend is zeer duidelijk.Smiley.toerist (overleg) 28 jul 2020 13:25 (CEST)
Trend is ontegenzeggelijk nu dalend in Zweden, maar die 12 blijft echt niet staan. Duurt dagen voor 27 juli definitief is vastgesteld. Besmettingen liggen nu qua bevolkingsgrootte meer richting die in Nederland. Hier weer stijgend, in Zweden dalend.Jc kortekaas apotheker (overleg) 28 jul 2020 17:59 (CEST)https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
Nu 72, maar de dag ervoor, 26 juni, op 42. De definitieve cijfers zullen wel onder de honderd blijven. Wij kunnen op dit moment alleen de trend vaststellen. Voor een link naar de groepsimmuniteit zal een bron nodig zijn. Ook in Zweden zijn er virus inperkende maatregelen en er zijn andere factoren die de spreiding indammen. Dat zet de groepsimmuniteitlimiet lager dan als er helemaal geen maatregelen genomen waren. De virus zal nooit helemaal uitdoven zolang er import is, maar de maatschappij heeft nu veel meer ruimte voor versoepeling of de besmettingsniveau zeer laag te houden of helemaal tot nul te reduceren. Met track en trace kunnen de laatste paar besmettingshaarden geëlimineerd worden. Dan blijft alleen de import nog. In andere landen blijft het dweilen met de kraan open zolang er genoeg brandstof is. Ik ben misschien te optimistisch, maar ik schat dat Zweden over een maand de laagste besmettingsniveau van Europa zullen hebben. Wie shall see.Smiley.toerist (overleg) 29 jul 2020 12:11 (CEST)
Dagkoersen 28 juli, absolute aantallen, zelf maar omrekenen. Zweden 303 Luxemburg 138 Nederland 247 https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/Jc kortekaas apotheker (overleg) 29 jul 2020 19:32 (CEST)
Luxemburg zit in de tweede golf! Soort anti-Zweden. Circa 4000 besmettingen per dag omgerekend naar Nederland, waar het groothertogdom tot 1890 deel van uit maakte.https://msan.gouvernement.lu/en/graphiques-evolution.html#tcJc kortekaas apotheker (overleg) 30 jul 2020 14:44 (CEST)
Touché. Het is handiger om alleen de dalende lijn van pieken en dalen te bekijken. Wat mij wel opvalt is de piek van sterfgevallen veel eerder is dan de piek van besmettingen. Die van de sterfgevallen is in begin april tegenover de besmettingen in eind juni. Een omgekeerde wereld dus. Er moet in het begin zeer weinig getest zijn (behalve de sterfgevallen).Smiley.toerist (overleg) 31 jul 2020 12:46 (CEST)
Het is allemaal razend ingewikkeld vergelijkbaar. In het begin werden in Nederland zelfs de lijken niet getest. Nu zien we het aantal besmettingen sterk oplopen, maar het is een andere categorie personen. Groep15-35, die niet in het ziekenhuis zal komen en niet op de ic. Dan zijn we weer terug in Zweden.Laat de jongeren maar besmet worden en beschermt de ouderen. Quarantaine voorschriften zijn wat de pot schaft. Onze leuke minister werd slachtoffer van de maatregelen van haar eigen regering. Ollongren twee weken in quarantaine na verblijf in Zweden.Jc kortekaas apotheker (overleg) 31 jul 2020 15:04 (CEST) | Politiek https://www.ad.nl/politiek/ollongren-twee-weken-in-quarantaine-na-verblijf-in-zweden~a7712597/1 dag geleden ... Minister en vicepremier Kajsa Ollongren (D66) zit de komende twee weken in thuisquarantaine in AmsterdamJc kortekaas apotheker (overleg) 31 jul 2020 15:04 (CEST)
Aantal besmettingen (in absolute zin) zegt niets. Dat moet je tenminste relateren aan het aantal testen. En dat alles per 100.000 inwoners. Maar dan ben je er nog niet, want dan moet je het aantal testen proberen te relateren aan de testbereidheid. En die laatste is pas te achterhalen na een objectief statistisch onderzoek en niet na een uitspraak van een "deskundige", want daarvan zijn er momenteel te veel.
Wat mij het laatst opviel was de gelaatsuitdrukking en uitspraak van Marc Van Ranst enkele dagen terug. Het ging over wel/geen mondkapjes in BE resp. NL en de interviewer bracht toen in dat in NL de GGD relatief snel kan opschalen met bron- en contactonderzoek. Tja, dat hebben wij niet was de reactie van de Belgische van Dissel. Ergo, er zijn grote verschillen tussen landen, veroorzaakt door het equivalent van "onderliggend lijden", maar dan m.b.t. de organisatie van de zorg en volksgezondheid. - RonaldB (overleg) 31 jul 2020 15:38 (CEST)
Inderdaad zeer grote verschillen tussen Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland. De Nederlandse GGD pocht op een veel betere reputatie dan hij verdient. Afgelopen week liepen de wachttijden om te kunnen worden getest in Zuid-Holland op tot 72 uur en de uitslagen tot 48 uur. In Duitsland kun je gewoon bij de huisarts testen in plaats van met de fiets naar een auto-locatie te moeten. Intussen geeft het riool aan dat we in Nederland echt in de 2e golf zitten. Er zullen in die golf relatief veel minder ziekenhuisopnames zijn. Blijf het dashboard dagelijks volgen. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/Jc kortekaas apotheker (overleg) 2 aug 2020 09:07 (CEST)
in de praktijk werkt de bron en contactonderzoek meestal niet, omdat de personen die positief getest worden zelf hun omgeving verwittigen en potentieel besmette personen zelf verwittigen. Het is sociaal not done om vrienden die mogelijk besmet zijn niet te verwittigen. In vriendengroepen en sociale media verspreid het nieuws zich veel sneller dan de GGD kan bijbenen. Er zijn de incidentele besmettingen op weinig mensen elkaar kennen, maar dan kan de GGD zonder contactgegevens ook weinig. In België is er nu ruzie tussen nationaal opgerichte instelling om de contact tracing (met een commercieel contract voor 100 miljoen) tegenover lokale initiatieven, die met lokale kennis het veel beter kunnen doen. Bijvoorbeeld een gepensioneerde doctor die door de gemeente ingeschakeld wordt en nog veel patiënten kent. Maatwerk is beter dan een lompe anonieme bureaucratische instelling. Een hoge prijs om een absolute privacy te waarborgen. Als iemand toestemming weigert om zijn identiteit bekend te maken aan potentieel besmette personen, dan heeft die eerder een slechte relatie met die persoon.

Ik denk dat wij veel kleine virusgolven zullen krijgen, waarbij zodra de bevolking te gemakkelijk omgaat met de virus, de maatregelen tijdelijk aangescherpt worden tot de volgende opleving. Een voordeel is er nu veel beter bekend is welke factoren de virus aanjaagt. In de tussentijd loopt de immuniteit op. Uit deze studie Importantly, SARS-CoV-2-specific T cells were detectable in antibody-seronegative family members and individuals with a history of asymptomatic or mild COVID-19. Our collective dataset shows that SARS-CoV-2 elicits robust memory T cell responses akin to those observed in the context of successful vaccines, suggesting that natural exposure or infection may prevent recurrent episodes of severe COVID-19 also in seronegative individuals. Met andere woorden ook mensen met negatieve serologische test (Sanguin) kunnen immuun zijn. ER zijn veel gevallen van non-infecties waarbij mensen die met elkaar bed en woning delen toch niet elkaar besmetten (negatief blijven). Als er zo veel mensen 'natuurlijk immuun' zijn veranderd dit grondig het epidemologisch beeld. Dan zit men veel dichterbij de groepsimmuniteit dan men denkt. Ik ben verwonderd over hoe ver de zaken zijn versoepeld zonder opleving van de virus. Dat kan alleen als er al een gedeeltelijke groepsimmuniteit is. Even volhouden.Smiley.toerist (overleg) 2 aug 2020 14:09 (CEST)

Volgens dit overzichtartikel zou het best kunnen zijn dat een groot deel van de bevolking al immuun voor de virus zonder ermee in contact gekomen te zijn: Pre-existing immunity to SARS-CoV-2: the knowns and unknowns. Dit geeft een heel ander beeld.Smiley.toerist (overleg) 2 aug 2020 23:58 (CEST)
De Zweedse overheid en Tegnell blijven benadrukken dat groepsimmuniteit niet het doel is van de mildere lockdown. Het bestaan ervan wordt intussen wel langzaam duidelijk. Uit onderzoek van het Karolinska Institutet onder bloeddonoren bleek dat ook asymptomatische patiënten zogeheten ‘T-cellen’ hadden ontwikkeld om het coronavirus af te weren. Van de patiënten en hun directe omgeving die negatief testten op antilichamen, had 30% alsnog T-cellen, een type wittebloedcel. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe lang deze cellen bescherming bieden.https://fd.nl/economie-politiek/1353074/zweden-breekt-opnieuw-de-trend-geen-toename-coronabesmettingenJc kortekaas apotheker (overleg) 4 aug 2020 16:28 (CEST)
Zou er toch sprake van kunnen zijn dat mensen die ooit besmet werden door een ander, en veel onschuldiger, coronavirus, een soort van kruis-immuniteit hebben waardoor ze asymptomatisch een covid-19-besmetting kunnen doorstaan? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 4 aug 2020 17:36 (CEST)

Coronacrisis in Zuid-Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Zie d:Q87243915. Graag z.sm. een eigen artikel, aangezien de pandemie hier van alle Afrikaanse landen het snelst oprukt.

Jammer wel dat NL-WP iedere keer bijna als laatste is met dit soort onderwerpen. (Eraan herinneren zoals nu zou eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn.) De Wikischim (overleg) 2 aug 2020 11:59 (CEST)

Idem voor Coronacrisis in Israël (d:Q87070975). Nu speciaal in het nieuws vanwege de demonstraties tegen Netanyahu, [2]. De Wikischim (overleg) 2 aug 2020 14:49 (CEST)

Even kijken of ik het goed begrijp: is hier een schrijversdienst bij wie je artikelen kunt bestellen? En dat je dan ook je frustratie kunt uiten dat er artikelen nog niet geschreven zijn? Vinvlugt (overleg) 3 aug 2020 00:02 (CEST)
Ja, dat is de redactie van Wikipedia. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 3 aug 2020 06:54 (CEST)
Die schrijvers groeperen zich met een sjabloon toch? Ciell 3 aug 2020 10:06 (CEST)

Respiratoir syncytieel virus: verouderd of niet?[bewerken | brontekst bewerken]

Boven het artikel Respiratoir syncytieel virus heb ik {{Bijwerken}} gezet, omdat vooral de informatie over medicatie sterk verouderd lijkt. Of geeft het toch, in combinatie met mijn zinnetje over ontwikkelingen in 2020, voldoende actuele informatie? — bertux 3 aug 2020 22:22 (CEST)

Monolaurine[bewerken | brontekst bewerken]

Uw mening over de hier toegevoegde bronvraag is welkom. Een rondje Pubmed levert deze publicaties op, maar ik acht mezelf onvoldoende gekwalificeerd om daar een inhoudelijk oordeel over te geven. Wutsje 6 aug 2020 01:53 (CEST)

  • De Engelstalige Wikipedia geeft genoeg bronnen, evenals de genoemde Pubmed-referenties. Typisch een stofje dat als het de eindstreep als geneesmiddel niet haalt, een prachtig commercieel leven tegemoet kan zien als voedingssupplement.Jc kortekaas apotheker (overleg) 6 aug 2020 07:16 (CEST)