Wikipedia:De Nulmeridiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Inhoud | Naar onder | Archief | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in De Nulmeridiaan,
het geografiecafé van de Nederlandstalige Wikipedia
In dit café kunnen mensen terecht die belangstelling hebben voor geografie en verwante onderwerpen en die daar op deze Wikipedia tijd aan willen besteden. De Nulmeridiaan dient ook als centrale plaats voor het bespreken en afstemmen van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot geografie in ruime zin.

Prime meridian.jpg

Handige hulpmiddelen:
Geografie
Categorie:Geografie
Portaal:Geografie
Portaal:Landen & Volken
Portaal:Aardwetenschappen
Landen van de wereld
Coördinaatsjablonen bij geografische artikelen
Wikipedia:Wikiproject/Gebiedsindelingen
Wikipedianen naar woonplaats
Willekeurig beginnetje landen & volken

Buitenlandse aardrijkskundige namen

Physical world.jpg

U bevindt zich hier:


Nederlandse Wikipedia pagina Frankrijk - inwonersaantal[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, kan iemand de wijziging doorvoeren van het inwonersaantal van Frankrijk. Op de Franse Wikipedia site staat in de infobox een inwonersaantal vermeld van 67.848.156 (2020). Hierbij wordt een getal van 107,2 inwoners per km2 vermeld. Op de Nederlandse Wikipedia site staat in de infobox een inwonersaantal vermeld van 62.841.233 (2020) met een bevolkingsdichtheid van 113,9 per km2. In de Nederlandse tekst staat (alinea 2) een inwonersaantal vermeld van 67,06 miljoen (januari 2020). Met vriendelijke groet, Hanengerda (overleg) 31 dec 2020 16:00 (CET)

Hoi, dat is inderdaad typisch. een paar opmerkingen: Het is maar net wat er tot Frankrijk gerekend wordt, ik denk dat in de nogal vage definitie uit het CIA factbook die op nl-wiki als bron wordt gebruikt alleen het Europese deel van Frankrijk wordt meegenomen, maar zelfs dat aantal is wat discutabel. Fr-wiki verwijst naar de getallen van het INSEE, met een definitie zowel voor metropolitaan Frankrijk als voor Frankrijk met de DOM-TOM meegerekend. Ik zal het updaten, en dan naar het INSEE verwijzen. Ik hoop dat dit soort gegevens in de toekomst uit Wikidata komen. Milliped (overleg) 1 jan 2021 17:48 (CET)
Ik heb even gekeken, en het is pijnlijk. Bevolkingsaantallen komen uit het sjabloon Infobox land plus, waarin als ik het goed zie een soort van hardcoded link naar het CIA factbook staat. Ik denk dat het een aanzienlijke verbetering zou zijn om hiervoor een Wikidata entry te gebruiken. (ping Bdijkstra) Milliped (overleg) 1 jan 2021 18:59 (CET)
Zeker geen verbetering. Op het Wikidata-item van Frankrijk staat bij veel inwonertallen niet aangegeven of het gaat om een schatting of een census, en bovendien stond bij het meest recente cijfer foutief aangegeven dat het om een census zou gaan. Als het bij Frankrijk al zo aanmatigend is, zal het bij de ~200 andere landen niet veel beter zijn. Bovendien, áls de cijfers van alle landen op Wikidata bruikbaar zouden zijn, dan moet iemand nog uitvogelen hoe je de meest recente census en de meest recente schatting ophaalt. –bdijkstra (overleg) 2 jan 2021 14:07 (CET)
Hartelijk dank voor de reacties! De getallen van INSEE lijken me betrouwbaarder dan die uit het CIA factbook. En omdat je ergens van uit moet gaan, denk ik dat de gegevens op de Franse Wikipedia site voor Frankrijk met de juiste bronverwijzing toch wel de leidraad zou moeten zijn. Het zou heel fijn zijn als Milliped dat zou kunnen veranderen. Met vriendelijke groet, Hanengerda (overleg) 4 jan 2021 11:31 (CET)
Let wel dat de Statsland-sjablonen onderscheid maken tussen "Frankrijk" en "Frankrijk-incl". Wellicht dat dit "Frankrijk" en "Frankrijk-excl" zou moeten worden? –bdijkstra (overleg) 4 jan 2021 12:05 (CET)

Ask en maplink[bewerken | brontekst bewerken]

Beste collega's, ik ben niet zo goed in infoboxen... heeft iemand van jullie tijd/zin om aan dit artikel een infobox toe te voegen: Ask (Gjerdrum), de locatie van de aardverschuiving in Noorwegen? Op dit artikel staat overigens een kaart van de landverschuiving in een vorm die ik niet zou kunnen maken. Werkt dat ook op NL Wikipedia? De link ziet er zo uit: {{Maplink|frame=yes|frame-width=250|stroke-width=2|stroke-color=#000000|fill=#ff0000|type=shape|id=Q104579536|text=Extent of the landslide (red).}}.

Het Template Maplink heeft voor zover ik zie geen equivalent op NL WP.

Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 4 jan 2021 12:48 (CET)

Dag Elly, toevallig had ik hier laatst mee gepuzzeld; met <mapframe> en het id van wikidata kun je een dergelijk kaartje invoegen. Ik heb dat nu toegevoegd in het artikel.
Vriendelijke groet, PeHa · Overleg 4 jan 2021 13:16 (CET)
Super, dank je wel! Elly (overleg) 4 jan 2021 16:00 (CET)

Parkeerplaatsen langs bundesstraßen[bewerken | brontekst bewerken]

In de routetabellen van veel bundesstaßen staan ook parkeerplaatsen vermeldt is dit overbodige info of juist niet? Joshdan1012 (overleg) 5 feb 2021 05:46 (CET)

In Nederland hebben veel van dit soort verzorgingsplaatsen een eigen artikel en zijn ze opgenomen in de routetabellen. Ik zie geen reden om daarvan af te wijken voor de Duitse wegen. Romaine (overleg) 5 feb 2021 05:54 (CET)
Ook als het naamloze parkeerplaatsen zijn?
Joshdan1012 (overleg) 5 feb 2021 06:30 (CET)
Laat ik ze staan.
Joshdan1012 (overleg) 5 feb 2021 13:23 (CET)

Afritloze kruisingen tussen B-wegen en A-wegen in routetabel bundessstraßen[bewerken | brontekst bewerken]

Is het zinvol om afritloze kruisingen tussen Bundesstraßen en Bundesautobahnen te vermelden in routetabellen? Dit doet men op de Duitse pagina wel maar het maakt volgens mij de tabel onnodig lanf. Joshdan1012 (overleg) 20 feb 2021 08:24 (CET)

Waarom doet men dit daar wel, waarom wil jij het niet? Waarom zou het onnodig lang zijn? Wat is dat, onnodig lang? Welke bronnen zijn hierbij te betrekken? Doe eens wat voorwerk, Joshdan. Ik vind je eeuwige spelfouten nog steeds zeer op Lokaas lijken. Verwacht een blokaanvraag binnenkort, tenzij je niet zelf naar de AC gaat, om uit te leggen dat je inmiddels heel anders zou bijdragen. Mg Leo CXXIV (overleg) 20 feb 2021 11:48 (CET)
Beste Leo,
Helaas is het jou nog niet duidelijk dat ik Lokaas12 niet ben. Ik wil je verzoeken deze beschuldiging niet te doen in mijn richting. Inderdaad ik maak fouten, maar dat wil niet zeggen dat er een link gelegd hoeft te worden met Lokaas12.
Joshdan1012 (overleg) 20 feb 2021 12:25 (CET)
Gemiste kans, Joshdan. Ik zal binnenkort een met bewijs ondersteund OT-blokverzoek op RB plaatsen. Leo CXXIV (overleg) 20 feb 2021 12:38 (CET)

Pietersburg[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo wordt de volgens de Taalunie historische naam Pietersburg gebruikt. Volgens WP:BGN zou dit Polokwane moeten zijn, maar hier staat een artikel over de gemeente. Bij andere Zuid-Afrikaanse gemeenten wordt zover ik gezien heb verder geen onderscheid gemaakt tussen gemeenten en plaatsen, maar mijn kennis op dit gebied is onvoldoende. Is het raadzaam de twee artikelen samen te voegen of is een doorverwijspagina de geschikte optie? ♠ Troefkaart (overleg) 25 feb 2021 18:11 (CET)