Wikipedia:De Nulmeridiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Inhoud | Naar onder | Archief | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in De Nulmeridiaan,
het geografiecafé van de Nederlandstalige Wikipedia
In dit café kunnen mensen terecht die belangstelling hebben voor geografie en verwante onderwerpen en die daar op deze Wikipedia tijd aan willen besteden. De Nulmeridiaan dient ook als centrale plaats voor het bespreken en afstemmen van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot geografie in ruime zin.

Prime meridian.jpg

Handige hulpmiddelen:
Geografie
Categorie:Geografie
Portaal:Geografie
Portaal:Landen & volken
Portaal:Aardwetenschappen
Landen van de wereld
Coördinaatsjablonen bij geografische artikelen
Wikipedia:Wikiproject/Gebiedsindelingen
Wikipedianen naar woonplaats
Buitenlandse aardrijkskundige namen

Physical world.jpg

U bevindt zich hier:


Beginnetjes aanvullen[bewerken]

Momenteel loopt een opknapactie voor het uitbreiden van beginnetjes, zie [1]. Vooral in de categorie landen en volken zijn er veel. We kunnen meer man/vrouwkracht gebruiken. Het overnemen van (een deel van) info uit een andere taalversie worden ze vaak al een stuk beter van. Wie doet mee. Koos van den beukel (overleg) 8 dec 2018 16:42 (CET)

Nou Koos, het loopt nog niet echt storm he... Ik heb inmiddels 6 Italiaanse beginnetjes weggewerkt, nog maar 1923 te gaan....... En Denemarken heeft er nog 353, dus die 3 van mij tikken ook niet echt aan. Denk dat ik rond het jaar 2085 wel door de Deense beginnetjes heen ben :-) Thieu1972 (overleg) 10 feb 2019 22:26 (CET)

Kompaseiland[bewerken]

Kompaseiland, gezien vanaf de Surinamekade

Bij het bekijken van Amsterdam op Google Maps stuitte ik op een eilandje dat ik nog niet kende: Kompaseiland. het ligt in het IJ, voor het KNSM-eiland.(52° 22′ 45″ NB, 4° 56′ 19″ OL) Ik lees dat het gebruikt zou zijn als plek waar schepen hun kompas konden laten ijken. Ik kan er echter geen gezaghebbende bron voor vinden. Zou een leuk artikeltje zijn. Iemand een aanwijzing? - ArjanHoverleg 30 jan 2019 11:59 (CET)

Zie ook Kompaspaal. Delpher biedt ook enige info maar dan over wilde plannen die in schoonheid gestorven zijn. The Banner Overleg 16 feb 2019 21:03 (CET)

Wikiproject China[bewerken]

Cin res.png

Vandaag is Wikiproject China gelanceerd, met als doel de kwaliteit en aanbod van artikelen over China naar een hoger peil te brengen. Hulp is welkom! heinGlas z3.pngnlein'' 20 feb 2019 12:29 (CET)

Eemsdelta[bewerken]

De samengevoegde gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gaan in 2021 Eemsdelta heten. Ik vraag mij af of je wel van een Eemsdelta kan spreken. Nergens wordt de monding van de Eems zo genoemd. Je zou kunnen beargumenteren dat dat Ooster- en Westereems aan weerszijden van Borkum een delta zijn. Wat vinden jullie? Marco Roepers (overleg) 6 mrt 2019 20:14 (CET)

Het is strikt genomen een estuarium en geen rivierdelta Hans Erren (overleg) 6 mrt 2019 20:24 (CET)
Dank voor je reactie. De naam van de nieuwe gemeente is dus strikt genomen onzin. Ik twijfel nog of ik daar een ingezonden brief aan ga wijden. Marco Roepers (overleg) 7 mrt 2019 07:27 (CET)

Pasir Poetih (Java, kaap)[bewerken]

Oost Java 1934

Heeft iemand enig idee waar Pasir Poetih (Java, kaap) ligt? De informatie is tamelijk schaars. Hobbema (overleg) 8 mrt 2019 00:14 (CET)

zou hier kunnen zijn. Er zijn meerdere plekjes die Pasir Putih heten, maar daar in de buurt niet volgens mij. Is in Situbondo (regentschap). - ArjanHoverleg 8 mrt 2019 15:34 (CET)
Er staan een heleboel Pasir Poetih's in het aardrijkskundig woordenboek, op bladzijde 708 van volume 2 staan er negen, de kaap op Oost Java ligt op 113° 54' OL link Hans Erren (overleg) 8 mrt 2019 19:37 (CET)
Ik heb een vermoedelijke locatie toegevoegd (precies op 113 54 OL is geen kaap). De grotere kaap ten oosten daarvan ligt op -7.605, +114.038, wat niet helemaal klopt met de OL in dat boek. Hobbema (overleg) 8 mrt 2019 21:04 (CET)
Het lijkt me niet wenselijk coördinaten in de infobox te vermelden waar geen bron voor is. Er zitten wel meer punten in de kustlijn daar dus het is niet zeker dat je de goede geselecteerd hebt. De verwijzing gaat ook niet helemaal lekker. Op welke pagina staat Pasir Poetih? Gollem (overleg) 9 mrt 2019 07:05 (CET)
bladzij 708 Hans Erren (overleg) 9 mrt 2019 10:50 (CET)
De huidige vermelding geloof ik niet, daarvoor wijkt de breedtegraad te veel af van de bron in het lemma. Waarschijnlijker is m.i. dit punt: 7° 42' 30" 113° 42' 41". In het Aardrijkskundig en statistisch woordenboek van Nederlandsch Indië wordt op pagina 813 niet de lengtegraad vermeld, maar wel de breedtegraad: Poetih, klip aan de Noordkust van Java, residentie Bezoeki, op 7° 42' 30" Z. Br.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hanhil (overleg · bijdragen) 9 mrt 2019 07:44
Op de kaart van Google Earth zie je daar vlak ten zuidwesten een stadje Besuki = Bezoeki. –bdijkstra (overleg) 9 mrt 2019 08:59 (CET)
Het staat ook niet vast dat de foto van dezelfde Pasir Putih is? Ik denk dat het beter is het hele artikel voor verwijdering te nomineren. Gollem (overleg) 9 mrt 2019 08:34 (CET)
Dat lijkt me beter. Er is geen moderne kaart die daar een prominente kaap laat zien. De kaart van Java 1:500 000 op bladzijde 34 in de 47ste bosatlas uit 1947 laat alleen Kaap Patjenan ten noorden van Situbondo zien.Hans Erren (overleg) 9 mrt 2019 10:31 (CET)
Een commonskaart! De kaap bij Besuki heet Kaap Ketah op de kaart sv:Tanjung Ketah ... Hans Erren (overleg) 9 mrt 2019 10:38 (CET)
Ok om het te nomineren voor verwijdering. Ik wilde alleen kijken of er nog wat van te maken was. Het is blijkbaar meer een kaapje dan een kaap. De coordinaten die nu in het artikel staan liggen midden op Java, dus dat is helemaal fout. Via links naar deze pagina is te zien dat een scheepje er een probleempje heeft gehad, en we zijn er geland tijdens de Operatie Product (waar wel meer over te vinden en Pasir Putih wordt daarbij ook genoemd). Ik heb echter geen kaart met de plaats van deze operatie gevonden. Hobbema (overleg) 11 mrt 2019 21:12 (CET)
Ah, de historische context maakt dit onooglijke kaapje wel erg E-waardig. Hans Erren (overleg) 11 mrt 2019 21:36 (CET)
en een extern kaartje Hans Erren (overleg) 11 mrt 2019 22:14 (CET)
Dan is het blijkbaar nu Pantai Pasir Putih Baru (of Pasir Putih Beach), niet echt een kaap dus? Hobbema (overleg) 11 mrt 2019 22:34 (CET)

Er zijn nog steeds enkele problemen met het artikel die opgelost moeten worden voor het in deze vorm kan blijven:

  1. Is wit zand de Nederlandse naam of de Nederlandse vertaling van de naam? In het eerste geval moet het met hoofdletters in het tweede geval moet het woord "vertaling" toegevoegd worden. (edit: voorlopig voor oplossing 2 gekozen)
  2. Is het een kaap een klip of een strand? Of is dat niet duidelijk en moeten we het maar gewoon een toponiem noemen? (edit: voorlopig als toponiem)
  3. De coordinaten in de infobox suggereren een nauwkeurigheid en een zekerheid die we niet hebben. De coordinaten komen niet overeen met de Aardrijkskundig woordenboek: De afwijking is groter dan op basis van de toenmalige plaatsbepaling verwacht mag worden. De coordinaten zouden wel kunnen kloppen met de foto wat betreft de aanwezigheid van een pier. Het kaartje van de militaire operatie is niet gedetailleerd genoeg om zo nauwkeurige coordinaten te geven. Op Google Maps wordt op deze locatie de naam Pasir Putih gebruikt, maar Google Maps is geen betrouwbare bron.
  4. De tekst over de militaire operatie toont nog te veel overeenkomst met de bron en vormt dus wellicht zelfs een copyrightschending. (edit: probleem inmiddels enigszins verholpen)
  5. Hierdoor is de schrijfstijl van de tekst over de militaire operatie ook niet niet encyclopedisch genoeg. (edit: probleem inmiddels enigszins verholpen) Gollem (overleg) 12 mrt 2019 18:51 (CET)
  6. Hoe betrouwbaar is een website van de zoon van een Nederlands militair als bron? Gollem (overleg) 12 mrt 2019 21:42 (CET)
Vermeldt het Aardrijkskundig woordenboek ergens waar het de coordinaten (van alle in het boekje genoemde plaatsen) verkregen heeft? Hobbema (overleg) 12 mrt 2019 20:24 (CET)
De inhoud is "het resultaat van langdurige en ijverige naspeuringen" en "bewerkt naar de jongste en beste berigten". Met andere woorden de vele bronnen zijn niet gespecificeerd en daar er kunnen zeker fouten in zitten. De onjuisteheid van de coordinaten in dit boek is dus niet heel vreemd. Ik vraag me alleen af of we Google Maps een voldoende betrouwbare bron vinden. Gollem (overleg) 12 mrt 2019 21:59 (CET)

Inwonertallen in infobox bewerken[bewerken]

Hallo allen, was zojuist bezig met het aanvullen en updaten van de pagina Ambérieu-en-Bugey, een Franse gemeente. Nu wilde ik de populatie bewerken naar de meest recente gegevens, maar kwam ik erachter dat dit enkel kan via dit sjabloon. Na dit sjabloon te hebben bestudeerd, kwam ik tot de conclusie dat ik de populaties van alle Franse gemeentes, kantons, departementen, etc. moet updaten om mijn doel te bereiken en het inwoneraantal van één pagina te wijzigen. Dit omdat bovenaan dit sjabloon het jaartal staat uit welk jaar de inwonertallen afkomstig zijn. Ik kan dus niet één inwonertal wijzigen om zo mijn doel te bereiken. Nu hier de vraag of deze constatering klopt. Mocht dit kloppen vindt ik het gebruiken van zo'n sjabloon eerder een last dan een aanwinst. Uit de geschiedenis blijkt dat sinds 2011 geen grondige update heeft plaatsgevonden. Ik zou graag individuele pagina's updaten en aanvullen met de meest recente gegevens, maar heb geen zin/tijd om dit in één keer bij alle Franse gemeentes, kantons, departementen, etc. te doen. Graag hoor ik jullie mening hierover. Mvg, Tim vermeer (overleg) 29 mrt 2019 15:36 (CET)

Er zijn in de orde van 30 000 Franse gemeenten, alles updaten in bulk duurt minder lang dan 1% individueel updaten. Bij veel gemeenten staan ook nog gegevens uit 1999, zie Wikipedia:De Nulmeridiaan/Archief/2018-4#Sjabloon Infobox Gemeente Frankrijk. Meningen hierover zijn (nog steeds) welkom. –bdijkstra (overleg) 29 mrt 2019 15:58 (CET)
Het zou nog steeds moeten kunnen door | inwoners = toe te voegen. Een koppeling met Wikidata zoals hier lijkt mij echter een betere oplossing. Wat ik hier kan zien is de meest recente info uit 2017 over 2015. BoH (overleg) 29 mrt 2019 16:02 (CET)
Dank voor jullie reacties. Ik bewerk persoonlijk liever één voor één pagina's bij in plaats van eerst bij alle pagina's de inwonertallen te updaten alvorens de pagina's uit te breiden, maar dit kan natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur zijn. Volgens mij werkt het niet om | inwoners = toe te voegen aangezien het sjabloon deze regels, wanneer er een inwoneraantal in toegevoegd, overschrijft. Mvg, Tim vermeer (overleg) 29 mrt 2019 16:09 (CET)
Zolang de gegevens van 1999, 2004 en 2005 nog niet uit de artikelen verwijderd zijn, lijkt me dat het gewenste gedrag. Als ik afgelopen november wat meer feedback had gekregen, was dat nu al gebeurd. –bdijkstra (overleg) 29 mrt 2019 16:21 (CET)
Waar doel je op met "lijkt me dat het gewenste gedrag". Ik wil graag pagina's over Franse gemeentes gaan updaten en aanvullen, maar heb geen zin om daarbij de achterstallige inwonertallen via het sjabloon te moeten aanpassen. Ik wil ze gerust aanpassen per artikel dat ik bewerk. Kan dit dan het best via zo'n link naar de wikidata? Sorry, maar ben op dit gebied nog niet zeer ervaren. Tim vermeer (overleg) 29 mrt 2019 16:29 (CET)
Ik bedoel dat het niet gewenst is dat de op de artikelen ingevulde gegevens uit 1999, 2004 en 2005 de gegevens uit de array uit 2011 overschrijven. Een eventuele koppeling met Wikidata zou via het infoboxsjabloon gaan (waarbij de array overbodig wordt), maar dan moeten we wel redelijk zeker zijn dat er voor (vrijwel) alle gemeenten redelijk recente (≥2011) inwonertallen én meetjaren zijn ingevoerd. –bdijkstra (overleg) 29 mrt 2019 16:42 (CET)
Bedankt voor de info. Tim vermeer (overleg) 29 mrt 2019 17:06 (CET)
Tim, ik zie dat je nu handmatig de inwonersaantallen op Wikidata aanpast. Daar zou ik om bovengenoemde redenen niet aan beginnen. Dan kun je beter een verzoek indienen bij een botbeheerder. Zo zie ik dat PreferentialBot in het verleden deze data heeft toegevoegd en nu nog actief is. BoH (overleg) 29 mrt 2019 17:23 (CET)

Congo-Kinshasa[bewerken]

Naar aanleiding van de titelwijzigingen van vandaag heb ik op Overleg Wikipedia:Buitenlandse geografische namen een kopje over Congo-Kinshasa toegevoegd. Een naamswijziging van het lemma zou een afwijking zijn van de richtlijn Wikipedia:Buitenlandse geografische namen, reden om daar een overlegkopje toe te voegen. Hanhil (overleg) 10 apr 2019 19:24 (CEST)

Is Megchelen (gld) de plaats met de minste neerslag?[bewerken]

Ik kom zelf uit een omliggende plaats en het gerucht hier is... Het bovenstaande dus. Weet iemand hier meer van? Het is natuurlijk wel zo'n beetje het meest landinwaarts liggende plaatsje van Nederland dus het klinkt wel logisch... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 17:45 (CEST)

Volgens de klimaatatlas van het KNMI Zou dat best wel eens kunnen. Hans Erren (overleg) 20 apr 2019 18:42 (CEST)
Aangezien er daar echt geen hol te beleven valt, misschien iets voor "trivia" in het artikel? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 19:20 (CEST)
Me lijkt dat "de plaats met de minste neerslag" gedefinieerd moet worden. Is dat als we naar 20 april 2019 kijken? Dan deelt Megchelen die eer met elke andere plaats in Nederland. Is dat gemiddelde neerslag in millimeter per jaar? Aantal regendagen per jaar? Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 20 apr 2019 20:45 (CEST)
Voor zover mij bekend gaat het om de minste neerslag per jaar. Niet alleen vandaag, dat zou niet bepaald noemenswaardig zijn... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 21:18 (CEST)
Ja, dat 'vandaag' was scherts, maar is "de plaats met de minste neerslag" de plaats waar op de lange duur de minste hoeveelheid water uit de lucht valt of de plaats waar op de lange duur het minste aantal dagen neerslag valt? Groet, Magere Hein (overleg) 20 apr 2019 22:06 (CEST)
Dat is o.a. ook mijn vraag. Zou iemand hier iets over kunnen vinden? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 21 apr 2019 13:08 (CEST)
Gezien deze kaart: Nee. Eerder een plaats in Midden-Limburg. Maar misschien als je de jaren wat manipuleert(ipv 1981- 2010, 1986 - 2015) dan zal die kaart er in detail anders uitzien en misschien is Megchelen dan wel de droogste plaats van Nederland. Maar ik vind dat een dergelijke uitspraak niet veel betekent omdat er wel wat drogere plaatsen in Nederland zijn en nattere (de Veluwe scoort altijd met relatief veel regenval, ook in de kaarten van verschillende drukken van de Bosatlas) maar de droogste plaats van Nederland zal per periode wisselen. Kortom te triviaal om te vermelden. Marco Roepers (overleg) 21 apr 2019 23:14 (CEST)

Mooi, weet ik dat ook weer. Dank aan allen! OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 apr 2019 12:24 (CEST)

Het is heel subtiel, Megchelen is dus wel de plaats met de meeste droge dagen Droge dagen KNMI maar niet de plaats net de minste neerslag Jaarlijkse neerslag KNMI. Hans Erren (overleg) 22 apr 2019 13:27 (CEST)
Het is al goed. Ik had 't idee dat als dit een dingetje was, het misschien toegevoegd kon worden maar aangezien het iets ingewikkelder ligt dan "gewoon de droogste plaats" hoef ik het ook niet per sé in het artikel terug te lezen. OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 apr 2019 13:37 (CEST)
Sowieso, de grafieken gaan beoordelen is eigenlijk eigen onderzoek. Het word wat anders als het KNMI een lijstje droogste plaatsen publiceert. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 22 apr 2019 20:00 (CEST)