Wikipedia:De Nulmeridiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Inhoud | Naar onder | Archief | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in De Nulmeridiaan,
het geografiecafé van de Nederlandstalige Wikipedia
In dit café kunnen mensen terecht die belangstelling hebben voor geografie en verwante onderwerpen en die daar op deze Wikipedia tijd aan willen besteden. De Nulmeridiaan dient ook als centrale plaats voor het bespreken en afstemmen van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot geografie in ruime zin.

Prime meridian.jpg

Handige hulpmiddelen:
Geografie
Categorie:Geografie
Portaal:Geografie
Portaal:Landen & volken
Portaal:Aardwetenschappen
Landen van de wereld
Coördinaatsjablonen bij geografische artikelen
Wikipedia:Wikiproject/Gebiedsindelingen
Wikipedianen naar woonplaats
Buitenlandse aardrijkskundige namen

Physical world.jpg

U bevindt zich hier:


Is Megchelen (gld) de plaats met de minste neerslag?[bewerken]

Ik kom zelf uit een omliggende plaats en het gerucht hier is... Het bovenstaande dus. Weet iemand hier meer van? Het is natuurlijk wel zo'n beetje het meest landinwaarts liggende plaatsje van Nederland dus het klinkt wel logisch... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 17:45 (CEST)

Volgens de klimaatatlas van het KNMI Zou dat best wel eens kunnen. Hans Erren (overleg) 20 apr 2019 18:42 (CEST)
Aangezien er daar echt geen hol te beleven valt, misschien iets voor "trivia" in het artikel? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 19:20 (CEST)
Me lijkt dat "de plaats met de minste neerslag" gedefinieerd moet worden. Is dat als we naar 20 april 2019 kijken? Dan deelt Megchelen die eer met elke andere plaats in Nederland. Is dat gemiddelde neerslag in millimeter per jaar? Aantal regendagen per jaar? Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 20 apr 2019 20:45 (CEST)
Voor zover mij bekend gaat het om de minste neerslag per jaar. Niet alleen vandaag, dat zou niet bepaald noemenswaardig zijn... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 20 apr 2019 21:18 (CEST)
Ja, dat 'vandaag' was scherts, maar is "de plaats met de minste neerslag" de plaats waar op de lange duur de minste hoeveelheid water uit de lucht valt of de plaats waar op de lange duur het minste aantal dagen neerslag valt? Groet, Magere Hein (overleg) 20 apr 2019 22:06 (CEST)
Dat is o.a. ook mijn vraag. Zou iemand hier iets over kunnen vinden? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 21 apr 2019 13:08 (CEST)
Gezien deze kaart: Nee. Eerder een plaats in Midden-Limburg. Maar misschien als je de jaren wat manipuleert(ipv 1981- 2010, 1986 - 2015) dan zal die kaart er in detail anders uitzien en misschien is Megchelen dan wel de droogste plaats van Nederland. Maar ik vind dat een dergelijke uitspraak niet veel betekent omdat er wel wat drogere plaatsen in Nederland zijn en nattere (de Veluwe scoort altijd met relatief veel regenval, ook in de kaarten van verschillende drukken van de Bosatlas) maar de droogste plaats van Nederland zal per periode wisselen. Kortom te triviaal om te vermelden. Marco Roepers (overleg) 21 apr 2019 23:14 (CEST)

Mooi, weet ik dat ook weer. Dank aan allen! OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 apr 2019 12:24 (CEST)

Het is heel subtiel, Megchelen is dus wel de plaats met de meeste droge dagen Droge dagen KNMI maar niet de plaats net de minste neerslag Jaarlijkse neerslag KNMI. Hans Erren (overleg) 22 apr 2019 13:27 (CEST)
Het is al goed. Ik had 't idee dat als dit een dingetje was, het misschien toegevoegd kon worden maar aangezien het iets ingewikkelder ligt dan "gewoon de droogste plaats" hoef ik het ook niet per sé in het artikel terug te lezen. OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 apr 2019 13:37 (CEST)
Sowieso, de grafieken gaan beoordelen is eigenlijk eigen onderzoek. Het word wat anders als het KNMI een lijstje droogste plaatsen publiceert. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 22 apr 2019 20:00 (CEST)

Infobox land plus (sjabloon) foutmelding(en)[bewerken]

(Deze kwestie is in zowel in het Redactielokaal" als in "De Nulmeridiaan" geplaatst.)

In het sjabloon {{Infobox land plus}}, of eigenlijk – voor zover ik kan vaststellen – op de pagina "Sjabloon:Infobox land plus" waar het sjabloon gedefinieerd/geconstrueerd is, lijkt iets scheef te zitten: in de (niet-ingevulde, eerste) sjabloon-presentatie rechtsbovenin, zie ik aan de rechterzijde, als onderste zin(nen), de tekst:

        ()[2]
        ()[3] (Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /,/km² () )

(ter hoogte van het veld "inwoners", en verschijnt daar dus als 'waarde' (die daar echter nog niet is ingevuld. De tekst verschijnt in rood, maar is geen wikilink zoals het hierboven wel is, ik heb dat even als trucje gebruikt om de melding visueel zo goed mogelijk na te bootsen).

Uit mijn eerste beschouwing concludeerde ik dat het een sjabloon lijkt te zijn met meervoudige andere geneste sjablonen, het zou me niet verbazen dat dit bij niet-ingevulde waarde(n) (bijvoorbeeld voor de landoppervlakte?) wordt veroorzaakt door een 'deling door nul'? (Maar dat is speculeren).

In verscheidene pagaina's die ik heb geraadpleegd lijkt het probleem vooralsnog niet structureel en systematisch in alle pagina's op te treden waarin dit sjabloon wordt aangeroepen, maar een letterlijke zoekopdracht levert toch 164 artikelen op waar die melding (een variant ervan, of samen met nog een (andere) foutmelding wel in voorkomt, en dat lijkt ook te gaan over geografische/topologische artikelen (d.w.z. over plaatsen, gebieden en locaties e.d.). Bijvoorbeeld, in het artikel "Maasgouw (gemeente)" manifesteert een gelijksoortige/gelijknamige foutmelding zich in het kader (of de box) waarin de zetelverdeling te zien zou moeten zijn, maar in plaats daarvan wordt die box geheel gevuld door (meerdere instances van) deze foutmelding in dik, rood font.

Mogelijk zijn er dus problemen met meer sjablonen (die typisch in artikelen over plaatsen, gemeenten en/of andere gebiedsduidingen), in elk geval is of zijn de problemen (in de sjablonen) voor mij te complex om op te lossen. Ik hoop dat anderen het wel lukt. (Let op de cross-post in het "Redactielokaal").

Met vriendelijke groet -- martix (overleg) 10 mei 2019 05:05 (CEST)

De melding op het sjabloon zelf komt gewoon omdat daar geen waarden zijn ingevuld. Kan op zich iets netter door de melding te onderdrukken, maar dit geeft geen problemen. Op Maasgouw (gemeente) was in feite vandalisme gepleegd, ik heb het hersteld. Er waren vier Duitse plaatsen waar een coördinatensjabloon was geplaatst zonder coördinaten. De rest zijn voornamelijk voormalige Finse en Italiaanse gemeenten die nog moeten worden omgezet van {{Infobox gemeente Finland}}/{{Infobox gemeente Italië}} naar een ander sjabloon, of dat het sjabloon moet worden omgebouwd. Ik was in 2016 met de Finse begonnen maar ik raakte gedemotiveerd door gebrek aan overleg/input. –bdijkstra (overleg) 10 mei 2019 10:20 (CEST)
Dat laatste is herkenbaar; off-topic: Zo loopt volgens mij dit probleem ook nog altijd, en heb ik wel m.b.v. een off-wiki script een lijst (url-versie) kunnen genereren waar die overlap aan de orde is (dat zijn er eigenlijk veel te veel: ik liep al snel tegen de limiet aan van het maximaal aantal getoonde resultaten dat inherent is aan wiki[pedia], en geen bug maar een feature is), en automatisch oplossen is nóg lastiger; het is misschien wel wenselijker om die kaartjes (wanneer ze door de betreffende gebruiker geplaatst zijn) geheel te verwijderen. De kwestie is weg-gearchiveerd voordat er (voortgezet) gevolg aan is gegeven.
Enfin, dank voor het meekijken/onderzoek en de correcties tot nu toe, en alvast een goed weekend! -- martix (overleg) 10 mei 2019 16:30 (CEST)

Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders[bewerken]

Ik las het artikel Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Ik kende deze voormalige constructie tot nu toe niet en het begon meteen een beetje te knagen bij me. Ik was namelijk in de veronderstelling dat de Flevopolder voordat het een provincie werd, bij Gelderland hoorde, net als de Noordoostpolder bij Overijssel. Ik vroeg me af waarom ik dat dacht en kwam al snel tot de conclusie dat ik dat in de jaren 80 op de basisschool heb gezien op de gekleurde provinciekaart die voor in de klas hing (en die nog steeds ergens in m'n geheugen hangt) Overijssel incl. de Noordoostpolder was oranje gekleurd en Gelderland en de Flevopolder groen. Ik heb het gevoel dat ik iets fouts geleerd heb op school... - ArjanHoverleg 20 mei 2019 10:30 (CEST)

Vreemd eigenlijk, op Commons staan veel kaarten van Nederland van voor 1900 en van na 2000, maar daartussen is het vrij schraal. –bdijkstra (overleg) 20 mei 2019 11:01 (CEST)
Ja gek hè? als je erop googeld is het ook erg karig, maar ik heb de bewuste kaart gevonden! Op deze kaart lijkt het misschien alsof Flevoland iets donkerder groen is. Dat kan ik me niet herinneren van vroeger. - ArjanHoverleg 20 mei 2019 11:10 (CEST)
Maar het spreekt elkaar niet tegen, toch? Dat openbaar lichaam nam in principe alleen de taken van de latere gemeenten waar, niet die van de provincie. Het kan heel goed zijn dat het OL ZIJP onder Gelderland viel. Paul B (overleg) 20 mei 2019 13:36 (CEST)
Ik lees niet dat het ooit op een of andere manier bij Gelderland heeft gehoord. In tegenstelling tot de Noordoostpolder, die officieel aan Overijssel werd toegewezen. In het flevolands archief is veel te vinden over het OL ZIJP, maar niets over een connectie met Gelderland. Ik vind alleen terug dat het tijdelijk tot regio Gelderland-A van Bescherming Bevolking heeft behoord; verder nog een werkoverleg tussen Gedeputeerde Staten Gelderland en het OL ZIJP en overleg met het PGEM. Als er een organisatorische verbinding is geweest, was dat er wel uitgesprongen lijkt me. - ArjanHoverleg 20 mei 2019 13:58 (CEST)
Hmm, interessant. Ik kan me uiteraard dezelfde soort kaarten herinneren, maar dat blijkt dus een vroege vorm van nepnieuws te zijn geweest ;) Op Delpher vind ik inderdaad iets over de grens tussen het OL ZIJP en de provincie Gelderland: [1]. Dat impliceert heel sterk dat Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dus niet bij Gelderland hoorden. Dat is in 1966. In 1971 is er echter sprake van dat de nieuwe gemeente Dronten (voorlopig) bij Gelderland wordt ingedeeld, [2]. Dat lijkt niet daadwerkelijk te zijn gebeurd, want in 1974 bericht men dat de inwoners van Oostelijk Flevoland in het geheel niet meestemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen: [3]. Uit een ander artikel valt op te maken dat in 1979 in ieder geval een aantal administratieve taken voor nieuwe gemeenten in de Flevopolders worden waargenomen door de provincie Gelderland: [4]. Maar dat is natuurlijk geen daadwerkelijke indeling bij een provincie. Dronten valt dan al niet meer onder het OL ZIJP maar valt rechtstreeks onder de Minister van Binnenlandse Zaken. In 1981 is er dan een wetsvoorstel waarbij Flevoland tussen de omliggende provincies wordt opgedeeld, per 1 januari 1985, [5]. Dat plan wordt kennelijk nooit uitgevoerd, want per 1 januari 1986 is er dan eindelijk de provincie Flevoland, waar ook de Noordoostpolder bij gaat horen: [6]. Paul B (overleg) 20 mei 2019 14:26 (CEST)
Was het vanaf het begin af al duidelijk dat de polders een eigen provincie zouden worden? Ik vermoed van niet. Daar zal over vergaderd zijn. In de artikelen binnen Wikipedia kan ik niets vinden over de beraadslagingen voorafgaand aan de vorming van de nieuwe provincie, het lijkt erop alsof het gewoon ineens een feit was. - ArjanHoverleg 21 mei 2019 11:03 (CEST)
Het lijkt erop dat dat zeker niet van het begin af aan duidelijk was. Neem alleen al het voorstel om de polders min of meer op te delen tussen de bestaande provincies. In 1976/1977 was er zelfs een plan om heel Nederland opnieuw in te delen, in 24 provincies. Daar wordt dan wel al de mogelijkheid van een provincie Flevoland genoemd, [7], maar daar hoort de Noordoostpolder dan kennelijk niet bij, zie het kaartje op [8]. Paul B (overleg) 22 mei 2019 10:16 (CEST)
Goede info. ik zie dat je het al in Provincies van Nederland hebt ingebed. mooimooi. - ArjanHoverleg 22 mei 2019 11:39 (CEST)

Dolphia[bewerken]

Vrijwilliger gevraagd om de tekst van Dolphia te bewerken tot een acceptabel artikel. Zie Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen#Pagina Dolphia. --Havang (overleg) 20 mei 2019 10:54 (CEST)

Rug (geografie)[bewerken]

Voor de geïnteresseerden heb ik op de op-pagina een aantal vragen gesteld over dit lemma. Met vriendelijke groet, Geerestein (overleg) 10 jul 2019 16:11 (CEST)

Infobox poolstation op Antarctica[bewerken]

Kan iemand kijken waarom mapname niet werkt in Sjabloon:Infobox poolstation op Antarctica? Zie bv Esperanza Basis. Alle sjablonen lijken verschillend gekonstrueerd te zijn. Mahalo, Hobbema (overleg) 16 jul 2019 02:23 (CEST)

Dat werkte niet omdat het sjabloon die parameter niet doorgaf aan {{infobox plaats}}. Nu wel. –bdijkstra (overleg) 16 jul 2019 09:29 (CEST)
Bedankt. Alleen is de breedte vastgezet op Noorderbreedte (en de lengte op Westerlengte). Als je lat_deg=-63 opgeeft verschijnt het symbool op de kaart. Hobbema (overleg) 16 jul 2019 10:10 (CEST)
Ook gefixt. –bdijkstra (overleg) 16 jul 2019 10:21 (CEST)