Wikipedia:De Nulmeridiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Inhoud | Naar onder | Archief | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in De Nulmeridiaan,
het geografiecafé van de Nederlandstalige Wikipedia
In dit café kunnen mensen terecht die belangstelling hebben voor geografie en verwante onderwerpen en die daar op deze Wikipedia tijd aan willen besteden. De Nulmeridiaan dient ook als centrale plaats voor het bespreken en afstemmen van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot geografie in ruime zin.

Prime meridian.jpg

Handige hulpmiddelen:
Geografie
Categorie:Geografie
Portaal:Geografie
Portaal:Landen & volken
Portaal:Aardwetenschappen
Landen van de wereld
Coördinaatsjablonen bij geografische artikelen
Wikipedia:Wikiproject/Gebiedsindelingen
Wikipedianen naar woonplaats
Buitenlandse aardrijkskundige namen

Physical world.jpg

U bevindt zich hier:


Coördinatenkaartjes gewijzigd[bewerken]

Zo te zien zijn onlangs de dynamische uitklapkaarten gewijzigd. Er wordt een iets andere kaart getoond dan voorheen. Daarbij moet ik helaas concluderen dat de kaartkwaliteit achteruit gegaan is: er zijn minder relevante details in de kaart getoond, waardoor de kaart slechter bruikbaar is. Ik heb niet de hele wereld gecontroleerd, maar op flink wat plekken ontbreken bijvoorbeeld bestuurlijke grenzen. (En nee, het zijn dus niet reguliere OpenStreetMap-kaarten, want die hebben die bestuurlijke grenzen wel.) Al met al geen verbetering. Iemand enig idee hoe deze verslechtering opgelost kan worden? Romaine (overleg) 22 jun 2018 18:12 (CEST)

kaartje open, plusje rechts, kies baselayer OSM.org, dat zou de defaultinstelling moeten zijn. Ik zit al tijden te zoeken wie dat instelt en waar je dat kunt melden. Hans Erren (overleg) 22 jun 2018 18:47 (CEST)
Die had ik al gezien. Zelfs met baselayer OSM krijg ik nog niet een kaart waar bovengenoemde problemen opgelost zijn.
Ik schreef hier omdat ik in de MediaWiki-naamruimte en sjablonen ook geen wijzigingen zag die op aanpassing duiden. Het is ooit ingesteld, dus we zouden in de overlegarchieven ergens iets moeten kunnen terugvinden. Romaine (overleg) 23 jun 2018 02:04 (CEST)
Dag Romaine, kun jij een specifiek voorbeeld geven van de problemen waar jij tegenaanloopt? Hans Erren (overleg) 23 jun 2018 09:52 (CEST)
De defaultkaart is van (te) lage kwaliteit, bv ter hoogte van Schellingwouderbrug staat er een heel stuk land in de Base Layer "International" dat in werkelijkheid niet bestaat. Gelukkig doet osm het daar beter. Voor de rest heb ik te veel locaties bekeken, herinneren waar ik problemen tegenkwam kan ik niet 1-2-3 meer, maar zal nieuwe voorbeelden verzamelen hier. Romaine (overleg) 23 jun 2018 23:14 (CEST)
Ik zie al wat er aan de hand is in OSM, het buiten-ij is een polygon, maar hij ligt in land-polygon dan moet hij om goed te renderen een andere richtingsvolgorde krijgen in de nodes, ik ga morgen wel een edit in osm doen. Het lijkt er op dat international en osm.org gebruik maken van dezelfde database maar dat international anders rendert. Hans Erren (overleg) 24 jun 2018 00:12 (CEST)
Helaas, het is een generiek probleem dat dieper ligt, hier link kun je het aankaarten in phabticator.wikimedia.org. Hans Erren (overleg) 24 jun 2018 10:50 (CEST)

Zou iemand voor de geïnteresseerde meelezers een link of zo naar een voorbeeld van "dynamische uitklapkaarten" kunnen geven? Ik heb bijvoorbeeld geen idee wat dat zijn. Gollem (overleg) 23 jun 2018 08:58 (CEST)

Bijvoorbeeld Muiderslot. Dan zie je bovenaan de pagina rechts naast de coordinaten "(Kaart)" staan. Daarop klikken opent de dynamische kaart, met het plusje rechts kun je dan een andere basiskaart kiezen. Hans Erren (overleg) 23 jun 2018 09:46 (CEST)

Phabricator ticket has been created about this issue: phab:T204449. Romaine (overleg) 16 sep 2018 19:13 (CEST)

Zwin, Priel en Suatiegeul[bewerken]

Dag allemaal,

Graag wil ik de deskundigen (die niet de TBP-pagina's nauwlettend volgen) m.b.t. deze twee begrippen hier even laten weten dat ik het artikel "Priel" heb genomineerd omdat het een duplicaat is of (b)lijkt te zijn van "Zwin (zee)"; volgens het laatste artikel (gestart in 2008) zelf is het een synoniem maar wikilinkt desondanks naar het magere neven-artikel "Priel" (gestart in 2011). Mocht er toch een fundamenteel of subtiel verschil in betekenis zijn die het bestaan van twee aparte artikelen wel rechtvaardigt dan kan dus in de TBP-discussie worden aangegeven (dan wel het "Priel"-artikel zo nodig aanpassen of verbeteren – of het gewoon te wijzigen in een #doorverwijzing als dat gepast zou zijn). Met vriendelijke groet -- martix (overleg) 5 jul 2018 20:03 (CEST)

Het voorheen povere artikel "Priel" is na de bovenstaande nominatie verwijderd, en nu een #DOORVERWIJZING geworden naar Zwin (zee). Maar daarna pas merkte ik op dat er ook een artikel "Zwin (zeearm)" bestaat dat nóg uitgebreider is dan "Zwin (zee)". Kan iemand hier wellicht aangeven of het in de artikel Zwin (zee) en Zwin (zeearm) om goeddeels dezelfde begrippen gaat of dat er toch een verschil is? (M.a.w., zou "Zwin (zee)", dat minder uitgebreid is, óók plaats moeten maken voor een doorverwijs-pagina, of misschien ingevoegd worden in "Zwin (zeearm)"? Bij voorbaat dank -- martix (overleg) 19 jul 2018 12:53 (CEST)
"Zwin (zeearm)" gaat veel meer over een historische vaargeul dan een geografisch begrip zoals de "Zwin (zee)". The Banner Overleg 19 jul 2018 13:24 (CEST)
Helder/duidelijk, dan is het prima zoals het nu is; hartelijk dank! -- martix (overleg) 19 jul 2018 14:09 (CEST)

Bevolking van Nederlandse gemeenten[bewerken]

Het valt mij heel vaak op dat bij alle pagina's van Nederlandse gemeenten die ik heb bekeken (en dat zijn er veel) nog steeds het aantal inwoners staat volgens het CBS van 30 april 2017 en als je dan kijkt in het bewerkingsscherm dan wordt het er verwezen naar een url. Ik ga hier zelf niets aanpassen, maar we zijn inmiddels bijna 15 maanden verder en lijkt me toch tijd dat deze gegevens worden geactualiseerd. Enig idee wanneer dit gebeurt?

Jeroen– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.227.10.175 (overleg · bijdragen) 21 jul 2018 09:59‎

Het lijkt erop de gegevens uit dit sjabloon komen: Sjabloon:Array Nederland gemeentes inwonertallen. Daar staat een tabel in met een code en daarachter het aantal inwoners. Kan iemand uitleggen hoe dit ververst moet worden op basis van CBS Statline? Die toelichting zie ik niet staan. Ik ping een aantal bewerkers van dat sjabloon: @Gebruiker:Bdijkstra , @Gebruiker:Kippenvlees1 , @Gebruiker:Richardw , @Gebruiker:RonnieV, @Gebruiker:Zennez. Groet, EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 21 jul 2018 22:39 (CEST)
Als je op de link klikt kan je de tabel downloaden als spreadsheet, maar dan krijg je een tabel zonder CBS-codes. Ik weet niet meer of die er vroeger wel bij zaten of waar je die vandaan kan halen. –bdijkstra (overleg) 21 jul 2018 23:10 (CEST)
Ja dat zie ik ook. Staan de codes onderaan deze pagina misschien? https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/classificaties/overig/gemeentelijke-indelingen-per-jaar/indeling%20per%20jaar/gemeentelijke-indeling-op-1-januari-2018. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 21 jul 2018 23:13 (CEST)
Ja, dat zijn ze. De voormalige gemeenten eruit filteren, de tabellen naast elkaar leggen en dan omzetten naar wikicode. Kan ik morgen wel even doen als niemand anders het in de tussentijd doet. –bdijkstra (overleg) 21 jul 2018 23:31 (CEST)
Super, klantgericht ook! (elke vraag van een anonieme gebruiker staat volgens mij voor 100 anderen... ). Groet, EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 22 jul 2018 00:26 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd. –bdijkstra (overleg) 22 jul 2018 19:10 (CEST)
Emojione 1F44D.svg EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 22 jul 2018 22:17 (CEST)

Mahiljow[bewerken]

Beste dames en heren van de plaatsnamen, zie Mahiljow in het Taalcafé (of de gearchiveerde versie). ErikvanB (overleg) 27 jul 2018 21:06 (CEST)

Hoort Canada bij Latijns-Amerika[bewerken]

Volgens bewerkingen vandaag op Latijns-Amerika en Anglo-Amerika hoort Canada bij Latijns-Amerika. Is dat correct? Mij lijkt van niet, maar ik ben geen aardrijkskundige. JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 1 aug 2018 13:23 (CEST)

Kijk ook maar naar de andere bijdragen van Thomask: Zijn bewerkingen op Anglo-Amerika zijn knullig. In juli zijn zijn bijdragen op Studio 100 zijn allemaal teruggedraaid. Ik ga zo terugdraaien als dat nog niet gebeurt is. JoostB (overleg) 1 aug 2018 14:14 (CEST)
Ook deze bijdrage gaat eruit. Sokpoppen? JoostB (overleg) 1 aug 2018 14:21 (CEST)
Vermoed ik van wel. Heb dus de versie die ervoor stond teruggezet. Pompidom (overleg) 1 aug 2018 14:29 (CEST)
Hartelijk dank voor jullie snelle actie! JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 2 aug 2018 11:15 (CEST)

Openstreetmaplinks in lopende tekst[bewerken]

Is dit (een directe link naar een openstreetmap object) een aan te bevelen manier om geografische plaatsen te linken in wikipedia? Hans Erren (overleg) 17 aug 2018 20:33 (CEST)

Ik vind het wel mooi, maar zou het als voetnoot erbij plaatsen, zodat er niet in de lopende tekst externe links staan. Daarnaast kun je nu niet linken naar de (eventueel nog niet aangemaakte) Wikipedia artikelen. Pompidom (overleg) 17 aug 2018 20:40 (CEST)
Het is toch gebruikelijk om geen externe links in lopende tekst te plaatsen? The Banner Overleg 17 aug 2018 21:06 (CEST)
Misschien wordt het eens tijd dat iemand daar een richtlijn o.i.d. over schrijft. Tenzij er al iets bestaat, maar dat moet heel goed verstopt zijn. –bdijkstra (overleg) 17 aug 2018 21:13 (CEST)
Ik haal externe links in lopende tekst weg met als kopieer- en plakcommentaar: "Externe links in lopende tekst zijn ongewenst per Wikipedia:Conventies#Externe links". Daar staat: "Externe links in de tekst opnemen is in principe niet toegestaan." Groet, Magere Hein (overleg) 17 aug 2018 21:25 (CEST)
Ik zou vandaag de dag voor <maplink> kiezen, instructies hier: mw:Help:Extension:Kartographer#<maplink>. Sjoerd de Bruin (overleg) 17 aug 2018 21:33 (CEST)
Link naar een weg in openstreetmap slaat in dit geval sowieso nergens op (voor een hoogste punt). Beter naar coördinaten verwijzen zodat de lezer zelf kan kiezen op welke kaart hij dit punt aangegeven wil hebben. Gollem (overleg) 17 aug 2018 21:41 (CEST)

Sjabloon:Positiekaart kort[bewerken]

Hoi allemaal,

Even ter info: Ik heb Sjabloon:Positiekaart kort vertaald uit het Deens omdat veel positiekaarten op de Nederlandse wiki niet meer toe te passen waren (bijvoorbeeld: Sjabloon:Positiekaart Antarctica). Met Ik heb dit al verwerkt in Sjabloon:Infobox plaats in Rusland om Sjabloon:Positiekaart Rusland Jakoetië te kunnen gebruiken. Echter, wellicht kan dit sjabloon ook worden geïmplementeerd in sjabloon:Infobox plaats. Kan die worden omgezet, zodat dergelijke positiekaartsjablonen ook kunnen worden gebruikt? hardscarf (overleg) 23 aug 2018 22:38 (CEST)

Fijn, ik ben een groot voorstander van het gebruik van oppervlaktegetrouwe kaartprojecties. Maar, ik zie nog wel een klein probleempje. Bv. op Verchojansk staat nu onder de positiekaart van Rusland het bijschrift: "Locatie van Verchojansk in Jakoetië". –bdijkstra (overleg) 23 aug 2018 23:02 (CEST)
Dank. Ik heb het aangepast (zat in iets anders in het sjabloon). Zijn er bezwaren om infobox plaats om te zetten? hardscarf (overleg) 24 aug 2018 14:21 (CEST)

Allardsoog[bewerken]

Zijn de bewerkingen door gebruiker Dagdeel op het lemma Allardsoog en daarmee samenhangend de sjablonen Sjabloon:Navigatie gemeente Noordenveld en Sjabloon:Navigatie gemeente Leek correct? Volgens mijn herinneringen aan bezoeken aan het Nivonhuis aldaar zijn de woonplaatsen Een-West, Zevenhuizen en Bakkeveen van toepassing. Bovendien kon ik de naam Allardsoog vanmiddag niet vinden in twee plaatsengidsen (o.a. die van Prisma) die ik vanmiddag inkeek. Bedankt voor jullie onderzoek, JoostB (overleg) 4 sep 2018 18:57 (CEST)

Coördinaten in mobiele weergave[bewerken]

Veel Wikipedia-artikelen hebben in de rechterbovenhoek de coördinaten van de locatie van het onderwerp van het artikel staan. Dat is handig als je er bijvoorbeeld naartoe wil navigeren met je mobiele apparaat. Het onhandige is echter dat ik deze coördinaten niet zie in de mobiele versie van Wikipedia (https://nl.m.wikipedia.org/...). Herkennen jullie dit en heeft iemand een idee hoe dit verbeterd kan worden? Gollem (overleg) 18 sep 2018 18:20 (CEST)

Comoren_(land)[bewerken]

Kan hier iemand iets zinnigs over zeggen? [1] Niet mijn "pakkie-an"... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 26 sep 2018 20:11 (CEST)

Lange tenen, er bestaan gewoon menselijke rassen. Hans Erren (overleg) 26 sep 2018 20:52 (CEST)
En blijkbaar is alles tegenwoordig discriminate... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 26 sep 2018 20:58 (CEST)
Lange tenen? Ja. Terecht? Lang niet altijd. Veranderende terminologie? WP:BTNI. Menselijke rassen? Nee, lees de inleiding van Menselijk ras voor je hier verwerpelijke onzin verkondigt! Gollem (overleg) 26 sep 2018 22:30 (CEST)
Kennelijk bestaan mensenrassen niet meer maar paardenrassen en hondenrassen nog wel. Ik heb geen zin in een bewerkingsoorlog, zoek het lekker uit. Hans Erren (overleg) 26 sep 2018 22:55 (CEST)
Ik heb het allemaal wat preciezer opgeschreven, mijn laatste compromis, ik heb drie jaar in de regio gewoond. Hans Erren (overleg) 27 sep 2018 06:26 (CEST)
Sorry, ik had wat minder aanvallend moeten reageren. Ik dacht dat het verwerpen van het concept van menselijke rassen al veel langer en veel breder gedeeld werd (Ik heb op de Engelstalige Wikipediapagina zitten lezen en heb zelf ook weer wat geleerd).
De oplossing om preciezer te specificeren om welke groep uit Afrika het gaat is hopelijk afdoende om het heen en weer wijzigen van twee termen te stoppen. Want uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit hoe men een groep noemt zolang er geen superioriteitsgevoel is. Gollem (overleg) 27 sep 2018 09:50 (CEST)

Europa van A tot Z[bewerken]

Wat is de bedoeling van deze pagina? Op de OP van het artikel is deze vraag 14 jaar geleden al gesteld maar naar mijn mening heeft dit artikel in deze vorm nog steeds niet echt bestaansrecht... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 27 sep 2018 16:58 (CEST)

De lijst lijkt me nogal willekeurig / incompleet. Als dat na 14 jaar nog steeds zo is lijkt er weinig hoop voor spoedige verbetering. Gollem (overleg) 27 sep 2018 22:43 (CEST)
Zodoende heb ik zoiets van... Dumpen..? Aanvullen wordt een onmogelijke missie! OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 28 sep 2018 13:16 (CEST)
Er zijn veel meer van dit soort lijsten, zie Categorie:A-Z lijsten. Typisch artikelen uit de beginperiode van Wikipedia. De ene lijst is beter bijgehouden dan de andere, maar geen enkele lijst zal volledig kunnen zijn. De huidige functie is mij niet duidelijk meer. Van mij kan dit dus genomineerd worden op TBP. De Geo (overleg) 28 sep 2018 13:47 (CEST)
Aanvulling: op Overleg categorie:A-Z lijsten is er in 2004 en 2017 al discussie geweest over deze lijsten. Wellicht zou de in 2017 door Quistnix voorgestelde stemming eens gehouden kunnen worden? De Geo (overleg) 28 sep 2018 13:57 (CEST)