Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Vraag in de Helpdesk[bewerken | brontekst bewerken]

Ter info: deze vraag. SanderO (overleg) 5 dec 2020 11:46 (CET)

Minimum inhoud sjablooncategorieën[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden ben ik regelmatig geconfronteerd met een (vermeend) minimum voor inhoud van categorieën van sjablonen van 20 (met uitzondering van complete structuren zoals Categorie:Wikipedia:Sjablonen naar land). Ik heb die grens sindsdien steeds aangehouden maar ik zou niet weten of en waar dat vastgelegd is. Weet iemand daar meer van, waar dit soort dingen, na consensus, bijgehouden worden? - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 6 jan 2021 11:52 (CET)

Schorpioen (dier) versus Schorpioen (sterrenbeeld), etc.[bewerken | brontekst bewerken]

Ik merkte enigszins tot mijn verbazing dat Categorie:Schorpioen niet over de dieren gaat maar over het sterrenbeeld dat naar deze dieren is genoemd.
De diersoort zelf moet het doen met een toevoegsel: Categorie:Schorpioen (dier).
Aangezien de dieren er zonder enige twijfel eerder waren dan het sterrenbeeld, vind ik het logischer dat de dierenorde geen toevoegingen krijgt en het sterrenbeeld wel. Hier is te zien dat dat in de meeste andere talen ook het geval is.
Ik stel dus een hernoeming voor tot Categorie:Schorpioen voor de dieren en Categorie:Schorpioen (sterrenbeeld) voor het sterrenbeeld.
Omdat het om nogal wat artikelen gaat zal dat wel een bot-klusje worden, maar in eerste instantie wil ik hier even peilen of er bezwaren zijn.

Ik denk dat eenzelfde redenering wel eens op zou kunnen gaan voor meer sterrenbeelden die 'voorgedrongen' zijn. Want de Categorie:Boogschutter treft hetzelfde lot: de èchte boogschutter moet het doen met Categorie:Boogschutter (sport). En wat te denken van Categorie:Kreeft (sterrenbeeld) versus Categorie:Kreeften (dieren) en Categorie:Vis (dieren) versus Categorie:Vissen (sterrenbeeld)? In het ene geval wordt de dierengroep in meervoud genoemd en het andere geval in het enkelvoud, alleen maar om niet in conflict te raken met het dierenriemteken. Aangezien het bij benoeming van dierentaxa gebruikelijk is om de enkelvoudsvorm te gebruiken, stel ik voor om Categorie:Kreeft te reserveren voor de dieren, en Categorie:Kreeft (sterrenbeeld) voor de astrologische/astronomische versie. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 16 jan 2021 09:58 (CET)

Ik ben het met je eens, maar toch even een punt van orde: dit soort zaken kaart je het beste aan op WP:TVC, dan kun je hier eventueel om aandacht vragen. Maar omdat de moderatoren die de categorieen afhandelen doorgaans ook beschikking hebben over AWB om zo'n klusje te klaren, zal het bot-cafe daarvoor niet echt nodig zijn. Edoderoo (overleg) 16 jan 2021 10:01 (CET)
Opmerking Opmerking Ik had deze vraag eerst per abuis in het botcafé gesteld. Vandaar dat Edo dat café noemt. 't is dus niet zijn fout maar de mijne. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jan 2021 21:41 (CET)
Omdat ik afgelopen half jaar (of iets meer) een paar artikelen heb geschreven over sterrenstelsels in het sterrenbeeld Lynx, weet ik toevallig dat dat sterrenbeeld ook geen desambiguatie heeft in de categorie. Overigens is het ook zo dat er niet eens een categorie:Lynx (dier) is. Ik heb ook even gekeken hoe het zit met Zwaan en zwaan en ook daar heeft het dier een desambiguatie. Dqfn13 (overleg) 17 jan 2021 22:35 (CET)
Het lijkt er dus op dat sterrenbeelden heel vaak 'voorgekropen' zijn. Als we besluiten dat we liever steeds de 'naamgever' zonder desambiguatie willen hebben - zoals ik voorstel - dan zal de hele Categorie:Sterrenbeeld tegen het licht gehouden moeten worden. Ik bespeur daar overigens ook wel de nodige sterrenbeeld-categorieën die wèl desambigueren, zoals Slang (sterrenbeeld)‎, Microscoop (sterrenbeeld)‎, Kameleon (sterrenbeeld)‎ enz.. Dat nodigt nog meer uit om daar eens een consequentere lijn in te gaan trekken.
Maar goed: eerst de principevraag of er mensen zijn die bezwaar hebben dat ik op WP:TVC een flink aantal categorieën voor wijziging ga voordragen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jan 2021 23:14 (CET)
Ik zou zeggen: nomineer maar. Wikiwerner (overleg) 17 jan 2021 23:17 (CET)
Ik denk dat het beter is om in deze gevallen altijd een desambiguatie toe te passen; dus bij én de dieren én de sterrenbeelden. Ik zie geen duidelijke hoofdbetekenis namelijk. Dqfn13 (overleg) 17 jan 2021 23:20 (CET)
Draag maar voor. Kijk ook even naar de inrichting bij de andere talen, Engels en Duits, misschien ook Frans. - Aiko 22 jan 2021 18:47 (CET)

Categorie gezocht voor lemma biomedisch wetenschapper[bewerken | brontekst bewerken]

L.S.,
In welke categorie kan ik het lemma van een gepromoveerd biomedisch wetenschapper indelen? Het gaat om dit lemma. Ik heb al rondgezocht in en om Categorie:Nederlands bioloog, maar ik kan geen beslissing nemen. Misschien zijn er wel meer biomedisch wetenschappers met een lemma.
Vertel het hier en voeg het gerust toe op het lemma.
Bedankt voor de aandacht, JoostB (overleg) 3 feb 2021 11:41 (CET)

142 Nederlandse biologen in die categorie schrikten mij nogal af, jou vermoedelijk ook, maar allicht zullen het er genoeg zijn voor een subcategorie. Misschien kan iemand een query knutselen van beroepsmatige onderverdelingen in d:Q7040130?
De 449 los rondzwevende medici in Categorie:Nederlands medicus zouden gerust verdeeld mogen worden in praktiserend versus wetenschappelijk, dan zou ze in die laatste groep kunnen. Zolang Cat-a-lot niet werkt op nlwiki (waardoor eigenlijk niet?) begin ik daar niet aan. Alweer: query gewenst. Of gewoon wachten tot Wikidata-eigenschappen de basis gaan vormen van een systeem van tags ter vervanging van ons failliete categoriesysteem  →bertux 3 feb 2021 15:32 (CET)
Bedoel je dat er iets defect is aan Cat-a-lot waardoor het hier niet werkt of simpelweg dat het hier niet geïnstalleerd is? Indien het laatste, kan je (en/of anderen) de eerste optie bij c:Help:Gadget-Cat-a-lot#Install on other projects proberen en als dat werkt wil ik het wel installeren als gadget. –bdijkstra (overleg) 3 feb 2021 15:42 (CET)
Ik had Cat-a-lot ooit al eens overgenomen en in mijn Gebruiker:B222/common.js gezet, maar kennelijk verkeerd. Nu werkt in elk geval de interface, dus ik verwacht dat het zal functioneren. Het handmatig selecteren van pagina's en categorieën gaat goed. Er zijn echter problemen met een paar handige linkjes:
Select: all / Bestanden / CategorieënnoneOmkeren
De opties all, none en Omkeren werken zoals verwacht, maar de andere twee, die op Commons nut hebben, zijn hier zinloos. Bestanden (audiovisueel) hebben we hier nauwelijks, maar vervelender is, dat Categorieën niet werkt. Bij Categorieën worden namelijk alle pagina's meegeselecteerd. Op Commons zijn pagina's zo zeldzaam dat je dat amper merkt, maar op nlwiki is het effect hetzelfde alsof je op all geklikt zou hebben. Er is dus geen manier om enkel de pagina's of enkel de categorieën te selecteren.
Verder: in Commons werkt Cat-a-lot ook op de zoekpagina's en dat is buitengewoon handig. Bij de vraag van JoostB zou je dan in nlwiki zoeken op biomedisch(e) OR biomedicus, vervolgens klikken op all, daarna de vals positieven deselecteren en tenslotte de vangst met een klik onderbrengen in Categorie:Biomedicus. Helaas, dat gaat niet, want de interface verschijnt niet eens.
Dit laatste bezwaar weegt voor mij zwaarder dan de ontbrekende selectiemogelijkheden. Ik ben er blij mee, maar het ding is wel wat gehandicapt. Misschien is dit makkelijk aan te passen in overleg met de programmeur, of is er een vork van te maken.
Als iemand een recat-klusje heeft, wil ik het graag uitproberen; ook in de huidige vorm kan het al nuttig zijn  →bertux 3 feb 2021 19:14 (CET)
Zowel bij het selecteren van categorieën als op zoekpagina's checkt het script de gebruikersinstellingen, maar daar zijn nog twee gadgets voor nodig, dus ik denk dat dat wel wil gaan werken. –bdijkstra (overleg) 3 feb 2021 20:42 (CET)
Kan ik die gadgets ook in mijn common.js zetten? Welke zijn het? Moeten ze in een bepaalde volgorde gezet worden?  →bertux 3 feb 2021 21:26 (CET)
Ze moeten als echte gadgets in het systeem staan. Het zijn SettingsManager and SettingsUI. Als er meer animo is dan alleen van bertux wil ik dat ook wel importeren. –bdijkstra (overleg) 3 feb 2021 22:14 (CET)
Persoonlijk lijkt het mij wel nuttig. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 7 feb 2021 15:19 (CET)

19e-eeuws Nederlands schaker[bewerken | brontekst bewerken]

Het lijkt gebruikelijk om de categorie 19-eeuws <beroep> te hebben bestaan naast <nationaliteit> persoon in de 19e eeuw (bijvoorbeeld Nederlands orgelbouwer en Nederlands persoon in de 19e eeuw). Zou dit voor de recent aangemaakte Categorie:19e-eeuws Nederlands schaker ook wenselijk zijn? Encycloon (overleg) 10 feb 2021 16:38 (CET)