Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Categorie:Alcoholische drank als indirecte subcategorie van Categorie:Geneesmiddel ?[bewerken]

Categorie:Alcoholische drank is momenteel via de tussenliggende subcategorieën Categorie:Alcohol en vervolgens Categorie:Psychotroop middel een subcategorie van Categorie:Geneesmiddel. Lijkt me niet de bedoeling, maar hoe kan dit best opgelost worden? Mvg, Abeona (overleg) 9 nov 2018 21:57 (CET)

Feit is dat mensen alcohol gebruiken als zelfmedicatie. Als dat er niet thuis hoort, dan hoort categorie:Zelfzorgmedicijn er ook niet thuis. –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:24 (CET)
Het voelt wat vreemd, maar het is inderdaad niet heel erg fout. Ik zou hier ook geen betere oplossing voor weten, en het stilletjes zo laten staan. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 dec 2018 15:18 (CET)
Het komt bij mij wat geforceerd over. Er zijn ook mensen die allerlei kruiden als geneesmiddel gebruiken, al dan niet als zelfmedicatie. Dat is in mijn ogen iets heel anders dan een (erkend) geneesmiddel. Het lijkt mij niet onverstandig ergens een streep te trekken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 31 dec 2018 15:27 (CET)
Wat mij vooral stoort aan de huidige categorie constructie is dat op deze manier ook alle onderliggende categorieën van Categorie:Alcoholische drank (zoals Categorie:Brouwerij, Categorie:Wijnterminologie, Categorie:Bierfestival,... enz) indirect onder 'Geneesmiddel' vallen. Kunnen we de pagina alcoholische drank niet in Categorie:Psychotroop middel plaatsen en Categorie:Alcohol verwijderen uit Categorie:Psychotroop middel? Abeona (overleg) 5 jan 2019 15:40 (CET)
Voor Voorbdijkstra (overleg) 5 jan 2019 19:49 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd zoals hierboven vermeld Abeona (overleg) 6 apr 2019 00:27 (CEST)

Oude (verwijder)lijsten[bewerken]

Bijvoorbeeld deze [1], al meer dan een jaar oud. Dan blijven de sjablonen die categorieën overheersen. Lijkt me geen goede reclame. Gebrek aan man/vrouwkracht? VanBuren (overleg) 4 feb 2019 21:34 (CET)

@VanBuren: ik heb een tijdje terug Wikipedia:Te beoordelen categorieën weer helemaal bijgewerkt en ik zal deze pagina wat meer in de gaten houden. Multichill (overleg) 1 mei 2019 20:37 (CEST)
Veel dank, fijn dat je er tijd voor vrij maakt. VanBuren (overleg) 1 mei 2019 20:48 (CEST)

Categorie:Nederlands wethouder heeft 117 ondercategorieën![bewerken]

L.S.,
De Categorie:Nederlands wethouder heeft wel 117 ondercategorieën t.w. Nederlandse gemeenten. Is het niet overzichtelijker als er hiertussen 12 provinciecategorieën komen waar die 117 categorieën verdeeld over kunnen worden? JoostB (overleg) 2 apr 2019 19:48 (CEST)

Hetzelfde geldt voor de categorie:Sport naar Nederlandse gemeente. Ook is voorgesteld om hetzelfde te doen met de genomineerde categorie:Sport naar Belgische gemeente. Wmb idd liever de provincies als tussenlaag. Wikiwerner (overleg) 5 apr 2019 19:46 (CEST)
117 maar? Categorie:Boktor heeft er meer dan 39 000! –bdijkstra (overleg) 5 apr 2019 20:08 (CEST)
Nee, ik heb het niet over artikelen zoals in Boktor, maar over ondercategorieën. JoostB (overleg) 6 apr 2019 10:08 (CEST)
Excuses, ik dacht dat het om het aantal items ging. Qua ondercategorieën zijn er niet zoveel die meer dan 100 hebben, maar toch is daar bijvoorbeeld de categorie:Spanner met meer dan 1900 (die overzichtelijker gemaakt kan worden door te categoriseren naar onderfamilie). En als je het binnen de bestuurlijke hoek wil houden, is daar de categorie:Burgemeester van een voormalige Nederlandse gemeente met bijna 900. –bdijkstra (overleg) 6 apr 2019 19:47 (CEST)
Terugkomend op de oorspronkelijke vraag: Ja, ik vind een tussenstap met provincies wel zinvol in het kader van de overzichtelijkheid. Het feit dat er andere categorieën bestaan met nòg meer ondercategorieën doet hier niet terzake. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 6 apr 2019 20:41 (CEST)
En niemand die op het idee komt het sjabloon:Hoofding categorieindex er aan toe te voegen? Quistnix (overleg) 7 apr 2019 10:45 (CEST)
Overigens heb ik geen enkel probleem met 117 ondercategorieën, zo lang die maar allemaal alfabetisch gerangschikt staan. Een tussencategorie maakt het alleen maar lastiger, vooral omdat provinciwegrenzen soms wijzigen. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 10:48 (CEST)
We kunnen ook beide doen, net als bij sport in Nederland: daar hebben we zowel Sport naar Nederlandse gemeente als Sport naar Nederlandse provincie. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2019 11:22 (CEST)
Dus als je een bepaalde gemeente wil zoeken via de categorie-boom, dan moet je al weten in welke provincie die gemeente ligt. 117 vind ik niet veel als het alfabetisch gerangschikt is. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 apr 2019 21:20 (CEST)
Een lezer die een wethouder in een bepaalde gemeente zoekt, weet heus wel in welke provincie die gemeente ligt. Die zeldzame lezer die dat niet weet, kan daar heel eenvoudig achter komen via het Wikipedia-artikel van die gemeente; meestal staat het al in de eerste regel. Laten we dus ook geen problemen verzinnen die er niet zijn.
Quistnix schrijft dat provinciegrenzen soms wijzigen. Kun je me een voorbeeld geven van een gemeente die sinds het begin van Wikipedia in een andere provincie is komen te liggen??? Ik kan me daar namelijk niets bij voorstellen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 apr 2019 21:48 (CEST)
De voormalige gemeente Leerdam, bijvoorbeeld. Zie Vijfheerenlanden. Dat behoort tot Utrecht, maar de plaatsen die er in liggen behoorden ten dele tot vorig jaar bij Zuid-Holland. Maar het is in het verleden vaker voorgekomen, ook zonder wijziging van gemeentenamen. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 22:10 (CEST)
(na bwc) Zoals het verzonnen probleem dat een lijst van 117 gemeentes, netjes alfabetisch op gemeente, onoverzichtelijk is. Ja, meestal zal de provincie bekend zijn, maar de tussenstap vind ik overbodig en voegt meer complexiteit toe. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 apr 2019 22:12 (CEST)
Precies. Wat ik in elk geval altijd weet, is de eerste letter van de gemeentenaam die ik zoek. En daarop kan ik een hele papieren encyclopedie doorzoeken zonder dat ik allerlei mapjes moet openvouwen om te zien of het bewuste lemma daarin ligt. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 22:15 (CEST)
Eens met Akoopal en Quistnix, het opsplitsen van Categorie:Nederlands wethouder maakt het alleen maar lastiger om dingen te vinden. Multichill (overleg) 1 mei 2019 20:39 (CEST)

Internetseries van Nederlandse TV-omroepen[bewerken]

Hoort De slet van 6vwo in Categorie:Nederlandse televisieserie? Het is een productie voor AVROTROS. Ik zou hem graag indelen bij iets Nederlands, anders blijft alleen Categorie:Internetserie over. Of vinden jullie dat ook wel voldoende? --Frank Geerlings (overleg) 8 apr 2019 18:54 (CEST)

Doorverwijspagina's[bewerken]

Ik wist niet dat dit café bestond, maar vemoedelijk ben ik hier aan het juiste adres. Door toeval zag ik dat ook doorverwijspagina's gecategoriseerd worden. Dat lijkt me tamelijk zinloos. De begrippen waarnaar doorverwezen wordt, die vallen in een categorie. Madyno (overleg) 22 apr 2019 11:12 (CEST)

Ja, dat klopt, en nee, dat is niet zinloos. Bijvoorbeeld voor marineschepen die zijn verkocht en onder een andere naam als marineschip bij een andere marine zijn gecategoriseerd. Quistnix (overleg) 22 apr 2019 11:25 (CEST)
Ik las je opmerking verkeerd, sorry, ik dacht dat je redirects bedoelde. Doorverwijspagina's staan gecategoriseerd in een aparte categorie, toch? Quistnix (overleg) 22 apr 2019 11:28 (CEST)
Ik bedoel zgn. dp's, dus geen redirects. Ik begrijp je voorbeeld van marineschepen niet goed. Kun je een specifiek voorbeeld noemen? Madyno (overleg) 22 apr 2019 13:58 (CEST)
In de Categorie:Argentijnse marine staat ARA Veinticinco de Mayo vermeld, hetzelfde schip staat onder de naam Hr.Ms. Karel Doorman (1945) vermeld in de Categorie:Nederlands vliegdekschip. Quistnix (overleg) 22 apr 2019 15:06 (CEST)
Hierbij gaat het dus wel om een redirect. Sorry, verkeerd begrepen. Om ARA Veinticinco de Mayo in de categorie Argentijnse marine genoemd te krijgen is inderdaad de vermelding van deze categorie op de redirect nodig. Oké. Madyno (overleg) 22 apr 2019 15:23 (CEST)
Maar geef eens een voorbeeld van wat jij hebt geconstateerd? Ik kan mij er niets bij voorstellen, behalve bij de Wikipedia-categorie voor doorverwijspagina's, waar ze allemaal in staan. Quistnix (overleg) 22 apr 2019 15:33 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Ik zag dat bij deelteken ook categorieën vermeld werden van de genoemde begrippen. Die zijn overigens inmiddels verwijderd. Ik weet niet of dat ook op andere dp's voorkomt, vandaar mijn vraag. Madyno (overleg) 22 apr 2019 17:05 (CEST)

Ik heb nog een willekeurige dp genomen: dagkaart, en ook daar wordt een categorie genoemd, namelijk 'Marketing en verkoop'. Die heeft dan betrekking op een van de betekenissen. Het lijkt me ongewenst. Madyno (overleg) 22 apr 2019 17:10 (CEST)

Nee, dat lijkt mij niet gewenst. Een doorverwijspagina is een doorverwijspagina, daar horen geen categorieën aan te hangen, is mijn mening. Wat ik ook niet zo geweldig vind is dat op die pagina andere woorden zijn gelinkt die niet direct synoniem zijn met een betekenis van Dagkaart. Ik weet uit ervaring dat dergelijke links het heel lastig maken om een link naar een dp op te lossen. Quistnix (overleg) 22 apr 2019 17:20 (CEST)

Zuid-Nederlands[bewerken]

Zuid-Nederlands is een term die gebruikt wordt vanaf 1581 (zie artikelen Zuid-Nederland en Zuidelijke Nederlanden. Toch staan er in verschillende categorieën met Zuid-Nederlands in de titel meerdere personen die van voor die tijd zijn bv. Jan Storm en Hadewijch (schrijfster). Is er historisch een betere categorie? (Leonasimov (overleg) 29 apr 2019 07:20 (CEST))

De huidige lage landen zijn in het verleden natuurlijk langdurig een lappendeken geweest die telkens weer heringedeeld werd naar gelang er wat werd veroverd, opgesplitst, geërfd of aangetrouwd. Het begrip 'Nederland' of 'De Nederlanden' bestond nog niet. Maar daarmee is het nog niet fout om die term ook te gebruiken voor de periode vóór 1581. Ik lees in het artikel Nederlanden: "De Nederlanden is de traditionele benaming van het gebied in Noordwest-Europa dat ongeveer overeenkomt met het historische geheel van de huidige Benelux (België, Nederland en Luxemburg) en de Franse departementen Nord, Pas-de-Calais, het graafschap Artesië en Picardië ten noorden van de Somme." Zo wordt het gebied ook opgevat in het artikel De Nederlanden in de Middeleeuwen. Ik zou er dus niet te zwaar aan tillen dat de term 'Nederlanden' of 'Zuidelijke Nederlanden' gebruikt wordt voor die vroege tijd. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 29 apr 2019 15:15 (CEST)

620 ongecategoriseerde artikelen sinds 2014[bewerken]

Beste mensen, ergens in het proces van categoriseren is iets misgelopen. Wie weet iets over categorisering van verkeer en wegen? Is er een portaal of specialist die deze 620 ongecategoriseerde artikelen onderdak kan brengen in één of meerdere categorieën? Ze staan momenteel bij elkaar in de Categorie:Wikipedia:Nog te categoriseren sinds januari 2019. Met vriendelijke groet, Aiko 7 mei 2019 11:09 (CEST)

Of nomineren voor verwijdering conform deze nominatie. –bdijkstra (overleg) 7 mei 2019 11:28 (CEST)
Dank voor de tip. Ik heb daar inmiddels een notitie geplaatst. -Aiko 7 mei 2019 14:30 (CEST)

Als ze in een categorie thuis horen denk ik dat alles dat begint met 'Aansluiting' ondergebracht kan worden in de Categorie:Knooppunt in Duitsland. Ik denk overigens dat deze groep artikelen niet 1:1 overeenkomt met de genomineerde groep artikelen over Nederlandse snelwegafritten: de artikelen over de Duitse aansluitingen gaan niet over afritten maar aansluitingen op andere doorgaande wegen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 mei 2019 12:08 (CEST)

Elke op-/afrit is toch een aansluiting op andere doorgaande (=niet-doodlopende?) wegen? –bdijkstra (overleg) 7 mei 2019 12:15 (CEST)
Met een afrit bedoel ik een aftakking van een snelweg die recht een plaats in loopt; dat zijn wegen die geen eigen wegnummer hebben. Ik dacht dat de aansluitingen uit de Duitse lijst echt voortgezet werden als een grotere 'provinciale' / regionale weg. Maar een steekproef leert me dat dat zelden het geval is: meestal zijn het kleine (trompet)knooppuntjes die de moeite van bewaren inderdaad niet waard zijn. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 mei 2019 12:40 (CEST)
De genoemde artikelen stonden in de verwijderde categorie:Knooppuntachtige aansluiting in Duitsland, want die term wordt nergens anders gebruikt en is dus origineel onderzoek. Wikiwerner (overleg) 7 mei 2019 18:57 (CEST)
Aha, daar is dus iets fout gegaan. Want ik denk dat het verwijderen van die categorie gelijk op had moeten gaan met de discussie over de vraag of deze artikelen dan wel bestaansrecht hebben. Of dat er eventueel een andere categorie had moeten worden ingevoerd waaronder deze artikelen dan ondergebracht zouden kunnen worden. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 mei 2019 20:37 (CEST)
Een categorie verwijderen uit 620 artikelen zonder voor vervanging te zorgen, is inderdaad niet de bedoeling. De discussie over het bestaansrecht van deze artikelen moet nog steeds worden gevoerd. Zijn dit uit het Duits vertaalde artikelen, dan zou ik ze niet zondermeer wegdoen. Aiko 8 mei 2019 16:24 (CEST)
Op zijn overlegpagina schreef de aanmaker: "er is geen Duits artikel waar ik mijn info uit kan halen". –bdijkstra (overleg) 8 mei 2019 16:38 (CEST)
Aha, heel goed. De gebruiker/bron heet 'Lokaas12' en is geblokkeerd voor grootschalig origineel onderzoek en sokpopmisbruik [2]. Blijkbaar heeft niemand eraan gedacht de rommel achter zijn rug op te ruimen. - Aiko 8 mei 2019 19:11 (CEST)
Wel is Gebruiker:Leo CXXIV wekenlang heel hard bezig geweest om van al deze artikelen de categorie te verwijderen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 mei 2019 15:40 (CEST)
Vaag verhaal [3]. Ik heb de hele zwik genomineerd alhier. - Aiko 26 mei 2019 22:40 (CEST)