Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Categorie:Alcoholische drank als indirecte subcategorie van Categorie:Geneesmiddel ?[bewerken]

Categorie:Alcoholische drank is momenteel via de tussenliggende subcategorieën Categorie:Alcohol en vervolgens Categorie:Psychotroop middel een subcategorie van Categorie:Geneesmiddel. Lijkt me niet de bedoeling, maar hoe kan dit best opgelost worden? Mvg, Abeona (overleg) 9 nov 2018 21:57 (CET)

Feit is dat mensen alcohol gebruiken als zelfmedicatie. Als dat er niet thuis hoort, dan hoort categorie:Zelfzorgmedicijn er ook niet thuis. –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:24 (CET)
Het voelt wat vreemd, maar het is inderdaad niet heel erg fout. Ik zou hier ook geen betere oplossing voor weten, en het stilletjes zo laten staan. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 dec 2018 15:18 (CET)
Het komt bij mij wat geforceerd over. Er zijn ook mensen die allerlei kruiden als geneesmiddel gebruiken, al dan niet als zelfmedicatie. Dat is in mijn ogen iets heel anders dan een (erkend) geneesmiddel. Het lijkt mij niet onverstandig ergens een streep te trekken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 31 dec 2018 15:27 (CET)
Wat mij vooral stoort aan de huidige categorie constructie is dat op deze manier ook alle onderliggende categorieën van Categorie:Alcoholische drank (zoals Categorie:Brouwerij, Categorie:Wijnterminologie, Categorie:Bierfestival,... enz) indirect onder 'Geneesmiddel' vallen. Kunnen we de pagina alcoholische drank niet in Categorie:Psychotroop middel plaatsen en Categorie:Alcohol verwijderen uit Categorie:Psychotroop middel? Abeona (overleg) 5 jan 2019 15:40 (CET)
Voor Voorbdijkstra (overleg) 5 jan 2019 19:49 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd zoals hierboven vermeld Abeona (overleg) 6 apr 2019 00:27 (CEST)

Commons categorie gemeentemonument[bewerken]

Sjabloon Commonscat gemeentemonument wijst naar de verkeerde gemeente, wie kan dit repareren? commons:Category:Christus Koningkerk, Heerlen verwijst naar Urk. Hans Erren (overleg) 22 jan 2019 19:51 (CET)

Op basis van de sjabloonpagina c:Template:Gemeentelijk monument heb ik in ieder geval al de gemeente gecorrigeerd, maar de nummer lijkt nog niet te werken zoals bv. op c:Category:Feijenoord Stadion. Op de sjabloonpagina is niet echt aangegeven wat hier de local code zou moeten zijn. Op Lijst van gemeentelijke monumenten in Heerlen staan ook dezelfde nummers.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 22 jan 2019 22:31 (CET)
@Multichil: heeft de Heritage gemaakt tijden geleden. Het kan zijn dat het 't niet meer doet omdat het eigenlijk de bedoeling is dat Wikidata dit soort functionaliteit gaat ondersteunen. Hoe de gemeentelijke monumenten een plek moeten krijgen binnen Wikidata een plek moeten krijgen is nog steeds niet duidelijk omdat er maar zelden een gemeente is die een identifier aanwijst aan gemeentelijke monumenten en alle gemeenten hun eigen systeem er op nahouden :( Vera (talk) 25 jan 2019 13:56 (CET)

Albert Heijn / Ahold /Koninklijke Ahold /Delhaize[bewerken]

Ik heb net een beetje onoplettend de categorie Albert Heijn aangemaakt, maar kwam er achter dat er ook al een categorie Ahold én een categorie Koninklijke Ahold zijn, en ik heb nog niet gekeken hoe het er eigenlijk nu uit zo moeten zien na de fusie met Delhaize. Ik laat categorisering graag over aan de speciale mensen die zich met dit onderwerp beizighouden, ik denk dat het zinvol is dit eens op de schop te nemen. Milliped (overleg) 23 jan 2019 00:53 (CET)

Oude (verwijder)lijsten[bewerken]

Bijvoorbeeld deze [1], al meer dan een jaar oud. Dan blijven de sjablonen die categorieën overheersen. Lijkt me geen goede reclame. Gebrek aan man/vrouwkracht? VanBuren (overleg) 4 feb 2019 21:34 (CET)

Categorieën wijzigen of toevoegen in een lemma[bewerken]

Als ik hier thuis (webbrowser Edge) in een lemma categorieën toevoeg of wijzig in een lemma en deze wijziging opsla. Dan kan ik daarna de wijzigingen in de betreffende categorieën zien.
Maar als ik op mijn werkplek (webbrowser Explorer) de volgende dag mijn wijzigingen bekijk, dan zijn de categorieën nog steeds ongewijzigd.

Hoe kan dit? Hoe kan ik dit probleem (door de systeembeheerder?) verhelpen?

Met vriendelijke groet, JoostB (overleg) 12 feb 2019 22:25 (CET)

Als je verbinding hebt met het Internet en de wijzigingen niet worden opgepikt na het verversen van de pagina (F5), dan gebruik je simpelweg een slechte browser. –bdijkstra (overleg) 13 feb 2019 08:44 (CET)
Als je niet ingelogd bent krijg zie je in je browser pagina's die wat verouderd kunnen zijn. Het ingelogd nog een keer proberen kan soms helpen. - Robotje (overleg) 13 feb 2019 11:30 (CET)

Categorie:Kippenras uit Duitsland[bewerken]

Hoort dat onder categorie:Mens en maatschappij in Duitsland of onder categorie:Cultuur in Duitsland? Of ergens anders? –bdijkstra (overleg) 7 mrt 2019 17:00 (CET)

Categorie:Nederlands wethouder heeft 117 ondercategorieën![bewerken]

L.S.,
De Categorie:Nederlands wethouder heeft wel 117 ondercategorieën t.w. Nederlandse gemeenten. Is het niet overzichtelijker als er hiertussen 12 provinciecategorieën komen waar die 117 categorieën verdeeld over kunnen worden? JoostB (overleg) 2 apr 2019 19:48 (CEST)

Hetzelfde geldt voor de categorie:Sport naar Nederlandse gemeente. Ook is voorgesteld om hetzelfde te doen met de genomineerde categorie:Sport naar Belgische gemeente. Wmb idd liever de provincies als tussenlaag. Wikiwerner (overleg) 5 apr 2019 19:46 (CEST)
117 maar? Categorie:Boktor heeft er meer dan 39 000! –bdijkstra (overleg) 5 apr 2019 20:08 (CEST)
Nee, ik heb het niet over artikelen zoals in Boktor, maar over ondercategorieën. JoostB (overleg) 6 apr 2019 10:08 (CEST)
Excuses, ik dacht dat het om het aantal items ging. Qua ondercategorieën zijn er niet zoveel die meer dan 100 hebben, maar toch is daar bijvoorbeeld de categorie:Spanner met meer dan 1900 (die overzichtelijker gemaakt kan worden door te categoriseren naar onderfamilie). En als je het binnen de bestuurlijke hoek wil houden, is daar de categorie:Burgemeester van een voormalige Nederlandse gemeente met bijna 900. –bdijkstra (overleg) 6 apr 2019 19:47 (CEST)
Terugkomend op de oorspronkelijke vraag: Ja, ik vind een tussenstap met provincies wel zinvol in het kader van de overzichtelijkheid. Het feit dat er andere categorieën bestaan met nòg meer ondercategorieën doet hier niet terzake. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 6 apr 2019 20:41 (CEST)
En niemand die op het idee komt het sjabloon:Hoofding categorieindex er aan toe te voegen? Quistnix (overleg) 7 apr 2019 10:45 (CEST)
Overigens heb ik geen enkel probleem met 117 ondercategorieën, zo lang die maar allemaal alfabetisch gerangschikt staan. Een tussencategorie maakt het alleen maar lastiger, vooral omdat provinciwegrenzen soms wijzigen. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 10:48 (CEST)
We kunnen ook beide doen, net als bij sport in Nederland: daar hebben we zowel Sport naar Nederlandse gemeente als Sport naar Nederlandse provincie. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2019 11:22 (CEST)
Dus als je een bepaalde gemeente wil zoeken via de categorie-boom, dan moet je al weten in welke provincie die gemeente ligt. 117 vind ik niet veel als het alfabetisch gerangschikt is. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 apr 2019 21:20 (CEST)
Een lezer die een wethouder in een bepaalde gemeente zoekt, weet heus wel in welke provincie die gemeente ligt. Die zeldzame lezer die dat niet weet, kan daar heel eenvoudig achter komen via het Wikipedia-artikel van die gemeente; meestal staat het al in de eerste regel. Laten we dus ook geen problemen verzinnen die er niet zijn.
Quistnix schrijft dat provinciegrenzen soms wijzigen. Kun je me een voorbeeld geven van een gemeente die sinds het begin van Wikipedia in een andere provincie is komen te liggen??? Ik kan me daar namelijk niets bij voorstellen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 apr 2019 21:48 (CEST)
De voormalige gemeente Leerdam, bijvoorbeeld. Zie Vijfheerenlanden. Dat behoort tot Utrecht, maar de plaatsen die er in liggen behoorden ten dele tot vorig jaar bij Zuid-Holland. Maar het is in het verleden vaker voorgekomen, ook zonder wijziging van gemeentenamen. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 22:10 (CEST)
(na bwc) Zoals het verzonnen probleem dat een lijst van 117 gemeentes, netjes alfabetisch op gemeente, onoverzichtelijk is. Ja, meestal zal de provincie bekend zijn, maar de tussenstap vind ik overbodig en voegt meer complexiteit toe. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 apr 2019 22:12 (CEST)
Precies. Wat ik in elk geval altijd weet, is de eerste letter van de gemeentenaam die ik zoek. En daarop kan ik een hele papieren encyclopedie doorzoeken zonder dat ik allerlei mapjes moet openvouwen om te zien of het bewuste lemma daarin ligt. Quistnix (overleg) 7 apr 2019 22:15 (CEST)

Internetseries van Nederlandse TV-omroepen[bewerken]

Hoort De slet van 6vwo in Categorie:Nederlandse televisieserie? Het is een productie voor AVROTROS. Ik zou hem graag indelen bij iets Nederlands, anders blijft alleen Categorie:Internetserie over. Of vinden jullie dat ook wel voldoende? --Frank Geerlings (overleg) 8 apr 2019 18:54 (CEST)