Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Categoriehiërarchie theologen, priesters, bisschoppen e.d.[bewerken]

Omdat ik dit meer een kennisinhoudelijke dan een procedurediscussie vind, heb ik daar een vraag geschreven:
Zie Wikipedia:Religie- en filosofiecafé#Is iedere priester en bisschop tevens theoloog?
Graag daar de discussie voeren. Bedankt, JoostB (overleg) 14 okt 2018 12:41 (CEST)

Categorie:Frans aartsbisschop[bewerken]

de categorie:Frans aartsbisschop is leeg, maar wellicht heeft ie wel bestaansrecht, zie overleg categorie:Frans aartsbisschop. Of is dit meer iets voor het religie- en filosofiecafé? –bdijkstra (overleg) 6 nov 2018 16:56 (CET)

Categorie:Alcoholische drank als indirecte subcategorie van Categorie:Geneesmiddel ?[bewerken]

Categorie:Alcoholische drank is momenteel via de tussenliggende subcategorieën Categorie:Alcohol en vervolgens Categorie:Psychotroop middel een subcategorie van Categorie:Geneesmiddel. Lijkt me niet de bedoeling, maar hoe kan dit best opgelost worden? Mvg, Abeona (overleg) 9 nov 2018 21:57 (CET)

Feit is dat mensen alcohol gebruiken als zelfmedicatie. Als dat er niet thuis hoort, dan hoort categorie:Zelfzorgmedicijn er ook niet thuis. –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:24 (CET)

Raadsheer/rechter bij het/de Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩[bewerken]

De categorieën "Raadsheer/rechter bij het/de Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩" (onder categorie:Nederlands rechter) en de artikelen "Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩" (onder categorie:Gerechtshof in Nederland) horen toch in dezelfde categorie, zoals ik bij categorie:Gerechtshof Amsterdam gedaan heb? –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:18 (CET)

Namen politieke partijen, voluit en afgekort[bewerken]

Het is mij een aantal malen opgevallen dat de namen van de Nederlandse politieke partijen in de artikelen voluit worden geschreven en bij categorieën niet. Bijvoorbeeld Christen-Democratisch Appèl en Categorie:CDA, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en Categorie:VVD, Partij van de Arbeid (Nederland) en Categorie:PvdA (Nederland). Als het te veel werk is om te wijzigen, mag het om mij gerust blijven staan. Maar ik ben gewoon even nieuwsgierig of we dit willen? Ymnes (overleg) 5 dec 2018 20:43 (CET)

Voor de titel van een artikel (zie Wikipedia:Benoemen van een pagina) geldt als uitgangspunt "Vermijd afkortingen als paginatitel, ook al is de afkorting meer gangbaar dan de volledige naam. ... Bij afkortingen komt het vaak voor dat er nog een andere betekenis is ... " Zo hebben we een artikel "hoger algemeen voortgezet onderwijs" terwijl bijna iedereen dat havo noemt en veel mensen die de term havo kennen niet/amper zullen weten waar dat voor staat. Conform dat uitgangspunt is toch gekozen voor de uitgeschreven variant als titel voor het artikel. We hebben bijna 2 miljoen artikelen maar het aantal categorieën is veel minder. Daardoor is de kans dat een afkorting als categorienaam een probleem geeft veel kleiner. De categorie CDA-politicus hernoemen in een volledig uitgeschreven variant lijkt me trouwens sterk ongewenst. - Robotje (overleg) 5 dec 2018 23:44 (CET)

Categorieën bij personen van een Frans overzees departement[bewerken]

Ik was vanavond bezig met de Wikidata-items van (o.a.) een vijftal schrijvers van Martinique: Aimé Césaire, Patrick Chamoiseau, Frantz Fanon, Édouard Glissant en Joseph Zobel. Mijn allereerste vraag over deze auteurs gaat over de categorieën die bij deze auteurs worden gebruikt om hun auteurschap te benoemen. Zo zijn Césaire en Fanon een Martinikaanse schrijvers, Chamoiseau en Glissant Martinikaanse schrijvers, maar tegelijkertijd ook Franse schrijvers. Zobel is een Martinikaans schrijver (ten onrechte) want geboren in Guadeloupe. Mijn vraag is dan ook als we voor Césaire, Chamoiseau, Fanon, Glissant de categorie Martinikaans schrijver gebruiken, dan is Frans schrijver overbodig, niet waar? Ik ga ervan uit dat ik die laatste categorie dan ook zonder problemen kan verwijderen. Ik ben van plan om later (dit weekend?) ook de auteurs ed van de andere Franse overzeese departementen door te lopen en wil alles graag op eenzelfde wijze categoriseren. Uiteindelijk is WP:WGC mijn bedoeling om Caribisch Nederland aan te pakken en voor personen afkomstig van die eilanden op vergelijkbare wijze dergelijke categorieën in te richten.

Een tweede vraag (niet geheel op de juiste plek in dit café, maar ik stel hem toch voor een eerste onderbouwde impressie): op de lemma's werd in de introductie soms gekozen voor de omschrijving 'Franse schrijver/auteur'; alleen bij Césaire werd gesproken van 'Frans-Martinikaans'. Bij Fanon staat 'Frans-Antilliaans'. Wat mij betreft veranderen we die omschrijvingen op z'n minst in Frans-Martinikaans, maar het liefst gewoon in Martinikaans. (Dit vooruitlopend op Curaçaos, Arubaans, Surinaams etc) Wat is jullie mening daarover? DanielleJWiki (overleg) 8 dec 2018 00:50 (CET) (Aanvulling: volgens o.a. BnF is Zobel geboren in Martinique dus die categorie Guadeloups persoon + geboorteplaats in de intro op nlwiki waren onjuist DanielleJWiki (overleg) 8 dec 2018 00:55 (CET))