Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Categorie Boek naar type[bewerken]

De inhoud van Categorie:Boek naar type is nu vrij verwarrend. Zo staan er artikelen in over de verschillende vormen van boeken zoals Paperback, Hardcover, Handrol en de dwarsligger. Daarnaast staan er artikelen in over verschillende soorten boeken (Encyclopedie, Gastenboek, Grafboek, Kleurboek, Studieboek etc. En dan staan er een aantal subcategorieën in van verschillende soorten boeken zoals Categorie:Almanak met daarin artikelen over verschillende almanakken of Categorie:Verhalenbundel met artikelen over verhalenbundels. Maar de categorieën met romans kom ik er dan weer helemaal niet tegen. Waarom niet wordt niet duidelijk, en wat men met type bedoelt (soort boeken? of de vorm van boeken?) is ook niet duidelijk. En is Magnum opus wel een type boek? Of Michael van Meer? Volgens mij niet. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 23 mrt 2018 22:52 (CET)

Jean-Joseph Sanfourche[bewerken]

Beste collega's Het artikel over Jean-Joseph Sanfourche is vertaald uit het Frans, ik heb het daarna gewikificeerd en in de encyclopedie geplaatst. Echter bij de categoriën gaat er hier iets mis.... Hij is te vinden onder de "J" in plaats van onder de "S".

Wat heb ik verkeerd gedaan? Gaarne jullie hulp. (Ook bij het nakijken van het lemma). vr groet Saschaporsche (overleg) 29 mrt 2018 11:06 (CEST)

Is inmiddels opgelost. Je moet met een defaultsort even aangeven hoe het artikel gesorteerd moet worden. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 29 mrt 2018 12:01 (CEST)
Je hebt niks verkeerd gedaan, categorieën sorteren standaard op de titel, in dit geval Jean-Joseph. Zie voor verdere uitleg Help:Sorteervolgorde in een categorie. Dit gedrag kan overgeruled worden met het magic word DEFAULTSORT, in dit geval {{DEFAULTSORT:Sanfourche, Jean-Joseph}}. Ik heb dat toegevoegd en het probleem is opgelost. Groet, Magere Hein (overleg) 29 mrt 2018 12:05 (CEST)
Dank voor jullie aanvullingen en correcties. vr groet Saschaporsche (overleg) 29 mrt 2018 13:41 (CEST)

Beschermd erfgoed in België vs in Vlaanderen[bewerken]

Er bestaat een Categorie:Beschermd erfgoed in België, waar veel artikelen in toegevoegd zijn, en een ondercategorie Categorie:Beschermd erfgoed in Vlaanderen, waar nog maar weinig in zit. Nu was ik begonnen de Vlaamse beschermde monumenten over te hevelen naar de specifiekere categorie, maar vroeg me al doende af of dat wel ok is. We moeten wel consequent zijn, vind ik: als de categorie "in Vlaanderen" blijft bestaan, moeten alle in Vlaanderen liggende monumenten daaraan toegevoegd worden. De vraag is of die specifiekere categorie wel moet blijven bestaan (ik ben absoluut niet anti-Vlaams of belgicist of zo, maar hou van duidelijkheid). Daarom graag eerst duidelijkheid hierover vooraleer ik verder overhevel. Queeste (overleg) 5 apr 2018 20:48 (CEST)

Trammaterieel = spoorwegmaterieel?[bewerken]

Ik heb aan enkele pagina's in de categorie Spoorwegmaterieel (namelijk de lemma's die eindigen op "-koppeling") ook de categorie Trammaterieel toegevoegd, omdat ik las dat die mechanische koppelingen niet alleen bij treinen, maar ook bij trams worden toegepast. Maar nu zie ik dat Trammaterieel een subcategorie van Spoorwegmaterieel is. Is dat niet vreemd? Bij een spoorweg denkt een gemiddeld mens toch niet aan trams? "Hij werkt bij de spoorwegen, namelijk de Haagse tram"?

Ik laat het maar over aan jullie als categorie-experts (hoewel het ook een taalkwestie is) of en wat hiermee nu moet gebeuren (de categorie-indeling wijzigen of mijn overcategorisering ongedaan maken), maar ik wilde dit wel onder de aandacht brengen. Bij verwijdering van de categorie Trammaterieel uit de artikelen denk ik echter wel dat veel lezers op een 'dwaalspoor' (Knipoog) gebracht worden. ErikvanB (overleg) 25 apr 2018 01:44 (CEST)

Ik vind tram, metro, lightrail e.d. varianten op een trein, die daarom best als subcategorieën mogen worden gezien. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 25 apr 2018 07:37 (CEST)
Ben geen expert op dit gebied, maar is 'spoormaterieel' dan niet een betere term? Een tram rijdt wellicht niet over een spoorweg, maar wel over een spoor. Ik zie dat strukton het ook over spoormaterieel heeft en niet over spoorwegmaterieel. https://www.struktonrail.nl/railinfra/treinenwerkplaats/ Hannolans (overleg) 25 apr 2018 09:52 (CEST)
Ah ik zie dat we 'railvoertuig' als algemeen begrip gebruiken, en spoorwegvoertuig' voor treinmaterieel. Maar het loopt op onderliggende onderdelen doorelkaar Hannolans (overleg) 25 apr 2018 09:58 (CEST)
Iemand die bij de HTM op lijn 1 naar Delft reed, werkte wel degelijk bij de spoorwegen omdat het baanvak van lijn 1 naar Delft onder de Spoorwegwet viel (valt?). De tramstellen naar Delft moesten daarom ook een hoorn, toeter, typhoon c.q. claxon hebben. Het materieel dat in Den Haag bleef hoefde alleen een bel te hebben, want op straat gold (geldt) de Wegenverkeerswet. Met de komst van tramstellen in Amsterdam die naar Amstelveen rijden (lijn 5) kregen deze ook een claxon. En nu de Rotterdamse metro over voormalig NS-spoor naar Hoek van Holland gaat rijden wordt het helemaal moeilijk.
Terzake: door de verdere hybridisering op het tram- en spoorwegnet wordt het onderscheid maken in categorieën steeds moeilijker. JoostB (overleg) 25 apr 2018 11:28 (CEST)
Interessante reacties. Leuke feitjes ook over die claxon e.d. Weer wat geleerd. - Het lijkt me dat Hannolans een goed punt heeft door te zeggen dat we beter van spoormaterieel dan van spoorwegmaterieel kunnen spreken. ErikvanB (overleg) 25 apr 2018 11:59 (CEST)
Bij mijn weten heeft lijn 5 geen toeter, en werd die tram (in elk geval buiten Amsterdam) als interlokale tramlijn gezien, die onder de Locaalspoor- en Tramwegwet viel. Wel heeft lijn 51 naast de (metro)toeter ook een (tram)bel, voor het traject waarop ook lijn 5 rijdt. Inmiddels is de Locaalspoor- en Tramwegwet alweer vervallen en hebben we de Wet lokaal spoor. Die schrijft slechts voor dat "een toestel voor het afgeven van geluidssignalen" aanwezig moet zijn. Daarbij neem ik dan aan dat de instantie die de vergunning afgeeft, nader kan bepalen wat voor soort geluidssignaal dat moet zijn. Paul B (overleg) 10 jun 2018 17:51 (CEST)

Categoriesortering met 2 en 3[bewerken]

Misschien is dit al eerder opgemerkt, maar ik kan er niets over vinden.

Bij categoriesorteringen waarbij de sorteersleutel begint met een 2 of een 3 zie ik - voor mij vandaag voor het eerst - twee (mij tot nu toe onbekende) symbolen verschijnen waar ik natuurlijk een 2 en een 3 verwacht zou hebben. Zie als voorbeeld de categorie:21e eeuw. Het pijltje naar beneden bij de 2 en hetzelfde pijltje met aanvulling bij de 3. Ik dacht even aan een browser-gerelateerde zaak, maar dat is niet het geval. Het ligt ook niet aan mijn wiki-profiel, want als ik me niet aanmeld, gebeurt hetzelfde. Ik heb het op meerdere plaatsen gezien, en altijd bij die 2 en 3. Heeft iemand enig idee hoe dit komt? - Skuipers (overleg) 2 mei 2018 10:57 (CEST)

Ik heb het ook gemerkt. De symbolen zijn spijkerschrift: U+12456 𒑖 CUNEIFORM NUMERIC SIGN NIGIDAMIN en U+12457 𒑗 CUNEIFORM NUMERIC SIGN NIGIDAESH. Ik heb het aangekaart. –bdijkstra (overleg) 2 mei 2018 11:18 (CEST)
Thx - Skuipers (overleg) 2 mei 2018 11:41 (CEST)
Update: het blijkt dat deze twee spijkerschriftkarakters recent vanuit Unicode een numerieke waarde kregen toegewezen (resp. 2 en 3). De numerieke categoriekopjes worden gegroepeerd op getalwaarde; per ongeluk kregen de spijkerschriftkarakters voorrang over de Latijnse '2' en '3' voor het bepalen van de tekst van het kopje (details hier). Komende woensdagochtend zou het opgelost moeten zijn, maar ik weet niet of het dan ook direct zichtbaar zal zijn. –bdijkstra (overleg) 11 mei 2018 17:47 (CEST)

Categorie:Nederlands zanger[bewerken]

Beste categoriespecialisten, lang geleden is op Overleg categorie:Nederlands zanger is voorgesteld om deze categorie op te splitsen. Ook zelf heb ik alweer even geleden gereageerd, maar het overleg komt niet van de grond. Ik vind het mandaat te klein om ermee aan de slag te gaan. Verdere inbreng is welkom aldaar. Wikiwerner (overleg) 27 mei 2018 17:06 (CEST)

Categoriseren van Disneystrips en Donald Duck[bewerken]

Het hernoemen van deze categorieen is al eens ter beoordeling voorgelegd (zie hier en ook deze pagina in het categoriecafé), maar er was nog geen consensus bereikt, dus breng ik het hier weer ter sprake. Het gaat om het hernoemen en mogelijk herstructureren van de aan Donald Duckstrips en andere Disneystrips gerelateerde categorieën.

Om het onderwerp overzichtelijk te houden stel ik voor te beginnen met de categorisering van uitgaven (tijdschriften en stripboeken) waarvan de inhoud geheel of grotendeels bestaat uit Disneystrips. Dit soort uitgaven is nu verspreid over verschillende categorieën:

Mijn idee is dat al deze uitgaven het best binnen een categorie kunnen worden samengevoegd. Categorie:Disneystripuitgave heb ik lang geleden zelf bedacht. Mijns inziens is het een accurate aanduiding, maar klinkt het erg kunstmatig. Categorie:Donald Duck of Donald Duck (stripreeks) klinkt beter, maar is geen accurate term om al deze uitgaven te omvatten. Wat heeft bijvoorbeeld Mickey Maandblad te doen in een categorie die Donald Duck heet?

Mijn vraag is daarom: Zijn er bezwaren tegen het samenvoegen van deze uitgaven van Disneystrips in één categorie, en als we ze in één categorie samenvoegen, wat zou dan een goede naam zijn?