Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Categorie:Alcoholische drank als indirecte subcategorie van Categorie:Geneesmiddel ?[bewerken]

Categorie:Alcoholische drank is momenteel via de tussenliggende subcategorieën Categorie:Alcohol en vervolgens Categorie:Psychotroop middel een subcategorie van Categorie:Geneesmiddel. Lijkt me niet de bedoeling, maar hoe kan dit best opgelost worden? Mvg, Abeona (overleg) 9 nov 2018 21:57 (CET)

Feit is dat mensen alcohol gebruiken als zelfmedicatie. Als dat er niet thuis hoort, dan hoort categorie:Zelfzorgmedicijn er ook niet thuis. –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:24 (CET)
Het voelt wat vreemd, maar het is inderdaad niet heel erg fout. Ik zou hier ook geen betere oplossing voor weten, en het stilletjes zo laten staan. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 dec 2018 15:18 (CET)
Het komt bij mij wat geforceerd over. Er zijn ook mensen die allerlei kruiden als geneesmiddel gebruiken, al dan niet als zelfmedicatie. Dat is in mijn ogen iets heel anders dan een (erkend) geneesmiddel. Het lijkt mij niet onverstandig ergens een streep te trekken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 31 dec 2018 15:27 (CET)
Wat mij vooral stoort aan de huidige categorie constructie is dat op deze manier ook alle onderliggende categorieën van Categorie:Alcoholische drank (zoals Categorie:Brouwerij, Categorie:Wijnterminologie, Categorie:Bierfestival,... enz) indirect onder 'Geneesmiddel' vallen. Kunnen we de pagina alcoholische drank niet in Categorie:Psychotroop middel plaatsen en Categorie:Alcohol verwijderen uit Categorie:Psychotroop middel? Abeona (overleg) 5 jan 2019 15:40 (CET)
Voor Voorbdijkstra (overleg) 5 jan 2019 19:49 (CET)

Raadsheer/rechter bij het/de Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩[bewerken]

De categorieën "Raadsheer/rechter bij het/de Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩" (onder categorie:Nederlands rechter) en de artikelen "Gerechtshof/Rechtbank ⟨plaats⟩" (onder categorie:Gerechtshof in Nederland) horen toch in dezelfde categorie, zoals ik bij categorie:Gerechtshof Amsterdam gedaan heb? –bdijkstra (overleg) 5 dec 2018 18:18 (CET)

Namen politieke partijen, voluit en afgekort[bewerken]

Het is mij een aantal malen opgevallen dat de namen van de Nederlandse politieke partijen in de artikelen voluit worden geschreven en bij categorieën niet. Bijvoorbeeld Christen-Democratisch Appèl en Categorie:CDA, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en Categorie:VVD, Partij van de Arbeid (Nederland) en Categorie:PvdA (Nederland). Als het te veel werk is om te wijzigen, mag het om mij gerust blijven staan. Maar ik ben gewoon even nieuwsgierig of we dit willen? Ymnes (overleg) 5 dec 2018 20:43 (CET)

Voor de titel van een artikel (zie Wikipedia:Benoemen van een pagina) geldt als uitgangspunt "Vermijd afkortingen als paginatitel, ook al is de afkorting meer gangbaar dan de volledige naam. ... Bij afkortingen komt het vaak voor dat er nog een andere betekenis is ... " Zo hebben we een artikel "hoger algemeen voortgezet onderwijs" terwijl bijna iedereen dat havo noemt en veel mensen die de term havo kennen niet/amper zullen weten waar dat voor staat. Conform dat uitgangspunt is toch gekozen voor de uitgeschreven variant als titel voor het artikel. We hebben bijna 2 miljoen artikelen maar het aantal categorieën is veel minder. Daardoor is de kans dat een afkorting als categorienaam een probleem geeft veel kleiner. De categorie CDA-politicus hernoemen in een volledig uitgeschreven variant lijkt me trouwens sterk ongewenst. - Robotje (overleg) 5 dec 2018 23:44 (CET)

Categorieën bij personen van een Frans overzees departement[bewerken]

Ik was vanavond bezig met de Wikidata-items van (o.a.) een vijftal schrijvers van Martinique: Aimé Césaire, Patrick Chamoiseau, Frantz Fanon, Édouard Glissant en Joseph Zobel. Mijn allereerste vraag over deze auteurs gaat over de categorieën die bij deze auteurs worden gebruikt om hun auteurschap te benoemen. Zo zijn Césaire en Fanon een Martinikaanse schrijvers, Chamoiseau en Glissant Martinikaanse schrijvers, maar tegelijkertijd ook Franse schrijvers. Zobel is een Martinikaans schrijver (ten onrechte) want geboren in Guadeloupe. Mijn vraag is dan ook als we voor Césaire, Chamoiseau, Fanon, Glissant de categorie Martinikaans schrijver gebruiken, dan is Frans schrijver overbodig, niet waar? Ik ga ervan uit dat ik die laatste categorie dan ook zonder problemen kan verwijderen. Ik ben van plan om later (dit weekend?) ook de auteurs ed van de andere Franse overzeese departementen door te lopen en wil alles graag op eenzelfde wijze categoriseren. Uiteindelijk is WP:WGC mijn bedoeling om Caribisch Nederland aan te pakken en voor personen afkomstig van die eilanden op vergelijkbare wijze dergelijke categorieën in te richten.

Een tweede vraag (niet geheel op de juiste plek in dit café, maar ik stel hem toch voor een eerste onderbouwde impressie): op de lemma's werd in de introductie soms gekozen voor de omschrijving 'Franse schrijver/auteur'; alleen bij Césaire werd gesproken van 'Frans-Martinikaans'. Bij Fanon staat 'Frans-Antilliaans'. Wat mij betreft veranderen we die omschrijvingen op z'n minst in Frans-Martinikaans, maar het liefst gewoon in Martinikaans. (Dit vooruitlopend op Curaçaos, Arubaans, Surinaams etc) Wat is jullie mening daarover? DanielleJWiki (overleg) 8 dec 2018 00:50 (CET) (Aanvulling: volgens o.a. BnF is Zobel geboren in Martinique dus die categorie Guadeloups persoon + geboorteplaats in de intro op nlwiki waren onjuist DanielleJWiki (overleg) 8 dec 2018 00:55 (CET))

Categorie:Populus[bewerken]

Wat vinden wij van deze categorie met (tot vandaag) alleen groene links? Ik vind dat maar een rare vertoning en was nog niet eerder zo iets tegengekomen. Volgens mij hoort die categorie opgeheven te worden omdat we al de categorie:Populier hebben. Daarin kunnen m.i. best de Nederlandse en de Latijnse namen coëxisteren. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 28 dec 2018 22:00 (CET)

Afgelopen juli vond ik ook zo'n constructie met Tilia en Linde, die zijn toen samengevoegd, zie Wikipedia:Te beoordelen categorieën/Toegevoegd 2018 week 29#Toegevoegd zaterdag 21/07, af te handelen vanaf 04/08. –bdijkstra (overleg) 28 dec 2018 22:31 (CET)
Als ik het goed zie, werd Categorie:Populier aangemaakt in 2007. Deze categorie bevatte een commonscat Populus naar het plantengeslacht Populier en bevatte ook het artikel "Populier". In 2010 maakte dan een andere gebruiker de cat "Populus" aan over hetzelfde plantengeslacht en voegde dat ook toe aan het artikel waardoor het artikel "Populier" beide cats bevatte. In 2012 haalde diezelfde gebruiker die cat (Populus) weg en voegde bij beide cats een beschrijving toe (de ene Nederlandstalig, de andere wetenschappelijke naam en een verwijzing naar elkaar). Is het gebruikelijk om bij geslachten op zowel de Nederlandstalige als de wetenschappelijke naam te categoriseren? (kaart je misschien eens aan bij die gebruiker of in het biologiecafé) Ik vind het wat vreemd aangezien het over hetzelfde geslacht lijkt te gaan. Indien niet, dan is het niet zo vreemd. Nu ja, indien wel, dan lijkt het me beter om samen te voegen. Hou dan wel rekening met WP:BENOEM#Namen van organismen en een beetje met Help:Gebruik van categorieën#Categorienaam. Hoewel dat ik niet weet of de derde zin (bij WP:BENOEM) ook bij cats toegepast wordt.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 29 dec 2018 01:06 (CET)
Ik heb het inmiddels ook aangekaart in het Biologiecafé en verzocht hier te reageren. Maar aangezien de categorieën Tilia en Linde destijds werden samengevoegd is het logisch om dat dan consequent te doen met vergelijkbare doublures, tenzij er een heel goede reden is om dat niet te doen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 29 dec 2018 09:21 (CET)

Cats op redirects[bewerken]

Ik heb nog een vraag die aan dit item gerelateerd is: Wat is de richtlijn met betrekking tot het toekennen van categorieën aan een rd? Ik zelf zal zo iets nooit doen, misschien met als uitzondering redirects die naar een paragraaf verwijzen en tot een andere categorie zouden behoren dan het artikel zelf waarheen geredirect wordt. Maar een dergelijke hypothetische situatie heb ik zelf nog nooit bij de hand gehad.
Ik voel er het meest voor om alle redirects van hun categorie te ontdoen, en daarmee vervalt zo ongeveer het bestaansrecht van Categorie:Populus. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 dec 2018 15:14 (CET)

Op het eerste zicht zie ik er niks van staan op Help:Gebruik van categorieën. Op Wikipedia:Redirect#Categorie staat er wel een beetje, maar daar staan niet echt specifieke richtlijnen. Er staat min of meer alleen dat het af en toe gedaan wordt met enkele voorbeelden. Zelf gebruik ik het soms wanneer het een redirect naar een kopje is in plaats van het artikel zelf. (dus dan hoort de cat niet bij het artikel) Ook heb ik het toegepast bij een herindeling van Categorie:Nieuwswebsite (deels door mij gedaan) De meeste nieuwswebsites zijn kranten. Echter behandelen de artikelen over die kranten nauwelijks of niet de websites. Ik vond het niet helemaal gepast om dan die kranten zomaar in te delen als nieuwswebsites terwijl die artikelen het nauwelijks of niet behandelen. Sommige artikelen gaan echter wel over de website. Het Nederlandse NU.nl heeft bv. geen papieren versie, dus behandelt het artikel enkel de website. 1 van de populairste Belgische nieuwswebsites vrtnws.be heeft ook geen papieren versie (VRT NWS is de nieuwsdienst van de Vlaamse publieke omroep, beetje vergelijkbaar met NOS in Nederland, dacht ik) Naast "Het journaal", "Het weer", e.d. hebben ze ook een nieuwswebsite, maar geen papieren versie. NU.nl en vrtnws.be kunnen dus zo in die cat. Bij bv. Gazet van Antwerpen vermelden ze niets over de website. Dus maakte ik een redirect "Gva.be" aan en zette de cat daar. In zo'n geval lijkt er me ook niks mis met een cat op een redirect.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 31 dec 2018 15:43 (CET)
1 voorbeeld: oorlogsschepen die aan een ander land zijn verkocht, waarna ze onder een andere naam opnieuw in gebruik zijn genomen. Slechts 1 artikel voor het schip, maar een van de namen krijgt een redirect, die in de categorie met oorlogsschepen van het betreffende land is geplaatst. Quistnix (overleg) 1 jan 2019 21:11 (CET)

Categorie:Intermediair Wetgevend Lichaam[bewerken]

Heb zojuist de lemma's Intermediair Wetgevend Lichaam en het lemma Lijst van leden van het Intermediair Wetgevend Lichaam aangemaakt, waarna ik heb aangemaakt: Categorie:Intermediair Wetgevend Lichaam, om me vervolgens te realiseren dat ik deze had moeten noemen: Categorie:Lid van het Intermediair Wetgevend Lichaam, als ondercategorie van Categorie:Wetgevende macht in de Bataafse Republiek, waar ik het lemma Intermediair Wetgevend Lichaam in heb gecategoriseerd. Hoe hernoem ik nu de Categorie:Intermediair Wetgevend Lichaam naar Categorie:Lid van het Intermediair Wetgevend Lichaam? oSeveno (overleg) 4 jan 2019 17:11 (CET)

>> verplaatst naar: Te beoordelen categorieën. oSeveno (overleg) 5 jan 2019 11:50 (CET)

Commons categorie gemeentemonument[bewerken]

Sjabloon Commonscat gemeentemonument wijst naar de verkeerde gemeente, wie kan dit repareren? commons:Category:Christus Koningkerk, Heerlen verwijst naar Urk. Hans Erren (overleg) 22 jan 2019 19:51 (CET)

Op basis van de sjabloonpagina c:Template:Gemeentelijk monument heb ik in ieder geval al de gemeente gecorrigeerd, maar de nummer lijkt nog niet te werken zoals bv. op c:Category:Feijenoord Stadion. Op de sjabloonpagina is niet echt aangegeven wat hier de local code zou moeten zijn. Op Lijst van gemeentelijke monumenten in Heerlen staan ook dezelfde nummers.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 22 jan 2019 22:31 (CET)
@Multichil: heeft de Heritage gemaakt tijden geleden. Het kan zijn dat het 't niet meer doet omdat het eigenlijk de bedoeling is dat Wikidata dit soort functionaliteit gaat ondersteunen. Hoe de gemeentelijke monumenten een plek moeten krijgen binnen Wikidata een plek moeten krijgen is nog steeds niet duidelijk omdat er maar zelden een gemeente is die een identifier aanwijst aan gemeentelijke monumenten en alle gemeenten hun eigen systeem er op nahouden :( Vera (talk) 25 jan 2019 13:56 (CET)

Albert Heijn / Ahold /Koninklijke Ahold /Delhaize[bewerken]

Ik heb net een beetje onoplettend de categorie Albert Heijn aangemaakt, maar kwam er achter dat er ook al een categorie Ahold én een categorie Koninklijke Ahold zijn, en ik heb nog niet gekeken hoe het er eigenlijk nu uit zo moeten zien na de fusie met Delhaize. Ik laat categorisering graag over aan de speciale mensen die zich met dit onderwerp beizighouden, ik denk dat het zinvol is dit eens op de schop te nemen. Milliped (overleg) 23 jan 2019 00:53 (CET)

Oude (verwijder)lijsten[bewerken]

Bijvoorbeeld deze [1], al meer dan een jaar oud. Dan blijven de sjablonen die categorieën overheersen. Lijkt me geen goede reclame. Gebrek aan man/vrouwkracht? VanBuren (overleg) 4 feb 2019 21:34 (CET)

Categorieën wijzigen of toevoegen in een lemma[bewerken]

Als ik hier thuis (webbrowser Edge) in een lemma categorieën toevoeg of wijzig in een lemma en deze wijziging opsla. Dan kan ik daarna de wijzigingen in de betreffende categorieën zien.
Maar als ik op mijn werkplek (webbrowser Explorer) de volgende dag mijn wijzigingen bekijk, dan zijn de categorieën nog steeds ongewijzigd.

Hoe kan dit? Hoe kan ik dit probleem (door de systeembeheerder?) verhelpen?

Met vriendelijke groet, JoostB (overleg) 12 feb 2019 22:25 (CET)

Als je verbinding hebt met het Internet en de wijzigingen niet worden opgepikt na het verversen van de pagina (F5), dan gebruik je simpelweg een slechte browser. –bdijkstra (overleg) 13 feb 2019 08:44 (CET)
Als je niet ingelogd bent krijg zie je in je browser pagina's die wat verouderd kunnen zijn. Het ingelogd nog een keer proberen kan soms helpen. - Robotje (overleg) 13 feb 2019 11:30 (CET)