Wikipedia:Categoriecafé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedert 16 maart 2008

Overzicht beheerpagina's
Zie WP:CC


U bevindt zich hier:

Inhoud | Archief | Naar onder | Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in het Categoriecafé
In dit café kunnen alle zaken besproken worden die gaan over categorisatie en de categorisatiestructuur.
Handige hulpmiddelen
Handige externe hulpmiddelen
Binary-tree-structure.png


Bommel & Poescat[bewerken]

De omschrijvingen en inhoud zijn vrijwel gelijk, vandaar mijn vraag: is er wezenlijk verschil tussen de categorieën categorie:Bommelsaga en Categorie:Tekststripverhaal van Tom Poes? Wammes Waggel (overleg) 10 dec 2019 21:17 (CET)

Zoals ze nu zijn ingedeeld niet. Je zou een overkoepelende categorie Bommelsaga kunnen hebben met aparte subcategorieën voor Bommel en Poes, of alle verhalen in een verzamelcategorie Bommelsaga. Het systeem van nu zie ik geen logica in. –bdijkstra (overleg) 10 dec 2019 21:35 (CET)
Kort samengevat, half werk wegens omstandigheden. Wat uitgebreider. Een paar jaar geleden kaartte ik die categorisatie (Categorie:Avonturen van Tom Poes en Categorie:Bommelsaga bestonden tesamen en was iets raar) aan samen met de hoofdartikelen, die ook niet zo gestructureerd waren. Het artikel over de stripreeks stond namelijk verspreid over een artikel over de stripreeks en het artikel over een personage (niet dubbel, verschillende delen..., zo stond erkenning en de verhalen in Donald Duck bij het personage, geloof ik). Na een discussie op verschillende plaatsen (paar OP's van gebruikers en nog wat, ik geloof ook het redactielokaal) is er besloten om dat te veranderen. Dan heb ik destijds de informatie over de stripreeks samengevoegd in 1 artikel (met oldids in bewerkingssamenvattingen). Echter over de naamgeving was nog geen duidelijkheid. Over de categorisatie wel, maar het gaat over iets in de 200 pagina's en die naamgeving is ook relevant voor de cats. De categorisatie waar destijds consensus over was, is de huidige cat Categorie:Avonturen van Tom Poes (niet de naam) en bijhorende subcats (negeer Bommelsaga even, minus die verhalen-cats). Die naamgeving van het artikel (en dus ook de cat) bleek echter onduidelijk. Destijds bestond ook nog die "Tekststripverhaal" -cat en "Ballonstripverhaal"-cat niet en stond alles in de hoofdcat. 200+ artikelen categoriseren, is al wat werk + als het nog onduidelijk is waar ze naartoe moeten... . Het is dus uiteindelijk uitgesteld. Die discussie is dan later nog een paar keer even hervat. Die tekststripverhaal en ballonstripverhaal vond men prima. Dus nu maakt eigenlijk die naamgeving niet meer zoveel uit aangezien het naar die 2 subcats kan ipv de hoofdcat waar het onduidelijk is, de welke het gaat worden. Het is er echter nog niet van gekomen. De andere betrokkenen in de discussie hebben het ook nog niet opgepakt. Een van de betrokkenen in die discussie kreeg trouwens op een gegeven moment van de arbcom een verbod om te categoriseren, dus die gebruiker kan het alvast niet oppakken. Ik heb het later wel nog eens ergens aangekaart, maar daar kwam niet echt veel feedback op. Kortom, zoals ik al zei, half werk wegens omstandigheden.
Verder wat de naamgeving betreft, het artikel van de stripreeks heet momenteel Tom Poes (stripreeks). Gezien je gebruikersnaam weet je het mogelijk al, maar die stripreeks heeft niet echt een officiële naam. Het is wat een speciaal geval. Het had geen consistente naam in de krant. Donald Duck weet ik niet. Boekuitgaves zijn ook niet echt consistent. Verder bedachten geloof ik wat fans zelf een naam, die zelfs in de literatuur terug te vinden is... . Is het "Tom Poes", "Avonturen van Tom Poes", "Bommelsaga",... ? Er zijn wel wat varianten. Over Toonder is wel wat over geschreven, dus vanuit WP:BENOEM (gangbaarheid) is het wellicht de beste oplossing om de gangbaarste benaming in de literatuur te kiezen, maar zelf heb ik niet echt veel over Toonder.
Wat de categorisatie betreft, zou dit eigenlijk nog moeten gebeuren.
  1. De inhoud van Categorie:Bommelsaga moet naar Categorie:Tekststripverhaal van Tom Poes of heel mss elders (ballon of personages). Dat is intussen geleidelijk aan wel gebeurd, maar de cat "Bommelsaga" werd niet weggehaald... .
  2. De hoofdcat Categorie:Avonturen van Tom Poes zou dan ev. hernoemd moeten worden. Echter als de nieuwe naam Bommelsaga wordt, is het misschien beter om die andere cat te houden.
Hopelijk heb je hier iets aan. Een prettige avond verder.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 11 dec 2019 01:35 (CET)
Mijn dank voor deze uitgebreide en duidelijke reactie. Wammes Waggel (overleg) 13 dec 2019 17:27 (CET)

Categorie:Economie in Rijswijk[bewerken]

Vandaag is aangemaakt Categorie:Economie in Rijswijk. Deze wordt gebruikt voor overheidsbedrijven met meerdere vestigingen en een landelijke dienstverlening die toevallig in Rijswijk gevestigd zijn (CBR, Rijkswaterstaat, Octrooibureau, Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek beter bekend als TNO).
M.i. is een categorie Economie van... bedoeld voor lokale bedrijven. Hoe denken de lezers hierover?
Bedankt, JoostB (overleg) 15 jan 2020 18:15 (CET)

Ze zijn wel zeer bepalend voor de economie door de vele ambtenaren die er werken, maar zij maken verder geen deel uit van de economie omdat het landelijke instellingen zijn. Economie lijkt mij in dit geval zelf al een verkeerde categorie, Categorie:Instelling in Rijswijk lijkt mij al beter. Dqfn13 (overleg) 15 jan 2020 18:51 (CET)
Organisaties die landelijk actief zijn hoor je volgens mij niet te categoriseren in zo'n plaatselijke categorie. Verder lijkt het me logisch dat je een artikel niet in een categorie gaat stoppen als uit de inhoud van dat artikel niet blijkt waarom het in die categorie zit. Neem het artikel over Rijkswaterstaat; in dat artikel staat dat het hoofdkantoor in Den Haag staat, maar het wordt geplaatst in een subcategorie van Rijswijk. Ik sluit me aan bij de wikipedianen die hierboven reageerden. - Robotje (overleg) 15 jan 2020 21:09 (CET)