Wikipedia:SHEIC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SHEIC
SHEIC
SHEIC

Dit is een overlegruimte voor mensen die op de Nederlandstalige Wikipedia tijd willen besteden aan informatica, automatisering, andere technische zaken van de wiki (zoals sjablonen) en verwante onderwerpen. Dit is tevens een centrale plaats ter bespreking en afstemming van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot informatica, automatisering en wat dies meer zij.

Cocktail1.jpg
Let op dat er een zekere overlap is met de Helpdesk, stel voor dringende zaken je vraag ook daar.
Zie WP:ICT
A small cup of coffee.JPG

Naar inhoud   Naar onder   Nieuw onderwerp toevoegen   Archief   Beheerpagina's

U bevindt zich hier:


Tech News: 2020-43[bewerken | brontekst bewerken]

19 okt 2020 18:31 (CEST)

@Krinkle, Lymantria, RonaldB, Smile4ever, Sumurai8, Xxmarijnw: zijn jullie al bekend met de aanpassing van rmspecials in abusefilter? Kan een van jullie even kijken of het gebruikt word, en naar de voorgestelde fix? Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 21 okt 2020 10:40 (CEST)
Wordt alleen gebruikt in filter 32 en al op de wijze die als fix wordt voorgesteld. Lymantria overleg 21 okt 2020 15:46 (CEST)
Nu ben ik op de hoogte, ja (waarvoor overigens dank). Zoals Lymantria hierboven zegt: hier is geen verdere actie vereist. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 22 okt 2020 16:04 (CEST)

Tech News: 2020-44[bewerken | brontekst bewerken]

26 okt 2020 18:38 (CET)

AbuseFilter notice: rmspecials() will no longer remove whitespace when used in filters[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo,

Apologies if you are not reading this message in your native language. Help met het vertalen naar uw taal.

We are making a change to the AbuseFilter extension, which may impact the behavior of some existing filters. The rmspecials() function currently removes spaces in addition to special characters. We will change it such that it will only remove special characters. The existing rmwhitespace() can be used to remove spaces whenever applicable.

As reported on https://phabricator.wikimedia.org/P12854 we believe at least one filter on your wiki has been identified to use the rmspecials() function. Please consider updating these filters by wrapping rmspecials() inside rmwhitespace() like this: rmwhitespace(rmspecials(....))

We need you to update the relevant filters within 2 weeks of this notice. If one of the community members with proper access is volunteering to take this on, we ask them to please respond below and notify User:Huji in their response or in the edit summary. If we don't hear back from you within 2 weeks, Huji will edit the relevant filters on your wiki per the global abuse filter maintainer policy, to ensure the filters won't break once the change is implemented. Thank you for your consideration!

Best regards,

--User:Huji (overleg) 27 okt 2020 00:48 (CET), sent via MediaWiki message delivery

@Huji see two headings above where it was (in dutch, but google translate should work) reported that it was indeed only in one filter, but already used as suggested in tech news, so no action needed for nlwiki. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg. 27 okt 2020 20:36 (CET)
@Akoopal: Thanks for letting me know. Huji (overleg) 27 okt 2020 20:38 (CET)

Campaign-external-machine-translation[bewerken | brontekst bewerken]

Weet iemand waar dit label op gebaseerd wordt? (En kan het dan ook een Nederlandse naam krijgen?) Encycloon (overleg) 29 okt 2020 10:54 (CET)

Ja, zo te zien op MediaWiki:tag-campaign-external-machine-translation. Maar dit label is nog zo nieuw dat er op Translatewiki zelfs nog geen uitleg is noch enige vertaling. –bdijkstra (overleg) 29 okt 2020 11:02 (CET)
Ook geen uitleg op Speciaal:Labels. Heeft wellicht iets te maken met de visuele tekstverwerker, zie ook bovenaan phab:T212405. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 29 okt 2020 14:54 (CET)
Hmm zo nieuw is die tag dus niet. Nalatigheid van de developers? –bdijkstra (overleg) 29 okt 2020 15:25 (CET)

Tech News: 2020-45[bewerken | brontekst bewerken]

2 nov 2020 17:09 (CET)

GraphChart[bewerken | brontekst bewerken]

Onder Coronacrisis in Suriname#Besmettingen heb ik met {{GraphChart}} twee tabellen ingevoegd. Juist terwijl de tijd verstrijkt / ze groter worden (en ze de volle breedte wel kunnen gebruiken) worden de marges links en rechts steeds groter. Is het ook mogelijk dat de grafieken de volle breedte gaan gerbuiken? Ymnes (overleg) 7 nov 2020 08:52 (CET)

Dat is natuurlijk een absurd hoog aantal labels, je kan niks meer lezen. Als je het aantal labels (of het aantal datapunten) reduceert, lost het probleem zichzelf volgens mij op. –bdijkstra (overleg) 7 nov 2020 09:49 (CET)
Dankjewel voor je mening, al vind ik absurd niet van toepassing want het aantal labels zou geen rol hoeven spelen voor het benoemde probleem. Die marges waren er ook al met minder labels. Ik hoop daarom dat er ook nog een oplossing is om de marges programmatisch weg te krijgen. Ymnes (overleg) 7 nov 2020 10:07 (CET)
Ik noemde het aantal labels absurd hoog omdat je niks meer kan lezen. Die observatie staat los van het fenomeen met de marges, maar heeft er toch mee te maken: ik heb (in de voorvertoning) een heel aantal labels verwijderd en toen werden de marges kleiner.
Vanaf eind juni raken de labels elkaar, daarvoor zie ik geen marges groter dan twee punt-afstanden. Ook zag ik in de geschiedenis dat de marges soms iets groter, soms iets kleiner werden, maar vaker groter. Dus ik vermoed dat de grafieksoftware de afstand tussen punten een heel aantal pixels wil maken. Dat lijkt me heel redelijk. –bdijkstra (overleg) 7 nov 2020 10:47 (CET)
Tussen de verschillende punten zullen er ook marges moeten zijn en dat zal ook zo moeten blijven. Uiteindelijk, als de hele coronacrisis voorbij is, zouden dagen misschien naar weken omgerekend kunnen worden. Voor de dagelijkse update is dat voor mij nu echter geen doen. Het is nu al een hele opgave want de hele crisis duurt al zo lang.
Maar daarnaast zijn er ook ruime marges aan de rechter- en aan de linkerkant die eigenlijk helemaal geen nut hebben. Bij elke update wordt de gehele grafiek daarom een klein stukje minder breed, en komt er links en rechts weer een stukje wit bij. Het is me juist om die twee marges te doen, want ze hebben verder niet zoveel nut namelijk. Ymnes (overleg) 7 nov 2020 11:06 (CET)
Loze witruimte tabel.png
Ik onderken dat de grafieken ook een probleem met de labels hebben, maar zie daar nu nog geen mogelijkheid voor en wil daar nog tot na de coronacrisis mee wachten, ook omwille van de nauwkeurigheid.
Echter hoop ik ook dat er misschien een oplossing kan komen voor de brede kantlijnen. Ik weet niet of ik dat probleem goed heb kunnen duidelijk maken en heb daarom een screenshot gemaakt van de linkerkant van de grafieken (hetzelfde speelt aan de rechterkant). Zoals de rode cirkels laten zien, laat de grafieken daar veel witruimte ontstaan. Ziet iemand een mogelijkheid om {{GraphChart}} zo te veranderen dat de grafieken de volle bandbreedte benutten? Want ik hoop dat dat ook op te lossen is. Ymnes (overleg) 19 nov 2020 18:05 (CET)
Maar waarom is dit volgens jou een probleem? Wat heeft de lezer aan het elimineren van de marges? –bdijkstra (overleg) 19 nov 2020 18:39 (CET)
Omdat hij daar al bij minder labels mee begint. Het is een fout in het sjabloon. Ymnes (overleg) 19 nov 2020 19:21 (CET)

Tech News: 2020-46[bewerken | brontekst bewerken]

9 nov 2020 16:50 (CET)

References in appendix bij spoorwegstations[bewerken | brontekst bewerken]

Het sjabloon {{Infobox spoorwegstation België}} voegt standaard een voetnoot toe aan de artikels waarin de infobox gebruikt wordt. (als opmerking bij de reizigerstellingen of in de lopende tekst als {{Bronvermelding reizigerstellingen NMBS (grafiek)}}) Het ziet er misschien wel wat raar uit bij historische stations zoals Station Antwerpen-Waas, waar die reizigerstellingen ontbreken. Alleen gebruikten niet al die artikels het sjabloon appendix of references. Dat heb ik wat weggewerkt zodat dat nu wel het geval zou moeten zijn.

Echter kwam ik ook "gevulde appendices" tegen, waarbij er geen references-sjabloon stond. Met "gevulde" bedoel ik een {{appendix}} waarbij de tweede parameter is ingevuld. Als daar dan geen references-sjabloon staat, komt de (soms toekomstige) voetnoot ergens los onderaan het artikel terecht, bv. hier, hier of hier. Ik weet alleen niet goed hoe ik zoiets zou moeten opsporen. Ik meen me te herinneren dat zo'n gevallen wel al eens eerder met een bot zijn weggewerkt. Als het er te veel zijn, zal ik wel een botverzoek indienen, zodat het meegenomen kan worden met andere kleine bewerkingen. Een prettige avond verder. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 15 nov 2020 20:18 (CET)

https://checkwiki.toolforge.org/cgi-bin/checkwiki.cgi?project=nlwiki&view=only&id=3, nu 45 gevallen. –bdijkstra (overleg) 15 nov 2020 21:57 (CET)
Merci. 45 is nog doenbaar. Wel vreemd dat ik er geen andere stations tussen zie staan (ook als ik naar de volledige lijst kijk). Zo kwam ik daarnet Station Ekeren-Brug tegen (nog niet aangepast), wat ik er niet tussen zie staan. Is dat omdat de ref werd ingevoegd via een sjabloon (de infobox) en niet in de broncode van het artikel te vinden is? Een prettige avond verder. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 15 nov 2020 22:52 (CET)
Nee, het komt omdat checkwiki denkt dat {{Appendix}} altijd <references/> invoegt. Wat eigenlijk helemaal niet zo gek idee is... –bdijkstra (overleg) 15 nov 2020 23:22 (CET)
Ah, op die manier. Mijn excuses voor de onduidelijkheid. Mijn oorspronkelijke vraag was dan ook of zo'n gevallen waarbij de appendix dat niet doet, kunnen opgespoord worden. De appendix voegt die code niet vanzelf toe als de tweede parameter is ingevuld. Vandaar dat het sjabloon references vrij vaak in de appendix gebruikt wordt. Het is inderdaad wat een gekke gedachte. Fijne avond. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 15 nov 2020 23:40 (CET)
Ik ging er vanuit dat de checkwiki-check uitputtend was. Pas later ging ik kijken waarom dat station er niet op stond. –bdijkstra (overleg) 16 nov 2020 00:01 (CET)
Beter antwoord dan gisteren: deze zoekopdracht. Momenteel 1081 resultaten. Kunnen wat valse positieven in zitten, maar die zijn er vrijwel zeker uit te filteren wanneer je ze tegenkomt. –bdijkstra (overleg) 16 nov 2020 14:47 (CET)

Update to ICU Unicode library[bewerken | brontekst bewerken]

Trizek (WMF) 16 nov 2020 15:53 (CET)

Tech News: 2020-47[bewerken | brontekst bewerken]

16 nov 2020 16:37 (CET)

Niet-werkende sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb niet het idee dat dit goed gaat. Wie kan met deze gebruiker meekijken? Encycloon (overleg) 20 nov 2020 12:03 (CET)

Wat valt er te kijken? Deze gebruiker kopieert letterlijke wikitekst (zonder bronvermelding) uit de Engelstalige Wikipedia hierheen. –bdijkstra (overleg) 20 nov 2020 15:02 (CET)
Oké, ja, dan ligt de conclusie voor de hand. De pagina's zijn inmiddels door mij verwijderd. Encycloon (overleg) 20 nov 2020 15:17 (CET)

Hulp nodig bij infobox:strand[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo!

Ik ben bezig wat te knutselen met de infobox:strand, en ben nu op een probleempje gestuit waar ik zelf niet uitkom. In het onderste deel van de infobox heb ik een lijstje toegevoegd met eventuele voorzieningen op een bepaald strand. Zie het voorbeeld op Strand van La Barceloneta. Nu vind ik dat een beetje een kneuzig lijstje, met die opsomming en daarachter "ja". Ik had dus bedacht dat die opsomming op zich voldoende zou moeten zijn. Tot op bepaalde hoogte lukt me dat: zie Gebruiker:Netraam/algemeen pruts plekje voor hoe ik het min of meer voor ogen zie, en Gebruiker:Netraam/algemeen pruts plekje II voor het achterliggende sjabloon. Nu heb ik twee vragen: 1) hoe kan het dat bij het bovenste punt niet de bullet verschijnt, maar het onderliggende sterretje, en 2) is er een mogelijkheid dit lijstje uit te spreiden over twee gelijke kolommen, onafhankelijk van het totaal aantal items dat erop staat? (dus als er 2 willekeurige items zijn, eentje links, eentje rechts, als het er vier zijn 2 links en 2 rechts).

Als je op een van die twee pagina's in mijn naamruimte wil experimenteren door dingen te veranderen en dan weer op te slaan, ga gerust je gang. - netraaM • 21 nov 2020 23:32 (CET)

Wat betreft de eerste vraag: Het wordt veroorzaakt door (meta:Help:Newlines_and_spaces#Trimming_on_expansion):
Spaces, tabs and newlines are stripped from the start and end of the expanded wikitext of the value of a named template parameter.
Het wordt voorkomen door een bewerking als https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gebruiker:Patrick/Infobox_generiek&curid=5451188&diff=57591369&oldid=57591339, zie Overleg gebruiker:Patrick/Infobox strand. Of zo'n aanpassing (en eventueel soortgelijke voor andere parameters) van Sjabloon:Infobox generiek bruikbaar en de handigste manier is kan ik niet overzien. - Patrick (overleg) 22 nov 2020 08:10 (CET)
Dankjewel Patrick!! Ik had al een vaag vermoeden dat het aan de infbox:generiek lag. Zonder die aan te raken (lijkt me geen goed idee), zou het bijvoorbeeld opgelost kunnen worden in de infobox:strand door in de eerste regel iets in te geven wat geen bullet vereist, zie hier. Zou het ook een mogelijkheid zijn helemaal onderin de infobox:generiek een lijn toe te voegen voor links37 of linksAA (bestaat nog niet) met die harde enter die op de andere linksX lijnen ontbreekt? Op die manier wordt niets bestaands in de war geschopt. - netraaM • 22 nov 2020 08:50 (CET)
Een nieuwe parameter gebruiken is in principe veiliger, inderdaad. Maar laten we even wachten op reacties van kenners van het sjabloon, dat ben ik niet. - Patrick (overleg) 22 nov 2020 09:34 (CET)
Zou die parameter iets kunnen bevatten wat enkel die lijnsprong die je in jouw naamruimte in de infobox generiek hebt aangebracht bewerkstelligt? - netraaM • 22 nov 2020 10:03 (CET)
Je kan een regeleinde in het strandinfoboxsjabloon afdwingen met &#10; of je kan er <div> en </div> omheen zetten. –bdijkstra (overleg) 22 nov 2020 10:24 (CET)
Top! Dankjewel! Opgelost! Denk ik. Ik zal vanmiddag even kijken hoe ik dit op goede wijze in de live versie kan verwerken. - netraaM • 22 nov 2020 10:38 (CET)
Dat is mooi, inderdaad. Goed om te weten. - Patrick (overleg) 22 nov 2020 12:47 (CET)
Wat betreft de tweede vraag: Dat kan met {{Kolommen lijst}}. In deze bewerking heb ik die toegevoegd. Op dezelfde pagina heb ook ik een voorbeeld toegevoegd, misschien vind je dat handiger. Voordeel is dat je bij het testen niet steeds de bewerking hoeft op te slaan om het resultaat vervolgens elders te kunnen bekijken, maar dat je het resultaat op de pagina zelf kunt bekijken met de 'Toon bewerking ter controle'-knop. --Strepulah (💬) 22 nov 2020 15:42 (CET)
Dan ben ik eruit!! Heel erg bedankt voor al jullie hulp! - netraaM • 22 nov 2020 17:10 (CET)

Tech News: 2020-48[bewerken | brontekst bewerken]

23 nov 2020 18:18 (CET)