Wikipedia:SHEIC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SHEIC
SHEIC
SHEIC

Dit is een overlegruimte voor mensen die op de Nederlandstalige Wikipedia tijd willen besteden aan informatica, automatisering, andere technische zaken van de wiki (zoals sjablonen) en verwante onderwerpen. Dit is tevens een centrale plaats ter bespreking en afstemming van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot informatica, automatisering en wat dies meer zij.

Cocktail1.jpg
Let op dat er een zekere overlap is met de Helpdesk, stel voor dringende zaken je vraag ook daar.
Zie WP:ICT
A small cup of coffee.JPG

Naar inhoud   Naar onder   Nieuw onderwerp toevoegen   Archief   Beheerpagina's

U bevindt zich hier:


Tech News: 2021-18[bewerken | bron bewerken]

3 mei 2021 17:43 (CEST)

Infobox-standaarden[bewerken | bron bewerken]

Bij infoboxen wordt voor hetzelfde doel soms "extra portaal = " en "portaal2 = " gehanteerd. Ik zou het handig vinden als of beide werken of dat er een keuze gemaakt wordt. Er zijn trouwens ook nog wel een aantal sjablonen waar die optie (of van een portaal überhaupt) niet ingeregeld is. Ook dat zou ik handig vinden (oftewel dat die optie er by default is). Is dit met weinig omslagen (bijvoorbeeld een bot) te regelen? Ymnes (overleg) 8 mei 2021 19:31 (CEST)

Je hebt daar sowieso geen bot voor nodig, als een parameter aan een sjabloon wordt toegevoegd, is deze direct beschikbaar in alle gebruikte artikelen (maar uiteraard nog niet ingevuld, dat kan ook nog niet). Edoderoo (overleg) 8 mei 2021 19:57 (CEST)
Maar dan heb je het over één sjabloon. Want met een bot bedoel ik alle. Hoewel ik met het Sjabloon:Infobox persoon sterk de indruk heb dat het inderdaad is zoals jij het zegt, als het daar wordt toegevoegd. Want dat ligt geloof ik aan de basis van andere sjablonen. En misschien is er nog wel een sjabloon dat daar aan de basis van ligt. Eigenlijk weet ik het dus niet :-) vandaar ook mijn vraag hier. Ymnes (overleg) 8 mei 2021 20:52 (CEST)
Die is inderdaad gebouwd op {{Infobox generiek}}. Maar velden aan een sjabloon toevoegen is toch nog wel precisiewerk, waar een bot vaak meer de botte bijl-methode is. Maar ik laat het uiteindelijke antwoord dan beter aan een sjabloon-expert. Edoderoo (overleg) 8 mei 2021 21:38 (CEST)
Misschien is een bot idd niet nodig en kan het idd via de infobox generiek. Dat gaat mij iig (ook) iets te diep. Ymnes (overleg) 8 mei 2021 22:13 (CEST)

Tech News: 2021-19[bewerken | bron bewerken]

10 mei 2021 17:09 (CEST)

Tech News: 2021-20[bewerken | bron bewerken]

17 mei 2021 15:49 (CEST)

Tech News: 2021-21[bewerken | bron bewerken]

24 mei 2021 19:06 (CEST)

Tech News: 2021-22[bewerken | bron bewerken]

31 mei 2021 19:05 (CEST)

Kleurgebruik van Sjabloon:Cartello[bewerken | bron bewerken]

Als ik {{Sjabloon:Cartello}} gebruik dan kan ik na het eerste sluisteken een voorgeprogrammeerde kleur kiezen, zoals verde. Ik wil echter graag een iets donkerder kleur groen, namelijk #007A33 die in de Surinaamse vlag voorkomt, omdat ik het portaal van Suriname wil updaten en daar dit sjabloon voor wil gebruiken. Ik heb dat op deze manier geprobeerd toe te voegen (inclusief een test), maar meteen weer teruggedraaid omdat het zo niet werkt. Zou iemand voor mij een optie willen toevoegen zodat ik #007A33 wel als kleur kan gebruiken? Ymnes (overleg) 31 mei 2021 19:05 (CEST)

En welke van deze plaatjes wou je daarbij gebruiken? –bdijkstra (overleg) 31 mei 2021 19:36 (CEST)
Aj, is dat ook vooraf gedefinieerd... Dank je voor het antwoord, want ik keer liever ten halve. Dan zoek ik beter even verder of er geen handiger oplossing is. Ymnes (overleg) 31 mei 2021 19:44 (CEST)

Tech News: 2021-23[bewerken | bron bewerken]

7 jun 2021 22:02 (CEST)

SHEIC ?[bewerken | bron bewerken]

Ik ben naar hier verwezen om een vraag te stellen (dat ga ik doen bij het volgende kopje), maar nu ik hier ben is mijn eerste vraag wat betekent SHEIC ? / Kimapa (overleg) 8 jun 2021 04:11 (CEST)

SHEIC Heette Eerst ICT-Café, zo lees ik op de overlegpagina. Encycloon (overleg) 8 jun 2021 09:03 (CEST)

dubbelop van cursief en aanhalingstekens bij citaat bij gebruik van referentiesjabloon[bewerken | bron bewerken]

Bij het Overleg Genderneutrale voornaamwoorden Snoeien van de cursiefstelling van geciteerde woorden werd goed onderbouwd aangedragen dat een citaat altijd voorzien hoort te zijn van aanhalingstekens of cursief geplaatst moet worden en nooit beide.

Daarom breng ik hier graag het onderstaande citaat uit het bovenstaand gelinkte overleg onder de aandacht, incl. de onderbouwing met links naar gezaghebbende bronnen dat het niet dubbelop hoort, om hier te melden dat het referentiesjabloon het standaard altijd wel dubbelop met aanhalingstekens en cursief doet bij een citaat.

‘‘ [....]
Ik vind het verwijderen van de verdubbelingen (zowel cursief als aanhalingstekens) prima. Laurier (overleg) 1 jun 2021 06:37 (CEST)

Ja, ik ook. Het is sowieso zeer ongebruikelijk om een woord of zin(sdeel) zowel te cursiveren als tussen aanhalingstekens te zetten, zo niet zelfs fout. Zoals Erik al zei, in het gelinkte taaladvies staat in plaats daarvan, en verderop in dat advies is er ook steeds sprake van óf aanhalingstekens óf cursiveren, net als in een ander advies van de Taalunie. Aan het eind van dat laatste advies wordt bovendien de Vraagbaak Nederlands van Eric Tiggeler geciteerd, die expliciet stelt: "Gebruik nooit cursivering en aanhalingstekens tegelijk; dat is dubbelop." Ook Onze Taal heeft het in dit advies over aanhalingstekens als alternatief voor cursivering. En tot slot is daar nog de Schrijfwijzer van Jan Renkema, die ook al steeds spreekt van de keuze tussen aanhalingstekens of cursiveren. Het is overigens wel mogelijk om een deel van een tekst die tussen aanhalingstekens staat te cursiveren (of omgekeerd), zoals in de zin:
  • De immer bescheiden Harry Mulisch zei: "Als Shakespeare To be, or not to be niet had verzonnen, had ik het alsnog gedaan."
Matroos Vos (overleg) 1 jun 2021 09:26 (CEST)
Ja, goeie bijdrage, Matroos Vos, en grappig, die uitspraak van Mulisch. Laurier (overleg) 1 jun 2021 16:35 (CEST)
Dank. Eerlijk gezegd verzon ik die uitspraak ter plekke en legde ik hem vervolgens in de mond van Mulisch. Maar als ik hem niet had verzonnen, had Mulisch dat alsnog gedaan. 😁 En voor wat betreft dat dubbelop: op zich begrijp ik de gedachte van Kimapa wel, dat wanneer een woord om de ene reden gecursiveerd moet worden en om een andere reden van aanhalingstekens moet worden voorzien, je dan beide doet. Hier geldt echter hetzelfde als bij citaten met een vraagteken of een uitroepteken aan het eind van een zin. Je zou kunnen beredeneren dat in de zin:
  • Hij vroeg verbijsterd: "Heb je echt alle boeken van Mulisch gelezen?"
het vraagteken alleen het citaat afsluit en dat er na het aanhalingsteken dus nog een punt moet komen om de volledige zin af te sluiten, maar ook hier geldt de niet dubbelop-regel en schrijf je dus slechts dat ene vraagteken. — Matroos Vos (overleg) 2 jun 2021 03:31 (CEST)
Haha, des te grappiger, inderdaad best iets dat hij gezegd had kúnnen hebben! :-) En eens: begrijpelijk om te denken dat er voor beide vormen een reden is, maar dubbelop is niet nodig. Laurier (overleg) 2 jun 2021 21:13 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Opmerkelijk is dat als bij een citaat dubbelop van cursief en aanhalingstekens nooit gewenst is dat het referentiesjabloon dat standaard altijd wel dubbelop doet als citaat= wordt ingevuld, zie voorbeeld.[1]

  1. Raven van Dorst wil aangesproken worden met 'hen' of 'die': hoe gangbaar is dat al?. RTL Nieuws (6 mei 2021). Geraadpleegd op 20 mei 2021. "Vorig jaar werd 'hen' als verwijzing naar een non-binair persoon, in de online-editie van de Van Dale opgenomen, [....] Het staat nog wel met een label, waarmee we aangeven dat het nog niet algemeen gangbaar is in de samenleving."

broncode ref: <ref name="RTL-mei21">{{Citeer web|url=https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5229344/raven-van-dorst-non-binair-aangesproken-hen-die-gangbaar|titel=Raven van Dorst wil aangesproken worden met 'hen' of 'die': hoe gangbaar is dat al?|bezochtdatum=2021-05-20|datum=2021-05-06|werk=[[RTL Nieuws]]|citaat=Vorig jaar werd 'hen' als verwijzing naar een non-binair persoon, in de online-editie van de Van Dale opgenomen, <small>[....]</small> Het staat nog wel met een label, waarmee we aangeven dat het nog niet algemeen gangbaar is in de samenleving.}}</ref> / einde broncode. / Kimapa (overleg) 5 jun 2021 22:29 (CEST)

Dag Kimapa, dat is inderdaad vreemd. Zelf maak ik mijn literatuurverwijzingen altijd 'met de hand', dus ik heb geen ervaring met dat referentiesjabloon, en van de techniek achter al die sjablonen weet ik ook al niks, maar je zou eens een balletje op kunnen gooien in het ICT-café. — Matroos Vos (overleg) 8 jun 2021 03:45 (CEST)
[....] ’’

De vraag is nu; is het mogelijk om iets te doen aan het dubbelop van cursief en aanhalingstekens bij een citaat bij het gebruik van een referentiesjabloon? / Kimapa (overleg) 8 jun 2021 05:03 (CEST)

Het betreft overigens deze wijziging door Mar(c): daarvoor werd een citaat verkleind weergegeven. De cursivering zou technisch gezien makkelijk weggehaald kunnen worden. (Ik zou ter onderscheid van de bron zelf niet de aanhalingstekens willen wissen.) Encycloon (overleg) 8 jun 2021 09:00 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Thanks, ik heb het aangepast, nu kijken of het werkt, test.[1] / Kimapa (overleg) 8 jun 2021 18:03 (CEST)

  1. Raven van Dorst wil aangesproken worden met 'hen' of 'die': hoe gangbaar is dat al?. RTL Nieuws (6 mei 2021). Geraadpleegd op 20 mei 2021. "Vorig jaar werd 'hen' als verwijzing naar een non-binair persoon, in de online-editie van de Van Dale opgenomen, [....] Het staat nog wel met een label, waarmee we aangeven dat het nog niet algemeen gangbaar is in de samenleving."

Ik zie dat de cursivering van het citaat is verdwenen zoals de bedoeling was, en ook bij het bovenstaande eerder geposte zelfde voorbeeld, en ik vermoed ook bij alle citaten die ooit geplaatst zijn of zullen worden met het Sjabloon:Citeer web zolang de huidige instelling gehandhaafd blijft, dus voor nu dit is afgehandeld, denk ik. / Kimapa (overleg) 8 jun 2021 18:17 (CEST)

For future reference: misschien is het beter om in de toekomst de wijziging op een kopie van het sjabloon te testen, alvorens het door te voeren, gezien hoe vaak het sjabloon gebruikt wordt... -- Effeietsanders (overleg) 8 jun 2021 20:31 (CEST)
Zoals het sjabloon nu is ingericht vind ik het niet heel duidelijk dat de tekst achter de bezochtdatum een citaat uit de bron is. Het lijkt mij duidelijker als het woord 'citaat' met dubbele punt er nog voor komt. Maar ik vind het niet heel belangrijk hoor. Wat vinden jullie? Laurier (overleg) 8 jun 2021 21:14 (CEST)
Ik vind die vraag meer iets voor op de overlegpagina van het sjabloon. –bdijkstra (overleg) 9 jun 2021 19:14 (CEST)
Ik ook. Iemand wees me op dit overleg, en ik kende deze pagina nog helemaal niet, maar ik vind dat deze info, zeker nu het is uitgevoerd, minstens gekopieerd mag worden naar die overlegpagina. Laurier (overleg) 10 jun 2021 08:32 (CEST)

Tech News: 2021-24[bewerken | bron bewerken]

14 jun 2021 22:26 (CEST)