Wikipedia:SHEIC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SHEIC
SHEIC
SHEIC

Dit is een overlegruimte voor mensen die op de Nederlandstalige Wikipedia tijd willen besteden aan informatica, automatisering, andere technische zaken van de wiki (zoals sjablonen) en verwante onderwerpen. Dit is tevens een centrale plaats ter bespreking en afstemming van artikelen, categorieën, portalen, lijsten en andere zaken met betrekking tot informatica, automatisering en wat dies meer zij.

Cocktail1.jpg

Dit is een café in aanbouw, bekabeling en computerapparatuur is volledig aangelegd, en er is redundante internetconnectiviteit met GigE uplinks, maar stoelen, een bar, de fundering, het dak, de ramen en de deur ontbreken nog. We hopen dat de bouwplannen in de loop van 2015 zullen worden goedgekeurd, en het café aan de water- en gasleiding wordt aangesloten.

Let op dat er een zekere overlap is met de Helpdesk, stel voor dringende zaken je vraag ook daar.
Zie WP:ICT
A small cup of coffee.JPG

Naar inhoud   Naar onder   Nieuw onderwerp toevoegen   Archief   Beheerpagina's

U bevindt zich hier:


VisualEditor News #6—2015[bewerken]

Elitre (WMF), 25 dec 2015 01:06 (CET)

Commonscat en Wikidata[bewerken]

Sjabloon:Zusterproject (en natuurlijk ook de variant Sjabloon:Zusterproject klein) is door mij recent uitgebreid met dezelfde code die terug te vinden is in Sjabloon:Commonscat. Die code geeft aan of de commonscat die in het artikel staat, al dan niet dezelfde is als die op Wikidata. Tot nu toe leek alles naar behoren te werken, echter merk ik nu een fout op in het artikel Adele: Bij het plaatsen van een gewone commonscat (en een correct ingevulde welteverstaan), komt het artikel in Categorie:Wikipedia:Commonscat met lokaal zelfde link als op Wikidata terecht. Dat is correct, dus. Echter bij het plaatsen van sjabloon zusterproject (en deze op dezelfde manier in te vullen), komt het artikel in Categorie:Wikipedia:Commonscat met paginatitel anders dan op Wikidata terecht. Iets wat normaal niet zou kunnen/mogen, aangezien ik normaal gezien dezelfde code gekopieerd heb. Kan iemand zeggen wat ik hier fout doe, of waarom het sjabloon niet doet wat ervan verwacht wordt? Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 6 jan 2016 00:18 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. De code die je gekopieerd had werkte op $1, de eerst gegeven parameter, wat correct is voor commonscat. Hier moet je echter vergelijken met de parameter commonscat. Volgens mij moet de code nog opgeschoont, want het tweede block, waar hij vergelijkt of de pagina-naam gelijk is klopt hier niet, hij moet altijd gegeven worden. Daarvoor moet ik even de structuur in de haakjes zien ... Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 6 jan 2016 12:53 (CET)
Klopt, de paginanaam-deel is niet van toepassing. Romaine 6 jan 2016 13:04 (CET)
Dat deel ook verwijderd nu. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 6 jan 2016 13:21 (CET)
Heel erg bedankt voor die wijzigingen, geen wonder zo natuurlijk dat niet alles volledig werkte. Voor zover ik kan zien, werkt alles nu zoals zou moeten. Bedankt! Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 6 jan 2016 23:10 (CET)

Bewerking op Wikipedia-app wordt als anoniem gezien terwijl ik ingelogd ben[bewerken]

L.S.,
Vanochtend deed ik deze bewerking in de Wikipedia-app op mijn Appletablet. In de app sta ik onder mijn gebruikernaam ingelogd. Maar toch wordt deze wijziging geregistreerd als een anonieme wijziging.
Kan iemand mij vertellen wat er mis ging? Staat er bij mij of bij Wikipedia een instelling verkeerd?
Bedankt voor uw aandacht en uw antwoord. JoostB (overleg) 7 jan 2016 18:57 (CET)

Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ligt aan de App voor zover ik weet. Uitloggen en opnieuw inloggen lost dit op. Ik weet niet of er al een ticket voor gelogd is. Mbch331 (Overleg) 14 jan 2016 22:28 (CET)

Tech News: 2016-02[bewerken]

11 jan 2016 17:59 (CET)

Tech News: 2016-03[bewerken]

18 jan 2016 18:55 (CET)

Tech News: 2016-04[bewerken]

25 jan 2016 17:39 (CET)

Tech News: 2016-05[bewerken]

1 feb 2016 22:02 (CET)

Verbeteren sorteervolgorde categoriëen[bewerken]

Naar aanleiding van een verzoek op Wikipedia:Verzoekpagina_voor_bots#Defaultsorts heb ik op Phabricator een verzoek ingediend (phab:T125774) om de sorteervolgorde voor categorieën correct in te stellen. Deze staat nu op 'uppercase', waarbij bijvoorbeeld 'Breštane' na 'Brez' komt, omdat de code voor 'Š' (352) groter is dan die voor 'Z' (90). De correcte sorteermethode ('uca-nl') zet de 'š' om in een 'S' waardoor deze gesorteerd wordt zoals het in het Nederlands taalgebied gebruikelijk is (de regels zijn iets complexer, maar het komt hier wel op neer). Goed idee? valhallasw (overleg) 4 feb 2016 10:00 (CET)

Klinkt logischer en lijkt mij een prima idee. Sjoerd de Bruin (overleg) 4 feb 2016 10:51 (CET)
Voor Voor. Dit maakt een groot deel van het gebruik van {{DEFAULTSORT}} overbodig. Dit keyword is aardig ingeburgerd, dus deze verandering moet wel luid en duidelijk aangekondigd en 'uitgerold' worden. --BDijkstra (overleg) 4 feb 2016 14:37 (CET)
Geen problemen mee. Mbch331 (Overleg) 4 feb 2016 18:13 (CET)
Wat is in het Nederlandse taalgebied de gebruikelijke sorteervolgorde? Wordt een teken met diakriet behandeld als het teken zonder diakriet, komt het erna, of wordt het gesorteerd als (wanneer mogelijk) een representatie zonder diakriet? M.a.w., komt Kärcher tussen 'karbonkel' en 'kardemom', of na 'Kazàn', of (als Kaercher) tussen 'kadetje' en 'kaf'? Wat doen we met de ij? En de 'ringel-S' (ß)? Overigens gelden die issues natuurlijk nu ook al, alleen lijkt het me nu wat kritischer dat we inderdaad een juiste methode kiezen - het zal niet er niet makkelijker op worden om het aan te passen. Is ergens te vinden wat de methode precies inhoudt? Overweeg deze discussie ook even in het Taalcafé te noemen - daarvandaan is wellicht ook nuttige input te verkrijgen. Overigens ben ik in het geheel niet tegen het idee om dit automatisch goed te laten doen - dat lijkt me namelijk ontzettend handig. Paul B (overleg) 4 feb 2016 18:50 (CET)
Hmm, na enig zoeken kunnen vinden dat de 'root' van het en:Unicode Collation Algorithm (kennelijk) voldoet voor het Nederlands. Op deze pagina is dan wel wat te spelen met de sorteervolgorde: [38] (de instellingen op die kunnen dan kennelijk zo blijven als ze standaard staan ingesteld). Dan is ieder geval duidelijk wat we krijgen: letters met diakriet worden behandeld als letters zonder diakriet, tenzij dat het enige verschil is, dan komen ze erna (Kašt komt na kast en voor kaste)). De ß wordt als 'ss' behandeld. De 'ij' (ook als digraaf ij) wordt als i-j gesorteerd. Als dat min of meer overeenkomt met wat in het Nederlands gebruikelijk is, dan lijkt er mij geen enkel probleem. Mijn papieren encyclopedie zal ik daar eens op naslaan. Nu sorteert die de IJ als Y zodat het laatste lemma zijzwaard is en niet zygote - maar beide keuzes zijn acceptabel dus daar is dan geen probleem. Paul B (overleg) 4 feb 2016 19:09 (CET)
Ik ben de indiener van het botverzoek. In de huidige situatie plaatsen we een defaultsort waarbij we de diakrieten vervangen door letters zonder diakrieten, dus Kärcher komt tussen 'karbonkel' en 'kardemom' alsof het Karcher zou heten. Bij de ij maken we geen defaultsort; die beschouwen we dus als 2 letters; dit is ook conform de Taalunie. Voor de ij zou ik dit dus wel aanpassen. De ß zou ik behandelen als 'ss'. Dan kunnen we een groot deel van de artikelen zonder defaultsort van deze lijst af halen. Wikiwerner (overleg) 4 feb 2016 20:16 (CET)
De 'digraaf' ij komt in 'uca-nl', naar ik aanneem, overeen met ij (dus i+j). Dat is in ieder geval zo voor de 'root' van UCA. Dus dan komt de huidige praktijk met 'defaultsort' eigenlijk exact overeen met de nu voorgestelde instellingen (de digraaf ij wordt niet echt gebruikt in artikeltitels volgens mij, maar het lijkt me prima als die als i+j wordt gesorteerd). Dan zie ik dus geen enkel bezwaar, tenzij onverhoopt mocht blijken dat die sortering buiten Wikipedia erg ongebruikelijk is (maar dat denk ik niet). Paul B (overleg) 4 feb 2016 21:35 (CET)
Het gaat specifiek over de nl_NL collation, niet de 'root' collation: https://ssl.icu-project.org/icu-bin/locexp?_=nl_NL&d_=en&x=co. Of dat in de praktijk veel uitmaakt weet ik niet, maar waarschijnlijk niet. valhallasw (overleg) 4 feb 2016 21:22 (CET)
Ah, die had ik niet gezien. Elders werd me verzekerd dat root zou voldoen voor nl, dus vandaar. Voor zover ik kan zien maakt het inderdaad niet uit. Is er een reden om specifiek nl_NL te gebruiken en niet nl_BE (of nl zonder meer)? Paul B (overleg) 4 feb 2016 21:35 (CET)
Correctie: het is de 'nl' collation, maar in de huidige Unicode-versie (en vermoedelijk alle volgende, tenzij er bij een nieuwe spelling iemand ook op het idee komt letters anders te ordenen) is deze inderdaad geheel gelijk aan de root-collation. valhallasw (overleg) 4 feb 2016 21:39 (CET)
Dit is er zo eentje van waarom knoeien we eigenlijk nog met het defaultsort-sjabloon als de software het kan. Zeker doen dus. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 4 feb 2016 22:54 (CET)
Lijkt me een prachtige oplossing. Natuur12 (overleg) 5 feb 2016 02:58 (CET)
Aangezien er geen bezwaar is gekomen heb ik vanmorgen in het ticket gemeld dat er genoeg consensus is. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 6 feb 2016 21:33 (CET)
Wanneer een Categorie dezelfde naam heeft als het artikel, dus wordt aangegeven met [[Categorie:Artikelnaam| ]] ligt het voor de hand dat dit de eerste Categorie in de volgorde is. ChristiaanPR (overleg) 7 feb 2016 23:52 (CET)
Dat soort dingen veranderen ook niet. Je kan gewoon andere sorteersleutels op blijven geven (wat je eigenlijk doet, je maakt de sorteersleutel een spatie), de belangrijkste wijziging hiervoor is dat karakters met accenten goed gesorteerd worden en de hack met defaultsort daarvoor niet meer nodig is. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 8 feb 2016 00:08 (CET)


Deze aanpassing is vannacht doorgevoerd, en alle categorieën zouden nu dus ook zónder defaultsort correct gesorteerd moeten zijn. valhallasw (overleg) 10 feb 2016 09:08 (CET)

Ik heb Stefan van check wikipedia op zijn duitse OP gevraagd code 006 te droppen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 10 feb 2016 11:28 (CET)

Tech News: 2016-06[bewerken]

8 feb 2016 19:58 (CET)