Wikipedia:De kroeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Meldingen[bewerken]

Vraagje. Ik zie dat het nieuwe meldingssysteem met twee knopjes elders weer is geactiveerd. Gaat dat hier ook weer gebeuren? Trijnstel (overleg) 24 sep 2015 17:39 (CEST)

Ja, vanavond. Sjoerd de Bruin (overleg) 24 sep 2015 17:49 (CEST)
Oké, bedankt. Trijnstel (overleg) 24 sep 2015 18:06 (CEST)
Komt het daardoor dat hotcat bij mij niet meer werkt? Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 24 sep 2015 21:53 (CEST)
Die doet het hier wel. Staat er wat in je JavaScript console? Sjoerd de Bruin (overleg) 24 sep 2015 22:08 (CEST)
Blijkbaar werkt ie ondertussen terug... Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 24 sep 2015 23:16 (CEST)
Wat is eigenlijk het nut van deze splitsing? Kun je er ook voor kiezen, als je niet dagelijks meldingen krijgt, om beide soorten weer gewoon onder één knopje te zien? Bever (overleg) 30 sep 2015 23:36 (CEST)
Op je laatste vraag, nee. Sjoerd de Bruin (overleg) 30 sep 2015 23:43 (CEST)

Jaartallen intern linken[bewerken]

Er zijn lemma's waarin alle jaartallen een interne link krijgen (in één enkel lemma telde ik er eens zestig), in andere krijgt geen enkel lemma een jaartal en dan zijn er lemma's met jaartallen die wel en niet een interne link hebben en waar geen logica in te ontdekken is, afgezien die over biografieën waar een interne link gegeven wordt bij het geboorte- en overlijdensjaar. Het lijkt me dat in een en dezelfde encyclopedie uniformiteit belangrijk is.
Momenteel circuleren op WP:NL diverse richtlijnen over het intern linken van jaartallen. Op de pagina Wanneer is een link functioneel staat: "Ieder jaartal in de Wikipedia kan bijvoorbeeld een link zijn. Maar moet dat ook? Nee, liever niet. Alleen als een gebeurtenis met jaartal in het artikel zo belangrijk is dat je door op die jaartallink te klikken in het overzicht van dat jaar die gebeurtenis wel zou willen terugvinden, is de link functioneel. Dat komt neer op zeer belangrijke gebeurtenissen zoals de explosie van de eerste atoombom (1945) en het geboorte- en sterfjaar in biografieën teneinde lezers inzicht te geven in het tijdperk waarin de persoon leefde en de historische gebeurtenissen die toen plaatsvonden (een gewoonte die op Wikipedia in de loop der jaren is gegroeid en nu standaard wordt toegepast). Publicatiejaren van een boek of film vallen hier vrijwel nooit onder." Het "liever niet" heeft hier eigenlijk geen vaste waarde, aangezien tal van Wikipedianen het als excuus gebruiken dat het intern linken naar jaartallen toch is toegestaan. Het alleen linken bij belangrijke gebeurtenissen is iets relatiefs en opent de weg voor discussie en onenigheid. We kunnen onze energie beter ergens anders aan besteden, lijkt me.
Op de pagina Tips voor het schrijven van een goed artikel staat: "Niet elke plaatsnaam en niet elk jaartal in het artikel hoeft automatisch een link te worden, dit werkt vaak zelfs storend." Deze omschrijving is vager dan de voorgaande en ook hier wordt niets verplicht. Dan is er nog de pagina Toch een paar regels, met de melding: "Maak per artikel niet meer dan één of twee maal (per schermpagina) dezelfde link, ook al staat hetzelfde begrip of woord er wel twintig keer in." Dat zou in feite inhouden dat elk jaartal per schermpagina maximaal twee keer mag terugkeren, maar het is een richtlijn en het ligt daarom niet vast. Je kan er alle kanten mee op.
Al met al lijkt het me beter dat er een regeling komt wanneer wel en wanneer niet een jaartal een interne link krijgt. Ik wil daarover een stemming houden. Er komt een voorstel om alleen nog jaartallen te linken bij een biografie en dan alleen nog in het begin bij het geboorte- en overlijdensjaar en het eerste zelfde jaartal in een infobox. Voor de rest nergens. Een ander voorstel is om elke eerste keer dat een jaartal gebruikt wordt, die intern te linken, evenals elk zelfde jaartal voor de eerste keer in een infobox. Als het eerste voorstel wordt aangenomen, mag iedereen jaartallen ontlinken die niet aan de regeling voldoen en mogen er geen jaartallen meer gelinkt worden die niet voldoen. Wordt het tweede voorstel aangenomen, dan worden alle zelfde jaartallen bij de eerste plaatsing intern gelinkt, evenals die in de infobox. Het komt wel eens voor dat een gelinkt jaartal niet verwijst naar een jaartal, maar naar een gebeurtenis. Dit dient in de toekomst vermeden te worden door een andere omschrijving als het eerste voorstel wordt aangenomen. De reden hiervoor staat hierboven: het vermijden van futiele discussies.
Ik plaats een en ander hier, ter bekendmaking dat er een stemming komt en om argumenten te verzamelen voor het en tegen het plaatsen van interne links bij alle jaartallen. Na het verzamelen van de argumenten zal ik de tekst voor de stemming formuleren. Mochten er te weinig argumenten aangedragen worden, dan zal ik overwegen om eerst een peiling te houden. Ik plan het begin van de stemming in voor nu over vier weken. Happytravels (overleg) 28 sep 2015 09:01 (CEST) Eenzelfde soort stemming zal worden gehouden over data (dag en maand).

Mooi, uniformiteit is belangrijk en links hoeven uiteraard alleen als het meerwaarde biedt voor een artikel. Vooral deze zin uit bovenstaande vind ik daarbij erg belangrijk: Alleen als een gebeurtenis met jaartal in het artikel zo belangrijk is dat je door op die jaartallink te klikken in het overzicht van dat jaar die gebeurtenis wel zou willen terugvinden, is de link functioneel. En dit geldt m.i. niet alleen voor jaartallen maar eigenlijk voor alles wat je zou kunnen linken. Nietanoniem (overleg) 28 sep 2015 09:25 (CEST)
Zie ook linkomanie. Je hebt natiuulijk ook de tegenhanger linkofobie.  Klaas `Z4␟` V:  28 sep 2015 09:26 (CEST)
Beste Happytravel, Fijn dat je dit wil oppakken. Ik ben het met je eens dat het nu af en toe een rommeltje is. Zo staat in veel boeken-, album- en filmoverzichten het jaartal van verschijning gelinkt, bij veel overzichten van voetbalwedstrijden de datum en het jaar. Ik heb zelf laatst van een jaarpagina van een voetbalclub de links bij de einddata van de contracten (allemaal 30 juni, in verschillende jaren) ontlinkt, en dat nog moeten verdedigen tegenover degene die dat had ingevoerd.
Alleen het geboorte- en overlijdensjaar van personen. Daar kan ik me iets bij voorstellen als je voorstel zich beperkt tot de biografieën. Ook denk ik dat het goed is dat de jaartallen van geboorte en overlijden alleen gelinkt worden op de biografiepagina, dus dus niet in allerlei lijstjes, overzichten,... waarin deze personen opduiken. Maar ik denk dat het niet juist is om alleen in biografieën de jaartallen te linken. Waarom niet?
Historische gebeurtenissen: Ik ben het met je eens dat het wellicht discutabel is welke hier precies onder vallen, maar over Verovering van Engeland, Slag bij Nieuwpoort, Begin Eerste Wereldoorlog, Einde Eerste Wereldoorlog, Begin Tweede Wereldoorlog, Nederland en België betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, Einde van de Tweede Wereldoorlog en Onafhankelijkheid van Suriname zal weinig discussie bestaan. En zo zullen er vast een hoop jaartallen toe te voegen zijn, bijvoorbeeld uit de verschillende Canon van Nederland.
Sportevenementen: Bij een evenement als de Olympische Spelen van 2012 is in mijn ogen een (1) link naar 2012 niet onterecht. Dan gaat het wel om een link bij een bepaald evenement en niet om tig linken in een overzicht van sportwedstrijden. Vooruitlopend op je volgende stemming, die data zijn in mijn ogen nooit linkwaardig voor een sportwedstrijd, misschien wel voor iets exceptioneels als 29 mei
Cultuur: Boeken, muziek en films. Voor een deel vloeien deze voort uit de tijdgeest waarin ze voortgebracht zijn. Dat wil niet zeggen dat de afzonderlijke verschijningsdata voor verschillende landen allemaal linkwaardig zijn, en evenmin die van vertalingen, prijzen,... Maar het jaartal waarin iets voor de eerste keer is verschenen? Daarover valt in mijn ogen nog best te praten. Maar dan alleen op de pagina over het boek, het album, de film, en niet in het overzicht van de albums van een artiest of groep.
Kijk ik nu naar wat er gelinkt is aan 1983, dan zie ik (tussen de bijna 10.000 links)Bophuthatswana waar het aantal inwoners van per 1 januari is opgegeven), De Groenen (Nederland) (Jaar van oprichting), Boliviaans voetbalelftal in 1983 (Tja, zal niet over 1835 gaan toch?), Weense trams in Utrecht (Omdat sommige motorwagens en bijwagens in dat jaar gebouwd zijn) en Antwerpen (stad) vanwege de Fusie van 1983. Dat laatste is misschien een linkwaardige gebeurtenis, maar niet de datum en het jaartal bij de afzonderlijke betrokken (ex-)gemeenten. En de oprichting van die politieke partij, omdat die daarmee in historisch perspectief geplaatst werd (in 1883 of 1933 had die partij minder kans gezien om opgericht te worden).
Succes met het verwerken van alle opmerkingen tot een stemming, en daarna met het coördineren ervan. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 28 sep 2015 10:46 (CEST)
En hoe zit het met een andere jaartal-link: [[categorie:jaartal]]? FredTC (overleg) 28 sep 2015 11:11 (CEST)
@FredTC Met de categorieën ga ik me niet bezighouden. Het lijkt me zo al ingewikkeld genoeg. Happytravels (overleg) 28 sep 2015 14:44 (CEST)
Zelf ben ik niet voor het uitbundig linken van jaartallen, maar de aanwijzing "Alleen als een gebeurtenis met jaartal in het artikel zo belangrijk is dat je door op die jaartallink te klikken in het overzicht van dat jaar die gebeurtenis wel zou willen terugvinden, is de link functioneel" vind ik niet honderd procent logisch. Worden de twee richtingen niet door elkaar gehaald? Gebeurtenissen die relevant zijn voor een bepaald jaar, en jaren die relevant zijn binnen de context van een bepaald artikel? De meeste lezers drukken toch niet op de knop 'links naar deze pagina'? Bever (overleg) 1 okt 2015 23:21 (CEST)
Zucht...Nederland is echt een land van regeltjes en turfsmurfen geworden! Regel 1 bij alles wat je doet behoort te zijn: gebruik je gezonde verstand. Teveel linken is niet goed, maar te weinig ook niet. Iedere datum en ieder jaartal dat een belangrijke gebeurtenis markeert voor een artikel, waarbij redelijkerwijs ook terugverwezen kan (dat is iets anders dan "moet") worden, is relevant. Voor personen dienen geboorte- en overlijdensdatum zeker gelinkt te zijn, maar ook momenten dat ze internationaal in het nieuws van de dag waren kunnen (opnieuw iets anders dan "moeten") gelinkt worden. Dat is mijn mening - Quistnix (overleg) 1 okt 2015 23:36 (CEST)

Nieuwe regio´s in Frankrijk[bewerken]

Zoals sommigen het misschien al weten gaan sommige Franse regio´s samengevoegd worden. Binnenkort zijn er regionale verkiezingen met de nieuwe indeling. Op dit moment is zelfs de benaming van de nieuwe regio´s onzeker. (De samengevoegde namen worden te lang). Hoe gaan wij ermee om? Het lijkt mij handig om de oude regio artikelen te handhaven, net als gedaan wordt voor de oude provincie van Brabant in België. Er zijn ook drie regionale TER artikelen over het regionaal treinvervoer. Nu vermoed ik dat die regionale vervoerconcessies nog een tijdje doorlopen. He pakken wij dit aan? En in welke overlegforum? De kroeg lijkt mij hiervoor niet geschikt.Smiley.toerist (overleg) 28 sep 2015 11:59 (CEST)

Misschien iets voor Wikipedia:De_Nulmeridiaan (het geografiecafé). Nietanoniem (overleg) 28 sep 2015 12:53 (CEST)
Iets soortgelijks zit in de pijplijn voor Italië. Daar betreft het de provincies (niet te verwarren met onze provincies; beter te vergelijken met graafschappen) waar flink in gesnoeid gaat worden.  Klaas `Z4␟` V:  29 sep 2015 09:43 (CEST)
Goh, wat interessant zeg. Sjoerd de Bruin (overleg) 29 sep 2015 09:44 (CEST) Meer info <<.  Klaas `Z4␟` V:  29 sep 2015 11:08 (CEST)

@Smiley-tourist Hoe daarmee om wordt gegaan: Regio A en Regio B behouden hun lemma. Vanaf het moment dat de samengevoegde Regio A-B bestaat, komt er een lemma met de naam Regio A-B. In de lemma's Regio A en Regio B komt de melding dat de twee zijn samengegaan in Regio A-B. Vraagje: om welke reden worden de samengestelde namen te lang? Happytravels (overleg) 30 sep 2015 13:35 (CEST)

Een naam als Région Basse-Normandie et Haute-Normandie is voor Wikipedia geen probleem, maar als inwoner zou ik toch liever zeggen dat ik in de Regio Normandië woon. Voor de regio's Alsace, Champagne-Ardenne en Lorraine, Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées en Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes is die andere (kortere) naam iets minder voor de hand liggend. En let ook op de al oudere samenvoegingen.
Of het voorstel van Happytravels ideaal is, weet ik niet. Het handhaaft wel mooi de geschiedenis, maar begint de geschiedenis van Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées pas op het moment van samenvoeging? Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 30 sep 2015 14:14 (CEST)
Ter aanvulling: ik denk dat de officiële namen gebruikt dienen worden in de lemmatitel. De geschiedenis van de nieuwe regio's begint vanaf het moment dat ze officieel bestaan. Alles wat daarvoor plaatsvindt is voorgeschiedenis. Zelf heb ik de voorkeur dat we als Wikipedia zo weinig mogelijk aparte lemma's schrijven over toekomstige gebeurtenissen. Probleem daarbij is dat e.e.a. op een later tijdstip moet worden aangepast en dat wil nogal eens misgaan. Maar als iemand toezegt e.e.a. goed in de gaten te houden, heb ik wat betreft de samenvoegingen van de regio's geen principiële bezwaren tegen het nu al schrijven van nieuwe lemma's. Happytravels (overleg) 30 sep 2015 16:15 (CEST)
Ik ben het met je eens dat het wenselijk is de formele namen te gebruiken voor de (uiteindelijke) lemma-titel. Maar als er nu al genoeg inhoud is voor een artikel over de regio Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées, dan zou ik dat niet willen bannen, louter omdat de definitieve naam nog niet bekend is. Het hernoemen van de pagina is gelukkig mogelijk in deze elektronische wereld.
Tja, de Geschiedenis van Nederland begint niet bij het begin van het huidige Koninkrijk. Aan de vorming van die nieuwe regio is een verhaal vooraf gegaan, van besprekingen, ideeën, besluitvorming,... Dát hoort zeker bij de geschiedenis van die regio. Maar een bezoeker die over twintig jaar een (nu) nieuwgevormde regio bezoekt, is wellicht meer geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek dan die van de (formele) regio. En die geschiedenis gaat veel verder terug. Overigens blijkt de inhoud van de pagina Languedoc-Roussillon (regio) zich te beperken tot het administratieve geheel, dus dan vervalt mijn argument voor samenvoeging.
Dus: nieuwe regio krijgt (straks) de definitieve naam, de beschrijving gaat over het orgaan dat de regio vormt. In het nieuwe artikel staat ook uit welke (oude) regio's deze gevormd is. En bij de oude regio geven we aan waar die in is opgegaan.
Het is wel wenselijk dat er straks een bot in alle pagina's waar het sjabloon Infobox gemeente Frankrijk gebruikt wordt, de regionaam kan vervangen door de nieuwe, zodat dat niet handmatig hoeft te gebeuren. Er lopen hier genoeg mensen rond die daar wel mee uit de voeten kunnen... Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 30 sep 2015 16:36 (CEST)
Men kan al anticiperen met de tekst deze regio zal samengevoegd worden met regio A tot de regio X op datum X. Hiervoor worden op datum? verkiezingen gehouden in de nieuwe regiosamenstelling/indeling. Veel gemeente artikelen hebben een de inleiding waarbij de regio vermeld wordt (naast het departement die niet veranderd). Hebben wij scripts on dergelijke artikelen door te fietsen? Het is mij onduidelijk wat er met de TER vervoersregio´s gebeurt in vermoed dat deze pas later gefusioneerd worden ivm bestaande vervoersconcessies, contracten en afspraken. Dat zien wij dan wel.Smiley.toerist (overleg) 1 okt 2015 01:21 (CEST)
@RonnieV Als de naam van een gefuseerde regio nog niet bekend is, lijkt het me beter te wachten met het schrijven van een nieuw lemma totdat die naam wel bekend is. Zo belangrijk is het nu ook weer niet. Een verzonnen fusienaam plaatsen lijkt me niet een goed idee. Happytravels (overleg) 1 okt 2015 11:09 (CEST)

Copyvio in de geschiedenis van een artikel[bewerken]

Bij een stemming in 2010 (Wikipedia:Stemlokaal/Verbergen van versies door moderatoren) is ooit besloten dat moderatoren geen versies van artikelen mochten verbergen op grond van (klachten over) auteursrechtenschendingen. Er is al eerder over gesproken dat dit anno nu eigenlijk onwenselijk is en dat het, volgens Wikiklaas, moderatoren in een onmogelijke spagaat brengt. Effect is dan ook dat er bij tijd en wijle een achterdeurtje gebruikt wordt waarbij een artikel geheel verwijderd wordt en daarna minder versies teruggezet worden. Bepaalt niet de meest sjieke oplossing.

Vandaar dat ik graag wil horen of er steun is om een nieuw (en nog te schrijven) voorstel in stemming te brengen om de moderatoren wel het recht te geven copyvio uit de geschiedenis te wissen. Het oude voorstel uit 2010 kwam neer op "Het verbergen van versies is slechts toegestaan in geval van: (...), Klacht over auteursrechtenschending." en werd verworpen met 16 voor en 29 tegenstemmen. The Banner Overleg 28 sep 2015 13:55 (CEST) Nieuwe tekstvoorstellen zijn natuurlijk ook welkom.

Als een nieuw artikel per direct mag worden verwijderd vanwege copyvio, zou een versie waarin dit gebeurd wat mij betreft ook mogen worden verwijderd. Maar goed dat ik geen mod ben, ik zou hier niet eens over nagedacht hebben, maar het gewoon doen. Nietanoniem (overleg) 28 sep 2015 13:59 (CEST)
Het is inderdaad een curieus iets. Als alle versies copyvio bevatten, mag een artikel wel verwijderd worden. Maar als de copyvio-tekst is herschreven mag de copyvio nimmer meer verwijderd/onzichtbaar gemaakt worden. En een artikel waar later copyvio aan toegevoegd is mag ook nooit mer schoongemaakt worden. Mijns inziens tijd om daar wat aan te gaan doen nu. The Banner Overleg 28 sep 2015 15:10 (CEST)
Mijn kennis over copyright is helaas beperkt, daarom een vraag hierover. Is er nog steeds sprake van copyright-schending wanneer de tekst niet meer zichtbaar is in het artikel, maar alleen nog zichtbaar is via de geschiedenis? MatthijsWiki (overleg) 28 sep 2015 15:28 (CEST)
@MatthijsWiki Yep! Happytravels (overleg) 28 sep 2015 15:48 (CEST)
Dan snap ik het dilemma :). Dat neemt niet weg dat het achterdeurtje niet altijd dicht zal blijven, want wat moet je met een artikel waar de tekst met copyright al heel lang in zit? De hele geschiedenis verbergen is ook weer niet het doel lijkt me. MatthijsWiki (overleg) 28 sep 2015 15:57 (CEST)
Dan kan je een lemma in zijn geheel verwijderen, inclusief dus de bewerkingsgeschiedenis en een nieuw lemma schrijven zonder copyvio. Het lijkt me dan wel handig om vooraf aan het verwijderen een kopie te maken van het oude lemma en die ergens op je laptop of pc vast te leggen. Er zijn altijd onderdelen van een lemma die geen auteursrechtenschendingen bevatten en dus in principe opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook kan je met een andere bewoording plagiaat ongedaan maken etc. Happytravels (overleg) 28 sep 2015 16:51 (CEST)
Voor wat het waard is: dit is nu al doorgaans de praktijk. Een voorbeeld (dat me zo te binnen schiet) is Baltimoretroepiaal, dat oorspronkelijk was aangemaakt door Pieter2. De Wikischim (overleg) 28 sep 2015 17:08 (CEST) Ik geloof bij nader inzien dat de eerste bewerkingen hier uit de bewerkingsgeschiedenis zijn gehaald. De Wikischim (overleg) 28 sep 2015 17:10 (CEST)
@Happytravels: Maar daarmee claim je een compleet artikel geschreven te hebben, terwijl er misschien wel tien, twintig mensen aan de eerdere versie gewerkt hebben. Het zijn voor een deel hun teksten, in ieder geval hun inspanningen om informatie bijeen te brengen. Het hergebruiken van hun teksten valt ook onder copyvio/plagiaat. In ieder geval ligt er hier een verzoek aan Josq: 3. Het verduidelijken van richtlijnen en procedures over auteursrechtenschendingen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 28 sep 2015 17:11 (CEST)

Nuance van de peiling uit 2010 die The Banner aanhaalt: er is toen niet gepeild of verwijderen/ontzichtbaar maken mag bij auteursrechtenschendingen, maar of het mag bij een klacht over auteursrechtenschending. Een niet verwaarloosbaar deel van de tegenstemmers was tegen omdat Wikipedia eigenlijk nooit dergelijke klachten krijgt en de regeling zoals die daar geformuleerd was dus een probleem oplost wat er niet echt was. Was de stelling eenvoudig "verwijderen mag bij copyvio", dan was de stemverhouding meer richting 50/50 geweest (vermoed ik). En het kan sowieso geen kwaad om na vijf jaar nog eens te kijken of we nog steeds hetzelfde erover denken. CaAl (overleg) 28 sep 2015 22:05 (CEST)

@RonnieV Klopt, wat je schrijft. Had ik even over het hoofd gezien. Je hebt bij het hergebruik van geschrapte tekststen de goedkeuring nodig van de oorspronkelijke auteurs. Lastig, als die overleden zijn, met een Wikibreak zijn, of anderszins niet meer actief zijn. Een oplossing zou kunnen zijn teksten op WP:NL vrij te geven voor hergebruik op WP:NL. Voor wat betreft het zoveel mogelijk vermijden van copyvio, lijkt me de enige oplossing om bij publicatie meteen de bron te geven, dus direct achter de tekst, niet in zijn algemeenheid onderaan een lemma. Dat hoeft niet achter elke zin. Bij het louter vertalen van anderstalige Wikipedia's kan volstaan worden met het onderaan het lemma weergeven van een permalink naar het oorspronkelijke artikel. Bij het overnemen van teksten van bijvoorbeeld de site parlement.com kan onderaan het gebruikelijke sjabloon hiervoor geplaatst worden. De laatste twee voorbeelden zijn al in gebruik. mvg. Happytravels (overleg) 29 sep 2015 02:32 (CEST)
Dit is zo'n geneuzel op de vierkante millimeter. Via Google zijn eerdere versies van artikelen hier niet te vinden, dus de kans dat een inbreukmakende tekst ooit nog door een rechthebbende teruggevonden wordt is minimaal. En dan nog is de vraag of iets in de geschiedenis hier als een inbreuk op auteursrechten gezien kan worden, en dan is verder de vraag of Wikipedia daar verantwoordelijk voor is. Groeten, Paul2 (overleg) 29 sep 2015 05:31 (CEST)
Het voorstel van The Banner lost al dat geneuzel wel in één klap op. Nu mogen moderatoren volgens de richtlijnen enkel cyberpesten en privacyschending verbergen, het zou niet onlogisch zijn om versies met auteursrechten daar aan toe te voegen. Ook cyberpesten en privacyschending is namelijk enkel met een lampje terug te vinden in de geschiedenis, en daar doen we het ook. Een probleem niet oplossen omdat er een work-around bestaat (hele artikel verwijderen en weer terugzetten) lijkt me niet de juiste werkwijze. ed0verleg 29 sep 2015 13:44 (CEST)
Wat mij betreft gaan alle artikelen met auteursrechtenschending, dus dat betreft ook de artikelen die dat in de geschiedenis hebben (want dat maakt feitelijk voor de schending niet uit), inderdaad meteen verwijderd worden, net zoals met nieuw aangemaakte artikelen; het verschil ontgaat mij volledig. Paul Brussel (overleg) 29 sep 2015 14:37 (CEST)
Ik sta hier op zich niet afwijzend tegenover, maar zou wel tevens willen voorstellen om van de eventuele reeds min of meer herschreven versie eerst een back-up te maken. Een andere vraag is of een redelijk gegrond vermoeden van auteursrechtenschending ook al genoeg reden is voor verwijdering. Dit is bijv. het geval als de betreffende aanmaker al in meer gevallen aantoonbaar auteursrechten heeft geschonden, maar verder weigert open kaart te spelen. De Wikischim (overleg) 29 sep 2015 14:52 (CEST)
Zie hier voor een advies van een ter zake deskundige, alsmede de opmerking van Jacob Rogers over de aanname van herhaling. En hier een recente uitspraak van de Arbitragecommissie, met het verzoek aan Josq om in overleg met de gemeenschap een aanvulling te geven op de huidige regelgeving binnen Wikipedia. Het lijkt mij handig om de daarvoor benodigde discussies niet gelijktijdig op allerlei plaatsen te gaan voeren. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 29 sep 2015 15:02 (CEST)
Ik probeer de discussie te volgen. Dat Copyvio teksten verwijderd worden prima, alleen als die maar een klein deel uitmaken van de lemma, zie ik niet waarom het gehele artikel verwijderd moet worden zeker als meerdere schrijvers eraan hebben gewerkt. Ik zou alleen zowiezo hooguit de bijdrage van de schrijver met copyvio verwijderen. De rest van de betrokken bijdrage kan dan verdacht zijn zelf al is er geen bewijs. Dat die bijdrage dan geschrapt uit de geschiedenis zodat niemand de Copyvio tekst kan achterhalen is voor mij wat overdreven, daar dit door de gewone lezers niet opgemerkt gaat worden. Wat is er trouwens zo problematisch aan het herschrijven in eigen tekst? Wij zijn hier niet op school waar de leraar als straf ons alles opnieuw laat doen.Smiley.toerist (overleg) 29 sep 2015 15:00 (CEST)
@RonnieV: dank voor de ping, ik volg de discussie hier, alsmede op de overlegpagina's behorende bij het verzoek/de uitspraak. Als er elders relevante discussies zijn hoor ik het graag, en als er chaos dreigt te ontstaan kan ik zo nodig een poging doen om wat orde aan te brengen, maar dat lijkt hier vooralsnog niet nodig. Josq (overleg) 29 sep 2015 17:07 (CEST)

Als hiermee ook legitieme toevoegingen in de geschiedenis verborgen/verwijderd wordt (c.q. de registratie van de bijdrage wordt gewist uit het log) dan lijkt de heling mij schadelijker dan de kwaal. In principe schend je dan het copyright van die mensen om de schending van een ander copyright te verwijderen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet helemaal begrijp wat nu exact het voorstel was (las min of meer meerdere versies), dus please correct me if I'm wrong. Mvg, Fontes 30 sep 2015 08:23 (CEST)

Thijsse themaweek[bewerken]

Hallo allemaal,

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de natuurbeschermer Jac. P. Thijsse organiseert de Projectgroep Natuur eind oktober een themaweek in zijn naam. Van 26 oktober t/m 1 november kunnen jullie meeschrijven aan een breed scala van artikelen, die allemaal het thema raken. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse nationale parken, de Verkade-albums en natuurbescherming.

Om de themaweek kracht bij te zetten en ook nieuwelingen mee te laten schrijven, worden er ook offline activiteiten georganiseerd. Zo is er op 10 en 24 oktober een schrijfcursus in Amsterdam en op 31 oktober, tijdens de themaweek, een bijeenkomst in de bibliotheek van Naturalis in Leiden.

Voor meer informatie kunnen jullie terecht op de pagina van de themaweek.

Namens de projectgroep, Ciell 28 sep 2015 23:00 (CEST)

Bijzonder leuk initiatief. Complimenten! Happytravels (overleg) 30 sep 2015 07:11 (CEST)

Lange lappen, wie helpt?[bewerken]

Ik vind het een beetje lastig dat ik soms nieuwe gebruikers of anoniemen lange lappen tekst zonder bronnen zie toevoegen, of met andere problemen erin, en dat blijft dan eindeloos zo staan. Ik weet dan soms niet wat ik ermee moet. Ik heb het over:

Kan iemand dit eens voor me bekijken. Zou heel fijn zijn. – En dan sluit ik nu eindelijk de browsertabs met deze artikelen, want ik wil ze niet meer zien. ErikvanB (overleg) 29 sep 2015 00:52 (CEST)

Ik heb het verhaal over het Nicaraguakanaal weer teruggedraaid. Het is een bijna woordelijke vertaling van ENWP. De bronnen zijn voor de sier aangezien die de beweringen niet of nauwelijks dekken. The Banner Overleg 29 sep 2015 01:09 (CEST)
Als de lap tekst over het Nicaraguakanaal een bijna woordelijke vertaling is van WP:EN, dan is daar conform de regels in principe niets mis mee, lijkt me. Het enige dat dan hoeft te gebeuren, is onderaan het lemma een permalink te plaatsen en de gebruiker die het geplaatst heeft erop te wijzen dit een volgende keer zelf te doen. Al met al lijkt het me het beste dat we gewoon standaard vermelden dat bronnen in de tekst komen te staan. Uitzondering blijft onder meer als het vertalingen zijn van andere Wikipedia's. Bronnen die niet verwijzen naar de geschreven tekst, dienen natuurlijk verwijderd te worden, zoals The Banner hierboven al deed. Happytravels (overleg) 29 sep 2015 02:56 (CEST)
Klakkeloos vertalen zonder te controleren of de inhoud klopt is natuurlijk wèl iets mis mee. Bronnen moeten natuurlijk wel zelf geraadpleegd zijn om te controleren of het geschrevene ook daadwerkelijk in overeenstemming is met die bronnen. Zomaar vertalen van elders zonder inhoudelijke controle is gevaarlijk en dient daarom vermeden te worden, het lijkt "gemakkelijk" maar uiteindelijk bewijs je Wikipedia daar geen dienst mee. 82.95.112.83 29 sep 2015 03:51 (CEST)
En hoe wilde je ooit controleren of iemand de inhoud al dan niet, woord voor woord, gecontroleerd heeft? Paul2 (overleg) 29 sep 2015 05:34 (CEST)
@82.95.112.83 Klopt ook, maar het is regel op WP:NL dat het toch mag. Sterker nog: het is vaste prik. Happytravels (overleg) 29 sep 2015 04:30 (CEST)
Wat betreft Reguliere Grootloge van België; om eerlijk te zijn zit die toevoeging me niet helemaal lekker. Het leest als iets wat best eens uit een niet via de zoekmachine vindbare bron kan zijn overgenomen. Erg jammer dat er geen enkele bron bij is gegeven. De Wikischim (overleg) 29 sep 2015 09:25 (CEST)
Wikischim heeft wel een punt met geen bron gegeven. Als het inderdaad letterlijk is overgenomen uit een bron X door auteur Y is Y's auteursrecht geschondn en zouden we daar last mee kunnen krijgen.  Klaas `Z4␟` V:  29 sep 2015 09:36 (CEST)
Je moet ook wel al ingewijd zijn in de vrijmetselarij om dit artikel te kunnen begrijpen, want de gemiddelde lezer zal niets weten van "de verplichte aanwezigheid van de Drie Lichten op het altaar" en de "intervisites". Klakkeloos vertalen zonder te controleren of de inhoud klopt is inderdaad niet best (dat was een goed punt van de anoniem), maar het gebeurt inderdaad aan de lopende band, vrees ik. ErikvanB (overleg) 29 sep 2015 14:36 (CEST)
@82.95.112.83 Dit feilen betreft overigens niet alleen 'vertalers' waarbij niet geraadpleegde 'bronnen' in het vertaalde artikel als bron en/of referentie worden opgevoerd. Ik constateer ook geregeld bij gebruikers die ik 'volg' dat ze 'bronnen' genoemd in bronnen als bron voor hun artikel opvoeren, zonder die zelf te hebben geraadpleegd; dit laatste is bijvoorbeeld vaak af te leiden uit zaken als onvolledige titelbeschrijving, overgenomen fouten uit die bronvermelding, systematisch niet vermelden van paginanummers van die 'bronnen', enz. Van meer dan 95% hier op WP:NL, schat ik in, zal men helaas niet verder kunnen komen dan aannemen dat het 'klopt'. Paul Brussel (overleg) 29 sep 2015 18:46 (CEST)
De bewerkingen op Reguliere Grootloge van België heb ik teruggedraaid, met een bericht op het overleg van de gebruiker. Bij de bewerking ging het om een onopgemaakte, bronloze tekstdump. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 30 sep 2015 00:12 (CEST)
Dankjewel. ErikvanB (overleg) 30 sep 2015 00:34 (CEST)
Dinosaur918, wat bedoel je met de uitdrukking "tekstdump"? En de gebruiker had toch wel bronnen opgegeven? Heb je wel correct gehandeld?
Neemt niet weg dat ook ik de indruk heb dat er iets niet in de haak is met deze bijdrage, maar dat zit hem meer in het gebruik van allerlei titulatuur waardoor een niet-neutrale indruk ontstaat. Overigens zie ik collega Andries Van den Abeele als auteur bij de opgegeven literatuur staan, misschien kan hij hier zijn licht over laten schijnen. Josq (overleg) 30 sep 2015 01:17 (CEST)
Ik heb hem gistermiddag die vraag al op zijn overlegpagina gesteld. Voor de andere onderwerpen ken ik zo snel geen specialist op wikipedia. Iooryz (overleg) 30 sep 2015 09:12 (CEST)
Op uitnodiging van Iooryz heb ik de pagina over de Reguliere Grootloge van België even nagekeken. Ik heb er twee bemerkingen over: het was een goed idee om wat te gaan snoeien, want er waren werkelijk wat lang uitgesponnen teksten bijgevoegd; de bestaande tekst was nogal warrig geworden, met termen en woorden die nietszeggende zijn voor een buitenstaander en daarbij was de opmaak nogal slordig. Ik heb er volgende wijzigingen bijkomend aangebracht:
 • De tekst zoveel mogelijk van slordigheden en van moeilijk te begrijpen termen ontdaan.
 • Een aantal haakjes weggeveegd: wat zin heeft het om al die afzonderlijke loges in het rood te plaatsen, daar waar het zeer waarschijnlijk is dat nooit iemand hierover een lemma zal toevoegen? Het is tijd genoeg om de link te leggen, indien dit inderdaad zou gebeuren.
 • Her en der nog wat objectiever en, zo hoop ik, begrijpelijker gemaakt: de wijzigingen en toevoegingen die door een anonieme gebruiker werden gedaan, waren duidelijk het werk van een ingewijde, die niet altijd zo duidelijk was in zijn formulering.
 • Ik heb er ook enkele concrete informatie-elementen aan toegevoegd.
 • Een opgave van literatuur leek me onontbeerlijk: ik heb er een reeks publicaties op geplaatst, die duidelijk de RGLB als onderwerp hebben, of meer algemeen de deïstische loges in België en Nederland. Men zou er natuurlijk ook nog meer algemene werken kunnen aan toevoegen, maar die zal men dan wel op andere lemma's aantreffen.
Hopelijk leest het zo vlotter, hoewel men daar natuurlijk gerust anders mag over denken. Andries Van den Abeele (overleg) 30 sep 2015 14:20 (CEST)
Andries Van den Abeele, hartelijk dank, inderdaad leest het een stuk vlotter zo! Deze discussie had echter ook betrekking op deze serie bijdragen, die inmiddels ongedaan gemaakt was, misschien is deze je daardoor ontgaan. Heb je over deze bijdrage ook een mening? Josq (overleg) 30 sep 2015 14:27 (CEST)
Beste Josq, Ik had die "lange lappen" gelezen, maar was er niet op ingegaan, gezien ze ondertussen al weer waren afgevoerd. Er stonden wel sommige interessante gegevens in, maar in een verteltrant die hier niet echt goed klonk en een beetje leek op een bovenhalen van herinneringen onder vrijmetselaars. Gegevens over Smets-Mondez en anderen, zouden een afzonderlijk lemma verdienen. Bijkomend: Ik voel me altijd onwennig met bijdragen door complete anoniemen, die enkele onder een nummer opereren. Hoe kan men daar een vertrouwvol gesprek mee gaan voeren? Als men iets op hun overlegpagina plaatst, krijgt men over het algemeen niet eens antwoord. Andries Van den Abeele (overleg) 30 sep 2015 14:47 (CEST)
@Gebruiker:Josq: Hebben wij het over hetzelfde artikel? Ik heb het namelijk op Reguliere Grootloge van België, waar duidelijk geen bronnen aangegeven waren. En met tekstdump heb ik het over een copy-paste-achtige tekst, die daar dus eigenlijk letterlijk gewoon gedumpt is. Niets van opmaak en bronnen, dus voldoet niet aan de conventies. Ik heb de gebruiker daarover dan ook ingelicht op zijn overleg. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 30 sep 2015 22:23 (CEST)
@Dinosaur918: blijkbaar heb je iets over het hoofd gezien(kan gebeuren). Ik heb het over deze set wijzigingen, waarbij onderaan een hele serie bronnen vermeld staan, wat door jou ongedaan gemaakt is. Josq (overleg) 1 okt 2015 11:17 (CEST)
Dat is geen kop met bronnen en/of referenties, maar literatuur. Dat lijken mij dan ook twee verschillende dingen: bronnen en referenties geven aan waar de info vandaan komt, en literatuur zegt waar er meer info (in de vorm van bijvoorbeeld boeken) terug te vinden is over het onderwerp. Bronnen moeten dan ook op de correcte wijze (met voetteksten) geplaatst worden, zodat nagegaan kan worden welke info nu via welke bron verkregen is. Dat kan ook via literatuur, maar dat was dan duidelijk niet op de juiste wijze. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2015 12:59 (CEST)
Ah, nu snap ik wat je bedoelt. Uitgaande van goede wil neem ik aan dat opgegeven literatuur ook daadwerkelijk gebruikt is als bron (bij mijn weten is er geen richtlijn die bijvoorbeeld inline referenties verplicht). Mij lijkt het dat het correcter was geweest om de toevoeger te vragen of die de opgegeven literatuur ook gebruikt heeft als bron, dan om kortaf te stellen dat geen bronnen zijn gebruikt. 't Kan zomaar zijn dat deze persoon een paar uur in de bibliotheek bezig is geweest met uitzoekwerk, dan is het nogal cru dat iemand veronderstelt dat je geen bronnen gebruikt! Josq (overleg) 1 okt 2015 13:07 (CEST)
Daar kan ik je in volgen, maar de gebruiker heb ik dan ook op zijn of haar overleg op de hoogte gesteld van het correct neerschrijven en toevoegen van bronnen. Het gebrek aan bronnen heeft daarnaast natuurlijk ook niets te maken met het feit dat het om een onopgemaakte tekstdump ging die niet voldeed aan de conventies. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2015 13:16 (CEST)
Ik denk dat je Wikipedia:Conventies niet naar de geest gevolgd hebt. Die pagina zegt niet dat alles wat niet aan die conventies voldoet verwijderd moet worden. Wat er wel staat: (er zijn) een aantal conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden moeten) voldoen. Met andere woorden, een bijdrage die niet aan de conventies voldoet verdient tijd en gelegenheid tot verbetering, ik denk dat je die gelegenheid onvoldoende gegeven hebt.
ErikvanB, een uiterst ervaren Wikipediaan, kwam er niet aan uit. Je hebt niet laten zien waarom je het beter weet dan hem. Mijn mening is dat je te snel conclusies hebt getrokken en de bijdrage op verkeerde gronden hebt verwijderd. Deze bijdrage verdiende een inhoudelijke beoordeling, en zou daarbij waarschijnlijk door de mand vallen, zoals Andries Van den Abeele indiceert. Daarom plaats ik hem niet terug. Maar deze serieuze gebruiker verdient in eerste instantie wel wat ondersteuning in plaats van de botte afwijzing die hem nu ten deel is gevallen. Josq (overleg) 1 okt 2015 14:28 (CEST)
Ik zal deze versie van het artikel Wereldzadenbank op Spitsbergen er even bijhalen. Dat artikel voldeed ten eerste niet meer volledig aan de conventies, maar bevatte daarnaast ook heel wat codefouten. In zo'n gevallen kan je spreken over een tekstdump of het gewoon plaatsen van tekst zonder rekening te houden met de werkwijze en mogelijkheden van de wikisyntax. Ja, je kan zelf ook aan het artikel proberen prutsen, maar als je er onvoldoende inhoudelijke kennis van hebt en er blijkt dat niemand anders zich er een paar dagen later mee bezighoudt, is de beste oplossing om zo'n dergelijke tekstdump weg te halen of terug te draaien. Jammer van het vele werk dat de gebruiker daarin gestoken heeft, maar daarvoor hebben we dan ook de zandbak of de gebruikersnaamruimte. Ik heb dan ook nooit gezegd dat de wijzigingen inhoudelijk slecht zijn, maar de versie van beide artikelen was té slecht om op deze manier te behouden. Andere gebruikers (of de gebruiker zelf) hebben natuurlijk altijd de mogelijkheid om die versie terug te halen en te verbeteren, maar terugplaatsen zoals deze daarvoor was is zeker niet de bedoeling. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2015 15:53 (CEST)
Dit vind ik schokkend. Puur om wat codefouten verwijder je een stuk tekst waar iemand uren mee bezig is geweest, en dat notabene zonder een behulpzaam bericht op diens OP? Foute boel! Josq (overleg) 1 okt 2015 16:38 (CEST)
De gebruiker in kwestie is reeds op de hoogte gebracht om voorzichtiger en nauwkeuriger om te gaan met letterlijke vertalingen van bijvoorbeeld de Engelstalige Wikipedia. Heb je trouwens een beter idee om een (niet inhoudelijke, welteverstaan) slechte tekst op Wikipedia te behouden? Als we dit er telkens zouden moeten laten opstaan, wil ik wel eens zien hoe Wikipedia er binnen de kortste keren uit zal zien. Als er nu lezers op bijvoorbeeld zo'n artikel terechtkomen, werkt de helft niet meer (sjabloonfouten, codefouten, opmaakfouten, referentiefouten, ...). Met andere woorden, een (nieuw) artikel dat er zo uitziet, wordt vaak als WIU genomineerd. En dat artikel zag er dan ook uit als WIU, maar een oudere versie van het artikel zag er gewoon beter uit. Gebruikers hebben daarnaast de mogelijkheid om in hun gebruikersnaamruimte te werken, experimenteren en knutselen met de wikisyntax. Ik ben daarnaast ook bereid hun daarbij te helpen, maar als een tekst qua opmaak of code zó slecht is dat er weinig of niets van te maken valt, dan moet je soms zo'n beslissing kunnen maken. Onthou ook dat er niets verloren gaat, de gebruiker(s) kunnen altijd snel en eenvoudig terug hun versie opzoeken.
Daarbij wil ik ook voor de duidelijkheid melden dat ik niet altijd zoiets terug draai of zal draaien. Er zijn in het verleden ook artikelen geweest waar ik zelf alles probeerde te herstellen of te fixen, zonder terug te draaien. Of dat ik bijvoorbeeld een {{Wikify}} aan het artikel toevoegde. Als het wél nodig is om terug te draaien, zal ik normaal gezien wel een bericht achterlaten op het overleg van de gebruiker. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2015 21:48 (CEST)
Communicatie is denk ik het sleutelwoord. Je kunt bijna alles maken - inclusief domweg terugdraaien - als je het vergezelt doet gaan van een vriendelijk en behulpzaam bericht, waarbij je recht doet aan de (hopelijk) goede bedoelingen van de gebruiker. Ik denk dat daar mijn bezwaar zit: dat je bewerkingen ongedaan maakt valt op zich prima uit te leggen - alleen die prima uitleg ontbreekt bij jou in de bovengenoemde voorbeelden. De ene keer is de uitleg niet adequaat, de andere keer ontbreekt die. Maar gelukkig ben je gezien je laatste bericht zeker bereid tot een goede communicatie, dus ik ga er vanuit dat dit in het vervolg wel goed komt en anders meld ik het even op je OP ;) Groet! Josq (overleg) 1 okt 2015 22:07 (CEST)
Het klopt dat ik bij die terugdraaiing op het artikel Wereldzadenbank op Spitsbergen geen bericht op het overleg van de gebruiker heb geplaatst. Ik geef in dat geval dan ook toe dat ik daarbij in de fout ben gegaan. Hoe dan ook zal dat nu het eerste zijn wat ik doe. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2015 22:12 (CEST)
Super! :) Josq (overleg) 1 okt 2015 22:14 (CEST)

NE bestaat niet (tenzij je geen voetballer bent)[bewerken]

Als je twee minuten in de Eerste Divisie gevoetbald hebt, ben je E (blijkbaar). Heb je daarentegen slechts één minuut in diezelfde divisie gespeeld, dan ben je niet E . Althans, niet omdat je in het betaald voetbal uitkwam. Maar omdat het gegeven dat je optreden daarin slechts één minuut duurde zó opmerkelijk is, ben je toch E. Toegegeven, het is een creatieve oplossing natuurlijk, maar volgens mij is dit niet meer dan listig trucje om een artikel over een voetballers maar vooral niet te hoeven verwijderen. De vraag is natuurlijk of het artikel wel verwijderd was geworden zonder dit trucje, maar ik geloof werkelijk niet dat Wikipedia nog serieus te nemen is, of in ieder geval het opnamebeleid ervan, als we nog langer blijven toestaan dat tegen een bal trappen per definitie tot opname leidt, maar een hoogleraarschap niet. En al die muziekgerelateerde artikelen die de laatste weken verwijderd werden kunnen ook wel terug als we niet eindelijk eens komaf maken met deze belachelijk discrepantie in het opnamebeleid. (Voor de goede orde: ik ijver niet voor een ruimer acceptatiebeleid voor alle andere zaken. Wel voor een strikter beleid ten aanzien van voetballers.) EvilFreD (overleg) 29 sep 2015 18:34 (CEST)

Ter herinnering: Wikipedia:Opinielokaal/Relevantie voetballers II. Blijkbaar heeft dit vorig jaar onvoldoende resultaat opgeleverd. (Ben het verder grosso modo eens met het bovenstaande.) De Wikischim (overleg) 29 sep 2015 18:47 (CEST)
Ik denk dat veel te maken had met de kwaliteit van de peiling. Maar als EF een voorstel gaat doen dat vanaf datum YY (zonder terugwerkende kracht) nieuwe artikelen over voetballers aan moeten tonen dat de voetballer tenminste 90 minuten gespeeld heeft, denk ik dat hij een redelijke kans heeft. Zwaardere eisen zullen vrijwel zeker worden afgewezen, helaas. (Maar de normen voor andere groepen mogen ook gerust wat soepeler.) The Banner Overleg 29 sep 2015 18:52 (CEST)
Ik begrijp niks van dit kopje (een drievoudige ontkenning). NE bestaat dus wel als je voetvaller bent? Tja, heel veel voetballers zijn voor mij NE! Bijna allemaal, zeg maar... Dat wordt druk op de pagina te beoordelen lemmata ... – Maiella (overleg) 29 sep 2015 18:58 (CEST)
EvilFreD, bedankt voor je betoog. Als je je werkelijk zo ergert aan het acceptatiebeleid rondom artikelen over voetballers – een frustratie die ik honderd procent met je deel, moge dat duidelijk zijn – moet je ook actie ondernemen. Het zoveelste bericht in de kroeg en dan met zijn allen dingen gaan roepen die al maanden, jaren geroepen worden, is dan niet effectief. Ik heb al tijden geleden hier een suggestie geplaatst voor criteria rondom relevantie van voetballers, die wat mij betreft a) nóg strenger mogen, afhankelijk van eventuele discussie en b) per stemming bekrachtigd mogen worden. Helaas vindt men het tot nu toe niet de moeite waard om ook daadwerkelijk de lijst door te nemen. JurriaanH (overleg) 29 sep 2015 19:01 (CEST)
Encyclopedische relevantie bestaat niet, het kent geen definitie buiten wikipedia en eigenlijk ook niet binnen wikipedia. We hebben enkel de vijf zuilen. Michielderoo (overleg) 29 sep 2015 23:17 (CEST)
Het is gewoon geinstitutionaliseerde POV dat al die eendags-voetballers hier een eigen artikel hebben. Maar aangezien dat kennelijk een bindende richtlijn is, zou ik zeggen dat de moderatoren hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en eveneens minder hoge drempels moeten opwerpen voor artikelen op andere gebieden: studentenverenigingen, sieradenontwerpsters en wat dies mee zij. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat zou meteen heel wat ergernis bij veel mensen schelen. En zoals Michielderoo ook al aangaf: nergens staat dat iets "encyclopedisch relevant" moet zijn. Groeten, Paul2 (overleg) 30 sep 2015 01:14 (CEST)
Ben je E wanneer je in de Eerste Schaakdivisie na één minuut verslagen wordt? Ben je E als astronaut wanneer je één minuut na de lancering uit elkaar spat? Dat zou ik ook graag willen weten. ;-) ErikvanB (overleg) 30 sep 2015 01:27 (CEST)
Vrijwel alle professionele voetballers spelen uiteindelijk meer dan 1 minuut. De wens van EF komt in bijna alle gevallen neer op uitstel van het schrijven van een lemma over een bepaalde voetballer. Het sop is de kool niet waard. Daarnaast is er in november vorig jaar een peiling geweest om de standaardwaarden voor lemma's over voetballers aan te passen. Daar is negatief op gereageerd. Ik deel de mening hierboven dat het voortdurend oprakelen van het onderwerp niet constructief is. De kwestie is afgehandeld. Soms win je, soms verlies je, net als bij voetbal ;) Happytravels (overleg) 30 sep 2015 01:36 (CEST)
Wat is dat nou voor rare redenatie? Alsof 1 minuut spelen betekent dat iemand een glorieuze carriere tegemoet gaat. Volgens mij zijn er zat die in de blessures terechtkomen of weet ik niet wat en je nooit meer iets van ze hoort. Analoog daaraan kunnen we dan ook alle studentenverenigingen wel opnemen, ook al bestaan ze pas een paar maanden. Groeten, Paul2 (overleg) 30 sep 2015 08:13 (CEST)
Het zou niet eens zo'n gek idee zijn: een verplicht uitstel van schrijven. Wikipedia is een encyclopedie, geen nieuwssite, en dient dus te reflecteren op gebeurtenissen. Het lijkt me een goed idee om te zeggen dat een lemma over een voetballer pas (bijv.) 1 maand nadat hij z'n eerste speelminuten op het hoofdniveau gespeeld heeft, geschreven mag worden. Wellicht lukt het dan ook om nog iets van inhoudelijke reflectie op te nemen, ipv enkel droge feitjes. CaAl (overleg) 30 sep 2015 08:40 (CEST)
'Verplicht uitstel van schrijven', dus. 'Geen nieuwssite' en ' dient te reflecteren'. En wat is dit dan? Je bewerkingen in het aangehaalde lemma eindigen overigens op 13 augustus ;) Happytravels (overleg) 30 sep 2015 09:24 (CEST)
Een ad hominem natuurlijk waarmee je heerlijk om de argumenten van CaAl heen danst. Natuur12 (overleg) 30 sep 2015 13:41 (CEST)

Ik deel de frustratie van EvilFreD volledig. Het argument dat een voetballer die minstens X minuten heeft gespeeld, encyclopedisch is, is net zoiets als betogen dat een violist encyclopedisch is omdat hij X minuten in het Concertgebouworkest heeft gespeeld. Het Concertgebouworkest is immers het Ajax van de klassieke muziek! Daarmee wil ik niet beweren dat elke invaller of zelfs ieder vast lid van dit orkest een artikel moet hebben, want uitelijk betekent het feit dat het orkest encyclopedisch is, niet per definitie dat ieder individueel lid dat ook is. Notability by proxy noemen ze dat op de Engelse. Ik snap eigenlijk niet waarom hetzelfde niet ook voor voetballers zou moeten gelden. Ik zou zeggen: alleen een artikel als iemands individuele verdienste van dien aard is dat afzonderlijke vermelding gerechtvaardigd is. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 30 sep 2015 01:45 (CEST)

@IJzeren Jan je schrijft: "... alleen een artikel als iemands individuele verdienste van dien aard is dat afzonderlijke vermelding gerechtvaardigd is." Iemands individuele verdienste is iets relatiefs. Het leidt tot ellenlange discussies. Is iemand die een assist heeft gegeven dan E en wat als iemand telkens eigen doelpunten maakt in belangrijke wedstrijden? Happytravels (overleg) 30 sep 2015 01:53 (CEST)
Volgens mij is doelpunten maken gewoon waar die mensen voor betaald worden. Op zichzelf zie ik niet waarom iedereen daar E-waardig door zou moeten worden. Als de violist in kwestie eens een buitengewoon geslaagd concert heeft gegeven, wordt hij daarmee ook niet meteen E-waardig. Wat mij betreft zouden al die eindeloze lijsten van wedstrijden en doelpuntensaldo's er ook uit moeten. Dat soort spul hoort in een database thuis, maar niet in een encyclopedie. Het is toch wel opvallend dat veel van die lemmaatjes over voetballers slechts uit een paar korte zinnetjes bestaan en verder alleen maar uit tabellen. Ik ben benieuwd wat voor uitkomst je zou krijgen als je het criterium zou hanteren dat het onderwerp van een lemma in ten minste één wetenschappelijke bron op niet-triviale wijze moet zijn behandeld. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 30 sep 2015 02:02 (CEST)
Een compromis zou mogelijk kunnen zijn om alleen lemma's over voetballers te plaatsen die minstens 1 keer in de basis hebben gestaan. Alle alleen invallers verliezen dan hun lemma. Ik denk dat sommigen zullen zeggen, maak er dan minimaal drie, vijf of tien keer in de basis van, maar iemand kan in 1 wedstrijd meer presteren dan anderen in vijf of tien. Ik zie verder weinig verschil in 2-3, 4-5 of 9-10 keer in de basis te hebben gestaan. Ik wil daar wel een stemming over organiseren, maar pas een jaar nadat de vorige peiling over dit onderwerp beëindigd werd, eind november dus. Bij deze is de stemming aangekondigd. Happytravels (overleg) 30 sep 2015 03:06 (CEST)
Al die artikels over voetballers zitten me niet dwars, eerder het gebrek aan artikels over violisten. Ook zit me dwars dat de inhoud van die artikels, en van de wekelijkse wijzigingen eraan, niet of nauwelijks te controleren is. Ik ga me niet met de inhoud bemoeien van artikels waaraan ik niet schrijf, dus al die statistieken (veel meer valt er natuurlijk niet over een actieve sporter te schrijven) moeten maar. Magere Hein (overleg) 30 sep 2015 07:43 (CEST)
Ja precies dat. Al die serverruimte die die voetballers in beslag nemen zal mij een zorg zijn, maar gun andere mensen dan ook net zoveel serverruimte voor hun hobbies. Paul2 (overleg) 30 sep 2015 08:13 (CEST)

Ik ben tegen het veranderen van deze regels. Ze zijn kraakhelder waardoor de E-waarde per voetballer nauwkeurig te bepalen valt. Niets veranderen dus, want het werkt goed zo. Ymnes (overleg) 30 sep 2015 06:39 (CEST)

Voetballers die betaald worden en een carrière hebben van pakweg 16 jaar komen door dat feit eerder in aanmerking voor een eigen artikel dan musici die bijna hun hele leven lang uitstekende werken subliem vertolken. Raar maar waar. We zijn inconsistent in het beoordelen van fancruft.  Klaas `Z4␟` V:  30 sep 2015 08:40 (CEST)
Ik ben het totaal mee eens dat het met die voetballers de spuigaten uitloopt. Zeker ook vanwege het feit dat de artikels maar door een handvol mensen word onderhouden en er dus veel gebreken zijn aan die artikels. Maar als ik zoek op voetballer X die 1 minuut heeft gespeeld een wedstrijd dan kan ik veel meer plekken die info vinden dan violist Y die in het concertgebouw heeft gespeeld. En ik denk dat de lezers ook eerder zullen zoeken naar voetballer X dan violist Y. Zelf zie ik liever een hogere kwaliteit artikels van die voetballers dan dat ze nu zijn. En dat voorstel van CaAl om gewoon een maand te wachten met dat soort artikels is op zich ook nog niet eens zo slecht. Meestal heeft zo'n speler dan ook al meer wedstrijden gespeeld, en anders is die alweer vaak vergeten. ARVER (overleg) 30 sep 2015 09:15 (CEST)
Ik geloof dat 90% van de discussiërenden hier het er wel over eens is dat de lat voor opname voor voetballers veel te laag ligt, helemaal in vergelijking met de criteria die worden aangehouden voor bijv. musici en wetenschappers. De volgende stap is kijken wat eraan gedaan moet worden. Dat deze discussie steeds terugkomt, komt doordat de wil kennelijk ontbreekt wat dit betreft om echt in actie te komen. Bij de tegen-motivaties bij de peiling van vorig jaar zie ik verder dit soort dingen staan: Zou graag voor zijn, maar "van hun land" lijkt me slecht gekozen. Je zou maar in het buitenland spelen. Niet goed doordacht dus. Lijkt me dat het vooral de voetbaladepten zijn die daar tegen de aanpassing hebben gestemd. De Wikischim (overleg) 30 sep 2015 09:58 (CEST)
Als niet voetbaladept ben ook ik tegen aanpassing. Voetbal leeft simpelweg meer bij mensen dan muziek en wetenschap. Er is aandacht voor voetbal. De laagste profvoetballer is bekend en kan overal werk krijgen. De laagste profmuzikant leeft op straat. En de laagste profwetenschappers, en zelfs de meeste topwetenschappers, zijn gedwongen om als docent te werken om rond te kunnen komen. Het is zelfs zo erg dat onderwijsfuncties en wetenschappelijke functies dooreen lopen bij hoogleraren, universitait docenten, etc. Pure wetenschap is weinig vraag naar. Ze moeten doceren. Zo weinig erkenning hebben wetenschappers. Het is dan ook niet vreemd dat meer voetballers een artikel krijgen. Er zijn meer bronnen. En als neutrale encyclopedie dienen wij zo min mogelijk zelf besluiten te nemen. Wij volgen de bronnen. Als er veel bronnen zijn over voetballers, dan schrijven wij veel over voetballers. Mvg, Taketa (overleg) 30 sep 2015 10:05 (CEST)
Maar waar zijn dan die geschikte bronnen over voetballers? Meestal komt men niet verder dan een site met wat statistieken. Nou, dat soort bronnen zijn er ook zat over wetenschappers. Natuur12 (overleg) 30 sep 2015 13:38 (CEST)
Voor voetballers in Engeland is er vrijwel altijd een bron, zelfs al speelde hij maar 1 minuut in de derde of vierde divisie, zie bv. hier [3]. Cattivi (overleg) 30 sep 2015 15:06 (CEST)
Op de opmerking "Meestal komt men niet verder dan een site met wat statistieken" is jouw repliek: "Nee hoor, er zijn ook boeken met statistieken"? EvilFreD (overleg) 30 sep 2015 18:13 (CEST)
Boeken met statistieken zijn er ook, maar ik bedoel boeken met biografieën, soms erg kort, soms behoorlijk uitgebreid. Voor Nederlandse voetballers is er voor zover ik weet alleen een soortgelijk boek voor Veendam. Cattivi (overleg) 30 sep 2015 19:39 (CEST)
Z'n boek met biografieën kan inderdaad de onafhankelijke en gezaghebbende bron zijn die de Ew aan kan tonen mits z'n biografie wat meer info bevat dan geboren op, tegen een bal getrapt op en de dag erna gestopt. Natuur12 (overleg) 30 sep 2015 20:07 (CEST)
Het probleem begint dat veel gebruikers alles in regeltjes willen gieten. En als iets dan in geen enkel regeltje past, gooien we het weg. Een muzikant die voor 1980 overleed en nooit geen CD heeft gemaakt? Doe maar weg, want toch geen CD? Een voetballer die nooit heeft bestaan, dié moet geen artikel. Een voetballer die met bron zes jaar lang op de bank heeft gezeten en geen minuut mocht spelen? Die natuurlijk ook niet, vanwege het heilige regeltje. Een Jeroen Zoetje noem ik dat. ed0verleg 30 sep 2015 11:33 (CEST)
De Wikischim geeft aan dat vooral voetbaladepten tegen gestemd hebben. Zo'n grote voetballiefhebber ben ik nou ook weer niet. Ik heb daar al aangegeven wat het probleem is (alhoewel mijn verwoording misschien beter had gekund): de lat voor voetballers ligt niet te laag, maar de lat voor de overigen ligt ten opzichte van de voetballers te hoog. Mbch331 (Overleg) 30 sep 2015 15:53 (CEST)
De lat voor de andere artikelen ligt te hoog inderdaad. Er zijn veel lezers voor deze artikelen en veel mensen die eraan willen schrijven. Net als bij de beestjesartikelen. Verder is het onzinnig om de regels na 15 jaar aan te scherpen. Gewoon geen wijzigingen doorvoeren als iets nu goed loopt. Dan lees je die artikelen maar niet, dan doe ik ook niet bij artikelen die me niet interesseren. Ymnes (overleg) 30 sep 2015 16:32 (CEST)

Ik weet niet of u het doorheeft, maar u vervalt in exact dezelfde discussie die al vele malen eerder werd gevoerd en brengt niets nieuws in om de al dan niet aanwezige problematiek te verhelpen. Het is veelzeggend dat niemand ingaat op het enige constructieve voorstel tot verandering, die ik hierboven nogmaals herhaalde. Ook het gegeven dat collega's rondom de voetbalsectie – ik noem een VanBeem, TimGiesbers, Agora – niet worden geraadpleegd is veelzeggend. Dit is een vorm van overleg waarbij allang vaststaat dat niets concreet bereikt zal worden. Groet, JurriaanH (overleg) 30 sep 2015 16:44 (CEST)

Wat mij betreft is dit ook de laatste keer dat deze herhaling van zetten gemaakt wordt. Ymnes (overleg) 30 sep 2015 17:53 (CEST)
Zo werkt het helaas niet. Zolang men wat dit betreft inconsequent blijft oordelen, zal die "herhaling van zetten" nodig blijven. De Wikischim (overleg) 30 sep 2015 18:06 (CEST)
De beoordeling van voetballers is niet inconsequent, die is al jaren duidelijk en hetzelfde. Daarom werd ook nu weer eens herhaald door meerdere mensen dat de lat voor andere artikelen te hoog ligt. Die lat kun je veel makkelijker verleggen, en daar dienen we de lezer ook mee. Over voetballers (of beestjes) hoeft het niet meer te gaan. Dat is steeds een herhaling van zetten en leidt tot niets. Ymnes (overleg) 30 sep 2015 18:10 (CEST)
@JurriaanH In je voorstel schrijf je dat een voetballer om een lemma te krijgen minstens 1 voetbalwedstrijd gespeeld moet hebben etc, "waarbij met een wedstrijd bedoeld wordt dat de voetballer meerdere minuten speeltijd gemaakt heeft en niet slechts enkele minuten op het veld heeft gestaan;" Dat is een te onduidelijke omschrijving. Wat is minder dan meerdere minuten en wat is meer dan enkele? Het wordt verder op die manier te ingewikkeld om een bron te verifiëren. Mijn voorstel is daarom om minimaal 1 keer in de basis te hebben gestaan. Happytravels (overleg) 30 sep 2015 18:14 (CEST)
Ik zie weer regelmatig die term in de basis gestaan hebben terugkeren. Maar mag ik er dan vanuit gaan dat een speler die in de basis begon, vervolgens na 5 minuten al geblesseerd het veld verlaat encyclopedischer is dan de daarop volgende wisselspeler die vervolgens exclusief blessuretijd 85 minuten in het veld heeft gestaan? ARVER (overleg) 30 sep 2015 18:29 (CEST)
Daarom is WP:REL dan ook geen richtlijn. Wikiwerner (overleg) 30 sep 2015 18:46 (CEST)
In het door ARVER genoemde geval zou ik zeggen: geef ze allebei maar een artikel. Je mag best een beetje flexibel omgaan met je regels. Dat doen we met gemeenteraadsleden ook. De meesten verdienen geen artikel, maar er zitten er een paar opmerkelijke tussen, en die krijgen wel een artikel. Sijtze Reurich (overleg) 30 sep 2015 19:52 (CEST)
Eens met Sijtze Reurich in reactie op ARVER. Een basisplaats lijkt mij een goed criterium voor relevantie. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat een speler in meerdere wedstrijden speelt alvorens relevant te zijn, maar daar is weinig steun voor, meen ik. JurriaanH (overleg) 30 sep 2015 22:41 (CEST)
@Ymnes: De beoordeling van voetballers is niet inconsequent; dit is natuurlijk helemaal niet wat ik bedoel, en dat snap je volgens mij zelf ook prima. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 13:03 (CEST)
@JurriaanH - Ja, deze discussie is al vele malen eerder gevoerd, maar uit dat feit alleen al valt toch wel af te leiden dat er over deze kwestie gewoon een enorme hoeveelheid onvrede leeft onder binnen de gemeenschap. Eén reden daarvoor is ongetwijfeld dat het aantal voetbalgerelateerde lemmata echt helemaal uit de klauwen loopt: vele tienduizenden, misschien wel meer dan honderdduizend.
Ik heb ook geen pasklare oplossing. Wel wil ik opmerken dat mijn vergelijking met een violist heus niet uit de lucht gegrepen is. Ik probeer er twee dingen mee aan te tonen. Ten eerste hoe absurd het is om iemands relevantie in minuten te gaan meten. Ten tweede maakt een voetballer (net als de genoemde violist) deel uit van een team, alleen in het geval van voetballers lijkt er automatisch van uit te worden gegaan dat het blote feit dat zijn club relevant is, op zichzelf al genoeg is om ook de individuele speler relevant te maken, terwijl datzelfde argument op andere terreinen duidelijk niet op lijkt te gaan. Ik zou willen betogen dat voetballers alleen een eigen artikel horen te krijgen wanneer ze over relevantie beschikken die niet uitsluitend voortvloeit uit de club waar ze hebben gespeeld, anders zou een vermelding in het artikel over de club voldoende moeten zijn.
Ik hoor hierboven iemand zeggen dat violisten doorgaans minder populair zijn dan voetballers. Ongetwijfeld is dat waar, maar wat heeft dat met encyclopedische relevantie te maken? Ik vind het eigenlijk al erg genoeg dat relevantiecriteria wel heel vaak worden opgehangen aan cijfers en massamedia. Daarmee bereik je dat een acteur die een keer een klein rolletje in een soapserie heeft gespeeld, relevant wordt bevonden en een toneelspeler die zijn hele leven op de planken heeft gestaan, niet. Of dat een bandje dat een cd heeft opgenomen dat een paar keer op de radio is gedraaid, relevant wordt bevonden, maar een musicus die al veertig jaar over de hele wereld concerten geeft maar geen cd's heeft opgenomen, niet. Voor kunstenaars, sporters en entertainers geldt nu eenmaal dat zij vanwege hun werk meer aandacht van het publiek krijgen dan de vuilnisman of de visboer. Maakt dat hen daardoor ook automatisch relevant? Wat mij betreft: niet per se. Uiteindelijk zijn het allemaal mannen/vrouwen met een baan. Encyclopedische relevantie hangt nou juist samen met datgene wat iemand van anderen met dezelfde baan onderscheidt. Ik zie niet in waarom dat voor voetballers niet zou moeten gelden.
Ik ben het ook met Arver eens dat het met de kwaliteit van de meeste lemma's over voetballers ook niet best gesteld is. In veel gevallen bestaan die uit een paar korte zinnetjes en verder alleen maar uit een heleboel vlaggetjes, opsommingen van clubs en tabellen met aantallen wedstrijden en doelpunten. Volgens mij horen al die tabellen in een encyclopedie helemaal niet thuis. Je zou toch ook raar kijken als we in artikelen over leden van de Tweede Kamer tabellen gaan toevoegen met aantallen voorkeurstemmen bij verkiezingen, minuten spreektijd tijdens plenaire zittingen, stemgedrag en buitenlandse reizen (uiteraard met vlaggetjes). Als je al dat databasemateriaal eruit sloopt, hou je vaak niets anders over dan: "X (geboren ...) is een Y voetballer. Hij speelde bij club A, club B en club C". In dat soort gevallen zie ik weinig reden om het artikel te behouden. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 1 okt 2015 00:38 (CEST)
Er zijn helemaal geen te veel lemma's over voetballers, dat is een raar misverstand. Er zijn enkel te weing lemma's over andere kunstenaars, dat vertekent het perspectief. Iedere violist die beroepshalve in het Concertgebouw (of een ander groot muziekpalies) heeft gespeeld zou een lemma moeten hebben (zeker als we wel lemma's accepteren over pianisten met een wat grote ego), die lemma's komen er niet door voetballers te blokkeren. 83.160.107.18 1 okt 2015 13:34 (CEST)
Helemaal eens met IJzeren Jan. Het lijkt maar niet tot de voetbal-, soap- en eurovisiefans en andere hobbyisten te willen doordringen dat Wikipedia geen grote database is en ook geen vergaarbak van triviale feitjes, maar een heuse encyclopedie. Een oplossing is wellicht om een speciale triviawiki op te richten waarheen alle onencyclopedische artikelen kunnen worden overgeheveld. Want het loopt inderdaad de spuigaten uit.
Overigens, dat 'encyclopedische relevantie' geen googlehits oplevert zegt helemaal niets. Wat ermee bedoeld wordt is duidelijk (relevant genoeg voor vermelding in een encyclopedie), maar dat kan ook op allerlei andere manieren worden uitgedrukt. Hier in Wikipedia is toevallig gekozen voor 'encyclopedische relevantie', ik neem aan omdat het kort en duidelijk is. Bij de Britannica of de Winkler Prins noemen ze het misschien anders. Áls ze het al nodig vinden om het te benoemen, want het lijkt me sterk dat ze daar discussies voeren over de vraag of een onbekende voetballer een artikel verdient. Marrakech (overleg) 1 okt 2015 15:54 (CEST)
Ik vind het eigenlijk wel vreemd dat EvilFreD hier deze discussie weer begint met die 1 of 2 wedstrijden en dan voorbeelden aanhaalt van spelers waar nou juist duidelijk gemaakt werd dat dat helemaal geen criterium is. Ik zal mezelf van die beoordelingslijst maar even quoten het is ook een misvatting dat het enkel op de ene wedstrijd of minuten zou hangen; het begint met in het profvoetbal gespeeld hebben, anders hoef je al helemaal niet aan een lemma te beginnen en kan het sowieso de prullenbak in. Maar waar het vervolgens wel om gaat is het lemma zelf, is dat meer dan 'speler speelde in wedstrijd x voor club y'. Wat in beide genoemde lemma's het geval was. Overigens is dit wederom een herhaling van zetten. - Agora (overleg) 1 okt 2015 16:32 (CEST)
Ja, weet je, ik zeg het nog één keer en dan laat ik jullie weer uitrazen, geen probleem... maar Marrakech, het enige wat je doet is je beklag doen over het aantal – in jouw ogen – irrelevante onderwerpen, een beklag waar veel collega's, ikzelf ook, zich in kunnen vinden, maar concreet actie ondernemen? Nee. Ik nodig je uit nu direct mijn voorstel tot relevantiecriteria door te nemen en op de overlegpagina aldaar aan te geven waar het wat jou betreft nog strikter mag. Alleen dán los je het probleem op. JurriaanH (overleg) 1 okt 2015 19:49 (CEST)

Beschuldiging van fraude op een overlegpagina[bewerken]

gekopieerd vanaf Overleg gewenst
Op de overlegpagina van het artikel Zwarte Piet geeft een anonieme gebruiker zijn mening over John Helsloot, etnoloog. Hij ziet in hem de "nieuwe Diederik Stapel", en beschuldigt hem daarmee dus van fraude. Ik ben van mening dat Wikipedia zich daar niet voor hoort te lenen, en verwijderde dat stuk. Dat werd ongedaan gemaakt door Kleuske. Een overleg met Kleuske leidt niet tot een overeenstemming. Kan iemand anders hier zijn licht op laten schijnen? Jan Arkesteijn (overleg) 27 sep 2015 14:24 (CEST)

fiat lux
Het verwijderen van andermans overlegbijdragen is niet de bedoeling, hoezeer men het er ook niet mee eens is. Ik heb Jan Arkesteijn al aangeraden de boosdoener (een anoniem) op de OP van repliek te dienen, maar kennelijk heeft hij daar geen zin in of tijd voor. Vervolgens werd er ruzie gemaakt op mijn OP, zonder dat er zinnige argumenten werden aangedragen voor verwijdering van de gewraakte opmerkingen, onder andere door me te vragen of ik weet waar ik het over heb als de naam Huub Stapel valt. Daarop werd de "discussie" afgebroken. Kleuske (overleg) 27 sep 2015 14:31 (CEST)
Een wat onhandig verzoek, want er wordt nergens overlegd. Jan Arkensteijn lijkt dus te bedoelen of iemand anders die gewraakte tekst even weg wil halen. Dat is niet de bedoeling van deze pagina. Bovendien. Iemand plaatste een kritische noot over een door Jan Arkensteijn veelvuldig aangehaalde auteur. Als Jan het niet eens is met de vegelijking met Stapel, dan zou hij zich daarop hebben kunnen richten. Hij verwijderde echter de hele kritische noot. Da's lekker handig als die kritiek je gewoon niet zo goed van pas komt. Gewoon laten staan dus. En volgens mij is er op een overlegpagina best veel toegestaan. Als iemand denkt dat Helsloot plagieert, of in elk geval zichzelf vaak overschrijft, dan mag dat vermoeden gewoon geuit worden als het erom gaat of die auteur een betrouwbare bron voor het artikel is. Ik zie de overdrijving van de vergelijking met Stapel hier eerder als een stijlfiguur, en vond hem eerlijk gezegd wel grappig. WIKIKLAAS overleg 27 sep 2015 15:46 (CEST)
Wikiklaas, ik hád het stuk verwijderd. Wikipedia is er niet voor om door een anoniem iemand die niet actief is op Wikipedia te beschuldigen van fraude. Jan Arkesteijn (overleg) 27 sep 2015 20:28 (CEST)
Dat had ik wel gezien. En Kleuske zette het (naar mijn mening terecht) weer terug. Léés je verder ook wel wat anderen schrijven? Ik schreef dat het onzin is om een compleet stuk te verwijderen waarin iemand betoogt dat een auteur niet zo betrouwbaar is, als het je alleen maar gaat om het stukje waarin de vergelijking met Stapel wordt gemaakt. Jij lijkt hier nu te betogen dat het überhaupt verboden is om de degelijkheid van een auteur in twijfel te trekken. Volgens mij is het nou juist essentieel dat zulks wél gebeurt als er gerede twijfel over iemands degelijkheid bestaat. Helsloot was volgens minstens één gebruiker dus niet zo'n betrouwbare bron als waar jij hem steeds voor hield. Dan MOET die gebruiker dat juist melden. Aan jou om dat te logenstraffen, zoals ook Kleuske al aangaf. Dat doe je niet door de bewering maar in z'n geheel te verwijderen. WIKIKLAAS overleg 27 sep 2015 20:59 (CEST)
Nee, het gaat er om dat iemand die anoniem is en geen argumenten aandraagt iemand die hier niet aktief is beschuldigt van fraude! Dat hoort hier niet. Jan Arkesteijn (overleg) 27 sep 2015 21:06 (CEST)
Dat hoort niet in de artikelruimte, maar juist op de overlegpagina. Dat de anoniem er naast zit (zou kunnen, weet ik niet) kan dan op diezelfde overlegpagina worden weerlegd, zodat de lezer zijn eigen conclusies kan trekken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Edoderoo (overleg · bijdragen) 27 sep 2015 21:09 (CEST)
Goed jij je zin: Edoderoo pleegt fraude. Jan Arkesteijn (overleg) 27 sep 2015 21:14 (CEST)
Kun je dat met een bron onderbouwen? Nietanoniem (overleg) 28 sep 2015 08:35 (CEST)
Op die manier maak je inderdaad vooral jezelf belachelijk. Wat de anonieme gebruiker (van wie we volgens mij trouwens gewoon weten wie het is) deed, was meer: die gaf ook aan wat het probleem is: Helsloot citeert graag zichzelf! Als jij werkelijk in staat was geweest om een zinvol debat te voeren, dan had je gevraagd om een onderbouwing daarvan: geef eens een voorbeeld. Dat deed je niet; je verwijderde domweg wat jou niet welgevallig was. Daarmee bracht je eigenlijk vooral jezelf schade toe. WIKIKLAAS overleg 27 sep 2015 22:20 (CEST)
Wie is dat dan? Gevraagd aan wie? Domweg? Iemand (anoniem) beschuldigt iemand anders van fraude. Hoe moet die zich verdedigen? Of moet ik dat doen? Waar slaat dit op? Jan Arkesteijn (overleg) 27 sep 2015 23:51 (CEST)
Je stelt gewoon onder de verdachtmaking een vraag. Daarin vraag je om een bron. Het is tenslotte een overlegpagina. Als de anoniem niet terugkeert en/of geen bron kan geven, is zijn verdachtmaking onterecht. Maar dan kan zijn eerdere stelling nog steeds blijven staan omdat dan uit de context blijkt dat die niet klopt. Nietanoniem (overleg) 28 sep 2015 08:34 (CEST)
Precies! Je stelt gewoon onder die anonieme bijdrage een vraag (aan de anoniem natuurlijk) of die de bewering dat Helsloot zichzelf graag citeert kan staven. Met enkele voorbeelden of met een verwijzing naar iemand die goed in het onderwerp thuis is en dat elders heeft opgemerkt. Als je slechts bezwaar hebt tegen de vergelijking met Stapel, en je haalt dan het hele stuk kritiek weg, dan noem ik dat inderdaad domweg, want dat sloeg nergens op. Wat hier werkelijk aan de hand is, Jan Arkesteijn, is dat iemand ernstige twijfel uit over de betrouwbaarheid van een bron waar al jouw eigen bijdragen zwaar op leunen. Dat mag je onprettig vinden, maar je kunt er niet zomaar aan voorbijgaan en de aandacht afleiden door naar de beschuldiging van fraude te wijzen. De essentie is dat van jouw bron wordt gezegd dat die niet deugt. Ga daar nou eens op in. Op die overlegpagina zelf bij voorkeur. WIKIKLAAS overleg 28 sep 2015 14:44 (CEST)
Ik kan mij nog herinneren dat de Italiaanse Wikipedia een hele dag op zwart ging, omdat één man (ene Silvio B.) graag wilde bepalen wat er wel, en wat vooral niet op internet bepraat mocht worden. Maar zoals jij het nu stelt, moeten we dat op Wikipedia dus eerst aan ene Jan A. gaan vragen? Ik vrees dat je hierbij overvraagt, en gezien je reactie(s), meen jij jezelf in de postitie te zien die dat rechtvaardigt? Dan kun je mij wel simpelweg in de hoek zetten als fraudeur, maar daarmee zet je vooral jezelf te kakken. Je wilt hier alles in je eentje bedisselen, en wie geen stroop om jouw mond smeert krijgt een jij-bak voor de voeten geworpen. Dat is natuurlijk géén samenwerken. ed0verleg 28 sep 2015 10:06 (CEST)
Teleurstellend. Kennelijk mag iemand, als hij het op een overlegpagina doet, ongemotiveerde diepgravende zwaarwegende beschuldigingen uiten ten aanzien van onderzoeker die hier niet actief is. Jullie kunnen wel aanvoeren dat je dan om motivatie of bronnen moet vragen, maar dit is een anonieme gebruiker die misschien nooit meer terugkomt. Het tegenstrijdige van alles is, dat als ik doe wat hij doet ten aanzien van Edo, die wel de pijn voelt, maar niet tot de conclusie komt dat die anoniem veel te ver gaat. Sjoerd de Bruin vraagt om deze discussie op een betere plek voort te zetten. Ik heb het gevoel dat er nu te weinig mensen hun licht op hebben laten schijnen. Jan Arkesteijn (overleg) 30 sep 2015 11:40 (CEST)

einde gekopieerd deel
Het is volgens mij heel simpel. Jan Arkesteijn baseert verschillende van zijn bijdragen (te weten die over Zwarte Piet) op Helsloot. Een anonieme gebruiker die bekend is met het oeuvre van Helsloot merkt daarover op dat Helsloot zelf beslist bevooroordeeld in die discussie staat, en dat hij er niet vies van is om zichzelf daarbij telkens aan te halen, wat in zo'n debat weinig kies is. Er is dus gerede twijfel over de betrouwbaarheid van de door Jan Arkesteijn gebruikte bron. Het is volgens mij juist uitstekend dat die anonieme medewerker dat meldt. Alles wat Jan Arkesteijn hoeft te doen is de bewering ontkrachten, of de anonieme medewerker vragen om een verdere onderbouwing. Het is ronduit onzin, en zou voor de encyclopedie heel slecht zijn, als van twijfelachtige bronnen niet opgemerkt mocht worden dat ze minder goed bruikbaar zijn. Jan Arkesteijn kaart hier volgens mij een niet bestaand probleem aan. WIKIKLAAS overleg 30 sep 2015 14:09 (CEST)

Ongepast off topic bericht naar het achterkamertje

Gebruikmaken van het sjabloon Citeer web in het artikel Lijst van personen overleden in 2015[bewerken]

Sinds 19 augustus j.l. voeg ik overledenen toe aan de pagina Lijst van personen overleden in 2015 en voor het vermelden van de verifieerbare bron van het feit van overlijden van de persoon gebruik ik dan het {{citeer web}}-sjabloon. Vandaag werden al mijn toevoegingen van dit sjabloon aan de pagina ongedaan gemaakt. Ik heb de gebruiker op de overlegpagina gevraagd waarom hij dit doet maar ik krijg enkel een voor mij niet verifieerbaar antwoord van "Zo doen we het al tien jaar overal op alle overledenlijsten" en "dat moet je aan de gemeenschap vragen. Ik heb het niet bedacht." zonder een echte reden waarom ik dat sjabloon niet mag gebruiken. Ik heb gevraagd waar ik dit besluit kan nalezen maar ook daar krijg ik geen bevredigend antwoord op, "Als je het anders wil gaan doen, leg het dan voor aan de gemeenschap en pas daarna alle 20.000 links aan". Is dit echt zo of mag ik wel gewoon bij nieuwe toevoegingen gebruikmaken van het sjabloon? Hoe denken anderen hierover? Alice2Alice (overleg) 30 sep 2015 15:49 (CEST)

Zoals Gebruiker:ErikvanB al aangaf wordt al tien jaar dit sjabloon op dit soort pagina's niet gebruikt, en dus is het niet wenselijk plotseling, omdat 1 gebruiker dat gebruikt, het in al die lijsten te gaan wijzigen. Daarnaast is dat sjabloon een onding en omslachtig en wordt het (daarom?!) veelal niet gebruikt. Het gebruik van twee verschillende sjablonen op 1 pagina is evenmin gewenst. Paul Brussel (overleg) 30 sep 2015 15:52 (CEST)
Dit is een duidelijk voorbeeld waarom het zo irritant is om te werken aan de Nederlandstalige Wikipedia. De lezer zou het heel prettig vinden als alles hetzelfde zou werken en dat dingen een beetje op elkaar leken. Maar nee, er zijn hier wel honderd manieren om aan bronvermelding te doen die dan ook weer op honderd manieren kunnen worden weergeven onderaan het artikel. Maar de gemeenschap houdt liever de status cuo in stand, waardoor je eigenlijk deze bewerkingen als WP:BTNI kan terugdraaien. Wat zou het heerlijk zijn als we alles eens op dezelfde manier deden... Sjoerd de Bruin (overleg) 30 sep 2015 15:55 (CEST)
Wat een kul-antwoord is dit weer, nee niet dat van Sjoerddebruin, iedereen mag op zijn manier werken en dus mag Alice2Alice gewoon dat sjabloon gebruiken. Toen ik begon met bewerken gebruikte ik nooit dat sjabloon, nu wel omdat het netter staat, moet ik dan maar alle heraldische artikelen weer terugdraaien naar de manier zonder sjabloon? Omdat ik ooit zonder begonnen ben? Eenduidigheid is geen vereiste en dus mag elke toevoeging met of zonder sjabloon gedaan worden. Hoe lelijk je die of die versie dan ook vindt. Dqfn13 (overleg) 30 sep 2015 16:03 (CEST)
Ik sluit me hierbij aan. Wat een gezeur om niets (van Paul Brussel, wel te verstaan) . De Wikischim (overleg) 30 sep 2015 16:15 (CEST)
Ik erger me al tijden aan de veelheid aan "citeer"-sjablonen die we hebben, met name omdat in elk sjabloon de parameters voor wat in feite dezelfde gegevens zijn toch van elkaar verschillen, bijvoorbeeld voornaam en achternaam van auteurs, de manier waarop meerdere auteurs worden vermeld, de titel van een artikel, de titel van een werk (tijdschrift, serie of boek), het paginanummer, noem maar op. En dan geven ze ook nog allemaal een verschillend formaat mee als de titel eenmaal in de appendix wordt getoond. Ik zie door de bomen het bos niet meer, en gebruik daarom vaak maar helemaal geen sjabloon. Ik heb al eens aan Romaine graagd of hier eenvoudig wat aan te doen zou zijn. Dat is het niet. Die citeersjablonen worden zo veel gebruikt dat het ook een heidens karwei wordt om ze allemaal netjes om te bouwen naar sjablonen met gestandaardiseerde velden en gestandaardiseerde output. Ik ben voor mezelf al eens begonnen om enkele sjablonen ({{citeer web}}, {{citeer boek}} en {{citeer tijdschrift}}) naast elkaar te leggen en te zien of ik daar eenheid in kon brengen. Zelfs voor deze drie was het al erg ingewikkeld. Een extra complicerende factor is dat het handig zou zijn om citeer-sjablonen van anderstalige versies (en dan bedoel ik eigenlijk specifiek de Engelstalige) over te kunnen nemen zonder alle parameters te hoeven hernoemen. Ze mogen dan wel andere namen hebben (daar is in de definitie van een sjabloon eenvoudig een mouw aan te passen) maar alle relevante parameters moeten wel een-op-een overgenomen worden. Zolang het bij ons zo'n puinhoop is, heeft het ook weinig zin om te gaan bakkeleien welk sjabloon er nou het best gebruikt kan worden. Wat ik zeker een heel slecht idee vind is om bestaande referenties die al goed werken, om te bouwen naar een ander sjabloon. Zoiets lijkt me pas aan de orde als er eens grote opruiming wordt gehouden in onze citeersjablonen. WIKIKLAAS overleg 30 sep 2015 16:45 (CEST)
Op de OP van de lijst werd gesteld dat het {{citeer web}}-sjabloon handiger zou zijn om dode links terug te vinden in het internet archive. Als ik het verschil bekijk, dan is de daarvoor benodigde infomatie in beide versies volledig voorhanden, dus ook dat maakt al niet uit. WIKIKLAAS overleg 30 sep 2015 17:39 (CEST)
Ik heb wel eens naar dat {{citeer web}}-sjabloon gekeken en ik begrijp er niets van. Hoef ik het als technofoob dan alsjeblieft niet te gebruiken? Sijtze Reurich (overleg) 30 sep 2015 19:23 (CEST)
De Visual Editor is je vriend. Voeg een citaat in en je krijgt een aantal invoervelden en je hoeft je niet druk te maken over alle slingerhaakjes en verticale streepjes. VE heeft een leercurve maar als je een beetje gewend bent werkt het best prettig. Groet Balko Kabo (overleg) 30 sep 2015 22:55 (CEST)
Ondergetekende vindt VE weer een onding. Dan liever een gecompliceerd sjabloon in wat voor taal dan ook. Ik ben eigenlijk benieuwd naar een reactie van onze sjablonendeskundige <<ping  Klaas `Z4␟` V:  1 okt 2015 10:51 (CEST)
Mag ik de conclusie trekken dat het gebruikmaken van het citeer web sjabloon is toegestaan en dat ik dit mag toepassen op de pagina Lijst van personen overleden in 2015 bij de links die ik zelf toevoeg zonder dat ik verplicht ben alle links die door anderen toegevoegd worden ook van dit sjabloon te voorzien? Alice2Alice (overleg) 1 okt 2015 11:14 (CEST)
Kort door de bocht: we hebben dat sjabloon, dus je mag het gebruiken. Je hebt inmiddels ook gemerkt dat je daarmee irritatie opwekte, omdat het op die bewuste pagina ongebruikelijk was om referenties op te geven met behulp van dat sjabloon. Het is zeer de vraag of je er dan wel verstandig aan doet om toch precies te doen wat je zelf graag wilt, deze discussie aan te grijpen om je eigen gelijk te halen, en de irritatie nog een beetje op te voeren. Het zou wel veel over jezelf zeggen als je nu op die pagina weer overal het {{citeer web}}-sjabloon gaat neerzetten waar nu een manier van refereren staat die voor die pagina tot nu toe gebruikelijk is. Als je graag mensen tegen de haren instrijkt, dan is dit een heel probate manier om dat te doen. WIKIKLAAS overleg 1 okt 2015 11:22 (CEST)
Er zijn verschillende meningen. De gebruikers Sjoerd de Bruin, Dqfn13 en De Wikischim zeggen, als ik het goed interpreteer, in feite dat het toepassen van het sjabloon door mij is toegestaan. Uit wat jij (Wikiklaas) hebt geschreven concludeerde ik dat er volgens jou geen links moeten worden gewijzigd als ze de correcte informatie tonen en werken. Ik heb zelf ook geen links gewijzigd die anderen hebben toegevoegd. Als ik zelf personen toevoeg aan de pagina en daarbij een nieuwe bron vermeldt dan pas ik zelf dit sjabloon toe. Een andere gebruiker heeft juist mijn links aangepast terwijl er in feite niets mis mee was. Ik wil zeker niet mensen irriteren. Ik heb nog niet zo lang geleden een account aangemaakt om een constructieve bijdrage te leveren aan Wikipedia. Ik begrijp heel goed dat wat ik toevoeg een discussie kan opleveren en als dat het geval is wil ik graag op basis van argumenten erover discussiëren. Mijn vraag hier in de kroeg heb ik dan ook toegevoegd omdat de gebruiker die mijn links heeft aangepast niet wilde discussiëren op basis van argumenten. Nog even voor de duidelijkheid: ik vraag niet om toestemming om links die door anderen zijn toegevoegd van het citeer web sjabloon te mogen voorzien; ik vraag juist om toestemming om zelf dit sjabloon te mogen toepassen op de links die ik toevoeg. Alice2Alice (overleg) 1 okt 2015 11:48 (CEST)
Mijn vraag aan jou: waarom nu opeens anders doen? Het is een sjabloon wat meer fouten (meer codes, dus voor leken moeilijker aan te passen) met zich mee zal brengen, het verandert niets aan de bron, en het maakt de pagina zwaarder (in bytes, dus voor mensen met oudere software of langzaam mobiel internet moeilijker te openen). An sich doe je niets fout, maar mijn mening is dat een pagina die op 1 manier opgezet is het duidelijkst is en het makkelijkst te lezen en bewerken is. 84.107.129.146 1 okt 2015 12:41 (CEST)
Dat is weer een andere vraag maar natuurlijk prima dat je deze stelt. Ik principe doe ik dit niet "opeens" anders maar ik ben nieuw op Wikipedia en heb me ingelezen op bronvermelding en bekeken hoe het toegepast kon worden. Mijn persoonlijke conclusie is dat {{citeer web}} binnen de ref-tag meer informatie oplevert doordat naast de titel en de URL ook de datum, uitgever, datum dat de link voor het laatst bezocht is, auteur en taal makkelijk kunnen worden getoond bij elke link. Alice2Alice (overleg) 1 okt 2015 12:56 (CEST)
Je wilt kennelijk per se je gelijk halen. Nergens voor nodig. Er is geen reden om het op die lijst van overleden personen ineens anders te gaan doen. Als je naar deze diff kijkt, dan zie je dat in jouw versie uitgever en bezochtdatum vermeld werden. Hoe belangrijk de uitgever is voor het terugvinden van de informatie als een link eenmaal dood is, is zeer de vraag. Ik denk van niet, netzomin als het noemen van de uitgever überhaupt iets toevoegt aan een van het internet geciteerde referentie. De bezochtdatum kan vrij eenvoudig op een andere manier worden toegevoegd, maar ligt bij die lijst van overleden personen nogal voor de hand: kort na het overlijden doorgaans. Prima als je je inleest wanneer je een voor jou nieuwe techniek gaat gebruiken. Maar als iemand je er dan op attendeert dat je afwijkt van de gewoonte in een lijst die je bewerkt, dan kun je je ook realiseren dat je nog vrij nieuw bent en dat het misschien toch net even anders werkt dan je had begrepen. Waarom zoveel misbaar gemaakt en waarom per se je eigen zin willen doordrukken? Er zijn immers vele wegen die naar Rome leiden. Waarom dan niet gewoon de weg van de minste weerstand gekozen? WIKIKLAAS overleg 1 okt 2015 13:11 (CEST)

Verkiezing Arbitragecommissie oktober[bewerken]

Beste allen,

Vanaf 1 oktober a.s. om 18u00 is het mogelijk je kandidaat te stellen voor de verkiezingen van de Arbitragecommissie. Bij de verkiezing in september werd enkel RonnieV verkozen, waardoor de Arbitragecommissie vanaf morgen maar uit vier leden meer bestaat. Daarom ook graag van mijn kant uit een warme oproep om je kandidaat te stellen, aangezien ik uit eigen ervaring weet hoe aangenaam het is om met een voltallige Arbitragecommissie te kunnen werken.

Ik hoop vele aanmeldingen te mogen ontvangen!

De coördinator, Kthoelen Flag of Finland (bordered).svg (Overleg) 30 sep 2015 17:12 (CEST)

In artikel 3 lid 14 van de reglementen van de arbcom staat [4]: "Gedurende de periode dat de Arbitragecommissie minder dan zeven leden telt, blijft zij in functie, tenzij zij zelf besluit dat zij te weinig leden heeft om nog goed te kunnen functioneren; in dat geval schort zij haar werkzaamheden op totdat het aantal leden voldoende is aangevuld." We zullen binnenkort wel merken of er gebruik gemaakt gaat worden van dat artikel. Hoe dan ook, wat extra leden zou wel beter zijn. - Robotje (overleg) 30 sep 2015 17:41 (CEST)

nbsp na elkaar[bewerken]

 • Er is een andere manier om niet tussen twee woorden met een spatie ertussen een regel af te breken dan met nbsp. Het bestaat uit een begin- en een eindcommando. De vraag is dat iemand dat hier opschrijft, of op mijn overlegpagina nog beter, dan weet ik het weer. Bijvoorbeeld 12 miljard euro komt op dezelfde regel en de spaties blijven te zien.
 • Volgens mij kijkt de compiler eerst naar nbsp en dan pas naar nowiki, want met een nowiki kan ik een nbsp niet afschermeen.

ChristiaanPR (overleg) 30 sep 2015 23:44 (CEST)

Beste ChristiaanPR, Doel je op Sjabloon:Nowrap, te gebruiken als {{nowrap|12 miljard euro}}?
&nbsp; betekent voor de computer dat er een aaneengesloten reeks tekens volgt. nowiki schakelt de compiler van wikipedia uit, niet de html-weergave van de door de gebruiker gebruikte weergavesoftware.
Voel je vrij dit naar je OP te kopiëren, maar door hier te antwoorden, kan iedereen zien dat er al een antwoord is. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 1 okt 2015 00:02 (CEST)

Oud Polytechnische school pand in Delft[bewerken]

Pand nr 8

Ik heb de Delfse geschiedenis van het pand nr 8 bekeken. Klopt dit dat het de oorspronkelijke TU Delft was, in de verschillende gedaantes. Op deze locatie staat nu de UNESCO The Institude for Water Education. Wanneer is het oude pand gesloopt? Wie kan er meer over vertellen? By the way: Je ziet nog de oude stoomtramlijn. Het moet leuk geweest zijn met een stoomtram in de smalle straten.Smiley.toerist (overleg) 1 okt 2015 11:09 (CEST)

Er staat nog een gebouw van de PS in Delft, maar of dat het originele is, weet ik niet. Dat is mogelijk Oude Delft 95. Het was inderdaad de voorloper van de TU. Sander1453 (overleg) 1 okt 2015 12:35 (CEST)
Ik denk dat het over hetzelfde gebouw gaat: het nummer 8 op de kaart hiernaast staat volgens mij niet op een pand, maar op een binnenplaats, aan de achterzijde van het pand Oude Delft 95. Mvg, Trewal 1 okt 2015 12:50 (CEST)
Het nummer slaat op het hele complex die dubbel gearceerd is, met een binnenplaats. Bij alle dubbel gearceerde gebouwen staat ofwel een uitleg nummer of in tekst wat het is. Een onderdeel van de complex zoals in Oude Delft 95 kan blijven staan. Het zou ook kunnen zijn dat het oude complex op zijn beurt een combinatie van oude huizen en nieuwbouw. In de ruimte tussen de Smidsteeg en Poppesteeg (die nog bestaan) is er ook nog nummer 18, het kantongerecht.Smiley.toerist (overleg) 1 okt 2015 23:56 (CEST)

Vrouwenonderwerpen[bewerken]

Meestal neem ik die klaagzang over de achteruitgang van Wikimedia met bakken zout. Laatst wilde ik een leuk weetje invoeren over het invoeren van het Franse vrouwenstemrecht die wettelijk goedgekeurd is in tijdelijk parlement in Algiers, Algerije tijdens de oorlog. (zie en-france-les-femmes-obtiennent-le-droit-de vote:1944 aanpassing wet, eerste verkiezing in 1945, vrouwen in senaat in 1946). De schrik sloeg mij om het hart wanneer ik echter de artikelen Vrouwenkiesrecht en Vrouwenemancipatie onder ogen kreeg. Wat een troep. Ik had tenminste een lijst verwacht van alle landen van wanneer vrouwen kiesrecht kregen. En in vrouwenemancipatie wordt het vrouwenkiesrecht niet eens vermeld in de tekst! Met zo iets kan ik begrijpen dat er weinig vrouwen schrijven in Wikimedia. Dit moet dringend eerst aangepakt worden voordat het gebrek aan artikelen over de mode aan de orde komt. Kiesrecht is trouwens ook zeer summier: Je moet op zijn minst de beperkte stemrechten behandelen voor alleen grondbezitters of belastingbetalers.Smiley.toerist (overleg) 1 okt 2015 11:58 (CEST)

Het artikel vrouwenstemrecht kan worden uitgebreid aan de hand van het Duits- (redelijk algemeen), Engels- (heeft voor elk land een kort stukje!) en Franstalige artikel (geeft een mooi chronologisch overzicht), die bovendien allen voorzien zijn van referenties. Mvg., Evil berry (overleg) 1 okt 2015 12:19 (CEST)
Over vrouwenemancipatie: wat betekent Rond 1977 moesten scholen voor specifieke mannenopleidingen ook voor meisjes/vrouwen toegankelijk geworden nou eigenlijk precies? Verder vind ik dat er in het betrokken artikel naar verhouding wel erg veel aandacht gaat naar de observaties van een paar individuele personen (Alexis de Tocqueville, ene Couprie). Dan zie ik ook nog deze formulering: ...dat zij geïrriteerd zijn over dat mannen de rommel niet opruimen. Ik ben welhaast geneigd te denken dat hier het beste van voren af aan kan worden begonnen. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 12:40 (CEST)
"Rond 1977"? Was dat niet een eeuw eerder? Zie o.a. Aletta Jacobs en Anna Wolterbeek. RONN (overleg) 1 okt 2015 20:20 (CEST) PS Op 10 oktober is er weer een 'gendergap-schrijfmiddag' op het kantoor van Wikimedia in Utrecht. Je bent welkom!
Universiteiten waren er (aanzienlijk) eerder bij, maar de LTS was kennelijk toch echt alleen voor jongens tot ca. 1977 (heb er nog geen exact jaartal voor kunnen vinden, maar het is 'een paar jaar' vóór 1980 geweest: [5]). Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:38 (CEST)
Nu een weetje van gemaakt (onder maatschappij).Smiley.toerist (overleg) 5 okt 2015 14:57 (CEST)

Algiers[bewerken]

Om dat weetje over vrouwenstemrecht in Frankrijk die in Algiers is aangenomen door het tijdelijk Frans parlement klaar te krijgen, moest ik wel de ingewikkelde en lange geschiedenis van de stad Algiers invullen en samenvatten. (Alleen het tijdelijk Franse parlement vermelden tijdens de Tweede Wereldoorlog kan je niet doen) Ik moet nog veel bronnen toevoegen, (gelukkig is de Franse Wikipedia vrij uitgebreid, maar de islamistische geschiedenis is een doolhof voor de leek) maar ik kwam de volgende bron tegen waar ik mijn twijfels heb: crethiplethi.com: In 700 wordt Algiers (hoofdstad van Algerije) veroverd door de moslimlegers en is het christendom verdwenen in Noord Afrika. Ik heb geen twijfels over de vermelde feiten, maar het is wel een website met een agenda en ik heb mijn twijfels over de duiding en/of ze de feiten weglaten die hun stellingen niet welgevallig zijn.Smiley.toerist (overleg) 3 okt 2015 01:53 (CEST)

Geschiedenishoofdstuk is nu afgerond maar heeft waarschijnlijk een taalpoets nodig.Smiley.toerist (overleg) 3 okt 2015 14:43 (CEST)
Volgens andere bronnen nam de Islam geleidelijk over de eeuwen heen het christelijk geloof over bij de Berberstammen langs de Noord Afrikaanse kust. Het christendom was na de invasie dus niet gelijk over.Smiley.toerist (overleg) 4 okt 2015 00:24 (CEST)

Reces Arbitragecommissie[bewerken]

Bij de recente verkiezingen van de Arbitragecommissie werd slechts één van de vier vrijgekomen zetels ingevuld. De Arbitragecommissie ziet zich niet bij machte om met slechts vier leden optimaal te functioneren en kondigt bij dezen een reces aan tot de commissie met voldoende leden is aangevuld. Zoals gebruikelijk zullen deblokkadeverzoeken en reeds lopende zaken nog steeds behandeld worden. Nieuwe zaken die geen deblokkadeverzoeken zijn zullen echter pas behandeld worden na dit reces.

De Arbitragecommissie, 1 okt 2015 13:29 (CEST)

Afgeschaft?[bewerken]

Het is 1 oktober 2015 in de namiddag en de Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus is nog steeds niet opgestart. Zijn de betreffende moderatoren stilzwijgend herbevestigd of is er een kink in de kabel? Sonuwe () 1 okt 2015 15:13 (CEST)

Heb je haast ofzo? Het zou misschien ook zo kunnen zijn dat het aan de aandacht van de actieve moderatoren is ontsnapt. Er zijn vele taken die door de actieve moderatoren soms wel wekenlang te laat afgehandeld worden. Te beoordelen pagina's, is het meest in het oog springende geval, maar te beoordelen sjablonen en -categorieën zijn beide al maandenlang te laat. Kortom: er zijn meer actieve moderatoren nodig. Dqfn13 (overleg) 1 okt 2015 15:24 (CEST)
Of ze kunnen zich wat minder bemoeien met pagina's waar ze geen kaas van gegeten hebben en er zeker geen bewerkingsoorlogen gaan voeren. Dan komt er automatisch meer tijd vrij om de belangrijkere dingen uit te voeren. Sonuwe () 1 okt 2015 15:29 (CEST)
De herbevestigingsprocedure voor moderatoren wordt toch niet door moderatoren zelf gecoördineerd, maar door een steward? Mvg, Trewal 1 okt 2015 15:37 (CEST)
Nee, door een bureaucraat. Maar daar is, net zoals bij de moderatoren, een onderbezetting. Sjoerd de Bruin (overleg) 1 okt 2015 15:40 (CEST)
Enkel de arbcomverkiezing is specifiek een taak voor bureaucraten. De herbevestiging is geen taak van de bureaucraten, het is een taak van de gehele gemeenschap. Mvg, Taketa (overleg) 1 okt 2015 18:40 (CEST)
Ja, daarmee was ik denk ik in de war. Sjoerd de Bruin (overleg) 1 okt 2015 18:45 (CEST)
Dat kan uiteraard nooit een argument zijn. De herbevestigingsprocedure is hier standaard op 1 maart en 1 oktober, daar kan niet zomaar van worden afgeweken omdat alle stewardsbureaucraten net even met reces zijn oid. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 15:48 (CEST)
Dat het in de verleden op de eerste van de maand begon, houdt niet in dat het op de eerste van de maand moet beginnen. Het reglement zegt dat het in oktober moet gebeuren - dus het zal in oktober gebeuren. Ik snap dat je staat te springen om je steun aan onze moderatoren te geven, maar het wordt deze keer blijkbaar net wat later in de maand. Spannend he? CaAl (overleg) 1 okt 2015 15:52 (CEST)
Ik meende dat het standaard de eerste dag van de maand begon, maar vooruit, ik kan me daarin op zich vergissen. Mag ik er voorts aan herinneren dat de procedure in totaal 14 dagen duurt? Betekent dat het uiterlijk de 17e echt moet beginnen. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 15:57 (CEST)
Moeten is dwang. Vergaat de wereld op 18 oktober? ed0verleg 1 okt 2015 16:02 (CEST)
In de regelingen voor moderatoren staat niet vastgelegd dat de procedure twee weken moet duren (mogelijk elders wel), maar ik ga er inderdaad van uit dat hij wel twee weken zal duren en dus uiterlijk de 17e begint. CaAl (overleg) 1 okt 2015 16:02 (CEST)
Er staat in de regelingen eigenlijk helemaal niets, behalve dat hij gewoonlijk in oktober en april wordt gehouden. Er staat dus ook geen hard gebod dat de uitslag op 1 november bekend moet zijn. Althans, niet in de regelingen die ik tot nu toe heb gelezen. ed0verleg 1 okt 2015 16:14 (CEST)


Aan wie stel je de vraag, en van wie verwacht je dat dit hele circus wordt opgestart. Of waarom heb je het niet zelf gedaan, maar verwacht je van een ander dat die het doet? ed0verleg 1 okt 2015 15:38 (CEST)
Ik kan mij voorstellen dat Sonuwe bang is voor het resultaat wanneer er geen procedure plaats vind. Immers, geen enkele moderator heeft dan het vertrouwen gekregen en allen moetn dus hun bitje inleveren. Glimlach The Banner Overleg 1 okt 2015 15:42 (CEST)
De regelingen rond moderatoren zijn duidelijk: "De opiniepeilingen vinden tweemaal per jaar plaats, in oktober [..][en] in april". De maand duurt nog meer dan 30 dagen. De dubbele vraag "zijn de betreffende moderatoren stilzwijgend herbevestigd of is er een kink in de kabel" kan dus met een dubbele ontkenning, nee voor beide onderdelen, beantwoord worden. CaAl (overleg) 1 okt 2015 15:48 (CEST)
na bwc: Gelukkig werkt het niet zo, al kan ik mij voorstellen dat Sonuwe mij graag ziet vertrekken als moderator. Helaas voor hen die mij graag zien vertrekken ben ik pas over een half jaar weer aan de beurt. Dqfn13 (overleg) 1 okt 2015 15:50 (CEST)
ArbCom heeft de hoogste prioriteit.  Klaas `Z4␟` V:  1 okt 2015 16:05 (CEST)
Ach, die 1e ronde mag van mij toch wel overgeslagen worden. Ik stem enkel in de 2e ronde. Knipogende smiley Agora (overleg) 1 okt 2015 18:16 (CEST)
Tja bij de arbcom loopt het geen storm en bij de aanmelding voor nieuwe moddertorren ook niet. Ik ben wel bereid wat te doen, maar de mensen willen me niet. Dus aan mij licht het niet. Misschien tijd om de herbevestiging gewoon te stoppen en de drempels te verlagen? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 1 okt 2015 19:57 (CEST)
"maar de mensen willen me niet. Dus aan mij licht het niet" - een van deze twee stellingen kan niet kloppen, en ik vrees de tweede (te "licht" bevonden?). Paul Brussel (overleg) 1 okt 2015 20:30 (CEST)
Lech je bezwaren tegen sommige collegae eens uit.. Mensen als Waerth brengen een enorme hoeveelheid ervaring mee, kennis van zaken die weinig mensen beheersen. Wie veel verkast kan veel vertalen.  Klaas `Z4␟` V:  2 okt 2015 10:15 (CEST)
Hierbij wat speelgoed voor diegenen die iets zoeken achter het feit dat de procedure nog niet gestart is:
, Lasius.flavus.jpg
Annabel(overleg) 2 okt 2015 15:25 (CEST)

Coördinatie herbevestigingen[bewerken]

De herbevestigingen kunnen in principe door iedereen worden gecoördineerd, maar het spreekt voor zich dat in ieder geval de her te bevestigen moderatoren die rol niet vervullen. Idealiter wordt de coördinatie gedaan door een moderator die niet aan de beurt is en anders moet een niet-moderator het doen. In januari 2012 werd de herbevestiging bijvoorbeeld gecoördineerd door Wiki13, die toen geen moderator was. Het is natuurlijk wel handig om de bereidheid om te coördineren eerst aan te kondigen, zodat daarover geen misverstand of ophef ontstaat.

Ik heb zelf de herbevestigingen in het verleden een aantal keer gecoördineerd. In mijn gebruikersnaamruimte staan enkele hulpmiddelen: Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging (eerste ronde) kan worden gebruikt voor de inhoud van de herbevestigingspagina. De verdere invulling, zoals de toelichting en de regels bovenaan de pagina, kan worden overgenomen van oude herbevestigingspagina's, die op Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus gelinkt staan. Gebruiker:Mathonius/Herbevestigingsbericht (eerste ronde) kan worden gebruikt om de betrokken moderatoren te informeren. Voel je vrij om de in dat bericht vermelde begindatum te updaten. Daarnaast moet de herbevestiging op WP:M, WP:K en via het volglijstkader bekend worden gemaakt.

Tijdens de eerste ronde zal gewoonlijk over drie onderwerpen worden gediscussieerd: 1) de wenselijkheid van de eerste ronde; 2) de vraag of bezwaren definitief zijn of mogen worden ingetrokken; en 3) de vraag of bepaalde bezwaren door de coördinator mogen worden geschrapt, zoals bezwaren zonder toelichting of protestacties door bij iedereen bezwaar te maken. Bedenk daarom voor vraag 2 en 3 van tevoren welke regels je wil hanteren en vermeld die in de toelichting bovenaan de herbevestigingspagina.

Voor de tweede ronde heb ik Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging en Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging/Bericht (let op de datum) in mijn gebruikersnaamruimte staan.

Mocht iemand de handschoen willen oppakken: veel succes! Ik ben zelf ditmaal aan de beurt, maar laat het gerust weten als er vragen zijn. Mathonius 2 okt 2015 18:08 (CEST)

Een andere optie is een stemming te organiseren met als stelling: "de moderatorherverkiezingen dienen per direct afgeschaft te worden." Met een looptijd van veertien dagen kan het nog net voor de zeventiende. EvilFreD (overleg) 2 okt 2015 18:43 (CEST)
Voor Voor. Magere Hein (overleg) 2 okt 2015 19:30 (CEST)
Ammenooitniet. Dan zijn de kneuzen helemaal niet meer weg te krijgen, nu is het al moeilijk zat. The Banner Overleg 2 okt 2015 19:38 (CEST)
"de kneuzen"... En dan verwacht jij dat mensen jou direct serieus nemen. Pas gewoon ff op je taalgebruik. Dan maak je wat meer kans. Trijnstel (overleg) 2 okt 2015 19:51 (CEST)
Dit soort stupide uitingen (was er trouwens niet een arbcomuitspraak die er in jouw geval wat over zei?) van gebruikers die continu ongevraagd hun negativiteit in de ronde spuiten, zorgt er in ieder geval voor dat bij mij de behoefte om een herbevestiging te organiseren tot ver onder een nulpunt hebben laten dalen. Blijkbaar vindt jij het zo belangrijk dat de herbevestiging er komt (en blijkbaar ben je nog steeds in de veronderstelling dat jouw opvatting over de moderatoren een meerderheidsopvatting is)? Dan lijk je me de ideale kandidaat om deze rol op je te nemen. Mathonius heeft je handige linkjes gegeven, succes met de organisatie! CaAl (overleg) 2 okt 2015 21:58 (CEST)
Nee hoor, jullie hoeven mij niet serieus te nemen. Het interesseert mij niets hoe men over mij denkt. Ik handel gewoon op de wijze die volgens mij het beste is voor Wikipedia. Soms is met het daar mee eens, soms niet, soms heeft men voor mijn voorstellen/ideeën een teiltje nodig en soms raakt men in paniek en haalt prompt de ArbCom-uitspraak weer van stal. The Banner Overleg 2 okt 2015 23:37 (CEST)
Ik vond je vorige bijnaam toch leuker .... kon ik neurien ... en steeds hoor je de .... Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 2 okt 2015 23:46 (CEST)
Voor Voor idee van EvilFred. Is voor zeker voor dit moment gewoon veel beter, zodra er dan weer meer dan 75 moderators ofzo zijn (als dat ooit nog gebeurd) kan het wel weer worden ingevoerd. ARVER (overleg) 2 okt 2015 20:16 (CEST)
Ook Voor Voor dat idee. De herbevestiging wordt steeds vaker misbruikt om oude vetes op te rakelen in plaats van voor het beoordelen van de moderatoren. Michiel (overleg) 2 okt 2015 20:32 (CEST)
Tegen Tegen Sonuwe () 2 okt 2015 23:08 (CEST)
Ook Voor Voor afschaffen, maar nu zal EvilFred wel weer Tegen Tegen worden omdat hij het uit gewoonte nooit met mij eens is ;) Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 2 okt 2015 23:28 (CEST)
Daar ben ik ook wel Voor Voor. M.vr.gr. Brimz (overleg) 3 okt 2015 10:39 (CEST)
Ik ben voor afscaffen van ronde 1 om de procedure sneller af te wikkelen in bijvoorbeeld 1 week. Hoeven we pas op 24 oktober te starten met deze (on)gein.  Klaas `Z4␟` V:  3 okt 2015 11:53 (CEST)
Ik ben ervoor dat iemand die voornemens is om in de eerste ronde een nominatie te doen de coördinatie op zich neemt. (Het is vreemd om aan moderatoren te vragen hun eigen herbevestiging te regelen - je vraagt aan een terdoodveroordeelde ook niet om zelf de electrische stoel in elkaar te zetten.) Als niemand die coördinatie op zich neemt, is er blijkbaar niemand met de behoefte aan een eerste en tweede ronde en kunnen we de moderatoren per acclamatie herbevestigen. CaAl (overleg) 3 okt 2015 12:24 (CEST)
Al wordt de procedure ingezet als een soort executie (of onvrijwillige euthenasie), het is bepaald niet het eind van je leven - gelukkig :) -- een 'terdoodveroordeelde' van vorig jaar. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Effeietsanders (overleg · bijdragen) 3 okt 2015 12:31 (CEST)
Ik verkeer in de veronderstelling dat dit soort verkiezingen doorgaans door een bureaucraat (of hoger?) worden gecoördineerd. Zo niet een moderator die geen kandidaat is. Wellicht is het mogelijk een aparte verkiezingscommissie te benoemen?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 08:11 (CEST)
Ik heb hier een voorstel gedaan om de moderatorverkiezingen anders vorm te geven. Dat vervangt de eerste ronde door een beoordeling van de inzet van de moderator.
Wat de zittingsduur van moderatoren betreft, ik proef weerstand tegen een benoeming voor het leven. Ik denk daar een oplossing(srichting) voor te hebben:
 1. Iedere zes maanden (1 april en 1 oktober) worden alle moderatoren beoordeeld;
 2. Een moderator die minder dan vier maanden daarvoor is aangesteld, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;
 3. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 1000 bewerkingen heeft gedaan, minimaal twee nieuwe (en behouden) artikelen van een zekere omvang heeft geschreven en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;
 4. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 100 bewerkingen heeft gedaan en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, mag zich herkiesbaar stellen (de huidige tweede ronde). Bij voldoende steun (75%?) volgt een nieuw mandaat voor zes maanden;
 5. De overige moderatoren verliezen automatisch hun moderatorschap. Zij kunnen zich weer verkiesbaar stellen als zij verwachten wel inzet te kunnen leveren.
Als we daar nu een stemming over zouden houden om dat in twee stappen in te voeren (nu voor de mod's van wie het mandaat deze maand verloopt, in april voor de rest van de moderatoren. Ik wil vanavond wel 'even' kijken welke moderatoren onder welke categorie zouden vallen. Al lijkt het me eerlijker om na een stemming over wijziging van de beoordeling de moderatoren eerst de tijd te geven om van deze normen kennis te nemen, voordat we ze daarmee de maat gaan nemen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 13:03 (CEST)
Of ik moet het verkeerd begrijpen, maar voor gevoel word hierbij de drempel stukke hoger gelegd dan dat ie nu is, oftewel minder mensen die moderator willen worden of blijven. ARVER (overleg) 6 okt 2015 13:14 (CEST)
Effectief zou het betekenen dat actieve moderatoren geen herbevestiging meer krijgen en minder actieve krijgen dubbel zo veel herbevestigingen. Tegelijk worden nieuwe moderatoren pas na 10-12 maanden beoordeeld, ipv de huidige 6-12 maanden. Hiernaast zou het activiteitscriterium veranderen van 250 bijdragen per jaar naar 100 bijdragen +20 modhandelingen per half jaar, wat inderdaad een verzwaring is Als ingevoerd verwacht ik een verlies van een tiental moderatoren in een jaar of twee. Mvg, Taketa (overleg) 6 okt 2015 13:24 (CEST)
Mee eens. Dit lijkt mij echt geen vooruitgang. Bovendien: waarom zouden moderators minstens twee artikelen geschreven moeten hebben per half jaar? Er zijn mods die nooit artikelen schrijven en datzelfde geldt voor gewone gebruikers. Daarbij vind ik de eis van 250 bewerkingen per jaar toch eigenlijk al te zwaar... Liever heb ik gewoon helemaal geen herbevestigingen meer, maar enkel beoordelingsronden (zonder dat mensen knopjes kunnen verliezen). Bij veel commentaar in die ronde kan op basis daarvan altijd nog een afzettingsprocedure gestart worden, denk ik dan. Trijnstel (overleg) 6 okt 2015 14:08 (CEST)
Allereerst bedankt dat je er over nagedacht hebt en met een voorstel komt. Als dit systeem zou worden ingevoerd, kan het natuurlijk niet bij deze (her)bevestiging al gelden, aangezien moderatoren hiervan niet op de hoogte waren en je niet de spelregels kunt veranderen tijdens het spel om het maar even zo te zeggen. Wat betreft de nieuwe regels, ben ik het eens met de opmerkingen van Trijnstel, je moet niet willen dat moderatoren die bijvoorbeeld tijdelijk wat minder actief zijn opeens hun bitje verliezen. Mijn voorstel zou dan ook zijn om in de voorgaande zes maanden minimaal 100 bewerkingen heeft gedaan te veranderen in in de voorgaande twaalf maanden minimaal 250 bewerkingen heeft gedaan. Of een knopjesquotum een goed idee is, weet ik ook niet helemaal. Er zijn er nu al tien die daar voor het afgelopen halfjaar niet aan zouden voldoen, wat een daling van bijna 20% van het aantal moderatoren zou betekenen. Dat lijkt me onwenselijk. Sikjes (overleg) 6 okt 2015 16:47 (CEST)
Dat de invoering niet voor herbevestiging zou kunnen, ben ik direct met je eens, en gaf ik volgens mij ook al aan. Wat het knopjesgebruik betreft, wat is een moderator die de knopjes niet gebruikt meer dan een gewone gebruiker? In mijn ogen wordt iemand moderator omdat hij(zij) iets wil gaan doen waar knopjes voor nodig zijn. (Het is immers geen eretitel). De andere taken kan hij ook als gewone gebruiker. (Of zie ik hierbij iets essentieels over het hoofd?) En ja, op zich kan je de gemeenschap volgen door alleen te observeren wat er gebeurt zonder er zelf aan deel te nemen. Dan kom je niet aan de (vereiste) 100 bewerkingen in zes maanden (nog altijd minder dan de huidige 250 in 12 maanden, maar wel met een bredere spreiding. Nu kan iemand voor het activiteitscriterium een dag in het jaar 250 kleine wijzigingen doen en daarna 364 dagen mod zijn zonder iets te doen.) Maar is het heel vreemd dat een moderator ook binding met het project houdt? Overigens ben ik niet principieel tegen het hanteren van de norm 250 bewerkingen in 12 maanden.
Wat de nieuwe moderatoren betreft, daar zouden we iets op kunnen verzinnen als die tien maanden te lang gevonden wordt. Inderdaad geeft mijn voorstel iemand de ruimte om 10 maanden mod te zijn zonder dat hij beoordeelt wordt. De afzetprocedure kan nog altijd gebruikt worden als een (nieuwe) moderator niet aan de verwachtingen voldoet. Van een mod die net een week mod is, is het wat stellig om meteen 20 modacties te verwachten. Het lijkt mij sterk dat iemand die moderator wil worden verkozen wordt als hij in de voorgaande maanden geen activiteit op dit project heeft laten zien, dus voor die 100 bewerkingen ben ik niet echt bang. We zouden deze moderatoren eerder mee kunnen nemen in de beoordeling, met een gecorrigeerde waarde. Bijvoorbeeld 5 modacties per (hele) maand voor iemand die er minder dan vier maanden zit.
Wat het schrijven van nieuwe artikelen betreft, het doel van Wikipedia is het verzamelen van kennis en het vastleggen daarvan in artikelen. Door dit actief te doen, blijf je ook ervaren wat de gewone gebruiker ervaart bij zijn inzet voor Wikipedia. Daarmee wil ik geenszins zeggen dat zaken als vandalismebestrijding, allerlei klein onderhoud en andere werkzaamheden niet belangrijk zouden zijn. Overigens staat er nergens dat je nieuwe artikelen moet schrijven, alleen kan je door dat te doen voor automatische verlenging in aanmerking komen. Doe je het niet, dan kan je onder 4. vallen en 'gewoon' de herverkiezingsronde ingaan. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 18:45 (CEST)
Sommigen zijn niet goed in het schrijven van een heel artikel en delen hun kennis door kleine beetjes aan bestaande artikelen toe te voegen. Omdat een moderator niet goed kan schrijven, maar bijvoorbeeld wel regelmatig artikelen aanvult, wordt die toch "veroordeelt" tot de herverkiezingsronde terwijl die zich wel bezig houdt met het verzamelen en vastleggen van kennis. Ik ben dus tegen een criterium van x artikelen schrijven. Mbch331 (Overleg) 6 okt 2015 19:02 (CEST)
(na bwc) Die nieuwe artikelen moet je op die manier niet willen. Er zijn (aanstaande) moderators die bijvoorbeeld door een beperking moeite hebben om artikels te kunnen schrijven (denk aan mensen met dyslexie). Deze mensen zet je daar direct mee buiten spel om automatisch een verlenging te geven. Ze moeten dan elk half jaar een herbevestiging ondergaan en worden daarmee gestraft omdat ze dyslectisch zijn. Ook al zijn ze bijvoorbeeld ijzersterk in vandalismebestrijding en halen ze met gemak de 1000 bewerkingen. Ik ben het wel met je eens dat 20 mod-handelingen per half jaar wel een soort verplichting kan worden. Op die manier hou je tenslotte ook de moderators actief. En 20 handelingen zijn er niet zoveel. ARVER (overleg) 6 okt 2015 19:05 (CEST)
Die 20 handelingen zijn wel degelijk erg veel. Er zijn ook handelingen die uitsluitend door moderatoren gedaan mogen worden (denk aan het behouden van ter beoordeling voorgelegde artikelen/sjablonen/categorieën of het niet blokkeren van op regblok of ipblok voorgelegde gebruikers) en niet zichtbaar zijn in de automatische tellers. Als ik dus een artikel beoordeel wordt dat in de tellers getoond als ik het artikel verwijder, maar het wordt niet getoond als ik de beoordelingssessie verleng of als ik het artikel behoud. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 19:20 (CEST)
(na bwc) Het argument van dyslexie zou valide zijn als er zou staan dat de mod dat artikel volledig in zijn eentje geschreven zou moeten hebben. Er staat nergens in het voorstel dat anderen niet zouden mogen bijdragen aan dat artikel, bijvoorbeeld om het taalgebruik te verbeteren. Je zou de vraag kunnen stellen of je een echte banketbakker bent als je voortdurend alleen maar de bruidspaartjes op de top van een bruidstaart plaatst. Maar goed, als we voor of na regel 3. de volgende tussenvoegen: #. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 1500 bewerkingen heeft gedaan en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;, kom ik dan tegemoet aan deze bezwaren? En nogmaals, dit gaat alleen om het verkrijgen van vrijstelling van de (huidige) tweede ronde). Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 19:25 (CEST)
Ik vind het fijn dat er meegedacht wordt, maar ik mis wel iets essentieels: hoe trekken we meer nieuwe moderatoren aan? Want deze nieuwe regels zijn allemaal wel leuk en aardig, alleen lijkt het er op dit moment op dat we meer bureaucratie krijgen en meer moderatoren zullen verliezen. Maar uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er meer moderatoren bij komen - eigenlijk vind ik dat nog wel belangrijker. Ook dat is voor mij een van de redenen om de herbevestiging compleet af te schaffen. Zodat mensen zich wat gemakkelijker kandidaat durven te stellen en het moderatorschap eens gaan proberen. Het is allemaal niet zo eng of moeilijk. Maar hoe meer regels, richtlijnen en ronden er bij komen, wordt het dan bijna wel... Trijnstel (overleg) 6 okt 2015 19:59 (CEST)
Beste Trijnstel, Een van de dingen waar tegenaan gehikt lijkt te worden is de herverkiezing. Door actieve moderatoren automatisch een verlenging van hun mandaat te geven en voor de minder actieve moderatoren de eerste ronde af te schaffen, komt er in ieder geval minder ruimte voor het 'moderator bashen'.
Verder ben ik het met je eens dat het prettig zou zijn als er meer mensen bereid zijn om actief te worden in een van de rollen die we hier hebben. Bij de Arbitragecommisie is nu één kandidaat voor drie plaatsen, het aantal moderatoren staat op 50. Dat is veel hoger geweest, in een tijd dat Wikipedia minder artikelen had en minder geplaagd werd door vandalisme.
Is de sfeer hier op Wikipedia een oorzaak hiervan? Tja, het commentaar dat twee kandidaten bij de laatste AC-verkiezing kregen was af en toe om te huilen. De sfeer op nl-wiki is bij het recente Motivation-onderzoek door velen als ruzie-achtig en argwanend betiteld. Veel nieuwe bewerkers haken snel af of lopen zich te pletter tegen de muren van het Wikipedia-bastion. En houden ze het langer vol, dan blijken er veel plaatsen te zijn waar niet een inhoudelijk debat op argumenten wordt gevoerd, maar waar veel mensen lange tenen blijken te hebben en zich met allerlei snauwen denken te moeten verweren tegen iedereen die maar in de buurt van die tenen zou kunnen komen. Willen we de ontwikkelingen in de maatschappij bijhouden (de encyclopedie actueel houden) en ook ruimte bieden aan meer kennis, dan zal het aantal constructieve bewerkers omhoog moeten. Dat redden we niet met de huidige groep bewerkers, van wie mensen het na een tijd(je) wel gezien hebben of in ieder geval niet meer de productiviteit van het verleden halen. Het lijkt me echter verstandiger om die discussie niet te voeren onder het kopje over het organiseren van de herbevestigingen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 22:49 (CEST)

Alles goed en wel, maar zoals de vlag er nu bij hangt zijn de moderatoren die op de rol staan voor herbevestiging op 1 november gewoon hun bitje kwijt. Men heeft immers geen steun gekregen tijdens de herbevestiging, wat volgens de regels een vereiste is. The Banner Overleg 6 okt 2015 23:24 (CEST)

Ik ben zelf voor het kwijtraken van het bewerkbitje voor medewerkers die meerdere keren van gebruikersnaam zijn veranderd, maar dat terzijde. Waar haal je die wijshijd vandaan dat dit het geval zou zijn? Ik zou haast willen zeggen geen herbevestiging tot 1 november om jouw theorie uit te testen. Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 6 okt 2015 23:27 (CEST)
Misschien moet The Banner de kleine lettertjes van de regels nog eens doorlezen:
Samenvatting van de regels: "Moderatorschap wordt voor 1 jaar verleend. Na een jaar worden de andere gebruikers middels een peiling in staat gesteld, bij voorkeur gemotiveerd, bezwaren in te dienen tegen een moderator. Indien er minder dan vier bezwaren bestaan tegen een moderator, dan behoudt deze de status. Wanneer er vier of meer bezwaren zijn, dan verliest de moderator de moderator-status indien minder dan 75% steunbetuigingen zijn ontvangen. Er is geen eis aan het minimaal aantal steunbetuigers verbonden. Het betreft geen stemming, maar een peiling waarin men onvrede tot uitdrukking kan brengen. Het doel is enerzijds om een stemming, waaraan zonodig iedereen moet meedoen, te vermijden (als er namelijk geen bezwaren zijn, dan hoeft er ook geen steun betuigd worden) [...]"
De vereiste steun is pas iets wat in de tweede ronde vereist is en die tweede ronde is alleen van belang voor moderatoren tegen wie in de eerste ronde vier of meer bezwaren zijn geuit. Als niemand van de gemeenschap de moeite neemt om een peiling te coördineren, dan is er geen eerste ronde, en dan is er ook geen enkele moderator die in de eerste ronde vier of meer bezwaren heeft gekregen. Alle moderatoren behouden dan automatisch de status, volgens de regels. Want als er in de eerste ronde minder dan vier bezwaren bestaan tegen een moderator, dan behoudt deze de status. Geen bezwaren? Dan geen tweede ronde om steun te peilen en dan worden dus ook geen bitjes afgenomen. Zo zijn de regels, en zo wordt het gespeeld. Wil je dus iemand afzetten middels een herbevestiging, dan zul je (als niemand anders het doet) de moeite moeten nemen die herbevestiging zelf te coördineren en in de eerste ronde bezwaren uiten tegen de moderator(en) die je wilt afzetten. Succes ermee! Mvg, Trewal 7 okt 2015 00:02 (CEST)
Creatief geredeneerd maar er staat gewoon dat er een peiling gehouden waarin voldoende steun voor een moderator geuit moet worden. Hetzij stilzwijgend in de eerste ronde, hetzij door te stemmen in de tweede rond. Geen peiling, geen steunbetuiging. Edoch, Sonuwe heeft de uitdaging aangenomen dus dit blijft verder theorie. The Banner Overleg 7 okt 2015 03:27 (CEST)

Ik ben het wachten beu en heb de pagina klaargemaakt. Start op 8 oktober 2015 00:01 (CEST). Gelieve eventuele fouten die ik zou kunnen gemaakt hebben te melden op de overlegpagina. Sonuwe () 7 okt 2015 00:44 (CEST)

Blijft over dat ik het heel aardig zou vinden als een ieder die commentaar heeft op mods zich eerst zelf eens aan zou melden. Trijnstel (overleg) 7 okt 2015 01:21 (CEST)
Misschien dat als voorwaarde opnemen? Je mag alleen klagen als je a)Mod bent b)Je jezelf op dat moment aanmeldt c) Ooit al eens mod bent geweest :) Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 7 okt 2015 02:15 (CEST)
En nooit als mod bent afgezet Glimlach The Banner Overleg 7 okt 2015 03:19 (CEST)

@Sonuwe, complimenten! Het zou toch echt te gek zijn als de normale procedure deze keer in het water zou vallen. Het is bevreemdend dat geen van de moderatoren de taak op zich genomen heeft. Paul K. (overleg) 7 okt 2015 03:33 (CEST)

Dagprijssystematiek[bewerken]

Graag wil ik een artikel schrijven over het vergoedingssysteem Dagprijssystematiek. Normaal heb ik niet echt problemen om een encyclopedisch artikel te schrijven. Maar ik kom nu louter uit bij een nogal ambtelijk aandoende tekst. Daarom wil ik jullie om hulp vragen onderstaande tekst te vereenvoudigen zonder dat er relevante informatie verloren gaat in het simplificatieproces.

Dagprijssytematiek
De dagprijs is een vergoedingswijze toegepast door voornamelijk zorgverzekeraars in Nederland voor de diensten van zorgverleners en de medische hulpmiddelen geleverd door gespecialiseerde leveranciers voor veelal chronische aandoeningen. Hierbij wordt een bepaalde vergoeding uitgekeerd aan de zorgverlener of leverancier voor het uitvoeren van een dienst of het leveren van medische hulpmiddelen per dag in een van te voren vastgesteld tijdsvak; bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Deze vergoeding is, conform een van te voren gedefinieerde patiënt- of klantcategorie, voor elke dag gelijk, ongeacht de zwaarte van de zorgbehoefte van de patiënt of klant.
Doordat de dagprijs één bepaalde prijs is per dag, die conform een patiënt- of klantcategorie wordt uitgekeerd aan de zorgverlener of leverancier is het niet ongewoon dat de kosten voor bepaalde diensten en/of geleverde producten, veroorzaakt door specifieke zorgbehoeftes, uitstijgen boven de dagprijs die wordt uitgekeerd door de zorgverzekeraar aan een zorgverlener of leverancier. In dergelijke gevallen zal een zorgverlener of de leverancier geen winst maken op het verlenen van een dienst aan een patiënt of het leveren van hulpmiddelen aan een klant. Echter, wanneer de zorgbehoefte relatief laag is geldt juist het tegenovergestelde, waardoor de dagprijssystematiek uiteindelijk wél rendabel kan zijn voor zorgverleners en leveranciers.

Wobuzowatsj (overleg) 1 okt 2015 21:08 (CEST)

Ik heb weinig moeite met de tekst, maar als deze letterlijk is overgenomen pleeg je plagiaat. Kan een jurist hier naar kijken?  Klaas `Z4␟` V:  2 okt 2015 10:11 (CEST)

Er zijn mensen hier (ik niet) die vinden dat encyclopedische teksten vooral droog en saai moeten zijn; lijkt erg op "ambtelijk". Zelf vind ik dat je veel te lange zinnen schrijft. Of is deze tekst een bron die je wilt gebruiken? Wammes Waggel (overleg) 2 okt 2015 10:12 (CEST)

In hoeverre dit encyclopedisch is, laat ik in het midden.
Dagprijssystematiek: de zorgverlener of leverancier krijgt van de zorgvezekeraar per dag dat een dienst of produkt door een patient/client gebruikt wordt een vergoeding. De vergoeding is niet gebaseerd op de werkelijke kosten, maar op een van te voren vastgelegd tarief voor het type aandoening in een bepaald tijdvak. Het verschil tussen die vergoeding en de feitelijke kosten, dat per patient optreedt, speelt nauwelijks een rol over langere tijd en grotere groepen patienten, d.w.z., de leverancier kan nog steeds winst maken.
V.w.b. het verloren gaan van informatie: afhankelijk van de doelgoep van de tekst is niet alles wat er staat ook informatie... Zwitser123 (overleg) 2 okt 2015 13:06 (CEST)

Sponsornaam bij sportclubs[bewerken]

Waar ik me wat aan erger (al heel lang) is dat namen van sportclubs soms gewijzigd worden in de tijdelijke sponsorbenaming. Wielrenploegen hebben misschien geen officiële naam, maar normale sportverenigingen wel. Zo heet Topvolley Antwerpen gewoon Topvolley Antwerpen, zoals op de eigen website staat aangegeven en ook bij de Federale Overheidsdienst te vinden is. De club heet niet Topvolley Precura Antwerpen of Topvolley CALLANT Antwerpen omdat het een sponsor toevallig behaagt een jaar lang zijn naam aan de club te verbinden. Evenzo heet volleybalvereniging Meppel AZ gewoon Meppel AZ, zoals bij de Kamer van koophandel te vinden is, en niet Volleybalvereniging Van Dorsten Makelaars Meppel AZ of misschien nog erger Volleybalvereniging Fizz reclame + communicatie Meppel AZ.

We moeten niet mee willen doen aan die onzin. Een redirect naar de "echte naam" volstaat. Een naam wijzigt alleen contractueel bij een notaris of wanneer de nieuwe naam zo bij de KvK te vinden is. Het is overbodig op Wikipedia steeds te gaan hernoemen, het bezorgt een hoop werk om links te repareren, en je werkt er alleen maar aan mee dat bedrijf X of Y heel comfortabel een tijdlang gratis reclame op Wikipedia kan maken. De nietszeggende sponsornamen in infoboxen (Bakkerij E. de Vries, Glashandel Marcel, P. de Vries Installatietechnieken BV) zijn al erg genoeg.

Zijn jullie het ermee eens, denk ik er dan eens aan wanneer jullie zo'n titelwijziging zien. ErikvanB (overleg) 2 okt 2015 01:53 (CEST)

Volkomen mee eens. Bever (overleg) 2 okt 2015 02:39 (CEST)
Gewoon het donor-principe volgen, dus de officiele naam. Daar doen wij niet aan mee is niet neutraal, net zoals destijds bij het artikel plompzakken dat niet verwijderd is, omdat het een smerige praktijk zou zijn. Wij hebben geen mening, en zijn niet belerend, en maken geen reclame als het niet per se hoeft. Daarmee ben ik het grotendeels met ErikvanB eens, maar vind ik wel dat we er totaal geen mening in mogen vormen. ed0verleg 2 okt 2015 08:02 (CEST)
Als ik het goed heb gold was de afspraak bij het amateurvoetbal al zo dat de sponsornaam niet in de naam vermeld zou worden. Ook al moet ik wel toegeven dat het soms lastig is omdat bijvoorbeeld teletekst van de NOS het dan weer wel doet. ARVER (overleg) 2 okt 2015 08:26 (CEST)
"We moeten niet mee willen doen aan die onzin" is niet neutraal. Als een club ervoor kiest zich zo te noemen dienen we dat over te nemen. Donorprincipe. Maarten vdM (overleg) 2 okt 2015 09:46 (CEST)
Alleen als de naamswijziging officieel bekrachtigd is door een notaris en als zodanig bij de Kamer van Koophandel geregistreerd.  Klaas `Z4␟` V:  2 okt 2015 10:06 (CEST)
Nee, maar er zit wel een verschil tussen 'zich noemen' en officieel de verenigingsnaam veranderen. In het eerste geval hoeven we dat voor de titel van een lemma niet te volgen, noemen in het lemma zelf is echter wel handig. In het tweede geval dan is dat ook echt de naam en hebben we die maar te volgen, wat voor gedrocht het ook geworden is maar wel eigen keuze. KvK is in NL in ieder geval een goede bron omdat daar haast altijd de statuten van de vereniging gedeponeerd zijn en dus een officiële naam weergeven. - Agora (overleg) 2 okt 2015 10:11 (CEST)
Ik kan me goed vinden in het voorstel van ErikvanB, dat ik als volgt wil uitwerken:
De artikelnaam volgt de officiële naam (voor Nederland vastgelegd bij de KvK, voor andere landen nader uit te werken);
In de inleidende alinea kan iets staan als: Meppel AZ (in 2014/15: Volleybalvereniging Fizz reclame + communicatie Meppel AZ) is een volleybalvereniging uit Meppel.
Op de artikelpagina kan (ergens onderaan, want niet de meest relevante informatie) een overzichtje gegeven worden van de historie van deze namen;
De tijdelijke naam kan toegevoegd worden als redirect naar deze pagina;
Bij seizoenspagina's kan de schrijver kiezen of hij (consequent!) voor de officiële naam of de seizoensnaam gaat. Waarschijnlijk zegt de seizoensnaam op dat moment meer.
Basketballers hebben hier ook een handje van, net als honkballers. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 2 okt 2015 10:20 (CEST)
Ja, zoiets inderdaad als Ronnie zegt. Ook zou je in een infobox eventueel een kopje "Ook bekend als" of "Andere namen" kunnen hebben. ErikvanB (overleg) 2 okt 2015 16:14 (CEST)
Het opnemen van de actuele naam in de infobox valt te overwegen, maar het daar presenteren van de 10 voorgaande sponsoren lijkt mij niet gewenst. Moet dit nog naar OG, moet hier een peiling of stemming over gehouden worden of voegen we dit ergens (waar??) toe aan de Help? Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 12:47 (CEST)
De geschiedenis van sponsoren hoort (tegenwoordig) ook bij de geschiedenis van een club. In de infobox lijkt me dat niet mooi worden, want over 20 jaar staan er misschien ook 20 sponsoren in zo'n box. Maar een kopje met een opsomming kan m.i. wel. Nietanoniem (overleg) 6 okt 2015 12:52 (CEST)

Nieuwsbrief Wikimedia Nederland[bewerken]

Ter informatie hierboven de nieuwsbrief van Wikimedia Nederland met diverse activiteiten en projecten die direct invloed hebben op deze Wikipedia. Romaine 2 okt 2015 03:48 (CEST)

Naam gebouw Haagse Hogeschool[bewerken]

Halte die niet is afgewerkt.jpg

Wat is de naam van het gebouw met de gekleurde vierkante ramen? En de architect?Smiley.toerist (overleg) 2 okt 2015 11:38 (CEST)

Dat is het ROC Mondriaan, locatie Waldorpstraat. Architect is Erik Schotte. Zie verder hier. Sikjes (overleg) 2 okt 2015 11:53 (CEST)
Het is dus niet van de Haagsche Hogeschool, maar van het plaatselijke ROC. Ik ken het gebouw toevallig, het staat vlakbij Den Haag HS. Dqfn13 (overleg) 2 okt 2015 13:19 (CEST)
Ik moest even zoeken wat een ROC was, verder is het lastig dit soort scholen te classificeren in the Commons. Vallen de ROCs nu onder High schools and secondary schools in the Netherlands of Universities and colleges in the Netherlands? Ik heb nergens een ROC voorbeeld kunnen vinden.Smiley.toerist (overleg) 2 okt 2015 13:52 (CEST)
Het Horizon College is er ook een. Ik denk dat een Middelbaar beroepsonderwijs-instelling eerder een high school-niveau heeft dan university of college, aangezien university en universiteit gelijkend zijn en hoge school en college ook wel. Dqfn13 (overleg) 2 okt 2015 14:06 (CEST)
Misschien moet je een categorie aanmaken die past bij en:Vocational education (beroepsonderwijs). Maar naar mijn mening is de categorisatie op Commons volledig doorgeslagen en maakt het afbeeldingen eerder onvindbaar dan vindbaar. The Banner Overleg 2 okt 2015 14:28 (CEST)
Op dit ROC wordt (naast MBO-opleidingen) ook vavo (volwasseneonderwijs) aangeboden, dit is op middelbare schoolniveau. Universities and colleges in the Netherlands is ook wat dat betreft dus geen goede classificatie. Sikjes (overleg) 2 okt 2015 20:57 (CEST)
De overgrote meerderheid van studenten aan ROC's volgen middelbare vakopleidingen, dus in dezelfde categorie als hbo en wo. Het zijn geen middelbare scholen, die zijn algemeen vormend en voorbereidend, dat er ook vavo's zijn is extra inkomsten, mijn oude middelbare school had ook avondklasjes voor volwassenen. Hans Erren (overleg) 4 okt 2015 18:50 (CEST)
MBO-opleidingen (middelbaar onderwijs) vallen uitdrukkelijk niet in de categorie HBO en WO (hoger onderwijs). Sikjes (overleg) 4 okt 2015 19:25 (CEST)

Een wiki starten[bewerken]

Beste mensen,

Ik heb het voornemen een wiki te starten en ik weet wat ik daar voor nodig heb de software MediaWiki waar bijna alle Wiki-projecten op draaien maar wat is een goedkope service om je web online te knallen? En hoe zit dat met Creative Commons, graag hoor ik van iemand die er een beetje verstand heeft en zelf ook zoiets geprobeerd heeft te doen.

- NederlandMijnVaderland 2 okt 2015 14:34 (CEST)

Een beetje provider biedt vaak ook wel de Mediawiki-software. Dus gewoon wat websites van verschillende providers bezoeken en prijzen vergelijken. Heb het zelf ook gehad bij een bedrijf van me. Alleen voor intern gebruik om makkelijk documentatie op te slaan en informatie te delen. Nietanoniem (overleg) 2 okt 2015 14:37 (CEST)
Help:Helpdesk is een betere plaats voor dit soort vragen. En ik ben erg tevreden over niet-goedkope maar betrouwbare De Heeg. The Banner Overleg 2 okt 2015 14:38 (CEST)
of Wikia proberen, gratis voor particulieren. Lotje (overleg) 2 okt 2015 14:49 (CEST)
Oké ik weet voorlopig genoeg, iedereen bedankt voor de tips, ik zal indd. kijken welke provider kansen biedt en of je iets met KvK moet doen of niet.

- NederlandMijnVaderland 2 okt 2015 15:21 (CEST)

Voor het claimen van een domeinnaam heb je geen inschrijving KvK nodig. Nietanoniem (overleg) 2 okt 2015 15:23 (CEST)
Deze pagina op mediawiki.org is misschien ook interessant. MrBlueSky (overleg) 3 okt 2015 03:18 (CEST)
Of deze in het reeds genoemde Wikiadomein.  Klaas `Z4␟` V:  3 okt 2015 12:00 (CEST)

De meeste zijn spotgoedkoop alleen richten sommige service zich op één soort doelgroep, alleen dat creatieve communis is verplicht ofzo..

Mvg. NederlandMijnVaderland 3 okt 2015 12:45 (CEST)

Wat voor services? Je bedoelt volgens mij Creative Commons: dat is een licentie. Die is niet verplicht. De licentie van de software is uiteraard wél verplicht: je mag immers geen rechten opeisen over de vrijgegeven software. Velocitas(↑) 4 okt 2015 19:00 (CEST)
Voot TiddlyWiki heb je zelfs geen server nodig.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 11:09 (CEST)
Werkt TiddlyWiki dan vanaf je PC (offline)? Of zet je je gegevens nog wel op een website? Ymnes (overleg) 4 okt 2015 19:44 (CEST)
TiddlyWiki werkt offline vanaf je computer. Maar je kan het ook op een website zetten. MrBlueSky (overleg) 5 okt 2015 14:02 (CEST)

Afbeeldingsuggestie[bewerken]

Beste allemaal,

sinds de herstart van het project afbeeldingsuggestie begin dit jaar zijn zo'n 40.000 suggesties afgehandeld. Afgelopen maand is een geweldig werk verzet door Machaerus die meer dan 5000 suggesties heeft verwerkt en daarmee meer dan 3000 artikels van een afbeelding heeft voorzien (bijv. Imagination, Fraser's Magazine, Alko). Een prachtige prestatie! Met nog 89.000 suggesties te gaan kunnen we alle hulp goed gebruiken. Kies de artikels waar jij iets van weet. Help ook mee met het project afbeeldingsuggestie.

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 3 okt 2015 06:06 (CEST)

Flow[bewerken]

Sinds de afgelopen update van de MediaWiki software is er een mogelijkheid om Flow te activeren op je eigen overlegpagina. Echter wordt die optie om dit te kunnen doen, pas aan de beta-sectie van de gebruikersvoorkeuren op een Wiki toegevoegd als de gemeenschap akkoord is dat sommige gebruikers dit testen op hun eigen overlegpagina. In tegenstelling tot de meeste beta-functies die men verzint zal deze optie na het toevoegen aan de beta-sectie nooit automatisch aanstaan, ook niet voor gebruikers die automatisch alle beta-functies laten activeren. Je moet altijd als gebruiker er expliciet voor kiezen om Flow te activeren voor je overlegpagina. Het activeren van Flow op een gebruikersoverlegpagina kan over het algemeen weinig kwaad. Het wordt voor gebruikers even wennen aan de manier waarop het stellen van een vraag verloopt. Ik heb flow geactiveerd op mijn overlegpagina op Wikidata en ik vind het wel een fijn systeem. Zijn er gebruikers die het mogelijk maken van het activeren van Flow op een overlegpagina via een formele peiling/stemming willen laten lopen, of is een discussie hier in de kroeg voldoende. Even ter verduidelijking: anonieme gebruikers (oftewel IP-gebruikers) kunnen dit sowieso niet activeren en de meeste nieuwe gebruikers zullen de optie ook nog niet kennen en dit ook niet activeren (alhoewel ze wel de mogelijkheid hebben). Oud overleg zal ook niet verdwijnen, dit wordt automatisch gearchiveerd. Graag jullie reactie. (Mocht niemand gereageerd hebben op het moment dat deze tekst door de bot gearchiveerd wordt, zal ik aannemen dat iedereen die in de kroeg komt akkoord is.) Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:15 (CEST)

Was de ontwikkeling van Flow niet in de ijskast gezet? Lijkt mij vrij onhandig om niet-ondersteunde functies te activeren. Sjoerd de Bruin (overleg) 3 okt 2015 15:18 (CEST)
Het is volgens de ontwikkelaars voldoende ontwikkeld om het als een beta-functie te kunnen activeren en verdere ontwikkeling in de ijskast te zetten. Er komen dus voorlopig geen nieuwe features meer voor Flow. Bugs worden nog wel opgepakt en het blijft ondersteund worden door WMF. Dat is wat ik er van begrepen heb. Je mag er dus nog steeds Phabricator tickets voor loggen en die worden nog wel nagekeken, zolang het om storingen gaat en niet om nieuwe wensen. Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:25 (CEST)
En flow gaat samen met Echo (het systeem achter de notificaties bovenaan de pagina) de basis vormen voor het nieuwe Workflows systeem waar men zich nu op gaat focussen. Maar Gebruiker:DannyH (WMF) heeft bevestigd dat bugs nog gewoon opgepakt worden door het team achter Flow. En de ervaringen die men krijgt van gebruikers die met Flow werken, worden meegenomen in Workflows. Zie ook de uitleg op Wikidata (in het Engels). Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:31 (CEST)
Misschien een rare vraag maar wat is Flow? The Banner Overleg 3 okt 2015 21:13 (CEST)
Flow is een nieuwe manier van het gebruik van overlegpagina's. Je kan daarmee 1 onderwerp volgen in plaats van een volledige overlegpagina. Je kan makkelijk een discussie als afgehandeld markeren. Bij het linken, link je naar een gesprek, niet naar een kopje dat van titel kan veranderen. Je hoeft niet meer te ondertekenen, omdat je naam al meteen wordt weergegeven als je reageert met link naar OP en bijdragen. Als je een onderwerp afsluit kan je optioneel een samenvatting meegeven die mensen zien in plaats van de volledige discussie. Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 21:26 (CEST)

Wie bepaalt bij overlegstructuren als deze wanneer een discussie beëindigd wordt?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 09:15 (CEST)

Door Hitler of de nazi's erbij te betrekken? - Brimz (overleg) 4 okt 2015 10:38 (CEST)
@KlaasZ4usV: Dat wordt bepaald door de gebruiker wiens OP het is. Maar het is zelfs dan nog steeds mogelijk te reageren en dan wordt de conversatie gewoon heropend. Het is dus meer het niet langer inzichtelijk hebben dan de discussie, maar alleen het onderwerp en een eventuele samenvatting. Maar de reactiemogelijkheid blijft altijd bestaan. Je moet dan alleen eerst het onderwerp heropenen (en dat kan iedere gebruiker). Het is niet mogelijk om het kunnen reageren op een discussie onmogelijk te maken. Mbch331 (Overleg) 4 okt 2015 12:38 (CEST)
Lijkt me weinig mee mis om te experimenteren op kleine schaal, maar voor de zekerheid misschien een obvious vraag: kan de gebruiker ook terug naar het standaardsysteem zonder de bijdragen daarvoor en tijdens het experiment te verliezen? Effeië T.Sanders 4 okt 2015 13:19 (CEST)
De OP wordt op het moment van wisselen naar Flow gearchiveerd. Bij het terugschakelen wordt de Flow pagina gearchiveerd en de oude pagina teruggezet. Gebruiker kan zo vaak schakelen als hij/zij wil. Iedere keer dat er geschakeld wordt, wordt er gearchiveerd. Mbch331 (Overleg) 4 okt 2015 13:32 (CEST)

Opmerkelijk[bewerken]

Gisteren al gezien maar door allerlei andere dingen pas nu gemeld: Twee Utrechters verbreken wereldrecord tv-series kijken. Fantastisch niet? Gelukkig is deze prestatie van de helden niet onopgemerkt gebleven. Ze kregen een forse bos bloemen en de gelegenheid om even uitbundig te juichen over hun heldendaad. Goeie god: 94 uur achtereen moeten kijken naar Penoza, Sherlock en The Blacklist. Wat zullen ze afgezien hebben. Hebben we al lemma's over Tom de Rijk (19) en Ruden Nijsse (24)? Want het is nu in het nieuws, de heren hebben een wereldrecord geboekt, dus tijd voor de volgende carrièrestap: een Wikipedia-artikel. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 02:13 (CEST)

Ik vind zoiets niet encyclopedisch, eenmalig in de media, statistiek in een boek en nooit meer naar om kijken. Ik heb ook een guiness wereldrecord. Met de meeste mensen ooit een reanimatieles gegeven. Ook in de krant. Dat maakt je niet E. Mvg, Taketa (overleg) 4 okt 2015 08:28 (CEST)
Er staan dagelijks duizenden dingen in de krant, als er wellicht een of twee een wikipedia artikel krijgen, krijgen er dus duizenden artikelen geen wikipedia-artikel. Ik snap de smaak/spraakmakende toon van dit artikel dan ook niet. Wikiklaas, je snijdt een probleem aan dat er niet is, wat wil je dat we doen? ed0verleg 4 okt 2015 08:59 (CEST)
Gun Nisse en de Rijk een paragraafje, alinea of een regeltje in Televisieserie.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 09:18 (CEST)

Volgens mij was de suggestie van Wikiklaas sarcastisch bedoelt en trappen jullie er met beide benen in. Dit is de kroeg, en Wikiklaas wou om 2 uur 's nachts even zijn hart luchten.😋 En als ik er naast zit en Wikiklaas gaat toch iets triviaals schrijven dan wordt het hoog tijd voor een artikel over Wikiklaas. 😋 vr groet Saschaporsche (overleg) 4 okt 2015 10:23 (CEST)

Je zit er niet naast. Bij diverse onderwerpen is hier al beargumenteerd dat er in de encyclopedie aandacht aan moest worden besteed omdat ze in het nieuws waren, bekend werden, de kranten en internetnieuwspagina's erover schreven en er dus bronnen beschikbaar waren. Dit leek me een mooi geval om te laten zien voor wat voor trivialiteiten zulke argumenten eigenlijk allemaal opgaan. Twee heren bijvoorbeeld die niks anders hebben gedaan dan 94 uur achtereen televisiekijken en daarom nu bejubeld worden. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 10:39 (CEST)
Kijk aan, in zes talen: binge-watcing. (Comakijken???) Volgen wij?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 10:54 (CEST)
Het sarcasme lag er zo dik op dat ik mijn boterham ermee kon smeren Glimlach. Maar 96 uur tv kijken Wikipedia waardig? Pfft... dan moet het toch op zijn minst 96 uur netflixen op een tablet of 96 uur non-stop selfies posten op Facebook. Tv kijken is uit! DottyMcFear13 (overleg) 4 okt 2015 11:39 (CEST)
Beter nog 98 uur wikificeren.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 11:47 (CEST)
Ondanks dat het sarcasme overduidelijk was, vind ik het wel een prestatie. Ik ben het series kijken meestal na twee afleveringen wel weer beu. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 4 okt 2015 11:54 (CEST)
Wikiklaas, bedankt voor dit fantastische inzicht. Ik ben gelijk op zoek gegaan naar meer NE personen en heb nog Mevrouw Oliekan [6] en Michiel Muller [7] voor je gevonden. mvg, Michielderoo (overleg) 4 okt 2015 12:03 (CEST)
Klaas gaat hier wat kort door de bocht. Iedereen weet toch dat je pas E bent als je je eigen real life soap of glossy hebt? 82.95.112.83 4 okt 2015 12:30 (CEST)
Een minuut balletje-trappen volstaat. (Reductio ad Foeballerum). Kleuske (overleg) 4 okt 2015 12:42 (CEST)
Sarcasme is niet aan mij besteed. Wat me opvalt is dat iedereen het eens is. Toont toch wel dat we allemaal nadenken over relevantie en hetzelfde willen bereiken. Als we het een keer niet allemaal eens zijn, ben je het dus niet eens met iemand die je serieus moet nemen. Je kunt je eigen standpunten uitleggen en andermans standpunten lezen, en niet standpunten wegzetten als onzin, of erger op de persoon spelen. Maar ik zal wel weer iets verkeerd gelezen hebben ;). Interessant wat je kunt zien in een kroeg. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 4 okt 2015 13:51 (CEST)
De artikelen zijn ook niet gemaakt volgens mij, dus waarom zo sarcastisch? Dat jij het niets vindt, wil trouwens nog niet zeggen dat de 2 Nederlanders hebben moeten afzien. Mij zou het ook wel leuk lijken. Misschien ga ik volgend jaar dat record wel proberen te verbreken. Hierbij wil ik gelijk aangeven dat ik geen artikel over mijn persoon wil hebben. Binge watching is trouwens wel een fenomeen (en dus E-waardig in mijn ogen) en wordt ook aangemerkt als verslaving door sommige therapeuten. Nietanoniem (overleg) 5 okt 2015 13:02 (CEST)

Rijksmuseum laat kenners vogels op schilderijen analyseren[bewerken]

Leuk nieuws op dierendag: Het Rijksmuseum laat kenners vogels op schilderijen analyseren

http://www.nu.nl/cultuur-overig/4138351/rijksmuseum-laat-kenners-vogels-schilderijen-analyseren.html#Wikipedia

Vooral het deel over Commons en wikipedia is in deze context wel aardig. :-) C Fenijn (overleg) 4 okt 2015 17:24 (CEST)

En! Als het het museum bevalt dan volgt er een dag met mensen die kastelen kunnen herkennen werd er ergens gemeld. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 13:03 (CEST)
Zie Wikipedia:GLAM/Rijksmuseum/Vogelen in het Rijksmuseum, hoewel het bij ons wel iets meer gepromoot had mogen worden... Trijnstel (overleg) 5 okt 2015 16:43 (CEST)

Natuurkunde[bewerken]

Massa en traagheid...[bewerken]

Het niveau van artikelen over (met name) natuur- en wiskundige onderwerpen is bedroevend. Om deze stelling te verduidelijken, een aantal voorbeelden over wat er over elementaire (d.i. tweede klas havo) onderwerpen als massa en traagheid wordt werd beweerd.

"Experimenteel blijkt dat naarmate een voorwerp sterker door de aarde wordt aangetrokken, dus een grotere zware massa heeft, het ook moeilijker te versnellen is, dus meer trage massa heeft. [...] In de klassieke mechanica werden deze twee - toch in oorsprong verschillende - grootheden aan elkaar gelijk gesteld."

Kort en goed... Kletskoek. Er is geen verschil tussen "zware massa" en "trage massa" en ze zijn aan elkaar gelijk sinds Newton e.e.a. definieerde in zijn "Principia".

"Wat vóór die tijd een opmerkelijke speling der natuur leek te zijn, de evenredigheid van twee zo verschillende grootheden als trage en zware massa, was voortaan een logisch gevolg van het equivalentieprincipe."

Nou, nee. Het equivalentieprincipe houdt in dat zelfs massaloze (en daarmee traagheidsloze) fotonen door zwaartekracht, of liever de kromming van de tijdruimte, worden afgebogen. De valversnelling (en daarmee de ontkrachting van die "opmerkelijke speling der natuur") werd al door Newton himself verklaard.

In het artikel "traagheid", sterk met het begrip massa verbonden, was het nog erger.

"De newtoniaanse relativiteit van traagheid is een hoeksteen van de newtoniaanse bewegingsleer."

Watte? Newtoniaanse relativiteit? En ik met mijn colleges natuurkunde maar denken dat die Relativiteit de specialiteit van Appie Einstein was. Het gaat echter verder...

"Het kost kracht om een voorwerp te doen versnellen, en het kost evenveel kracht om dat voorwerp weer te doen vertragen. Daardoor kan je aan het versnellen en vertragen niet meten welke nou versnellen of vertragen was. Alle snelheid is relatief, dus vanuit een ander gezichtspunt gezien zijn het versnellen en weer vertragen van rol gewisseld. Het enige dat je daadwerkelijk kan meten is de mate van snelheidsverandering."

Ik heb behoorlijk lang naar dat gedrocht gekeken om te zien of het toch niet ergens zinnig was, maar ik heb niets kunnen ontdekken. Wie het ziet, mag het melden. Het is natuurlijk zo dat we snelheden meten "ten opzichte van". "De snelheid" van een auto, bijvoorbeeld, is de snelheid ten opzichte van de weg. De snelheid van een auto ten opzichte van de zon is ronduit verbazingwekkend hoog en daar hoef je je gaspedaal niet eens voor in te trappen.

Het bovenstaande is geen hogere wiskunde, geen geavanceerde natuurkunde. Het is doodsimpele Havo-2 natuurkunde (in mijn tijd, tenminste). Als we het wel wat geavanceerder willen maken, noemen we de lagrangiaan en de hamiltoniaan, maar dat zal wel te moeilijk zijn.

Het andere grote probleem is dat de wiskundige lemmata (conservatief vectorveld) niet alleen door een wiskundige zijn geschreven, maar ook voor een publiek van wiskundigen is bedoeld. Voor een leek is er geen touw aan vast te knopen. Nu is het lastig om wiskundige (en in de regel zeer abstracte) onderwerpen zo te beschrijven dat iedereen het snapt, maar het moet beter kunnen.

Nu stikken we op wikipedia van de projecten. Er zijn projecten voor Bier, IJshockey en Michelinsterren. Allemaal Leuk&Aardig, maar waar is het project Wiskunde of Natuurkunde? Natuurlijk weten we allemaal dat Noethers theorema of de Boltzmann-vergelijking lang niet zo belangrijk zijn als Buitenlandse voetbalclubs en voetballers, maar zijn dit nou niet net de onderwerpen waar een encyclopedie uitsluitsel over zou moeten geven? Is dat niet de hoofdzaak? Menselijke kennis? Wie er wanneer welke wedstrijd gewonnen heeft, is arbitrair. Dat een voorwerp bij een gelijke zwaartekracht een constante valversnelling heeft (Hier op aarde ongeveer 9.81 m/s2) niet.

Als iemand in een of andere vergelijking een + in een - verandert, 1 in 0 is dat dan een verbetering of vandalisme? Ik heb me al vaker achter de oren moeten krabben en mijn hersens moeten laten kraken om een beslissing te nemen. Da's niet erg, daar houd ik van, maar als de benodigde kennis nou gewoon ontbreekt? Waar zou een wijzigingencontroleur dan moeten aankloppen om dat te weten te komen?

Daarom deze philippica, deze jeremiade. Het wordt hoog tijd om een project Wikipedia:Wikiproject/Wis- en Natuurkunde in te stellen, zodat we het peil enigzins kunnen opkrikken en een aanspreekpunt kunnen bieden. Kleuske (overleg) 4 okt 2015 22:33 (CEST)

Goed plan. Wammes Waggel (overleg) 4 okt 2015 22:38 (CEST)
Als ik dat zo lees, is dat wel nodig. Kijk ook eens naar deze versie van Som-product-methode. Aan de geschiedenis te zien, was er vaak verwarring over plussen en minnen. Het is er nu weer even rustig. Wikiwerner (overleg) 4 okt 2015 23:00 (CEST)
(bwc) Het onderscheid tussen 'zware massa' en 'trage massa' wordt zeker wel gemaakt, en is zinvol ([8]). Dat ze 'al sinds Newton gelijk zijn' is zowel waar als onwaar. Het is inderdaad dezelfde m die in de zwaartekrachtswet en in de derde eerste tweede wet van Newton figureert, maar daar wordt verder geen verklaring voor gegeven in die wetten. Het is 'gewoon' zo. Men heeft in de 19e eeuw nauwkeurige metingen verricht om te zien in hoeverre deze equivalentie inderdaad standhoudt. Het was kennelijk allemaal niet zo vanzelfsprekend. Het equivalentieprincipe is een belangrijk onderdeel van een theorie die de twee op een meer fundamenteel niveau verbindt. Het equivalentieprincipe wordt in de meeste formuleringen niet uitgedrukt door het over fotonen te hebben, maar inderdaad door te stellen dat een zwaartekrachtsveld in een stilstaand frame of reference niet - op geen enkele wijze - te onderscheiden is van een versnellend frame of reference zonder externe kracht. Aldus worden 'zware massa' en 'trage massa' met elkaar verbonden. 'Newtoniaanse relativiteit' zei me niets, wel Galileïsche relativiteit maar dat blijken min of meer synoniemen te zijn. Uiteraard is dat achteraf zo genoemd, nadat de relativiteit van 'Appie' er al was.
Dat neemt allemaal niet weg dat er in de citaten een aantal onbegrijpelijke (of op zijn minst beroerd geformuleerde) beweringen wordt gedaan, en de kwaliteit van natuurwetenschappelijke artikelen nogal wisselend is. De jeremiade lijkt me daarmee terecht, hooguit is de directe aanleiding dat niet helemaal. Dat project lijkt me een prima idee, en ik zal er graag m'n leerboeken en collegedictaten voor afstoffen. Paul B (overleg) 4 okt 2015 23:19 (CEST)
Denkfout, volgens mij. Zware massa en trage massa gaat over de manier waarop je het meet. Dat is niet triviaal. De massa van de aarde bijvoorbeeld, is makkelijker te bepalen aan de hand van de valversnelling van de maan, dan door de aarde op een weegschaal te leggen. We kijken in zo'n geval naar de "actieve massa". Wegen we een hoeveelheid suiker, dan heeft het weinig zin te onderzoeken welke aantrekking die op de omgeving uitoefent, maar we leggen die hoeveelheid juist wél op een balans: dan meten we de passieve massa. Trage massa gaat over de kracht die nodig is om een massa te versnellen. Ook dat is een manier om massa te meten, maar ook die massa verschilt niet fundamenteel van de actieve of passieve massa. Dus doe nou niet net of die drie fundamenteel van elkaar verschillen. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 23:37 (CEST)
Sinds de algemene relativiteitstheorie snappen we kennelijk min of meer waarom de 'zware massa' en de 'trage massa' gelijk zijn, of in ieder geval hebben we een duidelijk theoretisch kader waarin we die twee op equivalente wijze kunnen behandelen. Voor die tijd was het helemaal niet duidelijk dat er geen fundamenteel verschil was. Het gaat er niet alleen om hoe je het meet, het gaat er om wat precies het verband is tussen de m in F = m × a en de m in F = (M × m) / r2. Die zijn dezelfde maar uit de Newtoniaanse mechanica blijkt niet waarom dat zo is. Eötvös heeft niet voor niets nauwkeurige metingen gedaan om vast te stellen dat 'de' massa (voor zover hij kon meten) inderdaad niet afhangt van of je ze meet aan de hand van de traagheid of aan de hand van het 'gewicht'. Het onderscheid tussen 'actieve massa' en 'passieve massa' was mij niet als zodanig bekend, en Newtons zwaartekrachtswet maakt daartussen geen fundamenteel onderscheid (al heeft men wel de neiging om een grote M te gebruiken voor bijv. de Aarde en een kleine m voor die kilo suiker). Het besef dat die twee 'soorten massa's' hetzelfde zijn, is een van de grote verdiensten van Newton geweest. Paul B (overleg) 5 okt 2015 00:30 (CEST)
Exact. En aangezien Newton dat al in 1687 publiceerde, en we sindsdien dus wijzer zijn, heeft het geen zin om nu nog een onderscheid te maken. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 00:45 (CEST)
Dat gaat (als ik het nog kan volgen) over het door jou genoemde onderscheid tussen 'actieve' en 'passieve' massa. Beide zijn 'zware' massa. Het onderscheid tussen 'zware' en 'trage' massa staat daar los van. Dat onderscheid is er in de algemene relativiteitstheorie (ART) niet (meer) maar dan ben je wel vrij ver voorbij de middelbareschoolnatuurkunde. Zoals gezegd was het tot de ART helemaal niet duidelijk waarom die twee niet fundamenteel verschillend waren. Net zoals we nog steeds een conceptueel onderscheid maken tussen golven en deeltjes, of tussen elektriciteit en magnetisme, is het nog steeds zinvol om een conceptueel onderscheid te maken tussen de twee (in de dagelijkse ervaring) verschillende manifestaties van massa, ook al weten 'we' dat er geen fundamenteel verschil is. In een encyclopedische bespreking van het begrip 'massa' heeft zoiets ook beslist een plaats. Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:00 (CEST)
Zolang je maar niet de indruk probeert te wekken dat er een fundamenteel verschil tussen de twee (of meer) is, mag je daarover in elk artikel los gaan. Een lichaam heeft echter maar één massa, en die blijkt volgens de verschillende manieren om die te meten steeds dezelfde te zijn. Daarin heeft Einsteins theorie maar marginaal verschil gebracht, en niet binnen de grenzen waarover we het nu hebben. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 01:10 (CEST)
De m in F = m × a (trage massa) en de m in F = (M × m) / r2 (zware massa) zijn dezelfde, maar uit de klassieke mechanica zelf blijkt niet waarom die twee hetzelfde zouden moeten zijn. Pas de ART gaf kennelijk een theoretisch kader waarin die twee op min of meer equivalente wijze beschreven kunnen worden. Dat is vanuit praktisch oogpunt wellicht een 'marginaal verschil' (een kilo suiker is een kilo suiker) maar niet vanuit een conceptueel oogpunt. Maar zolang men niet doet alsof het onderscheid 'zware massa'/'trage massa' een soort verzonnen probleem is dat al sinds Newton niet meer relevant is, vind ik het allemaal best. Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:21 (CEST)
De vraag "waarom" doet er niet zo veel toe (en een waarom-vraag is ook vrijwel nooit te beantwoorden). De klassieke mechanica postuleert een zwaartekracht. Op de vraag waarom een voorwerp valt, antwoordt die theorie dat het door de zwaartekracht komt. Sinds Einstein in 1915 beweerde dat er helemaal niet zoiets als een zwaartekracht is, en dat lichamen doen wat ze doen doordat ze in vrije val zijn in een tijdruimte die onder invloed van massa gekromd wordt, weten we dat dat antwoord van de klassieke mechanica vermoedelijk onjuist is, maar daarmee zetten we niet ineens de hele klassieke mechanica als achterhaald en onbruikbaar overboord. Die waarom-vraag wordt dus wel vaker niet of zelfs onjuist beantwoord. Maar wie die aanname doet, en ermee rekent, kan nog steeds berekeningen doen die een zeer grote voorspellende waarde hebben. Dat is wat we graag willen. Ongeacht of een waarom-vraag beantwoord is of niet. Het gaat er dus om dat er geen verschil is tussen trage massa en zware massa, niet waarom dat zo is. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 09:47 (CEST)
Korter: uit de klassieke mechanica blijkt ook niet waarom lichamen elkaar aantrekken. Van de verklaring die de theorie postuleert is later vast komen te staan dat die op z'n minst twijfelachtig, zo niet onhoudbaar is. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 09:51 (CEST)
Mja, als je niet in 'waarom' gelooft (overigens een uitstekend standpunt - ik had het woord natuurlijk beter niet kunnen gebruiken) postuleert de zwaartekrachtswet ook niet eens een verklaring en is het in essentie slechts een formule waarmee we kunnen uitrekenen hoe twee lichamen elkaars beweging beïnvloeden. Die formule is niet exact, en de algemene relativiteitstheorie geeft een betere beschrijving. De vraag naar de equivalentie van 'zware massa' en 'trage massa' is dan niet een vraag die onontkoombaar is: men kan ook stellen dat de vraag niet zinvol is en dat men gewoon moet rekenen en meten ("Shut up and calculate!"). Wat niet wegneemt dat vele fysici, en niet de minste, het wel degelijk opmerkelijk vonden dat de twee exact gelijk zijn. Men zou wellicht zelfs kunnen speculeren dat zonder verwondering over die equivalentie de algemene relativiteitstheorie niet toen door Einstein zou zijn geformuleerd. Paul B (overleg) 5 okt 2015 14:20 (CEST)
Paul B Zodra ik je serieus ga nemen als het over natuurkunde gaat, zal ik het je laten weten.
Stel we hebben een deeltje (met een kleine massa m) in de buurt van en planeet (met grote massa M). We laten het deeltje los en kijken wat er gebeurt.
F=m \cdot a = G{ {M \cdot m} \over r^2 }
We delen door 'm' (constant en ongelijk aan 0, dus dat mag) en krijgen
 a= {d^2x \over dt^2} = G {M \over r^2}
Waaruit we concluderen dat de kleine massa geen invloed heeft op de valversnelling, die valt namelijk uit de vergelijking. Da's allemaal precies zo als Galilei het al empirisch had vastgesteld en wat Neil Armstrong op de maan demonstreerde met een hamer en een veer.
En als je het graag over het waarom wilt hebben, ook Einstein geeft er geen verklaring voor hoe massa het voor elkaar krijgt de tijdruimte te buigen. Einstein vertelt alleen dat massa dat doet en zelfs precies hoeveel, maar niet waarom.
De zwaartekrachtsvergelijking van Newton gaat niet over de definitie van massa, maar over de kracht die werkt op een massa. Dat 'zware massa'/'trage massa' van je is geen verzonnen probleem, het is kletskoek. Het is exact de soort kletskoek waar ik een project voor in het leven wil roepen. Er zijn teveel gevallen waarbij men de klok heeeft horen luiden, maar waar men kennelijk in het ongewisse verkeert waar men de kerktoren dient te zoeken. Jouw betoog is een prima voorbeeld. Kleuske (overleg) 5 okt 2015 11:25‎ (CEST)
Heb je de link naar de Google Books-zoekopdracht gevolgd? Heb je een van die boeken weleens gelezen? Het conceptuele onderscheid 'zware massa'/'trage massa' is geen kletskoek. Het zijn twee manifestaties van massa waarvan niet a priori evident is (of in ieder geval was) dat dezelfde m in beide verschijnselen moet figureren. Het woord 'waarom' had ik wellicht niet moeten gebruiken, dat is altijd wat hachelijk. Feit is dat men tot de ART wist dat de twee dezelfde moesten zijn, en dat zelfs experimenteel had geverifieerd tot op grote nauwkeurigheid (Eötvös) maar dat het nog niet was gelukt de twee in hetzelfde theoretische kader te krijgen. Dus om terug te komen op het allereerste citaat waar je zo ongelooflijk tegen tekeer gaat: die tekst moet aangepast worden (de grootheden zijn namelijk niet 'in oorsprong verschillend', dat weten we nu) maar het mag allemaal wel wat minder agressief. Verder is het wat merkwaardig dat je nu zo tekeer gaat tegen het gebruik van het woord 'waarom' terwijl je hierboven zelf stelt dat 'Newton himself' de valversnelling al had 'verklaard'.
Die vergelijking van je hierboven werkt prima, maar vooronderstelt natuurlijk dat mzwaar = mtraag. Dat is precies wat Newton stelt, en het komt overeen met alle metingen, al sinds Galilei en Newton. Daar hoor je mij niet over, maar conceptueel is het niet triviaal dat die twee totaal verschillende effecten worden beschreven door dezelfde grootheid. Waarom (excusez le mot) zou de mate waarin een voorwerp wordt aangetrokken door een ander voorwerp a priori hetzelfde zijn als de mate waarin een voorwerp 'weerstand biedt' wanneer je ertegen duwt? Het is niet verwonderlijk dat men zich daar bij vlagen het hoofd over brak tot begin 20e eeuw. Maar toegegeven, als je er formeel naar kijkt, kun je inderdaad zeggen: de derde eerste tweede wet van Newton definieert wat massa is, nl. traagheid, en de zwaartekrachtswet geeft ons slechts een middel om uit te rekenen wat de kracht is die twee lichamen op elkaar uitoefenen. Dat dat laatste alleen afhangt van de 'traagheden' en van de afstand tussen de voorwerpen, is nu eenmaal zo, dat blijkt immers overtuigend uit de waarnemingen. Case closed. Maar lees hier wat Einstein er zelf over te zeggen had: [9] ("That these two radically different definitions lead to the same value for the mass of a body is, in itself, an astonishing fact"). Wat niet wil zeggen dat die waardering onontkoombaar is, en misschien is het onderscheid zware massa/trage massa wat te populair geformuleerd, maar het lijkt me - wederom - geen kletskoek. Paul B (overleg) 5 okt 2015 13:48 (CEST)
Heb jij de Principia gelezen? WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 19:28 (CEST)
Nee, hooguit 'indirect', in citaten. Maar zal ik 'dat is precies wat Newton stelt' alvast maar schrappen dan? Dat was natuurlijk onzorgvuldig geformuleerd. Laat ik het dan vervangen door "dat is precies wat impliciet aangenomen wordt in de moderne formuleringen van de tweede wet (traagheidswet) van Newton en de gravitatiewet van Newton." Op die manier vermijden we ook geharrewar over wat er nu precies wel en niet in Lex II (Axioma II) staat zoals we die in de Principia vinden. Paul B (overleg) 5 okt 2015 20:34 (CEST)
Omdat ik heftig geïntrigeerd ben door het getij, de verklaring van dat verschijnsel, en alles wat daarover in de loop der tijd is gefilosofeerd, heb ik er nogal wat over gelezen. Daarbij las ik ook vaak "Newton zegt dit" en "Newton zegt dat". Benieuwd naar wat Newton nou precies had gezegd, schafte ik dus de Principia aan, dat wil zeggen: een facsimile van de eerste Engelse vertaling daarvan, uit 1729. Waar het cruciaal was, heb ik de Latijnse tekst, die van alle drie de drukken online beschikbaar is, ernaast gelegd. Wat bleek? Newton heeft over dit onderwerp eigenlijk verbazingwekkend weinig gezegd.
Hierboven beweerde je met grote stelligheid: ""Dat is precies wat Newton stelt." En vanwege mijn ervaring met mensen die Newton citeren, vraag ik me dan af of je ook hebt gelezen wat hij precies heeft gesteld, en waar hij dat deed. Je zou namelijk een uitzondering zijn als je dat inderdaad kon aanwijzen. Maar nu blijkt dat je geen uitzondering bent, en dat je met droge ogen Newton je eigen woorden in de mond legde. Dat is geen manier om aan een discussie bij te dragen. WIKIKLAAS overleg 6 okt 2015 08:44 (CEST)
Point taken. Maar volgens mij dwalen we af van waar we het eigenlijk over zouden moeten hebben: is het onderscheid dat in het artikel werd gemaakt tussen 'zware massa' en 'trage massa' "kletskoek"? Paul B (overleg) 6 okt 2015 12:58 (CEST)
Omdat het kletskoek is. Wat ook het punt van Hawking was, maar ik twijfel of je dat gesnapt hebt. Kleuske (overleg) 6 okt 2015 13:17 (CEST)
Waarom zouden we Hawking erbij slepen? Volgens mij is afdoende aangetoond dat gerenommeerde auteurs een conceptueel onderscheid tussen 'zware massa' en 'trage massa' (die aanhalingstekens staan daar met een reden) op zijn minst benoemen. Dan hoeven we niet het hele artikel eraan op te hangen, zoals eerder wel het geval was, maar ik zie ook geen reden om het "kletskoek" te noemen. Paul B (overleg) 6 okt 2015 15:54 (CEST)

Afgeleide eenheden[bewerken]

Helaas is het lemma Afgeleide eenheden om te huilen. – Maiella (overleg) 5 okt 2015 09:57 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Kleuske (overleg) 5 okt 2015 12:07 (CEST)

Project Wis-en Natuurkunde van start (hulp gevraagd)[bewerken]

De projectpagina is er, ik heb een vraagbaak ingericht. Het staat eenieder (lid of geen lid) vrij onderwerpen aan te dragen, vragen te stellen of te melden dat artikelen "om te huilen" zijn. Ik hoop dat ik dat niet in m'n eentje hoef te doen, want mijn kennis is ook maar beperkt. Kleuske (overleg) 5 okt 2015 12:39 (CEST)

Schrijfweek Amersfoort[bewerken]

Beste allemaal,

de schrijfweek Amersfoort is begonnen! Iedereen kan meedoen door te schrijven over Amersfoort. Meer informatie kun je lezen in deze kranten [10] [11].

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 5 okt 2015 06:51 (CEST)

Zo'n vlag vind ik onzin, maar toevallig vind ik deze vlag typografisch wel interessant. – Maiella (overleg) 5 okt 2015 10:31 (CEST)
Ik zal eens kijken wat ik voor Amersfoort kan betekenen, al ben ik wel van mening dat deze schrijfweek tegelijkertijd met de schrijfwedstrijd en kort voor een andere schrijfweek niet echt handig is. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 11:17 (CEST)
Er is geen artikel Vlag van Amersfoort ? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 13:38 (CEST)
Die is er nog niet inderdaad. Mvg, Taketa (overleg) 5 okt 2015 14:50 (CEST)
Nu is ie er wel LOL Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 14:55 (CEST)
Te weinig inhoud voor behoud helaas :(. Mvg, Taketa (overleg) 5 okt 2015 15:00 (CEST)
Weet ik, maar misschien dat iemand anders er wat mee kan ;) Verwijderlijst is 14 dagen toch? Ik had eigenlijk verwacht dat een verwijderneuroot het daar al had geplaatst. Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 15:01 (CEST)
Mag wel verwijderd worden nu... dan pak ik het later wel op om er een fatsoenlijk artikel van te maken. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 15:09 (CEST)
Hoeft helemaal niet nu weg, je kan er zo ook wel iets van maken zonder het te nuweggen. Het voldoet niet aan de nu weg criteria, het is geen vandalisme, het is geen onzin en het zijn geen foute feiten :p Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 15:11 (CEST)
Ik geef alleen aan dat het kan, niet dat het ook uitgevoerd moet worden. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 15:13 (CEST)
Als je graag voor dit Amersfoort-project een nieuw vlagartikel wil aanmaken, over de vlag van Hoogland bestaat nog geen artikel. - Robotje (overleg) 6 okt 2015 12:09 (CEST)
Joh, ik wist niet eens dat die er is! Zie met korte Google-zoekactie dat er een groene vlag is met daarop het wapen van Hoogland. Ik pak die wel even op dan, kan vanavond wel al af zijn denk ik. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 12:12 (CEST)
Zie hier voor meer info. - Robotje (overleg) 6 okt 2015 12:17 (CEST)
TADAAAAAA, een mooi nieuw artikel over de vlag van Hoogland is daar. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 21:23 (CEST)
Vort jongens, ga Wikipedia béter maken, in plaats van ruzie te maken over wie het beter wéét! ed0verleg 6 okt 2015 08:55 (CEST)
Welke ruzie? Sjoerd de Bruin (overleg) 6 okt 2015 09:01 (CEST)
<kijkt verschrikt op/> Ruzie? Welke ruzie? Ik zie alleen miscommunicatie. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 10:36 (CEST)
Welke ruzie? Edo aan de paddo's? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 6 okt 2015 13:10 (CEST)
Ter info. Mocht je klachten hebben over de sitenotice, zie twee kopjes hieronder #Sitenotice werkt weer. Mvg, Taketa (overleg) 6 okt 2015 15:06 (CEST)

hotcat[bewerken]

(helaas kreeg ik geen antwoord op de helpdesk, dus probeer ik het hier...) Ik gebruik al jaren met plezier de functie 'hotcat' - helaas werkt deze ongeveer een week niet meer bij (de meeste?) artikelen. Op Wikipedia:HotCat nog wel, op Ernest Louis van Hardenbroek van Lockhorst en Van Hardenbroek niet meer. Enig idee waar dit aan ligt? Dank! Effeië T.Sanders 5 okt 2015 08:46 (CEST)

Er was al eerder hier iemand met hetzelfde probleem, maar op een gegeven moment was het probleem ook weer weg. Gezien je staat van dienst hier kan het zijn dat je verouderde scripts hebt draaien. Die kunnen er voor zorgen dat andere scripts niet kunnen laden. Kun je kijken of er iets in je console staat? Sjoerd de Bruin (overleg) 5 okt 2015 08:57 (CEST)
Hotcat werkt bij mij wel, vreemd genoeg. Ik moet wel zeggen dat ik het af en toe ook heb op pagina's dat Hotcat in ene niet werkt en een paar minuten later, op hetzelfde artikel/bestand, weer wel. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 11:16 (CEST)
Ik had hetzelfde probleem. Na het uitzetten van de beta functie voor Vertalen werkt hotcat gewoon weer. Het schijnt een bug in de beta vertaal extensie te zijn. Jane023 (overleg) 5 okt 2015 15:13 (CEST)
Dat laatste is correct. Bij het uitschakelen van die nieuwe translate-tool, blijken inderdaad verschillende andere tools (die niet meer werkten) uiteindelijk terug te werken. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 5 okt 2015 23:59 (CEST)

Tech News: 2015-41[bewerken]

5 okt 2015 20:32 (CEST)

Sitenotice werkt weer[bewerken]

Beste allemaal,

mijn excuses dat er nu voor de 4e keer een sitenotice staat over hetzelfde. Er was een probleem waarbij sommige gebruikers geen sitenotice te zien kregen. Nu is dit (als het goed is) opgelost, zie Phab:T114652. Twee weken geleden werkte de notice over de schrijfwedstrijd perfect. Ik denk dat het huidige probleem te maken had met het probleem van de flitsen die mensen zien na het wegklikken van de sitenotice, een probleem dat nu 2 maanden loopt, zie Phab:T108513. Waarschijnlijk heeft iemand van de WMF de laatste twee weken iets veranderd en dat niet aangegeven. In ieder geval is de sitenotice nu zichtbaar voor iedereen en dit is de laatste keer dat je dezelfde notice hoeft weg te klikken.

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 6 okt 2015 15:01 (CEST)

Fijn dat het opgelost is! Natuur12 (overleg) 6 okt 2015 15:49 (CEST)

Activiteiten Erasmusprijs[bewerken]

In het kader van de uitreiking van de Erasmusprijs wil ik jullie graag wijzen op twee nieuwe activiteiten.
Wetenschappelijke conferentie
Het programma voor het KNAW symposium ‘Reading Wikipedia’ is bekend. Meer informatie is te vinden op de website van de SPE of de projectpagina. Let op! Inschrijven kan pas vanaf vrijdag 9 oktober via een formulier op de site van de KNAW, en niet via de e-mail zoals korte tijd op de projectpagina heeft gestaan.

Bezichtiging historische encyclopedieën
Op 25, 26 en 27 november biedt de UvA, Bijzondere Collecties de mogelijkheid om een aantal historische encyclopedieën te bezichtigen uit de 15de en 18de eeuw. De (privé) bezichtigingen zijn in een klein gezelschap en onder begeleiding van een conservator. De bezichtigingen op woensdag (voorafgaand aan de uitreiking) zijn speciaal gereserveerd voor Wikipedianen. Zie voor meer informatie de projectpagina. Vriendelijke groet FrankT (overleg) 6 okt 2015 15:58 (CEST)

Mag [Generalized_Phrase_Structure_Grammar] asjeblieft zónder hoofdletters[bewerken]

Naar aanleiding van een discussie op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen. Moet ik dezelfde argumenten hier nog eens gaan noemen? – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:08 (CEST)

Noem ze anders op de overlegpagina van dat artikel. Het lijkt me niet handig om de discussie hier in de Kroeg te houden. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:15 (CEST)
Deze discussie gaat niet over de naamgeving van éen lemma, maar over de consequenties in het algemeen. Zodra iemand dwars gaat liggen is het niet meer mogelijk om in de titel van een lemma hoofdletters te veranderen in kleine letters indien een moderator nodig is voor deze operatie. Hoe kan iemand bewijzen dat de titel van het lemmma géen eigennaam is, die (wel of niet) door het merkenrecht wordt beschermd? Kun je mij vertellen wat in casu de juiste overlegpagina is voor zo'n algemene kwestie? – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:31 (CEST)
Dan zou ik het ook niet ophangen aan één hernoemingsverzoek op WP:VP/AV. Overigens is het inderdaad een onhandige situatie dat één dwarsligger zo'n verzoek kan blokkeren, maar dat is nu eenmaal hoe we het hebben afgesproken. Op WP:VP/AV horen in principe alleen niet-controversiële verzoeken. Over andere verzoeken zou eerst moeten worden gediscussieerd op de overlegpagina van het betreffende artikel. Bij consensus (die niet door één dwarsligger kan worden voorkomen als er voldoende andere deelnemers zijn) kan het verzoek (opnieuw) worden gedaan op WP:VP/AV. Een algemenere discussie, indien gewenst, zou vermoedelijk thuishoren op Overleg Wikipedia:Benoemen van een pagina. Ik neem aan dat die dan zou moeten uitmonden in iets concreets dat op Wikipedia:Benoemen van een pagina kan worden toegevoegd zodat we daar ook echt klaar mee zijn. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:46 (CEST) P.S. Informele algemene discussie is niet verboden in de Kroeg, maar zoals gezegd zou ik dan duidelijk maken dat de discussie algemeen is en niet alleen over één specifiek artikel gaat. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:47 (CEST)
Ik heb al heel veel pagina's (honderden) zelf zonder enig bezwaar hernoemd naar minder hoofdletters. En ik heb al vele tientallen pagina's zonder enig bezwaar door moderatoren doen hernoemen met minder hoofdletters. Dus op een bepaalde manier heb ik verstand van deze kwestie. Het is dus volstrekt toeval (of juist niet) dat ik in deze casus op genoemde verzoekpagina in een lange discussie verzeild ben geraakt. Dat iemand een stok in het wiel steekt, en blijkt dat inderdaad een principiële kwestie aan de orde is. Dat is heel vervelend als je anders gewend bent. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 21:11 (CEST)
Mijn uitgangspunt is dat te gemakkelijk te veel hoofdletters worden gebruikt, op basis van een boektitel (iedereen kan weten dat in het angelsaksisch domein héel veel hoofdletters worden gebruikt, dat is een kwestie van typografie), of op basis van een hoofdletter-afkorting. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 21:20 (CEST)