Overleg gebruiker:Karmakolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo Karmakolle, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 1.944.560 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. U kunt hier uw opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot (overleg) 23 aug 2012 17:56 (CEST)

Dieselgate[bewerken]

Beste, als ik de geschiedenis goed lees, hebt u toegevoegd dat VW zelf naar buiten kwam met het nieuws. Dat klopt niet. Ik heb dan ook het originele persbericht toegevoegd van het EPA, dat het nieuws uitbracht. Drie dagen later heeft Volkswagen inderdaad toegegeven, zoals ook vóór jouw bewerking geschreven stond.

Verwijderingsnominatie Kernuitstap[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Kernuitstap dat is genomineerd door Zanaq/Htlinks. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20120911 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de verwijderlijst.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 12 sep 2012 03:19 (CEST)

Lijst van vernielde bouwwerken in België[bewerken]

Hallo,

Ik heb toch wel ernstige twijfel over het nut van de door jou begonnen Lijst van vernielde bouwwerken in België. Ik heb hem daarom ter beoordeling voorgelegd. Mvg, --Joostik (overleg) 27 feb 2014 16:53 (CET)

Overleg[bewerken]

Hoi Karmakolle,

Als je een artikel aanmaakt, en zeker wanneer dat artikel na verwijderd te zijn weer teruggeplaatst wordt na een verzoek daartoe, is het wel zo wenselijk om te participeren in het overleg op de overlegpagina van het artikel wanneer daar vragen worden gesteld. Wikipedia is tenslotte een samenwerkingsproject, wat niet betekent dat we elkaar in staat stellen om solitair aan artikelen te werken maar dat we samenwerken aan het vormgeven van de gehele encyclopedie, de inhoud van alle individuele artikelen incluis. Zou je zo vriendelijk willen zijn om alsnog op deze vragen in te gaan? EvilFreD (overleg) 15 apr 2014 07:36 (CEST)

Lemma[bewerken]

Hallo Karmakolle, ik heb je artikel Interuniversitair Instituut voor Kernwetenschappen ter beoordeling aan de gemeenschap voorgelegd omdat ik het (in deze vorm) niet geschikt acht voor Wikipedia. Wellicht heb je er iets aan om de conventies door te lezen; daar kun je zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voor verdere vragen kun je altijd terecht bij onze helpdesk. Veel plezier op Wikipedia! Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 5 mei 2014 16:11 (CEST)

Elisabeth van der Noot d'Assche[bewerken]

Beste Karmakolle, bovenstaand artikel wekt bij mij ernstige twijfel op aan de betrouwbaarheid en het waarheidsgehalte: zie bijvoorbeeld de OP en mijn vragen hier. Kunt u meer licht op een en ander werpen op basis van gezaghebbende bronnen? Paul Brussel (overleg) 1 sep 2014 22:35 (CEST)

Een bruikbaar document[bewerken]

Geachte Karmakolle, Ik zie uw bijdragen aan artikelen over personen voor wie ook ik grote belangstelling heb met veel plezier. Misschien mag ik u nog attenderen op een speciaal herdenkingsnummer van China News Analysis dat is gemaakt om László Ladány te eren: China News Analysis. Special Commemorative Issue, November 1990. Het bevat nog heel veel interessante informatie over Ladány's werkzaamheid en levensloop. Met hoogachting en vriendelijke groet, Theobald Tiger (overleg) 12 sep 2014 15:01 (CEST)

Interessante lectuur! Ik maak er dankbaar gebruik van om het artikel nog wat aan te vullen. Beste groeten, Karmakolle (overleg) 15 sep 2014 11:05 (CEST)
Zeer bedankt. Ik heb nog een paar toevoegingen gedaan. Beste groeten weerom. Theobald Tiger (overleg) 15 sep 2014 13:08 (CEST)

Ping An[bewerken]

Hoi Karmakolle,

Zou je het encyclopedisch belang van Ping An Insurance wat duidelijker willen laten blijken? Dat het bedrijf enig belang in Fortis heeft maakt de verzekeraar nog niet van encyclopedisch belang. Tot nu toe lijkt het alleen een grote verzekeraar te zijn. Ik mis zaken als: omzet, aantal verzekerden, beursgenotatie, etc. Voor bedrijven gelden echt wel zaken waardoor het bedrijf van E-waarde is, zie ook deze pagina voor een indicatie. Met vriendelijke groet, Dqfn13 (overleg) 4 mei 2015 12:54 (CEST)

Bedrijf noteert onder meer op de beurs van Hongkong. Heb de ISIn-code toegevoegd in de infobox, maar deze afficheert blijkbaar niet correct. Heb ook aantal werknemers toegevoegd. Ping An is een behoorlijke mastodont waar buiten het Fortisaspect nog veel over te zeggen valt, maar dit is een begin.Karmakolle (overleg) 4 mei 2015 13:17 (CEST)
Prima, het gaat er mij om dat meteen uit dit artikel duidelijk wordt dat het een relevant bedrijf is. Zolang er maar vermeldt staat dat het genoteerd is aan de beurs van Hongkong, bij voorkeur voorzien van een bronnetje, is het voor mij voldoende. Dqfn13 (overleg) 4 mei 2015 13:32 (CEST)

Philippe Legrain[bewerken]

Hallo Karmakolle, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over Philippe Legrain. Ik vind dat dit artikel niet of nog niet geschikt is voor Wikipedia. Op de beoordelingslijst kun je een omschrijving vinden van mijn bezwaren en daar ook op reageren. De komende twee weken kan iedereen, ook jijzelf, zijn of haar mening geven over dit artikel. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst of het artikel op Wikipedia blijft staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden moeten) voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia. - Iooryz (overleg) 16 jun 2015 14:06 (CEST)

Emmanuel de Aranda[bewerken]

Beste Karmakolle, Ik was zo vrij de voornaam lichtjes aan te passen: hij wordt in alle Belgische publicaties steeds als Emmanuel vermeld. Om het te staven en meteen de bibliografie te vervolledigen heb ik er ook enkele Belgische auteurs aan toegevoegd.Ik hoop dat u me deze tussenkomst niet kwalijk neemt. met hartelijke groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 8 sep 2015 17:22 (CEST)

Geen probleem! Ik had de schrijfwijze met één "m" overgenomen uit de Leidse uitgave, maar in de literatuur is "Emmanuel" inderdaad frequenter. Dank ook voor de aanvullingen. Karmakolle (overleg) 9 sep 2015 09:50 (CEST)

Albert Frère[bewerken]

Bedankt voor uw aanvulling van Albert Frère. Kukkie (overleg) 11 sep 2015 07:18 (CEST)

Albert Frère (bis)[bewerken]

Beste Karmakolle,

Ik heb uw omvangrijke toevoeging op de Wiki-pagina over Albert Frère gemerkt en gelezen. Een waar huzarenstuk, proficiat daarvoor. Wel heb ik flink mijn bedenkingen over uw vermelding als zou Frère de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland hebben gekregen. Bent u daar zeker van en kunt u uw bron vermelden? Op het net heb ik alvast geen enkele link tussen de "Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland" zoals de officiele titel luidt, en Frère gevonden. Ook op de Duitse Wiki-pagina met een ellenlange lijst van de laureaten kan ik AF nergens terug vinden. Kunt u dit even ophelderen? Dank bij voorbaat, Borluut (overleg) 26 sep 2015 17:26 (CEST)

Dank voor de woorden van lof, beste Borluut. Ik heb dit overgenomen van fr-wiki en merk dat de onderscheiding ook in de-wiki vermeld is (bij de categorieën, met verdere specificatie "graad onbekend"). Ik weet niet of dit voldoende is? Karmakolle (overleg) 27 sep 2015 19:09 (CEST)
Zoals u weet kan WP geen bron voor WP zijn: er is dus geen bron voor. Paul Brussel (overleg) 28 sep 2015 22:34 (CEST)
U dicht mij meer kennis toe dan ik heb. Al wat ik weet is dat WP-artikelen gebaseerd moeten worden "op bronnen die gepubliceerd zijn door onafhankelijke uitgevers met een goede reputatie voor nauwkeurigheid en het controleren van feiten." Dat is wat ik dacht dat we met WP proberen te zijn. Graag dus een link naar de richtlijn waarnaar u verwijst. Karmakolle (overleg) 28 sep 2015 22:54 (CEST)

Wenceslaus I van Luxemburg[bewerken]

Beste Karmakolle,

Op 29 april 2014 heeft u de Wiki Wenceslaus I van Luxemburg verrijkt met de opmerking Hoewel niet in Brussel op het moment van de veroordeling, zou Wenceslaus, die onder zware schulden gebukt ging, maar al te blij zijn geweest dat hij de joodse bezittingen kon confisqueren. . Ik ben erg geïnteresseerd te weten hoe u kon vinden dat Wenceslaus afwezig was, de verantwoordelijkheid voor het proces wordt daarmee op de Amman afgewenteld (of niet? de processtukken zijn verlorengegaan).
Dank bij voorbaat
Riyadi (overleg) 13 jan 2016 14:56 (CET)

Met de beste wil van de wereld, ik kan niet meer reconstrueren waar ik dit vandaan heb. Te lang geleden. Spijtig, want de geconfisqueerde goederen zijn wel degelijk in de hertogelijke rekeningen opgetekend. Quid? Karmakolle (overleg) 9 feb 2016 18:57 (CET)
Toch bedankt ! Ik zoek nog wel eens in het boek van Dequeker. Riyadi (overleg) 10 feb 2016 09:02 (CET)

Schrijfweek Brussel[bewerken]

Beste Karmakolle,

Ik zie dat je regelmatig lemma's rond Brussel toevoegd of bijwerkt. Daarom wou ik je nu al uitnodigen voor een dubbele schrijfweek rond Brussel die we in april organiseren. Je kan je alvast inschrijven op de deelnemerslijst. Hou verdere aankondigingen in het oog. We plannen nog editathons en andere evenementen. Als je actief mee wil organiseren, laat gerust iets weten.

Groeten uit Brussel, SvenDK (overleg) 9 feb 2016 06:18 (CET)

wow, de schrijweek is nog niet begonnen en je hebt al twee prachtartikels toegevoegd. Ben jij toevallig ook beschikbaar tijdens de week om te assisteren op een van de schrijfmomenten in de Brusselse bibs? Mensen met jou ervaring op Wikipedia kunnen we echt nog gebruiken. SvenDK (overleg) 16 mrt 2016 05:36 (CET)
Dag SvenDK, op de schrijfmomenten ben ik niet beschikbaar, maar ik probeer je mooie initiatief te steunen door artikelen bij te dragen. Beste groeten, Karmakolle (overleg) 17 mrt 2016 09:45 (CET)
Dank je SvenDK (overleg) 17 mrt 2016 17:25 (CET)
Chorographia Sacra Brabantiae is een prachtig stuk en zoveel nieuwe rode links voor een volgende schrijfweek. Klasse werk, dank je. SvenDK (overleg) 17 apr 2016 07:12 (CEST)
De onderwerpen zullen nooit uitgeput raken, maar dankzij de schrijfweek is de coverage over Brussel in één klap ferm verbeterd! Een mooie basis om op verder te werken, hopelijk met nieuwe geïnteresseerden! Karmakolle (overleg) 17 apr 2016 11:49 (CEST)
Ja een handvol nieuwe mense hebben de smaak te pakken gekregen. SvenDK (overleg) 17 apr 2016 12:32 (CEST)

Algemene Nationale Gegevensbank[bewerken]

Hallo Karmakolle, Op dit artikel staat al 5 dagen een {{meebezig}}-sjabloon. Kan dat eraf? - groeten, vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 30 apr 2016 14:22 (CEST)

Ja dat zou tijd worden :) Ik zal het vandaag afwerken. Groet, Karmakolle (overleg) 30 apr 2016 14:32 (CEST)

Ontstaan van Brussel[bewerken]

Hallo Karmakolle, Op dit artikel staat al 5 dagen een {{meebezig}}-sjabloon. Kan die eraf? - groeten, vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 20 mei 2016 10:42 (CEST)

Het is een behoorlijk lang lemma aan het worden. Hiervoor zal ik nog een paar dagen nodig hebben, vrees ik. Groet, Karmakolle (overleg) 21 mei 2016 15:10 (CEST)

De Wikimedia Foundation zoekt een Directeur Enquête-oproep voor de Vrijwilligersgemeenschap[bewerken]

De Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation heeft een commissie ingesteld die verantwoordelijk is voor het vinden van een nieuwe directeur. Een van de eerste taken van de commissie is het opstellen van een functieomschrijving voor de directeur, waarvoor we de Wikimedia-gemeenschap graag om input willen vragen. We zouden het op prijs stellen als je de tijd kunt nemen om deze enquête in te vullen. Het helpt ons inzicht te krijgen in wat de vrijwilligersgemeenschap en de betaalde medewerkers verwachten van de directeur van de Wikimedia Foundation.

Bij voorbaat dank,

De commissie verantwoordelijk voor de zoektocht naar een nieuwe directeur voor de Wikimedia Foundation via MediaWiki message delivery (overleg) 1 jun 2016 23:52 (CEST)

Gewapende gilden van Brussel[bewerken]

Hallo Karmakolle, Op dit artikel staat al 5 dagen een {{meebezig}}-sjabloon. Kan die eraf? groeten, vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 11 jun 2016 11:55 (CEST)

Ja, ik heb het eraf gehaald! Groet, Karmakolle (overleg) 11 jun 2016 13:57 (CEST)
  • en ik heb 'm als gecontroleerd aangemerkt - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 11 jun 2016 18:22 (CEST)

Kongo Vrijstaat e.d.[bewerken]

Beste Karmakolle, je hebt een mooie reeks artikels over Kongo Vrijstaat en aanverwante aangemaakt, knap! Duim omhoog Queeste (overleg) 30 jul 2016 19:03 (CEST)

Bedankt, Queeste! Het is een beetje een verwaarloosd thema, de verrassingen liggen zomaar voor het rapen. Hulp welkom ;-D Karmakolle (overleg) 30 jul 2016 23:17 (CEST)

Nafissatou Thiam[bewerken]

Op welke bron hebt u zich gebaseerd om haar geboorteplaats zogezegd te corrigeren? Akadunzio (overleg) 15 aug 2016 23:29 (CEST)

Op haar sporza fiche, bevestigd door de andere wiki's. Heeft u een betere bron? Karmakolle (overleg) 17 aug 2016 18:10 (CEST)
Ik heb op andere wiki's geen bronnen gezien. Ik heb bronnen gezien dat ze in Brussel geboren is. Ze is alleszins op jonge leeftijd van Brussel naar Rhisnes verhuisd. Misschien in het vervolg wel je bron vermelden als je iets wijzigt. Akadunzio (overleg) 17 aug 2016 18:56 (CEST)

Lamoraal II Claudius Frans, graaf van Thurn en Tassis[bewerken]

Beste Karmakolle, bij het controleren van nieuwe artikelen kwam ik Lamoraal II Claudius Frans, graaf van Thurn en Tassis tegen, van jouw hand. Het artikel is sinds 29 augustus voorzien van een meebezig-sjabloon, om aan te geven dat je er nog mee bezig bent. Wellicht is het artikel aan je aandacht ontsnapt, of ben je vergeten het sjabloon te verwijderen. Zou je er nog even naar kunnen kijken? Bij voorbaat dank! Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 16 sep 2016 12:05 (CEST).

Inderdaad, glad vergeten! Ik heb het eraf gehaald. Groet! Karmakolle (overleg) 16 sep 2016 12:18 (CEST)

L'Appennino[bewerken]

Hallo Karmakolle, In L'Appennino schrijf je: "Michel de Montaigne bezocht de Appennino tijdens de creatie en vermeldde hem in zijn reisdagboek. Hij putte er ongetwijfeld inspiratie uit voor zijn Pantagruel." Is dat een ander boek/geschrift dan dat van François Rabelais? Ik zie het niet werken van Montaigne vermeld. - groeten, vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 4 okt 2016 12:39 (CEST)

Gelijk heb je, Vis. Montaigne was gefascineerd door het groteske en putte er inspiratie uit, maar met Pantagruel heeft dat niets te maken. Bedankt om het op te merken, ik pas het artikel aan! Groet, Karmakolle (overleg) 4 okt 2016 17:49 (CEST)

Algen[bewerken]

Ik heb je toevoeging wat ingekort. Alle gezondheidsaffecten tot aan aangeboren afwijkingen toe slaan het artikel uit het lood, en passen beter bij effecten van verbranding van olie oid, mvg HenriDuvent 17 okt 2016 22:06 (CEST)

Algenbrandstof ís olie. Weinig frequente nadelen als geboortedefecten weglaten, kan m.i. nog net. Maar niet de voornaamste gezondheidsrisico's: hart- en vaatziekten, aandoeningen van longen en luchtwegen, kanker. Twee zinnen hierover slaan het artikel niet uit het lood. Het beperkt zich tot NOX en fijnstof, dat is op zich al feitelijk te summier. Beste groet, Karmakolle (overleg) 17 okt 2016 22:54 (CEST)

Artikel Cornelius Wessels[bewerken]

Beste Karmakolle,

Een vraag uit persoonlijke nieuwsgierigheid. Ik heb ruim een half jaar geleden het artikel Cornelius Wessels geplaatst. Ondanks het feit dat het aan de korte kant is, had ik er veel tijd in gestoken. Ook om publicaties van hem bevestigd te krijgen. Nu zag ik in jouw artikel Bento de Goes de publicatie "Bento de Goës S.J. Een ontdekkingsreiziger in Centraal-Azië (1603-1607)", in: Studiën. Tijdschrift voor godsdienst, wetenschap en letteren, 1911. Die publicatie was ik nergens tegengekomen. Ook PiCarta heeft geen vermelding van dit artikel. In het hoofdstuk over Bento de Goes in zijn Early Jesuit Travellers in Central-Asia, (1603-1721) heeft Wessels ruim 80 noten. Geen daarvan noemt zijn artikel uit 1911.

Ik ben dus nieuwsgierig hoe je op dat artikel bent gekomen. Als je mij kunt helpen hoe aan dat artikel te komen, zou ik dat zeer op prijs stellen.

Vriendelijke groet,Renevs (overleg) 2 jan 2017 21:11 (CET)

Beste Renevs, Die oude artikelen zijn inderdaad niet gemakkelijk te bevestigen. Google heeft mij aan de referentie geholpen en vermeldt het artikel ook op Books: zie link. Blijkbaar is het nog tweedehands verkrijgbaar. Maar zelf heb ik heb het dus niet kunnen raadplegen. Een mogelijke verklaring waarom Wessels er in 1924 niet naar verwijst, is dat hij het misschien als achterhaald beschouwde door zijn recente archivalische ontdekkingen (waarover je zelf schreef). Is 1924 effectief het jaar waarin hij zijn speurwerk gedaan heeft, of kan hij er in 1911 al weet van hebben gehad? Vriendelijke groet, Karmakolle (overleg) 2 jan 2017 22:20 (CET)
Mijn dank voor dit antwoord. 1924 was inderdaad het jaar waarin hij nieuwe informatie over onder meer Bento de Goes in de archieven in Rome vond. Het is ook heel goed mogelijk, dat hij de informatie waarover hij in 1911 beschouwde als achterhaald beschouwde. Ik zal de titel van de publicatie wel toevoegen aan zijn bibliografie in het artikel. Nogmaals mijn dank. Renevs (overleg) 2 jan 2017 23:07 (CET)
Bedankt weerom! Ik heb het werk uit 1924 toegevoegd aan de bibliografie over Bento de Goes. Beste groet, Karmakolle (overleg) 3 jan 2017 00:11 (CET)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[bewerken]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Ongeschoeid[bewerken]

Dag Karmakolle, ik zag je 'ongeschoeide kloosters' voorbijkomen. Als ik me niet vergis zou de naam als samenstelling met woordgroep helemaal aaneen moeten, dus ongeschoeidekarmelietessenklooster. Dan zou klooster van de ongeschoeide karmelietessen wellicht beter zijn, dat wordt zo te zien ook vaker gebruikt. Hoe dan ook, dank voor je nieuwe artikelen. Glimlach RONN (overleg) 20 jan 2017 13:45 (CET)

Lang, maar niet lang genoeg voor een titellengterecord. Dan is het tweede voorstel inderdaad beter. Glimlach Bedankt, Ronn, ik pas het aan. Groet, Karmakolle (overleg) 20 jan 2017 23:58 (CET)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[bewerken]

#100wikiwomen challenge: bedankt![bewerken]

Voor het schrijven van het artikel Jeanne Pinaut tijdens de #100wikiwomen challenge

Hoi Karmakolle, bedankt voor je artikel over Jeanne Pinaut voor de #100wikiwomen challenge. Leuk dat je meedeed om van de challenge een gezamenlijk succes te maken. Ecritures (overleg) 25 feb 2017 16:37 (CET).

Genocide en de Malliërs, Nasomonen, Usipeten en Tencteren[bewerken]

Beste Karmakolle, ik heb uw bewerking op genocide ongedaan gemaakt, omdat zij naar blijkt gebaseerd is op origineel onderzoek (Cassius Dio en Cato de Jongere zullen het woord 'genocide' immers niet gebruikt hebben – de conclusie dat er sprake is van genocide moet daarom noodzakelijk een eigen gevolgtrekking zijn). Bovendien voldoen voorbeeld 1 en 3 niet aan de definitie van Genocide, ook voorbeeld 2 voldoet hier niet noodzakelijk aan. Genocide vereist immers een dubbel opzet; op de hoedanigheid van de slachtoffers en de vernietiging die slachtoffers in hun specifieke hoedanigheid. Dit dubbel opzet is uit (antieke) historische bronnen vaak niet te distilleren. Bovendien betekent dit ook dat genocide niet slechts uit een massaslachting/vernietiging kan worden afgeleid. Reeds om die redenen lijkt het mij onverstandig om zelf uit historische primaire bronnen daarover conclusies te trekken. Zeker bij een onderwerp als genocide lijkt het met verstandig om de encyclopedische uitgangspunten te handhaven en dus alleen 'historische genocides' op te nemen die als zodanig zijn opgenomen in betrouwbare en gezaghebbende publicaties. Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 12 jun 2017 14:16 (CEST)

Beste Perudotes, De primaire bronnen waren niet bedoeld om op zich de kwalificatie 'genocide' te schragen. Ik begrijp dat, zeker voor zo'n onderwerp, gezaghebbende bronnen nodig zijn en kan u verzekeren dat de vermelde episodes effectief te vinden zijn in historische overzichtswerken met betrekking tot genocide. Caesar wordt komt bv. aan bod bij Ben Kiernan.[1] Voor Alexander heb ik naar Lendering verwezen, maar ik kan net zo goed de (minder omstandige) bespreking uit The Oxford Handbook of Genocide Studies toevoegen. Het is een heikele zaak om moderne concepten op het verleden toe te passen, en zelfs los daarvan zullen de bronnen, alleen al vanwege hun schaarste, steeds ontoereikend zijn om een spijkerharde conclusie toe te laten. Dat geldt ook voor mijn tweede voorbeeld. Gelukkig is de historische wetenschap geen strafrechtbank die alleen met 'schuldig' of 'onschuldig' kan antwoorden. Ook waarschijnlijke genocides hebben m.i. hun plaats in een lemma over een fenomeen met een lange geschiedenis (met name in de vorm van uitroeiing als collectieve bestraffing). Ongetwijfeld heb ik nagelaten om de vraagtekens en problematische aspecten in de verf te zetten. Dit had er deels mee te maken dat het lemma nogal kort uitvalt en ik de oudheidkundige aspecten niet buitensporig lang wil maken. Daarbij aansluitend valt er ongetwijfeld ook te discussiëren over de selectie. Misschien kan voorrang worden gegeven aan de sterkere cases (bv. over de Eburonen), misschien aan die met meer slachtoffers (bv. tijdens de Mongoolse veroveringen). Voor mij blijft het belangrijkste dat het lemma een diep-historische dimensie krijgt, zodat de lezer niet met de verkeerde indruk achterblijft dat genocide iets is van de laatste honderd jaar. Graag verneem ik uw inzichten hierover, en hoe dit best te bewerkstelligen. Groet, Karmakolle (overleg) 12 jun 2017 15:37 (CEST)
Beste Karmakolle, bedankt voor uw spoedige antwoord. Het idee om het artikel breder te trekken naar onder andere historische genocides spreekt mij zonder meer aan. Een probleem is echter dat het huidige lemma slechts de positief-legalistische benadering voor genocide geeft. Dat betekent dat het lemma met zichzelf in tegenspraak is als ook voorbeelden van genocides worden toegevoegd die niet aan die definitie voldoen. Ik ben mij ervan bewust dat het concept 'genocide' in de literatuur niet slechts begrensd wordt tot de positief-legalistische definitie uit het Genocideverdrag. Wat dit lemma denk ik sowieso mist is dat naast de positief-legalistische benadering van genocide ook socio-antropologische (en andere) benaderingen in het artikel worden verwerkt. Dat vereist echter een omvangrijke herschrijving aan de hand van bronnen.
Een bijkomend probleem is ook dat moderne (en Westerse) concepties van genocide niet noodzakelijk over te zetten zijn naar een historische setting. Desalniettemin is er een gedeelde noemer, die naar ik vernomen heb ook in historische kringen gehanteerd wordt, namelijk dat de term genocide meer impliceert dan slechts massavernietiging, waarbij het draait om de vernietiging/uitroeiing van leden van een groep vanwege hun toebehoren aan die groep (genocidal intent). Het spreekt voor zich dat de manier waarop groepen zichzelf en anderen identificeren door de eeuwen heen verandert is en dat een historische benadering van genocide daar ook rekening mee houdt. Het gaat hier dus altijd om het toepassen van moderne concepten op een historische gebeurtenis en voor zover er nog een consensus is onder historici (over de historische genocides in Armenië en Namibië lijkt onder historici een consensus te bestaan dat hier sprake is van genocide) lijkt het mij dan ook een pre om aan te geven volgens welke historici/academici/auteur sprake is van genocide, en waarom die gebeurtenis gelabeld wordt als genocide en niet als een andere massaslachting. Voor het begrip van genocide heeft de lezer daar meer aan dan slechts een opsomming van het resultaat dat sprake is van een massaslachting van vrouwen, kinderen en niet-strijders. Dat is immers niet redegevend voor genocide.
Een recent case in point is wellicht Darfur waar volgens velen sprake was van genocide, maar volgens bijvoorbeeld de Commission of Inquiry on Darfur geen algemeen genocidal intent aanwezig was bij de regering. In zo een geval hoeft Wikipedia als encyclopedie geen keuze te maken over 'de enige echte waarheid'. Eén van de encyclopedische uitgangspunten is immers dat een neutraal beeld wordt gegeven waarbij een eventuele discussie tussen voor- en tegenstanders ook benoemd dient te worden.
Kortom, ik ben helemaal voor het toevoegen van historische genocides, maar dan wel op een verantwoorde manier waarop de lezer er ook iets aan heeft. Die dient dus voldoende informatie te krijgen waarom en volgens wie er sprake is van genocide, i.p.v. etnische zuivering, uitroeiing, massamoord e.d. Het gebruik van betrouwbare, gezaghebbende bronnen is daarbij onontbeerlijk. Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 12 jun 2017 17:57 (CEST)
Blij te lezen dat we op dezelfde golflengte zitten wat betreft het toevoegen van een historisch-antropologische dimensie aan het lemma 'genocide'. Vele historici vallen terug op het bij verdrag vastgelegde concept, maar er zijn er evenzeer die het enigszins tweaken (cf. Mark Levene, Genocide in the Age of the Nation State, vol. 1, The Meaning of Genocide, 2005). In elk geval is er minstens - zoals je schrijft - een gemeenschappelijke noemer. Ik laat dit even rusten en probeer er later op terug te komen, met aandacht voor het verantwoorden van wat een historische slachtpartij tot genocide maakt. Beste groet, Karmakolle (overleg) 12 jun 2017 20:49 (CEST)

Schild en vriend[bewerken]

Je krijgt het voordeel van de twijfel, beste. Ik vraag me af of je ook het Latijn van die Annales goed kunt lezen. Ikzelf volgde Latijn, maar dat is bijna 50 jaar geleden, ha. Uw argument dat het om een latere uitleg gaat, vind ik niet bepalend. Het is eigen aan een wachtwoord dat je het naadje van de kous, hoe men dit en geen ander wachtwoord (heeft) gebruikt, niet verneemt in die periode of het historisch verslag van die tijd, die Annales dus, -ja toch? Daarom zou ik het "wikipedia-minded" vinden als je niet zomaar alles wegmaakt, zoals je nu hebt gedaan, maar dit als plausibele opmerking invoegt bij de noten. --Dartelaar [geef een gil!] 29 jun 2017 12:33 (CEST) Hé, ik krijg die refs onder mijn handtekening niet weg. Vreemd. Die horen wellicht bij vorig item "Genocide en...". --Dartelaar [geef een gil!] 29 jun 2017 12:38 (CEST)

Beste Dartelaar, ook op mijn Latijn zit wat roest, maar gelukkig zijn die annales niet bepaald Vergilius ;-) De kwestie van de aspiratie in 'schild' komt recht uit het citaat: ...eo quod 'clipeus' in Flamingo cum aspiratione, quam Franci et Gallici sonare non possunt. Dezelfde uitleg is in grote mate terug te vinden bij Van Velthem, die er weliswaar een wachtzin van maakt. (In onze eeuw zou hij een pluim krijgen, maar tijdens een slachtpartij was het waarschijnlijk minder praktisch.) Ik ben het met je eens dat het beter zou zijn om de gildenversie - die regelmatig opduikt - expliciet te vermelden en weerleggen, maar momenteel heb ik geen toegang tot de bronnen waarin ik het gelezen heb. Ik houd het in gedachten! Groet, Karmakolle (overleg) 29 jun 2017 13:21 (CEST)

Geografische conferentie van Brussel[bewerken]

Beste Karmakolle, dank je wel voor al je bewerkingen op lemma’s over Brussel. Bij je laatste bewerkingen op Geografische conferentie van Brussel vroeg ik me af waarom je de lay-out van bronnen en referenties hebt veranderd. Mijn indruk is dat de Appendix2 proffesioneler overkomt en de voorkeur geniet. Jij veranderde dit naar manuele lay-out. Doe ik iets verkeerd door appendix2 te gebruiken?

Groeten uit Brussel, SvenDK (overleg) 7 nov 2017 21:46 (CET)

Dag Sven, we hebben allemaal onze voorkeuren, en die zijn meestal nogal sterk Glimlach Ik vind appendix2 niet verkeerd, maar zelf houd ik ervan dat het kopje 'literatuur' in de inhoudstafel verschijnt (dan weet je al dat het bestaat en kan je er ook naar doorklikken) en dat de tekst op normale grootte is weergegeven. Idem voor de voetnoten: ik groepeer graag noten en referenties dooreen, liefst aan de voet van de pagina en niet al te klein. Als ik aan een artikel werk dat door iemand anders is begonnen, voeg ik mij naar zijn of haar keuze (BTNI en zo). Maar aangezien ik dit artikel zelf gestart was, ben ik zo vrij geweest terug te keren naar de oorspronkelijke lay-out. Vind je echt dat dit minder professioneel oogt? Beste groet, Karmakolle (overleg) 7 nov 2017 22:13 (CET)

Brussel in de literatuur[bewerken]

Beste karmakolle, op deze pagina beweerde u: "Het is een encyclopedisch thema dat in de academische letteren en erbuiten als zodanig wordt bestudeerd. Van toeval of los zand zou ik dus niet spreken. [...] De gemaakte selectie is oordeelkundig, met als voornaamste ontbrekend element een algemeen deel dat de individuele werken overstijgt." En dat laatste was nou juist het punt. Ik trof een lijst aan van voornamelijk rode links (95 titels, waarvan 7 blauw), wat op zich niet zo'n probleem zou hoeven zijn, als er maar een werk was dat al die titels samen opsomde als een samenhangende verzameling van werken waarin Brussel een rol speelt. Op basis van wat u beweert ("een encyclopedisch thema dat in de academische letteren en erbuiten als zodanig wordt bestudeerd") zou te verwachten zijn dat er literatuur over het onderwerp "Brussel in de literatuur" voorhanden is. Daarvan bleek in het artikel niets. Aangehaald werden "Bruxelles vue par les grands écrivains", "Les écrivains dans la ville", "Zangers der Groene Waranden. Beelden van de literair-historische groene rand rond Brussel", "De macht van het schone woord. Literatuur in Brussel van de 14de tot de 18de eeuw", "Brussels. A Cultural and Literary History" en "Literaire wandelingen door Brussel". Geen enkel werk daarvan behandelt "Brussel in de literatuur"; Het gaat over Brussel zoals gezien door grote schrijvers, en verder over cultuur en schrijverschap in Brussel, niet over het thema uit de titel: Brussel in de literatuur. U kunt nu wel flink op mij afgeven, en zeggen dat ik de literatuur dan niet heb bestudeerd, maar waar ik op af moest gaan was de inhoud van het artikel dat ter beoordeling stond. En als er al een werk geciteerd werd waarin het onderwerp daadwerkelijk aan de orde kwam (wat ik ernstig waag te betwijfelen), dan werd daarvan in het artikel zelf niets duidelijk. De lezer trof daar dus aan wat ik daar aantrof: een onsamenhangende opsomming. Met vriendelijke groet, WIKIKLAAS overleg 13 dec 2017 00:15 (CET)

Beste Wikiklaas, Bedankt voor je reactie. Over de literatuurlijst: twee van de vijf titels hebben duidelijk betrekking op Brussel in de literatuur, niet op Literatuur in Brussel (ik heb het over "Bruxelles vue par les grands écrivains" en "Zangers der Groene Waranden. Beelden van de literair-historische groene rand rond Brussel"). Zelfs iemand die enkel op de titels kan of wil afgaan, vermag dit niet weg te redeneren. Voorts lijk je het bestaansrecht van het artikel afhankelijk te stellen van het voorhanden zijn van een werk dat al die titels samen opsomt als een samenhangende verzameling. Waarop baseer je dit criterium? Wikipedia betrekt informatie uit meerdere bronnen voor zover ik weet, en dat kunnen we best zo houden. Het gebrek van het artikel was niet de samenhang van het thema, maar een uitleg over de samenhang. Ik voel me niet geroepen om die uitleg nu te gaan schrijven, maar ik blijf bij mijn voornemen om het artikel te herstellen als een lijst. Op die suggestie is geen enkele reactie gekomen. Beste groet, Karmakolle (overleg) 17 dec 2017 19:52 (CET)

Afrikanistiek in België?[bewerken]

Beste Karmakolle,

Dank voor je Belgische toevoegingen! Zou je iets kunnen schrijven over Afrikanistiek (A) in België, bijvoorbeeld geschiedenis, waar opleidingen en onderzoek A. in België? Dat zou mooi zijn, want dat kan ik niet. Bij voorbaat dank, Hansmuller (overleg) 22 dec 2017 13:39 (CET)

Pachecogebouw[bewerken]

Hi Karmakolle, Ik zag net deze bewerking. In de referentie die er achter staat wordt een andere naam geoemd dan die waarin je deze wijzigde. Heb je hier een bron voor? Groetjes - Romaine (overleg) 3 mrt 2018 17:52 (CET)

PS: Ik zag dat je je vaak met Belgische onderwerpen bezig houdt. Er bestaat een wikiproject België waar je van harte welkom bent! Romaine (overleg) 3 mrt 2018 17:52 (CET)
Dag Romaine, Die referentie was zo duidelijk verkeerd dat ik het zonder bron gewijzigd heb. Als je er een wil toevoegen, kan je misschien dit gebruiken. Ik zie telkens met plezier je artikelen over moderne Brusselse gebouwen verschijnen! Beste groet, Karmakolle (overleg) 3 mrt 2018 18:49 (CET)
Dank voor de bron! Als iets onjuist is lijkt het mij dat een bron altijd wel wenselijk kan zijn. Ik heb de bron daarom toegevoegd als referentie. Wat betreft de moderne gebouwen schrijf ik ze vooral als ik ze in het nieuws tegenkom of iets anders actueel er mee is. Vaak kom ik dan zo'n welluidende naam ergens tegen, maar weet ik niet welk gebouw ze bedoelen of heb alleen een vermoeden, die speurtocht leidt dan tot een artikel. Groetjes - Romaine (overleg) 3 mrt 2018 18:56 (CET)

Deel je feedback en je ervaringen als Wikimediabewerker in een wereldwijde enquête[bewerken]

WMF Surveys, 29 mrt 2018 20:34 (CEST)

Herinnering: Deel je feedback in de Wikimedia-enquête[bewerken]

WMF Surveys, 13 apr 2018 03:33 (CEST)

Referenties naar antieke bronnen in het artikel Gaius Musonius Rufus[bewerken]

Beste Karmakolle,

ik zag dat je de referenties naar antieke bronnen in het artikel Gaius Musonius Rufus hebt aangepast. Deze aanpassingen zijn echter niet gebruikelijk voor antieke bronnen, want men maakt meestal gebruik van de volgende opmaak: "Auteur, gecursiveerde titel [Romeins cijfer van boek] [Arabisch cijfer van het hoofdstuk].[Arabisch cijfer van de zin]." (bijvoorbeeld: Tacitus, Annales XV 71.2.) Ik zie dus niet goed in waarom je deze hebt aangepast?

Met vriendelijke groeten,

Evil berry (overleg) 5 mei 2018 14:54 (CEST)

Dag Evil berry, Ik heb dat gedaan omdat sommige Romeinse cijfers nogal hoog uitvielen en waarschijnijk niet voor iedereen even leesbaar zijn. Wordt dat niet steeds vaker gedaan, de drie niveau's in Arabische cijfers, gescheiden door punten? Eerlijk gezegd had ik bij de aanpassing niet door dat je al de moeite had genomen om de referenties te redigeren, anders was ik er wel afgebleven. Beste groet, Karmakolle (overleg) 5 mei 2018 15:05 (CEST)

Betaalmuren[bewerken]

Bedankt voor de bedenking op je gebruikerspagina in verband met betaalmuren. Ik deel je bezorgdheid. Toch wou ik je wijzen op het bestaan van de beleidspunten en:WP:PAYWALL en en:WP:Reliable sources/Cost. Dit betekent dat, indien jij wel beschikt over toegang tot zo'n informatie, je die mag publiceren (gesteld dat de wet het toelaat natuurlijk). "Iemand anders" moet wel in staat zijn om binnen een redelijke termijn de juistheid van de informatie te verifiëren. Tenminste, dat is wat ik ervan maak. Zo zou ik bijvoorbeeld een abonnement op Apache.be kunnen hebben en er toch uit citeren. Wakari07 (overleg) 25 mei 2018 16:46 (CEST)

Zeker Wakari, dat maak ik er ook van. Betaalbronnen zijn bruikbaar voor wikipedia, niet anders dan boeken eigenlijk. Maar de praktische drempel is toch groot, dus heb ik het gevoel dat de beste bronnen het minst worden ingezet. En dat is voor een encyclopedie een groot probleem. Wikipedia zou moeten investeren in abonnementen en toegang voor veelschrijvers. Dat bestaat al, maar op veel te kleine schaal. Wiki-nl heeft bij mijn weten niet eens een pagina voor Resource requests. Werk aan de winkel! Beste groet, Karmakolle (overleg) 25 mei 2018 17:10 (CEST)
Helaas ben ik het ermee eens dat te veel 'artikelen' hier worden gebaseerd op wat op het vrij beschikbare internet te vinden is. Echter, veel gezaghebbende bronnen, bijvoorbeeld over historische onderwerpen (waar ik me nog wel eens mee wil bezighouden) zijn meestal alleen met behulp van papieren gezaghebbende bronnen te schrijven (boeken en tijdschriften, en gisteren werd ik hier nog weer eens mee geconfronteerd). Dit is een van de vele grote zwaktes van WP:NL. Paul Brussel (overleg) 25 mei 2018 17:23 (CEST)

Hubert Decleer[bewerken]

Beste Karmakolle,

Ik wil onmiddellijk op jouw gezag aannemen dat Hubert Decleer het Tibetaans dodenboek vanuit het oorspronkelijke Tibetaans in het Nederlands vertaalde. Maar het maakt mij wel nieuwsgierig. Het boek is nauwelijks te vinden. Dit is de enige verwijzing die ik heb kunnen vinden. Verkrijgbaar dus in slechts 1 bibliotheek. Amazon, Abebooks maar ook PiCarta kennen het boek niet.

Volgens deze levensbeschrijving begon Decleer pas in 1975, het jaar van verschijnen van zijn Nederlandse vertaling, met de studie van het Tibetaans. En het vergt jaren en jaren intensieve studie om dermate goed Tibetaans te beheersen om dit gecompliceerde werk te kunnen vertalen. En zelfs als men voldoende Tibetaans van de veertiende eeuw heeft leren beheersen doe je je die vertaling niet even in een paar maanden. Het werk ontbreekt ook in zijn lijst van publicaties. Heb jij nog wat meer informatie waaruit blijkt dat het om een vertaling uit de oorspronkelijke taal gaat ?

Vriendelijke groet, Renevs (overleg) 10 jul 2018 15:30 (CEST) PS. Het wordt nog iets ingewikkelder. Dit zou dan die enige bibliotheek zijn waar die Nederlandse vertaling aanwezig is. In de omschrijving wordt niets over een vertaling vermeld, de omvang zou slechts 23 pagina's zijn ( dat is echt onmogelijk voor een volledige vertaling van het boek) en er is verder sprake van een uitzending op 1 mei 1975. Renevs (overleg) 10 jul 2018 15:48 (CEST)

Beste Renevs, 23 pagina's kunnen geen volledige vertaling zijn, daar ben ik het mee eens. Zelf heb ik het boek niet onder ogen gehad. De enige extra informatie waarover ik beschik is dit artikel in De Standaard, waarin Decleer zegt dat hij Tibetaans is beginnen leren toen hij reisgids werd op de route Londen-Bombay: "In 16 jaar heb ik 26 keer dat traject gedaan. Ik bleef telkens drie maanden ter plekke. Zo heb ik Tibetaans geleerd. En in Leuven studeerde ik Chinees en een beetje Sanskriet." Volgens Himalayan Passages werd hij reisgids in 1967, dus dan zou hij acht jaar hebben gehad om Tibetaans te leren als autodidact. Ik weet niet in hoeverre dit hem in staat stelde om een middeleeuws boek adequaat te vertalen. Nadien heeft hij veel gerespecteerde vertalingen naar het Engels gemaakt, maar misschien was het dodenboek nog een jeugdig probeersel. Ik heb er echt geen zicht op. Maar zelfs partieel en onvolmaakt is het de enige Nederlandse vertaling uit de grondtaal, dus volgens mij een korte vermelding waard op WP:NL. Beste groet, Karmakolle (overleg) 10 jul 2018 16:43 (CEST)
PS: nog uit het krantenartikel, een citaat van Arno: "Die gast heeft delen van het Tibetaans Dodenboek in het Nederlands vertaald".
Een gemiddelde Nederlandse vertaling uit het Engels van het dodenboek begint bij ca. 150 pagina’s ( weinig begeleidende tekst) en kan oplopen tot over de 400 pagina’s ( meer begeleidende tekst). 23 pagina’s en dan nog maar even aangenomen dat die allemaal vertalingen bevatten ( dus zonder enige begeleidende tekst) van de Tibetaanse tekst is wel heel erg partieel.
Ik ga er niet voor naar Antwerpen om het na te zien, maar het zou wel eens om een artikel kunnen gaan dat Decleer geschreven had waarin hij alleen enkele fragmenten van het dodenboek had vertaald. Ik vind wel dat die man op dit project een artikel verdient. Zijn leermeester Étienne Lamotte bij wie hij in 1975 ging studeren heeft ook een lemma. Renevs (overleg) 10 jul 2018 23:03 (CEST)
Als ik bij gelegenheid in Antwerpen kom, maak ik een ommetje langs de bibliotheek. Het intrigeert me wel. Ondertussen pas ik de tekst aan om alvast aan te geven dat het geen volledige vertaling is. Beste groet, Karmakolle (overleg) 11 jul 2018 10:08 (CEST)

Hatebrand[bewerken]

L.S., Hartelijk dank voor het schrijven van het lemma over Hatebrand. Ik werd vanmiddag op zijn spoor gezet door dit Twitterbericht en ben toen verder gaan zoeken. Omdat hij in het boek van o.a. Jo Claes Sancti, nog meer heiligen herkennen voorkomt, heb ik met deze gegevens het lemma uitgebreid. Leest u het lemma met mijn wijzigingen nog eens door. Over zijn overlijdensjaar lees ik zowel 1183 als 1198. En ik heb geprobeerd uit te zoeken of Hatebrand Gronings, Ommelands of Fries was. In de 12e eeuw was het gebied Fries, maar ik wil nog verder uitzoeken hierover. Houdt u a.u.b. de overlegpagina over Hatebrand in de gaten, daar zal ik mijn twijfels en bevindingen plaatsen. Bedankt, JoostB (overleg) 10 jul 2018 21:39 (CEST)

Bogaarden[bewerken]

Hallo Karmakolle,

In het artikel Bogaardenklooster (Brussel) link je naar Bogaarden. Dit is een plaats in België, wat niet de bedoelde bestemming kan zijn. Het lijkt erop, dat de lekenorde (is dat de juiste aanduiding?) in kwestie nog geen lemma heeft. Het zal Bogaarden (iets-tussen-haakjes) moeten worden. Heb je suggesties? Mogelijk weet je er zelfs al voldoende van om een artikel te kunnen beginnen? — bertux 3 aug 2018 11:42 (CEST)

Dank om dit te signaleren, Bertux. Er bestaat al een pagina Begijnen en begarden, maar er is wel iets voor te zeggen om de begarden/bogaarden een eigen artikel te geven, zoals in het Frans. Ik zet het op de lijst en verbeter alvast de link in Bogaardenklooster (Brussel). Beste groet, Karmakolle (overleg) 3 aug 2018 20:07 (CEST)
  1. Blood and Soil. A World History of Genocide and Extermination from Sparta to Darfur, 2007