Wikipedia:Opinielokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom in het Opinielokaal

Overzicht beheerpagina's
Stemmen en peilenIn het Opinielokaal kunnen de peilingen van de Nederlandstalige Wikipedia gehouden worden. Een peiling is informeel, dus niet bindend. De afgesloten peilingen staan in het Opinielokaal/Archief. Alle subpagina's van het opinielokaal kunnen hier worden bekeken.
1. Voor de coördinator
 • Een peiling kan verlopen volgens Wikipedia:Opiniepeiling.
 • Maak een subpagina van het Opinielokaal aan. Bijv. Wikipedia:Opinielokaal/MijnPeiling.
 • Het sjabloon {{Opiniepeiling}} staat ter beschikking.
 • Zet de subpagina in Wikipedia:Opinielokaal boven de oudere peilingen. Bijv. {{/MijnPeiling}}.
 • Wanneer de peiling start maak je deze bekend zoals beschreven op Mededelingen#Peiling.


2. Voor de gebruikers
 • Iedereen kan deelnemen aan een peiling, ook anonieme gebruikers.
 • Een stem is de handtekening van een gebruiker (hekje en vier tildes: #~~~~).
 • Zolang de termijn van de peiling niet verstreken is, mag een gebruiker zijn stem veranderen.
 • Er kan gecontroleerd worden op misbruik van sokpoppen via de Checkuser.

Hoofdletters of kleine letters[bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Naamgevingssystematiek van kerkgenootschappen in artikelen en (sub-)categorieën
Stelling Op Wikipedia wordt bij de schrijfwijze van drieledige namen van kerkgenootschappen het advies gevolgd zoals dat gegeven wordt op o.a. taaladvies.net, taaltelefoon.be, onzetaal.nl.
Begindatum zaterdag 1 oktober 2016 00:00:00 (CET+2)
Einddatum vrijdag 7 oktober 2016 23:59:59 (CET+2)
Keuzes Ja, Nee, Neutraal
Coördinator De Wikischim (een eerdere conceptversie voor deze peiling werd ontworpen door gebruiker:Rodejong, die daarna de coördinatie neerlegde)
Overleg/opmerkingen Tijdens de peiling wordt enkel de stem gegeven. Opmerkingen worden verplaatst naar de overlegpagina. Indien uit deze peiling voldoende animo voor het wijzigen van de status quo blijkt, zal er als volgende stap worden overgegaan tot een stemming. Inmiddels staat hier een nieuw voorstel voor de tekst op deze zaakpagina.
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Toevoeging, nieuwe richtlijn voor hoofdlettergebruik bij kerken en kerkgenootschappen[bewerken]

Een vaste richtlijn voor het gebruik van hoofdletters/kleine letters bij namen van kerken en kerkgenootschappen is er niet echt. Hierover is al wel jarenlang discussie (een uitgebreid overzicht van allerlei oude en minder oude discussies staat hier). Er is met name onenigheid over de vraag of het bij drieledige namen voor de hand ligt om een schrijfwijze als "hoofdletter-kleine letter-weer hoofdletter" te gebruiken. Deze laatste schrijfwijze, hoewel nergens officieel voorgeschreven, is momenteel de standaard in de meeste betreffende artikelen en categorieën. De meest recente discussie was op de overlegpagina van Rooms-katholieke Kerk (op de betreffende OP en over dit ene artikel is in de loop der jaren veruit de meeste discussie hierover geweest, hoewel het probleem zelf zich dus over een veel groter deel van de hoofdnaamruimte uitstrekt). Om duidelijkheid te krijgen omtrent de mening van de gemeenschap werd hier gevraagd of iemand een peiling zou willen starten.

De toevoeging van de richtlijn op Wikipedia:Benoemen van een pagina dient – indien aangenomen – boven of onder Klerikale namen worden geplaatst.

Tekstvoorstel[bewerken]

Wanneer hoofdletters en wanneer kleine letters?[bewerken]

Soortnaam
 • De kerk wordt met kleine letter geschreven waar het de gebouwen betreft: "de kerk", "de protestantse kerk", "de katholieke kerk".
 • De kerk wordt met kleine letter geschreven waar het de kerkdiensten betreft: "de kerk", "de mis".
 • De kerk wordt met kleine letter geschreven waar het de religieuze stroming/geloofsgemeenschap/ betreft: Zich bekeren tot "de kerk", "de kerk" zegt..., een donatie aan "de kerk", etc. (Dit geldt ook voor een kerkelijk gezag/instituut in het algemeen.) Hieruit volgt logischerwijs dat het meervoud kerken altijd met een kleine letter is; het meervoud verwijst namelijk nooit naar de kerk als officieel instituut, maar altijd naar de kerk als stroming (een schrijfwijze als Orthodoxe Kerken is dus volgens de regels onmogelijk).
Eigennaam van een instantie
 • Namen van kerkgenootschappen en kerkelijke instanties worden in principe (net als bij andere eigennamen van organisaties) met hoofdletters geschreven: ...de Protestantse Kerk in Nederland..., ...de Rooms-Katholieke Kerk..., ...de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus... De algemene regel hierbij is dat elk naamsdeel een hoofdletter krijgt, met uitzondering van lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden. Verder geldt de (min of meer impliciete) regel dat bij drieledige namen de drie individuele delen elk apart een hoofdletter krijgen. (Dezelfde impliciete regel zien we ook bij schrijfwijzen als Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, Noord-Hollands Archief, e.d.)
 • Over het precieze hoofdlettergebruik in al dit soort gevallen gaat bijvoorbeeld dit advies van de Taaltelefoon: Lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden worden in zulke namen doorgaans met een kleine letter geschreven. Uit de voorbeelden Protestantse Kerk in Nederland en Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus blijkt dat deze regel in het algemeen ook geldt bij namen van kerkgenootschappen.
 • Naast de algemene spellingsregels is ook het donorprincipe van toepassing voor officiële namen van organisaties, in elk geval wanneer het kerkgenootschap hier zelf eenduidig in is.
Uitzonderingen
 • Afhankelijk van de specifieke context kunnen in een enkel geval zowel kleine letters als hoofdletters gebruikt worden. Dit dient getoetst te worden aan punt 16, 17 en 18 van de voorbeelden die hier op taaladvies.net gegeven worden.

Doel van dit voorstel[bewerken]

Het doel is een wijziging in de huidige naamgevingssystematiek van kerkgenootschappen, zodat deze meer conform het voorschrift op o.a. taaladvies.net (de officiële site van de Taalunie) wordt.

Bijkomstigheden[bewerken]

Een vrij groot aantal artikelen en subcategorieën in de Categorie:Christelijk kerkgenootschap zal, mits de correcte naamgeving wordt doorgevoerd, hernoemd moeten worden. Ook zullen (eventueel met een bot) grootschalige systematische correcties uitgevoerd moeten worden om alle artikelen inhoudelijk te corrigeren. Wellicht dat iemand hiervan een inventarisatie kan maken?

Stemming[bewerken]

Let op
Stem enkel door # ~~~~ te plaatsen. Gelieve opmerkingen en ander overleg op de overlegpagina te plaatsen.

Voor[bewerken]

De peiling is nog niet begonnen

 1. ...

Tegen[bewerken]

De peiling is nog niet begonnen

 1. ...

Neutraal[bewerken]

Een neutrale stem telt niet mee in het resultaat

De peiling is nog niet begonnen

 1. ...

Uitslag en conclusie[bewerken]

Enkel door de coördinator in te vullen

Achtergrondkleuren[bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Met deze peiling wordt gepeild of er een meerderheid voor of tegen het gebruik van achtergrondkleuren in tabellen is.
Stelling Moeten we achtergrondkleuren in tabelcellen met gelinkte tekst blijven gebruiken?
Begindatum 24 aug 2016 0:01
Einddatum 31 aug 2016 23:59
Keuzes Nee, ja, alleen met een richtlijn
Coördinator Brimz
Overleg/opmerkingen Zie de de overlegpagina, de discussie in de Kroeg en op deze overlegpagina
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Achtegrondkleuren in tabellen zijn erg handig om bepaalde zaken in één oogopslag duidelijk te maken. Bij sportpagina's kunnen kan in een tabel teamkleuren worden aangegeven, of posities op een ranglijst, zoals goud-zilver-brons, of trui-kleuren in wielerrondes. Dit kleurgebruik heeft als nadeel dat de leesbaarheid achteruitgaat. Gelinkte tekst komt in verschillende kleuren voor, van blauw, via paars naar rood in donkere en lichtere varianten, al naar gelang een pagina bestaat, al bezocht is, en, afhankelijk van de persoonlijke instellingen, groot of klein is. Gewone zwarte tekst is over het algemeen goed leesbaar op een gekleurde achtergrond, maar een gekleurde tekst is dat niet altijd.

Of een bepaald contrast tussen achtergrondkleur en tekstkleur nog leesbaar is, hangt erg af van de lezer. Wat de een nog lekker leesbaar vindt, vindt de ander al gauw onleesbaar. Mensen met een visuele beperking hebben sneller moeite met lezen van teksten op een gekleurde achtergrond. De onderliggende vraag is dus eigenlijk: moet Wikipedia rekening houden met de misschien kleine groep lezers die hinder ondervinden van het gebruik van kleuren als achtergrond?

Moeten we achtergrondkleuren in tabelcellen met gelinkte tekst blijven gebruiken?[bewerken]

Nee, we mogen helemaal geen achtergrondkleuren gebruiken[bewerken]

 1. Balko Kabo (overleg) 31 aug 2016 03:39 (CEST) Of ze moeten op z'n minst gemakkelijk uit te zetten zijn. Ik heb last van achtergrondkleuren, vanwege de leesbaarheid en vanwege de lelijkheid.

Ja, we kunnen vrij en blij alles doen met achtergrondkleuren (zoals nu)[bewerken]

 1. weer een regeltje waar we nieuwelingen mee om de oren kunnen slaan. En weer een regeltje, omdat ergens 1 discussie niet gewonnen is, en er dus vervolgens een regeltje *moet* komen, om toch het gelijk binnen te slepen? ed0verleg 24 aug 2016 19:28 (CEST)
 2. Elizabeth'94 (overleg) 26 aug 2016 17:35 (CEST) Al was het maar vanwege de buitengewoon suggestieve kopjes van de stemopties. Elizabeth'94 (overleg) 26 aug 2016 17:35 (CEST)
 3. heinGlas z3.pngnlein'' 28 aug 2016 11:32 (CEST)
 4. Trijnstel (overleg) 29 aug 2016 00:32 (CEST) Hoewel eens met Akoopal en Dinosaur918 vind ik vooral dat we niet met wéér extra regeltjes en richtlijnen moeten komen. Liever minder, dan meer. Gezond verstand volstaat en bovendien vind ik het best meevallen qua kleurgebruik. Dus tegen deze peiling en eens met Edoderoo.
 5. Jcwf (overleg) 29 aug 2016 00:48 (CEST) Er wordt al genoeg advocaatje, vervolgertje, rechtertje en beultje gespeeld. Dit is een encyclopedie. Niet een speelplaats voor dwingelanden en regelneven.
 6. LIVE NIEUWS (overleg) 29 aug 2016 13:52 (CEST) Geen 'kleurrestricties' graag. Verder akkoord met Edoderoo en Jcwf.
 7. Hier bestaat al een regel voor: gebruik gezond verstand. Terughoudend gebruik van achtergrondkleuren stoort me niet, die kunnen vooral in lange en brede tabellen de leesbaarheid vergroten (als de regels bv. om en om een zeer licht kleurtje krijgen). Een encyclopedie is echter geen kerstboom en opleuken met kleurtjes mag nooit doel op zichzelf zijn. Per geval bekijken. Regeltjes zijn hier echt al wel genoeg. Wutsje 29 aug 2016 15:41 (CEST)
 8. Elvesham (overleg) 29 aug 2016 22:28 (CEST) Per boven en per geval bekijken. Elvesham (overleg) 29 aug 2016 22:28 (CEST)
 9. Per Wutsje, en een eeeerg suggestieve kop heeft deze optie om deze maar niet te kiezen. Bij een eventuele komende stemming hierover graag neutrale koppen die niemand 'stuurt'! 84.106.22.254 30 aug 2016 21:43 (CEST)
 10. BlueKnight 31 aug 2016 22:56 (CEST) Het kopje "Ja .. (zoals nu)" zou ik aanvullen met: mits in de geest van onze missie gehandeld wordt.. We gaan namelijk akkoord met die missie, kijk maar naar de link in het veld onder de bewerkingssamenvatting. De vrije toegang tot die kennis voor iedereen houdt ook in dat zij toegankelijk dient te zijn. Het onleesbaar maken van de tekst voor een groep mensen met een visuele beperking door (verkeerde) achtergrondkleur te gebruiken zoals blauwe links tegen donkergroene achtergrond is een handelswijze die haaks daarop staat op. Een goede indicatie van onleesbaarheid is mensen zonder een visuele beperking zich gaan irriteren over de slechte leesbaarheid bij specifieke achtergrondkleuren. Die irritatie cq. "gezond verstand" zou doorslaggevend moeten zijn in discussies over achtergrondkleur in plaats van nog meer bureaucratie met een nieuwe richtlijn.

Peiling is gesloten


We maken richtlijnen voor geaccepteerd kleurgebruik met o.a. gebruik en palet[bewerken]

 1. voor - De webstandaard WCAG2 bevat minimale eisen voor contrastwaarde die we kunnen hanteren. Daarnaast niet toestaan om met kleur alleen informatie aan te bieden. Hannolans (overleg) 24 aug 2016 02:00 (CEST)
 2. Voor Voor In sommige tabellen is kleurgebruik noodzakelijk, maar het moet niet gebruikt worden om een tabel op te fleuren. Verder per hannolans.  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ overleg @ 24 aug 2016 08:47 (CEST)
 3. Voor Voor als je vastlegt welke combinatie(s) van voor-/achtergrondkleuren zijn toegestaan is iedereen blij, hopelijk zelfs de kleurenblinde lezers/collegae. Nietanoniem is fraai oplossingsgericht bezig. Elegante suggestie nu het over tabellen gaat Duim omhoog  Klaas `Z4␟` V:  24 aug 2016 09:15 (CEST)
 4. Soms kunnen kleuren nuttig zijn maar nu gaan er mensen zonder enig gevoel voor smaak, stijl, vormgeving etc. freewheelen met als gevolg dat de ergste gedrochten ontstaan. Dit moet aan banden gelegd worden. Natuur12 (overleg) 24 aug 2016 10:15 (CEST)
 5. Nietanoniem (overleg) 24 aug 2016 11:09 (CEST) zoveel mogelijk de webstandaards volgen. Bij bepaalde tabellen zou ook kunnen worden gekozen voor een speciale kolom waarin enkel de kleur wordt opgenomen. Hierdoor vermijd je dat tekst minder goed leesbaar is vanwege een achtergrond. Denk dan aan een kolom voor goud/zilver/brons bij wedstrijden.
 6. JurriaanH (overleg) 24 aug 2016 15:35 (CEST)
 7. Grasmat (overleg) 24 aug 2016 17:56 (CEST)
 8. Voor Voor DarkShadowTNT (report bug|backlog) 24 aug 2016 17:58 (CEST) Maar, als het mogelijk is, een uitzondering op gebruikerspagina's.
 9. Xxmarijnw (overleg) 24 aug 2016 18:40 (CEST) Lijkt me vanzelfsprekend dat deze regels niet gaan gelden voor gebruikerspagina's.
 10. Liever geen kleuren maar daar waar het de leesbaarheid/duidelijkheid van de tabel verbeterd moet het wel mogelijk zijn. Geen schreeuwende kleuren. The Banner Overleg 24 aug 2016 22:58 (CEST)
 11. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 24 aug 2016 23:41 (CEST) Ergens ben ik het hier ook niet helemaal mee eens, maar is de minst slechte optie. De vraagstelling, vooral bij de ja-optie is nogal subjectief. Een richtlijn die alles voorschrijft gaat mij mogelijk te ver, maar ik ben wel een voorstander van terughoudend kleurgebruik, en als het toegepast word moet het functioneel zijn en er een reden voor zijn. Leesbaarheid moet daarbij altijd in het oog gehouden worden, en kleur moet geen informatie geven die niet ook zonder de kleur duidelijk is.
 12. ARVER (overleg) 25 aug 2016 07:45 (CEST) Achtergrondkleuren moeten waar het kan vermeden worden, maar soms kan het niet om dingen te verduidelijken. En dan moet er inderdaad op bepaalde kleuren een verbod komen om ze te gebruiken. Maar op sommige kleuren hoeft dat niet als ze gebruikt worden zonder dat hier tekst inkomt (denk aan sommige grafieken).
 13. EvilFreD (overleg) 25 aug 2016 07:55 (CEST) Als ik mijn scherminstellingen moet aanpassen om Wikipedia te raadplegen, is er iets ernstig mis.
 14. Magere Hein (overleg) 25 aug 2016 11:42 (CEST). Tabellen met zinvolle achtergrondkleuren in NL:WP zijn schaars als een kip met tanden, maar ze komen voor. Regels van het type "geen achtergrondkleuren in tabellen, tenzij (voorwaarden)" lijken me zinvol.
 15. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 25 aug 2016 15:56 (CEST) Wikipedia is een encyclopedie en geen kleurboek dat meer kleuren telt dan de regenboog (met uitzondering van mijn hendtekening dan...). Kleuren dienen enkel gebruikt te worden wanneer zij ook effectief nodig zijn om dingen duidelijker te maken of informatie te geven (bijvoorbeeld in kaarten, schema's, grafieken, ...). Dat zorgt trouwens ook voor enige uniformiteit. In het geval van achtergrondkleuren dienen felle kleuren worden vermeden en de voorkeur gegeven aan zachtere of lichtere kleuren. De letters, tekst of gegevens die op de voorgrond staan, dienen ook duidelijk leesbaar te blijven door middel van voldoende contrast tussen de achtergrondkleur en de tekst. Voor het gebruiken en toepassen van échte regels en richtlijnen ben ik niet noodzakelijk een voorstander, maar ben eerder wel voorstander om gewoon "gezond verstand" te gebruiken. Indien kleuren gebruikt worden, moet men kijken of ze écht nodig zijn en of ze eventueel kunnen worden weggehaald. Een legenda die een betekenis geeft aan kleuren in artikelen is trouwens ook iets wat regelmatig ontbreekt. Op die manier hebben die kleuren niet eens toegevoegde waarde, want men kan niet weten waar de kleuren precies voor staan.
 16. Voor Voor JoostB (overleg) 26 aug 2016 12:02 (CEST)
 17. Voor Voor Wereld van W.G.J. W.G.J. (overleg) 28 aug 2016 14:55 (CEST), simpel - als de leesbaarheid achteruit gaat, moet de kleur veranderd worden.
 18. Saschaporsche (overleg) 29 aug 2016 14:16 (CEST)
 19. Voor Voor Een richtlijn die alle vrijheid geeft, behalve kleuren die onleebarheid vooroorzaken (donkergrijs met zwarte tekt, donkerblauw met donker(der)blauwe tekst, et cetera. Het is hier meestal VJVGJG en de limiet ligt meestal bij logisch nadenken, maar het kan vast geen kwaad dat vast te leggen. Eén opmerking: zowel gebrek aan als een overvloed aan contrast kan storend zijn. Dus misschien moeten we over nar DNGJG (Doe normaal maar ga je gang) Jasper Coenraats 29 aug 2016 21:57 (CEST)
 20. Voor voor een vrijblijvende richtlijn Handig, zo'n richtlijn (ook per gebruiker:Jasper Coenraats). Ook al omdat mensen zonder visuele beperking vaak niet door hebben wat er onduidelijk is. Maar extra regels die verplichtend zijn lijken me onnodig en ongewenst. We hebben consensus-processen en gezond verstand om er zelf uit te komen. Verplichtende regels voor echt onleesbare combinaties lijken me wel prima (maar zoiets moet zo beperkt mogelijk zijn!). "vrij en blij" doen wat we willen lijkt me sowieso tegen de filosofie van een serieuze encyclopedie. L.tak (overleg) 30 aug 2016 16:38 (CEST)
 21. Per Dinosaur918. Logo-ubuntu cof-orange-hex.svg maartenschrijft/schrijfmaarten 31 aug 2016 12:46 (CEST)
 22. Limestone (overleg) 1 sep 2016 01:41 (CEST) Kleurgebruik is prima, mits het functioneel en consistent is. Nu kom ik nog geregeld kleurencombinaties tegen waar niemand vrolijk van wordt. Leesbaarheid is ook een aandachtspuntje.

Peiling is gesloten


Conclusie[bewerken]

Volgt zo spoedig mogelijk

verwerking nalooplijst Menke[bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp diverse voorstellen om de nalooplijst met de artikelen van gebruiker:Menke te verwerken
Stelling
Begindatum 28 juni 2016, 17:30
Einddatum 5 juli 2016, 17:30
Keuzes
Coördinator Josq (overleg)
Overleg/opmerkingen Peiling loopt op Wikipedia:Nalooplijsten/Menke
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.


verwerking nalooplijst Februari[bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp diverse voorstellen om de ruim 10.000 artikelen op de nalooplijst met de artikelen van gebruiker:Februari te verwerken
Stelling
Begindatum 24 mei 2016, 17:30
Einddatum 31 mei 2016, 17:30
Keuzes
Coördinator Josq (overleg)
Overleg/opmerkingen Peiling loopt op Wikipedia:Nalooplijsten/Februari
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.