Wikipedia:Review

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RV
Reviewer's Award nl.png

Welkom in de Review, de evaluatiepagina van Wikipedia.

De procedure van een Wikipedia-review dient voor het verbeteren van artikelen, waarin de auteurs al veel arbeid en moeite gestoken hebben. Een artikel moet pas hier worden aangemeld als de auteurs niet meer in staat zijn om op eigen kracht de tekst verder te verbeteren. Middels de aanmelding wordt het artikel aan een grotere groep van kritische lezers voorgelegd, met als doel om verdere meningen over fouten en onvolledigheden te vernemen. Een review heeft alleen zin als (tenminste één van) de auteur(s) bereid is de suggesties aan te pakken om het artikel te verbeteren.

Een review is een belangrijke stap op weg naar een etalageartikel. Na een succesvolle review is een artikel aanmerkelijk verbeterd en wellicht klaar om als etalagekandidaat te worden voorgesteld.

De reviewprocedure is in principe gebaseerd op wederkerigheid: als je artikel is aangemeld voor een review, neem dan ook de tijd om andere artikelen te lezen en opbouwende kritiek te leveren.

Een artikel mag uit de review gehaald worden als er een maand niets meer aan gedaan is sinds de aanvang van de review. Archiveren kan door de bespreking te verplaatsen naar Wikipedia:Etalage/Archief/Naam_van_artikel en het volgende sjabloon {{KwaliteitsLinks}} op overlegpagina van gereviewde artikel te plaatsen.

Als een artikel wordt voorgesteld voor de etalage en er voor wordt gekozen om het artikel nog in de review te houden wordt het Sjabloon:Naar etalage gebruikt. Zet {{Naar etalage|Naam van artikel}} onder het kopje en verander "Naam van artikel" in de naam van het artikel.

Een artikel voorstellen voor een review:

 • Voeg een sectie toe voor het artikel op deze pagina (nieuwe artikels bovenin) en licht je nominatie toe met een kort commentaar. Daaronder zal de evaluatie van en de discussie over het artikel plaatsvinden.
 • Voeg bovenaan de overlegpagina van het artikel het {{RV}}-sjabloon in.

Nomineer een nieuw artikel

Koffie[bewerken]

Een kopje koffie

Een tijd geleden heb ik een uitbreiding gedaan op het artikel over koffie. Zelf denk ik dat het nu goed genoeg is om in de etalage van Wikipedia opgenomen te worden maar daarvoor wil ik graag de mening en tips van andere schrijvers horen. Naar mijn mening bevat het artikel een brede beschrijving van het onderwerp en zijn er genoeg bronnen geraadpleegd.Weetjesman (overleg) 18 mrt 2018 00:06 (CET)

Een leuk thema! In de aanhef staat: "De koffie die verkocht wordt is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee (botanische) koffiesoorten." Geldt dat voor overal op de hele wereld? En wat is dan de bron? Wikipedia werkt met tijdloze tekst. Ik zie in jouw lemma staan: "Recent is...." en "Momenteel wordt..." Tot zover op dit laat tijdstip van de dag. Tijd voor koffie, maar misschien nog beter naar bed. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 01:26 (CET)

Een compliment voor de onderwerpkeuze! Er moet echter nog wel flink aan geschaafd worden, al is wel goed te zien dat hier heel wat tijd in is gestoken. Ik heb het artikel nog niet helemaal doorgelezen, maar hier alvast een paar opmerkingen:

 1. De inleiding moet de hoofdlijnen van het artikel weergeven. Nu staat al aan het begin dat de koffieboon geen boon is. Ik zou dat pas in het artikel verwerken.
 2. Het kopje geschiedenis is erg beknopt, daar valt vast meer over te vertellen. Ik zou ook niet specifiek Nederland noemen, dit artikel wordt net zo goed door Vlamingen gelezen.
 3. Er zijn geen hoofdbronnen, dat wreekt zich ook tegen de structuur van het artikel. Er zit nu weinig lijn in en lijkt meer op een opsomming van feitjes.
 4. Het onderwerp is zeer breed, maar niet alle aspecten komen voldoende aan bod (koffieproducenten, economisch belang, koffieverslaving etc.). Het Engelstalige zusterartikel is 135kb groot, allemaal informatie voor het oprapen!
 5. De referenties missen hier en daar nog opmaak.

Ik hoop dat je er wat mee kunt! Knipoog heinGlas z3.pngnlein'' 18 mrt 2018 07:23 (CET)

Mooi dat er al een tweede reactie is. De inleiding kan inderdaad beter, de info over goud- en zilvermerk zou ik er niet plaatsen, maar weer wel dat de koffieboon geen boon is. Dat is essentiële informatie, lijkt mij Er zouden geen hoofdbronnen zijn. Wat wordt daarmee bedoeld? Dat het overgrote deel van de lemma's dient te bestaan uit informatie afkomstig van slechts enkele bronnen? Die verplichting is er op Wikipedia in elk geval niet. Wel is het handig om zoveel mogelijk de originele bron te raadplegen, dus naschrijvers te mijden. Dat is bijvoorbeeld handig bij het beschrijven van wetenschappelijke of medische onderzoeken over koffie. Er wordt geopperd om het Engelstalige lemma over te nemen, het ligt er 'voor het oprapen' wordt gesteld, Ik zou willen waarschuwen om klakkeloos informatie van derden over te nemen. Alle informatie dient geverifieerd te worden. Voor een etalage-artikel is het alleen verfifiëren van de bronnen die in een anderstalig Wikipedia-artikel genoemd worden, voor mij onvoldoende. Je zou allereerst moeten nagaan of die informatie uit gezaghebbende bronnen komt en of ze recent is. Vooral bij dit soort onderwerpen wil het nog wel eens gebeuren dat de informatie op Wikipedia uit damesblaadjes komt of van commerciële popie-jopie websites of andere ongein. Bronloze informatie van anderstalige Wikipedia-lemma's kan je sowieso niet overnemen, om reden dat anderstalige Wikipedia-lemma's conform de richtlijn niet als bron kunnen dienen. Belangrijke informatie zoals over waar het woord koffie vandaan komt, dient geraadpleegd te worden aan meerdere gezaghebbende bronnen. Dan denk ik aan minimaal drie-vier. Dat geldt ook voor de informatie waar Kaffe ligt. Heel gevaarlijk is het overnemen van de resultaten van allerlei onderzoeken naar de gezondheid van koffie. Ook die dienen aan meerdere gezaghebbende bronnen geverifieerd te worden, maar als een onderzoek in een vooraanstaand medisch blad is gepubliceerd, dan probeer je deze hoofdbron te achterhalen. Staat het alleen in blaadjes die bij de kapper liggen, dan neem je ze niet op. En doe vooral je eigen ding. mvg. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 08:09 (CET)
Ik heb niet willen insinueren dat die info over de koffieboon helemaal weg mag, en zeker niet dat informatie klakkeloos overgenomen kan worden. Excuses als ik die indruk heb gewekt. heinGlas z3.pngnlein'' 18 mrt 2018 08:23 (CET)
Wat betreft het gebruik van enkele hoofdbronnen, bij zo'n breed onderwerp als koffie heb je naar mijn mening een aantal hoofdbronnen (liefst in de vorm van overzichtsliteratuur) nodig om het artikel duiding te geven. Op die manier kun je denk ik niet alleen het artikel structureren, maar ook prioriteiten aangeven: welke informatie is relevant voor het hoofdartikel en welke informatie kan beter elders geplaatst worden? Ik ben overigens geen schrijfexpert, maar in mijn (subjectieve) optiek als lezer, merk ik dat artikelen die gestoeld zijn op een (paar) hoofdbron(nen) er meer gebalanceerd uitzien en onder andere daardoor prettiger lezen. Mvg. Nick (overleg) 18 mrt 2018 08:34 (CET)
Helemaal mee eens. Een overzichtsbron of bronnen kunnen je ontzettend helpen bij het bepalen welke deelonderwerpen van belang zijn en in welke mate die deelonderwerpen behandeld moeten worden. Het dient als kapstok.
Wat hierboven gesuggereerd wordt om zoveel mogelijk bij de originele bron te blijven ben ik het heel erg mee oneens en wordt ook niet algemeen gedragen op Wikipedia vermoed ik. Inzichten veranderen dus is het juist goed zo recent als voorhanden zijnde literatuur te gebruiken.
Het aantal bronnen die nodig zijn voor een bewering daar bestaat ook geen regel voor op Wikipedia.Druifkes (overleg) 18 mrt 2018 09:59 (CET)
Inderdaad kan bijvoorbeeld een gezaghebbend boek over koffie je heel behulpzaam zijn bij het maken van een indeling van het lemma en aan welke onderwerpen over koffie je moet denken, maar je moet je bij het vergaren van informatie niet beperken tot één of enkele naslagwerken, zeker niet bij een onderwerp als dit. Met 'originele bron' bedoel ik de oorspronkelijke bron van de informatie die je beschrijft. Als er bijvoorbeeld geschreven wordt over een wetenschappelijk onderzoek, dan probeer je het artikel daarover van de onderzoekers in een wetenschappelijke uitgave te achterhalen. Er is inderdaad geen regel voor het aantal bronnen dat je dient te verifiëren voordat je iets publiceert, maar altijd afgaan op één enkele bron acht ik niet verstandig. Dit ter verduidelijking. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 10:16 (CET)
Aanvulling: in het laatste kopje noem je een detectiveroman, maar niet het boek van Multatuli. Hier mis ik dus nog wat evenwicht... heinGlas z3.pngnlein'' 18 mrt 2018 11:44 (CET)

Bij het kopje "Huidige productie en distributie" wordt gesproken van 1. bessen selecteren, 2. natte proces, 3. droge proces. Volgens mijn informatie is het niet nat, dan droog, maar een keuze nat of droog. Verder wordt er gezegd melangeren, dan branden. Dat is onjuist, omdat iedere bonensoort van de melange zijn eigen wijze van branden nodig heeft. Misschien is het aardig om bij "Monsooned coffee" een vergelijking te maken met eiland-whisky's die ook een heel specifieke smaak hebben. Het streven naar een constante smaak is typisch voor de grote producenten, niet iets algemeens dus. Bij "Koffie zetten" zouden meer smaak-beïnvloeders kunnen worden vermeld: de temperatuur van het water, de malingsgraad, de kracht van het aanstampen, de luchtvochtigheid en de luchtdruk zijn daarbij ook factoren. Ik zie bijvoorbeeld dat een café waar naast espresso ook opschenkkoffie wordt aangeboden, dat in het opschenkketeltje het water aan de kook wordt gebracht, waarna er een nauwkeurige thermometer in het water gaat en er wordt gewacht tot de temperatuur precies de goede temperatuur heeft gekregen. FredTC (overleg) 18 mrt 2018 09:23 (CET)

Mooi dat er met enthousiasme wordt gewerkt aan dit artikel over een van de belangrijkste dranken op de wereld, Weetjesman! Maar juist omdat koffie wereldwijd zo belangrijk is, lijkt mij de afstand tot de Etalage nog erg groot, want er is enorm veel encyclopediewaardigs over te zeggen. De omvang van het artikel is nu 32.000 bytes, terwijl het artikel Coffee op de Engelse Wikipedia 135.000 bytes telt. Niet dat dat artikel nu de maatstaf is, maar het grote verschil in omvang laat wel zien dat je je onderwerp ernstig onderschat als je denkt dat het artikel al bijna af is. Een praktische tip over de openingszin van het artikel: wat je daarin over koffie zegt, dat het meestal warm wordt genuttigd en cafeïne bevat, is wel waar, maar geldt eveneens voor thee. Je zou eenvoudig een specifiek op koffie slaande openingszin kunnen bereiken door daarin te vermelden dat het brouwsel van de koffieplant wordt gemaakt. Succes! MackyBeth (overleg) 18 mrt 2018 09:56 (CET)
Ik zie reeds in de intro een "feit?"-sjabloon staan, dus werk aan de winkel. Verder op zich geen slecht artikel, maar zoals MackyBeth ook al zegt nog lang geen Etalage-kandidaat, over een onderwerp als dit valt nog veel meer encyclopedische info toe te voegen. Alleen al de sectie "Geschiedenis" is naar verhouding kort en focust denk ik veel te veel op Europa. Ik denk dus dat deze Review-aanmelding als opmaat naar een Etalage-aanmelding te voorbarig is. De Wikischim (overleg) 18 mrt 2018 11:01 (CET)

Goed begin, maar het hele woord plantage komt nog in het artikel niet voor ;-) In het verlengde hiervan: een uiteenzetting van de verspreiding van de koffieplant door de eeuwen heen hoort m.i. hier thuis. Even buurten in de artikelen in andere talen kan je helpen. Verder mis ik de methode waarbij men heet water op gemalen koffie giet en laat bezinken, zoals het Indonesische kopi tubruk en de ouderwetse kraantjespot. In Azië heb je het fenomeen ijskoffie, waaronder een koffievarianten van de bubbel thee en mengsels van koffie en thee. Enfin, met een beetje zoekwerk kan het artikel nog flink verrijkt worden. Succes!! --Also sprach Friedrich! (overleg) 18 mrt 2018 13:06 (CET)

Er is een eigen artikel Koffiecrisis, waar het hoofdartikel Koffie momenteel niets over meldt. Dit zou een van de mogelijke aanvullingen op de sectie Koffie#Geschiedenis kunnen worden. De Wikischim (overleg) 18 mrt 2018 15:46 (CET)
Johann Sebastian Bach heet een cantate geschreven met de titel Schweigt stille, plaudert nicht (BWV 211), ook bekend als de Koffiecantate, in een tijd dat koffie nog gevaarlijk was, vooral voor de jeugd. Wel aardig om te vermelden (evenals de koffiehuismuziek in die tijd). PAvdK (overleg) 18 mrt 2018 21:26 (CET)

Roodkopgier[bewerken]

Vulture (PSF).png

Zoals ik meestal doe ben ik begonnen met het verzamelen van informatie uit het Engelstalige zusterartikel en het checken van de aldaar gebruikte bronnen. Daarna ben ik op zoek gegaan naar andere bronnen. Eén had ik al in de kast staan: Wayne Grady's Vulture: Nature's Ghastly Gourmet. Dit boek was met name waardevol voor de opbouw van het artikel. Als laatste maakte ik een lijstje van zaken die ik nog miste, en ging op zoek naar de antwoorden. Ik hoop dat jullie het artikel met plezier zullen lezen, want plezier blijft voor mij altijd de drijfveer. Nog een liefdevolle waarschuwing: lees dit artikel niet tijdens de maaltijd! heinGlas z3.pngnlein'' 17 mrt 2018 17:55 (CET)

Hallo Hein, ik heb het artikel afgelopen week doorgenomen en toen vond ik het al prettig lezen. Ik heb slechts een kleine vraag: waarom heb je gekozen voor het kopje 'In inheemse culturen' en niet voor 'Relatie met de mens' zoals je dat bij andere artikelen wel hebt gedaan? Mvg. Nick (overleg) 18 mrt 2018 09:04 (CET)
Hey Nick, bedankt! Ik zit nog te dubben over dat kopje. Er is alleen al heel veel info daarover verweven in andere kopjes, zoals volksnamen, ecologische rol, bedreiging en bescherming. Vooral die laatste drie onderwerpen staan nu ook prima op hun plek. Maar ik kan aldaar ook korter van stof zijn en in het nieuwe kopje meer uitweiden, ik zal er eens op broeden... heinGlas z3.pngnlein'' 18 mrt 2018 09:10 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Glimlach heinGlas z3.pngnlein'' 18 mrt 2018 10:45 (CET)

Our Lady Star of the Sea Church[bewerken]

Dromen staat vrij, maar ik ben al blij wanneer Our Lady Star of the Sea Church er wat beter op wordt. The Banner Overleg 12 mrt 2018 21:15 (CET)

Een wetenswaardig onderwerp dat een lemma verdient. Ik heb het artikel bewerkt en hoop dat je er blij van wordt. Enkele opmerkingen ter verklaring. Jouw tekst wijkt hier en daar af van de informatie die in de bronnen staat. Voor zover ik dat constateerde heb ik het artikel gecorrigeerd dan wel aangevuld. De verwijzing naar de Telegraaf heb ik verwijderd; de link die je plaatste verwees naar een artikel in het Rotterdams Nieuwsblad dat, hoe interessant ook, niet ging over de reddingsacties die aanleiding waren om de kerk te bouwen. En een rooms-katholieke kerk wordt gewijd, niet toegewijd. Met vriendelijke groet, Sylhouet overleg 13 mrt 2018 17:58 (CET)
Ik heb de bron in gecorrigeerde vorm teruggezet, aangezien het Rotterdams Nieuwsblad terdege wel het vergaan en de redding noemt. Ik heb ook "fonds" ontlinkt. Mijns inziens is geen link beter dan een link naar een doorverwijspagina. De rest zal ik later nog even bekijken. The Banner Overleg 13 mrt 2018 18:34 (CET)
Ik had idd verzuimd de link naar "fonds" te controleren, mijn excuses. De link is nu verbeterd. Het artikel in het Rotterdams Nieuwsbld gaat over de redding van een baviaan die in het schip was achtergebleven en na verloop van tijd met zijn geschreeuw de mensen in Quilty bang maakte. Amusant, maar geen bron die bewijst dat de heldhaftige vissers internationaal nieuws waren. De schipbreuk en de reddingsoperatie worden slechts zijdelings aangestipt, om het baviaanverhaal te positioneren. Misschien leuk bij de, overigens weinig encyclopedische, rubriek Trivia. Groet, Sylhouet overleg 13 mrt 2018 22:13 (CET)

Een interessant artikel met veel potentie, knap gedaan! Wat ik wel mis is een (beknopte) beschrijving van de binnen- en buitenkant. Ook zijn er nog weinig foto's van het interieur. Ik weet niet of het ver voor je rijden is, The Banner, maar ik weet wel dat je mooie foto's kunt maken... Knipoog heinGlas z3.pngnlein'' 16 mrt 2018 19:14 (CET)

Per Hein. De geschiedenis zit nu snor; als we nog ergens op kunnen verbeteren is het wel een beschrijving en duiding van de architectuur. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 17 mrt 2018 13:16 (CET)
Die foto's kan ik wel maken, dat is geen probleem. Maar bronnen voor de beschrijving gaat lastig worden. Eigen onderzoek mag immers niet... The Banner Overleg 17 mrt 2018 18:06 (CET)
Foto's zijn ook bronnen, ikzelf zou daar niet zo hard aan tillen. heinGlas z3.pngnlein'' 17 mrt 2018 18:17 (CET)
Er staat: "De hoofdingang met plaquette". Is dit de daadwerkelijke hoofdingang, of is dit een zijingang die als hoofdingang wordt gebruikt?In oude rooms-katholieke kerken is het namelijk gebruikelijk om binnen te komen via een zijingang om te vermijden dat boze geesten het gebouw kunnen binnenkomen. De deur van dit gebouw staat schuin. De gedachte is dat boze geesten geen bochten kunnen maken. Op de overzichtsfoto zie ik namelijk rechts ook een ingang, die groter lijkt dan die als hoofdingang wordt aangemerkt en je wordt in elk geval ook hier gedwongen om een scherpe bocht te maken wil je het hoofdgedeelte betreden. Ook dat kan te maken hebben met het proberen tegen te houden van boze geesten. Of is er nog een ingang aan de oostkant van de meest rechtse zijvleugel? De deur die als hoofdingang wordt aangemerkt lijkt mij verder te smal voor bruidsparen om het gebouw tegelijkertijd naast elkaar te betreden. Ook voor het naar binnen brengen van doodskisten lijkt deze ingang wat ongemakkelijk. Wat nog ontbreekt in het lemma is de reden voor de bouw van de kerk (er staat wel dat na de reddingsoperatie plannen geopperd werden om de kerk te bouwen, maar het verband ontbreekt). Succes verder! Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 09:39 (CET)
Deze hoofdingang is daadwerkelijk de hoofdingang. Niet voor niets dat de belangrijke plaquette daar hangt, op een ereplaats. De deur komt in feite uit in de (ruime) toren waardoor er voldoende ruimte voor manoeuvreren is. Daarbij is de ingang aan de lijzijde van de kerk. Wat jij op de foto ziet is een later aangebouwde portiek met ingang. Deze zij-ingang wordt door velen gezien als hoofdingang maar is het niet.
Daarnaast zijn de huwelijksgebruiken iets anders dan in Nederland. Doorgaans (maar niet altijd) vind in de kerk zowel het wettelijke als het kerkelijke huwelijk plaats. Traditie wil dat de bruidegom-in-spé al enige tijd zenuwachtig staat te doen bij het altaar waarna de bruid door haar vader (of zijn plaatsvervanger) wordt binnengeleid. Men stelt zich daarbij op binnen de portiek, niet buiten. The Banner Overleg 18 mrt 2018 10:37 (CET)
Dank voor je snelle en uitgebreide reactie. Interessante info ook over de huwelijksgebruiken. Inderdaad kan de aanwezigheid van de plaquette een gegronde reden zijn om deze ingang tot hoofdingang te bombarderen. Goed te vernemen dat het meest rechtse gedeelte een aanbouw is. mvg. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 11:26 (CET) Aanvulling. Zie nu net in de aanhef dat daar wel een reden wordt gegeven voor de bouw van de kerk: "ter herinnering aan de reddingsoperatie", maar is het niet meer "ter dankbetuiging aan God voor de geslaagde reddingsoperatie"? Ik begrijp namelijk dat er geen doden zijn gevallen. mvg. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 11:30 (CET)
Had het lemma wat te snel doorgelezen, vind nu de volgende strofen, over de aandacht vanuit de media na de reddingsoperatie: "Daarbij werd ook aandacht geschonken aan de armoedige leefomstandigheden van de vissers en aan de wens van de dorpsgemeenschap om over een eigen kerk te kunnen beschikken. De krant Limerick Chronicle richtte een fonds op met een tweeledig doel: materiële ondersteuning geven aan de vissers en een kerk bouwen in Quilty." Maar dat komt weer niet overeen met de informatie in de aanhef dat de kerk gebouwd is ter herinnering aan de reddingsoperatie. mvg. Happytravels (overleg) 18 mrt 2018 17:16 (CET)
Die zaken hoeven mi niet strijdig te zijn: de publicatie over de wens een eigen kerk te bezitten kan toch aanleiding zijn de gemeenschap van Quilty te eren met een herinneringskerk? Sylhouet overleg 18 mrt 2018 17:27 (CET)
Als je op Google Maps kijkt, zie je dat er aardig wat huizen staan tussen de weg en de zee. Vroeger waren dat er veel meer (en veel kleiner). Reden daarvoor was dat door een klein foutje het land tussen de weg en de zee geen eigendom was van een landheer. Vissers en zeewier-verzamelaars konden daar hun huis bouwen zonder huur te betalen. Als je door armoede al gedwongen wordt op het randje van de zee te wonen, is een financiële bijdrage natuurlijk helemaal onmogelijk. Maar arm of niet, dapper waren ze wel. Ik zal eens kijken of ik kan achterhalen wat er met het fonds voor de "materiële behoeften" is gebeurd. Ik vermoed dat het gebruikt is voor visgerei en woningverbetering, maar weet dat niet zeker. The Banner Overleg 18 mrt 2018 18:32 (CET)

Joseph Luns[bewerken]

Ik heb de afgelopen maanden eerst op mijn kladblok druk gewerkt aan een goed gedocumenteerd artikel over Joseph Luns en ik heb sinds gisteren na mijn laatste check online gezet. Ik ben nog niet 100% tevreden over het artikel zoals het er nu staat en ben dan ook erg benieuwd naar jullie tips om het artikel verder te kunnen verbeteren. Mathijsloo (overleg) 26 feb 2018 11:49 (CET)

Ik heb het artikel nog niet helemaal doorgenomen, maar in de inleiding kwam ik wel op een onduidelijkheid uit. In de eerste alinea staat: "Tussen 1952 en 1971 diende hij in acht verschillende Nederlandse kabinetten als minister Buitenlandse Zaken.", terwijl er verderop, in alinea twee, het volgende staat: "In 1952 werd hij benaderd om minister te worden in het Kabinet-Drees II. Vier jaar later werd hij minister van Buitenlandse Zaken, een positie die hij tot 1971 zou bekleden." Hieruit zou ik als lezer opmaken dat Luns in 1956 als minister van Buitenlandse Zaken werd aangesteld, wat tegenstrijdig is met wat er in de eerste alinea gezegd wordt. Ik begrijp uit het vervolg van het artikel dat Luns in 1952 minister zonder portefeuille werd en dat verduidelijkt het allemaal, maar ik zou graag zien dat die verwarring in de inleiding voorkomen wordt. ;-) mvg. Nick (overleg) 26 feb 2018 13:09 (CET)
Ik heb de inleiding zojuist aangepast, alsmede ook de infobox. Ik hoop dat het nu allemaal duidelijk is.Mathijsloo (overleg) 26 feb 2018 13:20 (CET)
Dat Mathijs. Ik probeer zeker wat tijd vrij te maken om het artikel grondig door te nemen. Ik wil alvast even vragen hoe je met je bronnen bent omgesprongen. Ik zie dat de meeste referenties naar Kersten verwijzen; dat was je hoofdbron? Andere bronnen heb je gebruikt als aanvulling? Kwam je weleens tegenspraak tegen, en hoe ben je daarmee omgegaan? Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 4 mrt 2018 15:49 (CET)
Ik gebruik inderdaad Kerstens als mijn hoofdbron en de rest als aanvulling op voor de nodige context. Daarnaast waren de boeken over de Nederlandse parlementaire geschiedenis vaak wat bondiger dan Kerstens (het was geen gemakkelijke biografie om door te spitten). Het boek van Martin Bossenbroek is grotendeels ook gebaseerd op het boek van Kerstens, dus die ben ik niet echt tegen gekomen. Mathijsloo (overleg) 4 mrt 2018 21:36 (CET)
Het lijkt me goed om iets meer achtergronden te geven over het toen heersende denkbeeld in termen van goed en fout rond het NSB-verleden van luns. De historische context van het goed-/foutdenken (en het verketteren van "fout") toentertijd maakt Luns' acties n.a.v. de publicaties van Lou de Jong begrijpelijker.--Also sprach Friedrich! (overleg) 12 mrt 2018 17:56 (CET)
Bedankt voor je reactie. Ik ga er naar kijken of ik er iets mee kan doen in een paar zinnen, maar het ontbreekt mij vooralsnog aan een goede bron om er iets nuttigs over te kunnen zeggen. Mathijsloo (overleg) 15 mrt 2018 21:14 (CET)
Beste Matthijs. Ik heb het artikel doorgenomen. Ik heb een behoorlijk aantal op- en aanmerkingen. Ik hoop dat je er wat mee kunt.
Inleiding
 • De inleiding begint met noot 2, omdat noot 1 in de infobox staat. Dat komt vreemd over op de lezer.
 • De zin "Daaropvolgend diende hij voor een periode van dertien jaar als Secretaris-generaal van de NAVO." zou ik wijzigen in "Daarna diende hij dertien jaar als secretaris-generaal van de NAVO."
 • In de zin "Tijdens deze periode hij was veel betrokken bij de verdere Europese integratie wat hem met enige regelmaat in conflict bracht met Charles de Gaulle." zou ik toevoegen wie Charles de Gaulle was: "de Franse president".
Familie
 • In de eerste paragraaf vind ik het begin van de zin "Zijn vader, Huib Luns, ..." wat onduidelijk. Ik zou het wijzigen in "De vader van Joseph Luns, Huib Luns, ...".
Jeugd
 • In de eerste zin wordt de geboorte vermeld. Ik vermoed dat "spoorsingel" een straatnaam is, zo ja, dan moet dat met een hoofdletter.
 • De zin "Het gezin Luns verhuisde in 1922 naar Amsterdam toe ..." is niet correct, het woord "toe" is overbodig.
Studie
 • De zin "Ondanks dat hij in Leiden was gaan studeren vond zijn studentenleven voornamelijk in Amsterdam in." loopt niet. Ik vermoed dat het laatste woord "plaats" moet zijn.
Attaché in Bern, Lissabon en Londen
 • In de zin "Toen de voorzitter van de Fascistische Grote Raad, Dino Grandi, in Portugal aankwam" zou ik uitleggen dat het gaat om de Italiaanse raad.
Gezant bij de VN
 • De zin "De Nederlandse missie begon dat jaar met een lobby om een zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad en begonnen Von Balluseck en Luns de andere missies in New York te benaderen." loopt niet.
 • In de zin "In februari 1952 sprak Luns met Carl Romme, Leo Beaufort en Marga Klompé ..." zou ik uitleggen wie die personen zijn.
 • De zinsnede "Luns als minister zonder portefeuille onder Beyen" kan volgens mij niet kloppen. Een minister werkt nooit onder een andere minister, er is formeel geen hiërarchie tussen ministers.
Laatste kabinet onder Drees en Beel
 • De zin "Vanwege dat Nederland weigerde Nieuw-Guinea over te dragen aan Nederland stopte het Aziatische land..." loopt niet. Volgens mij is bedoeld te zeggen dat "Omdat Nederland weigerde Nieuw-Guinea over te dragen aan Indonesië stopte dat land...".
Kabinet De Quay en de Nieuw-Guineakwestie
 • In de zin "Het Nederlandse standpunt omtrent verdere Europese integratie ging om het versterken van de trans-Atlantische handel." moet het een na laatste woord volgens mij "transatlantisch" zijn.
 • De alinea "Op 1 september 1961 werd in het kabinet het "plan-Luns" aangenomen, dit hield in dat Nederland bereid was de soevereiniteit over te dragen aan de bevolking, Nieuw-Guinea onder internationaal beheer kwam en dat Nederland door zou gaan met het leveren van een financiële bijdrage. In de maanden die volgden werkte Luns hard om het plan-Luns om te zetten in een resolutie vOOR de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maar het plan haalde niet de juiste hoeveelheid stemmen. Hierdoor werd het kabinet gedwongen om toch in 1962 de gesprekken met Indonesië te hervatten." zou m.i. herschreven moeten worden, bijvoorbeeld: "Op 1 september 1961 werd in het kabinet het "plan-Luns" aangenomen. Dit hield in dat Nederland bereid was de soevereiniteit over te dragen aan de bevolking, Nieuw-Guinea onder internationaal beheer te stellen, en dat Nederland door zou gaan met het leveren van een financiële bijdrage. In de maanden die volgden werkte Luns hard om het plan-Luns om te zetten in een resolutie voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maar het plan haalde niet de juiste hoeveelheid stemmen. Hierdoor werd het kabinet in 1962 gedwongen om de gesprekken met Indonesië te hervatten."
Kabinetten Marijnen, Cals en Zijlstra
 • In de zin "Vanwege de rol die de VS had gespeeld in de totstandkoming van het Akkoord van New York weigerde Luns om Nederlandse hulp naar Indonesië te sturen, nog de VS materieel te steunen in de Vietnamoorlog." moet het woord "nog" vervangen worden door "noch".
Laatste jaren onder De Jong
 • In de zin "In deze jaren werden ook de banden met oost-Europa verbeterd." moet "oost-Europa" vervangen worden door "Oost-Europa".
Interne strubbelingen
 • De zin "Met de hulp van Henry Kissinger zette Luns zich in voor het moderniseren van het beleid van de NAVO dat na 25 jaar herdefinieert diende te worden." zou "herdefinieert" beter vervangen kunnen worden door " opnieuw gedefinieerd".
 • In de zin "Ook een gesprek tussen hem en de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Georgios Mavros, in Brussel wisten niet voor een verbetering in de relatie tussen de NAVO en Griekenland te zorgen." moet het werkwoord "wisten" in enkelvoud.
Versterking van het bondgenootschap
 • De zinnen "Na de dood van de Spaanse president Francisco Franco zette Joseph Luns zich in voor een toekomstige toetreding van Spanje tot de NAVO en werden met behulp van de Verenigde Staten de eerste stappen hiervoor gezet. Door de verminderde defensie-uitgaven van de lidstaten verminderde de slagkracht van de NAVO en leek de Sovjet-Unie aan macht op het wereldtoneel toe te nemen." kunnen iets beter, bijvoorbeeld: "Na de dood van de Spaanse president Francisco Franco zette Joseph Luns zich in voor een toekomstige toetreding van Spanje tot de NAVO en werden met behulp van de Verenigde Staten hiervoor de eerste stappen gezet. Door de verminderde defensie-uitgaven van de lidstaten verminderde de slagkracht van de NAVO en leek de macht van de Sovjet-Unie op het wereldtoneel toe te nemen."
Nieuw-Guineabeleid
 • In de zinsnede "maar de Nederlandse journalist Willem Oltmans was een van de weinige die" moet "weinige" volgens mij "weinigen" zijn.
 • De zin "Dit leverde hem veel kwaad bloed op ..." klopt niet. Het is of "Dit zette veel kwaad bloed..." of "Dit leverde veel kritiek op...".
 • In deze paragraaf mis ik de acties van Prins Bernhard die zijn eigen "politiek" voerde.
Winand Kotte
 • De zin "Joseph Luns beschouwde zichzelf als een orthodox katholiek, maar was ondanks dat wel trouw aan Rome." snap ik niet. Een orthodox katholiek is toch per definitie trouw aan Rome?
Voetnoten
 • Voetnoot 1 klopt niet met de infobox. Was hij lid tot 1972 of tot 1974?
 • In voetnoot 3 moet het woord "wint" vervangen worden door "winst".
Fotobijschriften
 • Het fotobijschrift "Joseph Luns ontvang de Karelsprijs in het stadhuis van Aken." bevat een typefout: "ontvang" moet "ontvangt" worden.
 • Het fotobijschrift "Journalist Willem Oltmans zou tijdens zijn carrière stelselmatig door de regering zijn tegengewerkt om zijn werk uit te voeren." is vreemd. In de tekst wordt gesteld dat Oltmans tegengewerkt is, dus kan de suggestie "zou" verwijderd worden.
Deze op- en aanmerkingen doen overigens niets af aan mijn waardering voor het artikel. Mijn complimenten daarvoor. Mvg, HRvO (overleg) 14 mrt 2018 02:31 (CET)
Bedankt voor je commentaar! Ik heb de kleine wijzigingen overgenomen, alsmede heb ik ook een paragraaf toegevoegd over de actie van Prins Bernhard en ik hoop dat dit aan je verwachtingen voldoet. Ik hoop ook dat ik andere onduidelijkheden van je weg te nemen. Mocht je nog commentaar hebben dan hoor ik het graag. Mathijsloo (overleg) 15 mrt 2018 21:14 (CET)
Graag gedaan. Ik zie dat er de afgelopen dagen veel gecorrigeerd is in het artikel. Mooi, dat komt het artikel zeker ten goede. Ik zal het artikel binnenkort nog een keer geheel (met een frisse blik) doorlezen. Nogmaals mijn complimenten voor het artikel. Mvg, HRvO (overleg) 16 mrt 2018 14:23 (CET)
Mooi dat je aan zo'n belangrijk politiek figuur als Joseph Luns aandacht besteed. De info over Oltmans, notabene met foto, lijkt mij echter onnodig. Het enige dat relevant zou zijn, is als Luns zelf actief betrokken was bij de tegenwerking van Oltmans. Dat ontbreekt nu. Luns stond ook bekend om zijn lengte, misschien dat je dat ergens kwijt kunt. Verder zou ik wat meer aandacht schenken aan zijn humor. Misschien is het in dit verband vermelden van een aantal anekdotes iets. Er wordt veel aandacht geschonken aan de politiek die hij voerde, maar ik mis te vaak in hoeverre dat zijn eigen standpunten waren of dat dit hem was opgelegd. Aan het eind van zijn leven werd hij amper nog serieus genomen. Hij leek seniel te zijn geworden. Verweet bijvoorbeeld in het openbaar dat Claus overspel had gepleegd. Misschien dat daar ook nog wat aandacht aan geschonken kan worden. Ergens staat dat de 'Nederlandse pers' tegen zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO was. Ik kan mij niet voorstellen dat dit gegolden heeft voor elke journalistieke uitgave. Luns is naar mijn mening na WOII een van de meest vooraanstaande Nederlandse politici geweest. Er staat in het lemma iets over de meeste populaire onder het volk (de reden zou je erbij kunnen geven, als dat lukt), maar wellicht kan je nog iets verduidelijken over zijn statuur in de Nederlandse en buitenlandse politiek. Je geeft verder hierboven aan dat je nog niet 100% tevreden bent. Het is voor ons niet na te gaan waar je ontevreden over bent. Wellicht wil je dat verduidelijken. Succes verder! Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 11:51 (CET) Aanvulling. Je schrijft: "Amerikaans ambassadeur Warren Austin laat tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad op 18 september 1951 een sovjet-geweer zien aan de aanwezigen. Waarschijnlijk was de Nederlandse delegatie met Luns hier getuige van." Je zou moeten uitzoeken of Luns hier wel of niet getuige van was. Was dat niet het geval, dan is het niet relevant te vermelden. Zoals het er nu staat, is het in elk geval niet geschikt voor in een encyclopedie, aangezien dit iets is dat achterhaald kan worden. Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 12:22 (CET) Aanvulling. Ik zie dat je in de appendix moet scrollen om de bronvermeldingen te zien. Wat is daar volgens jou het voordeel van? Er is namelijk plaats genoeg en het kost nu meer tijd om de juiste bronvermelding te zoeken. Probleem is verder dat bij het printen van het lemma alleen dat deel van de bronvermeldingen wordt geprint dat direct zichtbaar is in de appendix en dan alleen nog de meest linkse rij. Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 14:30 (CET)
Vraagje. Wat is je bron dat de roepnaam van Jacob Adriaan Nicolaas Patijn Jacob is? Alvast bedankt! Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 15:39 (CET)
Oké, ik ben druk bezig geweest met je commentaar. Wat betreft je laatste vraag, Bossenbroek gebruikt de roepnaam "Jacob" voor Patijn. In andere bronnen kom ik diens naam alleen maar tegen als J.A.N.. Wat betreft de rest, ik hoop dat de rol van Luns tegen Oltmans in de nieuwe tekst wat duidelijker is geworden. In de laatste alinea van de inleiding van het artikel heb ik nog een zinsnede toegevoegd over de lengte van Luns en zijn humor. Het stuk over de "seniele/gekke" Luns heb ik toegevoegd met een ander voorbeeld dan jij aanhaalde. Ik heb nergens iets kunnen terugvinden over de uitlatingen van Luns richting Claus, behalve een enkele zin in een Britse necrologie over de prins. Betreffende de reacties van de pers op zijn aanstelling van secretaris-generaal heb ik dit lichtelijk aangepast en zorgvuldig gekeken naar de bron waardoor de nuance nu anders ligt. Ook heb ik de gevraagde info toegevoegd over waarom was hij zo populair. Ik heb voor de zekerheid toch maar gekozen om zowel de foto van Warren Austin als de scrollende appendix te verwijderen.
Ten slotte voor mij het laatste punt. Kun je voorbeelden aandragen waar je het persoonlijke standpunt van Luns mist? Ik heb een kleine alinea op mijn kladblok geschreven over een paar standpunten van Luns, wellicht dat dit uitkomst kan bieden. Desalniettemin wil ik eerst je antwoord hierop afwachten voor ik hierover actie onderneem. Mathijsloo (overleg) 16 mrt 2018 19:47 (CET)
Hartelijk dank voor je supersnelle en uitgebreide reactie en al die aanpassingen. Erg goed gedaan. Ook bedankt voor je bron voor Jacob. Ik zal nog eens in alle rust kijken naar waar ik denk dat niet duidelijk is of een politiek standpunt van Luns is of dat dit hem werd opgelegd. Dar gaat mij vandaag echter niet lukken, vrees ik. Overigens vond ik nog in de kast de biografie Luns: 'ik herinner mij... Vrijmoedige herinneringen van Mr. J.M.A.H. Luns zoals verteld aan Michel van der Plas' uit ik denk 1971 of zo, de eerste 42 pagina's ontbreken inmiddels. Ze zullen hier nog wel ergens liggen. Een erg leuk geschreven boek, waar mogelijk nog wel wat info uit te halen is. In elk geval lijkt mij een vermelding op zijn plaats. groet voor nu, Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 20:27 (CET)
Lezend in het lemma kom ik het volgende tegen: "In november 1943 maakte Luns de overstap naar de afdeling Diplomatieke Zaken van het ministerie in Londen." Daarvoor zat hij volgens het lemma in Lissabon. In de biografie die ik zojuist noemde en waarin eigenlijk alleen Luns aan het woord is, staat op p. 43: "Het was in de lente van 1943 dat ik naar Londen werd overgeplaatst. (...) Ik was bevorderd tot ambassadesecretaris. (...) ik was weliswaar verbonden aan de ambassade, maar werkte ook op het ministerie van buitenlandse zaken." Dat laatste zal dan die afdeling Diplomatieke Zaken geweest zijn. Wellicht nog iets om nader te onderzoeken. Happytravels (overleg) 16 mrt 2018 23:44 (CET)
Ik zie nog staan: "De Gaulle streefde naar Europese samenwerking op politiek niveau en de vorming van een confederatie, en Luns hield daarom het voorstel van Frankrijk en Italië voor een gemeenschappelijk buitenlands beleid af", zou ik wat verduidelijken. Dat De Gaulle streefde naar Europese samenwerking op politiek niveau, daar kan namelijk eigenlijk niemand op tegen zijn. Of ging het volgens Luns om "te veel samenwerking op politiek niveau dat tegen de zin van Nederland zou moeten leiden tot een confederatie" of ziets. Verderop schrijf je: "..kwam Dulles met een verklaring waarin Amerika impliciet Nederland te kennen gaf dat ze het land zouden steunen bij een Indonesische aanval." Ik veronderstel dat het hier gaat om een aanval op Nieuw-Guinea. Dat zou ik er dan ter verduidelijking bijzetten. mvg. Happytravels (overleg) 17 mrt 2018 14:19 (CET)
Wat je laatste vraag aan mij betreft, ik heb het lemma nog eens nagelezen en heb op 1 punt toegevoegd dat de gevoerde politiek ook Luns persoonlijke overtuiging was (toetreding Engeland tot EEG). Ik denk dat ik daarmee over dit punt geen opmerkingen meer heb. Happytravels (overleg) 17 mrt 2018 14:25 (CET)
Ik heb het gevonden over wat Luns over Claus zei. Het is iets anders dan ik mij herinnerde. Luns zegt over Claus dat deze "een héél betwistbaar privéleven heeft, dat weten de mensen niet". Weet niet of je daar nog wat mee kan (hier). Happytravels (overleg) 17 mrt 2018 15:27 (CET)
Bedankt voor je laatste opmerkingen, ik heb het nodige aangepast en hoop dat het nu duidelijker. Wat betreft De Gaulle staat het standpunt van Nederland in de zin voor die bewuste zin te lezen en ik heb daar het pijnpuntje duidelijker naar voren gebracht. Betreffende de opmerking over Claus denk ik dat het momenteel van toegevoegde waarde heeft aan het artikel. Mathijsloo (overleg) 19 mrt 2018 19:47 (CET)

Beste Mathijsloo, Je hebt weer een lezenswaardig artikel geschreven. Ik ben zo vrij geweest om in de tekst wat kleinigheden te veranderen; hopelijk met jouw instemming. Zaken die wat ingrijpender zijn, of onduidelijk zal ik hier aan de orde stellen. Ik weet nog niet of het er nog veel zijn, maar een heb ik er : Onder het kopje "Jeugd" staat Hij meldde zich vervolgens aan bij ... Onderbrak hij zijn opleiding of had hij die afgesloten met een diploma? Met vriendelijke groet, Sylhouet overleg 18 mrt 2018 17:19 (CET)

Tot mijn genoegen zie ik dat je de tekst hebt aangevuld. Een nieuwe opmerking: onder het stukje "Minister zonder portefeuille" staat een foto uit 1954 met een onderschrift dat mi niet strookt met de tekst ernaast. Groet, Sylhouet overleg 19 mrt 2018 17:55 (CET)
Ik heb reeds ook het bijschrift aangepast, dat was inderdaad een rare discrepantie. Bedankt trouwens voor de toegevoegde noot, ik kon uit mijn eigen bronnen niet helemaal halen wat de FINEC inhield. Mathijsloo (overleg) 19 mrt 2018 19:47 (CET)

Jack Tuijp[bewerken]

Ik had besloten om het lemma Jack Tuijp te herschrijven voor de schrijfwedstrijd, maar was te laat met mijn inschrijving. Desondanks heb ik toch besloten om het te gaan (her)schrijven. Dit is mijn tweede grootte zelfgeschreven artikel. Graag zou ik wat tips / verbeterpunten willen hebben en willen weten of mijn artikel kans zou maken in de schrijfwedstrijd of dat het gewoon "een leuk artikel" is. Bij voorbaat dank voor de reacties, Basnoordwijk (overleg) 21 nov 2017 10:58 (CET)

Heb inmiddels wat kleinigheden aangepast. Achter een afgerond bedrag, zeker een van 800.000 euro, hoe je niets achter de komma te zetten. De ene keer schrijf je een getal onder de tien voluit, de andere keer geef je het aan met een cijfer. De Taalunie adviseert cijfers onder de twintig voluit te schrijven. Misschien wik je daar nog eens naar kijken. Dat van dat voluit schrijven geldt weer niet voor voetbaluitslagen, maar weer wel voor het aantal wedstrijden of het aantal doelpunten dat iemand gemaakt heeft. Enkele keren kom ik het woord 'trefzeker' tegen, een andere keer 'doeltreffend'. Ik zou wat variatie in deze woorden brengen. Ik zou ook zijn specifieke kwaliteiten benoemen. Was hij snel? Ik vermoed van wel, anders word je geen spits. Was hij kopsterk? Wat was zijn specialiteit? Nam hij de directe vrije trappen, penalties? Dat soort dingen. Hrt is nu te veel een algemene geschiedenis. Succes ermee! Happytravels (overleg) 26 nov 2017 09:04 (CET)
Enkele kleinigheden: je schrijft dat Tuijp 'definitief' bij Volendam komt, maar vervolgens verkast hij naar Groningen, om dan nogmaals 'definitief' bij Volendam te komen spelen. Het lijkt mij dat in ieder geval het eerste 'definitief' wordt aangepast, misschien beide, want hij gaat ook nog naar het buitenland. Je schrijft dat Tuijp in het seizoen 2009/10 was een van zijn slechtste seizoenen speelt, maar iets verderop meld je dat hij in dat seizoen clubtopscorer wordt, dus dan valt het persoonlijk mee, lijkt mij. Ik denk dat je bedoeld dat hij in dat seizoen een van de slechtste resultaten met een club behaald. Klopt dat? Succes verder! Happytravels (overleg) 26 nov 2017 13:46 (CET)
Wat bedoel je precies met die fout van 'definitief'. Hij werd eerst twee seizoenen verhuurd aan Volendam en daarna keerde hij definitief terug bij Volendam. Dat klopt toch? Basnoordwijk (overleg) 26 nov 2017 14:50 (CET)
'In juni 2007 keerde Tuijp definitief terug bij Volendam.' en iets later in de tekst 'Wederom was de terugkeer op het hoogste niveau van korte duur.' zijn met elkaar in tegenspraak. Als hij volledig ophoudt met voetballen, dan is het pas echt definitief. PAvdK (overleg) 26 nov 2017 15:47 (CET)
Het zat verkeerd in mijn geheugen. In de aanhef staat: "Hierna haalde FC Volendam de aanvaller definitief terug naar Volendam." en vervolgens nog keer bij: "In juni 2007 keerde Tuijp definitief terug bij Volendam." Zoals PAvdK opmerkt kan je alleen 'definitief' terugkeren als je daar je voetballoopban beëindigt. Happytravels (overleg) 26 nov 2017 23:31 (CET)
Die 'definitief' hindert mij ook. Kunnen we het anders omschrijven? Flag of California.svg DimiTalen 1 dec 2017 17:09 (CET)
Zoals hier in de Review al vaak is opgemerkt: 'Trivia' is de rommellade van een artikel. Ofwel zijn ze relevant en verdienen ze een plekje in de biografie of elders in het artikel, ofwel zijn ze triviaal, en horen ze hier eigenlijk niet thuis. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 1 dec 2017 17:11 (CET)
Ik heb 'defintief' inmiddels veranderd. De zin is nu: Hierna contracteerde FC Volendam de aanvaller op vaste basis. Dat is wel correct (toch?). mvg, Basnoordwijk (overleg) 2 dec 2017 18:38 (CET)
Ook staat er nog het kopje Defintieve terugkeer bij Volendam. Afgezien van de spelfout, kopt het kopje ook niet, aangezien Tuijp uiteindelijk definitief eindigde bij ASV De Dijk, nadat hij definitief vertrekken moest bij Volendam. Iets klopt hier niet. PAvdK (overleg) 2 dec 2017 19:46 (CET)
Opmerking Opmerking Ik ben vergeten te melden dat ik hier bezig ben met het artikel. Basnoordwijk (overleg) 5 dec 2017 16:21 (CET)

Ronde 2[bewerken]

Een half jaar geleden plaatste ik dit artikel in de review en heb het naar aanleiding van mening commentaar verbeterd. Speler is onlangs gestopt dus vind ik dit een goed moment om het artikel (wederom) in de review te plaatsen. Aan/opmerkingen zijn welkom! Basnoordwijk (overleg) 5 feb 2018 12:29 (CET)

Hey Bas. Ziet er (nog altijd) prima uit. Ik ken echter te weinig van voetbal (ik ken niks van voetbal) om hier een degelijk oordeel over te vellen; dus ik nodig de meer sportieve collega's graag uit om er eens door te gaan :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 4 mrt 2018 15:38 (CET)

Zonhoven[bewerken]

Het is bijna vijf jaar geleden dat dit artikel de etalage niet haalde (zie hier), maar er is ontzettend veel veranderd. Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest met dit artikel te bewerken, maar ben zelf nog niet geheel tevreden over het 'eindresultaat'. Alle hulp en tips zijn welkom. Ø11 (overleg) 29 jan 2018 17:27 (CET)

Dank voor het bijwerken. Ik heb even gekeken en mis in elk geval nog informatie over de twee wereldoorlogen. Schade? Doden? Dat soort dingen etc. Een zin als: " Het Verdrag van Londen uit 1839 omvatte de aanvaarding van de 24 artikelen, die besloten dat een deel van Limburg bij Nederland bleef", kan volgens mij in zijn geheel weg. Lijkt mij niet van toepassing op dit lemma. Hier en daar ontwaar ik informatie die geen eeuwigheidsduur heeft. Zo lees ik dat het kasteel nog steeds in bezit is van eenzelfde familie, maar lastig om aan te passen. Dat het de zoveelste gemeente is enzo hoeft voor mij niet in een aanhef. Voor mij mag zoiets zelfs alleen in een infobox. Dat in de Franse tijd de dienstplicht werd ingevoerd, was overal waar de Fransen waren, dus dat is voor Zonhoven niet vermeldenswaardig. In de zin er na schrijf je dat de bevolking "moesten schuilen in schansen". Waarom? De omschrijving "moesten" suggereert dat dit verplicht was. Hoop dat je er wat aan hebt. Happytravels (overleg) 4 feb 2018 16:51 (CET)
Alvast bedankt voor de opmerkingen. Het is inderdaad de sectie "Geschiedenis" die het minst naar behoren is geschreven. In Zonhoven is weinig gebeurd tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Ik zal proberen iets te vinden, maar het zal alvast niet veel zijn. Ø11 (overleg) 4 feb 2018 23:05 (CET)
Bij de geschiedenis over beide wereldoorlogen kan je misschien nagaan of tijdens de Duitse bezetting de burgemeesters vervangen werden, en voor WOII of er Joden zijn afgevoerd. Ook door wie Zonhoven in WOII bevrijd werd en of er strijd geleverd werd. Je schrijft dat Zonhoven geen deelgemeenten heeft. Bij zo'n kleine gemeente is daar logischerwijs geen sprake van. Dat zou je kunnen schrappen. Succes ermee! Happytravels (overleg) 5 feb 2018 20:14 (CET)
Ik vind het toch opmerkelijk dat Zonhoven geen deelgemeenten heeft. Zoals in het artikel staat "is Zonhoven de dertiende grootste gemeente in Vlaanderen zonder deelgemeenten". Zonhoven is misschien een kleine gemeente, maar voor een gemeente met om en bij de 20.000 inwoners is het relatief groot om geen deelgemeenten te hebben. Ø11 (overleg) 20 feb 2018 18:27 (CET)
Ik zou graag meer willen weten over wat voor ijzererts in Zonhoven gemijnd werd, aangezien dat een belangrijke factor in de locale economie was. Zie ook geschiedenis van Limburg als je de geschiedenis wat vloeiender wil maken. Hans Erren (overleg) 22 feb 2018 06:39 (CET)

Ook van mij enkele opmerkingen en vragen:

 • Wanneer ontstond de plaats? Ik lees alleen dat er een heerlijkheid ontstond en dat Zonhoven daar op een bepaald aan werd toegevoegd. Toen bestond het dorp al, veronderstel ik? Maar ik zou ook graag lezen wat we weten over het ontstaan van dat dorp. Welke periode, begonnen met welke kern, hoe weten we dat, ...
 • Deze vage bepaling zorgde ervoor dat er meerdere honderden jaren felle grenstwisten waren tussen de twee gemeenten. Zonhoven was van oordeel dat de heidegronden nooit aan de graaf hadden toebehoord en dat hij ze dus niet kon schenken. Het kwam hierbij soms tot hevige strijd met zware vernielingen die leidden tot langdurige en dure processen, gevoerd voor allerhande rechtscolleges. -- Vooral deze laatste zin is wel erg vaag en algemeen.
 • De heidegronden hadden immers een grote economische waarde en beide gemeenten werden veroordeeld tot boetes, arrestaties en teruggaven van land. Deze nevenschikking vind ik verwarrend.
 • De geschiedenis gaat nogal vaak heen en weer tussen historische beschrijvingen en wat er daar nu nog van te merken valt in de gemeente. Dat bemoeilijkt het lezen.
 • Het gebruik van "anno {{LOCALYEAR}}" vind ik niet correct. Als je per se de toestand vandaag wil beschrijven, moet de lezer op z'n minst weten wanneer die "vandaag" is. LOCALYEAR geeft de illusie dat het elk jaar geverifieerd is, terwijl dat niet noodzakelijk zo is.

Flag of California.svg DimiTalen 23 feb 2018 11:28 (CET)

Ik probeer iet te vinden over de ontstaansgeschiedenis van Zonhoven, maar dat is niet evident te vinden. Het tekstje over de grenstwisten met Hasselt is gewijzigd in de hoop dat de vage omschrijving en verwarrende nevenschikking opgelost zijn. Inzake het feit dat de geschiedenis van vroeger naar nu en weer terug springt, zijn enkele zinnen verwijderd, waaronder dat de archeologische vondsten op het oud-gemeentehuis te bezichtigen zijn en dat het domein vandaag de dag vandaag nde dag nog steeds in handen van de familie de Villenfagne is. Ø11 (overleg) 24 feb 2018 17:10 (CET)
Dank je, Ø11, dat zijn prima verbeteringen! Als je er niet mee inzit, graaf ik hier en daar nog wat door het artikel :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 24 feb 2018 19:32 (CET)
Ik vergelijk het huidige artikel Zonhoven met die van andere plaatsen waarvan het artikel in de etalage staat (zoals Tongeren, Eindhoven, Gouda, Haarlem en Veldhoven) en ik merk op dat vele van deze artikels lang geleden zijn opgenomen in de etalage en het artikel Zonhoven grotendeels overeenstemt met deze etalage-artikelen, maar toch nog te veel mist om een etalage-artikel te zijn... Ø11 (overleg) 25 feb 2018 13:45 (CET)
Goed punt. Wat vaststaat is dat onze kwaliteitseisen voor de etalage de laatste jaren langzaam maar voelbaar verstrengd zijn. Dat merk je algauw bij een etalage-aanmelding. Vandaar dat er soms artikels in de etalage staan die toen wel aan de eisen voldeden, maar nu niet meer. Of waarover toch twijfel kan bestaan. Flag of California.svg DimiTalen 25 feb 2018 17:52 (CET)

Kan iemand mijn laatste ietwat ingrijpende en uitbreidende veranderingen nakijken? Met dank. Ø11 (overleg) 4 mrt 2018 15:15 (CET)

Hey Ø11! Zonder de bronnen zelf te raadplegen kan ik niet verifiëren of je wijzigingen inhoudelijk correct zijn, maar qua formulering en structuur ziet er goed uit. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 4 mrt 2018 16:32 (CET)
Het artikel ziet er volledig uit en is breed onderbouwd. In verhouding is de inleiding nog wat te kort, in principe dient die een kort overzicht van het hele artikel te geven en er zijn nog wat hoofdparagrafen niet vertegenwoordigd. Je moet je openingszin niet overladen met informatie, maar het is weer het andere uiterste om daarin slechts één informatie-element op te nemen, zoals in de huidige versie. Je zou de zin kunnen uitbreiden tot bijvoorbeeld iets als: " Zonhoven is een uit de prehistorie stammende gemeente in de Belgische provincie Limburg waarvan het centrum in 2017 omstreeks 11.000 inwoners telde." Zo heb je drie informatie-elementen die meteen de historische continuïteit aanduiden. Elementen die mij belangrijk genoeg lijken om in de intro te vermelden zijn de winning van ijzererts en de achttiende-eeuwse Quintinuskerk, inclusief de vermelding van de vroeggotische kerktoren.
Onder Cultuur staat het kopje "Religie", wat mij iets te ruim lijkt voor de inhoud: meestal heb je het over een heel land of een regio als je zo'n kopje gebruikt. Een kopje als "Parochies" duidt denk ik beter aan wat er behandeld wordt. Succes!MackyBeth (overleg) 4 mrt 2018 22:08 (CET)

Milltown Malbay[bewerken]

Naar mijn - niet geheel neutrale - mening goed genoeg voor de etalage maar het kan geen kwaad even kritisch naar dit artikel te kijken. The Banner Overleg 7 jan 2018 13:32 (CET)

Sinds het artikel in 2015 de etalage niet haalde (zie hier), is er zo te zien weinig aan veranderd. Was je het niet eens met de toen geleverde kritiek? Marrakech (overleg) 8 jan 2018 09:43 (CET)
Enkele details horen volgens mij niet echt in een encyclopedisch artikel thuis. Een voorbeeld: [..] De meeste leerlingen bezoeken de St Joseph's Secondary School in het nabijgelegen Spanish Point. Andere mogelijkheden zijn de middelbare scholen in Kilmihil en Ennistymon.; is die middelbare school die niet in Milltown Malbay zelf ligt hier nu echt zo belangrijk dat deze apart genoemd moet worden? Ik meen dat o.a. ikzelf bij de nominatie in 2015 ook al zoiets had opgemerkt. Ik val ook een beetje over een formulering als [...] Aan het eind van de wedstrijd stond er in Hennessy Memorial Park een uitslag van 1-9 tegen 9-21 op het scorebord, een verschil van 35 punten. Dit was het absolute dieptepunt van het team dat daarna langzaam de weg omhoog vond; deze weinig encyclopedische schrijfstijl komt op Wikipedia-nl vaker voor en je ziet die vooral in veel artikelen met sport als hoofdonderwerp. Verder zijn het sowieso nogal verregaande details; het gaat strikt genomen niet over het dorp zelf, maar over de sportclub.
Voor de rest kan dit met het nodige poets- en schaafwerk denk ik best nog wel wat worden. Misschien kunnen zaken als de geschiedenis van het dorp nog iets meer aandacht krijgen. De Wikischim (overleg) 8 jan 2018 11:30 (CET)
De middelbare school is in dezelfde "civiele parochie" als Milltown Malbay en is de facto de middelbare school van Milltown Malbay (en ver daarbuiten). Wat betreft de wedstrijd, ik hoor graag een beter formulering. Zowel de school als de sportclub zijn een belangrijk onderdeel van de gemeenschap van Milltown Malbay. Weglaten zou mijns inziens betekenen dat je Milltown Malbay probeert te beschrijven zonder de mensen mee te nemen. The Banner Overleg 8 jan 2018 13:14 (CET)
Hey The Banner. Je noeste en jarenlange schrijfwerk verdient op z'n minst een grondige bespreking in de review.
Je artikel is een grote meerwaarde voor onze encyclopedie, maar ik aarzel om 'm toe te laten in de etalage. Daarvoor leest het soms niet genoeg als een encyclopedisch lemma en te veel als een essay, of een soort proefschrift, of een werkstuk over lokale geschiedenis ... Ik kan er de vinger niet goed op leggen, maar misschien helpen enkele voorbeelden?
 • "Het dorp fungeert als centrale plaats voor de omgeving. Dit blijkt onder meer uit de aanwezigheid van een postkantoor, een bibliotheek, een bank, meerdere afhaal-eetgelegenheden, een boerenmarkt en vier supermarkten (waarvan de nieuwste en grootste in 2013 geopend is)[53] en een jeugdhonk."
 • "Muziek vormt een belangrijk element van de cultuur in Milltown Malbay. Dat uit zich in een groot aantal bekende musici, zangers en anderen die op enigerlei wijze met muziek verbonden zijn (zie ook de lijst van bekende personen)."
  Ik twijfel er niet aan dat de info correct is, maar deze twee statements kan je niet staven met een onafhankelijke en betrouwbare bron, lijkt me. Het is onze taak niet als encyclopedie om vermoedens te bevestigen ("Dit blijkt uit", "Dat uit zich in") of eigen interpretaties te maken.
 • "De economische bedrijvigheid is divers: zowel industrie als handel is er te vinden. Er zijn ook veel bedrijven die dienstdoen als toeleveranciers voor de toeristische en agrarische sectoren. Verder zijn er B&B's en een hostel in Milltown Malbay."
  Is de diversiteit van de economische bedrijvigheid relevant? En wat houdt dat dan precies in, want wat betekent het dat er "industrie en handel te vinden zijn"?
Enkele andere punten:
 • De info is niet altijd logisch gestructureerd. Waarom begint "1922-2000" met het relaas van de politiediensten: da's voor de lezer niet zo duidelijk. De opsplitsing tussen "Transport" en "Straten en townlands" vind ik ook niet zo verhelderend.
 • Je artikel graaft diep. Misschien soms té? Het artikel leest vrij moeizaam, en da's voornamelijk omdat het grote verhaal verloren gaat in een zee van details en uitwijdingen. Het is perfect begrijpelijk dat je de resultaten van al je opzoekwerk in het artikel wil verwerken – maar soms moet je schrappen ten behoeve van je lezer. Flink schrappen. Neem nu die politiediensten; is de verhuis van de Garda een hele paragraaf waard? In een apart lemma misschien, maar niet hier, denk ik.
Met wat schrap- en herschrijfwerk zie ik een etalage-aanmelding wel zitten. Hopelijk heb je iets aan mijn opmerkingen :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 4 mrt 2018 16:14 (CET)
Tip: mocht je sommige informatie toch willen bewaren, kun je het ook eventueel in een noot plaatsen. heinGlas z3.pngnlein'' 12 mrt 2018 13:08 (CET)
Sorry, DimiTalen, om de een of andere reden heb ik jouw bijdrage hier volkomen gemist. Pas door de reactie van Heinonlein zag ik hem. Ik ben een beetje aan het poetsen, inkorten en schuiven geweest naar aanleiding daarvan, hopelijk in de door jouw gewenste richting.
Wat betreft de politie: Ik kan mij jouw zorg nu eigenlijk wel wat voorstellen. Ik moet er nog eens een nachtje over slapen, denk ik, voor ik de juiste balans gevonden heb. Punt is dat de RIC zelf wel relevant is in dit artikel (een rol bij de Hinderlaag bij Rineen en bij de schietpartij op Canada Cross) maar je kan vraagtekens zetten bij de politiepost.
Schrappen is moeilijk, door een hinderlijk effect van betrokkenheid en kennis. Plus de ongeschreven wet dat etalageartikelen langlanglang moeten zijn. Concrete schrap-adviezen zijn dus welkom.
Noot: Milltown Malbay dankt veel van zijn bekendheid aan de muziek. The Banner Overleg 12 mrt 2018 15:01 (CET)
Politiepost verwijderd. The Banner Overleg 12 mrt 2018 17:01 (CET)

Den Helder[bewerken]

Ik ben sinds 2015 zo nu en dan bezig met het artikel Den Helder en zou graag eens wat feedback krijgen. Teneinde het artikel en Den Helder wat smoel te geven op Wikipedia heb ik ook een aantal bijpassende artikelen aangemaakt en uitgebreid, zoals: Willemsoord (marinewerf), Lijst van Heldenaren, Lijst van beelden in Den Helder, Torp (gehucht), Donkere Duinen, Algemene begraafplaats Den Helder, Last Minute Summer Event, Julianapop en een aantal sportartikelen. Ook Huisduinen en Julianadorp (Nederland) wil ik nog verbeteren. Ik loop tegen een punt aan dat ik weinig verdere informatie kan bedenken om toe te voegen aan het artikel zelf en ik hoor dus graag jullie bevindingen en verbeterpunten waar ik mee aan de slag kan. Larshei (overleg) 21 nov 2017 22:58 (CET)

Ziet er behoorlijk goed uit. Succes ermee! Happytravels (overleg) 26 nov 2017 13:46 (CET)
Ook ik denk dat het best goed zit. Een dingetje waarmee ik zit: de bundeling van onderwijs, welzijn/gezondheidszorg en sport vind ik wat vreemd. Sport behoort mijn inziens bij cultuur (het zijn evenementen, mensen doen het om zich te amuseren en te verrijken, ...). Dat laat Onderwijs en Zorg over, die misschien kunnen blijven als aparte kopjes? Wat denk jij? Flag of California.svg DimiTalen 1 dec 2017 17:01 (CET)
Nog een vraagje: ik kan me voorstellen dat een gemeente met wel 50.000 inwoners beschreven is in een of meerdere boekwerken. Ik zie een bron uit 1875; ben je eventueel nog op recentere boeken gestoten die de geschiedenis, de natuur, ikweetnietwat, ... goed beschrijven? Flag of California.svg DimiTalen 1 dec 2017 17:04 (CET)
De bundeling van Onderwijs, welzijn en sport heb ik afgekeken van (etalage-artikel) Haarlem, komt volgens mij van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Al weet ik niet waar Onderwijs dan vandaan komt, zou eventueel anders kunnen. Den Helder is zeker beschreven in meerdere boekwerken, deze bron uit 1875 was echter makkelijk (online) te raadplegen. Bronnen zal ik nog eens naar kijken. Larshei (overleg) 2 dec 2017 04:06 (CET)
Antwoord op de vraag van DimiTalen: jawel, er zijn recentere boeken over Den Helder verschenen, met name van de hand van historisch-geograaf en geboren Heldenaar Jan T. Bremer. De verwijzingen zijn terug te vinden op de Wikipediapagina die aan hem gewijd is. -- MJJR (overleg) 21 jan 2018 23:06 (CET)

Ik zou de inleiding wat oppoetsen. De derde alinea bevat bijvoorbeeld driemaal het woord "belangrijk", de inleiding zelf zesmaal "Den Helder". In het artikel staan woorden "maar" en "ook", dat niet door iedereen zal worden gewaardeerd. Het bronnenapparaat misschien wat ordenen, zoals dat bijvoorbeeld op Gouda gedaan is. Gouda kent tevens een bundeling van Onderwijs, welzijn en sport, ik zie er geen probleem in. Waarom hebben de bekende Heldenaren geen kopje? Het staat nu een beetje ondergesneeuwd onder "Demografie". Tijdens het scrollen merk ik dat de afbeeldingen enigszins rommelig staan. Verder merk ik een flink aantal rode linken op, de helft minder zou een goed streven zijn. Bij "Gemeenteraadsverkiezingen" misschien nog een afbeelding erbij zoals bij Gouda om het te visualiseren? De inleiding noemt de offshore-activiteiten een belangrijk knooppunt, dan vind ik drie regels in het artikel wat mager overkomen. Dan zijn enkele opmerkingen van mijn kant. Hopelijk kan je er wat mee. MVG Rode raaf (overleg) 22 jan 2018 22:33 (CET)

Bedankt voor de tips, ik ga ermee aan de slag.Larshei (overleg) 23 jan 2018 14:15 (CET)

@Larshei: Je schrijft De inwoners staan als Nieuwediepers of Jutters bekend. Misschien is het aardig om uit te leggen wanneer men een Nieuwedieper, en wanneer een Jutter wordt genoemd? (Namelijk: Jutter als je geboren en getogen bent in Den Helder, Nieuwedieper als je er later bent gaan wonen.) Of de term 'Heldenaren' bij onder meer Lijst van Heldenaren klopt, vraag ik me ook af. Allereerst moet het volgens mij 'Heldernaren' zijn, en ten tweede kun je beter 'Lijst van Nieuwediepers' enzo zeggen (vanwege de uitleg die ik hiervoor heb gegeven). Trijnstel (overleg) 23 jan 2018 19:45 (CET)

Dat heb ik niet geschreven, ik had het al eens uit willen leggen maar dat is erbij ingeschoten aangezien zo'n lap tekst niet onder/bij die afbeelding past. Lijst van Nieuwediepers vind ik niet aantrekkelijk (het blijven bijnamen, er is ook geen Lijst van Mokumers of Lijst van Kaaskoppen). Als ik je uitleg mag geloven zijn mensen die in Den Helder zijn geboren geen Nieuwediepers (zijn ze wel want een Nieuwdieper is volgens mij een inwoner van Den Helder, zowel geboren als later komen wonen, ik neem aan dat je dat ook bedoelt), ik zie mezelf eerder als Jutter. Dit hele probleem van de bijnamen wordt omzeild door een afgeleide van de plaatsnaam te gebruiken, daarom heb ik toen voor Heldenaren gekozen. Heldenaren wordt volgens mij het vaakst gebruikt in nieuwsberichten etc. Heldenaren verwijst als je er over nadenkt echter naar het plaatsje Helden in Limburg. Heldernaren kom ik maar zeer zelden tegen, net als Den Heldernaren. Is er ergens een officiële/definitieve bron die we kunnen gebruiken? Voor wat het waard is: mensen uit het dorp Nieuwediep in Drenthe worden Niedaipster(s) genoemd. Daarnaast kun je je in dit artikel ook afvragen of "De inwoners" naar mensen uit de gemeente Den Helder of uit de plaats Den Helder wordt verwezen, aangezien het een artikel over beiden is. Mensen uit Julianadorp zouden zich misschien eerder Julianadorper of Dorper dan Jutter/Nieuwedieper noemen. Lijst van personen uit Den Helder zou ook nog kunnen. ;) Ik zal er eens naar kijken. Larshei (overleg) 24 jan 2018 02:34 (CET)