Wikipedia:Review

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RV
Reviewer's Award nl.png

Welkom in de Review, de evaluatiepagina van Wikipedia.

De procedure van een Wikipedia-review dient voor het verbeteren van artikelen, waarin de auteurs al veel arbeid en moeite gestoken hebben. Een artikel moet pas hier worden aangemeld als de auteurs niet meer in staat zijn om op eigen kracht de tekst verder te verbeteren. Middels de aanmelding wordt het artikel aan een grotere groep van kritische lezers voorgelegd, met als doel om verdere meningen over fouten en onvolledigheden te vernemen. Een review heeft alleen zin als (tenminste één van) de auteur(s) bereid is de suggesties aan te pakken om het artikel te verbeteren.

Een review is een belangrijke stap op weg naar een etalageartikel. Na een succesvolle review is een artikel aanmerkelijk verbeterd en wellicht klaar om als etalagekandidaat te worden voorgesteld.

De reviewprocedure is in principe gebaseerd op wederkerigheid: als je artikel is aangemeld voor een review, neem dan ook de tijd om andere artikelen te lezen en opbouwende kritiek te leveren.

Een artikel mag uit de review gehaald worden als er 14 dagen niets meer aan gedaan is, archiveren kan door de bespreking te verplaatsen naar Wikipedia:Etalage/Archief/Naam_van_artikel en het volgende sjabloon {{KwaliteitsLinks}} op overlegpagina van gereviewde artikel te plaatsen.

Als een artikel wordt voorgesteld voor de etalage en er voor wordt gekozen om het artikel nog in de review te houden wordt het Sjabloon:Naar etalage gebruikt. Zet {{Naar etalage|Naam van artikel}} onder het kopje en verander "Naam van artikel" in de naam van het artikel.

Een artikel voorstellen voor een review:

  • Voeg een sectie toe voor het artikel op deze pagina (nieuwe artikels bovenin) en licht je nominatie toe met een kort commentaar. Daaronder zal de evaluatie van en de discussie over het artikel plaatsvinden.
  • Voeg bovenaan de overlegpagina van het artikel het {{RV}}-sjabloon in.

Nomineer een nieuw artikel

Bewustzijn[bewerken]

De beste wensen Wikipediagebruikers, het betreft het artikel over bewustzijn. Volgens mij voldoet deze aan alle criteria om in aanmerking te komen voor een review, alvast bedankt daarvoor! Bekijk de overlegpagina (onderaan) voor een toelichting over het artikel. Praegressus (overleg) 7 jan 2017 08:15 (CET)

Ik heb nog niet het hele artikel gelezen, maar het ziet er erg indrukwekkend uit. Mijn complimenten. Een paar opmerkingen. Er wordt héél veel intern gelinkt, een beetje te veel naar mijn smaak. De tekst oogt daardoor onrustig. Een woord als "begrip" hoeft bijvoorbeeld niet gelinkt te worden. Ik heb een verwijzing naar het artikel zelf ("daarom ook dit Wikipedia artikel") verwijderd, omdat je niet hoeft uit te leggen waarom je een artikel schrijft, en omdat het artikel door de vrije licentie ook buiten Wikipedia terecht kan komen, en de tekst dan vreemd kan overkomen op de lezer. Tot slot lees ik in de inleiding onder meer "tegenwoordig", "recente ontwikkelingen" en "de afgelopen decennia". Dit zijn geen tijdloze formuleringen. Je kunt hier beter concrete data of periodes van maken. Mvg, Woody|(?) 7 jan 2017 14:13 (CET)
(Etymologie): Bewusstsein? Klopt dit wel? The Banner Overleg 7 jan 2017 14:27 (CET)

Bedankt voor de reacties, mij is geleerd dat je niet te zuinig moet intern linken, hier en daar wellicht te veel of maximaal. Maar je bedoelt algemene woorden en termen die weinig extra toevoegen aan het artikel zeker? Daar kan ik inkomen, ik zou de tekst wat dat betreft nog eens kunnen nalopen. Voel je overigens vrij om dergelijke aanpassingen zelf te doen. Het woord 'tegenwoordig' komt zestien keer voor in de tekst, deze kan ik (gedeeltelijk) verwijderen of ik moet een juiste tijd aangeven, in de introductie heb ik het aangepast, veelal betekent 'tegenwoordig' in het artikel; ten op zichte van de afgelopen 2500 jaar en de 17e eeuw. Ik weet niet precies wat er bedoelt wordt met Bewusstsein, maar volgens de bijgevoegde bron (etymologiebank.nl) klopt het wel. Praegressus (overleg) 8 jan 2017 21:19 (CET)

Beste Praegressus, hierover kan moeilijk iets anders gezegd worden dan dat het er indrukwekkend uitziet, fraai geïllustreerd ook. Een omvang van ruim 400.000 bytes wijst er naar mijn idee op dat te weinig gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om artikelen af te splitsen, waarbij Bewustzijn het paraplu-artikel wordt en de grootste paragrafen, dat zijn die over bewustzijn in de Filosofie en in de Wetenschap, aparte artikelen worden en in het hoofdartikel worden samengevat. Let wel: ook die aparte deelartikelen kunnen weer in aanmerking komen voor de Etalage! Misschien kun je voor de structuur van het artikel je voordeel doen met het Engelse artikel over Consciousness dat een Good Article-status heeft en met 117.000 bytes ongeveer een kwart van de omvang van jouw artikel heeft. Groet MackyBeth (overleg) 17 jan 2017 18:18 (CET)

Alpine County[bewerken]

Dag collega's! Ik zou jullie kritische blikken op Alpine County zeer waarderen. Het artikel beschrijft een bestuurlijke eenheid in Californië waar amper 1.175 mensen wonen. Razend veel valt er dus niet over te vertellen, maar ik ben er – denk ik – toch in geslaagd om voldoende relevante informatie te verzamelen over geschiedenis, geografie, demografie, politiek en economie, met behoorlijk wat aandacht voor levensomstandigheden tussendoor. Missen jullie belangrijke informatie? Of ga ik hier en daar té diep op iets in? En voel jullie vooral vrij om foutjes allerhande eruit te vissen! Groetjes, alvast hartelijk bedankt en prettig Nieuwjaar! Flag of California.svg DimiTalen 31 dec 2016 16:40 (CET)

Insgelijks, DimiTalen! Je houdt kennelijk net als ik van het uitdiepen van kleine onderwerpen en gezien mijn adagium "geef op elk antwoord een vraag" zie ik eerder een tekort aan detail. Hieronder een reeks punten die nader uitgewerkt kunnen worden. Bij eerste lezing komt de tekst op mij evenwichtig over, met het punt direct hieronder als belangrijkste uitzondering:
  • Hoe leefde de inheemse bevolking van Alpine County? Het is in de Amerikaanse geschiedenis gebruikelijk om aan de indianen een regel per artikel, een alinea per boek en een dun deel per reeks te wijden, want de geschiedenis wordt geschreven door moordenaars, niet door hun slachtoffers. Vanzelfsprekend levert dat geen evenwichtig resultaat op, daarom moeten we als encyclopedisten extra moeite moeten doen om ook het andere verhaal te vertellen. Wat is er te melden over de dorpen, routes en nederzettingen en de cultuur en leefwijze van de oorspronkelijke bevolking? Wat kan hen aangetrokken hebben in dit gebied? Gokje: een verscheidenheid aan watervormen: Grover Hot Springs, de Carson, de Carson Sink en Lake Tahoe. Leefden ze van de jacht, bijvoorbeeld op bevers? Wat had het plaatselijk uitsterven van de bever voor gevolgen? Zo'n dier kan voedsel, smeermiddelen en medicijnen (bevergeil) en gebruiksvoorwerpen en kleding geleverd hebben. Bovendien kan een beverpopulatie een rijke ecologische niche in stand houden hebben, de komst van roofdieren aankondigen (bevers zijn slimme, alerte dieren) en oversteekplaatsen voor jagers maken in de vorm van beverdammen. En ook nog watervoorraden en eetbare vis in het gebied vasthouden, eveneens met de beverdammen. Het uitroeien van een beverpopulatie kan een complete samenleving ontwrichten. De leefwijze van veel Amerikaanse volken bracht met zich mee dat er maar weinig 'archeological finds' van hun leefwijze getuigen, dus makkelijk zal het niet zijn, maar hierover moet zeker iets boven water te krijgen zijn. Waren de Washo trouwens het enige volk dat hier leefde? Sinds wanneer? Ik zie dat er nog steeds Washo in dit gebied wonen, maar dat ze vaak aan de onderkant van de samenleving bungelen.
  • Een punt dat samenhangt met het vorige: ik heb het gevoel dat het artikel net voor het punt stopt waar het de ziel van de samenleving in beeld zou kunnen brengen. Ik mis het doorgraven naar de vraag: hoe leven de mensen hier eigenlijk. Graaftips:
  • Op de foto Markleeville road signs.jpg zag ik een 'library', een museum van de 'Alpine County Historical Society' en een 'Point of Historical Interest'. Ik heb niet veel illusies over de kwaliteit en de hoeveelheid culturele voorzieningen in zo'n gebied, maar het kan meevallen. Een enkel gedreven individu of een zelfbewuste gemeenschap kan tot verrassende resultaten komen. Wordt dit museum door de gemeenschap gedragen, of is het meer een individueel project of een 'tourist trap'?
  • Gebruik meer of andere foto's om de lezer een indruk te geven van het leven daar. Mag ik je Downtown Markleeville aanbevelen? Het is technisch geen erg goede foto, maar enorm verhelderend: dit 'dorpscentrum' doet mij sterk denken aan het toeristische buitengebied van Oisterwijk. In een klap wordt duidelijk hoe dunbevolkt en plattelands het hier is. En hoe weinig degelijk en hoe armetierig de huizen zijn, bij ons zou je ze hooguit als vakantiehuisje kunnen verhuren. Neem eens de tijd om de vertakkingen van categorie:Alpine County door te lopen. (Met voorgaande tip is niets mis, maar ik bedoelde hier eigenlijk de categorie op Commons — bertux 2 jan 2017 18:09 (CET))
  • Verdiep je in de plaatselijke media, daarin proef je de nieren van de mensen. Misschien levert het als bijvangst ook nog iets op wat je kunt vermelden in het artikel.
  • Hoe zit het met wapenbezit, tijdsbesteding, hobby's, woon-werkverkeer en woonomstandigheden.
  • En met de normen en waarden hier?
  • En criminaliteit? Amerikaanse wetsdienaren, van politieagent en sheriff tot burgemeester, zijn zowat allemaal gekozen functionarissen en omdat mensen willen weten wat ze kiezen, houden overheid en belangengroepen heel gedetailleerde informatie bij over overtredingen en misdrijven en over verdachten en veroordelingen. Dat geeft vaak fascinerende inkijkjes in de ziel van de plaatselijke samenleving.
  • Bewoners van de lage landen hebben gewoonlijk een blinde vlek voor de invloed van hoogteverschillen op de levenswijze. In een zonbeschenen dal kunnen mensen zwemmen en luieren in een subtropisch klimaat, terwijl je tien kilometer verder tegen een ijzige wind in ploetert. Hoe zit dat hier? Zijn er ook hoogvlakten of zijn er praktisch alleen 'alpiene' steile toppen en diepe dalen?
  • Hoe zit het met de geologische ontstaansgeschiedenis van het gebied? Is het een oud en dus steil, alpien gebergte? Welke processen van gebergtevorming hebben hun sporen nagelaten?
  • De droogtes van de laatste jaren hebben geleid tot een bittere strijd om het schaarse water in Californië. Hebben de conflicten ook hier invloed gehad?
  • Is het toerisme vooral seizoensgebonden? Is er veel seizoenswerkloosheid? Zijn er spanningen tussen toeristen en locals?
  • De volgende punten vallen mij op, doordat ik de afgelopen jaren de Amerikaanse samenleving bestudeerd heb; weliswaar vanuit mijn Nederlandse computerstoel, maar toch bijzonder intensief. Zo springen mij enkele bijzonderheden in het oog:
  • Alpine County maakt sinds 1993 deel uit van California's 4th congressional district en daarvoor van California's 14th congressional district. Dat is in elk geval vermeldenswaardig, maar des te meer als in dit geval sprake is van het verfoeilijke gerrymandering, wat vooral door de Republikeinen – sinds vele jaren de minderheidspartij in de VS – met weerzinwekkende precisie ingezet wordt om op het pluche toch in de meerderheid te blijven. Zie of er controverse is geweest rond creatieve kiesrechtgeografie.
{! Opmerking bij het onderstaande punt: het is deels onjuist, ik had de klok gehoord en de klepel gemist. Waar het om gaat is Federal lands. Het NYT-artikel Why the Government Owns So Much Land in the West legt uit hoe het wel zit. — bertux 7 jan 2017 12:48 (CET)}
  • Het grote grondbezit van de (federale) overheid heeft een heel andere betekenis dan het in Europa zou hebben. In Nederland, en vermoedelijk in heel Europa, is ieder stuk land dat niet in particulier bezit is automatisch eigendom van de staat. In de VS is dat niet het geval. Daar is een groot deel van de grond letterlijk 'no man's land'. In de klassieke traditie van 'young man, go west' kan iedereen zo'n stuk niemandsland in bezit krijgen door het in gebruik te nemen. Ook de overheid kan de grond alleen in bezit krijgen door hem in gebruik te nemen of door hem te kopen. Voor niet-Amerikaanse lezers moet dit punt verduidelijkt worden. De vraag rijst bovendien: hoe, wanneer en waarom heeft de Federale overheid dit gebied in bezit genomen. Vermoedelijk hangt dat direct samen met de benoeming tot nationaal park, want als ik het goed onthouden heb kan niemandsland deze status niet krijgen. Hoe dan ook is de verkrijgingsgeschiedenis het opzoeken en vermelden waard. Daarnaast is de veronderstelde overmatige rol van de overheid veel Republikeinen en alle Libertariërs een doorn in het oog, en grondbezit door de overheid wordt door sommigen te vuur en te zwaard bestreden, vaak met oneigenlijke motieven. Het is de moeite waard om na te gaan of er controverses zijn geweest in Alpine County.
  • Het afwijkende stemgedrag rond Proposition 8 en andere politieke kwesties doet vermoeden dat er demografische verschillen zullen zijn tussen Alpine County en de rest van het Californische platteland. Er kan van alles aan de hand zijn, maar de eerste vraag die bij mij rijst is die naar het stemgedrag van de Washo.
  • Hoewel Amerika opvallend homogeen is, zie je bij grenzen tussen staten soms opmerkelijke contrasten. Californië en Nevada verschillen enorm van elkaar op het gebied van politiek, landschap, rijkdom, demografie en wat al niet. Laat je inspireren door grensfoto's.
  • Enkele laatste punten, die betrekking hebben op de Nederlandse taal:
  • Je gebruikt het woord tewerkstelling, waar blijkens de link werkgelegenheid bedoeld wordt. Nu is het zo, dat ten noorden van de grote staatkundige deellijn van de lage landen het begrip tewerkstelling een heel specifieke betekenis heeft gekregen: het verwijst naar de gedwongen arbeid in de Veenkoloniën in het interbellum, die veelal samenging met deportatie. In een vergelijkbare betekenis is het begrip tewerkstelling later ook gebruikt voor dwangarbeid van Nederlanders in de Duitse oorlogsindustrie. Hieruit blijkt al afdoende dat de term niet in een neutrale betekenis gebruikt kan worden. Bovendien zullen de meeste Nederlanders de term tewerkgestelden, als ze het Vlaamse gebruik ervan al kennen, zien als synoniem voor werknemers, terwijl ik uit de context in het artikel opmaak dat ook de werkgevers erbij horen. Als je ter wille van het Vlaamse taalgevoel de term werkgelegenheid wilt vermijden, kun je een herschrijving als deze overwegen: 70 procent van de beroepsbevolking werkt in de toeristische sector.
  • De uitdrukking boven het doopvont gehouden zal voor niet-Europese of niet-christelijke lezers (samen zo'n 80% van de Nederlandssprekenden) lastig zijn.
Succes met je artikel! Met vriendelijke groet — bertux 1 jan 2017 21:32 (CET)
Toevoeging: Bekijk niet alleen de foto's, maar benader op Flickr en Commons ook de makers ervan. Zij kunnen vaak interessante context en details geven — bertux 1 jan 2017 21:38 (CET)
Het eerste waar ik over struikel is de opmerking slechts 1.175 inwoners. Dat is geen neutrale stellingname. ENWP maakt ook verder geen opmerkingen over wat voor soort county "County of Alpine" (officiële naam, ook weggelaten) is. Jij benoemt het ineens tot "landelijk". Misschien nog even nalezen voor neutraliteit. En vraag even hulp aan Zanaq daarvoor. Hij is bijzonder scherp op dat punt... The Banner Overleg 1 jan 2017 23:43 (CET)
er is niks mis met het gebruik van het woord slechts. Kennelijk is het de kleinste qua inwoners dus kan je prima slechts gebruiken om dat te benadrukken. Het heeft ook niets met neutraal of niet te maken. Je kan prima neutraal zijn met zulk taalgebruik als je de literatuur maar volgt. Druifkes (overleg) 2 jan 2017 18:56 (CET)
Bedankt allen voor jullie opmerkingen! Ik bekijk ze binnenkort allemaal in wat meer detail en volg op waar nodig en mogelijk :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 2 jan 2017 19:57 (CET)
  1. Je zult neem ik aan de intro nog wel wat uitbreiden zodat die een overzicht van het hele artikel biedt. De overzichtelijkheid van een paragraaf "Geschiedenis" is er altijd bij gebaat wanneer in het kopje een (eventueel globale) aanduiding staat van de periode die in die (sub)paragraaf wordt behandeld. Verder weet ik niet of het wel gangbaar is om van een Amerikaanse deelstaat te spreken, ik dacht dat het altijd "de Amerikaanse staat Californie" was. Blij te zien dat er ook wordt gewerkt aan artikelen over kleinere en niet zo bekende Amerikaanse regio's, daarvan zijn er heel wat. MackyBeth (overleg) 4 jan 2017 14:54 (CET)

Mooi artikel weer DimiTalen. Ik heb wat kleine dingetjes veranderd, hopelijk vind je dat geen probleem. Ik heb wel een vraag: in het deel over de eerste contacten heb je het over ... kenden paarden, vee en Europese klederdracht. Hoe kenden ze die? Ik neem aan dat ze die pas leerden kennen van de Spaanse ontdekkingsreizigers. Wat de klederdracht betreft: wat betekent het dat ze die kenden? Droegen ze die ook? Groet, Sylhouet overleg 9 jan 2017 12:14 (CET)

Tweede vraag. Er staat organiseert het Douglas Area Rural Transit (DART) Alpine Mountain Transit (AMT) een vaste busdienst .... Is dat één organisatie? Sylhouet overleg 9 jan 2017 13:19 (CET)

De tekst over het klimaat leest niet gemakkelijk (gemiddeld). Suggestie:

Alpine County heeft een mediterraan klimaat (Csb in de klimaatclassificatie van Köppen). De zomers zijn warm met slechts af en toe regenbuien. Vooral in de namiddag en avond kunnen onweders ontstaan. De winters zijn relatief koud en vaak sneeuwrijk.
Voor Markleeville gelden de volgende gemiddelden: in juli is de maximumtemperatuur 29,2 °C en de minimumtemperatuur 6,2 °C; op 15,7 dagen is het 32 °C of warmer. Jaarlijks valt er 48,7 cm neerslag, verspreid over 59 dagen. De sneeuwval bedraagt 211 cm per jaar.
De temperatuur bereikte in 1931 een recordhoogte van 39 °C. De laagste temperatuur werd opgetekend in 1990 en bedroeg -32 °C.

Sylhouet overleg 9 jan 2017 15:13 (CET)

Nog een opmerking, nu over Bovenlokale verkiezingen. De tekst Alpine County maakt deel uit van het 4e congresdistrict, dat vertegenwoordigd wordt door de Republikein Tom McClintock. In het State Assembly wordt Alpine vertegenwoordigd door de Republikein Frank Bigelow van het 5e district, terwijl het in de Senaat van Californië vertegenwoordigd wordt door Republikein Ted Gaines van het 1e district, is voor de lezer (in ieder geval voor mij) verwarrend. Als Alpine County deel uitmaakt van het 4e district waarom wordt het in sommige gevallen dan vertegenwoordigd door mensen van het 5e of 1e district? Sylhouet overleg 9 jan 2017 18:47 (CET)

Ik zie je punt. Elk niveau heeft z'n eigen districten, zie je. Maar ik zal het verduidelijken! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 9 jan 2017 20:02 (CET)

Je hebt mijn veranderingen in de Getalnotatie van vier cijfers teruggedraaid, hoewel ik de Wikipediaschrijfwijze volgde. Heb je bezwaar tegen die schrijfwijze? Overigens, mijn tweede vraag staat nog open (zie hierboven). Groet, Sylhouet overleg 10 jan 2017 15:35 (CET)

Sorry hoor, was niet zo bedoeld. Ik paste gewoon de getalnotatie toe die ik elders ook gebruik, met een punt (of spatie, ook mooi) voor alle cijfers groter dan 999. Bij dezen hersteld naar de Wikipedianorm. Je tweede vraag pak ik meteen ook aan! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 10 jan 2017 18:55 (CET)
Geeft niet, ik had zorgvuldiger moeten zijn en had of alle getallen moeten aanpassen, of jou hier een tip moeten geven. Trouwens, ik weet niet of jij het geprobeerd hebt, maar de infobox weigert de punt na het eerste cijfer weg te laten, hi hi. Sylhouet overleg 10 jan 2017 21:22 (CET)