Wikipedia:Review

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:RV
Reviewer's Award nl.png

Welkom in de Review, de evaluatiepagina van Wikipedia.

De procedure van een Wikipedia-review dient voor het verbeteren van artikelen, waarin de auteurs al veel arbeid en moeite gestoken hebben. Een artikel moet pas hier worden aangemeld als de auteurs niet meer in staat zijn om op eigen kracht de tekst verder te verbeteren. Middels de aanmelding wordt het artikel aan een grotere groep van kritische lezers voorgelegd, met als doel om verdere meningen over fouten en onvolledigheden te vernemen. Een review heeft alleen zin als (tenminste één van) de auteur(s) bereid is de suggesties aan te pakken om het artikel te verbeteren.

Een review is een belangrijke stap op weg naar een etalageartikel. Na een succesvolle review is een artikel aanmerkelijk verbeterd en wellicht klaar om als etalagekandidaat te worden voorgesteld.

De reviewprocedure is in principe gebaseerd op wederkerigheid: als je artikel is aangemeld voor een review, neem dan ook de tijd om andere artikelen te lezen en opbouwende kritiek te leveren.

Een artikel mag uit de review gehaald worden als er 14 dagen niets meer aan gedaan is, archiveren kan door de bespreking te verplaatsen naar Wikipedia:Etalage/Archief/Naam_van_artikel en het volgende sjabloon {{KwaliteitsLinks}} op overlegpagina van gereviewde artikel te plaatsen.

Als een artikel wordt voorgesteld voor de etalage en er voor wordt gekozen om het artikel nog in de review te houden wordt het Sjabloon:Naar etalage gebruikt. Zet {{Naar etalage|Naam van artikel}} onder het kopje en verander "Naam van artikel" in de naam van het artikel.

Een artikel voorstellen voor een review:

  • Voeg een sectie toe voor het artikel op deze pagina (nieuwe artikels bovenin) en licht je nominatie toe met een kort commentaar. Daaronder zal de evaluatie van en de discussie over het artikel plaatsvinden.
  • Voeg bovenaan de overlegpagina van het artikel het {{RV}}-sjabloon in.

Nomineer een nieuw artikel

Coloradokever[bewerken]

De coloradokever is een berucht plaaginsect vanwege de vraatzucht aan onder andere aardappelplanten. Ik wil dit artikel later aanmelden als etalagekandidaat en ik denk dat het verhaal over het diertje wel ongeveer compleet is maar op- en aanmerkingen zijn natuurlijk zeer welkom! -B kimmel (overleg) 18 feb 2017 16:12 (CET)

Ziet er goed uit. Wel zou de openingsalinea een volledige alinea mogen zijn in plaats van een enkele zin. In die eerste alinea wordt het onderwerp van een context voorzien, daarom valt te overwegen om informatie over het verspreidingsgebied te geven, die nu nog in de inleiding ontbreekt. Succes. MackyBeth (overleg) 22 feb 2017 13:42 (CET)

Gebruiker:Evil berry/Kladblok/Jan I van Bourgondië[bewerken]

Omdat ik het huidige artikel over deze Bourgondische hertog maar magertjes vond, ben ik begonnen met het Franstalige artikel te vertalen. Ik heb zowat alle belangrijke feiten in het artikel ook zelf nog eens nagetrokken en waar nodig een extra referentie toegevoegd. Ik besef dat het verre van af is, maar had graag jullie mening gehoord over op welke punten het nog kan worden bijgeschaafd en of het klaar is om het huidige artikel te vervangen.

Mvg., Evil berry (overleg) 12 feb 2017 09:51 (CET)

Hey Evil berry, ziet er fijntjes uit! Vind je het oké als ik en eventueel andere gebruikers tijdens deze Review kleine verbeteringen maken in de tekst, die nu nog in je gebruikersnaamruimte staat? Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 12 feb 2017 13:14 (CET)
Beste DimiTalen, voel je vrij en ga je gang. Veel handen maken immers licht werk. Mvg., Evil berry (overleg) 12 feb 2017 13:19 (CET)
Vraagje: hoe zie je het gebruik van de jaartallen tussen haakjes achter namen? Soms zie ik het, maar soms wordt het niet toegepast in dit artikel. Ik zou het overal weglaten, omdat die twee data dan ook weer niet zó veel zeggen, en geïnteresseerden ze makkelijk te weten kunnen komen door even door te klikken. En alles wat tussen haakjes staat, hindert het lezen toch enigszins, niet? :-) Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 18 feb 2017 18:59 (CET)
Gebeurt altijd en overal voor geb-/sterf-{data|jaren}, beste DimiTalen. Ik heb me er nog nooit aan gestoord en nu je het zegt nog niet. Volgens mij ben je de eerste die er wat op tegen heeft. Van mij mag dit werk nu naar de etalagenominatiepagina.  Klaas `Z4␟` V:  19 feb 2017 16:44 (CET)
Hoe verklaar je dan dit inconsequent gebruik?
Jan werd op 28 mei 1371 geboren in het paleis van de hertogen van Bourgondië in Dijon, als oudste zoon van hertog Filips II van Bourgondië, bijgenaamd "de Stoute", en Margaretha van Male.[1] Hij was langs vaderskant de kleinzoon van koning Jan II van Frankrijk, bijgenaamd "de Goede" (1319-1364).
Twee keer niet, een keer wel. Vandaar mijn vraag aan de auteur(s): wat is het achterliggende principe? Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 19 feb 2017 16:47 (CET)
Ik ben het met Dimi eens. Als je die jaartallen doet, doe het dan consequent. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om ze te vermelden of het moet echt een meerwaarde hebben. @Klaas, het gebeurt niet altijd en overal, ik heb in mijn leven genoeg artikelen gelezen waarin het niet gebeurt.Mathijsloo (overleg) 19 feb 2017 17:13 (CET)
Op het eerste oog ziet het er netjes uit. Ik zal later van de week het artikel eens goed bekijken en mijn kennis er tegen aan gooien.Mathijsloo (overleg) 14 feb 2017 13:37 (CET)
Ik heb het wat aandachtiger kunnen doorlezen en er zijn toch een aantal punten waar ik tegen aan loop.
  • Je vermeld dat hij bij de slag bij Nicopolis zijn bijnaam verkreeg, maar waarom verkreeg hij die? En moet ik hier uit opmaken dat dit een bijnaam is die hij contemporain al verkreeg?
  • In het kopje "opvolging" heb je het over de spanningen die oplopen tussen F'rijk en Engeland? Waarom liepen die spanningen op? Aan de contextualiteit mag wel wat gedaan worden her en der.
  • Taal. Kijk goed naar je zinnen. Sommige zinnen staan in de tegenwoordige tijd, anderen in de verleden tijd en soms wissel je hier zelfs al mee in één zin. Dit komt niet ten goede aan de leesbaarheid van de zinnen. Kijk kritisch na je zinnen, zelfs met mijn universitaire geschiedenisopleiding, heb ik moeite te achterhalen wat in bepaalde zinnen wordt gezegd. Voorbeeldje: Hij was desalniettemin bijeengeroepen door de verzamelde prinsen van zijn bloed na te zijn geïnformeerd over de onvrede van het volk, en over de meer en meer penibele situatie van zijn koninkrijk, ten prooi aan een eventuele aanval van een buitenlandse macht. Vermijdt het woord men.
  • In het kopje "Burgeroorlog" begin je verschillende alinea's met in 1407, in 1408 etc. Dit leest aardig als een opsomming. Het is makkelijker leesbaarder (denk ik) als je dit op een verhalende manier. Zoals: Drie jaar later werd...
  • In je intro meld je iets over onderhandelingen met Hendrik V van Engeland, maar ik lees hier in het stuk niets over? Komt dit nog?
Het artikel eindigt een beetje raar met zijn dood en vervolgens een stukje over de Bourgondische Staat, maar wat ik me afvraag: wat waren de effecten van zijn politiek en hoe ging het op korte termijn verder. Wat het al helemaal interessant zou maken, maar dat moet je helemaal zelf weten. Hoe wordt Jan zonder Vrees in de geschiedenis beoordeeld? Maar dat is slechts een gedachtegang van mij. Er lijkt mij nog wat te verbeteren. Veel succes ermee.Mathijsloo (overleg) 19 feb 2017 17:47 (CET)
De dood is helemaal geen raar einde. Het enige (logische) einde toch? Waar zou jij dan mee willen eindigen? Met een eventuele wederopstanding? Dat is bij mijn weten "slechts" één keer geschied. En de data tussen haakjes: ik zou ze overal toevoegen waar ze niet staan als dat geen bij twijfel niet invoegen zou wezen.  Klaas `Z4␟` V:  20 feb 2017 08:28 (CET)
Hey Klaas! Toch even zeggen: de commentaar die ik of Mathijs of eender wie geven, is goedbedoeld. We willen het artikel graag beter maken, net zoals jij. En als je onze argumenten soms raar vindt -- wat kan -- willen we daar gerust over discussiëren, maar laten we het vooral constructief houden. Dank je! :-)
Nu, wat dat einde betreft: ik mis daar toch ook wel wat. Misschien is het zinvol om de kopjes 'Jan zonder Vrees en de Bourgondische Staat' en 'Zijn graftombe' op te nemen in een onderdeel 'Nalatenschap' en dat wat meer 'body' te geven. Zoals 'Jan zonder Vrees en de Bourgondische Staat' er nu voor staat, vind ik het magertjes en nogal contextloos. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 20 feb 2017 08:39 (CET)
Kijk dat zijn nu argumenten waar eenieder wat aan heeft voor de opbouw en structurering van een artikel dat zijn plekje in de etalage dubbel en dwars gaat verdienen. Een detail 'raar' vinden kan en mag, maar zonder context te leveren waarom het volgens jou zo vreemd is geen opbouwende, maar afkrakende kritiek. Dat is niet erg collegiaal en komt een goed artikel niet ten goede, integendeel. Dit is trouwens een van de heel weinige keren (misschien zelfs ongeveer de enige keer?) dat ik me hier meld, (ik moest me schamen Glimlach) want meestal wacht ik op een nominatie. H.G. uit A'damZO van  Klaas `Z4␟` V:  20 feb 2017 14:18 (CET)
Ik lever wel degelijk context Klaas, als je de zin afleest dan komt na de komma mijn onderbouwing. Misschien heb je in de snelheid dat anders geïnterpreteerd, maar daar leg ik uit dat het ten goede van het artikel zou komen als er inderdaad het een en ander over de nalatenschap van Jan wordt verteld. Op die manier plaats je een historisch persoon in een groter geheel.Mathijsloo (overleg) 20 feb 2017 14:29 (CET)
Beste medeWikipedianen,
wat fijn te zien dat jullie al zoveel feedback hebben gegeven. Ik ga al proberen een deel van jullie vragen te beantwoorden (ben momenteel een beetje ziekjes, dus kan even duren voor ik weer antwoord):
Jan kreeg inderdaad zijn bijnaam zonder Vrees tijdens de slag van Nicopolis van tijdgenoten omdat hij zich zo dapper toonde in de strijd tegen de Turken;
De spanningen tussen Frankrijk en Engeland liepen op wegens de geestelijke instabiliteit van de Franse koning, die zou leiden tot de Honderdjarige Oorlog;
Ik besef dat de zinnen hier en daar moeten worden bijgeschaafd (het is dan ook een grote lap tekst en hoe langer je eraan werkt, hoe minder je de fouten erin ziet).
Hopelijk beantwoordt dit het merendeel van jullie vragen. Ik hoop komend weekend terug een bijdrage te kunnen leveren aan het artikel.
Mvg., Evil berry (overleg) 20 feb 2017 18:21 (CET)
Bedankt Evil Berry, zo ben ik ook weer wat wijzer. Als ik binnenkort wat tijd heb na mijn eigen reviewwerk kan ik je wel gaan helpen in je werk.Mathijsloo (overleg) 20 feb 2017 19:27 (CET)

Philadelphia (Pennsylvania)[bewerken]

De afgelopen maanden ben ik druk geweest met het uitbreiden van bovenstaand artikel, aanvankelijk eerst voor de schrijfwedstrijd en vervolgens omdat ik wist dat ik nog niet het maximale uit het artikel had gehaald. Reeds heb ik dat stadium wel bereikt naar mijn mening, maar uiteraard sta ik open voor verdere aanvullingen om dit een zo compleet mogelijk artikel te maken. Ik hoor graag van jullie. Mathijsloo (overleg) 7 feb 2017 11:34 (CET)

Een mooi artikel Mathijsloo, dat het verdient etalagewaardig gemaakt te worden. Ik wil daar graag bij helpen en ben zo brutaal geweest enkele bewerkingen uit te voeren. Als je liever hebt dat ik eerst met je overleg hoor ik dat wel. Met vriendelijke groet, Sylhouet overleg 7 feb 2017 16:05 (CET)
Ik zie op het eerste oog geen specifieke informatie over de politieke situatie in Philadelphia. Is de stad democratisch of republikeins georiënteerd (ook in historisch perspectief) en hoe valt dat te verklaren? Ik lees ook niet zo snel iets over de lokale politiek, maar misschien zie ik dat over het hoofd. JurriaanH (overleg) 7 feb 2017 16:13 (CET)
Politiek is niet een vreselijk groot stuk, maar het staat er wel: onder het kopje bestuur. Hoe het zit met landelijke verkiezingen staat er niet, maar of dat dat nodig is... Dqfn13 (overleg) 7 feb 2017 16:17 (CET)
Bedankt voor het aanwijzen, en complimenten voor mezelf dat ik daar overheen heb gekeken. Lijkt me voldoende, omdat er ook vermeld staat dat er een langere traditie van democratische leiders is. JurriaanH (overleg) 7 feb 2017 16:18 (CET)
Bedankt Sylhouet voor het compliment en de eerste bewerkingen. Ik heb zelf nog getwijfeld of de verkiezingsuitslagen zo wel lokaal als nationaal uitgebreider moest meenemen. Als ik het zo hoor voldoet het nu prima zo? Mathijsloo (overleg) 7 feb 2017 16:57 (CET)
Jawel, wat er nu staat voldoet; informatie over de politieke voorkeur van Philadelphia kan natuurlijk ook in het artikel over Pennsylvania worden besproken. JurriaanH (overleg) 7 feb 2017 17:51 (CET)
Ik volg de ontwikkelingen al even op en bracht hier en daar al wat wijzigingen aan op het gebied van taal, spelling en inhoud. Ik denk dat het artikel best goed zit, maar de taal valt nog te vaak in herhaling en de tekst lijkt soms slordig vertaald. De inhoud mag gerust ook wat dieper graven. Electorale geschiedenis, zeker, maar ook de economie en het vervoer. De geschiedenis moet ook beduidend uitgebreider en beter bebrond. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er over een stad met anderhalf miljoen inwoners niks te zeggen valt over na de jaren 50, behalve de toename van zwarten.
Anyway, ik hoop dat deze commentaar jou (Mathijs) en anderen ertoe kan aanzetten om het nóg beter te maken en klaar te stomen voor de etalage :-). Ik probeer zelf ook m'n steentje bij te dragen in de komende periode! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 7 feb 2017 21:25 (CET)
Bedankt voor je commentaar, ik erken dat de economie en vervoer uitgebreider kunnen, maar dit zijn beide onderwerpen waarin ik niet goed thuis ben en daarom nog redelijk basaal zijn. Hulp voor deze onderwerpen is dan ook zeker welkom. Ik zal kijken wat ik kan doen betreft de recente geschiedenis en de bronnen.Mathijsloo (overleg) 7 feb 2017 22:14 (CET)
De omvang van het artikel is nu 50,000 bytes. Dat lijkt me een beetje weinig voor de zesde stad van de VS. Het lijkt me zinvol om te kijken naar het artikel over Philadelphia op de Engelstalige Wiki (162,000 bytes) om te zien wat er nog aan ontbreekt. Maar het artikel op zichzelf bekeken: de intro geeft nog geen thumbnail-overzicht van het hele artikel, maar aangezien sterke uitbreiding mij dus nodig lijkt is dat nu nog niet zo'n punt. Wel is het huidige artikel in die zin uit balans, dat in de intro wordt benadrukt dat de stad een belangrijke rol speelde in de vroege Amerikaanse geschiedenis, terwijl de afdeling Geschiedenis zelf daar nogal beknopt over is en naar verhouding juist veel ruimte voor de twintigste eeuw heeft. Conclusie: dit artikel kan niet op korte termijn naar de Etalage, daarvor is er nog te veel werk aan de winkel.MackyBeth (overleg) 8 feb 2017 14:07 (CET)
Mackybeth, je draagt een goed punt aan dat de geschiedenis omtrent de periode als hoofdstad wat marginaal is en ik zal dit ook zeker meenemen. Zijn er verder nog specifieke punten waarvan jij denkt dat die goed uitgebreid kunnen worden? Mathijsloo (overleg) 8 feb 2017 16:21 (CET)
Het is meer dat ik het geheel wat karig vind. Dus eigenlijk elk onderdeel is net wat te kort. Ter vergelijking kun je kijken naar het Etalage-artikel over New York (stad), dat al twee keer zo groot is, maar naar mijn idee ten onrechte in de Etalage staat. Maar het gaat dan ook om een nominatieprocedure uit 2009, toen de lat minder hoog lag. Op de Engelstalige Wikipedia is het artikel New York City weer drie keer zo groot als op de Nederlandse.MackyBeth (overleg) 8 feb 2017 16:57 (CET)
Ik kan me wel vinden in Macky's commentaar. En niet zozeer de lengte van elk onderdeeltje, maar de diepgang. Als je dubbel zo veel informatie kunt vergaren over bv. economie (werkgelegenheid, ontwikkelingen, meer bedrijven van belang, publieke sector, import/export, ...), kun je als auteur een betere selectie maken van de meest relevante informatie. Een deel kun je misschien terug schrappen, een ander deel synthetiseren. Dat komt ook de coherentie van je paragrafen ten goede :-). Flag of California.svg DimiTalen 8 feb 2017 18:32 (CET)
DimiTalen heeft natuurlijk gelijk dat het uitbreiden wel met relevante gegevens moet gebeuren die economisch geformuleerd zijn. In een artikel dat voor de Etalage in aanmerking komt, vallen lengte en diepgang in zoverre samen dat de paragrafen zo informatief mogelijk zijn, dus niet al te kort en geschreven in een stijl die zich kenmerkt door encyclopedische beknoptheid.MackyBeth (overleg) 8 feb 2017 21:19 (CET)
<knikt bevestigend> Flag of California.svg DimiTalen 8 feb 2017 22:01 (CET)
Ik ben vandaag en gisteren druk bezig geweest met het uitbreiden van de geschiedenis en dat met name rondom de tijd dat Philadelphia de hoofdstad was. Ik hoop dat de nieuwe inhoud de nodige diepgang biedt waar we naar opzoek zijn.Mathijsloo (overleg) 9 feb 2017 16:18 (CET)
Ik ben de afgelopen week druk bezig geweest met het verder uitbreiden van het artikel. Het verhaal over de geschiedenis is naar mijn inziens compleet. Daarnaast is er informatie toegevoegd over de electorale geschiedenis, is er een stuk gekomen over de eetcultuur en is de demografie verder uitgebreid. Ook de economie en transport hebben kleine aanvullingen gekregen. Ik vrees dat er weinig meer valt toe te voegen over de economie, dan wat er nu staat. Ik ben erg benieuwd wat jullie over de huidige staat van het artikel vinden.Mathijsloo (overleg) 14 feb 2017 13:36 (CET)

In het artikel staat nu dat Penn volgens een legende de grond waarop Philadelphia gebouwd is kocht van het stamhoofd Tamanend. In het lemma over Tamanend staat dat hij volgens de verhalen aan Penn in een verdrag de stichting van de stad toestond. De en.Wikipedia vermeldt dat het om een vriendschapsverdrag ging. Hoe zat het echt? Sylhouet overleg 15 feb 2017 15:38 (CET)

Goede vraag en ik ben er meteen ingedoken. Het land verkreeg William Penn van de Engelse koning en om de vrede met de indianen te waarborgen voor zijn nieuwe hoofdstad heeft hij een reeks verdragen met de indianen gesloten. Helaas hangt er rondom deze verdragen een boel folklore, zoals de locatie waar dat verdrag gesloten is, en is het moeilijk om na te gaan wat er echt gebeurd is. Interessant linkje erover. Ik zal in ieder geval de zin in het lemma van Philadelphia aanpassen om de juiste nuance te leggen.Mathijsloo (overleg) 15 feb 2017 16:48 (CET)
Ik kwam He recognized the claims to the land held by the Native Americans and maintained a policy of purchasing land from them before selling land for settlement. tegen en ben zo vrij geweest dat in het artikel te verwerken. Sylhouet overleg 19 feb 2017 16:25 (CET)

Zijn er bronnen voor de relletjes in 1741/42 (hoge broodprijzen en oorlog) ? Sylhouet overleg 15 feb 2017 16:39 (CET)

Die info is afkomstig uit het boek van Weigley en valt onder referentie 17.Mathijsloo (overleg) 15 feb 2017 17:03 (CET)

Er wordt steeds gesproken over Britten (Britse periode, Britse overname, Britse troepen), terwijl in andere artikelen in dit verband altijd de term Engelsen wordt gebruikt. Verdient dat niet de voorkeur? Sylhouet overleg 16 feb 2017 10:38 (CET)

Vanaf 1707 is er sprake van het Koninkrijk Groot-Brittannië en zodoende waren de Amerikanen dus in 1776 in oorlog met de Britten, maar had je in de 17e eeuw wel Engelse koningen.Mathijsloo (overleg) 16 feb 2017 12:05 (CET)

De vertaling van het Engelse citaat in het hoofdstuk Amerikaanse onafhankelijkheid is erg letterlijk en doet onnatuurlijk aan. Bovendien wordt manufactures vertaald met fabrikanten ipv fabrikaten. Ik prefereer een wat vrijere vertaling, bijvoorbeeld

U moet in overweging nemen dat Philadelphia, door zijn centrale ligging, zijn omvangrijke handel, het aantal ambachtslieden, de producten die er vervaardigd worden en andere zaken, voor de Verenigde Staten is wat het pompende hart is voor het menselijk lichaam,

die ik overigens graag geef voor een betere. Sylhouet overleg 17 feb 2017 10:11 (CET)

Bedankt, ik heb hem over genomen. De zin loopt nu wat gemakkelijker.Mathijsloo (overleg) 17 feb 2017 11:37 (CET)

Onder Religie staat vermeld dat Philadelphia een joodse gemeenschap heeft van 206.000 mensen. Omdat joods niet met een hoofdletter is geschreven, gaat het om een religieuze groep. Die zou dus ruim 10 procent van de bevolking uitmaken, terwijl ook gesteld wordt dat niet-christelijke godsdiensten worden aangehangen door 8 procent. Sylhouet overleg 20 feb 2017 13:05 (CET)

Terechte opmerking. Als ik de bron zo zie die ik daar aanhaal dan hebben ze het over de totale Joodse bevolking en die kan inderdaad hoger liggen dan het percentage gelovigen. Ik heb een andere bron gevonden die wel specifiek over het geloof gaat en deze spreekt van een percentage van 4,6 in 2010, dat is veel beter te rijmen met de 8 procent. Ik zal de nieuwe bron in het kopje verwerken.Mathijsloo (overleg) 20 feb 2017 13:43 (CET)
Je schrijft nu dat joden 4,6 procent vormen van de gelovigen. Bedoel je niet 'van de inwoners'? En verder is het 'het grootste aantal' ipv 'het meest'. Sylhouet overleg 20 feb 2017 14:06 (CET)

Het stukje over Misdaad leest stroef. Het is te veel een opsomming die dan ook nog eens chronologisch rommelig is. Eerst 2013, dan vergeleken met 2012 en 2007, vervolgens 2004 en ten slotte 2014.
In het stukje daarop lees ik : Het jaarlijkse werkloosheidcijfer bedroeg in 2014 7,8% van de bevolking wat een daling was 1,3% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar het werkloosheidcijfer is wel 1,6% hoger dan het gemiddelde werkloosheidcijfer van de Verenigde Staten. De daling van het werkloosheidcijfer in 2014 kwam voort uit de creatie van 8.800 nieuwe banen in de stad. Dat kan veel strakker (4x werkloosheidscijfer in 3 regels). Sylhouet overleg 20 feb 2017 14:53 (CET)

Ik heb het kopje over de misdaad zo goed mogelijk proberen te herschrijven. Ik heb het verhaal over de moorden wat beter kunnen maken met behulp van een extra bron. Het kopje is nu uitgesplitst per onderwerp (moord, misdrijfcijfer en de legalisering) zodat de jaartallen wat beter tot hun recht komen. Daarnaast heb ik ook het stukje over het werkloosheidcijfer aangepakt. Ik hoop dat het op deze wijze nog goed te lezen is.Mathijsloo (overleg) 20 feb 2017 15:36 (CET)
Ik was nog niet tevreden en zat wat uit te proberen toen ik op de verkeerde knop drukte en mijn probeersel onbedoeld opsloeg. Ik was van plan met je te overleggen, maar dat gaat nu alleen achteraf. Draai het gerust terug als je het niets vindt. Sylhouet overleg 20 feb 2017 17:35 (CET)
Ik vind het een interessante insteek. Ik zal de tabel laten staan.Mathijsloo (overleg) 20 feb 2017 19:29 (CET)

Nog een keer Misdaad. Ik lees de statistieken iets anders dan jij. Ten eerste gaat het niet over 2005 en 2015, maar over 2006 en 2014. Bovendien wordt inbraak niet tot de gewelddadige misdaden gerekend. Het zou ook beter zijn als je voor beide jaren vergelijkbare categorieën beschrijft en niet voor het ene jaar het aantal misdaden per 100.000 en voor het andere jaar het aantal gewelddadige misdaden. Sylhouet overleg 21 feb 2017 11:22 (CET)

Suggestie: over de vroege geschiedenis van zender KYW TV valt best meer te vertellen. Sylhouet overleg 21 feb 2017 14:25 (CET)

Bedankt, ik heb in de hoofdlijnen het een en ander meegenomen over de geschiedenis van de zender.Mathijsloo (overleg) 21 feb 2017 15:12 (CET)


Wat het stukje over Wegverkeer betreft, hier geldt zoals in dit artikel wel vaker het geval is dat het verhaal veel aan kracht kan winnen door meer detaillering. Suggestie:

Overeenkomstig de plannen van William Penn werden de straten van Philadelphia aangelegd in een dambordpatroon. Het stratenplan is in vier stukken verdeeld door twee haaks op elkaar staande hoofdstraten, de Market Street die vanaf de rivier de Delaware naar het westen loopt en de Broad Street die een noord-zuid oriëntatie heeft. Het kruispunt van de twee ligt midden op het Centre Square. De straten die evenwijdig aan de Broad Street van noord naar zuid lopen worden aangeduid met een nummer, voorafgegaan door een S voor het stuk ten zuiden van de Market Street en een N voor het noordelijk deel. Ook de Broad Street zelf heeft deze prefixen. Alle straten die van oost naar west lopen, met uitzondering van de Market Street, zijn genoemd naar bomen, zonder prefix.
Philadelphia wordt doorsneden door een aantal snelwegen. De Interstate 95 loopt door de stad langs de Delaware, ruwweg van zuidwest naar noordoost. De Interstate 76 (oost) doorkruist de stad ongeveer van zuidoost naar noordwest. Ook de U.S. Routes 1 en 30 lopen door de stad. Vanuit Philadelphia kan New Jersey bereikt worden over vier grote bruggen die de Delaware overspannen, de Walt Whitman Bridge, de Benjamin Franklin Bridge, de Betsy Ross Bridge en de Commodore Barry Bridge.

Overigens mag je het advies dat je hierboven aan Evil berry geeft (Taal. Kijk goed naar je zinnen.) ook zelf ter harte nemen. Ontleed dit maar eens goed: In de plannen van William Penn kreeg Philadelphia genummerde straten die de stad van noord naar zuid doorkruist en een doorkruising van oost naar west met straten die vernoemd zijn naar bomen en met de twee belangrijkste wegen Main Street en Broad Street samenkomend bij Centre Square.
Sylhouet overleg 22 feb 2017 16:15 (CET)

Ik zie inderdaad dat bovengenoemde zin niet al te duidelijk is, dus ik heb je suggestie met een kleine aanpassing overgenomen, waarvoor dank.Mathijsloo (overleg) 22 feb 2017 17:51 (CET)

Bewustzijn[bewerken]

De beste wensen Wikipediagebruikers, het betreft het artikel over bewustzijn. Volgens mij voldoet deze aan alle criteria om in aanmerking te komen voor een review, alvast bedankt daarvoor! Bekijk de overlegpagina (onderaan) voor een toelichting over het artikel. Praegressus (overleg) 7 jan 2017 08:15 (CET)

Ik heb nog niet het hele artikel gelezen, maar het ziet er erg indrukwekkend uit. Mijn complimenten. Een paar opmerkingen. Er wordt héél veel intern gelinkt, een beetje te veel naar mijn smaak. De tekst oogt daardoor onrustig. Een woord als "begrip" hoeft bijvoorbeeld niet gelinkt te worden. Ik heb een verwijzing naar het artikel zelf ("daarom ook dit Wikipedia artikel") verwijderd, omdat je niet hoeft uit te leggen waarom je een artikel schrijft, en omdat het artikel door de vrije licentie ook buiten Wikipedia terecht kan komen, en de tekst dan vreemd kan overkomen op de lezer. Tot slot lees ik in de inleiding onder meer "tegenwoordig", "recente ontwikkelingen" en "de afgelopen decennia". Dit zijn geen tijdloze formuleringen. Je kunt hier beter concrete data of periodes van maken. Mvg, Woody|(?) 7 jan 2017 14:13 (CET)
(Etymologie): Bewusstsein? Klopt dit wel? The Banner Overleg 7 jan 2017 14:27 (CET)

Bedankt voor de reacties, mij is geleerd dat je niet te zuinig moet intern linken, hier en daar wellicht te veel of maximaal. Maar je bedoelt algemene woorden en termen die weinig extra toevoegen aan het artikel zeker? Daar kan ik inkomen, ik zou de tekst wat dat betreft nog eens kunnen nalopen. Voel je overigens vrij om dergelijke aanpassingen zelf te doen. Het woord 'tegenwoordig' komt zestien keer voor in de tekst, deze kan ik (gedeeltelijk) verwijderen of ik moet een juiste tijd aangeven, in de introductie heb ik het aangepast, veelal betekent 'tegenwoordig' in het artikel; ten op zichte van de afgelopen 2500 jaar en de 17e eeuw. Ik weet niet precies wat er bedoelt wordt met Bewusstsein, maar volgens de bijgevoegde bron (etymologiebank.nl) klopt het wel. Praegressus (overleg) 8 jan 2017 21:19 (CET)

Beste Praegressus, hierover kan moeilijk iets anders gezegd worden dan dat het er indrukwekkend uitziet, fraai geïllustreerd ook. Een omvang van ruim 400.000 bytes wijst er naar mijn idee op dat te weinig gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om artikelen af te splitsen, waarbij Bewustzijn het paraplu-artikel wordt en de grootste paragrafen, dat zijn die over bewustzijn in de Filosofie en in de Wetenschap, aparte artikelen worden en in het hoofdartikel worden samengevat. Let wel: ook die aparte deelartikelen kunnen weer in aanmerking komen voor de Etalage! Misschien kun je voor de structuur van het artikel je voordeel doen met het Engelse artikel over Consciousness dat een Good Article-status heeft en met 117.000 bytes ongeveer een kwart van de omvang van jouw artikel heeft. Groet MackyBeth (overleg) 17 jan 2017 18:18 (CET)

Bedankt voor de complimenten. Het artikel heeft inderdaad een behoorlijke omvang, de langste als je lijsten en tijdlijnen niet meerekent. Dit is vooral omdat er vanuit veel verschillende disciplines en visies over wordt gesproken. Maar ook omdat vrij veel onderwerpen nog geen eigen artikel hadden, daarbij worden deze onderwerpen vooral vanuit het perspectief op bewustzijn besproken. Ik ben het er mee eens dat sommige alinea's verhuist kunnen worden, en dat er voor sommige hoofdstukken beter een eigen pagina aangemaakt kan worden (met een hoofdartikel-verwijzing). De structuur van de Engelse en Duitse versie heb ik geraadpleegd, ik vond toen dat ze tekortschoten (vanwege de ruime omvang van het onderwerp), daarbij heeft de Engelse versie wel alle onderliggende pagina's aangemaakt. Destijds heb ik er voor gekozen om eerst dit artikel te schrijven om daarna eventueel de onderliggende pagina's aan te maken (in plaats van andersom). De aankomende tijd ga ik bezig met de tijdsaanduidingen en proberen om de teksten compacter te maken / verhuizen naar de desbetreffende pagina's. Bedankt voor de reviews. Praegressus (overleg) 1 feb 2017 19:52 (CET)

De inleiding is naar mijn smaak (veel) te lang.  Klaas `Z4␟` V:  19 feb 2017 16:52 (CET)

Alle tijdsaanduidingen zijn tijdloos gemaakt, met name het woord tegenwoordig is overal vervangen of verwijdert. De inleiding is vrij lang maar daarbij is het wel een (relatief) korte omschrijving van het artikel, het zou in principe korter gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld onderdelen van de disciplines niet te noemen. Het is de bedoeling om een aantal hoofdstukken samen te voegen (de index wordt dan ook korter) en de tekst in te korten en te verhuizen naar de onderliggende artikels. Er moeten vrij veel nieuwe artikels aangemaakt worden, ik heb alvast een begin gemaakt met het moeilijke probleem van bewustzijn. Mocht iemand het interessant vinden om te helpen dan mag dat uiteraard, graag even melden, alvast bedankt. Ik heb de artikels die aangemaakt kunnen worden (zodat het artikel ingekort kan worden), onderaan op de overlegpagina geplaatst. Praegressus (overleg) 24 feb 2017 23:51 (CET)

Alpine County[bewerken]

Dit artikel is voorgedragen in de etalage

Dag collega's! Ik zou jullie kritische blikken op Alpine County zeer waarderen. Het artikel beschrijft een bestuurlijke eenheid in Californië waar amper 1.175 mensen wonen. Razend veel valt er dus niet over te vertellen, maar ik ben er – denk ik – toch in geslaagd om voldoende relevante informatie te verzamelen over geschiedenis, geografie, demografie, politiek en economie, met behoorlijk wat aandacht voor levensomstandigheden tussendoor. Missen jullie belangrijke informatie? Of ga ik hier en daar té diep op iets in? En voel jullie vooral vrij om foutjes allerhande eruit te vissen! Groetjes, alvast hartelijk bedankt en prettig Nieuwjaar! Flag of California.svg DimiTalen 31 dec 2016 16:40 (CET)

Insgelijks, DimiTalen! Je houdt kennelijk net als ik van het uitdiepen van kleine onderwerpen en gezien mijn adagium "geef op elk antwoord een vraag" zie ik eerder een tekort aan detail. Hieronder een reeks punten die nader uitgewerkt kunnen worden. Bij eerste lezing komt de tekst op mij evenwichtig over, met het punt direct hieronder als belangrijkste uitzondering:
  • Hoe leefde de inheemse bevolking van Alpine County? Het is in de Amerikaanse geschiedenis gebruikelijk om aan de indianen een regel per artikel, een alinea per boek en een dun deel per reeks te wijden, want de geschiedenis wordt geschreven door moordenaars, niet door hun slachtoffers. Vanzelfsprekend levert dat geen evenwichtig resultaat op, daarom moeten we als encyclopedisten extra moeite moeten doen om ook het andere verhaal te vertellen. Wat is er te melden over de dorpen, routes en nederzettingen en de cultuur en leefwijze van de oorspronkelijke bevolking? Wat kan hen aangetrokken hebben in dit gebied? Gokje: een verscheidenheid aan watervormen: Grover Hot Springs, de Carson, de Carson Sink en Lake Tahoe. Leefden ze van de jacht, bijvoorbeeld op bevers? Wat had het plaatselijk uitsterven van de bever voor gevolgen? Zo'n dier kan voedsel, smeermiddelen en medicijnen (bevergeil) en gebruiksvoorwerpen en kleding geleverd hebben. Bovendien kan een beverpopulatie een rijke ecologische niche in stand houden hebben, de komst van roofdieren aankondigen (bevers zijn slimme, alerte dieren) en oversteekplaatsen voor jagers maken in de vorm van beverdammen. En ook nog watervoorraden en eetbare vis in het gebied vasthouden, eveneens met de beverdammen. Het uitroeien van een beverpopulatie kan een complete samenleving ontwrichten. De leefwijze van veel Amerikaanse volken bracht met zich mee dat er maar weinig 'archeological finds' van hun leefwijze getuigen, dus makkelijk zal het niet zijn, maar hierover moet zeker iets boven water te krijgen zijn. Waren de Washo trouwens het enige volk dat hier leefde? Sinds wanneer? Ik zie dat er nog steeds Washo in dit gebied wonen, maar dat ze vaak aan de onderkant van de samenleving bungelen.
  • Een punt dat samenhangt met het vorige: ik heb het gevoel dat het artikel net voor het punt stopt waar het de ziel van de samenleving in beeld zou kunnen brengen. Ik mis het doorgraven naar de vraag: hoe leven de mensen hier eigenlijk. Graaftips:
  • Op de foto Markleeville road signs.jpg zag ik een 'library', een museum van de 'Alpine County Historical Society' en een 'Point of Historical Interest'. Ik heb niet veel illusies over de kwaliteit en de hoeveelheid culturele voorzieningen in zo'n gebied, maar het kan meevallen. Een enkel gedreven individu of een zelfbewuste gemeenschap kan tot verrassende resultaten komen. Wordt dit museum door de gemeenschap gedragen, of is het meer een individueel project of een 'tourist trap'?
  • Gebruik meer of andere foto's om de lezer een indruk te geven van het leven daar. Mag ik je Downtown Markleeville aanbevelen? Het is technisch geen erg goede foto, maar enorm verhelderend: dit 'dorpscentrum' doet mij sterk denken aan het toeristische buitengebied van Oisterwijk. In een klap wordt duidelijk hoe dunbevolkt en plattelands het hier is. En hoe weinig degelijk en hoe armetierig de huizen zijn, bij ons zou je ze hooguit als vakantiehuisje kunnen verhuren. Neem eens de tijd om de vertakkingen van categorie:Alpine County door te lopen. (Met voorgaande tip is niets mis, maar ik bedoelde hier eigenlijk de categorie op Commons — bertux 2 jan 2017 18:09 (CET))
  • Verdiep je in de plaatselijke media, daarin proef je de nieren van de mensen. Misschien levert het als bijvangst ook nog iets op wat je kunt vermelden in het artikel.
  • Hoe zit het met wapenbezit, tijdsbesteding, hobby's, woon-werkverkeer en woonomstandigheden.
  • En met de normen en waarden hier?
  • En criminaliteit? Amerikaanse wetsdienaren, van politieagent en sheriff tot burgemeester, zijn zowat allemaal gekozen functionarissen en omdat mensen willen weten wat ze kiezen, houden overheid en belangengroepen heel gedetailleerde informatie bij over overtredingen en misdrijven en over verdachten en veroordelingen. Dat geeft vaak fascinerende inkijkjes in de ziel van de plaatselijke samenleving.
  • Bewoners van de lage landen hebben gewoonlijk een blinde vlek voor de invloed van hoogteverschillen op de levenswijze. In een zonbeschenen dal kunnen mensen zwemmen en luieren in een subtropisch klimaat, terwijl je tien kilometer verder tegen een ijzige wind in ploetert. Hoe zit dat hier? Zijn er ook hoogvlakten of zijn er praktisch alleen 'alpiene' steile toppen en diepe dalen?
  • Hoe zit het met de geologische ontstaansgeschiedenis van het gebied? Is het een oud en dus steil, alpien gebergte? Welke processen van gebergtevorming hebben hun sporen nagelaten?
  • De droogtes van de laatste jaren hebben geleid tot een bittere strijd om het schaarse water in Californië. Hebben de conflicten ook hier invloed gehad?
  • Is het toerisme vooral seizoensgebonden? Is er veel seizoenswerkloosheid? Zijn er spanningen tussen toeristen en locals?
  • De volgende punten vallen mij op, doordat ik de afgelopen jaren de Amerikaanse samenleving bestudeerd heb; weliswaar vanuit mijn Nederlandse computerstoel, maar toch bijzonder intensief. Zo springen mij enkele bijzonderheden in het oog:
  • Alpine County maakt sinds 1993 deel uit van California's 4th congressional district en daarvoor van California's 14th congressional district. Dat is in elk geval vermeldenswaardig, maar des te meer als in dit geval sprake is van het verfoeilijke gerrymandering, wat vooral door de Republikeinen – sinds vele jaren de minderheidspartij in de VS – met weerzinwekkende precisie ingezet wordt om op het pluche toch in de meerderheid te blijven. Zie of er controverse is geweest rond creatieve kiesrechtgeografie.
{! Opmerking bij het onderstaande punt: het is deels onjuist, ik had de klok gehoord en de klepel gemist. Waar het om gaat is Federal lands. Het NYT-artikel Why the Government Owns So Much Land in the West legt uit hoe het wel zit. — bertux 7 jan 2017 12:48 (CET)}
  • Het grote grondbezit van de (federale) overheid heeft een heel andere betekenis dan het in Europa zou hebben. In Nederland, en vermoedelijk in heel Europa, is ieder stuk land dat niet in particulier bezit is automatisch eigendom van de staat. In de VS is dat niet het geval. Daar is een groot deel van de grond letterlijk 'no man's land'. In de klassieke traditie van 'young man, go west' kan iedereen zo'n stuk niemandsland in bezit krijgen door het in gebruik te nemen. Ook de overheid kan de grond alleen in bezit krijgen door hem in gebruik te nemen of door hem te kopen. Voor niet-Amerikaanse lezers moet dit punt verduidelijkt worden. De vraag rijst bovendien: hoe, wanneer en waarom heeft de Federale overheid dit gebied in bezit genomen. Vermoedelijk hangt dat direct samen met de benoeming tot nationaal park, want als ik het goed onthouden heb kan niemandsland deze status niet krijgen. Hoe dan ook is de verkrijgingsgeschiedenis het opzoeken en vermelden waard. Daarnaast is de veronderstelde overmatige rol van de overheid veel Republikeinen en alle Libertariërs een doorn in het oog, en grondbezit door de overheid wordt door sommigen te vuur en te zwaard bestreden, vaak met oneigenlijke motieven. Het is de moeite waard om na te gaan of er controverses zijn geweest in Alpine County.
  • Het afwijkende stemgedrag rond Proposition 8 en andere politieke kwesties doet vermoeden dat er demografische verschillen zullen zijn tussen Alpine County en de rest van het Californische platteland. Er kan van alles aan de hand zijn, maar de eerste vraag die bij mij rijst is die naar het stemgedrag van de Washo.
  • Hoewel Amerika opvallend homogeen is, zie je bij grenzen tussen staten soms opmerkelijke contrasten. Californië en Nevada verschillen enorm van elkaar op het gebied van politiek, landschap, rijkdom, demografie en wat al niet. Laat je inspireren door grensfoto's.
  • Enkele laatste punten, die betrekking hebben op de Nederlandse taal:
  • Je gebruikt het woord tewerkstelling, waar blijkens de link werkgelegenheid bedoeld wordt. Nu is het zo, dat ten noorden van de grote staatkundige deellijn van de lage landen het begrip tewerkstelling een heel specifieke betekenis heeft gekregen: het verwijst naar de gedwongen arbeid in de Veenkoloniën in het interbellum, die veelal samenging met deportatie. In een vergelijkbare betekenis is het begrip tewerkstelling later ook gebruikt voor dwangarbeid van Nederlanders in de Duitse oorlogsindustrie. Hieruit blijkt al afdoende dat de term niet in een neutrale betekenis gebruikt kan worden. Bovendien zullen de meeste Nederlanders de term tewerkgestelden, als ze het Vlaamse gebruik ervan al kennen, zien als synoniem voor werknemers, terwijl ik uit de context in het artikel opmaak dat ook de werkgevers erbij horen. Als je ter wille van het Vlaamse taalgevoel de term werkgelegenheid wilt vermijden, kun je een herschrijving als deze overwegen: 70 procent van de beroepsbevolking werkt in de toeristische sector.
  • De uitdrukking boven het doopvont gehouden zal voor niet-Europese of niet-christelijke lezers (samen zo'n 80% van de Nederlandssprekenden) lastig zijn.
Succes met je artikel! Met vriendelijke groet — bertux 1 jan 2017 21:32 (CET)
Toevoeging: Bekijk niet alleen de foto's, maar benader op Flickr en Commons ook de makers ervan. Zij kunnen vaak interessante context en details geven — bertux 1 jan 2017 21:38 (CET)
Het eerste waar ik over struikel is de opmerking slechts 1.175 inwoners. Dat is geen neutrale stellingname. ENWP maakt ook verder geen opmerkingen over wat voor soort county "County of Alpine" (officiële naam, ook weggelaten) is. Jij benoemt het ineens tot "landelijk". Misschien nog even nalezen voor neutraliteit. En vraag even hulp aan Zanaq daarvoor. Hij is bijzonder scherp op dat punt... The Banner Overleg 1 jan 2017 23:43 (CET)
er is niks mis met het gebruik van het woord slechts. Kennelijk is het de kleinste qua inwoners dus kan je prima slechts gebruiken om dat te benadrukken. Het heeft ook niets met neutraal of niet te maken. Je kan prima neutraal zijn met zulk taalgebruik als je de literatuur maar volgt. Druifkes (overleg) 2 jan 2017 18:56 (CET)
Bedankt allen voor jullie opmerkingen! Ik bekijk ze binnenkort allemaal in wat meer detail en volg op waar nodig en mogelijk :-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 2 jan 2017 19:57 (CET)
  1. Je zult neem ik aan de intro nog wel wat uitbreiden zodat die een overzicht van het hele artikel biedt. De overzichtelijkheid van een paragraaf "Geschiedenis" is er altijd bij gebaat wanneer in het kopje een (eventueel globale) aanduiding staat van de periode die in die (sub)paragraaf wordt behandeld. Verder weet ik niet of het wel gangbaar is om van een Amerikaanse deelstaat te spreken, ik dacht dat het altijd "de Amerikaanse staat Californie" was. Blij te zien dat er ook wordt gewerkt aan artikelen over kleinere en niet zo bekende Amerikaanse regio's, daarvan zijn er heel wat. MackyBeth (overleg) 4 jan 2017 14:54 (CET)

Mooi artikel weer DimiTalen. Ik heb wat kleine dingetjes veranderd, hopelijk vind je dat geen probleem. Ik heb wel een vraag: in het deel over de eerste contacten heb je het over ... kenden paarden, vee en Europese klederdracht. Hoe kenden ze die? Ik neem aan dat ze die pas leerden kennen van de Spaanse ontdekkingsreizigers. Wat de klederdracht betreft: wat betekent het dat ze die kenden? Droegen ze die ook? Groet, Sylhouet overleg 9 jan 2017 12:14 (CET)

Tweede vraag. Er staat organiseert het Douglas Area Rural Transit (DART) Alpine Mountain Transit (AMT) een vaste busdienst .... Is dat één organisatie? Sylhouet overleg 9 jan 2017 13:19 (CET)

De tekst over het klimaat leest niet gemakkelijk (gemiddeld). Suggestie:

Alpine County heeft een mediterraan klimaat (Csb in de klimaatclassificatie van Köppen). De zomers zijn warm met slechts af en toe regenbuien. Vooral in de namiddag en avond kunnen onweders ontstaan. De winters zijn relatief koud en vaak sneeuwrijk.
Voor Markleeville gelden de volgende gemiddelden: in juli is de maximumtemperatuur 29,2 °C en de minimumtemperatuur 6,2 °C; op 15,7 dagen is het 32 °C of warmer. Jaarlijks valt er 48,7 cm neerslag, verspreid over 59 dagen. De sneeuwval bedraagt 211 cm per jaar.
De temperatuur bereikte in 1931 een recordhoogte van 39 °C. De laagste temperatuur werd opgetekend in 1990 en bedroeg -32 °C.

Sylhouet overleg 9 jan 2017 15:13 (CET)

Nog een opmerking, nu over Bovenlokale verkiezingen. De tekst Alpine County maakt deel uit van het 4e congresdistrict, dat vertegenwoordigd wordt door de Republikein Tom McClintock. In het State Assembly wordt Alpine vertegenwoordigd door de Republikein Frank Bigelow van het 5e district, terwijl het in de Senaat van Californië vertegenwoordigd wordt door Republikein Ted Gaines van het 1e district, is voor de lezer (in ieder geval voor mij) verwarrend. Als Alpine County deel uitmaakt van het 4e district waarom wordt het in sommige gevallen dan vertegenwoordigd door mensen van het 5e of 1e district? Sylhouet overleg 9 jan 2017 18:47 (CET)

Ik zie je punt. Elk niveau heeft z'n eigen districten, zie je. Maar ik zal het verduidelijken! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 9 jan 2017 20:02 (CET)

Je hebt mijn veranderingen in de Getalnotatie van vier cijfers teruggedraaid, hoewel ik de Wikipediaschrijfwijze volgde. Heb je bezwaar tegen die schrijfwijze? Overigens, mijn tweede vraag staat nog open (zie hierboven). Groet, Sylhouet overleg 10 jan 2017 15:35 (CET)

Sorry hoor, was niet zo bedoeld. Ik paste gewoon de getalnotatie toe die ik elders ook gebruik, met een punt (of spatie, ook mooi) voor alle cijfers groter dan 999. Bij dezen hersteld naar de Wikipedianorm. Je tweede vraag pak ik meteen ook aan! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 10 jan 2017 18:55 (CET)
Geeft niet, ik had zorgvuldiger moeten zijn en had of alle getallen moeten aanpassen, of jou hier een tip moeten geven. Trouwens, ik weet niet of jij het geprobeerd hebt, maar de infobox weigert de punt na het eerste cijfer weg te laten, hi hi. Sylhouet overleg 10 jan 2017 21:22 (CET)

Tweede ronde[bewerken]

Hartelijk dank aan alle nalezers en verbeteraars, en aan Sylhouet in het bijzonder. De tekst is er op veel vlakken op vooruitgegaan. Ook inhoudelijk is het artikel nu sterk uitgebreid. De geschiedenis is zo uitgebreid als mogelijk was op basis van alle beschikbare bronnen. Geografie is uitgebreid tot een vrij lijvig stuk. Ook demografie en economie graven nu een beetje dieper, met voldoende ondertitels voor de leesbaarheid.

Ik heb geprobeerd om rekening te houden met jouw suggesties, Bertux, maar heb die niet altijd kunnen volgen. Ten eerste omdat ik van mening ben dat couleur locale snel on-encyclopedisch is, zeker wanneer er bronnen ontbreken. En ten tweede omdat ik veel info gewoon niet kan aanbieden, bij gebrek aan – juist ja – bronnen. Desalniettemin hoop ik dat ik zo goed mogelijk aan je kritieken ben tegemoet gekomen :-). Levensonderhoud van de indianen, misdaadcijfers, natuurbehoud en waterbeheer komen nu bijvoorbeeld wel even aan bod.

Mag ik even nogmaals op jullie kritische blik rekenen? Eeuwige dank, en dat soort dingen ;-). Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 11 feb 2017 19:08 (CET)

Hallo Dimi, ik volg het artikel al een tijdje op de achtergrond en heb een tweetal opmerkingen. Als eerst deze twee zinnen onder het kopje 'Eerste contacten tussen indianen en kolonisten': De Washo kwamen in de late 18e en vroege 19e eeuw in contact met Spaanse ontdekkingsreizigers, waardoor ze paarden, vee en Europese klederdracht leerden kennen, en enkelen waren zelfs opgeroepen om in Spaanse mijnen te werken. De Washo vermeden contact met Europeanen. De tweede zin lijkt de eerste zin min of meer tegen te spreken. Misschien dat het helpt als je het iets anders verwoordt (bv. "... te werken, hoewel ze contact met Europeanen in het algemeen vermeden.").
Mijn tweede opmerking gaat over het hoofdstuk 'Demografie"; het komt op mij over als een verzameling feiten en cijfers zonder echte samenhang en relevantie. Neem de zin: Alpine telt procentueel meer veteranen van de Vietnamoorlog en de Koreaanse Oorlog. Ten opzichte van wie of wat zijn er meer veteranen? En wat voegt deze zin verder toe aan het verhaal? Het geeft hooguit een indicatie/voorbeeld van de leeftijdsopbouw, maar die heb je in de voorafgaande zinnen al behandeld. Ik zou deze zin daarom achterwegen laten. Voor de kopjes 'Huisvesting en welvaart' en 'Misdaad' geldt dat het alleen maar cijfers zijn die niks zeggen als je het niet met de situatie in een ander gebied (zoals in de gehele staat Californië) vergelijkt. Ik zou minder nadruk op de exacte cijfers leggen (die kun je bij het US Census Bureau nog altijd vinden) en meer op de vergelijking met de regio, omliggende county's of de staat Californië.
Dit waren mijn 'two cents', ik hoop dat je er iets mee kunt en nog bedankt voor het uitbreiden van het artikel. Ik blijf het een plezier vinden om je artikels te lezen. ;-) Groetjes Nick (overleg) 12 feb 2017 13:21 (CET)

Ik heb er vaak overheen gelezen, maar wat bedoel je als je schrijft dat pijnboompitten van spiritueel belang waren voor de Washo-indianen? Stookten ze er een alcoholische drank van of speelden de pitten een rol in hun religieuze cultuur? Groet, Sylhouet overleg 12 feb 2017 19:45 (CET)

Dat van die alcohol was natuurlijk bedoeld als grapje; ik zie dat je de tekst verbeterd hebt. In dezelfde alinea staat dat sommige Washo opgeroepen waren om in de Spaanse mijnen te werken. Hoe ging dat in zijn werk? Werden ze gedwongen (bijv. na dronken te zijn gevoerd) of was het vrijwillig. Wat voor vergoeding kregen ze? Sylhouet overleg 14 feb 2017 12:29 (CET)
In de laatste alinea van het volgende stukje (Stichting tijdens de Comstock Lode-zilverkoorts) klopt de beginzin mi taalkundig niet en is de informatie over de economiosche situatie erg beknopt. Suggestie:
Het stichtingsjaar bleek meteen ook het jaar waarin Alpine County zijn economische hoogtepunt bereikte. De zilvermijnen ontwikkelden zich niet en de daarop gebaseerde diensteneconomie stortte in. In 1870 was het bevolkingsaantal gedaald tot 685. In de gehele Verenigde Staten ging het economisch slecht, getuige de Paniek van 1873, een beurskrach die leidde tot een drie jaar durende depressie, en de afschaffing van de dubbele standaard in de Verenigde Staten, ook in 1873. Twee jaar later verhuisde de lokale overheid van Silver Mountain City naar een ander dorp, Markleeville, dat tijdens de zilverkoorts gesticht was op het landgoed van Jacob J. Markley, eigenaar van de plaatselijke tolbrug.
Sylhouet overleg 14 feb 2017 14:02 (CET)
Hey Sylhouet, bedankt! Ik heb je suggestie min of meer integraal toegepast :-).
Wat de mijnen betreft: goeie vraag! Dat feitje komt uit een overzichtswerk; ik zal eens nagaan welke bronnen daar worden aangehaald en of ik die vrij kan raadplegen. Keep you posted! Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 14 feb 2017 18:24 (CET)