Oudenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oudenbos
Plaats in België Vlag van België
Oudenbos
Oudenbos
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Coördinaten 51° 6′ NB, 3° 55′ OL
Detailkaart
Oudenbos
Oudenbos
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Oudenbos is een parochie gelegen op het grondgebied van de stad Lokeren, in de provincie Oost-Vlaanderen. De parochie ligt tussen de N70, beter bekend als de Antwerpse Steenweg, en de autosnelweg E17. Ze wordt ook doorkruist door de spoorlijn tussen Gent en Antwerpen, en de Ledebeek, die uitmondt in de Durme. Oudenbos telt bovendien twee natuurgebieden, te weten 'De Venne' en 'De Meersakkers'. Andere bezienswaardigheid is het oudste huis van Lokeren, daterend van 1558.

Geschiedenis[bewerken]

Een parochie met een historie die teruggaat tot in de jaren 1200 (zelfs al vermeld in 1106 bij de bouw van het Gentse Graevensteen). Toen was het een kloostergebied. Later richtte Fernand Hanus (naarwaar hoofdstraat vernoemd is) er een textielfabriek op, tezamen met een serie arbeidershuisjes in Bretoense stijl, tweewoonsten (klein Zwitserland in de volksmond). Die zijn heden ten dage beschermd.

Transport[bewerken]

Dwars door Oudenbos loopt de spoorlijn van Gent naar Antwerpen. Vroeger was er nabij het centrum van Oudenbos het stopstation Zeveneken, maar deze werd echter gesloten.

Sport[bewerken]

De voetbalclub Athletico Oudenbos bestaat sinds 15 februari 2006 en komt sinds het seizoen 2006-2007 uit in het Waas LiefhebbersVoetbal (Walivo). Het hoogtepunt in de geschiedenis van de club is het behalen van de kampioenstitel in de 3de afdeling in het seizoen 2009-2010. Sindsdien speelt het onafgebroken in de tweede zaterdagreeks.

Aangezien er in Oudenbos zelf geen voetbalveld (meer) ligt, speelt Athletico zijn thuiswedstrijden op de terreinen van FC Daknam in de Heilige Geest Molenstraat te Lokeren.

Externe links[bewerken]