Oudenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudenbos
Plaats in België Vlag van België
Oudenbos (België)
Oudenbos
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Coördinaten 51° 6′ NB, 3° 55′ OL
Detailkaart
Oudenbos (Oost-Vlaanderen)
Oudenbos
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Oudenbos is een dorp en parochie gelegen op het grondgebied van de stad Lokeren, in de provincie Oost-Vlaanderen.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Oudenbos ligging.png

De parochie ligt tussen de N70, beter bekend als de Antwerpse Steenweg, en de autosnelweg E17. Ze wordt ook doorkruist door de spoorlijn tussen Gent en Antwerpen, en de Ledebeek, die uitmondt in de Durme. Oudenbos telt bovendien twee natuurgebieden, te weten 'De Venne' en 'De Meersakkers'. Andere bezienswaardigheid is het oudste huis van Lokeren, daterend van 1558.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oudenbos heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1200 (zelfs al vermeld in 1106 bij de bouw van het Gentse Graevensteen). Toen was het een kloostergebied, eigendom van de in 1215 alhier gestichte Cisterciënzinnenabdij Onze-Lieve-Vrouw ten Bos. Deze verhuisde in 1246 naar Heusden, en op de stichtingsplaats bleef een abdijhoeve bestaan die toen Oudenbos werd genoemd. De hoeve en omgeving bleef tot 1797 eigendom van de abdij. De huidige hoeve, gelegen aan de Nonnenbosweg, heeft nog een 16e eeuwse kern.

Fernand Hanus richtte in de jaren 1920 een weverij op in Lokeren. Daarmee lag hij mede aan de basis van de wijk Oudenbos. Nabij de fabriek werd een neo-romaanse kerk, de Sint-Pauluskerk, een klooster, een school en woningen gebouwd, een dorp met alle voorzieningen van die tijd. Opvallend zijn de alleenstaande villa's, in feite dubbelwoningen onder hetzelfde dak. De arbeiderswoningen zijn opgericht in Normandische stijl, waarbij werd gestreefd naar een pittoresk-idealiserend uiterlijk. In de volksmond kreeg Oudenbos de bijnaam "Klein Zwitserland". De jong overleden Fernand Hanus - de bezieler van deze nieuwe wijk - heeft de afwerking van het geheel zelf niet meegemaakt, wel kreeg de hoofdstraat de naam Fernand Hanusdreef mee. De modelwijk werd ontworpen door de Franse architect Henri Jacquelin.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Dwars door Oudenbos loopt de spoorlijn van Gent naar Antwerpen. Vroeger was er nabij het centrum van Oudenbos het stopstation Zeveneken.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De voetbalclub Athletico Oudenbos bestaat sinds 15 februari 2006 en komt sinds het seizoen 2006-2007 uit in het Waas LiefhebbersVoetbal (Walivo). Het hoogtepunt in de geschiedenis van de club is het behalen van de kampioenstitel in de 3de afdeling in het seizoen 2009-2010. Sindsdien speelt het onafgebroken in de tweede zaterdagreeks.

Aangezien er in Oudenbos zelf geen voetbalveld (meer) ligt, speelt Athletico zijn thuiswedstrijden op de terreinen van FC Daknam in de Heilige Geest Molenstraat te Lokeren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudenbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.