Daknam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daknam
Deelgemeente in België Vlag van België
Daknam (België)
Daknam
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Fusie 1976
Coördinaten 51° 8′ NB, 3° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,0 km²
Inwoners ca. 1000
Overig
Postcode 9160
Detailkaart
Locatie in de gemeente Lokeren
Locatie in de gemeente Lokeren
Portaal  Portaalicoon   België

Daknam is sinds 1976 een deelgemeente van Lokeren, het is een dorp van ongeveer 1000 inwoners en 399,59 hectare groot, gelegen aan de oevers van de Durme. Wie het bezoekt zal vooral gecharmeerd zijn door zijn dorpsplein met het romaanse kerkje, dat al genoemd wordt in een geschrift van 1156. Een ander gebouw dat een goed voorbeeld is van bouwstijl in zijn tijd is het Huis Mijn Droom of het Boerenkasteeltje zoals het ook weleens genoemd wordt. Deze landelijke Art Nouveau-villa, vlak bij de pontweg werd in 1907 gebouwd. Ook een kano- of kajaktocht op de Durme is een echte aanrader.

Volgens sommigen speelt het dierenepos Van den vos Reynaerde zich af in Daknam, anderen trekken dat dan weer in twijfel. Een feit is dat er nu twee Reynaertbanken in het dorp staan met verzen uit dit werk: een op het kerkplein en een tweede op de middendam.

Recent heeft men het voetbalstadion van Lokeren Daknamstadion gedoopt. De reden hiervoor is duidelijk. Het stadion staat op grondgebied Daknam, de scheiding Lokeren-Daknam ligt in de weg. De overkant van de straat is Lokeren, de kant van het stadion ligt op Daknam.

Voor fietsliefhebbers is de oude spoorlijn 77A tussen Lokeren en Moerbeke-Waas, die net langs het dorp van Daknam loopt een aanrader. Over vele kilometers is deze spoorlijn heraangelegd als een fietspad dat je door mooie natuur voert (Daknamse meersen), over een oude spoorbrug over de Moervaart (Spletterenbrug) en langs de gerenoveerde stationnetjes van Daknam en Eksaarde. In de volksmond wordt deze fietsroute kortweg "de Route" genoemd.

Daknam is in de streek ook bekend vanwege zijn jaarlijkse Trappistenfeest op Pinkstermaandag.