Eksaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eksaarde
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Eksaarde
Eksaarde (België)
Eksaarde
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Fusie 1977
Coördinaten 51° 9′ NB, 3° 58′ OL
Overig
Postcode 9160
NIS-code 46014(B)
Oude NIS-code 46007
Detailkaart
Kaart van Eksaarde
Locatie in Lokeren
Portaal  Portaalicoon   België
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Eksaarde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lokeren. In het zuidwesten ligt het gehucht Doorslaar.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Eksaarde (oude schrijfwijzen Eksaerde of Exaerde) is waarschijnlijk ontstaan langs de heerweg tussen Antwerpen en Brugge. Het werd rond 1230 een aparte parochie met eigen kerk, waar het tot dan een onderdeel van de parochie Waasmunster was.

De nabijheid van de abdij van Boudelo heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld doorheen de geschiedenis van dit dorp. De oude heerweg die nu Rechtstraat heet, wordt vermoedelijk bedoeld met de woorden "rechte strate" uit Van de vos Reinaert.

Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Eksaarde een deelgemeente van Lokeren.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | bron bewerken]

Eksaarde ligt in het Waasland, ten zuiden van de Zuidlede en de Moervaartdepressie. De Zuidlede, vroeger de Durme, stroomde ten zuiden van het dorpcentrum verder in een reeks bochten tot waar de gekanaliseerde Moervaart tegenwoordig begint. Dit stuk rivier is echter ongeveer 400 jaar geleden gedempt geweest. De hoogte bedraagt 4 tot 6 meter. Ten oosten van Eksaarde loopt de Durme. Eksaarde is een typisch straatdorp dat zich lintvormig heeft ontwikkeld tussen de kerk en het station. Het Provinciaal domein Puyenbroeck bevindt zich voor een klein deel op het grondgebied van Eksaarde. De plaats telt verder nog enkele natuurgebieden waaronder de Bedmarlinie, het gebied rond de Moervaart en het Etbos. De Liniewegel is een wandel- en fietspad. De Fondatie bevindt zich deels in Eksaarde, maar vooral in Stekene en Sinaai.

Kaart van Eksaarde.jpg

Evenementen[bewerken | bron bewerken]

Elk jaar organiseert men de Gezôarse feesten. Op het einde van de zomer zijn er dan in het hele dorp allerlei evenementen te beleven zoals een rommelmarkt, een fuif, verschillende spelen en optredens.

Op kermiszondag (zondag na de 14e of op de 14e) in september, heeft rond de kerk, een van Vlaanderens grootste oldtimerevenementen plaats: De Blauwbuik Toerrit

Politiek[bewerken | bron bewerken]

Eksaarde had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Geboren in Eksaarde[bewerken | bron bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | bron bewerken]

Daknam, Sinaai, Moerbeke, Doorslaar, Zaffelare

Referenties[bewerken | bron bewerken]