Eksaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eksaarde
Deelgemeente in België Vlag van België
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Wapen van Eksaarde
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Fusie 1977
Coördinaten 51°8'49"NB, 3°57'32"OL
Overig
Postcode 9160
NIS-code 46014(B)
Oude NIS-code 46007
Detailkaart
Kaart van Eksaarde
Locatie in Lokeren
Portaal  Portaalicoon   België

Eksaarde (Frans: Exaerde) is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lokeren. In het zuidwesten ligt het gehucht Doorslaar.

Geschiedenis[1][bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde (oude schrijfwijzen Eksaerde of Exaerde) is waarschijnlijk ontstaan langs de heerweg tussen Antwerpen en Brugge. Het werd rond 1230 een aparte parochie met eigen kerk, waar het tot dan een onderdeel van de parochie Waasmunster was.

De nabijheid van de abdij van Boudelo heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld doorheen de geschiedenis van dit dorp. De oude heerweg die nu Rechtstraat heet, wordt vermoedelijk bedoeld met de woorden "rechte strate" uit Van de vos Reinaert.

Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Eksaarde een deelgemeente van Lokeren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde ligt in het Waasland, ten zuiden van de Zuidlede en de Moervaartdepressie. De Zuidlede, vroeger de Durme, stroomde ten zuiden van het dorpscentrum verder in een reeks bochten tot waar de gekanaliseerde Moervaart tegenwoordig begint. Dit stuk rivier is echter ongeveer 400 jaar geleden gedempt geweest. De hoogte bedraagt 4 tot 6 meter. Ten oosten van Eksaarde loopt de Moervaart. Eksaarde is een typisch straatdorp dat zich lintvormig heeft ontwikkeld tussen de kerk en het vroegere station. Het Provinciaal domein Puyenbroeck bevindt zich voor een klein deel op het grondgebied van Eksaarde. De plaats telt verder nog enkele natuurgebieden waaronder de Bedmarlinie, het gebied rond de Moervaart en het Etbos. De Liniewegel is een wandel- en fietspad. De Fondatie bevindt zich deels in Eksaarde, maar vooral in Stekene en Sinaai.

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het einde van de zomer organiseert men de Gezôarse feesten. Er zijn dan in het dorp evenementen zoals een rommelmarkt, een fuif, verschillende spelen en optredens.

In september is het Gezoârde-kermis rond de kerk. Op vrijdag is er een reuzenstoet, op zaterdag is er een een blauwbuikjogging en de alom gekende Blauwbuik Trail Eksaarde. Op zondag vindt een van Vlaanderens grootste oldtimerevenementen plaats: De Blauwbuik Toerrit.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Geboren in Eksaarde[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Daknam, Sinaai, Moerbeke, Doorslaar, Zaffelare

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]