Eksaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eksaarde
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Eksaarde
Eksaarde (België)
Eksaarde
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Fusie 1977
Coördinaten 51° 9′ NB, 3° 58′ OL
Overig
Postcode 9160
NIS-code 46014(B)
Oude NIS-code 46007
Detailkaart
Locatie in Lokeren
Locatie in Lokeren
Portaal  Portaalicoon   België

Eksaarde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lokeren. In het zuidwesten ligt het gehucht Doorslaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde (oude schrijfwijzen Eksaerde of Exaerde) is waarschijnlijk ontstaan langs de heerweg tussen Antwerpen en Brugge. Het werd rond 1230 een aparte parochie met eigen kerk, waar het tot dan een onderdeel van de parochie Waasmunster was.

De nabijheid van de abdij van Boudelo heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld doorheen de geschiedenis van dit dorp. De oude heerweg die nu Rechtstraat heet, wordt vermoedelijk bedoeld met de woorden "rechte strate" uit Van de vos Reinaert.

Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Eksaarde een deelgemeente van Lokeren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming.
  • De Kruiskapel of bedevaartkapel van het H. Kruis werd gebouwd (of herbouwd) in 1632 op de plaats waar volgens de overlevering in 1317 twee miraculeuze kruisbeelden werden gevonden.[bron?] De gemetselde put in de nabijheid van de Kruiskapel geeft de exacte plaats van de kruisen aan waar ze destijds door Boudewijn met de Negen Ponden werden opgegraven.[1] Het ene kruis wordt bewaard in de kerk van Eksaarde, het andere in de Kruiskapel. De parochiekerk en de Kruiskapel zijn symbolisch verbonden door 14 statiekapelletjes van de kruisweg, die is 2 km lang en bestaat sinds 1878.
  • Eksaarde telt enkele stukken natuur, waaronder de Linie, het gebied rond de Moervaart en het Etbos. De Liniewegel is een wandel- en fietspad. De Fondatie bevindt zich deels in Eksaarde, maar vooral in Stekene en Sinaai.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De rivieren Zuidlede en Moervaart lopen door Eksaarde. Eksaarde is een typisch straatdorp dat zich lintvormig heeft ontwikkeld tussen de kerk en het station. Het provinciaal domein Puyenbroeck bevindt zich voor een heel klein stukje op grondgebied Eksaarde.

Kaart van Eksaarde.jpg

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar organiseert men de Gezôarse feesten. Op het einde van de zomer zijn er dan in het hele dorp allerlei evenementen te beleven zoals een rommelmarkt, een fuif, verschillende spelen en optredens.

Op kermiszondag (zondag na de 14e of op de 14e) in september, heeft rond de kerk, een van Vlaanderens grootste oldtimerevenementen plaats: De Blauwbuik Toerrit

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Geboren in Eksaarde[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]