Staakte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Staakte
Gehucht in België Vlag van België
Staakte (Lokeren)
Staakte
Ligging van Staakte in Vlag Lokeren Lokeren
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lokeren Lokeren
Coördinaten 51° 6′ NB, 3° 57′ OL
Detailkaart
Staakte (Oost-Vlaanderen)
Staakte
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Staakte is een gehucht in de Belgische stad Lokeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Staakte ontstond als een nederzetting, voornamelijk bestaande uit boerderijen ten westen van het stadscentrum van Lokeren. Door de jaren heen zijn verschillende benamingen voor dit gehucht gebruikt, waaronder "Stockte", "Stock", "Stakte" en "Stekte". Ook kwamen de benamingen "Het Punt", "Puut" of "Punt" voor, maar deze namen werden niet algemeen gebruikt en zijn in de loop der jaren verdwenen.

In de loop der tijd groeide Staakte uit tot een bloeiende gemeenschap van landbouwers en kreeg het in de 19e eeuw een eigen school. Op 4 mei 1930 opende het Station Staakte in Lammeken. Deze treinhalte werd echter bijna 30 jaar later, in 1957, gesloten.

Door lintbebouwing groeide het gehucht Staakte in de 20e eeuw in de richting van het stadscentrum van Lokeren, waardoor het in principe tegenwoordig als onderdeel van de stad wordt beschouwd. Ondanks deze ontwikkeling heeft Staakte haar landelijke karakter weten te behouden.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Staakte heeft een redelijk centrale ligging in Lokeren en bevindt zich in de nabijheid de N70, Lammeken, De Katte en Heirbrug.