Wikipedia:Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schrijfwedstrijd
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

1rightarrow.png WP:SW

In juli 2004 werd er op de Nederlandstalige Wikipedia voor het eerst een schrijfwedstrijd gehouden. Dat was niet alleen een primeur voor 'ons', maar voor de hele Wikipedia. Sindsdien is het initiatief niet onopgemerkt gebleven en hebben er vergelijkbare wedstrijden plaatsgevonden op de anderstalige Wikipedia's. In maart 2005 werd er internationaal, parallel, een schrijfwedstrijd gehouden op diverse Wikipedia's.

Schrijfwedstrijd 2015[bewerken]

Gouden pen.svg

Van medio september tot medio november 2015 wordt de elfde Nederlandstalige Wikipedia-Schrijfwedstrijd gehouden waar iedere geregistreerde gebruiker aan kan meedoen. Inschrijven kan vanaf begin augustus tot en met 14 september, zie ook de wedstrijdreglementen. De laatste wedstrijddag is op zaterdag 14 november. Daarna zal de jury de winnaar bekend maken. Dit zal gebeuren in een zo snel mogelijke termijn na 1 januari 2016 op de nieuwjaarsborrel van Vereniging Wikimedia Nederland zoals begin 2015 (onder voorbehoud).

Leden voor jury gezocht[bewerken]

Ben je een ervaren Wikipediaan met een goede taalvaardigheid? Meld je dan aan als jurylid! Dat kan op de pagina voor juryaanmeldingen.

Uitslag 2014[bewerken]

Gouden pen: Kortstaartkameleons door B kimmel[bewerken]

Gouden pen.svg

Door dit artikel van B kimmel zijn we veel meer te weten gekomen over de beperkte leefgebieden van enkele van de kleinste gewervelde dieren. Hoe klein ze zijn, dat valt prachtig te zien en te lezen in het artikel Kortstaartkameleons, een lemma waarin een interessante tekst en indrukwekkende afbeeldingen een krachtig geheel vormen. Het is geschreven door B kimmel, een auteur met een indrukwekkende lijst van biologische onderwerpen. Verschillende daarvan hebben de etalage gehaald. De schrijfwedstrijd van 2011 leverde hem een derde prijs op, en die van 2012 een tweede prijs. Deze editie levert hem een welverdiende eerste prijs op. Het artikel over de Kortstaartkameleons is keurig opgebouwd, met gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde informatie over onder meer de verspreiding, uiterlijke kenmerken, leefwijze, bedreigde status, wetenschappelijke studie en taxonomie van de kortstaartkameleons. Hoe onooglijk deze diertjes ook mogen zijn, B kimmel weet te boeien met een goed lopende tekst. Zelfs de doorgaans saaie paragraaf over de naamgeving weet hij interessant te maken door de herkomst van de wetenschappelijke namen uit te leggen. Achter een uitklapbare tabel onderin het artikel gaat een geïllustreerd overzicht van alle bekende soorten schuil, een toonbeeld van de geweldige inspanningen die voor dit artikel zijn geleverd.

Zilveren pen: One World Trade Center door Supercarwaar[bewerken]

Zilveren pen.svg

Volgens zijn gebruikerspagina is hij slechts 15 jaar oud. Geinteresseerd in onder andere New York en in wolkenkrabbers. Ruim een jaar geleden nam hij deel aan de schrijfwedstrijd met een artikel over Seattle, en nu is het raak: de tweede prijs is voor gebruiker Supercarwaar. Hij wist een mooi en helder artikel te schrijven over het One World Trade Center, sinds kort de hoogste wolkenkrabber van New York, gebouwd op het terrein waar tot 11 september 2001 onder meer de Twin Towers stonden. Met veel diepgang voert hij de lezer door alle relevante aspecten, waarbij een goede opmaak met aantrekkelijke illustraties een rustig paginabeeld geeft. Door bij iedere bron aan te geven wanneer die is geraadpleegd toont hij oog voor detail. Zelfs de huurprijzen wist de auteur te achterhalen. Het resultaat mag er zijn. De neutrale tekst leest zeer plezierig. Degelijk, een goed voorbeeld hoe een artikel uit moet zien. Op enkele punten kon het taalgebruik iets beter, maar dat is eenvoudig te verhelpen, dus wie weet: volgende keer de eerste plaats?

Bronzen pen: Ranavalona I van Madagaskar door Heinonlein[bewerken]

Bronzen pen.svg

De derde prijs is voor Heinonlein met het artikel Ranavalona I van Madagaskar. Deze 19e-eeuwse vorstin keerde zich af van veel Europese invloeden en was mede verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden van haar onderdanen. Geïnteresseerd als hij is in Malagassische onderwerpen heeft Heinonlein dit artikel op hoofdlijnen vertaald vanuit de Engelstalige Wikipedia. Dat bespaarde hem wellicht veel uitzoekwerk, maar makkelijk maakte hij het zichzelf niet. Aan de hand van de bronnen - enkele daarvan 19e-eeuws - heeft hij het artikel aanzienlijk uitgebreid. De opmaak is goed verzorgd; heel origineel is dat hij citaten heeft gedecoreerd met zwart-witportretjes van de betreffende persoon. Al met al is dit artikel een lichtend voorbeeld voor vertalers.