Wikipedia:Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schrijfwedstrijd
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

Zie WP:SW

In juli 2004 werd er op de Nederlandstalige Wikipedia voor het eerst een schrijfwedstrijd gehouden. Dat was niet alleen een primeur voor 'ons', maar voor de hele Wikipedia. Sindsdien is het initiatief niet onopgemerkt gebleven en hebben er vergelijkbare wedstrijden plaatsgevonden op de anderstalige Wikipedia's. In maart 2005 werd er internationaal, parallel, een schrijfwedstrijd gehouden op diverse Wikipedia's.

Schrijfwedstrijd 2016[bewerken]

Jury[bewerken]

De inschrijvingen voor de jury zijn geopend. Ben jij een ervaren Wikipediaan en zou je graag willen meehelpen in de jury van de Schrijfwedstrijd 2016? Meld je dan nu aan! Het is wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt, zodat je goed voorbereid aan het overleg kunt deelnemen.

 1. Sylhouet overleg 15 jun 2016 08:38 (CEST)
 2. Flag of California.svg DimiTalen 5 jul 2016 08:43 (CEST)
 3. Vincentsc (overleg) 18 jul 2016 08:45 (CEST)
 4. netraaM • 29 jul 2016 12:34 (CEST)
 5. ...

Evt. juryleden als er niet voldoende juryleden zijn[bewerken]

De volgende personen hebben aangegeven zo nodig jurylid te kunnen worden als er anders niet voldoende juryleden zijn:

Algemeen tijdspad[bewerken]

 • Juryleden kunnen zich vanaf 15 mei 2016 aanmelden;
  • Inschrijvingen via een e-mail naar de organisatie zullen anoniem behandeld worden;
  • De organisatie streeft naar een vijfkoppige jury;
 • De organisatie maakt de definitieve samenstelling van de jury bekend;
  • Tot en met 31 augustus 2016 staat het de jury vrij de reglementen aan te passen, daarna zijn de regels definitief;
  • Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen voor jury.
 • De inschrijving is open vanaf 1 augustus 2016;
 • Inschrijven blijft mogelijk tot en met 31 augustus 2016, 23:59 MET (CET), daarna start de wedstrijd;
 • De wedstrijd sluit op 1 november 2016, 0:01 MET (CET). De vanaf dat moment aangebrachte wijzigingen worden niet meer door de jury meegenomen in de beoordeling;
 • Tot 30 november hebben de juryleden de tijd om de artikelen te lezen en te beoordelen, opdat zij een top 10 van de artikelen kunnen maken. Eventueel vindt hierover e-mailcontact plaats.
 • Tussen 1 en 15 december vindt er via Skype of Google Hangout een telefonisch juryoverleg plaats (de organisatie zal assisteren bij degenen die dit niet kennen), datum en tijd worden door de juryleden gezamenlijk vastgesteld. In de vergadering wordt een top 3 samengesteld.
 • Tussen 16 en 31 december wordt de tijd gebruikt voor het schrijven van het juryrapport, de bekendmaking van de uitslag voorbereid en het contact met WMNL.
 • In 2017 januari wordt de uitslag bekendgemaakt op de Nieuwjaarsborrel van WMNL.

Uitslag 2015[bewerken]

Gouden pen: Romantiek (schilderkunst) door Pimbrils[bewerken]

Gouden pen.svg


De jury was het er unaniem over eens dat dit de winnaar was. Pimbrils heeft hier wederom, na drie eerdere overwinningen in de schrijfwedstrijd, zijn grote schrijftalent geëtaleerd. Het is lastig om de kenmerkende aspecten van de romantische schilderkunst in een aantal Europese landen in één artikel te vangen, maar Pimbrils is er in geslaagd om zowel de verschillen als de overeenkomsten duidelijk naar voren te brengen. Het artikel krijgt bovendien extra verdieping door de vele ondersteunende artikelen over schilders en schilderijen die Pimbrils in dezelfde periode heeft geschreven. Geen enkele link is rood gebleven! De fraaie en goed gekozen illustraties maken Romantiek (schilderkunst) bovendien tot een lust voor het oog.


Zilveren pen: Veldtochten van de Kongo-Vrijstaat tegen de Arabo-Swahili door Henxter[bewerken]

Zilveren pen.svg


Henxter heeft een systematisch en volledig artikel geschreven over een vrijwel vergeten oorlog van de Belgische koloniale heersers tegen de Arabische (slaven)handelaren in het oosten van het huidige Zaïre. Het artikel beschrijft de politieke achtergronden, de aanleiding en een gedetailleerd overzicht van het verloop van de veldtochten. Voor de lezer is het helaas af en toe lastig om de rode draad in het artikel te kunnen volgen. Het artikel is voorzien van bronnen, illustraties en een beknopte literatuurlijst.

Overige deelnemende artikelen[bewerken]

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de jury dit jaar besloten om geen derde prijs uit te reiken. Dit vanwege het feit dat veel artikelen wat betreft niveau zeer dicht bij elkaar liggen.

Namens de jury, -B kimmel (overleg) 3 apr 2016 17:09 (CEST)