Wikipedia:Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schrijfwedstrijd
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

Zie WP:SW

In juli 2004 werd er op de Nederlandstalige Wikipedia voor het eerst een schrijfwedstrijd gehouden. Dat was niet alleen een primeur voor 'ons', maar voor de hele Wikipedia. Sindsdien is het initiatief niet onopgemerkt gebleven en hebben er vergelijkbare wedstrijden plaatsgevonden op de anderstalige Wikipedia's. In maart 2005 werd er internationaal, parallel, een schrijfwedstrijd gehouden op diverse Wikipedia's.

Uitslag 2015[bewerken]

Gouden pen: Romantiek (schilderkunst) door Pimbrils[bewerken]

Gouden pen.svg


De jury was het er unaniem over eens dat dit de winnaar was. Pimbrils heeft hier wederom, na drie eerdere overwinningen in de schrijfwedstrijd, zijn grote schrijftalent geëtaleerd. Het is lastig om de kenmerkende aspecten van de romantische schilderkunst in een aantal Europese landen in één artikel te vangen, maar Pimbrils is er in geslaagd om zowel de verschillen als de overeenkomsten duidelijk naar voren te brengen. Het artikel krijgt bovendien extra verdieping door de vele ondersteunende artikelen over schilders en schilderijen die Pimbrils in dezelfde periode heeft geschreven. Geen enkele link is rood gebleven! De fraaie en goed gekozen illustraties maken Romantiek (schilderkunst) bovendien tot een lust voor het oog.


Zilveren pen: Veldtochten van de Kongo-Vrijstaat tegen de Arabo-Swahili door Henxter[bewerken]

Zilveren pen.svg


Henxter heeft een systematisch en volledig artikel geschreven over een vrijwel vergeten oorlog van de Belgische koloniale heersers tegen de Arabische (slaven)handelaren in het oosten van het huidige Zaïre. Het artikel beschrijft de politieke achtergronden, de aanleiding en een gedetailleerd overzicht van het verloop van de veldtochten. Voor de lezer is het helaas af en toe lastig om de rode draad in het artikel te kunnen volgen. Het artikel is voorzien van bronnen, illustraties en een beknopte literatuurlijst.

Overige deelnemende artikelen[bewerken]

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de jury dit jaar besloten om geen derde prijs uit te reiken. Dit vanwege het feit dat veel artikelen wat betreft niveau zeer dicht bij elkaar liggen.

Namens de jury, -B kimmel (overleg) 3 apr 2016 17:09 (CEST)

Schrijfwedstrijd 2016[bewerken]

De voorbereidingen voor de Schrijfwedstrijd 2016 zullen in mei van start gaan.