Wikipedia:Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schrijfwedstrijd
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

Zie WP:SW

In juli 2004 werd er op de Nederlandstalige Wikipedia voor het eerst een schrijfwedstrijd gehouden. Dat was niet alleen een primeur voor 'ons', maar voor de hele Wikipedia. Sindsdien is het initiatief niet onopgemerkt gebleven en hebben er vergelijkbare wedstrijden plaatsgevonden op de anderstalige Wikipedia's. In maart 2005 werd er internationaal, parallel, een schrijfwedstrijd gehouden op diverse Wikipedia's.

Schrijfwedstrijd 2015[bewerken]

Gouden pen.svg

Van half september tot eind november 2015 wordt de twaalfde Nederlandstalige Wikipedia-Schrijfwedstrijd gehouden waar iedere geregistreerde gebruiker aan kan meedoen. Schrijven kan nu al en kan tot en met 30 november 2015, zie ook de wedstrijdreglementen. De laatste wedstrijddag is op maandag 30 november. Daarna zal de jury de winnaar bekendmaken op de Nieuwsjaarsborrel van de Vereniging Wikimedia Nederland, waarschijnlijk in het tweede of derde weekend van januari 2016.

Jury[bewerken]

 1. B kimmel
 2. IJzeren Jan
 3. MoiraMoira
 4. Joplin

Inschrijving 2015[bewerken]

Deelnemers[bewerken]

Deelnemers kunnen zich inschrijven door hieronder hun gebruikersnaam met het gekozen onderwerp te plaatsen.

 1. Dqfn13 (overleg) 13 sep 2015 18:14 (CEST) met Johannes van Reijendam
 2. ChristopheS (overleg) 21 sep 2015 21:15 (CEST) met Ludwik Fleck: helaas geen tijd gehad.
 3. Pimbrils (overleg) 21 sep 2015 23:49 (CEST) met Romantiek (schilderkunst)
 4. Mkr (overleg) 22 sep 2015 01:01 (CEST) met Cocoseilanden
 5. Supercarwaaroverleg 22 sep 2015 07:00 (CEST) - Apple Maps Het artikel komt er wel, maar ik ga de deadline niet halen
 6. Natuur12 (overleg) 22 sep 2015 22:47 (CEST) met Pooljaar (op hoop van zegen en misschien verander ik nog van onderwerp)
 7. Oranjesam (overleg) 23 sep 2015 08:42 (CEST) met Neutral Milk Hotel
 8. Davinho (overleg) 23 sep 2015 12:41 (CEST) met Nacht van de Kleurpotloden
 9. Koffiekopje (overleg) 23 sep 2015 22:07 (CEST), Uitbreiding artikel Marsdiep, over de geschiedenis van de Nederlandse veerboot Marsdiep.
 10. Henxter (overleg) 25 sep 2015 10:39 (CEST) Belgo-Arabische oorlog Veldtochten van de Kongo-Vrijstaat tegen de Arabo-Swahili
 11. SvenDK (overleg) 27 sep 2015 08:39 (CEST) Paltserwoud op basis van via Duolingo vertaald Engels artikel
 12. Kiro Vermaas Alchemic circle FMA alt black-white-transparent.svg 4 okt 2015 19:23 (CEST) Corpus Hermeticum.
 13. EvilFreD (overleg) 10 okt 2015 15:27 (CEST) Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten, Maastricht
 14. Elvesham (overleg) 18 okt 2015 18:21 (CEST) met William Howard Russell, eerste moderne oorlogscorrespondent
 15. Basnoordwijk (overleg) 20 okt 2015 14:07 (CEST) met Humam Tariq, Iraaks voetballer

Uitslag 2014[bewerken]

Gouden pen: Kortstaartkameleons door B kimmel[bewerken]

Gouden pen.svg

Door dit artikel van B kimmel zijn we veel meer te weten gekomen over de beperkte leefgebieden van enkele van de kleinste gewervelde dieren. Hoe klein ze zijn, dat valt prachtig te zien en te lezen in het artikel Kortstaartkameleons, een lemma waarin een interessante tekst en indrukwekkende afbeeldingen een krachtig geheel vormen. Het is geschreven door B kimmel, een auteur met een indrukwekkende lijst van biologische onderwerpen. Verschillende daarvan hebben de etalage gehaald. De schrijfwedstrijd van 2011 leverde hem een derde prijs op, en die van 2012 een tweede prijs. Deze editie levert hem een welverdiende eerste prijs op. Het artikel over de Kortstaartkameleons is keurig opgebouwd, met gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde informatie over onder meer de verspreiding, uiterlijke kenmerken, leefwijze, bedreigde status, wetenschappelijke studie en taxonomie van de kortstaartkameleons. Hoe onooglijk deze diertjes ook mogen zijn, B kimmel weet te boeien met een goed lopende tekst. Zelfs de doorgaans saaie paragraaf over de naamgeving weet hij interessant te maken door de herkomst van de wetenschappelijke namen uit te leggen. Achter een uitklapbare tabel onderin het artikel gaat een geïllustreerd overzicht van alle bekende soorten schuil, een toonbeeld van de geweldige inspanningen die voor dit artikel zijn geleverd.

Zilveren pen: One World Trade Center door Supercarwaar[bewerken]

Zilveren pen.svg

Volgens zijn gebruikerspagina is hij slechts 15 jaar oud. Geinteresseerd in onder andere New York en in wolkenkrabbers. Ruim een jaar geleden nam hij deel aan de schrijfwedstrijd met een artikel over Seattle, en nu is het raak: de tweede prijs is voor gebruiker Supercarwaar. Hij wist een mooi en helder artikel te schrijven over het One World Trade Center, sinds kort de hoogste wolkenkrabber van New York, gebouwd op het terrein waar tot 11 september 2001 onder meer de Twin Towers stonden. Met veel diepgang voert hij de lezer door alle relevante aspecten, waarbij een goede opmaak met aantrekkelijke illustraties een rustig paginabeeld geeft. Door bij iedere bron aan te geven wanneer die is geraadpleegd toont hij oog voor detail. Zelfs de huurprijzen wist de auteur te achterhalen. Het resultaat mag er zijn. De neutrale tekst leest zeer plezierig. Degelijk, een goed voorbeeld hoe een artikel uit moet zien. Op enkele punten kon het taalgebruik iets beter, maar dat is eenvoudig te verhelpen, dus wie weet: volgende keer de eerste plaats?

Bronzen pen: Ranavalona I van Madagaskar door Heinonlein[bewerken]

Bronzen pen.svg

De derde prijs is voor Heinonlein met het artikel Ranavalona I van Madagaskar. Deze 19e-eeuwse vorstin keerde zich af van veel Europese invloeden en was mede verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden van haar onderdanen. Geïnteresseerd als hij is in Malagassische onderwerpen heeft Heinonlein dit artikel op hoofdlijnen vertaald vanuit de Engelstalige Wikipedia. Dat bespaarde hem wellicht veel uitzoekwerk, maar makkelijk maakte hij het zichzelf niet. Aan de hand van de bronnen - enkele daarvan 19e-eeuws - heeft hij het artikel aanzienlijk uitgebreid. De opmaak is goed verzorgd; heel origineel is dat hij citaten heeft gedecoreerd met zwart-witportretjes van de betreffende persoon. Al met al is dit artikel een lichtend voorbeeld voor vertalers.