Gebruiker:Dealbatros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik ben De Albatros ik hoop er aan bij te dragen dat Wikipedia actueel blijft en er meer kennis wordt gedeeld. Dit is een overzicht met pagina's waar ik veel aan heb bijgedragen of heb geschreven dan wel vertaald.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Hockeycoach Jamilon Mülders

Voetbaltrainer Joachim Löw.

Volleybaltrainer Felix Koslowski

Volleybaltrainer Gido Vermeulen

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer

Predikant Franz Hildebrandt

Predikant Jean Lassere.

Wederdopers Sicke Frerixczoon en Jan Volckertszoon Trijpmaker

Kerken: Schwarzenauer Brüder, Brethren in Christ Church, Kerk van de Nazarener, Kerk van de Levende God, Pilaar en Steun van de Waarheid, Licht van de Wereld, Christelijke Gemeente Nederland.

Oprichter van de Brunstad Christian Church en voorganger Johan Oscar Smith

Oprichter en voorgangers van de LLDM Eusebio Joaquín González en Samuel Joaquín Flores en Naasón Merarí Joaquín García

Pastoor Alexander Mack oprichter van de Schwarzenauer Brüder

Johann Gerhard Oncken een pionier in de Duitse baptistenkerk

Julius Johannes Wilhelm Köbner grondlegger van de Duitse baptisten

Gottfried Wilhelm Lehmann Duitse baptisten predikant

Deense theoloog, geleerde en historicus Erik Pontoppidan

Oprichter van de baptisten Thomas Helwys

Het driemanschap van grote geloofsijveraars de Bremer predikanten: Friedrich Ludwig Mallet, Gottfried Menken en Georg Gottfried Treviranus.

De christelijke vereniging Philadelphia-Verein en oprichter de Duitse evangelist en missionaris Christian Röckle.

Historische personen[bewerken | brontekst bewerken]

Jurist Klaus Bonhoeffer

Jurist Gerhard Leibholz

Catherine Booth mede oprichter van het Leger der Heils

Verloofde van Dietrich Bonhoeffer Maria Von Wedemeyer.

Golda de film

Johann Mechels een Duitse SD-officier en oorlogsmisdadiger.

Misdaad[bewerken | brontekst bewerken]

De Wageningse Snoeimoord

De kruisboogschutter

De moord op de supermarkteigenaar in Halsteren

De kwartetmoord

Pagina´s die ik heb geschreven of aan bijgedragen[bewerken | brontekst bewerken]

Dietrich Bonhoeffer een bijzonder inspirerend persoon in de recente geschiedenis niet in de laatste plaatst vanwege zijn weerstand tegen het nazi regime. Hij had de kans om nazi- Duitsland te ontvluchten. Maar had de rotsvaste overtuiging dat zijn plek in Duitsland was. Hoewel hij wist dat het levensgevaarlijk was. Uiteindelijk werd dit zijn dood. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij van grote invloed geweest op christelijke samenleving in Duitsland en wereldwijd. Zijn artikelen en visie op het christelijk geloof zijn nog steeds actueel. Dietrich Bonhoeffer komt uit een bijzondere familie. Zijn broer Klaus Bonhoeffer was advocaat en kon het onrecht door de nazi's niet verdragen. Hij maakte deel uit van het complot tegen Hitler en kreeg de doodstraf. De tweelingzus van Dietrich Bonhoeffer is Sabine Bonhoeffer zij trouwt met de Joodse jurist Gerhard Leibholz. Vanwege zijn Joodse afkomst is hij leven niet meer zeker. Ze vluchten naar Engeland. Echter naar de Tweede Wereldoorlog keren ze terug naar Duitsland en wordt Gerhard Leibholz een van de eerste leden van het Bundesverfassungsgericht. Ditzelfde lot treft ook de Joods Duitse predikant Franz Hildebrandt hij bracht samen Dietrich Bonhoeffer een nieuwe catechismus uit. Maar vlucht ook naar Engeland wat zijn nieuwe vaderland zal worden. De laatste maanden van zijn leven is Dietrich Bonhoeffer verloofd met Maria Von Wedemeyer. Na de oorlog immigreerde ze naar Amerika waar ze een carrière opbouwde als programmeur en manager. Dietrich Bonhoeffer werkte aan samenwerking tussen kerkenn over de landsgrenzen heen. Zo had hij veel contact met de Franse predikant Jean Lassere.

Verder terug in de geschiedenis waren er ook mensen die vanwege hun overtuiging vervolgd en gedood werden. Zoals de wederdopers, Frieze Sicke Frerixczoon die gedoopt werd door Jan Volckertszoon Trijpmaker. Dit werd gezien als ketterij en beiden mannen zijn gemarteld en opgehangen.

In Amerika vinden wij hele diverse religieuze groepen met vaak een oorsprong in Europa. Zoals bijvoorbeeld de Schwarzenauer Brüder opgericht door de Duitser Alexander Mack. Verwant aan deze stroming is onder anderen de Brethren in Christ Church. Andersom zijn er natuurlijk ook voorbeelden zoals de Kerk van de Nazarener een kerk met oorsprong in Amerika. In de beginjaren van de twintigste eeuw ontstonden in verschillende landen christelijke groeperingen en kerk zoals in Mexico de kerk La Luz Del Mundo (Kerk van de Levende God, Pilaar en Steun van de Waarheid, Licht van de Wereld) met de oprichter Eusebio Joaquín González en voorgangers; Samuel Joaquín Flores en Naasón Merarí Joaquín García. Helemaal aan de andere kant van de wereld in Noorwegen ontstond onder leiding van Johan Oscar Smith een kerk die in Nederland bekend staat als de Christelijke Gemeente Nederland.

Een andere categorie zijn ondernemers die tegelijk het christelijke geloof verspreiden zoals de Duitser Johann Christoph Sauer of in Noorwegen Hans Nielsen Hauge.

Behalve religieuze thema´s heeft ook de actualiteit mijn aandacht. Ik vind het leuk als er iets of een persoon in het nieuws is te controleren of er al een Wikipedia pagina is. Zo niet? Dan maak ik hem aan of update ik de pagina. Zo heb ik in 2021 een pagina aangemaakt van de hockeycoach van het Nederlandse dameselftal Jamilon Mülders. Of de in 2022 opgestapte Duitse minister Anne Spiegel. De Europacup winnende trainer Oliver Glasner moest het ook doen met een wel heel beknopte pagina. Die heb ik aangevuld. Mijn allereerste wikipedia pagina was ook over een voetbaltrainer, de voormalige Duitse bondscoach Joachim Löw. Een andere Duitse trainer, de Nederlandse volleybaldames kregen in 2023 een Duitse bondscoach Felix Koslowski,

Soms heb je ook verbazing; dat daar nog geen Nederlandse pagina over is, bijvoorbeeld Catherine Booth mede oprichter van het Leger der Heils had nog geen Nederlandse pagina. In 2022 sloten diverse partijen in Nederland het Zorgakkoord een wetenswaardigheid die ook een wikipedia pagina verdiend. Ook voor de Nederlandse volleybaltrainer Gido Vermeulen heb ik een pagina gemaakt.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Een linkje naar de statistieken van de door mij aangemaakte pagina´s. En de cijfers van mijn bijdragen.