Gebruiker:Chescargot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-4 This user speaks English at a near-native level.
fr-3 Cette personne peut contribuer avec un niveau avancé de français.
tr-3 Bu kullanıcı ileri düzey Türkçe ile katkıda bulunabilir.
Escargot.svg
Deze gebruiker heeft veel kennis van helicicultuur
Nuvola apps package games strategy.png
Deze gebruiker doet aan schaken
Nuvola filesystems folder home.png
Deze gebruiker heeft veel kennis van bouwkunde en architectuur.
Nuvola apps kolourpaint.png
Deze gebruiker is geinteresseerd in kunst en cultuur.

Lijst van alle Gebruikersboxen

Allee des Baobabs 06.JPG

Hallo! Ik ben Chescargot.

Uitreiking
WikiUilen 2021
WikiUil
De
SchrijversUil 2021
is uitgereikt aan
Chescargot
ter waardering van
het uitstekende werk
in het verbeteren van
onze encyclopedie.

Mijn gebruikersnaam is een verwijzing naar mijn stokpaardjes. Behalve dat ik daar graag over schrijf, maak ik er ook een sport van genomineerde artikelen van de ondergang te redden.

Mijn stokpaardjes[bewerken | brontekst bewerken]

Het schaakspel[bewerken | brontekst bewerken]

A hopeless case van Kilburne

Het tijdperk van het moderne schaken, dat is het schaken volgens de regels zoals we vandaag kennen, begon in de negentiende eeuw. Het was een periode waarin het schaakspel zich ontwikkelde van een dat door enkele intellectuelen gespeeld werd tot een erkende spelsport in de gemeenschap. Nederland liep hierbij achter, maar maakte de achterstand in relatief korte tijd goed. Rond de sleutelfiguur W.J.L. Verbeek probeer ik de negentiende-eeuwse schaakwereld in Nederland te reconstrueren.

En passant schrijf ik over andere zaken uit de schaakgeschiedenis in een poging om de mazen in het net van de schaakhistorie op Wikipedia te dichten en bruggetjes naar andere zaken te maken: het historische Café de la Régence, en de schilderijen De schakers en De schaakpartij zijn hiervan enkele voorbeelden. De mythen en legendes van het schaakspel hebben ook mijn belangstelling.

Wist je dat...

Navigatie

Hierbij het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen die betrekking hebben op het 19e-eeuwse schaken in Nederland:

Overzicht van artikelen relevant voor schaken in Nederland in de 19e eeuw

De eetbare landslak[bewerken | brontekst bewerken]

Girl playing with two snails on top of each other, concept of friendship - 50086908518.jpg

Helicicultuur (kweek en commercialisering van eetbare landslakken) is met zijn professionalisering en explosieve groei vanaf de 1970er jaren een relatief jonge economische sector, waarvan de wetenschappelijke kennis nog altijd in volle ontwikkeling is. Dit ondanks het feit dat de geschiedenis van escargot tot in de prehistorie teruggaat.

In economische termen is helicicultuur een nichemarkt met als hoofdzakelijke producten escargot, slakkenslijm en slakkenkaviaar. Het beeld dat in slakkenkweek met weinig investering en kennis veel verdiend kan worden zorgt voor een continue populariteit in met name lage inkomenslanden. Als gevolg hiervan is er op het internet veel maar vaak ook weinig betrouwbare of ronduit foutief flarden informatie te vinden. Het vergt kennis en ervaring om deze informatie correct te interpreteren en 'veilig' te kunnen gebruiken.

Terwijl ik een structuur probeer te ontwikkelen waarin alle relevante informatie over helicicultuur in logisch verband geplaatst is, probeer ik bestaande artikelen over het onderwerp te verbeteren en uit te breiden. Hierbij richt ik me vooral op artikelen met betrekking tot tuinslakken, die de belangrijkste bron van helicicultuur vormen. Maar ook Afrikaanse reuzenslakken en eetbare zeeslakken hebben mijn belangstelling.

Wist je dat...

Navigatie

Hierbij het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen waarin de relatie van de slak tot de mens beschreven wordt (dit sjabloon is onderaan elke genoemde artikel terug te vinden):

Overzicht van artikelen relevant voor Helicicultuur
Eetbare slakkensoorten:Afrikaanse reuzenslak · Caucasotachea vindobonensis · Cantareus apertus · Cepaea sylvatica · Gebandeerde wijngaardslak · Getande melkslak · Otala punctata · Pastaslak · Segrijnslak · Wijngaardslak · Witgerande tuinslak · Zandslak · Zwartgerande tuinslak
Biologie:Anatomie: Hepatopancreas · Liefdespijl · Mantel · Operculum (mollusken) · Radula · Slakkenhuis · Slakkennest · Zenuwknoop Levenspatroon: Dagritme · Levenscyclus Overig: Vijanden en ziektes
Vormen van helicicultuur:Slakkenjacht · Afrikaanse reuzenslakkenkwekerij · Indoor-slakkenkweek · Biologische slakkenkweek · Biocycle slakkenkweek · Gordijn-slakkenkweek ·Slakkenverwerking · Slakkenmarkt · Romeinse slakkenkwekerij
Materialen en technieken:Slakkenvoeder · Slakkenbarrière · Pestbestrijding
Producten:Escargot · Slakkenlever · Slakkenkaviaar · Slakkenslijm · Farmaceutische middelen
Geschiedenis:Geschiedenis van escargot · Quintus Fulvius Lippinus · Escargots Boisseau · Eerste Nederlandse Slakken-Carcollen kwekerij · Herman Nuss
Slakkenkwekerijen:Nederland: De Slakkentuin · Eerste Nederlandse Slakken-Carcollen kwekerij · Dick Jacobs · Slow Escargots · Oostenrijk: Gugumuck
Organisaties:Cherasco International Institute for Snail Breeding
Escargotgerechten en toebehoren:Escargots à la bourguignonne · Cagouilles à la charentaise · Cargolade Tafelgerei: Cochlear · Slakkentang · Slakkenbord · Slakkenvork
Slakkenfestivals:Frankrijk: Festival de l'escargot (Bassou) · Festival de l’escargot (Toulouges) · Fête de l’escargot (Thiaucourt) · Fête de l’escargot (Andryes) · Fête de l’escargot (Marsonnas) · Fête de l’escargot (Digoin) · Fête de l'escargot (Bompas) · Fête des limaces · Fêtes de Saint-Georges Griekenland: Karavolas Festival Italië: Festa della Lumaca in Cucina Oostenrijk: Wiener Schneckenfestival Portugal: International Festival of the Snail · Festival do Caracol Spanje: Aplec del Caragol
Beroemde slakken:George, de laatste van zijn soort · Linkse Jeremy · Gee Geronimo, de grootste landslak ooit
Overig:Slakken in de geneeskunde · Slak en milieu · De slak in kunst en cultuur · Slakkenrace · Slakkenval · Slakkenbestrijding

Andere slakgerelateerde artikelen

De wondere wereld van de slak is echter niet beperkt tot de eetbare landslak... Zo zwerft op grote diepte in de Indische Oceaan een heus staalvretertje, een ridder van de diepzee: de Chrysomallon squamiferum. Het is het enige organisme ter wereld dat metalen eet.

Waarderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wikieule 1 cropped.tif
De SchrijversUil 2021 is uitgereikt aan Chescargot ter waardering van het uitstekende werk in het verbeteren van onze encyclopedie.
20221231 linosnede op monoprint - nieuwjaar 2022.jpg
Beste Chescargot, ik wens je een heel gelukkig 2022 toe. Dank je wel voor de fijne samenwerking de afgelopen tijd. Ik bewonder je brede belangstelling en de kwaliteit van je schrijfwerk. Elly (overleg)
Firework barnstar.png
Sterrendag! Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen. Chescargot, dankjewel voor het opknappen van lemma's die dreigen te worden verwijderd (of al werden verwijderd). Lidewij (overleg) 31 dec 2021 21:05 (CET)
Firework barnstar.png
Sterrendag! Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen. Voor je bijdragen met betrekking tot schaken die je het afgelopen jaar hebt geleverd. Sneeuwvlakte Snowflake11 2.png(overleg) 31 dec 2021 09:47 (CET)
Mindthegap Barnstar.jpg
Voor het bijdragen aan de verkleining van de gendergap op Wikipedia door het schrijven van het artikel Vrouwenschaak. Elly (overleg) 4 okt 2021 00:26 (CEST)
Firework barnstar.png
Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen. Dank. Lidewij (overleg) 31 dec 2020 23:01 (CET)
Escargots.jpg
Als blijk van waardering voor je leergierigheid, doorzettingsvermogen (als iets complexer blijkt dan gedacht...) en je bijdragen over onderwerpen die nog niet zo goed belicht zijn. Encycloon (overleg) 22 aug 2020 11:48 (CEST)

Mijn statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

PartOfWikpedia.gif Deze gebruiker is vandaag precies 2 jaar, 5 maanden en 23 dagen actief op Wikipedia

Sinds 8 april 2020 ben ik actief op Wikipedia, dat is dus 2 jaar, 5 maanden en 23 dagen. Hieronder volgen enkele statistieken van mijn bijdragen: