Gebruiker:Chescargot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-4 This user speaks English at a near-native level.
fr-3 Cette personne peut contribuer avec un niveau avancé de français.
tr-3 Bu kullanıcı ileri düzey Türkçe ile katkıda bulunabilir.
Escargot.svg
Deze gebruiker heeft veel kennis van helicicultuur
Nuvola apps package games strategy.png
Deze gebruiker doet aan schaken
Nuvola filesystems folder home.png
Deze gebruiker heeft veel kennis van bouwkunde en architectuur.
Nuvola apps kolourpaint.png
Deze gebruiker is geinteresseerd in kunst en cultuur.

Lijst van alle Gebruikersboxen

Allee des Baobabs 06.JPG

Hallo! Ik ben Chescargot.

Mijn gebruikersnaam is een verwijzing naar mijn stokpaardjes.

Mijn stokpaardjes[bewerken | brontekst bewerken]

Het schaakspel[bewerken | brontekst bewerken]

A hopeless case van Kilburne

Het tijdperk van het moderne schaken, dat is het schaken volgens de regels zoals we vandaag kennen, begon in de negentiende eeuw. Het was een periode waarin het schaakspel zich ontwikkelde van een dat door enkele intellectuelen gespeeld werd tot een erkende spelsport in de gemeenschap. Nederland liep hierbij achter, maar maakte de achterstand in relatief korte tijd goed. Rond de sleutelfiguur W.J.L. Verbeek probeer ik de negentiende-eeuwse schaakwereld in Nederland te reconstrueren.

En passant schrijf ik over andere zaken uit de schaakgeschiedenis in een poging om de mazen in het net van de schaakhistorie op Wikipedia te dichten en bruggetjes naar andere zaken te maken: het historische Café de la Régence, en de schilderijen De schakers en De schaakpartij zijn hiervan enkele voorbeelden. De mythen en legendes van het schaakspel hebben ook mijn belangstelling.

Wist je dat...

De eetbare landslak[bewerken | brontekst bewerken]

Girl playing with two snails on top of each other, concept of friendship - 50086908518.jpg

Helicicultuur (kweek en commercialisering van eetbare landslakken) is met zijn professionalisering en explosieve groei vanaf de 1970er jaren een relatief jonge economische sector, waarvan de wetenschappelijke kennis nog altijd in volle ontwikkeling is. Dit ondanks het feit dat de geschiedenis van escargot tot in de prehistorie teruggaat.

In economische termen is helicicultuur een nichemarkt met als hoofdzakelijke producten escargot, slakkenslijm en slakkenkaviaar. Het beeld dat in slakkenkweek met weinig investering en kennis veel verdiend kan worden zorgt voor een continue populariteit in met name lage inkomenslanden. Als gevolg hiervan is er op het internet veel maar vaak ook weinig betrouwbare of ronduit foutief flarden informatie te vinden. Het vergt kennis en ervaring om deze informatie correct te interpreteren en 'veilig' te kunnen gebruiken.

Terwijl ik een structuur probeer te ontwikkelen waarin alle relevante informatie over helicicultuur in logisch verband geplaatst is, probeer ik bestaande artikelen over het onderwerp te verbeteren en uit te breiden. Hierbij richt ik me vooral op artikelen met betrekking tot tuinslakken, die de belangrijkste bron van helicicultuur vormen. Maar ook Afrikaanse reuzenslakken en eetbare zeeslakken hebben mijn belangstelling.

Wist je dat...