Gebruiker:Chescargot/Mijn bijdragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom   Mijn bijdragen   Mijn GPs   Overleg   Over WP    

Dit is een niet uitputtende selectie aan artikelen met flinke bijdragen van mijn hand en/of die door mij aangemaakt zijn.

Aardrijks- en sterrenkunde

Architectuur en cultuurgoed

Beeldende kunst en fotografie

België: kunst, cultuur en nijverheid

Ik heb totaal geen band met België, noch ben ik vaak bij de zuiderburen op bezoek geweest. Het is dan ook paradoxaal dat ik als Wikipediaan zo vaak op aan België gerelateerde onderwerpen stuit. Althans, ik heb er geen verklaring voor, anders dan misschien dat informatie over Belgische onderwerpen zo moeilijk online te vinden is waardoor juist mijn nieuwsgierigheid gewekt wordt... In ieder geval is België sinds mijn toetreding tot WP in mijn verbeelding uitgegroeid van een puntje op de kaart tot een levende wereld.

Feature: Mechelse groentestreek

Hieronder het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen die onderwerpen betreffende de Mechelse groentestreek beschrijven:

Beroep, ambacht, nijverheid en handel

Dierenwereld

Feature: De eetbare landslak

Helicicultuur (kweek en commercialisering van eetbare landslakken) is met zijn professionalisering en explosieve groei vanaf de 1970er jaren een relatief jonge economische sector, waarvan de wetenschappelijke kennis nog altijd in volle ontwikkeling is. Dit ondanks het feit dat de geschiedenis van escargot tot in de prehistorie teruggaat.

In economische termen is helicicultuur een nichemarkt met als hoofdzakelijke producten escargot, slakkenslijm en slakkenkaviaar. Het beeld dat in slakkenkweek met weinig investering en kennis veel verdiend kan worden, zorgt voor een continue populariteit in met name lage inkomenslanden. Als gevolg hiervan is er op het internet veel maar vaak ook weinig betrouwbare of ronduit foutief flarden informatie te vinden. Het vergt kennis en ervaring om deze informatie correct te interpreteren en 'veilig' te kunnen gebruiken.

Terwijl ik een structuur probeer te ontwikkelen waarin alle relevante informatie over helicicultuur in logisch verband geplaatst is, probeer ik bestaande artikelen over het onderwerp te verbeteren en uit te breiden. Hierbij richt ik me vooral op artikelen met betrekking tot tuinslakken, die de belangrijkste bron van helicicultuur vormen. Maar ook Afrikaanse reuzenslakken en eetbare zeeslakken hebben mijn belangstelling.

Wist je dat...

Navigatie

Hierbij het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen waarin de relatie van de slak tot de mens beschreven wordt:

Andere slak-gerelateerde artikelen

De wondere wereld van de slak is echter niet beperkt tot de eetbare landslak... Zo zwerft op grote diepte in de Indische Oceaan een heus staalvretertje, een ridder van de diepzee: de Chrysomallon squamiferum. Het is het enige organisme ter wereld dat metalen eet.

Duurzame landbouw, gezond leven

(e-)sport en spel

Feature: Het schaakspel

A hopeless case van Kilburne

Het tijdperk van het moderne schaken, dat is het schaken volgens de regels zoals we vandaag kennen, begon in de negentiende eeuw. Het was een periode waarin het schaakspel zich ontwikkelde van een dat door enkele intellectuelen gespeeld werd tot een erkende spelsport in de gemeenschap. Nederland liep hierbij achter, maar maakte de achterstand in relatief korte tijd goed. Rond de sleutelfiguur W.J.L. Verbeek probeer ik de negentiende-eeuwse schaakwereld in Nederland te reconstrueren.

En passant schrijf ik over andere zaken uit de schaakgeschiedenis in een poging om de mazen in het net van de schaakhistorie op Wikipedia te dichten en bruggetjes naar andere zaken te maken: het historische Café de la Régence, en de schilderijen De schakers en De schaakpartij zijn hiervan enkele voorbeelden. De mythen en legendes van het schaakspel hebben ook mijn belangstelling.

Wist je dat...

Diversen m.b.t. het schaken

Navigatie

Hierbij het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen die betrekking hebben op het 19e-eeuwse schaken in Nederland:

Geschiedenis

Antieke wereld / Oudheid

Feature: Lycië

Lycië is een staat uit de klassieke oudheid dat aan de zuidkust van het huidige Turkije ligt. De archeologische ontdekkingen die met name in Patara worden gemaakt zijn relatief recent en daarom is het onder het grote publiek nog vrij onbekend. De verwachting is dat het snel uit de vergetelheid zal komen, omdat er veel ongekende ontdekkingen gedaan worden die diverse tot op heden onverklaarbare zaken uit de klassieke oudheid oplossen en reeds ontdekte zaken in een andere daglicht plaatsen. Hiervan zijn de vuurtoren van Patara en het wegenmonument slechts twee van de bijzondere hoogtepunten.

Wist je dat...

  • ... wanneer de restauratie van de vuurtoren van Patara afgerond is en haar licht weer over de zee schijnt, het de oudste (Romeinse) vuurtoren ter wereld zal zijn?
  • ... de topografische kaart van Lycië pas in de 21e eeuw volledig is gereconstrueerd op basis van een wegenmonument - vergelijkbaar met een anwb-wegwijzer⁣, maar dan ietsje groter - die in de haven van Patara stond en die pas na een bosbrand is ontdekt?

Navigatie

Hierbij het navigatiesjabloon ter ordening van alle artikelen die onderwerpen over Lycië en haar hoofdstad Patara beschrijven:

Tweede Wereldoorlog

Gezondheid en cosmetica

Eten en drinken, cuisine

Internet en social media

Literatuur en essays

Onderwijs en wetenschappen

Overig (nader te categoriseren)

Feature: Chamoulaud (geslacht)

François ChamalaunJean ChamoulaudBas ChamuleauLaurent ChamuleauRaoul ChamuleauRob ChamuleauSteven ChamuleauWim Chamuleau

Feature: Wandelpaden in Turkije

Politiek en maatschappij

TV, film, theater en muziek