Buitenspeeldag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buitenspeeldag is een dag in Nederland en België met het doel kinderen te stimuleren om buiten te spelen en te sporten in hun eigen buurt.

Nederland[bewerken]

In Nederland is de Landelijke Buitenspeeldag een initiatief van Jantje Beton en tv-zender Nickelodeon, Scouting Nederland, (VNG) Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Speelfonds Jantje Beton, het netwerk Child Friendly Cities en Veilig Verkeer Nederland.Veilig Verkeer Nederland versterkt het initiatief door op dezelfde dag de Nationale Straatspeeldag te organiseren waarbij straten en pleinen worden afgezet zodat veilig kan worden gespeeld. In Nederland wordt de Buitenspeeldag jaarlijks gehouden op de tweede woensdag van juni, vlak voor de zomervakantie. Verder zie buitenspeeldag België.

België[bewerken]

In België is de Buitenspeeldag een initiatief van de Vlaamse Overheid en Nickelodeon. VVJ (Vereniging voor Vlaamse Jeugddiensten en Jeugdconsulenten) staat samen met ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) in voor het secretariaat van de Buitenspeeldag en de ondersteuning van de deelnemende gemeenten en/of organisaties.

Zowel op tv als op het internet zendt Nickelodeon niet uit tijdens de Buitenspeeldag met de duidelijke boodschap voor kinderen en jongeren om buiten te gaan spelen of sporten. In België zenden ook de kinderzenders Ketnet, Kadet, Studio 100 TV en VtmKzoom niet uit tijdens de Buitenspeeldag. In de aanloop naar de Buitenspeeldag voert Nickelodeon via haar mediakanalen promotie voor de Buitenspeeldag.

De Buitenspeeldag in België ging in het begin door op de woensdag vlak voor de paasvakantie. (25 maart 2008, 1 april 2009, 31 maart 2010, 6 april 2011, 27 maart 2013, ...) Sinds 2016 gaat de buitenspeeldag de woensdag na de paasvakantie door. In 2018 is de buitenspeeldag op 18 april.

Externe links[bewerken]