Grand Hôtel G. Scheers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grand Hôtel G. Scheers
Grand Hôtel G. Scheers rond 1930
Locatie
Locatie Adolphe Maxlaan (voorgevel), Mechelsestraat (achtergevel), Brussel
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Hotel
Start ontwerp 1928
Bouw gereed 1930
Sluiting 1979[1]
Verbouwing 1960 door Maurice Van Cauwelaert
Architectuur
Bouwstijl Art deco
Bouwinfo
Architect Edmond Libion
Erkenning
Monumentstatus Bouwkundig erfgoed
Het hotel anno 2013
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Grand Hôtel G. Scheers is een voormalig hotel, gelegen aan de Adolphe Maxlaan in Brussel. Het is een gebouw in art-decostijl naar ontwerp van Edmond Libion.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is een L-vormig complex van gewapend beton met achtergevel aan de Mechelsestraat. Het bevat zeven verdiepingen, waarvan hoogste twee terugwijkende attieken zijn. De voorgevel is van natuursteen met vier brede traveeën en wordt gekarakteriseerd door boogramen en balkons met convexe en concave lijnen.

De onderbouw was oorspronkelijk met rechthoekige openingen en een opvallende luifel. Deze werd in 1960 naar ontwerp van Maurice Cauwelaert verbouwd door invoeging van een mezzanine voor een restaurant. Ook de begane grond is verbouwd.

De bovenverdieping is geopend door drielichten. Het bevat een breder verlichte eerste verdieping met lantaarns en opschrift "Restaurant au premier". De hoogste verdieping bevat kroonlijsten en een gevelbrede deels opengewerkte balkons met zware postamenten en consoles. In een fronton boven in de gevel staat het opschrift "Hotel G. Scheers". het decor is een typisch beeldhouwwerk van voornamelijk rozetkorven, -friezen en -slingers, en borstweringen van ijzerwerk met waaiermotief.

De achtergevel is gecementeerd en bevat een brede travee, oplopende boograam, mansardedak en een dakvenster boven derde verdieping. Het heeft vier attiekverdiepingen. De achtergevel bevat voorts vergelijkbare decor en ijzerwerk als aan de voorgevel.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen

Referenties

  1. GraydonGo Belgique, Sachez toujours avec qui vous faites affaire. graydongo.be. Gearchiveerd op 20 september 2022. Geraadpleegd op 16 september 2022.