Derk Roelof Mansholt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D.R. Mansholt

Derk Roelfs Mansholt (Ditzumerhamrich, 29 maart 1842Groningen, 1 augustus 1921) was een Groninger boer en politicus. Hij correspondeerde met Multatuli en was een tijdlang sympathisant van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Mansholt werd geboren in het Duitse deel van het Reiderland. In 1866 verhuisde hij met zijn ouders naar Eexta in de provincie Groningen. Drie jaar later trouwde hij met Aaltje Willems Dijkhuis en begon zijn eigen boerenbedrijf in Meeden. Na zijn naturalisatie tot Nederlander werd hij lid van de gemeenteraad van Meeden.

Anders dan de meeste hereboeren in Groningen was Mansholt geen liberaal. Hij was voorstander van het algemeen kiesrecht en ontwikkelde zich van radicaal tot medestander van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij bepleitte de afschaffing van privé-grondbezit en was mede-oprichter van de Bond voor Landnationalisatie, maar later was hij geen voorstander meer van landnationalisatie.

In 1874 begon hij te corresponderen met Multatuli. Aanleiding voor de correspondentie was een ingezonden stuk van Mansholt in de Nieuwe Rotterdamsche Courant over de Atjeh-oorlog.

Hoewel politiek actief was Mansholt voor alles boer. Hij was autodidact en zocht steeds naar mogelijkheden om productie te verhogen. Hij was lid van de Groninger Maatschappij van Landbouw en mede-oprichter van het Nederlandsch Landbouw Comité. In 1882 kocht hij de boerderij Torum Zijn broer Jochem Helmers Mansholt startte een veredelingsbedrijf op Fletum, dat nog steeds bestaat.

Derk Mansholt was een aantal malen kandidaat voor de kamerverkiezingen maar werd nimmer gekozen.

Nazaten[bewerken | brontekst bewerken]

Derk kreeg met zijn vrouw zes kinderen. Twee daarvan, zoon Lambertus Helbrig Mansholt en dochter Theda Mansholt, hebben blijvende sporen nagelaten. De bekendste nazaat is echter kleinzoon Sicco, zoon van Lambertus.