Theo Uittenbogaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Uittenbogaard
Theo Uittenbogaard (1975)
Theo Uittenbogaard (1975)
Volledige naam Theodoor Albert Uittenbogaard
Geboren 10 april 1946
Geboorteplaats Nieuwer-Amstel
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep programmamaker, journalist, regisseur
Jaren actief 1963-heden
Bekend van Het Gat van Nederland, De heer met de pet, Aanvallen van Uitersten, Astor Piazzolla, GOUD -vergeten in Siberië, Mooie woorden, De Zomer van 1823
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Theo Uittenbogaard (Nieuwer-Amstel, 10 april 1946) is een Nederlands programmamaker voor radio en televisie. Hij werkte van 1965 tot 2008 voor bijna alle publieke Nederlandse omroeporganisaties (NCRV, AVRO, VARA, KRO, VPRO, NOS, RVU, Teleac, NPS). En hij schreef grote interviews voor De Nieuwe Linie en KRO's Studio. In 1969 bedacht Uittenbogaard tijdens een brainstormsessie het format van het spelprogramma Eén van de acht voor de VARA. Als filmmaker behoort hij tot "De VPRO Documentaire School (1969-1979)" [1].

In 1993 reisde hij met de journalist Gerard Jacobs, met de eerste buitenlandse filmploeg ooit, voor hun documentaire GOUD - vergeten in Siberië [2], naar de regio Kolyma waar hij de laatste overlevenden interviewde van de honderdduizenden politieke gevangenen, die onder het bewind van Jozef Stalin "naar Siberië" werden gestuurd en daar gedwongen werden om onder gruwelijke omstandigheden, met de hand, een 500 km lange weg aan te leggen van de oostkust, van Magadan, naar het binnenland van Siberië, waar goud en uranium moesten worden gedolven ten behoeve van de ontwikkeling van de jonge Sovjet-staat.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn middelbareschooltijd reeds, van 1962 tot 1965 leverde Uittenbogaard bijdragen aan AVRO's jeugdomroep Minjon, met als laatste een verslag van een optreden in een Haagse voetbalkantine van de toen nog onbekende Engelse rockband The Who. Hij begint zijn professionele carrière in 1965 als 19-jarige met een reportage over een overstroming bij Kootwijkerbroek voor Vandaag. De Radiokrant van Nederland van de NCRV-radio, onder leiding van de roemruchte (Watersnood van 1953) radioverslaggever Herman Felderhof. Een jaar later reeds wordt hij ontslagen na een interview met de auteur en volksschrijver G.K. van het Reve (zie lemma 'Hoc Est Corpus' aldaar). Daarop besluit hij nooit meer een vaste dienstbetrekking te aanvaarden. Het vak documentaire-maken leert hij van Tom Pauka van de VARA-radio, maakt onder andere een serie over drugsgebruik, en hij levert bijdragen aan het radioprogramma voor jongeren Uitlaat van Wim de Bie. Hij werkt twee seizoenen voor de KRO-radio onder anderen met Theo Stokkink en met Felix Huizinga aan de programma's Nou En ? Cursief en Tussen 12 en 2.

Krant[bewerken | brontekst bewerken]

Intussen schrijft hij bijdragen aan de rubriek Bij ons in Holland van het weekblad Vrij Nederland voor de redacteuren Joop van Tijn en Martin van Amerongen. En -nadat in 1967 zijn NCRV-interview met Van het Reve daar in druk verscheen- maakt hij -in afwisseling met Ischa Meijer- enige jaren interviews voor het weekblad De Nieuwe Linie, -variërend van de premier Joop den Uyl en de auteur Jerzy Kosinski tot de 14e dalai lama Tenzin Gyatso. Met -toen nog 'pater'- Simon Jelsma, maakt Uittenbogaard, in juni 1968, voor het eerst -en 'undercover'- een buitenlandse reportagereis -naar het communistische Oostblok. Ook maakt hij interviews voor het COC-blad Seq met Adèle Bloemendaal, Johnny Jordaan en Ir.C.N.van Dis . Voor het KRO-programmablad Studio interviewt hij 6 jaar lang (tot 1976) vele bekende Nederlanders, zoals de cabaretier Wim Sonneveld, de dichter Bertus Aafjes, de politiek commentator Anton Constandse en de schrijver/tekenaar Marten Toonder. Zijn geschreven interviews zullen in een verzamelbundel verschijnen. Hij schrijft incidenteel artikelen en reportages voor opinie- of omroepbladen zoals de VPRO-gids. Sinds in 2017 de tweewekelijkse krant Argus verschijnt, waarin (oud-)journalisten hun bijdragen leveren, beschreef hij, meest vermakelijke, anekdotes uit zijn carrière.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 verzint Uittenbogaard tijdens een brainstormsessie in Studio Concordia te Bussum, met de VARA-staf Joop Koopman en Adrie van Oorschot, tv-regisseur Ben de Jong en presentatrice Mies Bouwman het 'format' van het spelprogramma Eén van de acht, waarvoor hij overigens niets ontvangt. Ook niet de 'credits'. Hij is het eerste jaar de PA, de 'personal assistant' van Mies Bouwman, en schrijft haar introductie-teksten.

KRO-eindredacteur Kees Boomkens nodigt hem, Frank Wiering, Ria Groeneveld en Trix Betlem in 1969 uit reportages te maken voor het nieuwe televisiemagazine Verslag op Dinsdag, waar Uittenbogaard debuteert met het debuut op de Nederlandse televisie van Neerlands Hoop van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. In 1973 worden hij en Frank Wiering door Hans Keller gevraagd mee te werken aan het nieuwe VPRO-programma Het Gat van Nederland.

Daarna maakt hij tv-documentaires en reportages voor o.a. de VPRO-programma's Zorgvliedt, Machiavelli en Diogenes. Hij is (de eind)redacteur van actualiteitenrubrieken en regisseert en produceert discussieprogramma's, en tevens muziek- en theaterregistraties. Uittenbogaard stapt na 14 jaar, in 1987, van de VPRO-televisie over naar de VPRO-radio, waar hij in 'Het Gebouw' twee jaar reportages maakt voor de buitenlandrubriek NL, en als correspondent tijdens de serie Standplaats vanuit Lima in Peru werkt. Van 1990 tot 1999 maakt hij documentaires voor de NOS-radio, zoals de Siberië-serie De Ob af en schrijft en regisseert - weer voor de televisie - een comedy voor Teleac Hoeksteen & Groenstrook, de 16-delige sociolinguïstische serie Mooie Woorden over de Nederlandse taal voor de RVU, en is eindredacteur van de NPS-series Lopend Vuur (over media), Vreemd Land (over multicultureel Nederland) en Passaat (over wereldmuziek).

In de zomer van 2000, "aan het einde van", wat hij noemt "de Gouden Eeuw van de Nederlandse omroep", volgt hij als cameraman en regisseur voor een televisieserie voor de RVU, met auteur Geert Mak "in het voetspoor van Jacob van Lennep" de route, die deze 19e-eeuwse auteur tijdens een wandeltocht in De Zomer van 1823 met zijn vriend Dirk van Hogendorp maakte door het "oude, en toch zo nieuwe" Nederland.

Uittenbogaard was in 1989 en 1990 gastdocent voor de Academie St Joost te Breda en de School voor Journalistiek te Utrecht voor het vak 'documentaire'. In 2005 was hij adviseur van Margarita, te voy a contar, een dagelijks praatprogramma a la Oprah Winfrey voor tv-kanaal 10 in Managua, Nicaragua.

Uittenbogaard is een groot voorstander van de herstructurering van de publieke omroep in Nederland, zoals voorgesteld in 2005 door Gerard Hulshof in een advies opgesteld voor de Raad voor Cultuur, dat, kort samengevat, pleit voor twee publieke netten, die ruimhartig uit overheidsgelden gefinancierd worden, met een informatieve, educatieve, culturele en kwalitatief hoogstaande programmering, zónder reclameboodschappen, zónder commercie, zónder sport. "En bij voorkeur ook zonder religie", voegt hij daar op eigen titel aan toe, "want daar verkopen ze ook boodschappen".

Van 2005 tot 2009 regisseerde Uittenbogaard in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam, de jaarlijkse uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldpremière 2013

Van maart 2010 tot maart 2011 was Uittenbogaard duo-raadslid en tekstschrijver voor Nelly Frijda, oprichtster, en -dat jaar- fractievoorzitter van de Amsterdamse gemeentelijke politieke partij Red Amsterdam.

Oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 2013 nam Hans Wiegel, tijdens een presentatie in het theater Kriterion te Amsterdam, het eerste exemplaar in ontvangst van de dvd-box in de serie Dutch Documentary Collection. Een initiatief van Bert Hogenkamp van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waarin totaal 13 oeuvreboxen werden uitgebracht van Nederlandse documentairemakers. Daarin ook een selectie uit de radio- en tv-documentaires, die door Uittenbogaard in zijn 50-jarige carrière werden gemaakt.[3] Tevens ging bij die gelegenheid de documentaire "Het Onafhankelijk Toneel speelt Sloppengarga", die in 1979 in opdracht van het Nederlands Theater Instituut werd gemaakt, in première. "Vierendertig jaar te laat!", zoals het affiche vermeldt, en 1 jaar nadat het Onafhankelijk Toneel officieel werd opgeheven.

Radioproducties[bewerken | brontekst bewerken]

<•> = opgenomen in oeuvre-box

1963-1970[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1963-1965 Op de Jonge Golf (AVRO Minjon): met diverse reportages, met als laatste het eerste -vergeten-optreden van The Who in een voetbalkantine -de later fameus geworden danstent De Marathon- te Den Haag voor een publiek van 40 man.
 • 1965-1966 Vandaag. De Radiokrant van Nederland (NCRV) vanaf december 1965 tot en met september 1966 elke werkdag één of meer reportages voor deze actualiteitenrubriek, waarbij Uittenbogaard vrijwel elke plaats in Nederland aandoet. Met als hoogtepunten het huwelijk van Prinses Beatrix en Claus von Amsberg, het bouwvakkersoproer, en debatten in de Tweede Kamer over de 'Numerus Clausus' (met I.A.Diepenhorst) en 'het Gat van Witteveen' (met A.Vondeling).
 • 1966 Studio 2300 ; Gerard Cornelis van het Reve naar aanleiding van zijn 'Ezelsproces' (NCRV) gesprek met de volksschrijver
 • 1967 AVRO's Radiojournaal enkele reportages voor de actualiteitenrubriek
 • 1967 Dingen van de dag (VARA) reportage over en tijdens de Praagse Lente vanuit een radiostudio in Praag
 • <•>1967-1968 Dit is een VARA-radiodocumentaire - diverse documentaires. Zoals <•> de E10 met ooggetuigen van vele dodelijke ongelukken, gedurende het jaar 1967, op de autoweg tussen Amsterdam en Hoorn, met als commentaarstem Philip Bloemendal. De Oorlog duurt voort over de Spaanse Burgeroorlog met Piet Laros en andere oud-Spanjestrijders over de gevolgen van hun strijd. En een tweedelige serie, met gesprekken, met vroegere klas- en straatgenoten uit Amstelveen, over problematisch drugsgebruik, getiteld: Ik spuit de hele dag en De scene die houd je vast.
 • 1967-1968 Discussieprogramma's zoals De permanente depressie in Noord-Oost Nederland, en De ontmythologisering van Nederland onder leiding van radiomaker Tom Pauka
 • 1967-1968 Uitlaat (VARA) reportages, waaronder een interview met een doofstomme, onder eindredactie van Wim de Bie
 • 1967-1968 Afrikaanse Kroniek (VARA) - reportages over -dekoloniserend- Afrika met eindredacteur Karel Roskam
 • 1968-1969 Nou En ? (KRO) wekelijks amusementsprogramma's vanaf locaties zoals de Grote Markt van Groningen, het Vrijthof en het Muiderslot met Felix Huizinga
 • 1968-1969 Cursief, Tussen 12 en 2, en Op straat met Theo Uittenbogaard (KRO)
 • 1970 25 jaar Verenigde Naties (VARA) een -deels 'live'- reportage van de Dag van de Verenigde Naties in de Jaarbeurshallen te Utrecht, onder andere met de polemoloog Prof. Bert Röling

1985-1992[bewerken | brontekst bewerken]

 • <•>1985 Het bombardement op Dresden (VPRO) documentaire, 40 jaar na dato, met verhalen van ooggetuigen van het bombardement in de nacht van 13 op 14 februari 1945, en -vreemd genoeg- de muziek, die op dat moment voor betrokkenen belangrijk was
 • 1987 VPRO-Radioreis 3× een 6 uur durend verslag van een -undercover- VPRO-reis van drie weken achter het IJzeren Gordijn, met Godfried van Run, Karen de Bok, Beanke Harting en een 20-tal VPRO-leden in een toeristenbus en op de camping. Deel 1: Oost-Berlijn, Deel 2: Gdańsk, Deel 3: Warschau naar een idee van radiomaker Peter Flik
 • 1987 voor de buitenlandafdeling NL (VPRO) met, onder andere, reportages over de verstijfde politieke cultuur van Jordanië, de eerste intifada op de Westelijke Jordaanoever, waarin, met Kefah Allush diens grootouders in Nablus worden bezocht, en Djibouti aan de vooravond van het optreden van de Nederlandse marine in de Perzische Golf -met Harm Botje
 • 1988 Standplaats Peru - Acqui Lima! (VPRO) 13-delig wekelijks verslag vanuit het Peru van president Alan García, het Lichtend Pad en het nieuwe bankbiljet van 10 inti.
 • 1989 Bureau Slachtofferhulp (VPRO) 4-delige serie over het werk van het Bureau Slachtofferhulp te Rotterdam, de medewerkers en de slachtoffers
 • <•>1991 De Ob af (NOS)[4] 11-delig verslag van een reis langs de rivier de Ob in West-Siberië, van de Mongoolse grens tot in de Noordelijke IJszee, op initiatief van, en met Gerard Jacobs en een aantal internationale en autochtone journalisten op een rivierstomer, die voor het eerst na de perestrojka (перестройка) in vrijheid verslag mochten doen
 • 1991 reportages voor NOS-Aktueel, onder supervisie van Michiel Matser, uit Berlijn, na "Die Wende" met commentaar van Romy Haag, en uit Moskou met een interview met 'de stem' van de Nederlandse afdeling van Radio Moskou gedurende en na de Tweede Wereldoorlog, de inmiddels hoogbejaarde presentatrice Rinske Hoff, en met een verslag van de eerste openbare homo-demonstratie in Rusland, die ten slotte zou leiden tot het besluit van president Boris Jeltsin van 29 april 1993 om het gewraakte strafwet-artikel 121 af te schaffen; homoseksualiteit was niet langer een misdaad of zelfs illegaal.
 • <•>1991-1992 NOS Cultuur: een viertal 1 uur durende uitzendingen, op uitnodiging van NOS-eindredacteur Truus Verberne: 1) Moskou een verslag van de toestand der cultuur in Moskou na de perestrojka met Koos van Wehring, Hubert Smeets, Artem Troitski, Kathinka Dittrich, met hulp van de redactie van The Moscow Times en diens oprichter Derk Sauer 2) Joost Swarte studiogesprek met de striptekenaar/ontwerper rond zijn intrigerende muziekkeuze, 3) Jan Hoet studio-gesprek met deze Vlaamse curator 4) <•> Harrie de Kroon impressie van het (geluids)werk van de Bredase kunstenaar/performer Harrie de Kroon[5]

Televisieproducties[bewerken | brontekst bewerken]

<•> = opgenomen in oeuvre-box

Zwart-wit-tv-tijdperk (1969-1972)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1969-1970 Een van de Acht (VARA) - familiequiz (bedenker en persoonlijk assistent van Mies Bouwman)
 • <•> 1969-1970 Verslag op dinsdag (KRO) - magazine - 14 bijdragen, met o.a.: Neerlands Hoop,<•> Drs. P en Harry Mulisch. Met als eindredacteur voor de KRO (1969-1972): Kees Boomkens
 • <•> 1970-1971 Verslag op woensdag (KRO) - magazine - 8 bijdragen met onder andere portretten van de tekenaar <•> Pieter Derksen, de entertainers <•> Zwarte Lola en Albert Mol
 • <•> 1972 Een dagje op de bank I (KRO) - documentaire over kantoorpersoneel op de afdeling Buitenlands Betalingsverkeer van de ABN in het gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat te Amsterdam
 • 1972 En verder geen bijzonderheden II (KRO) - documentaire over klas K3 opleiding tot marinier in de Van Gendt Kazerne te Rotterdam
 • 1972 Wonderen duren iets langer... III (KRO) - documentaire over een 'sensitivitytraining' voor managers (laatste zwart-witfilm, verloren gegaan)

Kleurenfilmtijdperk (1972-1995)[bewerken | brontekst bewerken]

Digitale tijdperk (1996-2008)[bewerken | brontekst bewerken]

 • <•> 1996-1998 Vreemd Land (NPS) - 'Nederland gezien door de ogen van vreemden ' een serie over de multiculturele samenleving (eindredactie) met 4 eigen bijdragen, getiteld: <•> De Cotton Club (Amsterdam), <•> Terug naar de natuur, Paramaribo a/d Amstel, en De Vloek. Research: Henriëtte Theunissen
 • <•> 1997 De Toestand in Marokko -videoverkenningen in de Rif ( NPS) (leader/camera/regie) vierdelige serie, respectievelijke genaamd naar de bezochte en gefilmde plaatsen in de Rif: Chefchaouen, Had-Rouadi, Al Hoceima, Nador met Kefah Allush, (*vanaf deze serie steeds in samenwerking met editor Vera Jong)
 • 1997/2000 De Eetfabriek (NPS) (leader/regie) - 8 van 20 uitzendingen over onder andere de bio-industrie, genetische manipulatie, voedselverspilling. Presentatie: Pierre Wind. Redactie: Henriëtte Theunissen.
 • 1998 Cityfolk (NPS) - 2 'pilot'-afleveringen met elk 3 portretten van mensen in Europese steden: 1) London in samenwerking met Lia van Bekhoven (met een stand-upcomedian, een taxichauffeur uit Jamaica, en een antiquair), 2) Paris i.s.m. Roger Strijland (met een caissière/danseres uit Mali, de oud-conservator van het paleis van Versailles, en een XTC-dealer)
 • <•> 1998-1999 Passaat (NPS) (camera/regie) - een 7-delige serie over wereldmuziek: onder andere met Dhroeh Nankoe/India De Stem Gods, <•> met 'Sloopy' Mike Giamfy/Ghana in Highlife, <•> met Alec Kopyt in Denken aan Odessa en met Titina/Kaapverdië in Een Zee van Tranen. Redaktie: muziekjournalist Stan Rijven, en researchers Claartje Gieben en Henriëtte Theunissen.
 • 1999 De Beste Jonge Danser (NPS) (camera/regie) - 2-delige reportage van het Eurovisiedansfestival 1999 te Lyon met in de hoofdrol de danser Ernst Meisner
 • 2000 De Zomer van 1823 - in het voetspoor van Jacob van Lennep (Interakt/RVU) (leader/camera/regie) - 9-delige cultuurhistorische serie. Presentatie: Geert Mak. Stem van Jacob van Lennep: Gerard van Lennep.
 • 2001 Grachtenfestival 2001 (AVRO) - reportage
 • 2001 Niemandsland van Kees Boas (RVU) (commentaar/tekst)
 • 2002 Zaal Hollandia (NPS) (leader/vormgeving/eindredactie) - twee afleveringen (met Pierre Wind en Marjan Luif) van een serie shows, in een café-setting (later het decor van Top 2000), met steeds wisselende presentatoren, die de keuze van gasten/artiesten mochten bepalen.
 • 2003 HOLLAND -van Texel tot Tiengemeten (Landschapsbeheer Zuid-Holland, Interakt/AVRO) (camera/regie) - 8-delige cultuurhistorische serie 'landschap-lezen'. Presentatie: Kees Slager. Door de AVRO abusievelijk uitgezonden onder de titel Ik hou van Holland
 • <•> 2004 Andere Tijden (NPS) - afl. 21: <•> Bootvluchtelingen (NPS/VPRO) - ooggetuigenverslag over de, geheimgehouden, redding van Vietnamese vluchtelingen door de bemanning van het Nederlandse boorschip Neddrill 2 op 25 juni 1979
 • 2005 26000 gezichten: de Violist (Interakt/VARA) - minidocumentaire (1'45") over een Afghaanse asielzoeker
 • 2005 Voor Dik & Dun (IDTV-Dits*/EO) - 6-delige 'docusoap' over gezond eten en gezond bewegen, met het doel de kandidaten op gezond gewicht te brengen - (niet uitgezonden na conflict met de producent Fabie Hulsebos en de eindredactie van de EO, die het resultaat van de pogingen tot afvallen gunstig wensten te manipuleren)
 • 2006 Fosko fume une pipe (Fosko-Jong/NPS) -reportage met de 'making-of' de cd Omgekomen in Overschot van Bob Foskoen vrienden, te Chevadot, Frankrijk
 • 2006 Jan en Alleman -The Movie- (Viewpoint/SP) - 5 mini-documentaires (5× 5'00") over resp. onderwijs, sollicitatieplicht, bureaucratie, jeugdzorg en bejaardenzorg
 • 2006 Jan en Alleman -Het Lied- (Viewpoint/SP) campagnespotje, met het lied van Jan Boerstoel door Bob Fosko en anderen, plus de SoeP-mobiel naar een ontwerp van Joep van Lieshout, opgenomen op de Dappermarkt in Amsterdam
 • 2007 Nog Meer Rottigheid (camera/samenstelling) registratie (35') van het Parade-theaterprogramma 2006 van Maarten van Roozendaal, Pierre van Duyl en Bob Fosko (Fosko-Jong/De Parade)
 • 2007 De stellingen betrekken / Taking up positions (DasArts) paneldiscussie, eindredactie: Moniek Toebosch
 • 2007 Waar ligt Afghanistan? (SP) straatinterviews
 • 2008 Fractie in Actie (SP) film over het werk van de Tweede Kamerfractie van de SP
 • 2008 SPelen (SP) laatste film voor de SP, over een ledenbijeenkomst van de SP met de laatste toespraak van Jan Marijnissen als partijleider/fractievoorzitter
 • 2008 In Europa van Geert Mak en Roel van Broekhoven, (VPRO) afl 12: 1936, Spaanse Burgeroorlog (eindredactie a.i.)

Nominaties en vermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd-uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

 • De Zomer van 1823 -in het voetspoor van Jacob van Lennep (2000, uitg. Interakt/RVU, 9x(25'00")=225'00") 9-delige serie over een wandeling van Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in 1823 regie: Theo Uittenbogaard presentatie: Geert Mak producent: René Mendel
 • HOLLAND van Texel tot Tiengemeten (2004, uitg. Interakt, 8x(25'00")=200'00") 8-delige serie over het landschap van Noord- en Zuid-Holland regie: Theo Uittenbogaard presentatie: Kees Slager producent: René Mendel
 • 26.000 gezichten - De Violist (2005, uitg. St.26.000 gezichten, 75x(1'30")=120'00") 75 portretjes van asielzoekers, waarvan één: 'De Violist' (camera en regie: Theo Uittenbogaard montage: Vera Jong producent: René Mendel)
 • "Hier is de SP" (2008) verzamel-dvd/cd-box met liedjes en films over/voor de SP, met oa 2 clips en 3 films van Theo Uittenbogaard: Jan en Alleman -the clip (2006, SP/Fosko-Jong, 2'18") Jan en Alleman -the movie (2006, SP/"in woord&beeld", 31'34"), Waar ligt Afghanistan (2007, SP/Fosko-Jong, 3'01") Fractie in Actie (2008, SP/"in woord&beeld", 26'30") en SPelen (2008, SP/"in woord&beeld", 25'27")
 • <•> Dutch Documentary Collection THEO UITTENBOGAARD (2013, uitg. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, 28 tv-films en 4 radio-documentaires, 4 dvd's, totaal: 15 uur) <•> een oeuvrebox met een selectie uit de documentaires die in 45 jaar door Uittenbogaard werden gemaakt ISBN 978-90-77806-18-0

Literatuur als bron of als resultaat van bovenstaande radio- en tv-producties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het Wietboek (1972) Theo Uittenbogaard, vertaling en bewerking van The Cultivator's Handbook of Marijuana, Bill Drake, (1970/1971), uitg. Van Gennep, Amsterdam ISBN 90-6012-175-9
 • Hollywood at Last / Letters in Los Angeles (1979) Piet Schreuders, uitg. Drukwerk, Amsterdam ISBN 90-6333-017-0
 • Allemaal Ambtenaren (1988) Peter van Straaten, uitg. Ministerie van Binnenlandse Zaken, SDU uitgeverij ISBN 90-12-06009-5
 • Reis naar de Rand van de Wereld (1992) Gerard Jacobs, uitg. Contact, Amsterdam ISBN 90-254-0061-2
 • Consument en Milieu (1993) Arja Hagendoorn/Marc van Will, uitg. Stichting Teleac, Utrecht ISBN 90-6533-309-6
 • Goudkoorts (1993) Gerard Jacobs, uitg. Contact, Amsterdam ISBN 90-254-0357-3
 • Een semiotische analyse naar de samenhang van betekeniselementen in de documentaire Mooie Woorden (1995) Clare Brouwer, Universiteit Utrecht, Vakgroep Nederlands, afd Taalbeheersing
 • Taalalmanak (1997) red. Peter Burger/ Jaap de Jong, Beknopte cursus politieke verwartaal door Theo Uittenbogaard, uitg. SDU uitgevers/Standaard Uitgeverij/Genootschap Onze Taal ISBN 90-75566-50-6
 • Wind in de Eetfabriek (1999) Pierre Wind, uitg. Trion Uitgevers ISBN 90-4390-168-7
 • De Zomer van 1823/ Lopen met Van Lennep (2000) Marita Mathijsen/Geert Mak, uitg. Waanders, Zwolle ISBN 90-400-9513-2
 • Holland / Van Texel tot Tiengemeten (2003) Kees Slager/Theo Uittenbogaard, uitg. Boom, Amsterdam ISBN 90-5352-983-7
 • Andere Tijden (2004) Carla Boos (red.) Bootvluchtelingen door Hasan Evrengun/Theo Uittenbogaard, uitg. L.J.Veen, Amsterdam ISBN 90-204-0363-X
 • Direct Cinema -maar soepel en met mate- De VPRO Documentaire School (1969-1979) (2006) Bert Hogenkamp/Harry Hosman, uitg. Stichting Nederlands Filmfestival / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid / VPRO ISBN 90-71815-28-5
 • Ik dacht dat een kunstschouw een nep-open haard was, de toespraken van Nelly Frijda namens Red Amsterdam in de Amsterdamse Gemeenteraad 2010-2011 (2011) Theo Uittenbogaard, uitg.: "in woord&beeld" ISBN 9789081693813
 • Theo Uittenbogaard - namen (2012) red. uitg.:"in woord&beeld" ISBN 9789081693806
 • De Nederlandse Documentaire Film 1965-1990 - de ontwikkeling van een filmgenre in het televisietijdperk (2015) door Bert Hogenkamp uitg. Van Gennep ISBN 9789089536174 [3]